RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Sabtu, 15 Januari 2011

PEGUAM ZUL KULIM YANG BODOH MEMPERBODOHKAN BLOGGER PRO UMNO ?

Menangguk di air yang keruh.Begitulah apa yang boleh diperkatakan terhadap tulisan terbaru Zulkifli Nordin dalam isu seorang peguam Cina di kawasan Pantai Hill Park yang telah mempertikaikan bunyi azan yang terlampau kuat dari Masjid Ikhlasiah,Pantai Permai Kerinchi terutamanya pada waktu Subuh.

Mengimbau kembali ke belakang,hanya selepas dua hari isu azan itu dikatakan heboh di internet,pihak yang berkuasa (dipercayai Jawi dan Jakim) telah mengarahkan pihak pentadbiran Masjid Al-Iklasiah untuk memperlahankan bunyi azan pada setiap kali waktu azan di masjid berkenaan.

Tinjauan Malaysiakini sebelum itu juga telah menemuramah beberapa orang penduduk setempat mengenai kekuatan azan di kawasan tersebut.Hasil tinjauan tersebut,kesemua penduduk mengatakan bahawa mereka tidak mempunyai sebarang masalah,tidak mengganggu tidur dan mereka sudah biasa dengan bunyi azan tersebut.

Tindakan semerta Jawi itu dikecam oleh banyak pihak,terutamanya dilihat dibuat secara tergesa-gesa.Arahan pihak atasan terhadap Imam masjid, Mahadi Abdullah untuk memperlahankan kekuatan bunyi speaker di masjid tersebut telah menimbulkan kemarahan banyak pihak dan membawa kepada satu demonstrasi oleh Majlis Ayahanda Wilayah Persekutuan selepas solat Jumaat semalam.

Menurut jurucakap Majlis Ayahanda yang juga merupakan Pengerusi Pekida bagi kawasan Lembah Pantai,Zakaria Awang,pihak Majlis Ayahanda telah mendesak peguam tersebut untuk memohon maaf kepada masyarakat Islam di kawasan tersebut dan menggesa wakil rakyat kawasan Lembah Pantai,Nurul Izzah Anwar untuk menyatakan pendirian beliau dalam isu ini.

Tambah Zakaria,masjid yang telah wujud semenjak 30 tahun yang lalu tidak pernah menerima aduan seperti itu menganggap peguam tersebut tidak memahami sensitiviti penduduk beragama Islam dan mendesak kerajaan untuk menahan peguam tersebut di bawah ISA.Cabaran Zakaria itu walaubagaimanapun telah disahut oleh Nurul Izzah dalam webnya di nurulizzah.com.

Berikut penulis lampirkan kembali kenyataan media Nurul Izzah dalam isu azan ini:


Kenyataan Media

14 Januari 2011
Agama Islam menuntut kita mencari kebenaran. Kebenaran harus dicari secara beradab. Kesederhanaan dan keharmonian harus dipelihara. Oleh yang demikian, saya menjemput mereka yang sedang menunjuk perasaan bersama-sama dengan saya mencari kebenaran dalam isu azan Masjid Al-Ikhlasiah.
Pertama: siapakah yang telah membuat aduan, dan adakah surat ini telah diteliti isinya untuk mendapat gambaran yang sahih lagi benar.
Kedua: jika benar surat ini secara rasminya telah dihantar dan telah diterima oleh YAB Perdana Menteri, YB Datuk Raja Nong Chik, YB Major Datuk Seri Jamil Khir bin Baharom, YB Dato Seri Mohd Nazri, YB Dato Seri Koh Tsu Koon dan penasihat agama kepada Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah bin Mat Zain, jadi apakah respon mereka?
Ketiga: pihak mana yang telah memberi arahan kepada Jawatankuasa Masjid untuk merendahkan volume suara azan, dan
Terakhir, seandainya pihak JAKIM yang mengeluarkan arahan tersebut, kita harus mendapatkan penjelasan bertulis samada wujudnya garis panduan berkenaan laungan azan di semua masjid-masjid dan surau di seluruh negara, yang memungkinkan JAWI mengeluarkan arahan kepada Masjid Al-Ikhlasiah.
Pihak yang membantah wajib bertanya pada penerima surat-surat ini apakah jawapan mereka?
YB Nurul Izzah Anwar
Ahli Parlimen Lembah Pantai
Selain Majlis Ayahanda dan Nurul Izzah juga,satu lagi pihak yang menyatakan respons secara terbuka dalam isu ini adalah Dewan Pemuda Pas Wilayah Persekutuan,di mana pihak tersebut merasa kecewa dengan tindakan Jawi dan Jakim yang seolah-olah tunduk dengan hanya sepucuk surat sahaja daripada seorang penduduk di kawasan tersebut.
Apapun,apa yang paling menarik untuk diperhatikan adalah bagaimana seorang pemimpin seperti Zulkifli Nordin,yang mendakwa dirinya sebagai seorang pejuang Islam boleh tersilap fakta dalam isu azan ini. Kenyataannya di dalam blog seolah-olah menggambarkan betapa jahilnya dia dalam memahami isu ini.Apa yang pasti,kenyataannya itu bukanlah berhasrat untuk mempertahankan Islam tetapi lebih kepada menghentam DAP.Begitulah sikap Zulkifli Nordin yang kelihatannya seakan-akan mabuk untuk memburukkan DAP, sehinggakan sanggup meratib celaka DAP,celaka DAP siang dan malam.
Berikut dilampirkan kembali tulisan Zulkifli Nordin dalam blognya:
Salam 2 all.

