RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Sabtu, 15 Disember 2012

PORTAL PRO UMNO DESAK GERAKAN KELUAR DARI BN

Oleh:  WFAUZDIN NS

HAKIKATNYA kita semua tahu bahawa Bn kini kehilangan sokongan kaum Cina.  MCA dan Gerakan ternyata tidak berdaya membantu Bn sekarang.  Ini adalah kerana kaum Cina lebih terbuka pemikiran mereka tidak seperti segolongan kaum Melayu yang masih 'layu-layu' di dalam Umno.

Kaum Cina cepat peka dengan isu rasuah dan kejatuhan ekonomi.  Kaum Melayu di dalam Umno lebih peka dengan BR1M, itu bezanya.  Ini diakui sendiri oleh sebuah Portal Pro Umno di mana portal ini menyimpulkan akibat kegagalan MCA dan Gerakan mendapatkan sokongan kaum Cina, lebih baik Gerakan yang dikatakan amat memperjuangkan kaum itu keluar sahaja dari Bn.  Baca di SINI.

Sebenarnya kaum Cina tidak lagi merasa 'stim' bersama Bn adalah kerana mereka tahu hak-hak mereka sering diabaikan.  Ketidak adilan banyak berlaku ke atas kaum ini tetapi mereka juga sedar bahawa apa yang mereka rasai itu telah lama turut dirasai oleh kaum Melayu biarpun lebih 55 tahun kaum Melayu menjadi pemimpin di dalam negara ini.

Jika ada pun kaum Cina yang kaya raya, mereka adalah kroni pemimpin yang memerintah.  Begitu juga jika ada Melayu yang kaya raya.  Bukan sedikit kaum Cina yang miskin dan ramai juga Melayu yang miskin.  Oleh itu, PR tidak lagi memandang perkauman di dalam menentukan hak seluruh rakyat di negara ini.  Melayu miskin dibantu, Cina miskin juga tidak diabaikan termasuk semua kaum di dalam negara ini.  Itu bezanya PR dengan Bn.

Melayu Sabah misalnya tidak merasa RM40 juta yang masuk dari Hongkong kononnya untuk Umno Sabah.  Kaum Cina pula merasa diperdayakan apabila duit kutipan cukai mereka kepada rakyat digunakan sebanyak RM250 Juta untuk satu keluarga yang membela lembu di dalam kondo.  Kaum India pula terpaksa berhimpun di Putrajaya hanya untuk menyelesaikan Kad Pengenalan mereka sedangkan mereka sudah lama menjadi warga negara.  

Oleh yang demikian, rakyat tiada pilihan lain samada mereka dari kaum Melayu, Cina, India, Iban, Kadazan, Orang Asal atau apa jua kaum kecuali untuk memberi peluang kepada PR menerajui Putrajaya.  Jika tidak diberi peluang, mana mungkin rakyat boleh menilai mana yang lebih baik samada Bn atau PR?  Tetapi jika mahu menilai di dalam skop yang lebih kecil, lihat sahaja pencapai di Selangor, Penang, Kedah atau Kelantan.  Cuba sebut satu sahaja kes rasuah yang melibatkan pimpinan politik atau Wakil Rakyat yang berlaku di negeri-negeri berkenaan?

Jumaat, 14 Disember 2012

AKU CERAMAH DI FELCRA AIR HITAM, JEMPOL MALAM INI,

MALAM ini (14 Dis 2012), aku dijemput untuk berceramah di Felcra Air Hitam, Jempol dalam kawasan Dun Lui.  Turut bersama malam ini adalah tokoh PAS yang aku minati iaitu YB Khalid Samad (MP Shah Alam).  Pimpinan lain adalah YB Taufik (PAS NS) dan seorang peguam iaitu T. Kumar yang terkenal dengan perjuangan membela nasib para peneroka.

