RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Sabtu, 4 Jun 2011

KALAU PEMIMPIN PAS ITU ADALAH `MALAIKAT' SEKALIPUN, SEKUTU APCO TETAP AKAN BURUKKAN PAS

Oleh: WFAUZDIN NS

SEPERTI diduga, sekutu Apco hilang arah apabila Mat Sabu kini menjadi orang nombor dua di dalam PAS. Maka, idea dicari untuk memburukkan PAS kerana idea untuk memerangkap pemimpin PAS di dalam video seks agak sukar nak dilakukan kerana video yang ada pun semakin `murah' harganya.Link
Maka, dikatakan bahawa PAS telah jual prinsip dari Negara Islam kepada Negara Berkebajikan. Dikatakan juga, PAS tidak lagi perlukan Ulamak sebagai pemimpin. Dan, bermacam-macam lagi lah yang sekutu Apco ini merapu di dalam media pencacai milik mereka. Hakikatnya, betapa sakit dihati kerana impian untuk melihat PAS berpecah akibat pemilihan tidak juga berlaku. Bahkan, Presiden PAS menyuarakan rasa bangga dengan pemilihan kali ini. Baca di sini.

Baru sekarang kita lihat sekutu Apco itu begitu bersungguh-sungguh mahu melihat PAS menubuhkan Negara Islam, bukan Negara Berkebajikan. Lucu sungguh. Andaikata, PAS sebut di dalam Muktamarnya kali ini bahawa PAS akan tubuhkan Negara Islam, sekutu Apco ubah modal lain pula. Sekutu Apco yang kuat anti-Islam ini akan hebahkan di media kepada mereka yang bukan Islam bahawa PAS hanya mahu Negara Islam bukan mahu bela nasib atau kebajikan serta keadilan rakyat yang bukan Islam. Itu cara sekutu Apco berpolitik.

Sebenarnya, siapa pun yang jadi pemimpin PAS hatta dipilih dari para `Malaikat' dari langit sekalipun, sekutu Apco ini akan tetap memburukkan PAS. Bukankah sejak azali mereka ini memang anti dengan pergerakan Islam? /wfauzdin.blogspot.com

SIAPA PALING KECEWA BILA MAT SABU DAN HUSAM MENANG?

Oleh: WFAUZDIN NS

TERLEBIH dahulu, syabas dan tahniah saya ucapkan kepada abang Mat Sabu kerana terpilih untuk menduduki kerusi Timbalan Presiden PAS. Kemenangan dengan majoriti 21 undi menewaskan Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man serta penyandang Ustaz Nasha sudah cukup untuk membuat lidah Utusan Meloya dan TV 3 suku kelu seketika.

Bertambah kelu apabila tokoh yang sabab hari dihentam melalui media pencacai tersebut, iaitu Datuk Paduka Husam Musa turut terpilih sebagai Naib Presiden PAS bersama penyandang Mahfuz Omar dan Sallahuddin Ayob. Tentu berita kemenangan Husam Musa ini membuatkan seorang Blogger dari Kelantan itu akan `meneguk air botol' sehingga mabuk untuk menenangkan fikiran.Buletin Utama TV 3 suku sebentar tadi meletakkan berita keputusan pemilihan PAS bukan tajuk utama seperti sehari dua ini, tetapi berita disiarkan di pertengahan tanpa ulasan sedikitpun seperti lazimnya. Tiada cerita pun tentang Blogger kaki mabuk itu yang mendakwa Husam memberikannya wang untuk berkempen. Yang hak mengatasi yang batil. Fitnah telah ditolak oleh para perwakilan di dalam PAS yang boleh dikatakan semuanya mempunyai akal dan ilmu agama yang boleh menimbangkan sesuatu berita yang dibawa oleh `kaki mabuk'.

Begitu juga berita yang keluar dari media seperti Utusan Meloya atau TV 3 suku yang terkenal sebagai ejen meluaskan cerita video seks, mana mungkin berita dari media seperti ini boleh diambil sebagai panduan untuk Perwakilan PAS memilih calon? Justeru itu, Perwakilan PAS telah menolak cerita tentang wang upahan yang kununnya melibatkan Husam Musa. Exco dari Kelantan ini telah memenangi jawatan Naib Presiden PAS dengan undi yang kedua tertinggi. Media haprak ini terus gagal sepertimana gagalnya mereka mempromosi video seks hitam putih sebelum ini.

Sekali lagi tahniah kepada semua pemenang dan syabas juga buat semua yang berani bertanding walaupun tewas kali ini. Ternyata jawatan bukan buruan calon yang bertanding, mereka hanya merasa kewajipan untuk menawarkan diri untuk memikul tugas setelah amanah diberikan oleh penyokong-penyokong mereka.

Meskipun secara peribadi saya mengharapkan Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man memenangi pertandingan ini, tetapi kemenangan Mat Sabu dapat melegakan perasaan saya. Saya percaya Mat Sabu mampu berganding bahu dengan Presiden PAS, dan tentunya cabaran utama buat beliau adalah memimpin PAS ke Demontrasi Bersih Julai nanti dan seterusnya ke Putrajaya, InsyaAllah./wfauzdin.blogspot.com

CABARAN BODOH DARI RUSLAN KASSIM

Oleh: WFAUZDIN NS

ADA dua perkara melucukan malam tadi apabila saya menonton Buletin Utama TV 3. Pertamanya, punyalah gopohnya TV pencacai ini untuk menyiarkan berita memburukkan Husam Musa berkaitan dakwaan Blogger Kickdefella, yang diulas adalah kenyataan Blogger berkenaan tetapi gambar dikaca TV pula kelihatan Najib turun dari kereta melakukan lawatan di luar negara. Lepas itu, saya lihat merah padam muka si Pembaca berita berkenaan. Itulah standard TV 3 suku.

Berita tentang isu kununnya Husam Musa memberi wang RM350, 000 kepada Kickdefella diulang lagi kemudiannya setelah tersilap siar. Kelucuan kedua, apabila Ruslan Kassim seorang lagi pencacai Umno yang telah lama keluar dari Parti Keadilan itu turut mengulas isu yang sama. Beliau mencabar Husam Musa agar menyaman Kickdefella atau Husam mendakwa Kickdefella berbohong. Mengapalah bertambah bengap si Ruslan Kassim ini?

