RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Sabtu, 2 Julai 2011

ALI RUSTAM - CUKUPLAH LEMBU MENJADI LEMBU

Oleh: WFAUZDIN NS

ALI Rustam, KM Melaka semua kita tahu salah seorang pemimpin Umno yang rasuah untuk menjadi pemimpin di dalam Umno. Bukan Pembangkang yang tuduh, malah Umno sendiri istiharkan beliau seorang perasuah yang seangkatan dengan Isa Samad, Adun Bagan Pinang dan Pengerusi Felda serta KJ, Ketua Pemuda Umno sekarang. Kesemua mereka yang pernah melakukan rasuah ini dilantik memegang jawatan di dalam Umno.

Hari ini, Ali Rustam menunjukkan sifat baculnya bercampur dengan kebodohan beliau apabila mahu kerakyatan Datuk S. Ambiga, Pengerusi BERSIH dilucutkan. Tidak mampu menjawab secara berhujah dengan fakta, pemimpin rasuah ini mahu kerajaan gunakan kuasa dan tindakan zalim ke atas orang yang tidak pernah dibuktikan bersalah.

Datuk S. Ambiga tidak pernah lakukan rasuah, beliau tidak makan wang rakyat, tidak lesapkan saham Bumiputera, tidak mempunyai satu pun saham judi di Genting atau sebarang penyelewengan, berbeza dengan beberapa pimpinan di dalam Umno yang melakukan berbagai bentuk kemungkaran dan menjadi pengkhianat kepada orang-orang Melayu bahkan Islam itu sendiri.

Kita menyokong Datuk S. Ambiga hanya atas satu isu iaitu beliau mahu membersihkan SPR dari sistem yang kuno, kotor dan jijik. Ada yang berpendapat Datuk S. Ambiga pernah menimbulkan isu sensitif berkaitan isu murtad. Kita memang menentang sebarang tindakan atau undang-undang yang memberi keringanan atau kebebasan untuk sesiapa sahaja dari kalangan umat Islam yang murtad. Namun, haruskah kita menyalahkan Datuk S.Ambiga sedangkan kita tahu segala perundangan Syariah atau Perlembagaan Negara ini siapa yang tentukan. Adakah Datuk S.Ambiga? Siapa yang tidak sensitif dengan hukum-hakam Islam? Kita mahu Non Muslim sensitif dengan Islam atau kita yang mengaku Islam ini perlu sensitif?

Justeru itu, apa yang baik yang mahu diusahakan oleh BERSIH wajib kita sokong. Pelik apanya Ali Rustam seorang perasuah ini benci kepada pilihanraya yang adil. Adakah Ali Rustam tidak takut jika Pakatan Rakyat memerintah negara ini nanti beliau akan diseret ke mahkamah? Jika Melaka dapat ditawan oleh Pakatan Rakyat, mustahilkah Ali Rustam akan menerima nasib seperti Khir Toyo, bekas MB Selangor itu?

Peduli apa Ali Rustam mahu hasut pesilat-pesilat di bawah naungannya. Kenyataannya di petik berkata, "Biar hilang seorang, jangan hilang semua... Kenapa nak jatuhkan kerajaan sekarang," katanya. "Dia boleh masuk pilihan raya, tubuh parti, kenapa nak berdemonstrasi. Kalau nak jadi seperti negara luar, biar (dia) jadi rakyat negara luar," katanya dalam satu sidang media (Malaysiakini).

Inilah rupanya pemimpin yang bangsat takut kepada kebangkitan rakyat. Rakyat bangkit hanya untuk menyuarakan hak yang termaktub di dalam Perlembagaan. BERSIH hanya menuntut 8 perkara, tetapi yang diwar-warkan oleh media celaka adalah BERSIH ada kaitan dengan ejen asing, masalah Anwar, dana dari Pertubuhan Kristian, perusuh dan akhir sekali Komunis. Mana satu yang mereka mahu labelkan kepada BERSIH?

Di pihak mereka, tercetusnya isu sensitiviti keagamaan kununnya Kristian akan menjadi ugama rasmi negara ini dibawa oleh Blogger pro Umno dan disiarkan oleh akhbar celaka milik mereka, namun siapa yang ditahan dan didakwa? Ibrahim Ali cuba untuk menjadi `hero katak' dengan berucap menimbulkan provokasi perkauman iaitu meminta kaum Cina menyimpan stok makanan di rumah. Sebelum ini, MP Pasir Mas yang `menumpang makan' dari PAS ini pernah bercita-cita untuk `Syahid' di dalam `Perang Salib'. Hanya orang Kristian sahaja yang menyebut istilah `Perang Salib', orang Islam hanya menyebut `Perang Sabil'. Tidak pasti saya ugama apakah beliau.

Wujud pula `Patriot' kununnya untuk menyaingi BERSIH nanti. Kumpulan ini seperti `Serigala malam' datang berduyun di tengah malam berkumpul di hadapan Ibu Pejabat PKR, Tropicana tatkala tiada orang di situ. Mereka `menyalak' bersahut-sahutan disaksikan oleh tembok bangunan. Apakah tindakan pihak berkuasa waktu itu? Tidak cukup dengan itu, seorang Guru Silat OKU tampil untuk menunjukkan kehebatannya. Sanggup berdepan dengan kumpulan BERSIH nanti, katanya. Masalahnya, siapa yang mahu berdepan dengan kumpulan silat ini? Bukankah lebih baik tawarkan diri untuk menunjukkan silat mereka di Palestine, atau sekurang-kurangnya bersilat di hadapan Pengantin, dapat juga bunga telor.

