RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Jumaat, 23 Disember 2011

AMK, SAMM, MAP, JINGGA 13, AIC DAN UNIT AMAL DIGABUNGKAN UNTUK GERAKAN REFORMASI KEDUA?

Oleh:  WFAUZDIN NS

TARIKH 09 Jan 2012 bukan lah masa yang terlalu lama.  Tarikh tersebut DS Anwar akan diberikan kata putus samada dibebaskan atau dipenjarakan, bukannya kata putus samada dia bersalah atau tidak kerana umumnya telah arif tentang motif kes yang beliau hadapi sekarang ini.

Selaku Ketua Umum PKR, lebih-lebih lagi selaku Ketua Pembangkang adakah kita boleh berputih mata melihat bakal PM kita ini akan merengkok di dalam penjara akibat dari perbuatan si haramjadah pemuda yang tidak mencuci dubur selama dua hari itu?  Jika kita tidak mahu ianya berlaku apakah tindakan yang perlu kita lakukan untuk menghentikan kezaliman yang berterusan ini?
Shamsul Iskandar - Ketua AMK

Saya kagum dengan wujudnya berbagai pertubuhan atau NGO yang lahir dari Keadilan sendiri tidak kira apa pun tujuan pertubuhan ini diwujudkan, tetapi saya percaya kesemuanya memandang menentang kezaliman itu adalah wajib.  Saya juga percaya pertubuhan seperti Memacu Arus Perjuangan (MAP), Jingga 13, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) ditambah lagi dengan sayap parti seperti AMK, Serikandi dan Wanita Keadilan bahkan parti induk itu sendiri Keadilan bukan bertujuan untuk menjaga hanya batang tubuh insan yang bernama Anwar Ibrahim. Saya tidak pasti sejauh mana perkembangan AIC (Anwar Ibrahim Club) apakah masih berfungsi atau tidak.  Namun demikian, kita harus sedar di hadapan kita sekarang seorang insan bernama Anwar Ibrahim bila-bila masa sahaja akan diperapkan ke dalam penjara.
Chegu Bard - Penyelaras SAMM

Justeru itu, tidak terfikirkah oleh kita buat masa ini kita tumpukan kepada satu perjuangan yang amat penting iaitu membebaskan DS Anwar Ibrahim?  Adakah jika ditanya kepada MAP, Jingga 13 atau SAMM mahu pun AMK, Serikandi dan Wanita juga Parti Keadilan itu sendiri samada mereka mahu berjuang habis-habisan untuk membebaskan DS Anwar Ibrahim, mereka akan menjawab "Kami bukan berjuang untuk seorang individu bernama Anwar sahaja?".  Jika inilah jawapannya, maka adalah lebih baik DS Anwar masuk ke dalam penjara dan kita teruskan hidup kita di luar menikmati kebebasan dunia ini.

Fariz Musa - Jingga 13

Bukan bermakna kesemua pertubuhan ini tidak melakukan apa-apa untuk membela kezaliman yang berlaku ke atas DS Anwar. Mereka telah lakukan.  Sebagai contoh, SAMM di bawah Chegu Bard telah lama berpusing merata negeri membawa isu kezaliman ke atas DS Anwar dan SAMM juga berusaha menerbitkan buku `FITNAH' yang menceritakan kezaliman dan fitnah yang menimpa ke atas DS Anwar sejak dari tahun 1998 sehingga ke fitnah video seks.  Begitu juga dengan AMK dan yang lain-lain yang turut berkempen membawa isu ini. Bahkan, AMK dikatakan telah melancarkan 901 bagi tujuan menggerakkan kebangkitan baru menjelang 09 Jan nanti.    

MAP - Mustafa Kamil Ayub

Pada pendapat saya, 901 tidak cukup mantap sekiranya hanya didukung oleh kumpulan yang bersama Ketua AMK sahaja.  Menjelang waktu genting 09 Jan ini, kebangkitan harus bergerak seiring, serentak dengan nada yang sama iaitu `Anwar mesti dibebaskan'.   Alangkah hebatnya jika kebangkitan itu diterajui bersama di antara AMK, SAMM, MAP, Jingga 13, AIC dan dibantu dari belakang oleh Serikandi dan Wanita Keadilan.  Saya pasti jika ini berjaya diadakan, sudah tentu gelombang reformasi akan mewarnai negara ini menjelang tahun baru 2012.

Adakah DS Anwar terpaksa menggunakan baju ini lagi?

Memandangkan DS Anwar juga adalah Ketua Pembangkang dan bakal PM yang akan ditabalkan sekiranya PR berjaya ke Putrajaya, maka saya fikir tidak keberatan buat PAS dan DAP turut dilibatkan di dalam gerakan ini.  Saya dapat melihat dari peranan yang agak kecil sahaja di antara SAMM, AMK dengan Unit Amal (PAS) di dalam beberapa program ceramah yang lalu yang menjadi sasaran puak pengganas PERKASA.  Mereka berperanan dengan berkesan sekali sehinggakan musuh gerun untuk berbuat sesuatu.  Bayangkan jika kesemua pertubuhan ini disatukan dengan atas nama apa sekalipun pasti bisa menggegarkan musuh.      