Peliknya, kenapa Ruslan Kassim tidak mencabar Kickdefella membuat laporan kepada SPRM tentang pemberian wang tersebut? Atau, jika Ruslan Kassim ini anak jantan dari PERKASA, beliau sendiri boleh membuat laporan kepada SPRM jika beliau percaya cakap `orang mabuk' tersebut? Masakan Ruslan Kassim tidak tahu atau jahil sangat, iaitu prinsip undang-undang orang yang menuduh perlu mengemukakan bukti, bukan yang dituduh melakukan saman.

Cabaran Ruslan Kassim agar Husam Musa berkata bahawa dakwaan Kickdefella itu bohong, telah lama Husam Musa lakukan. Apabila Husam Musa menafikan beliau ada memberi wang kepada Kickdefella, secara tidak langsung Husam menunjukkan kepada kita bahawa Kickdefella yang berbohong. Mahu cabar apa lagi? Atau, Ruslan Kassim mahu Husam Musa memakai baju kalis peluru dan bersumpah laknat pula?

Pencacai seperti Ruslan Kassim ini akan bercakap apa saja walaupun percakapannya itu memperbodohkan dirinya sendiri. Itulah akibat atau `sumpahan' apabila khianat kepada perjuangan, otak yang cerdik Allah jadikan bodoh macam lembu. Kita boleh lihat mereka yang khianat kepada perjuangan semuanya akan bercakap seperti `lembu bercakap'. Betapa hinanya mereka pada pandangan masyarakat sekarang./wfauzdin.blogspot.com

NEGARA BERKEBAJIKAN DAN NEGARA ISLAM, APA BEZANYA?

Oleh: WFAUZDIN NS

MAKA, hiruk pikuk puak-puak sekular dari sekutu Apco mengulas tentang ucapan dasar Presiden PAS bahawa PAS akan berjuang untuk Negara Berkebajikan dan kununnya meninggalkan cita-cita untuk menubuhkan sebuah Negara Islam. Baca sini. Besarnya harapan puak itu agar PAS menubuhkan sebuah Negara Islam. Lucu bukan?

Memanglah melucukan apabila puak sekular mahu sangat PAS menubuhkan Negara Islam, sedangkan selama lebih 50 tahun mereka memerintah, mereka tidak pernah meletakkan Islam di atas sedangkan di dalam parti mereka boleh dikatakan 100% Melayu berugama Islam. Mereka hanya berharap pada PAS sahajakah untuk menegakkan Islam? Di mana tanggungjawab mereka sebagai orang Islam?

Jika kita memahami Islam itu sepenuhnya, tiada yang pelik dari ucapan Presiden PAS itu. Apa masalahnya dengan Negara Berkebajikan jika dibandingkan dengan menyebut Negara Islam? Bukankah Islam itu berkait rapat dengan kesejahteraan dan keadilan, dan bukankah kedua-duanya itu berhubungkait dengan kebajikan? Ertinya, di dalam Islam membuat kebajikan kepada semua rakyat itu hukumnya wajib dan melakukan kezaliman itu haram. Apabila PAS menyebut perkataan Negara Berkebajikan, ertinya PAS tetap konsisten untuk mewujudkan Negara Islam yang sebenarnya.

Pendekatan PAS di dalam mendekati golongan bukan Islam dengan mempopularkan Negara Berkebajikan adalah satu pendekatan yang bijak dan penuh berhikmah. Tiada alasan atau hujah untuk Umno mendakwa PAS menggugurkan tuntutan Negara Islam kerana di dalam Muktamar PAS kali ini dasar PAS tidak berubah seinci pun. Rakan sekutu PAS di dalam PR semuanya faham dengan dasar PAS, cuma Umno sahaja yang tidak faham.

Ada puak Umno yang bertanya mengapa tidak menyebut Negara Islam beserta dengan hukum Hudud? Kita ingin bertanya juga pada mereka, bagaimana hukum Hudud boleh dilaksanakan jika negara itu tiada kebajikan? Di dalam keadaan rakyat yang susah dan miskin, rasuah yang tidak dibenteras, ekonomi yang tidak diurus dengan baik, masalah sosial tidak diatasi dengan baik dan dengan pendidikan yang tidak sempurna, bagaimana mahu dilaksanakan hukum tersebut? Di mana pengutamaannya?

Berbeza dengan Umno, mereka ternyata mengabaikan banyak perkara seperti yang disebutkan tadi. Umno gagal di dalam banyak aspek sepanjang memerintah negara ini. Negara dibelenggu dengan masalah sosial, ekonomi, pendidikan, hak asasi, perundangan bahkan di dalam aspek keselamatan pun mereka cuai. Kesemua kecuaian yang telah Umno/Bn lakukan ini menjadi tumpuan utama oleh PAS untuk diperbaiki kerana aspek itu juga wajib diuruskan sebagai sebuah Negara Islam.

Justeru itu, tiada bezanya untuk menyebut sebuah Negara Berkebajikan dengan Negara Islam kerana Negara Islam itu sendiri mewajibkan perlaksanaan kebajikan dan keadilan./wfauzdin.blogspot.com

Jumaat, 3 Jun 2011

PAS TIDAK MELATAH DENGAN KICKDEFELLA

Oleh: WFAUZDIN NS

SAYA menyokong sepenuhnya kenyataan Presiden PAS, Tuan Guru Hj Hadi Awang yang menyerahkan kepada SPRM berkaitan isu yang dibangkitkan oleh Blogger Kickdefella atau Syed Azidi yang mendakwa mendapat wang dari Exco Kelantan, YB Husam Musa.

Tetapi saya yakin, Kickdefella tidak boleh `cari makan' lebih jauh dari itu dan percayalah isu ini akan hilang sejurus selesai Muktamar PAS yang sedang berlangsung sekarang. Isu ini timbul kerana YB Husam masuk bertanding jawatan Naib Presiden PAS, jika tidak mungkin tidak timbul kerana jika benar, sudah lama ianya akan timbul. Mengapa perlu tunggu muktamar?

Kenyataan Presiden PAS memang bijak kerana beliau sedar ada perangkap sedang dipasang. Selepas ini, samada YB Husam menang atau tewas kita mahu lihat siapa yang berani membawa isu ini ke pihak SPRM. Apa pun saya yakin, isu ini akan hilang dibawa angin lalu sehari dua ini./wfauzdin.blogspot.com

KICKDEFELLA TIDAK MAHU HUSAM MENANG JAWATAN?

