RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

Jumaat, 12 Julai 2019

MENTERI KENAKAN MP DARI PAS - DIZAMAN UMNO 30%, DIZAMAN PH 40%


MP Rantau Panjang (Pas) YB Siti Zailah Yusuf tanya soalan kepada YB Anyhony Loke (Menteri Pangangkutan) berkaitan pembinaan ECRL melibatkan kawasan beliau terutamanya, beliau menuduh kerajaan PH menganaktirikan kerajaan Kelantan. Megapa kuota bumiputra hanya 40% sahaja? soal beliau.

Dengan selamba menteri jawab, " Mengapa dulu tidak tanya kerajaan Bn tentang perkara ini? Dulu zaman Bn hanya dapat 30%. Bawah kerajaan PH, dirunding semula dan dapat dinaikkan dari 30% kepada 40%.. Itu jawapan menteri.

Maka, meyalak habis lebai2 dalam dewan. Marah sungguh mereka kalau sentuh nama Umno/Bn kawan baik mereka itu. Lihat perangai lebai. Zaman Umno, ECRL diwujudkan dan Umno Bn dah buat macam2 perjanjian yang samasekali tidak menguntungkan rakyat dengan kos yg terlalu tinggi. Bila PH perintah, mahu tidak mahu terpaksa teruskan projek tersebut tetapi banyak rundingan dibuat semula agar kos dapat dikurangkan. Kalau zaman Umno mereka runding dapat 30% saja, tetapi zaan PH kita runding dapat 40% untuk kontrak pekerja tempatan, adakah itu maksudnya kerajaan PH menganaktirikan Kelantan dan Umno itu sayang kepada Kelantan? Maka, wajib jatuhkan kerajaan PH dan wajib sokong Umno?

Zaman Umno Bn, mereka rampas royalti, tapi dizaman PH, kita kembalikan royalti minyak itu adalah tanda kerajaan PH anaktirikan Kelantan dan Umno dulu sayang kepada Kelantan? Maka, jatuh fatwa haram sokong PH dan wajib sokong Umno?

Sebab itu aku kata, lebai memang jual agama.