Kesemua yang mereka lakukan di atas cukup merbahaya kepada perpaduan rakyat di negara ini. Namun demikian, berapa banyak yang mereka lakukan tetapi yang jelas hampir setiap hari yang ditahan dan diberi amaran adalah dari kumpulan BERSIH. Memakai pakaian BERSIH menjadi satu kesalahan yang lebih besar dari menayang atau mengedar video seks. Sehinggakan baju tanpa tulisan BERSIH, asalkan berwarna KUNING sahaja sudah cukup untuk menyusahkan anda jika anda memakainya.

Itulah negara ku. Hanya orang yang tidak berakal dan yang telah menjadi `lembu' sahaja yang bersetuju dengan kezaliman ini. `Cukuplah lembu menjadi lembu, jangan kita pula menjadi lembu". /wfauzdin.blogspot.com

Jumaat, 1 Julai 2011

PERHIMPUNAN AMAN - TAHNIAH LIM GUAN ENG YANG MENGAJAR KERAJAAN PUSAT ERTI HAK BERSUARA

Oleh: WFAUZDIN NS

HARI ini marilah kita mengucapkan tahniah dan syabas kepada Kerajaan Negeri P.Pinang yang dipimpin oleh KM, Lim Guan Eng kerana berjaya `mengajar dan mendidik' Kerajaan Pusat bagaimana memerintah dan menghidupkan demokrasi khususnya di dalam aspek hak asasi manusia.Siang tadi, satu demontrasi jalanan telah diadakan di negeri tersebut oleh kumpulan yang anti-Kerajaan PR P.Pinang berbaju merah diketuai oleh raja sesumpah, Ezam. Apa yang cantiknya pada masa dan tarikh tersebut tiada satu pun kumpulan dari penyokong-penyokong PR yang membuat demontrasi jauh sekali untuk membuat provokasi. Ini adalah kerana Kerajaan Negeri di bawah PR menghormati hak berhimpun secara aman seperti yang termaktub di dalam Artikel 10, Perlembagaan Persekutuan.

Melihat kepada situasi perhimpunan itu, tiada setitik pun air kimia (water canon) atau rempuhan dari FRU berlaku. Perhimpunan tersebut berjalan dengan aman walaupun mereka tiada modal langsung untuk memburukkan KM P.Pinang, melainkan menaikkan sepanduk dengan tuduhan liar. Namun, kumpulan ini dibenarkan bebas berhimpun secara aman. Mengapa perhimpunan kumpulan ini berjalan dengan lancar tanpa ada sebarang kekecuhan? Ini adalah kerana tiada provokasi dari pihak lain, samada dari penyokong-penyokong PR dan juga tiada provokasi atau semburan air/gas dari FRU.

Menonton melalui TV 3 sebentar tadi, saya terasa mahu ketawa apabila melihat raja sesumpah, Ezam yang berkokok umpama tiada tenaga lagi seperti waktu beliau berada di pihak pejuang rakyat. Beliau tiada hujah yang mantap untuk menunjukkan penyelewengan, kezaliman atau salah laku kepimpinan Lim Guan Eng. Sejurus selesai perhimpunan, seolah-olah seperti `VIP' Ezam sesumpah tanpa digari, tanpa diheret atau dikasari dengan `rela' masuk sendiri ke dalam kereta Polis dengan senyuman.

Kesimpulannya, selepas PERKASA di bawah raja katak Ibrahim Ali, kemudiannya Pemuda Umno di bawah KJ, seterusnya Lokman Adam dengan `Patriot' yang datang membuat `rombongan' di tengah malam ke Ibu Pejabat PKR di Tropicana bersama lebih kurang 300 budak-budak suruhannya, dan yang terbaru menampilkan raja sesumpah Ezam, jelas menunjukkan mereka memasang strategi untuk mengagalkan Perhimpunan BERSIH. Lojikkah untuk menentang perhimpunan atau demontrasi mesti dibuat dengan cara demontrasi juga? Hipokrit.

Persoalan yang masih bermain di fikiran kita, adakah Kerajaan Pusat atau PDRM boleh belajar dari perhimpunan di P.Pinang siang tadi? Susah sangatkah untuk mengawal perhimpunan aman? Sekali lagi, tahniah kepada Kerajaan Negeri P.Pinang yang memberi ruang untuk rakyat yang kebanyakannya seperti `mamak' itu untuk berhimpun. /wfauzdin.blogspot.com

Foto: Ihsan Blog Manjung Mari

BERSIH - PISAU DAN TIMUN DI TANGAN POLIS

Oleh: WFAUZDIN NS

NAJIB berucap di TV malam tadi menyebut bahawa Umno/Bn boleh himpunkan sehingga 3 juta rakyat memenuhi bandar Kuala Lumpur jika mahu. Namun, Umno tidak mahu berbuat demikian sebalik mengapa BERSIH mahu menghimpunkan hampir 1 juta pada 09 Jul nanti.

Kita tidak peduli samada Najib mahu himpun 3 juta atau pun berupaya menghimpunkan 10 juta sekali pun. Apa yang kita mahu cabar beliau agar buat sahaja perhimpunan puluhan juta sekali pun jika beliau benar, tetapi jangan sengaja mahu mencari tarikh serta lokasi yang sama dengan cadangan BERSIH untuk berhimpun. Apa tujuan mencari tarikh dan lokasi yang sama?

Jika beliau ada akal dan waras, beliau boleh membenarkan hak untuk berhimpun secara aman oleh BERSIH ini pada tarikh yang dirancang oleh pertubuhan tersebut, kemudiannya Najib boleh angkut atau upah beribu-ribu bas untuk membawa puluhan juta berhimpun pada tarikh yang lain. Apa masalahnya? Kita pun tidak akan mengganggu perhimpunan mereka bahkan kita teramat ingin melihat dari kaca TV betulkah Najib boleh mengumpulkan sejumlah itu?