Oleh: WFAUZDIN NS

MUKTAMAR PAS yang sedang berlangsung kini merupakan tempat terbaik `Kickdefella' atau Syed Azidi `mencari makan'. Misi beliau yang secara tiba-tiba muncul dengan `berita sensasi' tidak lain dan tidak bukan adalah untuk menghancurkan musuh utamanya YB Husam Musa yang bertanding merebut jawatan Naib Presiden PAS kali ini.

Dakwaan kununnya beliau menerima upah RM 350,000 daripada YB Husam hanya timbul disaat pemilihan di mana YB Husam akan bertanding. Adakah Kickdefella suka jika YB Husam memenangi pertandingan tersebut? Memetik laporan dari Malaysiakini, "Syed Azidi berkata selepas diberhentikan kerja di PMBK berikutan perselisihan faham dengan Ketua Eksekutif PMBK, pada 18 November 2009, beliau telah bertemu dengan seorang pembantu Husam yang menawarkan RM350,000 dan beliau telah bersetuju" (Malaysiakini).

Kickdefella sememangnya berdendam dengan YB Husam kerana tokoh PAS Kelantan itu tidak berbuat apa-apa apabila beliau dipecat dari PMBK. Beliau merasa hebat seolah-olah semua pimpinan PAS khususnya di Kelantan mesti gentar dengan Blogger seperti beliau. Barangsiapa yang memusuhinya pasti akan diserang habis-habisan oleh Blogger yang pernah dilabel sebagai penagih arak tegar ini. Lihat sahaja bagaimana beliau menghentam menantu MB Kelantan Tuan Guru Nik Aziz iaitu Ariff Fahmi ketika menantu MB Kelantan itu menerajui PMBK. Keluarga Tuan Guru Nik Aziz juga diserang oleh Blogger ini. Jadi, apa peliknya setakat menyerang YB Husam?

Tentang dakwaan Kickdefella itu telah dinafikan oleh YB Husam, bahkan beliau berkata beliau tidak pernah mempunyai wang sejumlah itu. Lojiknya, perlu apa YB Husam perlu memberi wang sebanyak itu kepada insan bertaraf Syed Azidi? Apa yang Blogger ini buat untuk menaikkan nama YB Husam di dalam politik jika benar beliau ada menerima wang itu? Setakat yang kita tahu, Blogger ini sentiasa menyusahkan PAS di Kelantan dan ini bermaksud Blogger ini mempunyai misi yang sama dengan Umno Kelantan. Justeru itu, tidak masuk akal YB Husam boleh memberi wang sebanyak itu kepada Blogger tiada hala tuju ini.

Dakwaan Kickdefella ini jelas menunjukkan beliau bekerja dengan puak yang tidak mahu melihat YB Husam berada di kerusi Naib Presiden PAS. Mengapa bahayanya jika YB Husam berada di kerusi tersebut? Jawapannya, kehendak Umno untuk bersama dengan PAS lebih sukar di masa akan datang jika YB Husam memenangi pertandingan kali ini, dan misi Kickdefella pasti akan gagal. /wfauzdin.blogspot.com

Khamis, 2 Jun 2011

KEMENANGAN NIK ABDUH PERTANDA TUAN IBRAHIM BAKAL MENANG?

Oleh: WFAUZDIN NS

PERTANDINGAN empat penjuru merebut jawatan Timbalan Ketua Pemuda PAS Pusat telah dimenangi oleh Ustaz Nik Abduh Nik Abdul Aziz iaitu anak kepada Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat. Beliau menewaskan penyandang jawatan tersebut iaitu Azman Shapawi dengan Nik Abduh mendapat undian sebanyak 260 daripada 655 undi.

Jawatan Ketua Pemuda PAS kekal disandang oleh Ustaz Nasruddin Hassan Tantawi apabila beliau tidak dicabar oleh sesiapa. Tahniah diucapkan kepada Nik Abduh kerana dapat berada di saf hadapan kepimpinan Pemuda PAS. Mungkin ada yang berangapan kemenangannya adalah kerana pengaruh ayahandanya Tuan Guru Nik Aziz, tetapi bagi saya beliau memang mempunyai kelayakan berada di kerusi tersebut.
muktamar pas youth 020611 nik abduh
Nampaknya PAS kini tidak perlu risau akan kehilangan warisan `Ulamak Haraki' (meminjam kata Datuk Harun Taib) kerana di Dewan Pemuda PAS sebagai pelapis kepimpinan masa depan kini mempunyai tokoh berstatus Ulamak.

Beberapa jam lagi perwakilan akan memilih saf kepimpinan PAS di peringkat jawatan Timbalan Presiden PAS pula. Pemilihan jawatan ini lah sebenarnya klimaks kepada Muktamar PAS kali ini. Jika momentum pemilihan Dewan Pemuda PAS diambil kira, sudah pasti Ustaz Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man bakal terpilih. Tetapi, adakah perwakilan mahu memberi peluang kepada yang bukan Ulamak seperti Muhamad Sabu sebagai pengimbang kekuatan kepada PAS?

Link

Jika mengikut nasihat dari Ketua Dewan Ulamak PAS Datuk Harun Taib, beliau menyeru agar PAS kekal dengan `Ulamak Haraki', bererti bukannya Muhamad Sabu. Adakah itu `fatwa' dari Dewan Ulamak PAS? Sudah tentu tidak, ini adalah kerana perwakilan akan memikirkan apakah PAS perlu kepada `Ulamak' kesemuanya berada di saf hadapan atau perlu ada yang lebih `ganas dan power' di sisi Presiden.

Pada saya, tidak rugi jika Ustaz Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man terpilih atau pun Muhamad Sabu dipilih sebagai Timbalan Presiden PAS. Apa yang merugikan PAS adalah jika salah seorang di antara keduanya tidak terpilih./wfauzdin.blogspot.com

KETUA DEWAN ULAMAK PAS TIDAK MAHU MAT SABU?

Oleh: WFAUZDIN NS

PAS disaran oleh Ketua Dewan Ulamaknya agar tidak terlalu mengikut rentak atau terlalu meraikan sesiapa termasuk rakan sekutu dari Pakatan Rakyat agar identiti dan jati diri PAS sebagai parti Islam tidak tercemar. Ini ucapan datangnya dari Datuk Harun Taib selaku Ketua Dewan Ulamak PAS dan tidak diketahui maksud beliau itu.

