RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Sabtu, 12 September 2020

KEADILAN SASAR 14 KERUSI DAPAT 7. LEBAI SASAR 10 KERUSI DAPAT 10 UNTUK PACAK BENDERA DACING BAGHDAD

Harapan mereka untuk lihat Keadilan bergaduh besar dengan Warisan disebabkan hajat Keadilan untuk dapatkan 14 Kerusi Dun ternyata gagal. Ternyata jiwa besar Keadilan demi untuk menentukan kerajaan Warisan terus berkuasa menjadikan puak-puak lebai sakit hati.

Paling menyakitkan hati lebai, bagaimana Keadilan boleh bersabar dan berlapang dada dengan Warisan yang memberikan separuh dari apa yang Keadilan minta. Lebai juga pelik, mengapa Warisan masih memberikan ruang kepada Keadilan untuk bertanding dan memperolehi kerusi jauh lebih banyak dari Amanah? Dan, mengapa Amanah tidak memberontak? Ini memeningkan lebai.

Lebai pun menilik dirinya sendiri. Partinya tidaklah lekeh sangat, bahkan partinya juga menyumbang besar kepada kerja khianat kerajaan pintu belakang ini. Partinya jual Islam bukan baru, hampir seusia dengan Umno. Tetapi, mengapa tergamak Umno menghina parti lebai di Sabah? Parti lebai selalu anggap parti Amanah itu parti nyamuk, tetapi lebai hairan parti yang dikatakan nyamuk itu dapat juga kerusi di Sabah. Bagaimana partinya yang terdiri dari lebai2 dan olamak hebat langsung tidak diberikan tempat untuk bertanding di Sabah?

Tiadakah umat Islam di Sabah? Tidakkah Sabah juga perlukan hudud? Tidakkah mereka tahu jika tiada parti lebai di situ maka umat Islam di Sabah akan menjadi jahil kesemuanya bahkan paling ditakuti jika mati nanti semuanya akan masuk jirat dek kerana tidak sokong parti syurga ini?

Mengapa Perikatan Nasional, atau Muafakat Nasional mahupun Barisan Nasional tidak langsung selera melihat parti yang dipimpin oleh Duta Khas ini? Tergamak mereka gunakan para walaun dan walauntit dari parti ini hanya untuk jadi tukang pacak bendera sambil bertakbir sejak beberapa PRK yang lalu hingga ke PRN Sabah, langsung tidak dijelingnya parti syurga ini?

Aku simpati dengan parti lebai. Paling tidak, Amanah lebih dihargai di Sabah walaupun parti itu masih baru berbanding parti lebai. Satu lagi yang lebai sakit hati adalah apabila Keadilan bertegas untuk menggunakan logonya sendiri. Sedangkan, Tuang Presideng parti lebai kata sanggup gunakan logo dacing baghdad yang pernah dikapirkannya dulu sekiranya parti ini bertanding. Itu pun tidak dipandang oleh mereka dan jatuhlah kemaluan lebai.

Jumaat, 11 September 2020

SAYA CABAR MOKHTAR SENIK BERDEBAT

Saya mulanya mahu menjawab persoalan yang beliau kemukakan di dalam FBnya secara terus di FBnya, malangnya olamak bacul ini penakut. Dia dah block saya, tapi dia mahu orang jawab soalan dia. Ini lagi lawak.

Sudah lama dia menyepi dalam status2 politik, mungkin takut diserang dan orang ungkit kembali kesnya dikejar depan stesen Petronas tu. Dia ingat orang lupa kes tu? Jangan sampai Alexander Pittsuwan Thomprason buka kembali drama tu bersiri2.

Baiklah, dia mahu tanya mengapa orang2 agama sokong PH termasuk Dap? Jawapannya mudah, kerana di dalam negara ini hanya ada dua pilihan, iaitu PH dan gabungan caca merba terdiri dari BN, Perikatan Nasional dan Muafakat Nasional. Jika mahu pilih parti untuk mentadbir negara ini, idua gabungan itu sahaja yang boleh dipilih. Jika dulu, boleh pilih Pas kerana Pas waktu itu mahu bersendirian. Tetapi, apabila Pas telah menjual maruahnya kepada Umno dan Bn dan kini menikah pula dengan Perikatan Nasional, maka Pas tergolong di dalam grup kleptokrasi dan grup pengkhianat pintu belakang. Maka, pilihan ada dua, PH atau gabungan pengkhianat dan kleptokrasi.