Adab orang kampong, jika terdapat satu keluarga ingin mengadakan kenduri kahwin mereka akan tentukan tarikh kenduri mereka tidak akan sama dengan tarikh kenduri orang lain. Ini adalah bertujuan untuk menjaga adab dan keharmonian masyarakat kampong tersebut. Mereka akan berbincang dan berpakat agar kenduri yang mereka rancang akan berjalan dengan baik dan tidak menyusahkan masyarakat kampong. Jika ada satu keluarga dengan sengaja mengadakan kenduri yang sama pada tarikh orang lain ingin adakan kenduri, ini menunjukkan ada sesuatu niat yang tidak baik atau perasaan busuk hati.

Di dalam isu perhimpunan ini, BERSIH telah pun merancang lebih awal untuk mengadakan perhimpunan aman pada 09 Jul nanti. Secara tiba-tiba PERKASA dan PATRIOT pula mencari tarikh yang sama dan lokasi yang hampir sama untuk berhimpun. Di sini, siapa yang busuk hati?

Pengerusi BERSIH, Ambiga telah pun menemui KPN untuk memohon agar PDRM sendiri menunjukkan jalan yang sesuai untuk BERSIH lalui di dalam perhimpunan itu nanti. Ianya bertujuan untuk memudahkan kerja Polis mengawal perhimpunan tersebut. Justeru itu, pendapat yang menuduh BERSIH bertujuan tidak baik untuk berhimpun ternyata silap. Kini, pisau dan timun di tangan Polis. KPN patut menggunakan kebijaksanaan agar Polis dapat menentukan amalan demokrasi dan kedaulatan Perlembagaan dalam aspek hak asasi bersuara dapat direalisasikan dengan baik.

Bukan tugas Polis untuk memberi tafsiran sendiri dengan tujuan sesuatu perhimpunan. Apakah selama ini tafsiran Polis semuanya tepat belaka? Sejarah lampau banyak membuktikan tafsiran Polis selalunya silap. Oleh yang demikian, wajar pihak Polis mengambilkira permohonan BERSIH untuk mendapatkan kerjasama dari Polis bagi memastikan perhimpunan itu nanti benar-benar berjalan dengan baik dan tertib. Jika mereka tidak berupaya, jelas kepada kita sikap Polis di dalam isu ini seiring dengan sikap pemimpin Umno./wfauzdin.blogspot.com

Khamis, 30 Jun 2011

GURU SILAT TIDAK PERLU LAH KALUT DENGAN BERSIH, JIKA HEBAT DAFTAR NAMA UNTUK KE PALESTINE

Oleh: WFAUZDIN NS

ADA seorang Guru Silat, terkenal dulu kerana pernah dibuang daerah ke Pulau Jerjak kalau tak silap kerana menunjukkan `gedebe'nya. Bila keluar dari pulau tersebut, menjadi pengampu nombor Wahid kepada Umno. Baru-baru ni, Guru Silat yang OKU ini bercakap bagaikan `Panglima Harimau Berantai' kununnya sanggup bermandi darah sekiranya BERSIH meneruskan perhimpunan.

Guru Silat ini dulu pernah menunjukkan `kehebatan'nya apabila beliau di`tanam' hidup-hidup selama beberapa minit. Setahu saya Silat yang sebenarnya bukan untuk dimegah-megahkan tetapi hanya digunakan untuk mempertahankan diri atau membantu orang yang dizalimi. Tetapi, sekarang ini Silat hanya sebagai pertunjukan sahaja lebih dahsyat lagi pertubuhan Silat kini banyak yang telah diperkudakan.

Adalah lebih baik Guru Silat ini tidak melibatkan diri dengan pihak yang zalim demi untuk mendapat nama. Untuk apa beliau mahu menunjukkan hebat kepada kumpulan BERSIH yang berniat baik? Jika mahu sangat berjuang, hantar sahaja nama dan kumpulkan anak-anak muridnya itu untuk berpencak silat di Palestine bagi menentang Israel. Di sana, bukalah berapa banyak `bunga atau langkah' sekalipun, mudah-mudahan dapat `mati syahid'.

Mengapa sibuk mahu tunjuk hebat kepada rakyat yang mahu membersihkan sistem yang kotor? Sebelum mahu ke medan juang, tentukan dahulu siapa musuh kamu yang sebenar. Jangan ikut rentak puak yang akan memperbodohkan petubuhan kamu itu. Adakah bila Guru Silat ini berkata akan menentang BERSIH, maka rakyat yang menyokong tuntutan BERSIH ini akan kecut? Jika pihak Polis yang memberikan berbagai amaran pun peserta BERSIH tetap istiqomah untuk berhimpun, apa sangat lah dengan Guru Silat ini.

Kita bukan mahu memperlekehkan pertubuhan silat, tetapi kita sedih bila melihat Pendekar-Pendekar yang terlatih ini diperbodohkan oleh puak yang ingin terus berkuasa dan menindas rakyat. Tergamakkah pertubuhan silat ini melanggar sumpah pendekar mereka sendiri? Masih banyak lagi pertubuhan silat yang tidak mahu menonjolkan diri dan mengampu kerana mereka tahu tujuan dan motif pihak yang menentang BERSIH ini.

Seandainya Guru Silat ini masih merasakan beliau hebat dan ingin menunjukkan egonya, kita tak mampu berbuat apa-apa. Kita tidak mahu beraduh dengan sesiapa tetapi kita juga tidak mempunyai sebab untuk tidak berhimpun hanya kerana Guru Silat ini./wfauzdin.blogspot.com

Rabu, 29 Jun 2011

APA YANG DIREPEKKAN OLEH HARUSSANI INI?