Tidak banyak lagi masa untuk penyatuan ini jika kita benar-benar serius membebaskan DS Anwar Ibrahim.  Kesemua yang disebut di atas perlu bertemu, lupakan seketika sebarang perbezaan pendapat atau hala tuju perjuangan masing-masing demi menyelamatkan insan bernama DS Anwar Ibrahim.  Bertemu dan berbincanglah, ambil suatu keputusan yang jitu dan berpakat dengan baik atas dasar kepercayaan untuk memilih siapakah di antara mereka menjadi `Khalifah' gerakan reformasi kedua ini. 

Buat kali ini, marilah bersatu atas satu perjuangan iaitu membebaskan DS Anwar Ibrahim.  Telah terlalu banyak pengorbanan yang DS Anwar Ibrahim lakukan untuk kita sehinggakan beliau terpaksa mengorbankan kesemuanya hatta maruah diri dan keluarganya akibat fitnah yang berpanjangan namun beliau terus berjuang sehingga ke pintu penjara.  Apakah kita tidak boleh berkorban untuk sedikit ini bagi menunjukkan kepada beliau kita berterima kasih di atas perjuangannya selama ini? 

Amat memalukan sekiranya kita dilihat gagah dengan berbagai pertubuhan yang diwujudkan untuk menentang Umno/Bn, tetapi untuk membela DS Anwar kita tidak mampu bersatu.  Saya pohon agar cadangan ini dapat difikirkan sebaik mungkin sebelum terlambat./wfauzdin.blogspot.com 

PAS MAHU TANGKAP `MUSANG' ITU, BAIK AKU TUTUP MULUT DULU

Oleh:  WFAUZDIN NS

MASIH terasa juga gatal di tangan ni untuki menulis tentang Dr Hassan Ali.  Masih bersemangat rasanya dihati sepertimana bersemangatnya Dr Hassan Ali bertegang urat di kaca TV 3 malam semalam.

Namun, apabila Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man menjanjikan bahawa PAS akan memanggil Dr Hassan Ali beserta dua lagi tokoh kontroversi iaitu Us. Nasha dan Saari Sungip mengadap, maka terpaksa lah aku berdiam diri seketika untuk menghormati keputusan PAS.

Tahniah kepada PAS yang akan bertindak selepas ini, walaupun agak lewat tetapi lebih baik dari tidak bertindak langsung.  Kita nantikan apakah keputusan PAS selepas ini.  Kemudian kita ulas dan bincang bersama. /wfauzdin.blogspot.com


Khamis, 22 Disember 2011

`SALUTE' US. NASHA, GOOD BYE DR HASSAN ALI


Oleh:  WFAUZDIN NS

TAHNIAH Us. Nasha, berbeza pendapat dan kadangkala mungkin tersasar langkah namun tetap istiqomah dengan partinya iaitu PAS.  Mungkin dakwaan beberapa pihak yang merasa sangsi dengan komitmen Us. Nasha di dalam PAS, namun kita perlu melihat pada zahir dan tindakannya yang meyakinkan maka kita perlu berbaik sangka.
 
Seperti dilaporkan di dalam Malaysiakini, bekas Timbalan Presiden PAS itu yang menerima asakan demi asakan berhubung kesetiaannya dalam parti, hari ini membuka mulut dan menyatakan beliau "tidak mempunyai niat sebesar zarah sekalipun untuk menyertai Umno."  Katanya, dakwaan bahawa beliau terperangkap dalam agenda Umno, "terlalu jauh menyimpang daripada kebenaran dan langsung tidak berasas."  
 
Katanya lagi, parliament 2008 first day 280408 nasharuddin"Saya tegaskan di sini bahawa saya adalah ahli PAS dan perjuangan saya kekal bersama PAS untuk menjunjung risalah Islam, menyumbang kepada ummah dalam apa juga keadaan," katanya.

Saya tidak mahu bercakap perbezaan di antara Us Nasha dengan Dr Hassan Ali yang dilihat mempunyai persamaan isu yang kontroversi.  Semua telah melihat dengan jelas, masing-masing mendakwa mahu memperjuangkan Islam dan mereka berdua juga ada perbezaan pendapat terhadap parti.  Namun, yang meluru pantas kepada media pencacai dan menjadi tetamu istimewa di TV3 meluahkan perasaannya terhadap PAS bukan Us Nasha.  Orang itu adalah Dr Hassan Ali, yang terang, jelas dan nyata tidak menerima konsep Negara Berkebajikan yang diluluskan oleh Muktamar PAS sendiri, bahkan diperakui oleh Dewan Ulamak serta Majlis Syura PAS.  
 
Di antara keduanya, Us Nasha lebih bertanggungjawab dan tahu setakat mana beliau boleh mengkritik PAS, lebih membanggakan lagi beliau sedar dan insaf bahawa Umno bukannya parti yang lebih baik daripada PAS.  Berbeza dengan Dr Hassan Ali, yang menyebut bahawa "Apa ertinya PR ke Putrajaya, jika Islam dihina".  Belum pun sampai ke Putrajaya, Dr Hassan Ali sudah tidak yakin kepada PAS dan berburuk sangka.  Jika begitu, kita juga boleh berkata kepada Dr Hassan Ali, apa gunanya berada di dalam PAS jika di dalam kepala otak beliau masih terdapat keris telanjang tanpa bersarung?