Kaedah Islam mengajar wajib memilih kumpulan yang baik rekodnya dan kurang mudharatnya. Apakah Umno kurang mudharat rekodnya? Apakah Umno tiada rekod menentang hukum Islam? Apakah Umno tiada rekod rasuah dan penyelewengan?

Malas mahu beri usrah panjang lebar kepada Mokhtar Senik ni. Cukuplah kita beritahu asas sahaja iaitu kita menyokong PH kerana PH itu lebih baik rekodnya, keadilannya dan tidak menjual agama berbanding puak di sebelah yang terkenal satu dunia sebagai kleptokrasi dan puak yang terkenal dengan suka mengkapirkan orang. Takkan dapat jadi kerajaan secara rompakan dan khianat, dan lebai2 diberi jawatan hasil pengkhianatan itu maka jadi wajib sokong mereka?

Kalau Mokhtar Senik masih tidak faham, bolehlah kita bertemu dan berdialog atau berdebat di dalam maudhuk ini. Saya bukan ustaz jauh sekali olamak macam Mokhtar Senik, tetapi setakat Mokhtar Senik tu, any time boleh sahaja bersemuka di mana2 saja hatta di pondok beliau dan kita berdebat secara terbuka.

Khamis, 10 September 2020

PENOLAKAN TERHADAP MAHATHIR BERSAMA PH AMAT KETARA

 


DARIPADA 4, 281 RESPONDEN, 97% MAHU AGAR PH MENERUSKAN PERJUANGAN MENENTANG PENGKHIANAT KERAJAAN PINTU BELAKANG TANPA TUN MAHATHIR

Saya telah mengemukakan kaji selidik/poll bertajuk " PAKATAN HARAPAN HARUS KE HADAPAN TANPA MAHATHIR". Bersetuju atau tidak? Kaji selidik ini bermula pada 01 Sept 2020 dan berakhir semalam 08/9/20. Saya telah memperolehi keputusan seperti berikut:

1. SOKONG PH TANPA MAHATHIR - 97.0%
2. SOKONG PH BERSAMA MAHATHIR - 2.9%


Keputusan melalui Poll atau kajiselidik melalui apa cara sekalipun sememangnya bukan keputusan yang muktamad, namun kajiselidik ini sudah memadai untuk memberi gambaran betapa Tun Mahathir bukan lagi tokoh yang popular malah dibenci ramai angkara kegagalan dan kecuaian serta kerjasamanya sehingga kerajaan PH yang diberi mandat oleh rakyat pada PRU14 yang lalu ditumbangkan dengan mudah oleh para pengkhianat.

Dosa besar Mahathir adalah apabila beliau meletakkan jawatan disaat kerajaan PH masih lagi berupaya untuk menghalang rampasan kuasa tersebut. Alasannya iaitu beliau tidak lagi mendapat sokongan daripada MP-MP dari partinya Bersatu serta segelintir dari kumpulan semburit menjadi penyebab beliau meletakkan jawatan amat tidak boleh diterima. Ini adalah kerana kerajaan PH bukan hanya bergantung dengan Bersatu mahupun segelintir dari puak yang diketuai oleh semburit.

Sewajarnya beliau mendapatkan pandangan atau nasihat daripada pimpinan PH terlebih dahulu sebelum menggunakan otaknya yang tidak lagi berfungsi ketika itu. Malangnya, beliau sememangnya mahu PH tumbang kerana beliau bercadang untuk menjadi PM kali ketiga di bawah kerajaan perpaduan kononnya. Jika beliau berjaya menubuhkan kerajaan perpaduan, maka beliau akan dapat menggagalkan usaha PH untuk mengangkat Anwar sebagai PM dan beliau akan menjadi PM sehingga nyawanya dicabut.

Wajib bagi PH menjauhi manusia ego, sombong dan busuk hati ini. Mana-mana pimpinan dari PH yang masih mahu melutut dan menyembah Mahathir, sudah pasti akan dihukum oleh rakyat. Jangan marah jika kamu juga akan diserang habis-habisan kerana menjadi perisai kepada manusia tidak sedar diri ini.

