RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Sabtu, 25 Julai 2009

DEMO 01 OGOS - TERBUKTI PERKASA TIDAK IKHLAS


Oleh: WFAUZDIN NS

TARIKH 01 Ogos ini telah dipilih oleh GMI serta beberapa NGO dan pertubuhan politik yang bencikan Akta ISA untuk mengadakan perhimpunan membantah akta zalim tersebut. Perhimpunan aman tersebut dijangka akan menuju ke Istana Negara bagi menyampaikan memorandum bantahan kepada Ke Bawah Duli YMM Tuanku. Tiba-tiba terasa sakit dan membusuk pula dihati Presiden Perkasa, Ibrahim Alkataki untuk turut sama berarak dan Justify Fullberhimpun pada tarikh yang sama tetapi mempunyai niat yang berbeza.

Kumpulan Perkasa yang kononnya bersama `jutaan' rakyat dan NGO yang `menyembah' Akta ISA ini akan berarak ke Istana juga. Itu kita tidak kisah, tetapi apa yang diperkatakan oleh raja katak Ibrahim ini adalah bahawa Perkasa akan tetap berarak dan tidak menolak kemungkinan berlakunya kekecohan nanti sekiranya pihak berkuasa membenarkan perhimpunan penyokong-penyokong yang ingin memansuhkan Akta zalim ISA itu. Sila baca di sini.

Jelas terbukti, bahawa Perkasa tidak ikhlas di dalam perjuangannya untuk mengekalkan akta zalim tersebut. Perkasa berhimpun dan memilih tarikh yang sama semata-mata untuk memberi amaran kepada pihak berkuasa agar melarang kumpulan penentang Akta Isa ini dari berhimpun. Jika Perkasa ikhlas, mengapa raja katak Ibrahim ini tidak sahaja bersama-sama GMI untukmemberi jaminan kepada pihak berkuasa bahawa kedua-dua perhimpunan tersebut akan berjalan secara aman? Kemudian, bersama-samalah kita berhimpun dan kita lihatlah nanti berapa juta rakyat Malaysia yang mahu mengekalkan undang-undang `Taghut' tersebut?

Ibrahim Alkataki tidak perlu menyusahkan Perkasa yang dipimpinnya semata-mata untuk mengampu Umno/Bn. Raja katak ini sanggup memalukan Perkasa asalkan beliau dilihat lebih Umno dari Umno. Tidak perlu raja katak memberi amaran berlakunya huru hara, kerana yang berhimpun di pihak GMI adalah mereka yang tidak suka kepada keganasan, justeru itu mereka berhimpun untuk menuntut keganasan Akta ISA ini dihentikan. Tetapi, sekiranya Perkasa hadir untuk menguji kumpulan yang menentang Akta ISA ini, siapa berani beri jaminan huru-hara tidak berlaku?

Oleh yang demikian, kita berharap agar raja katak berfikirlah berjuta kali jika sekadar berhimpun untuk menguji pihak lain. Berfikirlah secara matang sebagai ahli politik dan buangkan lah sikap dengki dan busuk hati itu. Cukuplah maruah raja katak teramat hina sekarang kerana masih memakan gaji dan elaun dari pengundi yang tidak lagi redha kepada beliau. Tidak serikkah dengan malu yang beliau terima di Manek Urai? Jangan ditambah lagi muka yang tebal itu untuk menjadi lebih tebal lagi. /Kembali ke laman Asal.

KES LIWAT - APA RAHSIA DI SEBALIK 02 SEPTEMBER?

Friday, July 24, 2009

Sememangnya tidak dijangkakan, akhirnya Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan supaya kes sebutan permohonan Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi membatalkan tuduhan liwat terhadapnya dan pemberian bahan bukti ditangguhkan ke 2 September 2009. Apakah ini petanda gembira buat rakyat, susulan tarikh 2 September adalah tarikh keramat di mana Anwar dipecat dari UMNO dan Kerajaan 11 tahun yang lalu. Maka itu, mungkin ia secara kebetulan atau mungkin juga sebagai isyarat jelas buat para "konspirator liwat II" bahawa adengan itu akan berakhir pada tarikh tersebut. Apapun, keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan penangguhan perlaksanaan keputusan mahkamah yang sama (16 Julai 2009) berhubung dengan perintah membenarkan peguambela Anwar mendapatkan sebahagian bahan bukti kes adalah amat dicurigai. Ini kerana keputusan lalu, yang membenarkan semua dokumen dan barangan terbabit diserahkan kepada Anwar sebelum perbicaraan bermula itu pun sudah dianggap melanggar peraturan dan undang-undang. Apatah lagi jika hakim tiba-tiba menerima pula rayuan pihak pendakwa agar ia ditangguhkan. Sedangkan, umum mengetahui bahawa perlunya pihak yang tertuduh mendapatkan dokumen serta barangan tersebut adalah termaktub dalam perlembagaan. Mana mungkin, pihak tertuduh dilarang untuk memeriksa semua dokumen terbabit. Bagaimana peguambela tertuduh ingin membela anak guamannya jika ini berlaku. Bukankah ia telah mencemarkan keadilan buat pihak tertuduh. Inilah yang dikhuatiri akan menjerat Anwar sebenarnya. Apapun, perbicaraan yang pada awalnya diarahkan dalam satu perbiaraan kini bakal berpanjangan selepas keputusan penangguhan ini. Diharap, ia memberi masa dan ruang yang luas untuk peguambela Anwar merangka strategi baru untuk menghadapi kes itu nanti. Semoga tarikh 2 September bakal menjadi satu lagi sejarah buat Anwar dan rakyat Malaysia secara keseluruhannya kelak.

[Harapan baru buat rakyat, teruskan perjuangan dan pastikan ketuanan rakyat dapat ditegakkan. Apapun kami tetap menganggap perbicaraan kes ini bakal memalukan mahkamah Malaysia. Kerana tidak pernah berlaku perbicaraan dijalankan bersandarkan kepada bukti DNA semata-mata, sedangkan mangsa telah disahkan tidak diliwat oleh sesiapa pun. Kes liwat sepatutnya "mesti berlaku adengan liwat", tetapi jika doktor pakar mengesahkan ia tidak berlaku maka sepatutnya kes ini digugurkan. Malah pihak polis boleh menahan Saiful atas alasn telah membuat laporan palsu terhadap Anwar. Bahkan Saiful juga telah menipu polis dan rakyat Malaysia. Mana yang lebih relevan? Kenyataan mulut laporan Saiful atau kenyataan doktor menerusi laporan perubatan yang telah dikelaurkan?. Kenapa polis tidak menyisat dan memastikan kesahihan perkara ini. Kenapa harus ada orang lain yang perlu jadi mangsa?. Bukankah ini menimbulkan keraguan yang munasabah di kalangan rakyat. Bayangkan jika ia berlaku kepada orang lain, sudah pasti kes ini akan digugurkan. Tetapi kes ini penuh dengan konspirasi, sebab itulah ia mahu diteruskan demi masa depan politik seseorang. Rakyat perlu sedar dengan segala penipuan dan penyelewengan kes yang berlaku terhadap Anwar ini].
Sumber: Pahangdaily

Jumaat, 24 Julai 2009

Keluarga Teoh tuntut suruhanjaya siasat punca kematian

Friday, 24 July 2009 05:27

(Hrkh) - Keluarga Teoh Beng Hock menuntut suruhanjaya di raja yang ditubuhkan berikutan kes kematian beliau juga menyiasat punca kematiannya.

Adik perempuan Teoh, Lee Lian, 29, selaku jurucakap keluarga itu berkata mereka mahu bertemu dengan Perdana Menteri bagi memaklumkan secara peribadi permintaan mereka supaya siasatan menyeluruh dijalankan terhadap kes kematian abangnya itu.

"Setelah diteliti, suruhanjaya dengan terma-terma khusus itu hanya berkaitan untuk meneliti dan mengkaji soal siasat yang digunakan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

"Suruhanjaya itu tidak merangkumi siasatan untuk punca kematian dan pihak yang bertangungjawab," Bernama memetik beliau berkata.

Kenyataan keluarga Teoh itu membayangkan rasa tidak puas hati dengan keputusan kerajaan Barisan Nasional (BN) yang menetapkan hanya satu inkues sahaja yang menyiasat punca terbunuhnya Teoh.

Teoh terbunuh ketika masih dalam siasatan SPRM yang berusaha mencari bukti-bukti penyalahgunaan wang dalam kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Selangor.

Isnin lalu, ketika menjawab soalan tentang kemungkinan Teoh jatuh dari Tingkat 14, yang menempatkan pejabat SPRM itu, Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar berkata: "Kemungkinan besar."

Teoh adalah setiausaha politik kepada Exco kerajaan negeri Selangor, Ean Yong Hian Wah.

Dalam perkembangan berkaitan, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar menyifatkan penubuhan inkues untuk menentukan punca sebenar kematian Teoh akan menambahkan lagi keraguan rakyat terhadap kes tersebut.

"Rakyat menuntut suruhanjaya di raja yang menyiasat punca sebenar kematian Teoh dan bukan setakat menyiasat cara siasatan yang digunapakai oleh SPRM semasa melakukan soal siasat terhadap beliau," tegas beliau.

Menurut Mahfuz, suruhanjaya di raja menyiasat punca sebenar kematian Teoh mempunyai bidang kuasa yang lebih luas berbanding inkues yang hanya diketuai oleh seorang majistret.

"Suruhanja di raja bertangungjawab kepada Yang di-Pertuan Agong sahaja manakala majistret pula tertakluk kepada arahan ketuanya dan ketuanya pula tertakluk kepada arahan lebih banyak lagi ketua," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Mahfuz juga menggesa rakyat supaya menuntut sidang Parlimen khas diadakan bagi menentukan keanggotaan, bidangkuasa dan prosedur suruhanjaya di raja bagi menyiasat punca sebenar kematian Teoh./Malaysia-today

Zahid Hamidi mesti disiasat kerana jumpa Ehud Barak

Wednesday, July 22

Oleh Ustaz Idris Ahmad

PAS mengecam tindakan Menteri Pertahanan Malaysia yang berjumpa dengan Menteri Pertahanan Israel, Ehud Barak semasa Pertunjukan Udara Paris di Perancis Jun lepas. Pertemuan yang berlangsung selama 35 minit dengan Barak adalah satu pertemuan yang mengguris perasaan umat Islam di Palestin dan saudara seagama di Asia Barat.Persoalannya, adakah kerajaan Malaysia sudah mengiktiraf kerajaan haram ini?

Zahid mesti disiasat kenapa beliau berani berbuat demikian. Paling merbahaya, beliau adalah Menteri Pertahanan yang sanggup berjumpa dengan manusia yang saban hari menyembelih umat Islam di Palestin.