Pertamanya ingin dipersoalkan, adakah imej PAS terjejas atau bertambah kuat selama berada di dalam Pakatan Rakyat? Jika benar terjejas, mengapa ianya terjejas dan siapa penyebabnya perlu diterangkan oleh Ketua Dewan Ulamak PAS tersebut. Sekiranya tidak terjejas atau PAS sekarang semakin diyakini oleh rakyat, perlu apa Datuk Harun Taib berkata demikian?

Memetik laporan di sini, Ketua Dewan Ulama PAS Datuk Harun Taib mengingatkan kepimpinan PAS supaya tidak terlalu mengikut "rentak" pihak tertentu, termasuk dalam Pakatan Rakyat dalam usaha memelihara parti Islam itu. Katanya, beliau bimbang PAS akan kehilangan identiti dan jatidiri Islam yang menjadi dasar parti itu. "Kepimpinan PAS tidak boleh membiarkan PAS kehilangan identiti dan jati diri Islam semata-mata kerana terlalu meraikan kehendak pihak-pihak lain termasuk rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat"(Malaysiakini).

Apabila mendengar ucapan seperti ini, mungkin ada yang berpendapat ianya tidak berlaku di dalam PAS cuma sekadar ingatan dan nasihat dari Ketua Dewan Ulamak PAS itu. Jika benar, nasihat itu boleh diterima secara positif walaupun mungkin ada yang memberi tafsiran sebaliknya. Mungkin Dewan Ulamak PAS juga boleh menerima jika di dalam perhimpunan parti samada PKR atau DAP ada pemimpin yang berucap agar parti tidak terlalu `meraikan' PAS.

Di dalam ucapannya itu juga, Datuk Harun Taib juga mahu PAS mengekalkan `Ulamak Haraki' di dalam saf kepimpinan tertingginya. Ada suara yang berkata ucapan ini seolah-olah ingin memberitahu perwakilan bahawa `Ulamak Haraki' mesti dipilih sebagai Timbalan Presiden PAS, dan yang pasti tokoh itu bukan Mohamad Sabu. Dan, semua tahu Mohamad Sabu mempunyai hubungan rapat dengan pemimpin dari DAP terutamanya KM P.Pinang, Lim Guan Eng. Tidak dipastikan adakah hubungan seperti ini boleh dianggap `terlalu meraikan' rakan sekutu dari PR.

Jelas, samada cara itu betul atau tidak, Ketua Dewan Ulamak PAS itu telah berkempen agar Mohamad Sabu tidak terpilih. Datuk Harun Taib bukan sahaja berucap `melukakan' rakan sekutu dari PR, tetapi turut `melukakan' hati tokoh PAS sendiri iaitu Mohamad Sabu. Saya yakin tidak semua setuju dengan ucapan yang kurang bijak itu./wfauzdin.blogspot.com

MUKTAMAR PAS - KERAJAAN PERPADUAN DAN ANWAR BERLEGAR LAGI?

Oleh: WFAUZDIN NS

SELAMAT bersidang kepada semua perwakilan PAS di dalam Muktamar PAS Ke 57 yang akan bermula pada 03 Jun sehingga 05 Jun ini. Muktamar Dewan Pemuda dan Muslimat PAS telah pun bermula malam tadi sehingga hari ini dan esok Ucapan Dasar Presiden PAS bertempat di Dewan Datuk Fadzil Mohd Noor di Taman Melewar sebagai tempat Muktamar PAS tahun ini.

Sesibuk mana pun pemimpin dan perwakilan, nampaknya media pencacai seperti Utusan Meloya lagi sibuk seolah-olah yang bermuktamar itu adalah parti yang menjadi `tokeh' kepada akhbar mereka. Mengapa mereka tertarik sangat dengan Muktamar PAS ini? Tidak lagi menjadi rahsia, jika akhbar berlidah syaitan ini begitu mengikuti perkembangan Muktamar PAS sehinggakan cuba mencatur siapa pemimpin di dalam PAS yang patut dipilih, ini menunjukkan PAS amat hebat pada pandangan mereka. Memang PAS sekarang begitu hebat dan bersedia untuk mengganti Umno pada bila-bila masa sahaja.

Maka, akhbar yang sudah bankrap ini pun mengulas tentang jawatan Timbalan Presiden PAS yang menyaksikan pertandingan 3 penjuru di antara penyandang Us Nasha, pencabarnya Us Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man dan Mohamad Sabu. Media ini mencongak bahawa di dalam ketiga-tiga tokoh tersebut terdapat tokoh yang pro Anwar dan tokoh yang pro Ulamak. Akhbar yang tidak pernah berniat baik terhadap PAS ini tentunya mahu melihat tokoh `tidak pro Anwar' akan terpilih. Siapa tokoh pilihan Utusan Meloya?

Apakah jika Us Nasha berjaya mengekalkan jawatannya maka Umno boleh selesa? Umno akan menjadi lebih `kecut' sekiranya Mohamad Sabu dipilih menjadi Timbalan Presiden PAS? Atau, masih ada ruang untuk Umno dan PAS duduk `satu kelambu' jika Us Datuk Tuan Ibrahim berjaya kali ini? Sebenarnya, sesiapa pun yang terpilih menjadi Timbalan Presiden PAS kali ini hakikatnya nama Umno sudah tiada lagi di hati PAS. Apabila PAS mengistiharkan `PAS Ganti Umno', maka secara automatik Umno perlu melupakan hasrat untuk bergabung atau menubuhkan `Kerajaan Perpaduan' dengan PAS.

Saya melihat pemilihan kali ini tidak seperti pemilihan yang lalu. Kali ini Muktamar PAS tidak dibelenggu dengan persoalan siapa pemimpin yang ingin kepada `Kerajaan Perpaduan'. Memang banyak blog yang masih bermain dengan isu lapok ini tetapi pada saya ianya tidak lebih dari satu strategi kempen mereka terhadap seseorang tokoh. Akhirnya yang menentukan pemimpin PAS adalah perwakilan sendiri yang sudah bijak menilai.