Sekali lagi, syabas Us Nasha kerana terbuka dan tegas untuk menolak Umno.  Amat mendukacitakan, di saat PAS bersusah payah untuk melancarkan kempen `PAS Ganti Umno' dan diwaktu baru sahaja kita wujudkan `ABU' (Asal Bukan Umno), tiba-tiba Dr Hassan Ali muncul sebagai parasit./wfauzdin.blogspot.com`JENERAL PERANG' DR HASSAN ALI TELAH BERSEDIA

Oleh:  WFAUZDIN NS

`JENERAL' Dr Hassan Ali panglima perang terbaru mewakili Umno telah membunyikan semboyan untuk berperang dengan PAS.  Nampaknya tugas yang sebelum ini dipikul oleh Ezam sesumpah, Zahrain katak dan Zul Kulum, silap, Zul Kulim gagal untuk menyerang PKR dan kini sasaran beralih kepada PAS pula. Tiada calon yang paling sesuai untuk menjadi `Panglima Perang' untuk Umno berdepan dengan PAS kecuali Dr Hassan Ali.
 
Ini diakui sendiri oleh Naib Presiden PAS, Mahfuz Omar.  Mahfuz berkata, konsep negara kebajikan telah dipersetujui dalam muktamar tahunan parti itu dan oleh itu, ia tidak harus dipersoalkan sekarang.  Katanya, jika Hasan mempersoalkan konsep itu sekarang, ia nampak seperti Exco Kerajaan Selangor itu mengisytiharkan perang terhadap PAS kerana adalah tidak wajar untuk mempersoalkan keputusan yang dibuat dalam muktamar (Malaysiakini).
 

Kontroversi Dr Hassan Ali bermula agak lama dahulu lagi, tetapi kemuncaknya apabila Saari Sungip mendedahkan bahawa Dr Hassan Ali tidak mendapat cukup pencalonan untuk dicalonkan menjadi calon PAS di dalam PRU akan datang.  Memang tindakan Saari Sungip itu silap kerana mendedahkan kedudukan Dr Hassan Ali kepada umum.  Sekiranya Dr Hassan Ali mengkritik tindakan Saari Sungip itu, saya pasti akan bersetuju dengan beliau.

Malangnya, isu yang diperbesarkan oleh Dr Hassan Ali bukan isu pendedahan dari Saari Sungip.  Beliau melangkau dari isu sebenar sehingga membabitkan rakan sekutu PAS iaitu PKR dan DAP.  Beliau menyebut dasar PAS mungkin telah berubah dari mewujudkan sebuah Negara Islam kepada Negara Berkebajikan semenjak bersahabat dengan PKR dan DAP.  Mungkin Dr Hassan Ali menganggap jika PAS bersekutu dengan Umno, maka PAS boleh wujudkan sebuah Negara Islam.  Gilanya Dr Hassan Ali untuk tidur sekelambu dengan Umno tidak menjadi rahsia lagi semenjak berlakunya kerja `berunding dalam gelap' sewaktu PR mula mengambil alih Selangor.

Di dalam rancangan `Soal Jawab' TV 3 sebentar tadi, Dr Hassan Ali cuba menggambarkan beliau telah mendapat sokongan ramai atas prinsip perjuangannya yang kononnya pejuang Islam maha hebat.  Peliknya, dikatakan mendapat sokongan ramai tetapi majoriti Cawangan PAS sendiri tidak mencalonkannya sebagai calon?  Adakah di dalam Cawangan-Cawangan PAS yang tidak mencalonkannya itu terdiri dari ahli-ahli PKR dan DAP? 

Saya yakin memang ramai orang-orang Melayu Islam yang menyokong Dr Hassan Ali, tetapi kebanyakannya adalah dari ahli-ahli Umno.  Sebab apa?  Bukan kerana Umno berminat dengan perjuangan Islam yang kononnya diperjuangkan oleh Dr Hassan Ali tetapi adalah kerana Umno tahu Dr Hassan Ali boleh di`ternak' dengan baik sepertimana mereka telah `menternak' Ezam, Zahrain dan Zul Kulum, silap, Zul Kulim.  Apa tujuannya?  Tiada lain tujuannya iaitu setelah gagal menghancurkan PKR, mereka cuba untuk memusnahkan PAS dari dalam.