Oleh: WFAUZDIN NS

APABILA rasa mahu kritik Harussani, terasa bersalah pula sebab dia bukan orang jahil tetapi terikut-ikut dengan rentak orang politik yang jahil. Rasa hormat bukan tidak ada pada Harussani, tetapi saya rasa lebih hormat lagi kepada orang yang tidak mengampu dan mengipas untuk hidup.

Di dalam isu Perhimpunan Bersih, saya tidak tahu di mana salahnya dari segi hukum Islam. Adakah salah dari segi hukum Islam berhimpun secara aman yang tidak diberikan permit atau lebih salah jika pihak berkuasa tidak memberikan permit? Mana lebih bersalah, seseorang yang terpaksa bersembahyang di luar masjid atau pihak masjid yang tidak membenarkan orang itu bersembahyang di dalam masjid?

Memang benar, sembahyang di luar masjid jika cukup syarat sah dan rukunnya maka tidak menjadi kesalahan, tetapi berdosa teramat besar pula kepada pihak masjid yang melarang seseorang itu bersembahyang di dalam masjid.

Kaedahnya sama dengan isu Perhimpunan Bersih. Tidak salah dari segi Perlembagaan jika berhimpun secara aman walaupun tanpa permit, tetapi amat malang jika perhimpunan itu tidak diberikan permit malahan lebih dahsyat lagi dilarang dengan kekerasan. Apa kata Harussani di dalam mengulas isu ini?

Malaysiakini melaporkan, "Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria menyifatkan Datuk S Ambiga dilihat cuba menjadi 'superhero' dengan tindakannya mengetuai penganjuran perhimpunan haram pada 9 Julai ini.

Beliau berkata dengan mengetuai perhimpunan yang tidak mendapat permit daripada pihak berkuasa itu, penganjur mahu mencari publisiti dengan menjatuhkan imej negara pada kaca mata dunia sekaligus akan mendapat publisiti.

NONE"Tindakan itu juga seolah-olah dia (Ambiga) mahu menjatuhkan imej kerajaan di luar negara dengan mengadakan perhimpunan yang tidak mendatangkan faedah," katanya ketika dihubungi Bernama di Ipoh hari ini (Malaysiakini).

Saya mahu tanya Harussani, apa jasa kamu untuk memulihkan sistem demokrasi khususnya di dalam sistem Pilihanraya di negara ini? Pernahkah kamu memberi hukum menurut Islam tentang banyak penipuan dan ketidakadilan yang dilakukan setiap kali diadakan pilihanraya? Sedangkan kes rampas kuasa di Perak, negeri Harussani sendiri beliau gagal memberikan hukum menurut Islam cara mereka merampas kuasa termasuk beberapa peristiwa di dalam Dun Perak. Mana suara dan ilmu kamu?

Justeru itu, jika ada insan lain yang sanggup ke depan menggantikan suara kamu yang telah bisu itu, jangan pula kamu menganggap dia sebagai `Super Hero'. Rakyat lah yang layak digelar `Super Hero' kerana tanpa rakyat yang berani menentang ketidakadilan, BERSIH pasti akan gagal hatta sesiapun pemimpinnya.

Harussani perlu menggunakan ilmu yang ada padanya untuk menilai sesuatu isu. Jangan membuat komen dan ulasan semata-mata berkitabkan Utusan Meloya atau TV 3 suku yang sememangnya ejen syaitan untuk memporakporandakan masyarakat. Harussani perlu merujuk kepada Al-Quran jika ingin memberikan komen, jika tidak kita akan menganggap beliau setaraf dengan Berahim Ali raja katak sahaja./wfauzdin.blogspot.com

BENGAPNYA RAJA KATAK NI

Oleh: WFAUZDIN NS

BETAPA bengapnya raja katak Berahim Ali yang mendakwa Perhimpunan Bersih adalah untuk menyelamatkan Anwar. Kalau sudah tidak ada hujah dan fakta, patutnya raja katak ini duduk diam-diam jangan buat kenyataan yang meloyakan seperti itu.

Apa lojiknya satu perhimpunan untuk berarak ke Istana Negara menyampaikan memorandum berkaitan sistem pilihanraya dengan menyelamatkan Anwar? Seandainya rakyat dikerah untuk berhimpun setiap kali Anwar dibawa ke mahkamah, mungkin ada lojiknya tuduhan raja katak tersebut.

Kalau Najib boleh menghimpunkan `sejuta' belia di Putrajaya, siap dengan berkata `belia akan pertahankan Putrajaya', lojik juga dikatakan perhimpunan itu untuk menyelamatkan Najib. Tetapi sejak dari Perhimpunan Bersih 1 tahun 2007 lagi, tiada sepatah pun nama Anwar disebut sepanjang perarakan. Begitu lah juga kesinambungan Perhimpunan Bersih 2.0 kali ini, tiada kena mengena dengan Anwar.

Sehubungan itu, raja katak tidak perlu bimbang jika tuntutan Bersih berjaya kerana sekiranya PR memenangi PRU akan datang belum tentu Anwar akan jadi PM. Bukankah Anwar mahu disumbatkan ke penjara? Atau, raja katak yakin Anwar tidak masuk penjara kerana tidak bersalah?

Apa pun yang pasti, samada PR berjaya menduduki Putrajaya atau tidak, raja katak akan tetap `disemadikan' di Pasir Mas di dalam PRU akan datang./wfauzdin.blogspot.com

Selasa, 28 Jun 2011

BERSIH DITAJA OLEH KRISTIAN, PULAK DAH !! SIAPA KATA? UTUSAN LIDAH SYAITAN

Oleh: WFAUZDIN NS

SATU lagi tuduhan baru terhadap BERSIH setelah semuanya tidak berjalan. Seperti biasa akhbar yang menjadi Utusan dan lidah syaitan punya kerja. Kali ini dituduhnya Pertubuhan Kristian salurkan dana untuk BERSIH. Baca di sini.