Siapakah Zahid yang hendak berlagak dan tunjuk hero kepada dunia untuk berbincang dengan Israel?

Seperti sedia maklum bahawa pemimpin Israel bukan bangsa yang boleh berbincang.

Israel hanya faham dengan bahasa jihad sahaja. Buktinya, berapa banyak perundingan mengenai masalah Palestin terutamanya, telah gagal kerana dikhianati oleh Israel.

Tentu kita masih ingat, Dr Mahathir Mohamad, sewaktu beliau menjadi Perdana Menteri dahulupun, menafikan pertemuan dengan pemimpin Israel kerana takut umat Islam marah.

Sudah pasti pertemuan Zahid dengan Barak ini mendapat restu daripada Perdana Menteri Malaysia Dato' Seri Najib Razak, ini satu lagi hadiah 1Malaysia pada rakyat.

--

Idris ialah Ketua Penerangan PAS Pusat/Detikdaily

Pakatan: Inkues, s'jaya 'perolok keadilan'

Pakatan Rakyat menyifatkan keputusan menubuhkan suruhanjaya diraja dan inkues – dengan dua bidang kuasa berbeza – bagi menyiasat kematian misteri Teoh Beng Hock sebagai "memperolok-olokkan keadilan, kebenaran dan ketelusan".

"Kunci persoalan bagaimana Teoh meninggal dunia mesti juga disiasat (oleh suruhanjaya diraja) dan dijawab.

"Persoalan ini tidak boleh diasingkan daripada isu umum tentang bagaimana Suruhanjaya Pencegahan Rasuan Malaysia (SPRM) mengendalikan siasatan.

"Tidak perlu untuk inkues ini diteruskan. Suruhanjaya diraja patut menyiasat keadaan kematiannya. Kami juga mempunyai keraguan yang serius terhadap keberkesanan inkues tersebut," kata Naib Presiden PKR Sivarasa Rasiah.

Beliau, yang juga seorang peguam, membacakan kenyataan bersama mereka dengan ahli jawatankuasa PAS Dr Dzulkefly Ahmad dan Setiausaha DAP Selangor, Lau Weng San dalam sidang media di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya hari ini.

Menurut mereka, inkues yang pernah dijalankan sebelum ini membuktikan bahawa majistret terikat dengan bukti yang dikemukakan oleh saksi-saksi polis yang menyiasat kes kematian tersebut.

Sivarasa menambah, majistret yang bakal mengendalikan inkues tersebut turut terikat dengan timbalan pendakwa raya dan Jabatan Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan.

"Pakatan Rakyat oleh itu menuntut bidang kuasa suruhanjaya diraja diperluaskan untuk untuk merangkumi kes kematian Teoh. Jika tidak, persoalan terpenting tentang kematiannya tidak akan menawarkan jawapan yang memuaskan orang ramai," katanya.

Sivarasa turut mempertikaikan siasatan polis dalam kes kematian Teoh kerana, menurutnya, banyak soalan yang tidak relevan diajukan kepada saksi, antaranya sama ada "mendiang seorang perokok".

Katanya, beliau difahamkan, polis turut menyoal sama ada saksi berasa ganjil terhadap perlakuan Teoh sebelum ia meninggal dunia dan kenapa Teoh dibawa ke SPRM.

Sementara itu, Dr Dzulkefly pula berkata, siasatan dua badan berbeza terhadap kes itu akan memungkinkan dapatan yang berbeza.

"Jika ini berlaku, ini menjadi krisis yang lebih parah," katanya, yang juga ahli parlimen Kuala Selangor.

Beliau juga menyifatkan penubuhan pelbagai badan bagi menyiasat kes tersebut sebagai "membazirkan wang wakyat."

Lau pula menuntut pemimpin parti komponen lain dalam BN yang sebelum ini turut mendesak kerajaan menubuhkan suruhanjaya diraja itu agar menunjukkan "pendirian yang lebih jelas" selepas kabinet membuat keputusan semalam.

"Kita tidak dapat lihat pendirian mereka. Kita minta mereka bertanggungjawab terhadap apa yang mereka suarakan sebelum ini," katanya.

Ketiga-tiga pemimpin Pakatan itu bagaimanapun belum membincangkan nama yang akan dicadangkan bagi mengepalai suruhanjaya diraja tersebut walaupun DAP Pulau Pinang sebelum ini mencadangkan nama naib pengerusinya Tunku Abdul Aziz Ibrahim.

"Soal bidang kuasa suruhanjaya diraja ini yang mesti kita selesaikan dahulu," kata Sivarasa./Malaysiakini

Khamis, 23 Julai 2009

ISU PEGANG LILIN - DEWAN ULAMAK PAS BETUL, NIZAR PUN BETUL

Oleh: WFAUZDIN NS

ISU memegang lilin oleh YAB Nizar sewaktu menghadiri majlis penghormatan ke atas Mendiang Beng Hock nampaknya seolah-olah menjadi isu besar melebihi dari isu bertafakkur dan kalungan bunga kepada patung Tugu Kebangsaan. Ini adalah kerana personaliti YAB Nizar selaku MB Perak yang dipilih oleh rakyat itu. Beliau adalah pemimpin Pas, oleh kerana itu tindakan beliau sentiasa menjadi perhatian dan tentunya pihak lawan ternanti-nanti apakah kesilapan yang akan dilakukan oleh YAB Nizar. Hatta, pada saya jika beliau tidak tersengaja terkentut di khalayak ramai, pastinya Zambry atau pemimpin Umno serta merta akan meminta Tuan Guru Nik Aziz mengeluarkan `fatwa' hukum di atas kelakuannya itu.

Saya ingin mengulas sedikit tentang kenyataan Dewan Ulamak Pas berkaitan isu memegang lilin oleh YAB Nizar. Kenyataan tersebut boleh dibaca di sini. Dewan Ulamak menyatakan bahawa sewajarnya YAB Nizar tidak menghadiri majlis penghormatan ke atas mendiang berkenaan memandangkan majlis tersebut `meragukan' samada ianya majlis ibadat ugama Mendiang atau pun tidak. Di dalam Islam, sekiranya terdapat perkara yang meragukan, maka lebih baik ditinggalkan. Saya bersetuju dengan pandangan Dewan Ulamak Pas tersebut kerana itulah yang diajar oleh Islam.

Cuma, saya tidak bersetuju Dewan Ulamak Pas memberi pendapat bahawa YAB Nizar tidak perlu hadir ke majlis berkenaan. Pada pendapat saya, samada majlis tersebut mendatangkan keraguan atau tidak, hanya boleh ditentukan oleh YAB Nizar sendiri setelah beliau meneliti program dan aturcara majlis berkenaan. Sekiranya YAB Nizar yakin bahawa tiada sedikit pun keraguan di dalam majlis berkenaan, maka hukum yang dinyatakan oleh Dewan Ulamak Pas tersebut tidak terpakai kepada YAB Nizar. Saya merasakan, mungkin YAB Nizar lebih yakin bahawa majlis tersebut adalah majlis penghormatan mengikut adat semata-mata tiada kena mengena dengan `rukun' ibadat ugama Mendiang. Kita sebagai umat Melayu pun penuh dengan adat istiadat, begitu juga dengan kaum lain.

Tetapi, seandainya YAB Nizar mengetahui bahawa memegang lilin seperti yang beliau lakukan itu adalah salah satu dari upacara keagamaan Mendiang, tentunya saya bersetuju bahawa YAB Nizar telah melakukan satu kesalahan dan beliau wajib bertaubat. Justeru itu, di masa-masa akan datang setiap pemimpin atau sesiapa sahaja yang berugama Islam ingin menghadiri satu-satu majlis yang dianjurkan oleh mana-mana pihak yang bukan berugama Islam, hendaklah terlebih dahulu mengkaji dan bertanya samada majlis tersebut merupakan satu majlis keagamaan atau pun tidak.

Walau bagaimanapun, saya musykil dengan teguran dari beberapa pihak terutamanya dari pemimpin Umno dan juga Mufti Perak tentang isu ini. Adakah ianya lahir dari keikhlasan untuk memperbetulkan? Jika lahir dengan ikhlas untuk memperbetulkan, mengapa sekian lama Umno memerintah masih terdapat perkara yang jauh lebih besar dilakukan oleh Umno dan kerajaan yang bertentangan dengan Islam? Bagaimana dengan Akta zalim ISA? Penghormatan kepada patung Tugu Negara? Lesen Judi? Konsert yang melalaikan seperti `Jom Hebuh'? Hubungan seorang menteri kabinet dengan Israel? Rancangan TV yang menampilkan aksi yang tidak sopan dan menyalahi syarak? Penentang terhadap hudud? Bahkan, di Perak sendiri rampasan kuasa ternyata menyalahi prinsip demokrasi dan hukum.

Itulah sebabnya kita meragukan sebarang kenyataan oleh pimpinan Umno dan Mufti Perak tentang apa jua isu berkaitan Islam. Pandangan dan kritikan mereka berpilih, dan mereka hanya mahukan PAS melaksanakan Islam seratus peratus sedangkan mereka yang memerintah tetap berpegang kepada sistem sekular. / Kembali ke laman Asal di Sini.

Suruhanjaya DiRaja Mestilah Menyiasat Punca Kematian Mendiang Teoh

23 Jul 09

Akhirnya Dato’ Sri Najib Razak tunduk kepada desakan rakyat Malaysia yang mahukan Keadilan buat mendiang Teoh Beng Hock. Hari ini kabinet memutuskan serta akur kepada pandangan agar sebuah Suruhanjaya Diraja diwujudkan.

Cumanya, jika kita meneliti pengumuman berkaitan, berdasarkan terma-terma khusus yang digariskan kabinet, Suruhanjaya tersebut hanyalah untuk mengkaji peraturan soal siasat yang digunapakai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia(SPRM) dan bukannya untuk menyiasat punca sebenar kematian Sdr Teoh Beng Hock. Terma tersebut pastinya membatasi penyiasatan serta penelitian Suruhanjaya Diraja sekaligus tidak berjaya menghalang terhakisnya keyakinan rakyat terhadap institusi-institusi keadilan dan keselamatan negara ini serta tidak menjawab teka-teki yang menyelubungi kematian Mendiang Teoh.

Umum menyedari kaedah penyiasatan yang digunakan SPRM dikritik hebat antaranya oleh Majlis Peguam Malaysia. Sayugia diberi perhatian, Peraturan 20, Peraturan Lokap 1953, Perkara 5 Perlembagaan Persekutuan, Seksyen 28A(4) Kanun Acara Jenayah serta Konvensyen Menentang Hukuman yang Menyiksa, Zalim danTidak Berperikemanusiaan telah melakarkan secara jelas kaedah-kaedah yang harus digunapakai sewaktu penyiasatan. Kerajaan sewajarnya memastikan SPRM bertindak mengikut lunas undang-undang yang sudahpun tersedia. Saya berpandangan Suruhanjaya Diraja yang bakal diwujudkan ini sepatutnya lebih menumpu untuk menjawab punca sebenar kematian mendiang Teoh Beng Hock.