Sekarang ini apa perlu PAS buat?  Saya syorkan agar PAS biarkan sahaja Dr Hassan Ali di`ternak dan diberi makan' secukupnya oleh Umno, dan beliau tidak perlu dipecat.  Di dalam PRU nanti, sudah semestinya PAS tidak mahu tewas sebuah pun kerusi Dun, maka Dr Hassan Ali tidak perlu dicalonkan.  Jika Dr Hassan Ali tercalon, walaupun beliau mendakwa terlalu ramai bersamanya, tetapi kita harus sedar yang ramai bersamanya sekarang adalah orang-orang Umno yang pastinya akan memangkah calon Umno bukan Dr Hassan Ali apabila sampai ketikanya nanti.  Ketika itu, orang-orang PAS dan rakan-rakan di dalam PR akan mengundi Dr Hassan Ali kah?  Tentulah bodoh jika mereka mengundi orang yang guna TV3 untuk menghentam PAS dan PR.  Justeru itu, Dr Hassan Ali tidak perlu dicalonkan dan beliau berpeluang besar untuk menjadi calon Umno atau pun menjadi sebahagian dari kumpulan Bebas yang diketuai oleh Ibrahim Alkataki.

Dr Hassan Ali tidak perlu dipecat kerana percayalah, orang seperti ini akan `memecat' sendiri keseluruhan pakaian yang dipakainya demi Umno./wfauzdin.blogspot.com
 

Rabu, 21 Disember 2011

APABILA ORANG NYANYUK MAHU TIPU ORANG SIHAT


Saya mengucapkan terima kasih kepada Tun Mahathir Mohamad yang akhirnya mengaku[1] bahawa pentadbiran beliau memang ada mengambil pinjaman dari Bank Dunia yang ditandatangani pada 31 Mac 1999 semasa beliau menjadi Perdana Menteri dan Menteri Kewangan. Ini bertentangan dengan penafian beliau sehari sebelum itu kononnya beliau tidak mengambil sebarang pinjaman Bank Dunia.
 
kesian.....
 
Malangnya, adalah mendukacitakan apabila beliau masih meneruskan pembohongan untuk mengabui mata rakyat. Beliau menulis kononnya “rundingan terakhir dibuat dalam tahun 1997 untuk mendapatkan pinjaman Bank Dunia” dengan niat menyabitkan Dato’ Seri Anwar Ibrahim dengan permohonan pinjaman tersebut.

Hakikatnya adalah berbeza dan ini disahkan oleh dokumen-dokumen Kerajaan Malaysia dan Bank Dunia. Saya rujuk rentetan peristiwa dan dokumen-dokumen berikut untuk membuktikan bahawa permohonan untuk pinjaman sebanyak USD404 juta dari Bank Dunia dibuat atas arahan Tun Mahathir Mohamad sendiri:

1) Dokumen Bank Dunia (Laporan Awal Permohonan Pinjaman PID6999 yang disertakan bersama) pada halaman 2 perenggan terakhir menyebut:

In view of these circumstances in July 1998, the Government announced a National Economic Recovery Plan to bring the economy back on a positive growth path. One of the six strategic objectives of the National Economic Recovery Plan is to continue the country’s equity and socio-economic agenda which had been instrumental during the past two decades, in maintaining social stability in the country. In line with this objective, the Government has proposed a plan of action to mitigate the adverse social impacts of the crisis which threaten to reverse the gains made in the past.The Government has approached the Bank for help in strengthening this plan and implementing it through a Social Protection Project

Dokumen Bank Dunia itu menjelaskan tujuan permohonan pinjaman yang dibuat iaitu untuk membiayai Pelan Pemulihan Ekonomi Negara (National Economic Recovery Plan, NERP) yang diumumkan di dalam bulan Julai 1998. Permohonan juga dibuat oleh Kerajaan Malaysia, bukannya ditawarkan oleh Bank Dunia seperti yang didakwa Tun Mahathir.

2) NERP diumumkan dan ditadbir sepenuhnya oleh National Economic Action Council (NEAC) atau Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN). NEAC dipengerusikan oleh Tun Mahathir Mohamad sendiri. Perjalanan seharian NEAC diputuskan oleh Pengarah Eksekutif NEAC iaitu Tun Daim Zainuddin, Menteri Tugas-tugas Khas yang dilantik oleh Tun Mahathir Mohamad. Setiausaha NEAC adalah Ketua Pengarah, Unit Perancang Ekonomi (EPU) yang bertanggungjawab penuh kepada Tun Mahathir Mohamad ketika itu.

3) Maka, jelas terbukti bahawa permohonan mendapatkan bantuan kewangan dari Bank Dunia dibuat oleh NEAC bagi pihak Kerajaan Malaysia untuk membiayai NERP yang dilancarkan dalam bulan Julai 1998. NEAC dikawal sepenuhnya oleh Tun Mahathir Mohamad.

4) Ini bertepatan dengan jadual kelulusan pinjaman dari Bank Dunia seperti yang termaktub di dalamLaporan Penilaian Permohonan Pinjaman (Project Appraisal Document 18855-MA yang disertakan bersama) mukasurat 29. Ia menyebut tarikh-tarikh penting seperti berikut:
  1. Permohonan mula-mula diterima dari Kerajaan Malaysia pada 26 Julai 1998
  2. Pasukan penilai dari Bank Dunia berlepas ke Malaysia pada 30 November 1998
  3. Rundingan hanya bermula 1 Februari 1999
5) Bukan sahaja permohonan dibuat oleh NEAC mengikut arahan Tun Mahathir Mohamad, malah kesemua proses rundingan berlaku selepas Dato’ Seri Anwar Ibrahim sudah pun dipenjarakan.