VIDEO - SAYA ULAS MENGAPA PH PERLU TOLAK MAHATHIR DAN PERANAN AZMIN DALAM KEJATUHAN KERAJAAN PH

 


BOLEHKAH UMNO DAN PAS TERIMA SEMBURIT? AZMIN SYOK SENDIRI

 


Pengkhianat ini bercakap depan para penyokongnya di Kedah, bahawa beliau lebih selesa berada dengan Pas dan Umno berbanding bersama Anwar.

Kenyataannya itu dibuat bagi menghalalkan tindakannya khianat kepada Keadilan, PH dan kepada rakyat, khususnya di kawasannya. Pelik bin ajaib, dia selesa dengan Umno dan Pas tetapi memilih untuk menyertai Bersatu.

Kenapa Bersatu? Sebab si kitol ini tahu Umno atau Pas jijik untuk terima semburit berada di dalam parti mereka. Bukankah sewaktu si kitol ini berada di dalam Keadilan, kedua2 parti tersebut setiap hari meminta polis siasat kes video di Hotel Sandakan? Beliau pilih untuk sertai Bersatu pun demi keselamatan kesnya itu.

Saya ingin beritahu semburit ini, kamu memang layak untuk berasa selesa dengan Umno kerana perangai kamu, sikap elit kamu, lagak bermewah2 kamu sekeluarga, dan moral kamu itu amat releven dengan Umno. Kamu pun memang selesa dengan Pas kerana kamu sedar parti lebai ini mudah untuk dikawal oleh kamu, beri saja sesuatu kepada lebai ini, mereka akan jual maruah mereka hatta ugama pun mereka akan jual. Azmin bukan tidak biasa lakukan ini kepada lebai sewaktu beliau jadi menteri ekonomi di dalam kerajaan PH dahulu. Dia tahu kelemahan lebai.

Hujah semburit kononnya Anwar gila untuk menjadi PM adalah satu fitnah dan cuba untuk perbodohkan penyokong2nya yang telah lama bodoh itu. Azmin tahu, sewaktu mesyuarat Majlis Presiden PH yang terakhir beliau hadiri sebelum beliau khianat, Anwar sendiri cadangkan Mahathir terus menjadi PM sehingga selepas APEC bahkan tarikhnya tidak ditetapkan, terpulang kepada Mahathir sendiri. Adakah Anwar gila jawatan atau Mahathir tamak jawatan?

PH bersetuju dengan cadangan Anwar. Tapi Azmin dan mak lampir tiada sewaktu sidang media diadakan selepas itu. Dia cabut lari kerana marah rancangan jahatnya untuk pecahkan PH malam itu gagal kerana Anwar jauh lebih bijak dari otak semburit laknat ini. Akhirnya, semburit terus juga khianat bersama Muhyidin demi rakus kuasa.

Dia yang khianat dan dia yang rakus kuasa, tetapi dia tuding jari kepada Anwar. Kononnya untuk selamatkan negara. Adakah beliau ingat kita lupa kisah dia tabur projek kepada beberapa MP Umno di rumahnya sewaktu dia menjadi menteri ekonomi di dalam kerajaan PH dahulu? Demi rakyatkah itu? Inilah manusia paling bangsat yang pernah Keadilan lahirkan dan Alhamdulillah, si bangsat ini akhirnya keluar dari parti kita. Kalau adik beradiknya pun tendang dia keluar dan maki dia setiap hari, memang patut pun bangsat ini tiada di dalam Keadilan. Mana mungkin babi boleh kita pelihara di rumah seperti kita pelihara kucing ?

Ahad, 6 September 2020

KEADILAN MILIKI RAMAI PEJUANG HEBAT YANG BAKAL MERAMPAS KEMBALI KUASA DARI PENGKHIANAT

 

Keadilan bukan sahaja kekal berprinsip, tetapi parti reformasi ini bertuah kerana memiliki ramai pendokongnya di kalangan rakyat marhaen dari berbagai kaum. Lebih membanggakan lagi Keadilan mempunyai ramai anak didik Anwar Ibrahim yang hebat dan memiliki aura tersendiri seperti Sdr Rafizi Ramli .