"Biskop Katolik Dr Paul Tan Chee Ing hari ini mengecam apa yang dilabelnya sebagai tindakan “Hentam Kristian” berikutan laporan di Utusan Malaysia yang mendakwa dana bagi perhimpunan BERSIH 2.0 dibiayai oleh pertubuhan Kristian. Beliau yang juga presiden Catholic Bishops Conference of Malaysia berkata akhbar milik Umno itu seolah-olah mempunyai lesen bagi menerbitkan dakwaan liar serta tanpa bukti bagi mengeruhkan hubungan masyarakat Kristian dan Islam di negara ini." (Malaysiakini)

Ertinya, modal mereka kering kontang untuk menggagalkan Perhimpunan aman oleh BERSIH. Berbagai cara telah digunakan termasuk cara malam tadi di mana ada ugutan mahu mahu membakar Ibu Pejabat PKR di Tropicana. Ramai yang telah ditahan kerana memakai baju kuning BERSIH termasuk yang baca puisi berkaitan BERSIH.

Mereka sanggup mainkan sentimen kaumn dan agama demik mempertahan sang Penguasa. Pihak yang kita bantah, SPR terus membisu dan menjadi penonton `pergelutan' di antara kebenaran dan kebathilan ini, sedangkan mereka lah punca semua ini. Tidakkah mereka merasa berdosa? Tidak mungkin, ini adalah kerana mereka mempunyai jiwa yang terlalu kecil dan kehidupan mereka tidak ubah seperti robot.

Tidak masuk akal langsung perhimpunan BERSIH ini dibiayai. Rata-rata yang akan hadir nanti mereka semua gunakan wang poket sendiri. Mereka beli baju BERSIH bukan diberi percuma seperti baju 1 Malaysia atau `Patriot'. Justeru itu, akhbar Utusan lidah syaitan ini sudah sampai masanya untuk dikuburkan. Selagi ada akhbar pencacai yang pernah menghina hukum Allah ini, negara tidak akan aman./wfauzdin.blogspot.com

DI SEBALIK TEKANAN, 1 JUTA AKAN BERHIMPUN

‘ 1 juta rakyat hadir Bersih’ dalam Suara Keadilan terbaru


Dengan tajuk ’1 juta rakyat hadir Bersih’, akhbar Suara Keadilan edisi terbaru mengupas persiapan perhimpunan aman oleh Gabungan Pilihan Bersih dan Adil (Bersih 2.0) yang bakal diadakan 9 Julai.

Menariknya, Suara Keadilan, kali ini tampil dengan keunikan tersendiri apabila latar muka depan dan belakang akhbar rasmi Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) itu, turut diwarna kuning- sesuai dengan tema Bersih.

Ia memuatkan kenyataan-kenyataan pimpinan Pakatan Rakyat berhubung himpunan tersebut, selain berita tentang komitmen puluhan Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang tekad untuk menjayakannya. Antaranya, Majlis Peguam Malaysia melalui kenyataan Presidennya, Lim Chee Wee.

Selain itu akhbar ini turut melapor kenyataan Timbalan Presiden KEADILAN, Azmin Ali yang mendakwa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sendiri mengakui wujudnya pengundi hantu ketika pilihan raya.

Turut dimuatkan temubual bersama Pengerusi Bersih 2.0, Datuk Ambiga Sreenevasan yang menegaskan bahawa kebebasan untuk berhimpun terkandung dalam perlembagaan negara.

Antara lain, Ambiga berkata pihaknya telah melakukan begitu banyak perbincangan dengan SPR supaya melaksana sistem pilihan raya yang lebih bersih dan adil, tetapi menemui jalan buntu.

Beberapa rencana menarik turut mengupas perihal Bersih- menyentuh halangan dan ketakutan melampau kerajaan Umno-BN terhadap tuntutan reformasi pilihan raya itu.

Selain tumpuan isu bersih, Suara Keadilan juga menyajikan isu panas politik semasa sepanjang minggu lalu. Antaranya kos penyelengaraan Scorpene yang meningkat lapan kali ganda, menjadi RM417 juta.

Belanja itu dimohon kementerian berkenaan ketika Perbahasan Rang Undang-Undang perbekalan Tambahan minggu lalu- yang memperuntuk sebanyak RM13 bilion untuk pelbagai kementerian.

Suara Keadilan turut menyiarkan perbelanjaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor yang membelanjakan RM17 juta untuk lawatan ke luar negara.

Turut didedahkan, perbelanjaan kediaman rasmi PM dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin berjumlah RM49 juta setahun seperti yang didedahkan di parlimen.

Akhbar terbitan tidak berkala ini juga menyiarkan berita mengenai kes akuan bersumpah penyiasat persendirian, P Balasubramaniam yang mengaitkan Najib dengan kes pembunuhan Altantuya yang ditutup peguam negara.

Dengan menyiarkan kenyataan Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua, beliau berkata usaha menutup kes itu bagi melindungi kepentingan pemimpin tertinggi negara ini.

Selain itu, turut dimuatkan penyelewengan wang zakat yang dilakukan menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom dan Pengarah Jawi, Datuk Che Mat Ali untuk membiayai kos guaman peribadi.