Saya percaya Tun Mahathir Mohamad akan mencari alasan baru untuk menerangkan perkara ini walaupun ia sudah jelas terbukti, sebagaimana beliau akhirnya mengaku beliau ada mengambil pinjaman Bank Dunia (walaupun menafikannya sebelum itu).

Saya juga menasihatkan Tun Mahathir Mohamad agar tidak begitu ghairah mencabar orang lain bersumpah di atas al-Quran dalam hal ini, kerana jika polemik cabar-mencabar untuk bersumpah ini melarat kepada isu-isu yang membabitkan keluarga beliau, sukar untuk beliau menafikannya.

Contohnya, adalah lebih berguna sekiranya beliau bersumpah di atas al-Quran bahawa anak beliau, Mirzan Mahathir tidak membeli pegangan besar di dalam konglomerat arak terbesar di rantau ini iaitu San Miguel kerana soal keluarga pembesar negara beragama Islam menguasai perniagaan arak adalah soal yang sensitif bagi masyarakat beragama Islam di Malaysia. Tambahan pula, bila konglomerat yang sama ingin menguasai perniagaan hiliran milik ExxonMobil Malaysia yang melibatkan ribuan rakyat Malaysia beragama Islam yang tidak sanggup dibayar gaji dari wang yang terlibat dengan arak.

Jika beliau bersungguh-sungguh untuk bersumpah di atas al-Quran, bersumpahlah menafikan perkara ini terlebih dahulu.

MOHD RAFIZI RAMLI
PENGARAH STRATEGI KEADILAN

20 DISEMBER 2011

WARGA TENTERA WAJIB TOLAK UMNO/BN JIKA SENSITIF DENGAN SOAL KESELAMATAN

Oleh:  WFAUZDIN NS

UMNO pernah menuduh DS Anwar dan anaknya Nurul Izzah `menjual' keselamatan negara kepada negara luar hanya kerana mereka menerangkan perbuatan rasuah atau komisyen di dalam pembelian peralatan tentera negara ini, contohnya seperti komisyen kapal selam `scorpene'.

Adakah kerana menerangkan korupsi pemimpin negara ini boleh menggugat keselamatan negara?  Adakah DS Anwar dan Nurul Izzah menjual maklumat atau kerahsiaan pertahanan negara?  Ini semua hanya tuduhan yang sehingga kini mereka gagal buktikan malahan Umno amat bimbang jika negara luar tahu perangai pimpinan mereka yang berselindung di sebalik pembelian tersebut.


Suka saya memetik kenyataan seorang bekas Pegawai Kanan Tentera yang telah berkhidmat di dalam TLDM selama 38 tahun, Laksmana Pertama (B) Muhammad Imran Abdul Hamid yang membuat kenyataan melalui Harakah bahawa Menteri Pertahanan, Zahid Hamidi mesti bertanggungjawab kerana dengan sewenang-wenangnya memberi kemudahan kepada seorang Blogger pro Umno, Papagomo untuk menaiki kapal selam KD Tun Razak selama 5 jam baru-baru ini.  Suka saya bertanya, berapa ramai di antara warga TLDM yang dapat keistimewaan itu?  Usahkan mereka di peringkat bawah, saya yakin pegawai kanan yang berpangkat Panglima iaitu Brigidier Jeneral atau Mejar Jeneral di dalam ATM sendiri pun belum merasai keistimewaan seperti yang diperolehi olah Blogger kaki fitnah tersebut.


Zahid Hamidi seorang penipu besar apabila memberitahu tiada Blogger yang dibenarkan menaiki Kapal Selam tersebut, tetapi apabila Blogger berkenaan sendiri menulis di dalam blognya sememangnya beliau telah menaii kapal selam tersebut bahkan berpeluang bertanya beberapa soalan kepada anak kapal berkenaan, ini menunjukkan dasar kerahsiaan negara berada di tahap terendah.  Saya sebagai bekas tentera, turut berkongsi kerungsingan dengan Laksamana Pertama (B) Imran betapa kerahsiaan keselamatan pertahanan di negara ini bila-bila masa sahaja boleh `terjual' atau `dibeli' jika inilah tahap profesionalisma Menteri Pertahanan kita.

Langkah tapisan keselamatan yang sepatutnya diambil tidak dipraktikkan dan yang paling penting apakah tujuan atau objektif Papagomo berada di dalam kapal tersebut?  Apa jaminan Blogger pencacai yang sememangnya makan upah ini tidak boleh mencari upah yang lebih besar dengan menjual rahsia keselamatan negara?  Tempoh 5 jam berada di dalam kapal tersebut amat selesa buat sesiapa sahaja untuk mencuri maklumat dan rahsia.  Zahid Hamidi langsung tidak peka dengan aspek keselamatan negara, beliau hanya faham bahawa keselamatan negara adalah dengan `merahsiakan amalan rasuah', itu sahaja.