Berhadapan dengan kemarahan rakyat yang kian memuncak, tidak wajarlah penyiasatan untuk menentukan punca kematian diserahkan kepada seorang majistret dan siasatan pula dikendalikan pihak Kementerian Dalam Negeri serta Polis. Kerajaan seharusnya sedar desakan mahukan sebuah Suruhanjaya Diraja didasari ketidakyakinan rakyat terhadap integriti serta kebebasan institusi seumpama Polis dan Kementerian Dalam Negeri.

Saya yakin rakyat Malaysia tidak mahu Suruhanjaya Diraja ini berakhir seperti penyiasatan video VK Lingam dan kes serangan bekas ketua polis negara terhadap saya. Sehingga kini tiada tindakan susulan yang bermakna diambil. Segala saranan serta hasil siasatan yang dikemukakan oleh Suruhanjaya Diraja hanya menemui jalan buntu demi menjaga kepentingan sesegelitir. Jika inilah jalan yang mahu ditempuh pastinya kerajaan umno-bn membawa negara kita menuju kehancuran.

ANWAR IBRAHIM

GEMPAR - AMARAN DARI 60 ORANG BUAT PAKATAN RAKYAT!!

Kes Teoh: Ahli BN demo sokong SPRM, polis
Abdul Rahim Sabri
Jul 22, 09
5:51pm

Kira-kira 60 penyokong Umno dan parti komponen BN menyertai demonstrasi di hadapan pusat membeli-belah Ampang Point untuk menyatakan sokongan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan polis untuk meneruskan siasatan terhadap kematian Teoh Beng Hock dan tidak mahu ia dipolitikkan oleh parti pembangkang.

Perhimpunan selama kira-kira 15 minit diketuai oleh ketua Umno bahagian Ampang, Datuk Ismail Kijo.

Ia disertai ahli Umno bahagian-bahagian Ampang, Gombak dan Pandan. Manakala ahli-ahli MCA, MIC, PPP dan Gerakan pula semuanya dari Ampang.

Dalam perhimpunan ringkas itu, mereka membawa kain rentang yang bertulis 'Umno bahagian Ampang yakin kredibiliti SPRM dan polis untuk teruskan siasatan' dan 'Umno bahagian Ampang menyokong tindakan SPRM dan polis".

Mereka juga membawa poster yang antaranya bertulis 'Jangan ganggu tugas SPRM dan polis, teruskan siasatan' dan 'Pembangkang jangan alihkan isu!!!'.

Mereka turut melaungkan 'Hidup Umno' dan 'Hidup BN'.

Sementara itu, dalam ucapannya, Ismail menegaskan sokongan kepada SPRM yang menurutnya mempunyai kekebalan sewajarnya dalam menjalankan siasatan.

Katanya, mereka juga memberi sokongan dan kepercayaan penuh kepada polis dalam menjalankan siasatan secara adil dan profesional.

Polis arah bersurai

Ismail berkata, mereka percaya amanah yang diberikan kepada SPRM dan polis akan dilaksanakan menurut budi bicara dan undang-undang negara sebagai badan bebas yang berkanun.

Beliau juga memberi amaran tegas kepada pihak-pihak yang menurutnya tidak bertanggungjawab supaya jangan menimbulkan isu perkauman daripada kes kematian Teoh tersebut.

Sementara itu, dalam sidang akhbar selepas itu, Ismail menyampaikan simpati mereka kepada keluarga Teoh.

Sambil menggesa supaya isu itu tidak dipolitikkan, beliau sebaliknya berkata, isu sebenarnya ialah rasuah dalam kepimpinan negeri Selangor.

"Kalau isu cuba dieksploitasi (oleh pembangkang), kita beri kata dua, kenyataan yang boleh membuatkan negara huru-hara, kita 'membujur lalu, melintang patah'. Oleh itu, SPRM dan polis, teruskanlah jalankan siasatan," kata Ismail, sambil disambut sorakan peserta demonstrasi itu.

Oleh itu, Ismail meminta rakyat supaya jangan terkeliru dengan isu tersebut dan tidak terpengaruh dengan dakyah dan kenyataan berat sebelah parti pembangkang, sehinggalah selesai siasatan polis.

Ketika sidang akhbar selepas perhimpunan itu, pegawai polis menemui Ismail dan meminta beliau mengarahkan perhimpunan itu bersurai.

Berikutan itu Ismail, dengan menggunakan pembesar suara, meminta mereka bersurai.

Sementara itu, Ketua Polis Ampang Jaya, ACP Abdul Jalil Hasan memberitahu pemberita bahawa perhimpunan itu diadakan tanpa permit polis.

Oleh itu, katanya, polis akan memanggil pihak penganjur untuk memberi keterangan.

Katanya, pihak polis mengarahkan mereka bersurai kerana perhimpunan itu mengganggu lalulintas di Jalan Ampang./Malaysiakini

Ulasan- 60 orang tu nak beri amaran pada pembangkang? hehehe....dan 60 orang tu kata `membujur lalu, melintang patah'? hehehe....siapa yang membujur, dan siapa yang patah? Yang kita tahu, yang membujur adalah mayat mendiang Beng Hock, dan yang patah pun mendiang tu jugak. Takutnya kita dengar amaran dari 60 orang tu kan....hehehe....

APA YANG TAK KENA DENGAN SPRM?

Rabu, Julai 22, 2009


Oleh : Mohamed Hanipa Maidin

Kematian Teoh Beng Hock dekat pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor pukul 1.30 tengah hari Khamis lalu membuka pelbagai pekung Barisan Nasional.

Kematian Teoh Beng Hock menimbulkan isu teknik siasatan SPRM yang secara jelas bersifat satu seksaan ( torture ) ke atas mereka yang disiasat oleh badan itu. Teknik “torture” ini juga dilakukan oleh pihak polis ke atas mereka yang ditahan di bawah ISA. Yang menghairankan Nazri Aziz tidak segan silu menyokong teknik penyiasatan SPRM tersebut.

Ketua Polis Selangor mengesahkan bahawa rakaman CCTV menunjukkan Teoh iaitu mantan setiausaha politik kepada Ean Yong Hian Wah memasuki bangunan itu jam 5.15 petang Rabu. Bagaimanapun siasatan hanya berakhir jam 3.45 pagi Khamis.

Siasatan untuk tempoh yang lama tersebut dengan menafikan hak Teoh untuk tidur adalah semata-mata bertujuan menyiksa mental dan emosi Teoh bagi memudahkan SPRM mendapatkan pengakuan dan maklumat-maklumat tertentu dari Teoh.

PAS menentang cara penyiasatan yang berbentuk penyiksaan sebegini kerana Islam melarang sebarang bentuk “dhorar” berdasarkan hadith Rasulullah s.a.w “ La dhorar wala dhiror fi al-Islam” ( tidak boleh menyiksa dan tidak boleh disiksa dalam Islam” ).

Al-Quran sendiri secara jelas menyatakan bahawa “ Allah telah memuliakan Bani Adam” ( Al-Isra’ : 17 : 70 ).

Jenayah penyiksaan ( torture ) pemerintah ke atas rakyat telah dinyatakan di dalam Al-Quran melalui kisah Firaun . Di dalam Surah Tho Ha, Allah s.w.t menyatakan

"Oleh itu, pergilah kamu berdua kepadanya ( Firaun ), kemudian katakanlah: "Bahawa sesungguhnya kami ini Rasul-rasul dari Tuhanmu, maka bebaskanlah kaum Bani lsrail mengikut kami, dan janganlah engkau menyeksakan mereka” ( 20 : 47 )

Dalam hadith yang diriwayatkan oleh Abu Dawud dan Ahmad di dalam sanadnya , Rasulullah s.a.w menyatakan “ Sesungguhnya Allah s.w.t akan mengazab mana-mana orang yang menyiksa manusia di dunia ini.” ( lihat Sunan Abu Dawud Vol 1V m/s 865 dan Musnad Ahmad b.Hanbal Vol 111 m/s 404 al-Maktab Al-Islami , Cairo )

Dalam satu lagi Hadith yang diriwayatkan oleh Ibnu Umar ( radiyallah ‘an huma ) , Rasulullah s.a.w menyatakan bagaimana seorang wanita akan masuk neraka kerana penyiksaan yang perempuan itu lakukan ke atas seekor kucing .

Rasulullah s.a.w menyatakan “ Telah masuk seorang wanita ke dalam neraka kerana beliau mengikat kucingnya dengan tidak memberi makan kepada kucing itu dan tidak melepaskannya untuk makan makanannya yang melata di muka bumi” ( lihat Sahih Bukhari , Vol 1V m/s 337 )

Dalam Kitab Al-Kharaj karangan Abu Yusuf dilaporkan bahawa Khalifah Umar Abdul Aziz telah menulis kepada pegawai-pegawainya dengan melarang mereka mengikat para banduan dengan rantai atau gari dan memerintahkan mereka member makan secukupnya kepada para banduan dari wang Baitul Mal ( Lihat Abu Yusuf, Kitab Al Kharaj m/s 314-315 )

Imam Ibn Hazam pula menyatakan di dalam Al-Muhalla bahawa Al-Quran atau Al-Sunnah atau Ijma’ tidak membenarkan sebarang penyiksaan dalam bentuk elemen pukul, pemenjaraan , ancaman atau penghinaan bagi tujuan mendapatkan pengakuan seseorang kononnya beliau melakukan jenayah . Ibn Hazam menyatakan bahawa larangan penyiksaan tersebut adalah berasaskan bahawa kulit, darah dan kemuliaan insan adalah suatu yang suci dan tidak boleh dicabuli melainkan dengan satu nas yang terang dan jelas atau dengan satu ijma’.

Berdasarkan nas-nas di atas , PAS menentang sekeras-kerasnya teknik dan gaya penyiasatan yang dilakukan oleh SPRM ke atas mendiang Teo kerana ianya adalah satu kaedah yang tidak menghormati kemuliaan manusia tanpa mengira kaum atau agama mereka.

PAS meminta mereka yang didapati terlibat dengan penyiasatan ala Gestapo tersebut atau mereka yang mengizinkan teknik penyiasatan tersebut di bawa ke muka pengadilan . Seksyen 331 Kanun Keseksaan mungkin boleh digunakan ke atas mereka yang terlibat dengan penyiksaan ke atas mendiang Teo sehingga membawa kepada kematian beliau.