Secara peribadi, sokongan saya terhadap Us Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dipilih sebagai Timbalan Presiden PAS adalah kerana Pesuruhjaya PAS Pahang ini sememangnya lebih layak memikul amanah dan lebih banyak kelebihan daripada pesaingnya. Tiada siapa yang boleh buktikan bahawa tokoh ini pro kepada `Kerajaan Perpaduan' atau `anti Anwar'. Begitu juga dengan Muhamad Sabu yang lebih `vokal' menentang Umno, mana mungkin beliau redha dengan `Kerajaan Perpaduan'.

Kelebihan Us Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man adalah dari segi ilmu agama yang ada padanya. Beliau juga hebat berpidato dengan ucapan yang `berisi' sepertimana bertuahnya mereka yang dapat mendengar ucapan Tuan Guru Nik Aziz. Muhammad Sabu pula banyak kelebihan dari yang lain kerana beliau lebih `radikal dan vokal' dalam perjuangannya. Sebab itu, saya amat berharap Muhamad Sabu boleh berada di sisi Presiden PAS seandainya tiada rezeki buat Us Datuk Tuan Ibrahim.

Sesiapa pun yang disokong, Umno usah bermimpi untuk melihat PAS akan `masuk lubang' untuk kali kedua. Umno tidak boleh mengandaikan si Polan dan si Polan itu pro atau anti Anwar kerana bagi PAS menyokong Anwar bukan kerana peribadinya tetapi hukum yang digunapakai oleh PAS adalah Al-Quran. Apabila Al-Quran mengutuk kerja fitnah dan mengaibkan sesama manusia apatah lagi dengan tuduhan zina dan liwat, maka PAS mematuhi hukum ini.

Teringat saya ucapan Us Datuk Tuan Ibrahim sewaktu Muqasid Syariah di Kuantan dan juga ceramah di Kerdau baru-baru ini, beliau memperincikan tentang hukum menuduh seseorang itu dengan zina/liwat dan juga kaedah bersumpah menurut Islam. Apakah ini bererti Us Datuk Tuan Ibrahim boleh dikatakan `pro Anwar'?

Sekiranya sebaliknya berlaku, jika beliau meminta Anwar bersumpah laknat atau meletakkan jawatan sebagai Ketua Pembangkang kerana fitnah itu, lojik juga dikatakan bahawa beliau adalah `anti Anwar' dan `pro Kerajaan Perpaduan'. Bukankah yang tetgila-gilakan `Kerajaan Perpaduan' ini sedang sibuk menyebar video seks sehingga ke depan pintu masjid sekarang ini?/wfauzdin.blogspot.com

Rabu, 1 Jun 2011

PUTRAJAYA BERMULA DI FELDA

Oleh: WFAUZDIN NS

SYABAS, Pakatan Rakyat (PR) kini semakin agresif menyerang kubu kuat dan aset penting Umno iaitu kawasan felda. PR menyedari tanpa sokongan dari masyarakat felda yang tertekan dan sering tertipu dengan felda adalah mustahil cita-cita PR ke Putrajaya akan tercapai.


Warga Felda Serting Hilir

Alhamdulillah, kaum Cina samada mereka berparti atau tidak kini mula `mengenali' Umno yang dahulunya mereka anggap sebuah parti tunjang kerajaan yang boleh menguruskan negara dengan baik. Malangnya, Umno bukan sahaja gagal menguruskan ekonomi negara tetapi parti ini semakin galak memainkan isu perkauman di sebalik pertubuhan Perkasa dan akhbar milik parti tersebut iaitu Utusan Malaysia. Lebih parah lagi, parti ini gagal menangani dengan baik isu keagamaan yang cuba ditiupkan oleh beberapa pihak.


Program Kawasan Felda di Purun

Kini, felda satu-satunya aset yang Umno harapkan untuk menyambung hayat mereka di dalam PRU ke 13 akan datang. Di dalam keadaan felda yang kini di bawah Isa Samad, Adun Bagan Pinang dan bekas MB N.Sembilan yang pernah disabitkan atas kes rasuah politik, felda semakin hilang hala tuju untuk membela nasib warganya. Persoalan adakah benar felda telah meminjam wang dari KWSP sebanyak RM 6 Bilion sehingga kini tidak terjawab. Sekali lagi KWSP dijadikan mangsa untuk menampung permasalahan pihak lain. Mustahilkah nanti wang Petronas dan LTAT juga bakal digunakan oleh mereka yang berkepentingan?

Kawasan Felda Di JenderakDi Kerdau

Satu pendekatan yang bijak apabila PR mula menyerang felda. Segala tenaga dicurahkan semaksima mungkin untuk menyelamatkan felda serta jenerasi akan datang. Pimpinan utama PR kini tidak kering peluh menjelajah dari satu kawasan ke kawasan lain di seluruh negara menemui warga felda dengan hanya satu tawaran iaitu `Buku Jingga'. Program kelompok diikuti dengan program perdana sentiasa mendapat sambutan warga felda. Malam tadi, saya sempat ke kawasan felda Serting Hilir, N. Sembilan. Gambaran di sana, boleh baca di sini.

Sepanjang saya sempat menghadiri beberapa program ini, terlihat oleh saya betapa bersemangatnya warga felda untuk melakukan perubahan. Suasana ini amat menakutkan Umno khususnya. Kelewatan Najib untuk mengumumkan tarikh Pilihanraya Umum Ke 13 sebenarnya lebih menguntungkan PR kerana kita masih mempunyai masa untuk memasuki kawasan penduduk yang masih tertipu dengan propaganda Umno/Bn. Teruskan gempur felda./wfauzdin.blogspot.com

Selasa, 31 Mei 2011

RAHIM THAMBY CHIK LEBIH BIJAK DARI ALLAH?

Oleh: WFAUZDIN NS

SALAH seorang yang mengaku terlibat menayangkan video lucah yang `tulen' itu di Seri Carcosa yang lalu iaitu Rahim Thamby Chik telah menyuarakan perasaan tidak senangnya dengan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat berkaitan isu video seks yang ditayangkan oleh geng Rahim.

Tuan Guru Nik Aziz baru-baru ini menasihati mereka yang melakukan fitnah ke atas DS Anwar yang kununnya dikaitkan dengan video seks berkenaan agar bertaubat dan memohon maaf kepada Ketua Umum PKR itu. Apabila nasihat ini diberi, maka panaslah mereka yang terlibat kerana sememangnya mereka ini tidak beriman dengan ajaran Al-Quran. Seperti biasa, media pencacai pun menyiarkan komen mereka terhadap nasihat Mursyidul Am PAS itu.