Sehubungan itu, saya menyeru kepada semua warga tentera dan bekas-bekas tentera, marilah kita tolak Umno yang jelas dan nyata tidak sensitif dengan soal keselamatan negara tercinta ini.  Jika kamu sendiri tidak mendapat keistimewaan seperti Papagomo walaupun kamu berpangkat besar dan berkhidmat di dalam ATM berpuluh-puluh tahun, amat memalukan jika kamu berterusan bersekongkol dengan Umno dan Bn.  Cukuplah warga tentera terus diperbodohkan dengan politik korup Umno/Bn./wfauzdin.blogspot.com

Selasa, 20 Disember 2011

KAJIAN DARI UM - HANYA 18 PERATUS PERCAYA VIDEO SEKS TAJAAN `DATUK T'

Oleh:  WFAUZDIN NS

SEMENJAK isu video seks yang dibawa oleh `Datuk T' dikumandangkan melalui seluruh media elektronik dan media cetak di bawah kawalan Umno/Bn, ramai di kalangan pemimpin Umno beranggapan bahawa kali ini nasib DS Anwar pasti berkubur di arena politik.  Masakan tidak, kali ini rakyat dihidangkan dengan `gambar' yang bergerak berupa paras dengan Ketua Pembangkang tersebut di dalam sebuah `hotel', ada yang mendakwa kondomunium bersama dengan seorang `pelacur Cina' ada yang kata `pelajar Cina' di dalam keadaan mengaibkan sekali. 

Rupa-rupanya sangkaan mereka meleset samasekali.  Sokongan terhadap DS Anwar tidak berkurangan malahan bertambah kuat pula kebencian rakyat terhadap rejim Umno.  Mereka lupa zaman sekarang bukan seperti zaman baru lepas merdeka yang kebanyakan rakyat mengikut dan mempercayai apa jua yang keluar di dalam media.  Sekarang zaman rakyat sudah boleh mengkaji dan berfikir.  Sebab itulah, tidak sampai 24 jam video seks `Datu T' disiarkan di dalam blog pro Umno dan media, blog-blog pro PR sepantas kilat membuat kajian dan menjawab dengan fakta fitnah video seks tersebut. 


Apatah lagi, keterangan lintang pukang oleh `Pengarah' video itu sendiri menjadikan skrip fitnah yang dirancang begitu mudah ditangkis.  Keterangan awal Datuk Eskay yang mendakwa dia hanya menyedari ada kamera tersembunyi sewaktu beliau masuk ke bilik kononnya untuk mengambil jam DS Anwar yang dikatakan tertinggal, bercanggah samasekali dengan keterangan kemudiannya bahawa beliau mengaku beliau adalah dalang yang terlibat di dalam rakaman video tersebut.

Percubaan mereka untuk memancing beberapa Ahli Parlimen serta tokoh-tokoh Pembangkang menyaksikan video berkenaan agar mereka berpaling dari menyokong DS Anwar ternyata gagal.  Sebaliknya, mereka diserang hebat oleh YB Johari Abdul dan Sdr Chegu Bard (Badrul Hisham Shahrin) yang mereka panggil untuk menonton video berkenaan.  Percanggahan tempat berlakunya perbuatan jijik dan personaliti wanita Cina tersebut di antara Datuk Eskay dan pihak Polis sudah cukup menggambarkan `drama' tajaan Datuk T ini gagal mencapai objektif mereka.

Terbaru satu kajian oleh Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihanraya, Universiti Malaya telah diadakan untuk meninjau sejauh mana kepercayaan rakyat terhadap isu video seks yang kononnya melibatkan DS Anwar Ibrahim ini.  Malaysiakini melaporkan, hasil kajian tersebut hanya 18 % sahaja yang mempercayai video seks tersebut melibatkan DS Anwar Ibrahim.  Manakala, 36 % tidak pasti walaupun media berhempas pulas untuk meyakinkan mereka.  Kemungkinan, yang 36 % ini akan terus diracun oleh media agar mereka mempercayai fitnah tersebut.  Sejumlah 46% telah membuat keputusan tidak terpengaruih dengan fitnah jijik ini.

Bayangkan, jika video bergambar dan bergerak ini pun rakyat boleh membuat penilaian tersendiri dari segi fakta, apakah rakyat tidak mampu berfikir dengan kisah Liwat II yang mengisahkan jenaka pemuda yang tidak mencuci dubur dua hari itu?/wfauzdin.blogspot.com

Isnin, 19 Disember 2011

UMNO BOLEH MEMERINTAH ASALKAN MAHASISWA BERSEDIA UNTUK MENJADI `LEMBU'

Oleh:  WFAUZDIN NS

TIDAK pernahkah anda menyaksikan gambar pemimpin pembangkang di negara ini dibakar atau dipijak?  Lupakah anda bahawa gambar Koh Tsu Koon sewaktu menjadi KM P.Pinang diturunkan dan dikoyak oleh pemimpin Umno di P.Pinang?  Kita tidak lupa bagaimana sekumpulan bermotor berkumpul di hadapan Ibu Pejabat PKR di Tropicana serta mengugut untuk membakar Ibu Pejabat tersebut.  Maka, mengapa anda gelabah, meroyan dan menjadi gila babi apabila gambart Najib diturunkan?