Keadilan juga ada tokoh hebat seperti Nurul Izzah dan Puan Hjh Fuziah Salleh yang terkenal berpegang dengan prinsip. Tidak pelik jika sewaktu PH menjadi kerajaan dan Mahathir menjadi PM, tokoh-tokoh seperti ini tidak digemari oleh orang yang anti reform seperti Mahathir. Apabila Mahathir gagal melaksanakan reform seperti yang dijanjikan, Nurul Izzah mula menjauhinya kerana putus harapan kepada beliau. Fuziah Salleh terpaksa bergelut bersendirian mempertahankan prinsipnya apabila sebagai seorang pejuang anti Lynas, tiba-tiba Mahathir merestui kilang Lynas ini terus beroperasi. Mahathir meletakkan MP Kuantan ini hanya sebagai Timbalan Menteri sedangkan 'wanita besi' ini pejuang paling lama dari Keadilan dan menjadi MP tiga penggal berturut-turut.

Saya melihat Rafizi paling kecewa kerana setelah bersusah payah beliau korbankan masa, tenaga dan wang ringgit untuk menaikkan PH sebagai kerajaan, apa yang beliau impikan untuk melihat Mahathir meneruskan agenda reformasi ternyata gagal. Mahathir ternyata menyusun agenda peribadinya yang utama iaitu memastikan Anwar tidak akan menggantikannya seperti yang dijanjikan. Mahathir mengutip semua musuh-musuh Anwar untuk memegang jawatan-jawatan penting. Azmin menjadi menteri kanan, tolak Fuziah sebagai menteri penuh dan angkat Zuraidah, orang yang diangkat sendiri oleh Fuziah di dalam politik untuk menjadi menteri penuh. Latheefa Koya, seorang lagi yang dikenali sebagai anti Anwar, diangkat untuk mengetuai SPRM. Akibatnya, Azmin dan Zuraidah sendiri mengkhianati Mahathir.

Tindakan Mahathir ini mungkin menjadi salah satu penyebab Rafizi mahu 'berehat' seketika. Biarkan Rafizi mengambil sedikit masa lagi untuk memujuk hatinya. Mahathir kini tiada di dalam kamus Keadilan. Kita boleh maafkan beliau sekali tetapi bukan berkali-kali.

Sesiapa yang masih percayakan orang tua ini, silakan. Keadilan bukan berlagak 'abang' di dalam PH, sebab itu Anwar tidak pernah melarang mana-mana pimpinan di dalam PH untuk meyakini Mahathir Anwar memahami bahawa seluruh ahli dan penyokong Keadilan tidak lagi boleh menerima Mahathir. Jika dahulu, Anwar berjaya memujuk ahli-ahli dan penyokong Keadilan untuk menerima Mahathir, tetapi apabila Mahathir ini jenis manusia tidak tahu berterima kasih, maka Anwar tiada upaya lagi untuk menyakinkan para penyokongnya.

"Kerehatan' Rafizi seketika memberi ruang kepada tokoh muda seperti Akmal Nasir untuk meneruskan gerakan di akar umbi. Akmal semakin aktif bergerak termasuk di media sosial. Nurul Izzah pula telah mula melangkah melangkaui sempadan Permatang Pauh. Fuziah Salleh semakin aktif apatah lagi setelah dinobatkan sebagai Ketua Wanita Pusat. Program latihan di bawah Akademi Keadilan (ARK) yang diasaskannya semakin aktif menyusun aktiviti di seluruh negeri. Anak-anak buah Rafizi meneruskan kerja dengan inisiatif sendiri menyusun berbagai program latihan di bawah Selkom. Lebih banyak program sebegini lebih baik untuk memantapkan parti.