Kes Teo juga menunjukkan satu amalan diskriminasi yang ketara di pihak SPRM. SPRM seperti biasa agak cepat bertindak jika tuduhan rasuah atau salah guna kuasa dibuat ke atas ahli-ahli politik Pakatan Rakyat . Bagaimana tahap kelajuan penyiasatan kes rasuah dan salah guna kuasa akan berubah dengan drastik jika ia melibatkan para pemimpin Umno.

Dalam kes di Selangor , SPRM cepat menyiasat Mentei Besar Tan Sri Khalid dalam kes korban lembu di mana Pengarah SPRM dengan sombong dan bongkak menyatakan “ kita ada bukti yang kuat untuk mendakwa Tan Sri Khalid” . Dalam kes penyiasatan ke atas Teo kita juga dapat melihat ketergesaan SPRM. Namun apabila terdapat aduan rasuah dan salah guna kuasa melibatkan Khir Toyo kita tidak melihat kelajuan yang sama.

Untuk peringatan, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pernah sebelum ini mendedahkan tiga penyelewengan Datuk Seri Khir Toyo ketika memimpin negeri itu sebelum pilihanraya umum 8 Mac lalu.

Penyelewengan berkenaan membabitkan tindakan cuba mengelak cukai, menukar sistem perakaunan anak syarikat kerajaan negeri, dan pembelian apartmen di Mekah “untuk tujuan yang meragukan”.

Tan Sri Khalid berkata, Khir semasa menjadi Menteri Besar mempengerusikan tiga syarikat negeri dan mendapat imbuhan tiga buah kereta tetapi ini tidak diisytiharkan kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

“Salahguna kuasa kedua yang dilakukan Khir Toyo ialah menerima hadiah jam tangan bernilai RM 150,000 daripada Permodalan Negeri Selangor Berhad atau PNSB,” katanya.

Beliau berkata, apabila menyedari menerima habuan seperti itu adalah satu kesalahan, Khir cuba membayar balik secara memasukkan wang tunai RM150,000 ke dalam akaun syarikat.

Selain itu, kata Tan Sri Khalid, Khir Toyo juga membuat pembelian apatmen di Mekah untuk “kegunaan beberapa anak Selangor yang terpilih sahaja” dengan perbelanjaan lebih RM 9 juta.

Dan yang terbaru adalah pendedahan Adun Sekinchan ke atas kos banglo mewah Khir Toyo yang didakwa terlalu tinggi.

Kita ingin bertanya apa yang SPRM telah lakukan ke atas Khir Toyo?/biaqpila.blogspot

Kelantan berhak terima Royalti - Razaleigh Hamzah

Thursday, July 23

Bekas Menteri Kewangan, Tengku Tan Sri Razaleigh Hamzah berkata Kelantan berhak menerima royalti lima peratus seperti termaktub dalam perjanjian perkongsian hasil carigali minyak yang dimeterai antara Kerajaan Pusat, Petronas dan kerajaan negeri dan justeru itu tidak berhak untuk menahan pembayaran royalti kepada negeri itu.berkenaan.Dalam temubual khas bersama Suara Keadilan, beliau yang juga bekas Pengerusi Petronas berkata peruntukan dalam perjanjian itu hendaklah dihormati serta dipatuhi.

“Perkara ini tidak patut menjadi isu kerana kita telah menandatangani persetujuan meletakkan hak minyak kepada Petronas iaitu kerajaan Kelantan dan negeri-negeri lain sudahpun bersetuju sekiranya minyak ditemui dalam kawasan milik negeri berkenaan.

“Tetapi dalam hal ini, minyak ditemui di luar persisiran pantai, yang dimajukan bersama dengan Thailand. Namun begitu sebahagian daripada kawasan terlibat berhampiran dengan negeri Kelantan. Merujuk kepada perjanjian milik minyak tadi, maka Petronas berkewajipan membayar wang kepada negeri berkenaan sebanyak 5 peratus keuntungan minyak,” tegas Tengku Razaleigh yang merupakan salah seorang yang menggubal perjanjian asal Petronas pada awal 1970an.

Akta Malaysia Thailand Joint Development Authority (MTJDA) 1990 menyatakan bahawa perjanjian-perjanjian yang sedia ada di antara Malaysia dan Thailand serta mana-mana pihak sebelum ini masih lagi terpakai.

Petronas sebelum ini telah menandatangani perjanjian dengan kerajaan negeri Kelantan untuk memberi hak kepada negeri itu mendapat royalti 5 peratus setahun sama ada onshore (daratan) atau offshore (lautan).

Menurut Akta Malaysia Thailand Joint Development Authority (MTJDA) 1990 terdapat peruntukan dalam akta itu untuk membayar kepada mana-mana pihak yang terlibat. Akta itu juga tidak menafikan pembayaran royalti mana-mana pihak termasuk kepada kerajaan negeri Kelantan.

Kerajaan Barisan Nasional berkata Kelantan tidak berhak kepada minyak yang ditemui 150 kilometer dari persisiran pantai negeri itu, walaupun amalan sedia ada menunjukkan Petronas membayar royalti minyak kepada Terengganu dan Sarawak meskipun penyedutan minyak berlaku lebih 200 kilometer di laut luas.

Menteri Penerangan Dr Rais Yatim dengan angkuh berkata royalti minyak kepada negeri-negeri terletak sepenuhnya di bawah sifat ehsan dan belas kasihan Kerajaan Pusat dan bukannya hak rakyat Kelantan atau rakyat mana-mana negeri.

Rais juga berkata kerajaan telah mengarahkan Petronas untuk menyanggah tuntutan Kelantan itu, namun sehingga ke hari ini Petronas belum mengeluarkan apa-apa kenyataan berhubung isu ini.

Tengku Razaleigh berkata semua pihak harus menjurus kepada keikhlasan untuk membela rakyat miskin.

“Saya tidak tahu kenapa ini boleh menjadi isu kerana semasa kita buat perjanjian ini, kita sudahpun fikir kedudukan negeri Kelantan, Sabah, Sarawak, Terengganu yang merupakan negeri-negeri miskin, dan sememangnya patut hasil dari keuntungan minyak ini diberi kepada rakyat di negeri-negeri miskin ini untuk mengimbangi pembangunan di negeri-negeri lain yang sudahpun maju.

“Saya telah menandatangani perjanjian bersama kerajaan-kerajaan negeri lain. Kalaulah benar Petronas telah dapat faedah dari minyak yang diusahasama ini, maka berkewajikan Petronas membayar kepada kerajaan negeri Kelantan,” kata Ahli Parlimen Gua Musang itu.

Selaku bekas Pengerusi Petronas Tengku Razaleigh berharap tidak ada pihak yang mempolitikkan isu ini.

“Kita sedar bahawa kawasan-kawasan minyak ini terletak dibawah Kerajaan Pusat namun harus difahamkan juga bahawa perjanjian yang kita buat ini adalah untuk membantu negeri-negeri ini, apatah lagi negeri-negeri miskin. Jadi patut hasil minyak ini diberi kepada mereka.

“Saya telah bincangkan perkara ini dengan Perdana Menteri ketika itu, Tun Abdul Razak, untuk merumuskan perjanjian memberi 5 peratus ini, dengan satu matlamat yang jelas iaitu membantu negeri-negeri berkenaan.

“Selain itu, Kerajaan Pusat juga bertanggungjawab untuk menjana pembangunan di negeri-negeri terbabit selain dari lima peratus itu. Jadi tidak perlu diungkitkan lagi dan tidak patut jadi isu kalau Petronas sendiri mengaut keuntungan dari perjanjian ini, maka berkewajipan untuk memberi royalti kepada negeri terbabit,” tegas Tengku Razaleigh./ Ehsan: Suara Keadilan

CERAMAH ULUNG CHUA JUI MING - 323 AHLI MCA SG BESAR AKAN MENYUSUL

Rabu, 2009 Julai 22
Bekas Naib Presiden MCA Datuk Chua Jui Meng semalam menyampaikan ceramah pertamanya selepas keluar dari MCA di depan ratusan penyokong Parti Pakatan Rakyat (PKR) di Kuala Selangor.

Chua berkata keputusan meinggalkan parti berkenaan adalah satu tindakan yang tepat setelah melihat pelbagai propaganda yang dicetuskan oleh Barisan Nasional.
Katanya tempoh bersama BN selama 30 tahun banyak memberi pengalaman yang telah membuka mata beliau untuk berhijrah dari parti itu dan berhasrat untuk membawa pengharapan baru kepada pentadbiran negara dengan menyertai PKR.

“ Terdapat banyak sebab kenapa saya meninggalkan MCA dan menyertai PKR. Sudah 30 tahun saya dalam MCA, menjadi anggota pentadbir termasuk memegang jawatan sebagai Menteri Kesihatan selama Sembilan tahun. Pada hujung hayat ini baru nak masuk parti pembangkang setelah saya melihat peristiwa yang berlaku di sini, pertamanya bermula dari isu Perak di mana BN telah merampas kuasa.

“Terdapat satu media bertanyakan pendapat saya mengenai isu tersbut dan saya telah mencadang perlu adakan pilihan raya di Perak, tapi BN tidak setuju. “Institut Persekutuan, Polis Diraja Malaysia (PDRM), MACC dan lain-lain ini tugas sebenar adalah untuk menjaga hak rakyat Malaysia, tapi sebaliknya digunakan untuk mengancam rakyat kita. Ini merupakan hal kedua kenapa saya masuk ke PKR. “Hal ketiga adalah bagaimana BN nak buat dakwaan terhadap pemimpin PKR dengan membawa ke mahkamah secara selektif. Ini adalah satu cara untuk mendikriminasikan tokoh politik kita di pihak PKR.

“Kes sodomi Datuk Anwar juga memperlihatkan BN sengaja mewujdkan propaganda. Parti MCA bukan sebahagian daripada konspirasi itu tapi dating satu parti iaitu UMNO yang telah menghumbankan beliau ke penjara selama enam tahun, kasihan kepada Datin Azizah dan juga anak-anak yang masih bersekolah. Setelah dibebaskan oleh Mahkamah Persekutuan, sekarang timbul pula sodomi yang kedua,”katanya. Chua yang juga Bekas menteri kesihatan ,turut melahirkan rasa bangga apabila 323 ahli MCA cawangan Sungai Besar di bawah kepimpinan Lim dan Goh, akan mengikut langkah beliau menyertai PKR. Menurut Chua penyertaan itu sedikit sebanyak mampu mengukuhkan parti PKR di kawasan berkenaan dan mengharapkan agar ahli MCA kawasan lain akan turut mengikut langkah tersebut.