Ia menyusul kenyataan oleh bekas Mufti Wilayah, Datuk Md Hashim Yahya yang menegaskan bahawa penyelewengan wang zakat adalah berdosa besar dan harus diambil tindakan tegas./SK

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=16107

VIDEO - AYUH DENGARKAN LAGU `BERSIH'
Lirik SELOKA CAK KUN CAK di bawah :

Satu masa yang telah silam

Tak dapat diambil kembali

Melayu masyhur serata alam

Hidup mewah gagah sekali

Pahlawan kita ramai terbilang

Ditakuti ramai perwira

Melawan musuh tak terbilang

Keras semangat kerana bangsa

Gerak semangat kerana bangsa


Dialog itu orang dulu, berani rajin


Kelekaan jangan dikenang

Lautan juga kelak direnang

hampir tinggal sehelai benang

bencana sengaja dipinang

jika perhati bangsa dagang

kapak beliong,di tangan memegang

kekayaan hendaklah diregang

akhirnya saudagar pangkat dijulang


Disulami syair termasyhur

usahlah berdengkur

Kita jua yang bertafakur

Yang mana khilaf tegur menegur


laallalala


kulitnya BERSIH, hatipun BERSIH

budi yang baik hatinya pengasih

kulitnya besih, hatipun BERSIH

memikul belati tiada yang memilih


Jadikan besih, hatipun putih

Berkata benar bermulut fasih

Jadikan BERSIH, hatipun putih

Biarlah khazanah pintu terpilih


hohoohoh


Awak yang payah membelah ruyung

Orang bertandang yang beroleh untung

Akhirnya kita tak akan dihitungMAHKAMAH PUN TAYANG VIDEO LUCAH TANPA SEBAB?

Oleh: WFAUZDIN NS

SISTEM kehakiman negara sekali lagi tercemar apabila di dalam mahkamah itu sendiri tayangan video seks dipertontonkan tanpa ada keperluan dari segi undang-undang. Sistem ini rosak apabila institusi kehakiman diperbudak-budakkan oleh kuasa politik yang dikuasai oleh rejim yang zalim, angkuh dan dipimpin oleh pemimpin yang tiada didikan agama. Maka, rosaklah institusi kehakiman angkara mereka.

Di dalam kes Datuk T yang dituduh menayangkan video lucah, mereka telah pun mengaku bersalah dan video tersebut telah diperakui sebagai tulen, maka di mana keperluannya mahkamah untuk menayangkan video lucah tersebut di khalayak awam? Apa tujuan tayangan itu dan relevenkah dengan kes yang dibicarakan sedangkan sidituduh mengaku bersalah? Ertinya. sememang ianya sengaja dilakukan dan buktinya bak kata Nazri Aziz, Hakim menggunakan budi bicaranya untuk menayangkan video seks atau tidak di dalam mahkamah. Adakah budi bicara sewenang-wenangnya boleh digunakan tanpa mempunyai alasan yang kukuh? Kenyataan Nazri Aziz di sini.

Adakah selama ini sesiapa yang dituduh di mahkamah atas kesalahan menayangkan video lucah dan mereka mengaku bersalah, maka mahkamah tayangkan juga video berkenaan? Saya rasa inilah satu-satunya kes yang ganjil berlaku dan sememangnya apa jua kes yang melibatkan DS Anwar pasti berlaku beberapa keganjilan. Baru-baru ini seorang India pemandu lori yang didakwa atas kesalahan yang sama, mengaku bersalah dan dipenjarakan 3 tahun. Adakah video Linklucah kepunyaan beliau ditayangkan di mahklamah?

Sekiranya seseorang yangh dituduh tidak mengaku bersalah, ada lojik dan relevennya video tersebut ditayangkan sebagai bahan bukti di mahkamah. Itu pun kebiasaannya dibuat secara tertutup di dalam mahkamah. Berbeza dengan kes melibatkan DS Anwar ini. Apabila ini terjadi, mudah kita buat kesimpulan bahawa drama ini memang sengaja dilakukan untuk mengaibkan Ketua Pembangkang tersebut sedangkan sehingga kini mereka gagal menyabitkan DS Anwar./wfauzdin.blogspot.com

GEMPAR - IBU PEJABAT PKR DI TROPICANA DI GANGGU `WOLFMAN' ?

Oleh: WFAUZDIN NS

JIKA benar berita di bawah ini, maka sahih lah bahawa sememangnya Pemuda Umno bacul dan dayus serta kehabisan modal di dalam meraih sokongan rakyat. Tindakan paling tidak bertamaddun dengan menunjukkan `berani' tidak bertempat berlagak seperti `Samseng Kampung Dusun' hanyalah menyerlahkan `ketololan' pimpinan mereka berpolitik.

Tiada keberanian bersemuka, jauh sekali untuk berdebat samada bos mereka yang paling tinggi sehingga ke `cicak mengkarung'. Sikap ganas dan provokasi ini seperti telah mula dihalalkan di negara ini dan amat malang sekali tiada seorang pun yang ditangkap hatta sehelai baju `merah patriot' yang dirampas. Ini lah yang dikatakan oleh DS Anwar perangai `Pandi Kutti'.

Setelah puas menyalak siang malam di dalam TV menentang Perhimpunan BERSIH, kata-kata mereka tidak laku lagi malahan ditertawakan orang. Sambutan kepada BERSIH bertambah hebat sehebat nyaringnya salakan puak ini. Akhirnya, mereka bertindak umpama `mat rempit' yang tidak bersekolah menyerbu ke Pejabat PKR. Ugutan dikeluarkan dan cabaran dibuat di hadapan bangunan batu. Tiada sesiapa pun waktu itu, andainya batu bangunan itu boleh bercakap, sudah pasti kumpulan tidak siuman itu akan ditertawakan oleh bangunan itu sendiri.