Jangan lupa, terdapat satu lagi pertubuhan yang semakin mendapat perhatian masyarakat. GERAK98 yang kini dipimpin oleh Sdr Ezam Mohd Noor adalah kesinambungan daripada Gerak yang diasaskan oleh Almarhum Us Fadzil Noor, Presiden Pas sewaktu di era reformasi. Ezam tampil melunaskan 'hutang'nya kepada Keadilan iaitu parti yang pernah ditinggalkan dahulu. Ijtihad beliau sewaktu meninggalkan Keadilan dahulu, tiada sesiapa boleh menghukumnya benar atau salah. Apabila beliau berada di pihak lawan kita suatu ketika dahulu, kita lawan Ezam. Apabila Ezam mahu bersama dengan kita untuk mengangkat Anwar sebagai PM, melawan pengkhianat dan si kitol, maka kita harus berlapang dada. Jika kita tidak mahu bergerak, jangan kita halang pihak lain yang mahu bergerak.

Tugas untuk menjatuhkan pengkhianat tidak cukup dengan parti sahaja yang berperanan. Gembelingkan tenaga dengan semua pihak yang sealiran dengan perjuangan kita Terimalah hakikat bahawa Rafizi punyai aura dan pengaruhnya yang tiada sesiapa pun boleh pertikaikan. Akmal, pengikut Rafizi juga seorang tokoh yang berwibawa dan berani. Nurul Izzah sudah tentunya mempunyai aura di kalangan anak-anak muda dan wanita kerana ketegasan dan keberaniannya yang diwarisi dari ayahnya. Fuziah Salleh, pejuang lama yang penuh berpengalaman dan begitu setia dengan 'bos'nya sewaktu senang dan susah mempunyai ciri-ciri kepimpinan yang baik bagi seorang wanita. Ezam Mohd Noor, satu nama yang tidak dilupakan terutamanya oleh orang-orang lama dan otai reformasi, punyai sejarahnya tersendiri namun kekal menyanjung reformasi.

Ezam hadir ketika kita berada di dalam keadaan sukar, bukannya sewaktu kita sedang berkuasa. Beliau tampil disaat Anwar ditekan dan dikhianati, bukannya beliau tampil ketika Anwar dipuncak kuasa. Maka, berikan ruang untuk Ezam membuktikan bahawa suatu ketika dahulu beliau 'terkhilaf' memilih Umno, dan kini beliau mahu buktikan kepada seluruh rakyat Malaysia bahawa reformasi itu hanya boleh dilaksanakan oleh pemegang kuncinya iaitu Anwar Ibrahim.

Kesemua mereka bakal kembali berganding bahu untuk menyelamatkan negara ini dari terus diperintah oleh pengkhianat. Bersyukurlah, disaat beberapa pemimpin mulai kabur mata dek jawatan dan pangkat, Keadilan masih ada pemimpin dan tokoh yang bermaruah.

"LAWAN TETAP LAWAN"

HORMATI KEHENDAK AMANAH MAHU GUNA LOGO WARISAN DI SABAH

Sewaktu PRU14 yang lalu, di Semenanjung semua sepakat di dalam PH untuk guna logo Keadilan, di antara lain sebabnya parti Bersatu waktu itu tidak disahkan lagi oleh ROS. Waktu itu, Warisan tetap menggunakan logonya di Sabah atas alasan Warisan bukan dalam gabungan PH, cuma rakan kerjasama sahaja.

PRU14 juga memperlihatkan Dap di Sarawak tetap menggunakan logo Dap walaupun Dap adalah dalam gabungan PH, tetapi tiada masalah kerana situasi politik di Sabah atau Sarawak tidak sama di Semenanjung. Keadilan sejak dahulu lagi iaitu sejak PR hinggalah PH, di Sabah dan Sarawak kita tetap dengan logo kita.

Tiada bezanya di dalam menghadapi PRN Sabah tidak lama lagi. Keadilan tetap menyokong Warisan seperti dulu dan logo Keadilan akan tetap dibawa bagi membantu Warisan. Apatah lagi, negeri Sabah adalah negeri kedua di Malaysia yang mempunyai keahlian paling ramai. Walaupun mempunyai keahlian kedua tertinggi di Malaysia, Keadilan akan tetap memperkenalkan logonya.

Saya tidak pasti berapa ramai ahli Amanah di Sabah. Sekiranya Amanah merasakan sesuai untuk mereka gunakan logo Warisan, itu adalah hak parti mereka dan kita tidak perlu pertikaikan. Bagi Keadilan, kita boleh bersolidariti dan bekerjasama dengan Warisan tanpa kita meninggalkan logo kita yang telah lama dikenali di Sabah mahupun di Sarawak sepertimana Warisan boleh bekerjasama dengan PH pada PRU14 yang lalu tanpa mereka meninggalkan logo parti mereka.