“Jika nak satu kerajaan yang adil terhadap Negara yang terdiri daripada berbilang kaumkita semua mankan peranan, kita perlu bekerja kuat untuk dirikan bendera PKR di Malaysia. Dalam pada itu, Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menyifatkan kemasukan Datuk Chua dan ahli MCA lain ke PKR , adalah berpunca daripada hilangnya kepercayaan mereka terhadap kerajaan BN. Beliau dalam ceramahnya berkata, konspirasi BN itu telah menjadikan pemerintahan negara seperti zaman gila dan kacau bilau apabila yang salah dibela dan yang dibenar dihukum.

“Setelah pengalaman dalam kerajaan dilhat kacau bilau dan haru biru, keadaan sekarang tidak ada pilihan maka mengambil keputusan segera untuk membawa perubahan kepada Negara tercinta. “Dengan semangat itu telah membawa anak-anak muda MCA Taman Ria dan Taman Desa yang turut sama, kerana tahu bahawa BN dan UMNO di zaman kacau bilau dan tidak ikut amanah, rosak akhlak, pemimpin rasuah dan salah guna kuasa . Sama seperti pemerintahan di zaman gila. “Zaman gila ini apabila orang rasuah dianggap baik, orang zalim diangkat, orang yang nak menegakkan keadilan di humban ke penjara, orang yang nak perbetulkan keadaan di lempar jatuh mati,”katanya.

Sementara itu kepimpinan MCA Kuala Selangor Goh The Seng dan Lim Chee Ho melahirkan rasa gembira dan syukur atas keputusan menyertai PKR kerana yakin parti tersebut mampu untutk membawa harapan baru kepada kawasan itu. “Rasa gembira kerana akhirnya kita sedar di mana jalan ekspresi yang sepatutnya kita pilih menggalakkan ahli-ahli poltik kita dalam membantu rakyat. Beliau berkata harapan utama adalah untuk mengatasi masalah rakyat setempat terutamanya yang berkenaan dengan majls daerah selepas itu peringkat negeri dan nasional. “sudah hampir empat tahun dalam MCA tapi pada masa itu tidak dapat berbuat apa-apa kerana mendapat tekanan daripada orang atasan, sekarang hanya bergantung kepada ahli-ahli untukmenwujudkan kekuatan.

“Tiada apa yang luar biasa, ada harapan yang lebih cerah untuk penduduk setempat di sini.Saya ambil sebagai contoh langkah yang tela di sebut oleh Datuk Chua,” katanya./
Sumber: Bisobona.blogspot.com

APA TUJUAN ZAHID HAMIDI BERJUMPA EHUD BARAK DI PERANCHIS?


Wednesday, July 22

Oleh Angkasanuri


Masihkah kita ingat saudara seagama kita dalam tragedi yang berlaku pada hari Rabu 15 september 1982 di kem pelarian Kem Sabra dan Shatilla di Beirut, Lubnan? Beribu-ribu saudara seagama kita dibunuh tanpa belas kasihan oleh regim haram Zionis laknatullah.
Masihkah kita ingat apa yang berlaku pada awal tahun ini? Ribuan lagi umat Islam terdiri dari kanak-kanak, wanita serta orang tua kurang upaya yang menjadi mangsa dalam peristiwa berdarah dan menyayat hati seluruh umat Islam di seluruh dunia. Semuanya kerana kezaliman dan sikap kebinatangan tidak berhati perut regim haram Israel.

Maka seluruh dunia bangkit melancarkan demontrasi dan memboikot segala produk Yahudi. Di Malaysia tidak terkecuali malah pemimpin pembangkang dan kerajaan bersatu mengutuk kekejaman yang tidak berperikemanusiaan.

Tetapi, Datuk seri Zahid Hamidi Menteri Pertahanan seolah-olah melupakan itu semua apabila mengadakan pertemuan dan perbincangan selama 35 minit dengan Menteri Pertahanan Israel, Ehud Barak dalam pertunjukan Udara di Paris Jun lalu. Pertemuan ini menyentap dan merobek perasaan umat Islam seolah-olah satu bentuk pengiktirafan kepada regim haram Israel. Sedangkan Allah SWT sendiri mengutuk bangsa Yahudi ini seperti dalam Al Quran Surah Al Baqarah ayat 120.

Adakah Malaysia mula mengubah dasarnya terhadap Israel? Adakah ini satu usaha untuk perbincangan lebih serius pada masa akan datang? Sebagai Menteri Pertahanan, Zahid Hamidi perlu menjawab dan menjelaskan tentang motif pertemuan tersebut kepada seluruh rakyat di negara ini./Sumber: http://angkasanuri.blogspot.com/

DEMO ISA - GMI VS PEWARIS, ANTARA DIA DENGAN TUHAN!!

GMI seru Pewaris 'guna laluan lain'
Jimadie Shah Othman
Jul 22, 09
3:19pm

Kumpulan pendukung Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) digesa menggunakan laluan berbeza untuk mengadakan demonstrasi bagi mengelakkan sebarang pertembungan antara penunjuk perasaan membantah akta itu, 1 Ogos nanti.

"Dalam konteks sekarang, sama laluan mungkin ada isyarat tertentu dan mungkin mengakibatkan pertembungan," kata Pengerusi Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) Syed Ibrahim Syed Noh kepada Malaysiakini.

"Kalau boleh elakkanlah, tukarlah ke laluan lain atau tarikh yang lain."

Ditanya sama ada GMI akan mengubah rancangan mereka ekoran keputusan Majlis Permuafakatan Ummah (Pewaris) itu, Syed Ibrahim berkata:

"Kita sudah rancang awal, takkan kita hendak ubah (tarikh dan tempat). Memanglah dari segi jumlah, kita lebih besar. Kita tidak hairan sangat (dengan pertembungan).

"Tetapi atas dasar tanggungjawab, kita nak lihat juga aspek keselamatan dan tidak menimbulkan masalah."

Pewaris dengan sokong 10 lagi NGO Melayu menganjurkan demonstrasi bertemakan "1Malaysia, Selamatkan Malaysia, Kekalkan ISA dan Pertahankan Hak Keistimewaan Orang Melayu" di Pasar Seni mulai 11.30 pagi sebelum bergerak ke Dataran Merdeka pada jam 1 tengah hari.

Kira-kira 3,000 penyokong ISA kemudian akan berarak ke Istana Negara selepas menurunkan tandatangan di kain rentang sepanjang 200 kaki di dataran itu.

Sementara GMI pula merancang berkumpul di tiga lokasi - kompleks membeli-belah Sogo, Masjid Jamek dan KL Sentral - mulai 2 petang sebelum menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong.

Mengakui mengetahui rancangan Pewaris semalam, Syed Ibrahim berkata, GMI akan membawa perkara itu dalam mesyuarat jawatankuasa pelaksana Himpunan MANSUH, esok.

Demonstrasi anjurannya menuntut tiga perkara: hapuskan ISA, bebaskan tahanan dan tutup kem Kamunting di Taiping.

Diminta mengulas kenyataan Pewaris bahawa tarikh yang dipilihnya secara "kebetulan sahaja", Syed Ibrahim berkata dakwaan "itu antara dia dengan Tuhan."

GMI akan mengutus surat maklumat kepada istana berhubung hasrat mereka mahu mengutus memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong./Malaysiakini

SURUHANJAYA DIRAJA- PR KAJI KEANGGOTAAN

KUALA LUMPUR, 22 Julai: PAS dan Pakatan Rakyat pada dasarnya menerima pembentukan suruhanjaya diraja menyiasat kematian Teoh Beng Hock tetapi akan meneliti anggota badan ini.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, Pakatan Rakyat dalam mesyuarat mereka sebelum ini telah mencapai kata sepakat tentang keperluan penubuhan suruhanjaya ini.

"Sekarang kita akan meneliti samada anggota suruhanjaya ini dilantik di kalangan mereka yang sesuai untuk menjalankan tugas ini," kata beliau kepada Siasah.

Rabu lepas, dalam mesyuarat mingguannya, Kabinet Malaysia telah meluluskan pembentukan suruhanjaya diraja bagi menyiasat kematian Teoh.

Turut diluluskan adalah pembentukan satu inkues (siasatan awam) untuk menyiasat punca kematian itu.

Teoh Beng Hock ditemui meninggal dunia di atas bumbung sebuah bangunan lima tingkap di sebelah Plaza Masalam yang menempatkan pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Shah Alam.

Siasatan awal polis mendapati beliau terjatuh dari sebuah tingkap bilik soalsiasat SPRM di tingkat 14 bangunan tersebut.

Teoh sehari sebelum itu dipanggil untuk memberikan keterangan dalam satu siasatan yang dibuat oleh SPRM terhadap bos beliau iaitu Exco kerajaan negeri Selangor, Ean Yong Hian Wah.

Rabu, 22 Julai 2009

PEWARIS sengaja cari kecoh ?

Wednesday, July 22, 2009

Pasukan 'taktikal' yang menyusun BERSIH telah berjaya memperdaya Polis yang bercita - cita menggagalkan himpunan BERSIH sebelum pilihanraya lalu dengan keganasan. Himpunan BERSIH berjaya diadakan dengan 'bersih' dan lancar. Polis hari tersebut seolah 'terkedu' dengan taktik jalanraya yang boleh dikatakan antara yang terbaik pernah dilakukan oleh demontsran tempatan.

Hampir pasti ramai antara pasukan 'taktikal' itu telah dipanggil semula untuk menjayakan Himpunan anti ISA 1 Ogos ini. Mungkin panik dengan perkembangan itu dan takut malu dimainkan sekali lagi Regim Bn telah menggunakan sekumpulan NGO upahan mereka untuk membuat kecoh.

Mereka yang dikenali sebagai Pewaris ini bukanlah ramai sangat, kumpulan yang sama pernah muncul beberapa kali dan juga pernah diberi kebenaran dan kerjasama oleh Polis untuk berarak tengah Kuala Lumpur namun tetap gagal mengumpulkan ramai.

Kali ini mereka sekali lagi kononya menggunakan hak berhimpun mereka (walaupun mereka inilah yang kata demonstrasi bukan budaya kita) akan cuba membuat gangguan. Mereka sedar tidak akan mampu turun ramai. Apa yang mereka cuba lakukan ialah harapkan perhimpunan tersebut dibatalkan atas alasan takut bergaduh.

Percayalah tidak akan ada berlaku pergaduhan, pasukan keselamatan kita telah sedia mengawal segala bentuk kontroversi dan dengan jumlah kita yang jelas beratus kali ganda dari mereka pasti mereka juga akan menyuruk di belakang polis nanti.

Jika Pewaris boleh bertindak matang dalam menyuarakan pendapat biar sahaja 1 Ogos kita berhimpun dan mereka yang punya perlindungan Regim Bn termasuk PDRM pilih saja mana - mana hari yang mereka suka yang lain untuk melawan jumlah mobilisasi. Kita sudah merancang lama, kumpulan NGO upahan ini hanya memutus malam semalam untuk berhimpun 1 Ogos juga, bukankah itu sesuatu yang memang berniat iri hati dan jahat ?