Betapa teruknya mereka, berani berdebat dan menyalak di hadapan bangunan tidak berpenghuni. Kita sering mendengar anjing menyalak di tengah malam ketika sunyi sepi dan tiada orang. Mengapa tidak boleh berfikiran rasional? Beranikah puak ini berdebat secara terbuka melalui TV tentang isu Perhimpunan BERSIH yang dibenarkan oleh Perlembasgaan ini? Jawapannya, sudah pasti tidak. Mereka tidak akan berani untuk berdebat kerana bos mereka pun tidak pernah berani untuk berdebat walaupun dicabar banyak kali oleh DS Anwar.

Tidak perlu ulas panjang, anda boleh nilai sendiri kualiti yang ada pada Pemuda Umno setelah anda membaca berita ini seperti di bawah;

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Polis ‘tengok’ 300 Pemuda Umno berhimpun, ugut bakar ibu pejabat KEADILAN

(Oleh Sidiqin Omar)


DAMANSARA: Kira-kira 300 Pemuda Umno yang berkonvoi dengan motosikal, kereta dan kenderaan pacuan 4 roda berhimpun depan ibu pejabat KEADILAN dengan lempar ugutan untuk membakar bangunan itu, jika pimpinan KEADILAN meneruskan Himpunan Bersih.

Konvoi itu tiba di hadapan ibu pejabat parti di Tropicana di sini, kira-kira jam 11 malam semalam dan melaungkan perkataan kesat termasuk mencaci dan menghina pimpinan Bersih, Datuk Ambiga Sreevenasan dan Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Mengikut paparan twitter, konvoi itu dilapor bergerak dari Batu Tiga, Shah Alam dan berkumpul di stesen minyak Kampung Sungai Kayu Ara sebelum bergerak ke ibu pejabat parti.

Ketua Ranting PJS, M Jeyabalan memberitahu Keadilan Daily, anggota polis yang berada di tempat kejadian hanya memerhati gelagat penyokong yang membawa bendera Umno dan memakai t-shirt Patriot, tanpa mengambil sebarang tindakan menghalang.

Ketika konvoi yang diketuai Exco Pemuda Umno, Lokman Nor Adam tiba di ibu pejabat parti, tiada pimpinan KEADILAN berada di lokasi berkenaan.

Mengikut satu sumber, konvoi berkenaan kemudian bergerak ke PJS 8, Petaling Jaya.

Beberapa pimpinan parti termasuk Angkatan Muda KEADILAN (AMK) kemudian bergegas ke ibu pejabat sebelum membuat laporan polis di balai Tropicana yang terletak di deretan bangunan sama./SK

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=16085

Ahad, 26 Jun 2011

`WABAK DEMAM KUNING' MELANDA NEGARA ? SATU HIKAYAT..


Warna `KUNING' di lampu Isyarat bakal ditukar?

Oleh: WFAUZDIN NS

`DEMAM Kuning' melanda negara waktu ini. Nampaknya pihak pemerintah bersungguh-sungguh untuk menghalang `virus demam kuning' dari merebak ke merata pelusuk negeri. Namun, dikhabarkan sudah terlewat kerana `wabak kuning' ini telah pun semakin meresap ke setiap nadi rakyat yang cintakan keamanan dan keadilan.


Diburu?

Berbagai perkhabaran angin di dengar angkara `wabak' ini. Melalui Face Book dan cerita dari mulut ke mulut, di antara lain kisah tragis berkaitan `wabak demam kuning' ini dapat saya kumpulkan seperti berikut:

1. Beberapa gerai mainan di sekitar pasar malam dan kedai menjual patung mainan diserbu pihak berkuasa untuk mencari `spongebob' untuk ditahan kerana patung mainan tersebut berwarna `KUNING'.


Sami berbaju KUNING

2. Diberitakan operasi khas sedang dilakukan serentak di seluruh negara untuk menukar lampu warna KUNING di setiap lampu isyarat di jalanraya.

3. Khabar angin menyebut artis terkenal NING Baizura kini berada di dalam ketakutan kerana diburu oleh pihak tertentu angkara namanya terdapat unsur-unsur KeKUNINGAN'.

4. Beberapa hospital dikejutkan dengan satu operasi besar-besaran untuk menangkap dan menggari bayi-bayi yang baru lahir yang mengidap penyakit KUNING.

5. Sebuah sekolah rendah hari ini yang sedang melangsungkan pertandingan sukan diserbu oleh pihak berkuasa dan mereka telah merobohkan sebuah khemah untuk peserta-peserta sukan. Diberitakan Guru Besar sekolah tersebut diberi amaran keras kerana mewujudkan khemah yang tertulis di depan RUMAH KUNING.

6. Khabar angin bertiup kencang menyebut beberapa Sami telah ditahan kerana memakai pakaian KUNING di dalam Tokong mereka.

Itu lah di antara khabar-khabar angin yang bertiup kencang akibat `wabak demam KUNING' yang mengerikan ini. Difahamkan seorang Profesor kangkung dari jurusan perubatan memberi pandangan bahawa `Wabak Demam Kuning' ini boleh diatasi dengan warna `MERAH Patriot'.

Walau bagaimanapun, seorang bomoh politik dari Sarawak mendedahkan rahsia untuk mematahkan `wabak demam kuning' yang melanda sekarang. Bomoh tersebut mendedahkan bahawa wabak yang menakutkan ini hanya boleh dihapuskan dengan mengumpulkan beberapa ekor `katak puru' yang mesti dibawa dari Pasir Mas. Bomoh tersebut sebelum ini pernash digunakan oleh seorang pemimpin politik di Sarawak, khabarnya.