Mengapa perlu salahkan Mahasiswa yang menurunkan gambar Najib di PWTC sebagai suatu tindakan simbolik menunjukkan ketidakpuasan hati mereka?  Bukankah sekumpulan `pengusung kek dan tahi' juga berbuat lebih `bodoh' dan kotor serta jijik untuk menunjukkan ketidakpuasan hati mereka di Pejabat KM P.Pinang baru-baru ini?
 
Memetik kenyataan Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Ahmad Syukri berkata, 
" Tindakan menurunkan gambar Perdana Menteri kelmarin, adalah simbolik penolakan mahasiswa kepada kepimpinan Datuk Seri Najib Razak.

 
 
Antara lain katanya, Najib menipu mahasiswa dengan slogan transformasi untuk memansuhkan Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku).  “Malangnya, pengumuman (pinda Auku) dibuat hanya selepas mahkamah rayuan putuskan seksyen 15 (akta) itu bercanggah dengan perkara 10 Perlembagaan Persekutuan,”  Tindakan menurunkan gambar Perdana Menteri merupakan simbolik kepada hilang kepercayaan anak muda kepada kepimpinan Datuk Seri Najib Razak selaku ketua kerajaan,” katanya pada sidang media di Dewan Perhimpunan Cina Selangor dan Kuala Lumpur. (Keadilan Daily).
 
Oleh yang demikian, amat memalukan dan melucukan apabila sekumpulan `Pendekar Di Re Mi' tampil kononnya untuk menjadi hero di dalam isu ini.  Senjata mereka adalah maki hamun dan meludah.  Orang-orang Melayu tidak boleh berbangga dengan hanya memiliki `Pendekar Ludah' tetapi kita mesti tampilkan pendekar yang mampu berhujah atau berdebat serta berani menyuarakan kebenaran hatta di hadapan pemimpin negara.  Pendekar seperti ini mula muncul di kalangan Mahasiswa adalah sesuatu yang amat membanggakan.

Mereka berani berdepan dengan pemimpin negara, justeru itu mereka menanti untuk bertemu dengan Najib baru-baru ini di UIA.  Malangnya, program yang sepatutnya Najib hadir, beliau tidak muncul tetapi hanya menghantar wakil balacinya si Zahid.  Ertinya, Mahasiswa bukan sahaja berani memprotes Najib dengan sekadar menurunkan gambar Najib tetapi mereka sanggup berdepan dengan Najib.  Malangnya, Najib seperti biasa sentiasa berada di dalam ketakutan.  Beliau bukan sahaja takut untuk berdebat dengan DS Anwar, beliau bukan sahaja takut untuk hadir menjadi Saksi di dalam Mahkamah, lebih memalukan begitu takut untuk berdepan dengan Mahasiswa.

Selepas ini, kita mahu lihat siapa yang bakal menjadi mangsa kezaliman Najib.  Apa yang pasti difahamkan seorang Mahasiswa bakal dipanggil ke Bukit Aman.  Mahasiswa ini bukannya meruntuhkan masjid seperti yang berlaku di Kg Bujal, Terengganu, Mahasiswa ini juga bukannya terlibat di dalam membeli lembu dan kondo serta kereta mewah berjumlah RM250 Juta, beliau juga tidak terlibat di dalam pembunuhan Altantuya atau membeli cincin RM24 Juta.  Mahasiswa ini bukannya penipu para Peneroka Felda.  Hasilnya, kerana menurunkan gambar `Dewa Pujaan', Mahasiswa ini terpaksa juga ke Bukit Aman. 
 
Apakah seluruh Mahasiswa mesti berdiam diri melihat rakan mereka teraniaya?  Jika masih mahu berdiam diri, maka memang wajarlah Umno terus memimpin negara ini dan kamu mesti bersedia untuk berada di dalam `kondo lembui'/wfauzdin.blogspot.com

MELALAK, MELOLONG TANDA `SAKRATULMAUT' MENGHAMPIRI UMNO

Oleh:  WFAUZDIN NS

KUDA Anwar Ibrahim?  Macai Anwar Ibrahim?  Lepas tu meludah, kemudiannya bertakbir pula, diakhiri dengan salakan `Hidup Umno'.  Begitulah hebatnya pencacai angkut najis ini berkokok di depan kamera.  

Kononnya jika jumpa Mahasiswa yang menurunkan gambar Najib di PWTC itu, pencacai bengap ini mahu meludah muka Mahasiswa berkenaan.  Wah, beliau ingat beliau sahaja ada mulut boleh meludah?  Anjing pun ada mulut boleh meludah, babi pun ada mulut.  

Kebangkitan mahasiswa

Mempertahankan gambar Haji Najib seperti mempertahankan sebuah masjid dari diroboh sepertimana yang berlaku di Kg Bujal, Terengganu dahulu.  Mungkin, jika mati sewaktu meludah muka Mahasiswa tersebut maka dianggap `mati syahid', maklumlah, Haji Najib itu adalah Khalifah hebat.
Di Pejabat KM P.Pinang, puak mereka usung kek dan `tahi', kemudian pakat makan sesama mereka...beradabkah?