Apa pun di seru kepada semua pencinta keadilan dan pejuang rakyat ayuh kita turun beramai - ramai untuk bersama di Kuala Lumpur pada 1 Ogos ini. Hasrat utamanya ialah untuk mendesak dihapuskan ISA, ia himpunan kuasa rakyat....turunlah atas apa jua jeritan rakyat. Boleh saja ia lambang protes terhadap kematian Teoh Beng Hock, isu Bahasa Melayu, kenaikan harga Minyak (September), Kenaikan Tarif Elektrik (Ogos), Kenaikan Harga Tambang, Isu tanah atau apa sahaja....asalkan turun dan tunjukkan kuasa rakyat./Chegubard.blogspot

(sila klik baca berita berkaitan di Malaysiakini)

MSO MINTA PEMIMPIN PAS TEGUR YAB IR NIZAR PEGANG LILIN

Oleh: WFAUZDIN NS

MAKA, heboh semua apabila YAB Ir Nizar dilihat memegang lilin sebagai menghormati kematian Mendiang Teoh Beng Hock baru-baru ini. Tidak diketahui samada perbuatan YAB Ir Nizar itu menyamai salah satu rukun ibadat ugama mendiang atau pun hanya adat menghormatisi mati semata-mata. Sekiranya perbuatan tersebut menyamai rukun ibadat mereka, tentunya tidak dibolehkan oleh Syarak tetapi sekiranya sekadar adat seperti orang Melayu membakar kemenyan di rumah si mati, saya rasa tidak menjadi satu kesalahan.

Dan, diberitakan Timbalan Mufti Kedah menyatakan perbuatan YAB Ir Nizar itu tidak salah dari segi hukum Islam. Ustazah Mashitah yang suatu ketika pernah memberi hukum harus kerana `dharurat' ke atas perempuan yang melacur untuk mencari rezeki bagi membiayai anak-anak juga memberi hukum beliau ke atas perbuatan YAB Ir Nizar. Ustazah Umno ini menyebut perbuatan YAB Ir Nizar tersebut menyalahi akidah Islam. Ustazah ini juga pernah mempersendakan hukum hudud apabila mempersoalkan adakah perlu orang Islam yang mencuri dipotong tangan kiri, kemudiannya kanan, kedua-dua belah kakinya sehinggakan terpaksa memotong mulut atau hidung sekiranya orang itu terus mencuri. Ustazah ini juga ingin menunjukkan ilmunya apabila turut memberi hukum ke atas YAB Ir Nizar.

Apa pun, seorang lagi Penulis Pro Kerajaan Perpaduan terkenal iaitu MSO (Mohd Sayuti Omar) ingin menasihatkan pimpinan PAS untuk memberi hukum ke atas perbuatan YAB Ir Nizar itu. Berikut adalah petikan dari tulisannya dalam blog beliau. "Pas juga perlu menengur sesetengah pemimpinnya yang turut membakar lilin sebagai menyatakan simpati kepada mendiang Teo Beng Hock. Ulama Pas perlu menjelaskan apakah tindakan itu tidak merosakan aqidah muslim mereka? Ingatlah sesuatu kemungkaran itu tidak boleh dilakukan walaupun kerana apa termasuk politik!" (Baca seterusnya di sini)

Wah, begitu bersemangat MSO untuk menjaga kesucian Islam. Mungkin kerana untuk menjaga kesucian Islam yang berkobar-kobar itulah MSO terlalu kepingin kepada Kerajaan Perpaduan bersama Umno. Malangnya pimpinan PAS tidak seperti MSO yang bersungguh-sungguh untuk menegakkan Islam di muka bumi Malaysia ini. Kerajaan Perpaduan telah ditolak mentah-mentah oleh pimpinan Pas, dan tidak pula MSO bertanya apa hukumnya penolakan Kerajaan Perpaduan tersebut. MSO juga tidak pernah bertanya hukumnya strategi `merangkak' malam beberapa kerat pemimpin Pas di Selangor bertemu pemimpin Umno untuk bentuk kerajaan perpaduan di Selangor sejurus PR memenangi pilihanraya di Selangor dahulu?

Bertuah Pas mempunyai penulis seperti MSO ini yang terlalu peka terhadap Islam, lebih peka daripada meniaga kambing. Memang wajar MSO diberi peluang menulis sebanyak mana pun di ruang-ruang media Pas kerana tulisannya amat membantu Pas untuk menegakkan Islam kalaupun tidak untuk merealisasikan Kerajaan Perpaduan yang `wajib disisi syarak' itu. Saya harap YAB Ir Nizar patut belajar ilmu agama samada daripada Ustazah Mashitah ataupun daripada MSO./kembali ke blog utama.

DEMO ANTI ISA DAN MENDIANG BENG HOCK


Demo anti-ISA 'solidariti untuk Teoh'
Abdul Rahim Sabri
Jul 21, 09
4:44pm

Penentang Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) boleh berkumpul di tiga lokasi sebelum berarak ke Istana Negara dalam demonstrasi besar-besaran untuk menyerahkan memorandum, 1 Ogos ini.

Tiga lokasi yang menjadi pusat perhimpunan anti-kerajaan dipilih: kompleks membeli-belah Sogo, Masjid Jamek dan KL Sentral, kata ketua Pemuda PAS yang terlibat dalam Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) yang menganjurkan perhimpunan itu.

Nasrudin Hasan juga berkata perhimpunan itu boleh dijadikan pentas untuk menuntut keadilan bagi Teoh Beng Hock - setiausaha exco kerajaan Selangor, Ean Yong Hian Wah - yang ditemui mati dalam tanda tanya dekat pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Khamis lalu.

"Serentak tarikh ini juga, semangat solidariti ummah bangkit berhimpun untuk menentang semua bentuk kezaliman termasuk tragedi yang menimpa Teoh setelah dijumpai terbunuh di Plaza Masalam sejurus disiasat oleh SPRM," katanya di blog peribadi Episode Sebuah Perjuangan.

pas umno pemuda talks parliment 010709 nasrudin hassanNasrudin juga mengarah ahli-ahli dewan itu di peringkat kawasan dan negeri untuk memobilisasi orang ramai agar menyertai perhimpunan tersebut.

GMI belum mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung lokasi awal berhimpun sebelum bergerak ke Istana Negara.

Jumaat lalu, mantan perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi dilaporkan berkata kerajaan wajar "berani memansuhkan" akta tersebut dalam agenda pembaharuan - bawah perdana menteri baru Datuk Seri Najib Razak.

Abdullah berkata ISA memberi kuasa yang besar serta skop yang mungkin terlalu luas untuk pihak berkuasa menentukan apa yang boleh dianggap sebagai ancaman keselamatan.

Pada 13 Julai, Pemuda Gerakan secara terbuka menyatakan sokongan terhadap - dan turut serta dalam - demonstrasi itu yang turut disertai pembangkang dan NGO hak asasi.

Pada 22 Jun lalu, GMI mensasarkan kehadiran penentang ISA "sekurang-kurang menyamai jumlah mereka yang menyertai perarakan anjuran Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih)", dua tahun lalu.

Pada perarakan ke Istana Negara pada November 2007, kira-kira 40,000 ribu orang turun bersama-sama dengan tokoh-tokoh pembangkang.

Tarikh 1 Ogos dipilih sempena 49 tahun ISA yang digubal sejak 1 Ogos tahun 1960./Malaysiakini

Selasa, 21 Julai 2009

TENGKU RAZALEIGH DIPELAWA MASUK PKR, UMNO GELABAH?

Tuesday, July 21, 2009


Tindakan bekas Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim mempelawa Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah dalam blognya telah mendapat reaksi negatif dikalangan pemimpin UMNO dan Barisan Nasional. Malah, dalam satu kenyataan Timbalan Presiden UMNO dan juga Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin hari ini menagaskan tindakan Zaid itu seolah-olah menghina dan merendah-rendahkan kewibawaan veteran UMNO itu. Malah tambah melucukan, akibat terlalu takut jika Ku Li mengambil keputusan tersebut, Muhyiddin dengan bangganya mengumumkan bahawa Ku Li adalah satu daripada sebab UMNO mendapat kemenangan moral pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai di Kelantan pada 14 Julai lalu. Tiba-tiba pula, pemimpin UMNO itu mahu memartabatkan kewibaan Ku Li, sedangkan sejak membubarkan Parti Melayu Semangat 46 dan membawa penyokongnya menyertai UMNO dulu nasib Ku Li "bagai telur dihujung tanduk". Selaku Presiden S46, beliau seolah-olah tidak berharga dan bernilai disini pemimpin UMNO. Biarpun mempunyai kepakaran dan pengalaman yang luas dalam politik, namun Ku Li terus dipinggirkan dari menjawat sebarang jawatan dalam kabinet Mahathir, Pak Lah dan kini Najib Razak. Anehnya, orang kanan Ku Li seperti Rais Yatim dan Shabery Chik diberi pula tempat dalam kabinet kerajaan Barisan Nasional. Bukankah tindakan ini seolah-olah memperkecilkan kewibaan Ku Li selaku Presiden S46 sebenarnya.

Maka, adalah menjadi satu kewajaran untuk Zaid Ibrahim mempelawa pemimpin veteran itu menyertai Pakatan Rakyat terutamannya PKR itu sendiri. Malahan, kini jelas dapat dilihat bahawa Ku Li senantiasa membangkit isu-isu rakyat dalam perjuangannya sejak akhir-akhir ini. Kenyataan demi kenyataan yang dikeluarkannya juga jelas menunjukkan bahawa beliau kini membawa aspirasi rakyat. Maka itu, seharusnya Ku Li tidak perlu malu untuk bersama Pakatan Rakyat. Suara dan tenaganya masih diperlukan untuk mengembalikan maruah rakyat yang kian tercalar sekarang ini. Ku Li, wajar menghabiskan sisa-sisa kehidupannya dengan memperhambakan diri kepada rakyat dan tidak lagi bersekongkol dengan UMNO Barisan Nasional. Ini kerana hala tuju dan gagasan yang dibawa oleh UMNO sudah jauh tersasar. Malah, UMNO kini sudah tidak lagi relevan untuk orang Melayu. Perjuangan yang dibawa oleh UMNO hanya sekadar "retorik" semata-mata. Sebaliknya, bila kuasa sudah ada dan kekal ditangan mereka akhirnya rakyat dijadikan mangsa berbagai kezaliman. Malah rakyat yang tidak berdosa juga, terpaksa merintih dibumi sendiri akibat perbuatan khianat UMNO kepada bangsa Melayu dan rakyat Malaysia amnya. Maka itulah Ku Li, harus membuat keputusan sama ada ingin terus bersama UMNO yang sudah ditolak rakyat atau pun bersama rakyat yang kini mahukan perubahan. Kehadiran Ku Li dijangka memantapkan lagi api perjuangan rakyat ini.