Saya bangga kerana logo Keadilan kini berada di mana-mana seluruh Malaysia dan semakin dikenali. Ini adalah kerana parti kita sentiasa membawa logo ini samada menang atau kalah. Pada PRU15 akan datang, kita tidak perlu lagi menjulang logo PH kerana logo itu telah dicemari oleh Mahathir.

APABILA BUDAK-BUDAK UMNO MARAH KEPADA BUDAK-BUDAK BERSATU

Apabila ada budak2 Bersatu kata Umno hanya menumpang tuah Bersatu, ramai budak2 Umno marah sbb mereka tahu Bersatu jauh lebih kecil pengaruhnya berbanding Umno. Bersatu nampak macam ramai MP sekarang tetapi semua tahu ianya datang dari MP2 Umno yang lompat dan dari MP2 Keadilan yang lompat. Bersatu original punya MP tidak lebih dari 12 orang, itu pun ada yang telah dipecat bersama Mahathir.
Jadi, ada lojiknya budak2 Umno bengang dengan dakwaan mereka.

Namun demikian, ada lojiknya juga budak2 Bersatu kata Umno hanya menumpang tuah Bersatu. Buktinya, sampai sekarang beberapa menteri dari Umno masih menenggek dalam kabinet Muhyidin. Walaupun dikatakan Bersatu itu parti nyamuk dan tiada pengaruh dan Umno itu besar pengaruhnya, mana mungkin Umno menenggek dan makan di suap dari tangan Muhyidin? Maka, jangan salahkan budak2 Bersatu berkata sedemikian. Umno juga yang salah kerana tiada kekuatan politik dan prinsip. Tidak guna mempunyai jumlah MP yang ramai tetapi tiada kekuatan dan keberanian politik. Tidak berani kerana masing2 ada fail di tangan Muhyidin gamaknya.

Jika benar2 mahu buktikan Umno itu lebih hebat dan berpengaruh, Umno harus tinggalkan Bersatu sekarang. Jika Umno tinggalkan Bersatu, baru boleh kita menilai samada memang Umno kuat atau Bersatu yang lebih berpengaruh. Jika takut untuk melakukannya, maka tidak perlulah marah kepada budak2 Bersatu. Mengaku sahaja memang kamu lemah.

PERINGATAN BUAT KITA, KENALI PENJUAL AGAMA

 Abu Hurairah RA meriwayatkan Rasulullah SAW bersabda: “Akan tiba pada manusia tahun penuh kebohongan. Saat itu, orang bohong dianggap jujur. Orang jujur dianggap bohong. Pengkhianat dianggap amanah. Orang amanah dianggap pengkhianat. Ketika itu, orang Ruwaibidhah berbicara.” Ada orang bertanya: “Siapa Ruwaibidhah itu?” Nabi menjawab, “Orang bodoh yang menguruskan urusan umum.” (HR Ibnu Majah).

dan lagi,

Firman Allah: (maksudnya) “Dan bacakanlah kepada mereka (Wahai Muhammad), khabar berita seorang yang Kami beri kepadanya (pengetahuan mengenai) ayat-ayat kami. kemudian dia menjadikan dirinya terkeluar darinya, lalu syaitan mengikutnya, maka jadilah dia daripada orang-orang yang sesat. Dan kalau Kami kehendaki nescaya Kami tinggikan pangkatnya dengan ayat-ayat itu, tetapi dia mahu kepada dunia dan menurut hawa nafsunya; maka bandingannya seperti ANJING, jika engkau menghalaunya, dia menjelirkan lidahnya, dan jika engkau membiarkannya: dia juga menjelirkan lidahnya. Demikianlah bandingan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat kami. maka ceritakanlah kisah-kisah itu supaya mereka berfikir”. (Surah al-A’raf: ayat 175-176).

Ayat ini menceritakan perihal kisah seorang ilmuwan agama yang meninggalkan ajaran Allah semata-mata kerana keinginannya kepada dunia.