Sinar melaporkan kenyataan Rahim, "Bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Rahim Tamby Chik berkata, Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sudah menjadi mangsa ‘kumpulan erdogan’ sehingga menganggap Anwar tidak bersalah walaupun apa saja dilakukannya" (Sinar)

Apa yang salahnya nasihat dari Tuan Guru Nik Aziz? Bukankah di dalam Islam barangsiapa yang menuduh seseorang itu melakukan zina perlu membawa empat orang saksi yang adil (tidak fasik)? Adakah hukum lain selain dari itu yang disebutkan di dalam Al-Quran? Jika mereka gagal membawa empat orang saksi, mereka dianggap melakukan fitnah dan boleh dibicarakan di bawah Hukum Qazaf. Apa yang silapnya dengan hukum dari Allah ini?

Oleh kerana geng `three strooges' ini gagal membawa empat orang saksi tersebut melainkan mereka hanya membawa video hitam putih yang `tulen', jelas bahawa mereka di dalam hukum Islam telah melakukan fitnah. Justeru itu, salahkah jika Tuan Guru Nik Aziz menasihati mereka agar bertaubat dan memohon maaf kepada orang yang dituduhnya? Sewajarnya mereka berterima kasih kepada Tuan Guru Nik Aziz kerana menyedarkan mereka yang jahil itu.

Persoalan puak jahil ini, mengapa video seks hitam putih ini tidak diperakui oleh Allah untuk dijadikan bukti? Adakah Allah tidak tahu di masa akan datang zaman akan berubah? Tuduhan mengatakan Tuan Guru Nik Aziz membela DS Anwar tanpa melihat ke arah lain jelas satu tuduhan jahat. Terbukti, Tuan Guru Nik Aziz mengeluarkan pandangan di atas isu video seks ini dengan merujuk kepada Al-Quran. Adakah puak mereka mahu Tuan Guru Nik Aziz merujuk kepada Eskay yang bersumpah laknat berbaju kalis peluru dan bersolat satu rokaat itu?

Tuan Guru Nik Aziz hanya bercakap dari segi hukum bukan kerana memihak kepada DS Anwar. Jika kamu sudah jahil, jangan menganggap orang lain juga jahil seperti kamu. Allah menetapkan barangsiapa yang terlepas dari hukuman di dunia, nescaya mereka tidak lepas dari menerima hukuman di Akhirat. Itulah keadilan Islam yang mahukan agar manusia sentiasa berbaik dan tidak mudah melakukan fitnah sesama mereka.

Rakaman video tidak boleh dijadikan saksi di dalam kes zina kerana berbagai kemungkinan boleh terjadi. Bukti yang jelas, dalam isu ini bagaimana video yang dikatakan hanya ada satu salinan asal dan telah diserah kepada pihak Polis tetapi sekarang dikatakan melambak disebarkan kepada orang ramai. Video yang sekejap ada tulisan Siam, sekejap tiada itu dan boleh disalin dengan begitu banyak walaupun di bawah jagaan Polis sudah cukup untuk membuktikan video tidak layak diterima sebagai saksi di dalam kes tuduhan zina yang berat ini.

Jika puak mereka masih mahu `mengenakan' DS Anwar juga, mereka mungkin boleh mengubah cerita bahawa tiada kejadian zina berlaku, tetapi yang terjadi wanita cina itu telah `dirogol'. Jika itu ceritanya, maka rakaman video hitam putih ini mungkin boleh diterima sebagai bahan bukti sampingan. Bolehkah cerita diubah? Tentu boleh, kerana Eskay memang pandai dalam aspek mengubah cerita. Bukankah dia mengubah cerita dari bersumpah menyebut DS Anwar yang melakukan aksi di dalam video berkenaan, kemudiannya berkata dia tidak menuduh DS Anwar berzina? Itulah kehebatan Eskay.../wfauzdin.blogspot.com

FITNAH LIWAT II - SUKAR MAHU SOAL SIASAT NAJIB DAN ROSMAH SEBAGAI SAKSI?

Fitnah II: Peguam tetap heret Najib, Rosmah ke mahkamah

KUALA LUMPUR: Peguam bela Datuk Seri Anwar Ibrahim akan tetap memanggil Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor bagi memberi keterangan di mahkamah dalam kes Fitnah II.

Menurut Sankara Nair, kedua-dua individu itu akan dipanggil apabila Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bersidang semula pada 6 Jun hingga 30 Jun depan. Namun, Sankara berkata pihak polis menyukarkan usaha pihaknya untuk memanggil perdana menteri dan isterinya bagi memberi keterangan.

Menurut Sankara, pasukan peguam Anwar sudah memberikan notis untuk memanggil Najib pada 16 Mei lalu tetapi sehingga kini, selepas dua minggu berlalu polis masih lagi tidak membenarkan Najib disoal siasat peguam Anwar. “Pihak polis belum buat apa-apa persiapan walau pun kami dah beri notis 16 Mei lalu,” kata Sankara kepada keadilandaily.com.

Najib Razak adalah antara saksi yang mahu dipanggil ke mahkamah oleh peguam Anwar kerana pernah menemui pengadu, Saiful Bukhari Azlan dua hari sebelum dia membuat laporan polis memfitnah Anwar. Najib sebelum ini memberikan alasan Saiful bertemunya atas urusan biasiswa sedangkan Saiful sebenarnya adalah pelajar yang gagal menamatkan pengajian di sebuah universiti swasta.

Selain Najib dan Rosmah, peguam juga akan memanggil bekas atlet negara yang juga pembantu peribadi Rosmah, Datuk Mumtaz Jaafar, bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan bekas Ketua Pemuda Parti Keadilan Nasional, Ezam Mohd Nor.

Pada perbicaraan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Mac lalu, Pegawai Penyiasat Jude Pereira membuat kejutan apabila mengaku mengambil keterangan Najib dan isterinya berhubung kes berkenaan. Saiful Bukhari dalam keterangannya turut mengaku bertemu Najib yang pada masa itu Timbalan Perdana Menteri tetapi menafikan berjumpa Rosmah. Sebaliknya Saiful mengaku pernah bertemu Mumtaz Jaafar di kediamannya.