[Sebagai anak raja yang berjiwa rakyat, maka Ku Li harus berkorban dan melupakan kepentingan diri sendiri. Seandainya Ku Li bersama Pakatan Rakyat, maka sudah pasti gelombang perubahan yang sepatutnya berlaku menjelang Pilihanraya Umum ke-13 itu akan dapat dipercepatkan lagi. Kekuatan UMNO dan BN pasti akan lumpuh, kerana Ku Li bukanlah calang-calang orang untuk diperkotak-katikkan. Beliau telah membuktikan kewibawaannya, malah kekalahan dalam perbutan jawatan tertinggi UMNO pada tahunn 1988 dulu penuh dengan misteri sebenarnuya. Ramai yang mengatakan Ku Li menang pada kiraan awal sebelum lampu dipadamkan. Selepas "blackout" berlaku, barulah Mahathir mengatasi Ku Li. Ini bermakna bahawa Ku Li mempunyai pengaruh yang kuat dalam UMNO itu sendiri. Kekuatan beliau dengan Anwar Ibrahim, jika digembeling sudah pasti akan mewujudkan "Tsunami Politik" baru dalam negara kita. Oleh itu, dengan pelawaan itu wajarlah Ku Li bersama rakyat sekarang]./Sumber: Pahangdaily

ROSLAN SMS BUKAN LAGI S/USAHA HJ HADI

SU Hadi jadi korban konflik PAS
Jimadie Shah Othman
Jul 21, 09
11:54am

eksklusif kemaskini 4.11pm Setiausaha akhbar presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menjadi korban awal dalam pergelutan dua aliran besar dalam parti itu khususnya berhubung kerajaan perpaduan dan rundingan sulit dengan Umno.

Roslan Shahir Mohd Shahir, yang juga seorang penulis blog, digugurkan daripada jawatannya tersebut setelah satu mesyuarat pemimpin atasan parti menerima bantahan terhadap peranannya.

Selain mesyuarat sebulan lalu, selepas muktamar PAS awal Jun, surat aduan tentang sikapnya - yang dianggap antara tokoh utama di belakang kempen mengekalkan timbalan presiden Nasharuddin Mat Isa - dalam usaha menentang gerakan "kumpulan Erdogan" menjelang persidangan tahunan PAS itu.

Sejak tahun lalu, Roslan berdepan dengan beberapa tuduhan di dalam di luar parti, termasuk di internet, berhubung pergeseran dalaman sehingga pernah dilabelkan memainkan "peranan subversif" untuk menyingkirkan "kumpulan Erdogan".

Bagaimanapun Roslan, yang dilantik semula sebagai ketua penerangan PAS Selangor hujung tahun lepas, enggan mengulas lanjut dengan alasan Abdul Hadi menasihatkan beliau agar tidak memberikan sebarang respons.

Roslan pernah dicabar menafikan terlibat berkempen untuk menyingkirkan "kumpulan Erdogan", antaranya Datuk Husam Musa - yang tewas di tangan Nasharuddin dalam pemilihan di muktamar bulan lepas.

Susulan sikapnya itu, beliau ditewaskan sebagai yang dipertua PAS kawasan Kelana Jaya dalam muktamar peringkat bahagian April lalu.

Dihubungi semalam, Roslan mengesahkan beliau tidak lagi berkhidmat dengan Abdul Hadi selepas muktamar.

Beliau, juga dikenali dengan nama penanya Roslan SMS, bagaimanapun menafikan dipecat ekoran desakan beberapa pemimpin beraliran Erdogan dalam PAS.

"Bukan gugur. Kalau gugur, sudah tentu ada pengganti (saya)," katanya kepada Malaysiakini, sambil menambah kekosongan itu sehingga kini masih belum diisi.

Beliau juga berkata tidak tahu-menahu sama ada benar tentang desakan dalam jawatankuasa PAS pusat yang bersidang 11 Jun lalu supaya presiden melucutkan jawatannya.

"Saya tidak tahu, saya tidak ada dalam mesyuarat itu," katanya.

Satu sumber parti itu menyatakan, Abdul Hadi menerima desakan tersebut yang ditimbulkan beberapa ahli jawatankuasanya tanpa banyak soal. Satu sumber lagi bagaimanapun mendakwa Abdul Hadi ingin mengekalkan Roslan walaupun selepas didesak.

Sebelum muktamar, difahamkan terdapat aduan bertulis berhubung tindakan Roslan yang sering mengeluarkan kenyataan kepada umum, terutamanya melalui blog peribadinya, didakwa tanpa berbincang dengan parti terlebih dahulu.

Sumber-sumber mendakwa, "jawapan berkias" Roslan terdapat dakwaan itu disiarkan dalam dua artikel di blognya "Apa itu blog?" dan "Apa itu blog (bahagian 2)" masing-masing pada 23 dan 24 Jun lalu.

"Jangan kita me-Myammar-kan penulis blog. Atau memang ada mentaliti junta Myanmar di kalangan kita khasnya terhadap penulis blog," tulisnya dengan nada menyindir di blog Roslan SMS Corner.

Beliau tidak menyebut khusus kepada mana-mana pihak yang dimaksudkanya "me-Myammar-kan penulis blog" selepas menyenaraikan sepuluh negara yang mengharam atau mengawal blog, antaranya Burma, Iran, Syiria dan Arab Saudi.

Mengulas lanjut pelantikannya ke jawatan itu, Roslan berkata, perkhidmatannya dengan Abdul Hadi ditawarkan selama sepenggal, bermula dari 2007.

Beliau juga tidak pasti sama ada akan dilantik semula atau tidak. Bagaimanapun, tambahnya, jika ditawar kembali, beliau membayangkan ingin menolaknya.

"Kemungkinan besar tidaklah. Saya nak balik (tumpukan) pada (PAS) Selangor," katanya.

"Dulu dilantik pun saya tak minta. Tetapi dah diminta, saya terimalah. Saya sudah berikan perkhidmatan kepada presiden. Kalau ada yang tak suka, saya tak boleh buat apa."/Malaysiakini

Kes liwat: Anwar dakwa afidavit 'palsu'


Jul 21, 09 12:20pm
kemaskini 3.32pm Pergelutan perundangan antara Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail terus berlanjutan - kali ini bukan di mahkamah tetapi di balai Damansara Utama, Petaling Jaya.

Penasihat PKR membuat dua aduan polis berhubung "kenyataan- kenyataan palsu" yang terdapat dalam afidavit pihak pendakwaan berhubung kes liwat terhadapnya dan juga tiada tindakan konkrit berhubung aduannya terhadap peguam negara dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.

Kenyataan tersebut berhubung siasatan terhadap Abdul Gani yang dituduh oleh mantan timbalan perdana menteri, dalam laporan polisnya, pernah terlibat memalsukan kes mata lebamnya.

Kedua-dua laporan polis itu akan dibuat awal petang ini.

Aduan pertama berhubung pendirian tiga hakim bebas yang menilai hasil siasatan terhadap Abdul Gani yang mendapati seorang daripada anggota panel itu mendapat terdapat kes jenayah terhadap peguam negara.

Bagaimanapun, dalam afidavit yang disediakan oleh seorang pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Razak dan timbalan pendakwaraya Hanafiah Zakariah pada 30 Jun lalu, menyatakan ketiga-tiga hakim tersebut mendapati tiada kes terhadap Abdul Gani.

"Saya menemui kenyataan palsu yang terkandung di dalam afidavit tersebut. Saya percaya mereka menyedari kepalsuan kenyataan-kenyataan tersebut namun masih tetap memasukkannya untuk tujuan digunakan dalam prosiding mahkamah nanti," katanya.

"Tindakan mereka adalah satu kesalahan jenayah dan menguatkan serta mengesahkan hujah bahawa saya berhadapan dengan pasukan pendakwaan yang merupakan sebahagian daripada konspirasi politik sebagaimana yang wujud ketika perbicaraan 1998 itu."/Malaysiakini

[Laporan penuh menyusul]

EZAM PULA TUDUH DAP BUNUH MENDIANG TEO BENG HOCK?

Oleh: WFAUZDIN NS

TIBA-TIBA Ezam raja sesumpah muncul di tengah kekalutan kita memikirkan misteri kematian Mendiang Teo Beng Hock. Memang agak lama kita tidak mendengar suara raja sesumpah ini walaupun kita mengharapkan beliau hadir di Manek Urai sepertimana lazimnya di dalam mana-mana pilihanraya kecil sebelum ini. Ternyata, tanpa kehadiran Ezam Umno agak baik prestasinya jika dibandingkan dengan adanya beliau. Agak tepat juga orang mengatakan raja sesumpah ini sentiasa membawa `suwey' atau `badi' kepada Umno. Tanpa Ezam, `badi' kurang sedikit dan Umno mencapai keputusan yang agak baik sedikit walaupun tetap terkangkang di Manek Urai.

Saya ingin memberi sedikit ulasan tentang apa yang diperkatakan oleh raja sesumpah @ raja kotak ini ketika mengadakan ceramahnya di Banting, Selangor baru-baru ini. Saya mengulas berdasarkan laporan di dalam blog di sini. Ezam mendakwa DAP dan pembangkang menuduh SPRM terlibat di dalam kematian atau pembunuhan Mendiang Beng Hock,maka dengan itu tidak salah jika kita pula menuduh DAP terlibat membunuh Mendiang, kata Ezam. Menurut Ezam, ini adalah kerana mungkin DAP ingin menyembunyikan rahsia rasuah mereka dari didedahkan oleh Mendiang Beng Hock. Saya rasa otak dan minda Ezam sekarang sudah tidak berfungsi lagi untuk memikirkan secara lojik tentang kes ini. Apa pun, saya cuba untuk membalas hujah raja sesumpah yang semakin merapu semenjak berada di dalam Umno itu.

Ezam berhujah, apa perlunya SPRM membunuh Mendiang sedangkan Mendiang hanya sebagai saksi. Saya juga tidak percaya dan tidak menuduh SPRM terlibat di dalam pembunuhan tersebut kerana siasatan belum selesai dijalankan. Tetapi, tidakkah kita pernah mendengar betapa saksi-saksi juga sering ditekan atau diugut untuk memberikan keterangan? Pihak penyiasat mungkin juga akan menyiasat samada ini terjadi pada Mendiang. Hujah Ezam lagi, DAP boleh juga dituduh mengakibatkan kematian Mendiang memandangkan DAP mungkin takut saksi tersebut memberikan keterangan berlakunya rasuah seperti yang didakwa. Ingin kita peringatkan Ezam, bahawa semasa Mendiang ditemui mati siasatan telah berakhir dan keterangan telah diambil oleh pihak SPRM. Jika benar saksi tersebut ingin di`hapus'kan bagi mengelakkan kebocoran maklumat terhadap dakwaan rasuah tersebut, lojiknya Mendiang akan di`hapus'kan sebelum memberi keterangan lagi.