Tidak dengar pula kita puak-puak Pakatan Rakyat yang mahu `syahid' apabila sekumpulan mamak bengap dari Penang mengusung kek dan tahi ke Pejabat KM P.Pinang.  Mungkin puak-puak Pakatan Rakyat tidak sempat untuk bertindak kerana akhirnya sekumpulan pengusung kek tahi itu memakan apa yang mereka usung itu.  Sendiri bawa, sendiri makan.  Melucukan.  Tidak biadapkah kumpulan mengusung kek dan tahi itu?  Antara tahi dengan gambar Najib, apa bezanya?

Bukan bendera `Union Jack' yang diturunkan, tapi gambar Najib....

Kesihan juga tengok pencacai-pencacai di dalam video di atas.  Mereka terlalu bengap untuk memikirkan mengapa Mahasiswa terlalu marah pada Najib.  Lantaran itu, mereka menuduh Mahasiswa berkenaan dipengaruhi oleh Anwar.  Apa yang kita lihat, selepas turunnya gambar Haji Najib, yang dinaikkan oleh Mahasiswa itu adalah bendera mereka.  Kenapa tidak naikkan gambar Anwar?  Bayangkan, jika gambar Anwar yang dinaikkan tentu meroyan tahap gila babi puak-puak tu.

Begitulah tahap atau standard pencacai di dalam Umno.  Menyalak, melolong tidak tentu hala bagaikan seperti sudah merasakan saat-saat `sakratulmaut' buat Umno./wfauzdin.blogspot.com

Ahad, 18 Disember 2011

MAHASISWA ANGGAP TRANSFORMASI NAJIB HANYA SEPERTI KARTUN `TRANSFORMER'

Oleh:  WFAUZDIN NS

TRANSFORMASI Najib sudah seperti menjadi cerita kartun `Transformer'.  Tiada sesiapa pun yang yakin dengan transformasi Najib walaupun disolek dengan hiasan `1 Malaysia'.  

Sikap suka berbohong Najib menjadi salah satu punca mengapa apa jua slogan yang Najib gunakan tetap menjadi cerita kartun kepada rakyat.  Bukan rakyat biasa sahaja yang semakin meluat dengan perangai Najib, bahkan ianya dikongsi bersama oleh golongan cerdik pandai seperti Mahasiswa. 

Kelmarin, kira-kira 500 orang, kebanyakannya mahasiswa berarak ke ibu pejabat Umno di Kuala Lumpur bagi menuntut kebebasan akademik yang lebih besar di negara ini.  Protes itu digerakkan Solidariti Anak Muda (SMM) dan disertai Gabungan Mahasiswa Islam SeMalaysia (Gamis), Gerakan Menuntut kebebasan Akademik (Bebas), Legasi Mahasiswa Agresif (LMA).


Ketika berarak, mereka melaungkan slogan mendesak kerajaan menghapuskan Auku dan memberi amaran betapa gelombang mahasiswa bakal menjejaskan hayat politik Umno Barisan Nasional (BN)
Mereka juga menyatakan tidak gentar untuk dipenjara demi memperjuangkan usaha memansuhkan Auku, bukan sekadar memindanya.

Paling mengejutkan, gambar Najib diturunkan di hadapan bangunan PWTC tanpa rasa takut dan bimbang lagi.  Maka, terpekik terlolonglah puak-puak Umno apabila mendapat tahu gambar tokoh pujaan mereka itu diturunkan seolah-olah seperti robohnya sebuah masjid seperti yang berlaku di Kg Bujal, Terengganu dahulu.  Mereka tidak pula terpekik meroyan apabila Chua Soi Lek menghina Hukum Hudud.  Tidak pula mereka bersuara apabila ada sekumpulan `mamak Penang' yang mengaku Melayu P.Pinang mengusung kek `Tahi' ke Pejabat KM P.Pinang.  Walaupun akhirnya kumpulan itu sendiri yang memakan kek `Tahi' itu, tetapi jelas perbuatan itu nampak amat bodoh dan memalukan negara.


Secara peribadi, saya juga tidak bersetuju dengan cara menurunkan bendera kepunyaan orang lain di tempat mereka.  Namun, apabila memikirkan bahawa Pejabat PKR Pusat di Tropicana juga pernah didatangi oleh sekumpulan puak bengap yang mengugut untuk membakar pejabat tersebut, dan juga perbuatan mengusung `kek Tahi' ke Pejabat KM P.Pinang baru-baru ini, maka saya terfikir mungkin inilah yang `diajar' kepada Mahasiswa sekiranya mereka tidak berpuashati.

Mengapa dipersoalkan tentang penurunan bendera, tetapi tidak mempersoalkan mengapa Mahasiswa sanggup bertindak sedemikian?  Seperti biasa, puak-puak Umno pun menuduh bahawa Mahasiswa itu didalangi oleh Pembangkang, sedangkan bendera yang dinaikkan oleh Mahasiswa adalah bendera mereka bukan bendera parti pembangkang mahu pun gambar pemimpin pembangkang.  Tuduhan puak Umno bahawa Pembangkang menjadi dalang perbuatan Mahasiswa tersebut adalah tuduhan biasa dan lumrah buat Umno yang tidak pernah sedar bahawa rakyat sudah meluat dengan parti tersebut./wfauzdin.blogspot.com