Beliau juga mengaku bertemu Ezam Mohd Nor antara tengah malam 27 Jun dan awal pagi 28 Jun, sebelum membuat laporan polis terhadap Anwar.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=14411

Isnin, 30 Mei 2011

FOTO - BERJUTA SAMBUT NAJIB DALAM PERHIMPUNAN `SEJUTA BELIA'

GILA RAMAI BELIA...LUORG LAYANLAH SENDIRI GAMBAR NI..


GAMBAR MAT NAJIB BARU TIBA...


MAT NAJIB XPANDANG AKU..TAK GUNA BETUL..
MCM TAU2 JE AKU NI ORG PAKATAN..KHAKHA


NI GAMBAR MAT NAJIB NK NAIK PENTAS..


MAT NAJIB ATAS PENTAS..(SESAK BEB)


FUH...GUA DAH CAKAP RAMAI GILA BELIA.. BUNGKUS PAKATAN MCM NI..

GUA KEBELAKANG SKIT... NK BG VIEW LEBIH CLEAR
LUORG TGK ...FUH..SESAK BEB...SESAK...


LG GUA KEBELAKANG...


LG GUA KEBELAKANG...GILA BEB...BUNGKUS PAKATAN...

YG NI GUA LG XLEH BLAH... FUH 1 JUTA TU BEB..
AKU INGAT BERSIH 2.0 NI KITA BATALKAN JE LA..KAHKAH..

LIMA PERTEMUAN, TIGA JAWATAN MENTERI UNTUK BELI PAS?

Oleh: WFAUZDIN NS

LIMA kali pertemuan, tiga jawatan Menteri untuk PAS sekiranya PAS bersedia `sekelambu' dengan Umno. Itulah pendedahan yang dibuat oleh MP Pasir Puteh, Muhammad Husain apabila beliau merujuk kepada pertemuan Mursyidul Am PAS dengan anak-anak Kelantan di Lembah Kelang di Dengkil semalam.

NONEMemetik laporan Malaysiakini, menurut ahli parlimen Pasir Puteh Muhammad Husain, Nik Aziz mendedahkan perkara itu ketika bertemu dengan anak-anak Kelantan di Lembah Klang di Dengkil petang semalam.

"Ya, betul, beliau sebut (ada) lima kali pertemuan. Ia berlaku dalam masa terdekat, (ia) mengenai isu kerjasama PAS dengan Umno," katanya yang hadir dalam majlis di dewan orang ramai di situ.

Menteri besar Kelantan itu bagaimanapun didakwa tidak memperincikan individu itu sebaliknya hanya menyebutnya sebagai "berpangkat datuk" dan "pesara kerajaan".

Muhammad juga berkata, Nik Aziz ada memberitahu, PAS ditawarkan tiga jawatan menteri sekiranya membentuk kerajaan perpaduan dengan parti Islam itu (Malaysiakini).

Setelah mereka berpuluh tahun mengecop PAS sebagai parti ajaran sesat, menuduh MB Kelantan Tuan Guru Nik Aziz melakukan rasuah pergi menunaikan Haji, rasuah kek, penyelewengan balak, merampas tanah rakyat dan banyak lagi tuduhan yang sehingga kini gagal dibuktikan, secara tiba-tiba dan hilang rasa malu mereka ingin membawa PAS bersama parti sekular tersebut. Mana mungkin `minyak boleh bersatu dengan air'.

Hakikatnya PAS tidak pernah menolak sebarang kerjasama dengan mana-mana parti politik asalkan parti berkenaan bersedia untuk bersama PAS memperjuangkan Islam sekiranya parti berkenaan adalah parti yang dianggotai oleh orang-orang Islam, manakala parti yang di dalamnya bercampor-campor di antara ahli-ahli berugama Islam atau Non Muslim, parti berkenaan mestilah bersedia berjuang untuk menegakkan keadilan dan menentang kezaliman. PAS tidak pernah memaksa mereka yang bukan Islam untuk menyokong perjuangan Islam, tetapi mereka diajak untuk memperjuangkan keadilan.

Sekiranya Umno yang dikatakan ahli-ahlinya terdiri dari orang-orang Islam, tiada sebab PAS untuk bersama parti berkenaan sekiranya parti berkenaan bersedia untuk berubah dengan menerima dasar Islam yang dibawa oleh PAS. Umno juga perlu tunjukkan keikhlasannya di dalam hal ini dengan menunjukkan bahawa Umno telah berubah, bukan hanya berjanji dimulut. Adakah Umno telah menunjukkan perubahan itu? Tiadakah bentuk kezaliman atau rasuah yang diredhai oleh Umno sekarang ini? Mengapa dua negeri Melayu iaitu Kelantan dan Terengganu `dirampas' hak royalti mereka? Mengapa Umno masih mengekalkan akta zalim Akta ISA yang Non-Muslim juga membantah akta ini?

Apakah Umno komitmen dengan keadilan dan meninggalkan sifat keji iaitu menyuburkan amalan fitnah melalui media kerajaan? Mengapa Umno tidak bertindak tegas ke atas media yang terang-terang menyebarkan fitnah, mengaibkan seorang tokoh Melayu Islam yang pernah berjasa di dalam Umno sendiri? Sekiranya tokoh yang berbelas tahun berjasa di dalam Umno ini pun Umno sanggup mengkhianatinya, apa jaminan jika PAS bersama Umno nanti?

Sehubungan itu, tentulah tidak lojik PAS sanggup bersama Umno di dalam keadaan sedemikian. Umno tidak pernah menunjukkan keikhlasannya terlebih dahulu untuk bersama PAS atas dasar perpaduan Islam. Masa masih ada untuk Umno bersama PAS dengan syarat Umno mesti berubah. Usahlah Umno cuba `membeli' PAS dengan tawaran tiga jawatan Menteri kerana PAS berjuang bukan untuk satu, dua atau tiga jawatan Menteri itu. Jika itu lah yang diimpikan oleh PAS, sudah lama PAS bersama Umno.

Buat masa ini, cukup-cukuplah Umno untuk `melutut' dengan PAS mahu pun DAP. Kami di dalam PR sanggup menang atau kalah asalkan prinsip kami tidak tergadai dengan jawatan atau pangkat yang sementara itu. Komitmen PR kini adalah menuju ke Putrajaya, usaha kini sedang giat berjalan dan PR tidak akan berhenti untuk mencabut `kemuncup di jalanan' kerana ianya akan melambatkan perjalanan yang semakin hampir ke Putrajaya ini. /wfauzdin.blogspot.com

UMNO TAKUT MAT SABU MENANG TIMBALAN PRESIDEN PAS?