Lagi satu, Mendiang ditemui mati di kawasan bangunan SPRM. Di masa bilakah ada orang lain terutamanya ahli-ahli atau ejen dari DAP boleh memasuki bangunan terkawal tersebut dan melakukan pembunuhan seperti yang difikirkan oleh Ezam itu? Bukankah kawasan tersebut terkawal dan bagaimana seseorang boleh memasuki bangunan berkenaan terutamanya dari dalam dan menolak Mendiang jatuh ke bawah? Lojikkah? Oleh itu, jika Ezam memikirkan bahawa sememangnya berlaku pembunuhan ke atas Mendiang, maka persoalannya siapakah yang membunuhnya?

Saya samasekali tidak percaya semua andaian samada SPRM, apatah lagi DAP terlibat di dalam kes ini. Saya tidak percaya adalah kerana siasatan terbuka oleh badan bebas masih belum dijalankan. Maka, tidak adil untuk membuat tuduhan. Lagi pun, DAP atau pembangkang tidak pernah menuduh SPRM atau sesiapa secara khusus terlibat melakukan khianat terhadap Mendiang Beng Hock. Mereka cuma inginkan siasatan oleh badan bebas. Mereka mahu tahu mengapa Mendiang masih berada di bangunan tersebut agak lama walaupun dikatakan siasatan telah pun berakhir? Mengapa siasatan dikatakan telah berakhir, tetapi handset Mendiang dikatakan masih berada di tangan SPRM sewaktu kejadian? Mengapa baju Mendiang terkoyak ketika ditemui? Lebih memeningkan, sekiranya dikatakan Mendiang membunuh diri, mengapa perlu membunuh diri sekiranya keesokan harinya Mendiang akan mendaftarkan nikahnya?

Untuk tidak menganiayai sesiapa di dalam kejadian ini di samping untuk merealisasikan keadilan dan ketelusan, maka kerajaan wajib menubuhkan badan siasatan bebas bagi mengetahui punca-punca kematian Mendiang. Di sini, isu perkauman tidak timbul sama sekali kerana yang menjadi mangsa adalah rakyat Malaysia yang sanggup untuk bekerjasama dalam siasatan rasuah seperti yang didakwa itu. Misteri mata lebam DS Anwar kembali menghantui pemikiran rakyat ketika melihat tragedi ini, begitu juga dengan isu Mendiang Kugan. Apakah isu ini menjadi isu politik? Ya, memang wajar ia dijadikan isu politik kerana hanya dengan kekuatan dan pengaruh politik sahaja yang boleh membantu rakyat teraniaya. Apakah kita mengharapkan para akademik, pelajar atau buruh kasar untuk mendepani isu ini? Orang politik tidak kira di pihak mana harus memandang isu ini satu isu yang serius dan besar.

Sehubungan itu, Ezam tidak perlu menuduh sesiapa di dalam perkara ini. Ezam harus berani seperti dulu agar mendesak kerajaan untuk menubuhkan badan bebas menyiasat perkara ini. Itu pun jika Ezam masih ada saki baki beraninya. Jika bercakap sekadar untuk menjadi `kipas', lebih baik Ezam mendiamkan diri kerana rakyat tidak akan memandang Ezam terlalu hina./Kembali blog asal di wfauzdin.blogspot.com.

Anwar mungkin merengkok 12 tahun kerana DNA

Oleh Zukri Aksah

Walaupun telah wujud empat laporan dari doktor berlainan yang mengesahkan bahawa Saiful Bukhari Azlan tidak mempunyai sebarang kesan yang menunjukkan dia diliwat, tetapi perbicaraan kes liwat Saiful lawan Anwar Ibrahim yang bakal bersambung nanti mungkin akan memberi kelebihan kepada Saiful.


Dalam ceramah umum di Beserah, Kuantan pada malam Sabtu lepas, pemimpin-pemimpin kanan PKR yang hadir, Zulkifli Noordin, Fuziah Salleh dan Azan Ismail, serta Saudara Ahmad Nizam Hamid senada dalam mendedahkan tentang keputusan hakim dalam sesi perbicaraan terakhir sebelum penangguhan baru-baru ini, bahawa perbicaraan seterusnya akan hanya mengambil kira bukti klinikal yang berupa hasil dari ujian DNA.

Keputusan mahkamah yang sebegini tentulah sangat mengejutkan, apalagi dalam keadaan telah wujudnya laporan pemeriksaan dari empat doktor yang bersedia memberi kesaksian mereka.

Mengecilkan skop pembuktian hanya kepada analisis DNA memberi gambaran bahawa empat orang doktor tersebut tidak berwibawa dan pandangan profesional mereka tidak berharga.

Pergantungan tunggal kepada ujian DNA dalam kes-kes jenayah, seperti di Amerika Syarikat, walaupun semakin diterimapakai di mahkamah-mahkamah mereka, namun sehingga hari ini masih menjadi kaedah pembuktian yang penuh kontroversi.

Ketepatan DNA hanya bersifat kepercayaan popular, bahkan kadar ketepatan 99.9 peratus DNA hanyalah suatu anggaran dan tidak ada sesiapa yang pasti tentangnya.

DNA memang berbeza untuk setiap manusia, tetapi yang digunakan dalam pembuktian adalah Profil DNA, yang sebenarnya hanya sebahagian kecil sahaja dari DNA keseluruhan seseorang manusia. Kerana itu, Profil DNA dua orang adik-beradik mungkin sahaja hampir sama.

Pada tahun 2001, Kathryn Troyer telah menjalankan ujian terhadap pengkalan data Profil DNA penjenayah Arizona, dan telah membuat penemuan dua penjenayah dengan profil genetik yang hampir sama, kedua-dua penjenayah ini mempunyai padanan 9 dari 13 lokasi kromosom. Sememangnya mereka berdua bukan adik-beradik kerana seorang berkulit putih dan seorang lagi berkulit hitam.

Asalnya FBI cuba menafikan bukti penemuan ini dengan mendakwa ia kes terpencil, 1 dalam 113 bilion, tetapi Troyer pada tahun-tahun berikutnya telah membuat berdozen-dozen penemuan yang serupa.

Ini telah menimbulkan persoalan tentang kredibiliti Profil DNA. DNA memang berciri unik, tetapi tidak untuk Profil DNA, ia hanya sekelumit dari keseluruhan genom.

DNA haruslah digunakan dengan kehadiran bukti dan kesaksian yang lain. Dalam kes jenayah, sebelum dibicarakan tertuduh bersalah atau tidak, Zulkifli Noordin berkata jenayah mesti dibuktikan berlaku.

Jika ada tuduhan seseorang merompak, rompakan itu mesti berlaku, ada barang yang hilang, ada wang yang hilang. Jika ada tuduhan seseorang merogol, rogol itu mesti berlaku, mangsanya disahkan hilang dara, ada bukti koyakan, ada bukti tusukan dan sebagainya.

Dalam kes Saiful, dia mendakwa diliwat, maka liwat itu seperti rogol mesti berlaku, ada koyakannya, ada tusukannya, dalam Islam mesti menghadirkan empat orang saksi. Empat orang saksi telah hadir dengan laporan mereka, keempat-empat mereka doktor dan kesimpulan mereka sama, liwat tidak berlaku!

Doktor-doktor ini tidak akan dipanggil ke mahkamah, hanya hasil ujian DNA sahaja yang akan digunakan. Sampel DNA Anwar, menurut Zulkifli Noordin, boleh diperolehi di mana-mana sahaja, bahkan dari peluh yang dilap ketika Anwar berdebat dengan Shabery Chik dahulu pun, sebelum itupun sampel DNA Anwar sudah berada di tangan polis, ketika Anwar ditumbuk pengsan oleh Rahim Nor, dicuri tanpa keizinan, itu pengakuan polis sendiri, dan ia terdedah untuk disalahguna dengan menaburnya di lokasi yang didakwa tempat kejadian atau di bahagian tertentu di tubuh Saiful.

Ulas Zulkifli Noordin lagi, kali ini Anwar mungkin akan trpaksa ke penjara untuk tempoh yang lebih lama, 12 tahun, kerana ini adalah tuduhan kedua untuk kesalahan yang sama.
Sumber: Detikdaily/themalaysianinsider.com

'Teoh mati 4-5 jam sebelum ditemui'

Jul 20, 09 1:46pm
kemaskini 4.13pm Siasatan awal mendapati Teoh Beng Hock sudah meninggal dunia empat atau lima jam sebelum mayatnya ditemui dekat pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor pukul 1.30 tengah hari Khamis lalu, kata ketua polis negeri.

Menjawab soalan kemungkinan setiausaha politik seorang exco kerajaan Selangor itu jatuh dari Tingkat 14, yang menempatkan pejabat SPRM itu, Datuk Khalid Abu Bakar berkata:
"kemungkinan besar."

Ditanya mengenai barang-barang yang diambil dari pejabat SPRM itu semalam, Khalid berkata, polis melihat semula tempat kejadian dan apa yang tertinggal pada hari pertama kejadian.

Petang semalam, polis mengambil beberapa dokumen dan selak tingkap di Tingkat 14 bagi membantu siasatan kematian Teoh yang menimbulkan pelbagai pertanyaan.

Dalam sidang media bersama Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan di ibu pejabat polis negeri di Shah Alam hari ini, Khalid berkata, rakaman CCTV menunjukkan setiausaha politik kepada Ean Yong Hian Wah memasuki bangunan itu jam 5.15 petang Rabu.

Bagaimanapun tiada rekod Teoh keluar keesokannya selepas dilaporkan selesai siasatan jam 3.45 pagi Khamis.

Khalid juga berkata, polis sudah mendapat telefon bimbit Teoh daripada seorang pegawai penyiasat SPRM.

Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan butiran lanjut berkenaan rekod telefon tersebut kerana masih dalam siasatan polis.

Musa, dalam sidang itu, berkata polis setakat ini telah berjaya menyiasat 60 peratus kes kematian tersebut.

Teoh, 30, setiausaha kepada pengerusi Jawatankuasa Tetap Pembangunan Kampung Baru dan Penyelesaian Kilang Haram Selangor ditemui mati di koridor Tingkat Lima plaza berkenaan selepas disoal siasat berhubung kes salah guna peruntukan DUN oleh beberapa
wakil rakyat./Malaysiakini