Selaku Penyelaras KOBAT (Kor Bekas Angkatan Tentera), aku harap warga tentera atau bekas tentera/perajurit dapat hadir bersama malam ini.  Bagi menghadapi rejim Umno/Bn yang kita ketahui mempunyai kekuatan yang cukup hebat dengan bantuan jentera-jentera kerajaan, bukan mudah untuk kita tewaskan.

Sehubungan itu, semua pihak atau individu yang boleh ke hadapan untuk membantu PR mestilah ke hadapan samada mengetuai sebarang gerakan atau penerangan.  Kita tidak boleh lagi membiarkan beberapa pimpinan sahaja untuk bergerak dan memberikan ceramah di dalam keadaan masa yang amat terhad sebelum PRU, maka sesiapa sahaja yang merasa boleh memberikan penerangan boleh tampil ke hadapan untuk membantu.  Bagi yang boleh memainkan peranan lain seperti gerak kerja di kawasan masing-masing, teruskan gerak kerja kerana itulah tugas paling penting malahan lebih penting dari tugas memberikan ceramah.

Tidak kurang penting juga adalah penyampaian maklumat dan 'peperangan cyber' melalui internet.  Jika kita mahir di dalam aspek ini, pergunakanlah semaksima mungkin untuk membantu PR menumbangkan rejim yang zalim itu.

InsyaAllah, jika semua boleh memainkan peranan tidak mustahil PR berjaya ke Putrajaya sepertimana tidak mustahil Malaysia boleh tewas kepada Bangladesh atau Timor Leste di dalam Bolasepak.

Rabu, 12 Disember 2012

SUMPAH LAKNAT MULA MAKAN TUAN?

Oleh:  WFAUZDIN NS

NAMPAKNYA Najib kini sudah amat tertekan sekali.  Apabila bos sudah tertekan, apa lagi anak-anak buah mereka.  Justeru itu, jangan terkejut sejak kebelakangan ini berbagai cara dan taktik telah mereka rancang dan gunakan untuk menghalang kemaraan Pakatan Rakyat.

Isu pendedahan bekas KPN, Musa Hassan bukan isu remeh temeh.  Kita tidak mahu tahu mengapa Musa Hassan seolah-olah melakukan "U-Turn" yang bukan sedikit cuma tidak masuk ke dalam kumpulan kita sahaja.  Apa pun nawaitu Musa Hassan samada berniat baik atau sebaliknya, bagi kita yang penting Musa Hassan telah melondehkan kerajaan di bawah Najib.  

Begitu juga dengan pendedahan Deepak, seorang ahli perniagaan yang kini merasa 'tertipu' dengan 'rakan'nya yang semua rakyat kenal insan tersebut.  Pendedahan beliau juga bukan remeh malahan melibatkan kes jenayah iaitu kes pembunuhan.  Pengakuan Bersumpah Bala ada kaitan dengan kes kematian Altantuya yang didapati mati diletupkan dengan C4 'tanpa sebab'?  Otak yang sihat dan bukan berotakkan lembu sudah pasti tidak boleh menerima Altantuya dibunuh oleh orang yang tidak pernah mengenalinya dan paling tidak lojik dibunuh tanpa motif.

Akuan Bersumpah Lajim Ukin yang terbaru menambahkan botak kepala Najib memikirkannya mengapa begitu berat sekali bebanan dan tekanan ke atas beliau sekarang.  Ada rakan yang memberitahu, mungkin akibat 'Sumpah Laknat' beliau di Permatang Pauh dahulu kononnya tidak mengenali Altantuya kini telah memakan diri.  Wallahu Aklam.

Kini, Pakatan Rakyat terlalu banyak isu untuk kita sampaikan kepada rakyat.  Sampaikan walau satu ayat tentang kemungkaran dan kezaliman ini.  Biarlah mereka yang berotak lembu yang telah puas menangis di dewan PWTC itu tidak mempercayainya, namun penerangan mestilah dilakukan berterusan sehingga parti sekutu Apco ini tersungkur.