Oleh: WFAUZDIN NS

MENGAPA Umno begitu bimbang jika Mat Sabu dipilih menjadi Timbalan Presiden PAS? Tidak lain tidak bukan adalah kerana Mat Sabu begitu lantang menentang kerjasama politik Umno dan PAS. Ini bukan bermakna pemimpin lain tidak menentang kerjasama itu, tetapi Mat Sabu lebih lantang daripada beberapa pimpinan lain.

Memetik ucapan berapi Mat Sabu sewaktu ceramah di Markas PAS Kerdau kelmarin, beliau sekali lagi membidas kerjasama yang kununnya untuk perpaduan Melayu itu. "Sewaktu ke Terengganu, Najib kata PAS cerailah dengan DAP. DAP banyak penyakit. Saya nak kata, DAP cuma ada penyakit gatal sahaja, letak ubat boleh baik tapi Umno ada penyakit Aids, tak boleh ubat dah. "Kita dah ada pengalaman bersama Umno. Jangan percaya senyum Umno kerana senyumannya beracun. "Sekali kau hulur tangan, akan ku tampar segera," katanya dalam ceramah di Himpunan Kebangkitan Warga Felda Pahang Tapak Kompleks Pas Pahang, Kerdau kelmarin.

Tentulah tektik Umno ingin berpura-pura dengan PAS atas dasar kerjasama perpaduan Melayu ini gagal seandainya Mat Sabu berada di kerusi Timbalan Presiden PAS itu. Apakah Umno mengharapkan Mat Sabu tewas? Tentulah begitu, tetapi Umno jangan lupa bahawa sekiranya Mat Sabu tidak dipilih untuk menjadi Timbalan Presiden PAS kali ini, Umno jangan berharap tektik murahannya itu boleh dilaksanakan jika Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man yang memenangi jawatan tersebut. Meskipun Ustaz Tuan Ibrahim tidak selantang Mat Sabu menentang kerjasama Umno-PAS ini, namun tidak pernah kita menyaksikan tokoh PAS dari Pahang ini menunjukkan tanda-tanda positif untuk bersama Umno. Bahkan, di dalam setiap siri ceramah Pesuruhjaya PAS Pahang ini berterusan membongkar kemungkaran Umno.

Kepimpinan di bawah Us Nasha telah kita lihat, tentu ada yang menyokongnya dan ada yang tidak. Itu pilihan masing-masing setelah melihat sendiri rekod yang beliau tunjukkan. Pada saya, saya mengharapkan Ustaz Tuan Ibrahim berpeluang menjadi Timbalan Presiden PAS kerana saya mempunyai sebab-sebab tertentu menyukainya, tetapi jika beliau tewas dan Mat Sabu dipilih, saya tidak kecewa kerana Mat Sabu adalah idola saya di dalam PAS. Mungkin benar kata mereka, PAS lebih ditakuti oleh Umno jika `ayam sabung' PAS ini berada di sisi Presiden./wfauzdin.blogspot.com

MB KEDAH PERLU LEBIH BIJAK ATASI KEZALIMAN AUKU

Oleh: WFAUZDIN NS

BENARKAH Kerajaan Negeri Kedah redha dengan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) yang menyekat kebebasan mahasiswa itu? Benarkah enam pelajar dari Kolej Universiti Insaniah (KUIN) Kedah kini sedang berhadapan dengan tindakan di bawah Akta zalim ini yang dari awal ditentang oleh Pakatan Rakyat?

Semua mereka didakwa di bawah kesalahan Akta Universiti Kolej Universiti (AUKU) kerana menyertai demonstrasi, memberikan ucapan di hadapan orang ramai menggunakan pembesar suara di sudut pidato dan mengadakan sidang akhbar berhubung bantahan pembukaan Sekolah Insan Bestari yang menggunakan bangunan tahfiz.

Jika benar seperti yang dilaporkan, tentulah amat mendukacitakan kerana Kedah kini ditadbir oleh PAS yang bersama dengan PR dan universiti ini pula adalah di bawahLink Kerajaan Negeri. Tindakan MB Kedah Ustaz Azizan yang mengesyorkan agar rayuan boleh dibuat sehingga ke peringkat MB, pada saya satu tindakan yang kurang bijak. Sewajarnya sejak awal lagi MB Kedah menyuarakan bantahan terhadap penggunaan akta tersebut bukannya menunjukkan jalan keluar selepas mereka dizalimi dengan akta berkenaan.

Memang benar, Kerajaan Negeri tiada kuasa untuk meminda akta berkenaan kerana ianya telah ditetapkan kepada semua universiti dan kolej universiti di negara ini, tetapi paling tidak pun MB Kedah boleh bersuara membela golongan pelajar ini dan melakukan sedaya upaya agar membantu mereka. Tentu ada pilihan lain selain dari menggunakan akta yang PR sendiri mahu lupuskan jika PR berkuasa di Putrajaya. Di sini lah rakyat ingin lihat kebijaksanaan MB Kedah di dalam menangani isu ini.

Dalam perbicaraan tatatertib pada 25 Mei lalu, enam mahasiswa kolej itu dijatuhkan hukuman gantung pengajian dan seorang dari mereka dikehendaki membayar denda. Mohd Faiz Mohd Arshad digantung dua semester manakala Mohd Aiman Che Ab Razab, Zukhilatif Marzukhi, Mohd Azlan Mat Zain dan Ahmad Remi Md Arof, digantung satu semester dan diberi surat amaran. Seorang lagi, Mohamad Farhan Bin Mohamad Baharin juga diberi surat amaran dan didenda RM100.

MB Kedah mungkin akan menggunakan kebijaksanaannya di dalam isu ini pada ketika pelajar berkenaan mengemukakan rayuan kepada beliau. Tetapi, adakah kita perlu tungu ke tahap itu untuk menunjukkan bahawa PR sememangnya membantah AUKU? Kenyataan MB Kedah yang menyebut Presiden PAS tiada kuasa terhadap isu ini kerana KUIN berada di bawah Kerajaan Negeri memang betul, tetapi MB Kedah juga perlu berfikir adakah beliau menjadi MB Kedah tanpa keredhaan Presiden PAS?/wfauzdin.blogspot.com