Berbagai usaha telah dilakukan melalui jabatan-jabatan kerajaan dan seluruh media untuk memberi peringatan kepada rakyat tentang `wabak demam KUNING' ini. Wabak ini perlu dibenteras dan dihapuskan sebelum 09 Jul nanti. Jika tidak, wabak ini akan memberi kesan kepada Putarajaya. Itulah cerita-cerita yang saya dengar. /wfauzdin.blogspot.com

HIMPUNAN BERSIH TURUT DISERTAI 300 PEGUAM


(Harakah Daily) - Rakyat tidak bimbang untuk hadir dalam Himpunan Bersih 2.0 kerana lebih 300 peguam sedia membantu mereka jika berlaku sebarang tangkapan. Untuk tujuan itu, Dewan Pemuda PAS Malaysia telah menggerakkan bilangan peguam yang ramai kali ini memandangkan sambutan terhadap Bersih amat menggalakkan.

Ketua Jabatan Undang-undang dan Hak Asasi Manusia (JUHAM) Negeri Selangor, Peguam Zainal Said berkata, ramai dalam kalangan peguam telah memberikan komitmen untuk hadir 9 Julai depan.

“Jangkaan kehadiran rakyat dalam Bersih 2.0 ini amat menggalakkan dan kita mempunyai kemampuan untuk menggerakkan seberapa ramai peguam yang kebanyakannya telah memberi komitmen,” tegasnya.

Zainal juga adalah Exco JUHAM Dewan Pemuda PAS Malaysia merangkap Ketua Pemuda PAS Kawasan Kota Raja.

Beliau ditemui ketika memberikan khidmat nasihatnya kepada seorang Pemuda PAS Shah Alam ditahan polis hanya kerana memegang baju Bersih 2.0 berwarna kuning malam tadi.

Musfari Azmi, 27, ditahan jam 11.30 malam sebaik selesai mesyuarat sukaneka di Padang Jawa, dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam, dekat sini.

Sekitar jam 2 pagi beliau dibebaskan dan diraikan oleh sahabat pemuda pula dalam satu majlis ringkas berhampiran Pejabat Pemuda PAS Shah Alam, di Seksyen 7.

Turut serta adalah Setiausaha PAS Selangor, Peguam Mohd Khairuddin Othman, Timbalan YDP PAS Shah Alam, Haji Azli Yusof, Ketua Pemuda kawasan, Mohd Hilmi Radzuan dan Pengarah Jentera Pilihan Raya PAS Shah Alam, Jefri Zain.

Menurut Musafri, ketika beliau keluar sebaik selesai mesyuarat persiapan menganjurkan sukaneka di cawangan mereka, empat anggota polis berpakaian awam menahannya.

Mengikut Musafri Azmi, 27, beliau mengakui tidak biasa dengan tindakan polis cawangan khas (SB), terus menahan sebaik mengenal pasti terdapat lapan unit baju Bersih di tangannya.

Bendahari Pemuda Padang Jawa Petaling sambil berseloroh berkata kepada pihak polis ketika disoal siasat, tidak berbaloi beliau ditahan dari 11.30 malam hingga 210 pagi hanya kerana hendak menjual lapan helai baju yang hanya untung RM3.

Seriusnya, beliau sempat berhujah dengan anggota polis tentang sahnya Himpunan Bersih kerana Malaysia adalah sebuah negara demokrasi. Lalu, jelasnya, mereka meminta beliau menghuraikan pula apa definisi demokkrasi dan menyatakan apa itu Bersih serta tuntutan lapan perkara.

Lebih dari itu, ujarnya, soalan pihak polis lebih terarah kepada siapa pengedar baju dan penggerak Bersih.

Sementara itu, Peguam Khairuddin mendesak pihak polis agar bertindak mengikut undang-undang sedia ada kerana jika betul tindakan mereka, baharu rakyat dapat menerimanya dengan baik.

“Malang bila kita minta di bawah undang-undang mana pemuda kita ditahan, mereka tidak dapat menjelaskannya dengan baik dan terperinci.

“Kerana itu, saya juga menyeru rakyat agar hadir beramai-ramai dalam Himpunan Bersih 9 Julai kerana pihak polis tidak mempunyai hak untuk menahan sesiapa pun kerana himpunan kita aman,” tegasnya.

Pakar Perlembagaan Malaysia, Dr Abdul Aziz Bari menyatakan polis tidak boleh membuat penghakiman awal berhubung himpunan itu dan jika dilakukan juga, jelas mereka menentang undang-undang.

Paling teruk apabila ia bertentangan dengan hak yang dijamin dalam perlembagaan negara .

Katanya, mengikut Perkara 10(1)(b) Perlembagaan Persekutuan, polis tiada sebarang hak melarang perhimpunan aman yang dijamin.

"Hatta mahkamah juga tidak boleh melakukannya," kata pensyarah undang-undang UIAM itu.

Sebelum itu, pihak polis juga menahan Timbalan Ketua AMK Pusat, Khairul Anuar Ahmad Zainuddin atau Jonah di Uptown Shah Alam ketika menanti makanan sampai, minta kad pengenalan, digari dan dibawa ke IPD sama.

Beliau menyerahkan kepada Peguam Latheefa Koya yang turut hadir untuk mengambil tindakan undang-undang kerana menahan beliau kerana memakai baju Bersih tanpa sebarang alasan kukuh.

Pihak polis mengawal jalan masuk ke Uptown sejak jam 7 malam hingga jam 4 pagi kerana ada iklan di facebook menyatakan satu majlis Pra Bersih akan dilancarkan di situ.

Kawasan pentas yang selalunya diadakan program karaoke dan juga ceramah agama sebulan sekali itu ditalimerahkan oleh pihak keselamatan./Sumber: Sini