Tindakan seorang peguam kafir mempertikaikan laungan azan d Masjid Ikhlasiah, Kg. Kerinci ternyata satu perbuatan yang tidak boleh diterima oleh umat Islam. Azan adalah satu institusi Islam yang sudah ujud sejak pembentukan Daulah Islam Madinah zaman Rasulullah. Mempertikaikan azan bermakna mempertikaikan Islam. Pada teman, perbuatan ini sama saperti mengisytiharkan "perang secara terbuka" terhadap Islam!!

Perbuatan bia-DAP saperti ini perlu dihentikan segera sebelum ianya menjadi lebih parah dan tidak terkawal. Kedudukan Islam dan segala institusinya bukan sahaja dijamin oleh Perlembagaan, malahan diletakkan ditahap yang tinggi dan dimuliakan dengan peruntukan khusus yang tidak diberi kepada agama lain. Menghormati Perlembagaan adalah ciri kewarganegaraan yang jelas, dan keluhuran Perlembagaan adalah tiang seri Rukun Negara. Mempertikaikan institusi Islam sama saperti mempertikaikan Perlembagaan, dan mempertikaikan Perlembagaan meletakkan seseorang itu tidak lagi layak menjadi warganegara Malaysia!! Period!!

Diwaktu yang sama, teman juga hairan dengan kejahilan dan kebodohan segelintir jahlun yang penuh kebodohan menerima tohmahan bahawa arahan mempertikaikan azan di Masjid Ikhlasiah dibuat oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan. Apalah punya bodoh sangat. Takkan putar belit dan pembohongan macam tu pun nak percaya?! Takkanlah umat Islam ni begitu rendah tahap IQ nya sampai fitnah bodoh macam tu pun mahu dipercayai!? Ini adalah taktik kotor dan sempit yang diamalkan oleh musuh-musuh Islam, dengan melaga-lagakan umat Islam. Akhirnya yang ketawa besar mereka juga!!

Faktanya jelas. Yang mempertikaikan azan tersebut adalah seorang kafir. Yang komplen mengenai azan itu adalah seorang kafir. Yang menulis bantahan itu adalah seorang kafir. Sudah tentulah pihak berkuasa Islam saperti JAWI perlu mengkaji aduan dan bantahan tersebut. Dan untuk mengkaji perlulah JAWI turun ke padang berjumpa dengan anak qariah dan jawatankuasa Masjid. Tetapi JAWI tidak pernah mengeluarkan arahan mempertikaikan azan di Masjid Ikhlasiah itu. Bodohlah kalau JAWI bertindak sedemikian!

Yang menjadi musuh kita ialah si kafir itu. Dia yang perlu dihadapi. Dan dia perlu dihadapi bukan dengan pelempang atau parang, apatah lagi senapang. Sebaliknya teman cadangkan kepada jawatankuasa Masjid dan anak qariah pergi berjumpa dengan beliau dan cuba diselidiki apa yang dia tidak puashati. Berikan penjelasan kepada beliau mengenai institusi azan. Perjelaskan kepada dia peranan azan dan kedudukannya didalam Islam. Perjelaskan juga perbezaan azan dengan cara agama lain. Beritahu beliau mengapa azan dilaungkan lima kali sehari.

Kalau dapat selitkan juga kisah mengenai mukjizat azan, bagaimana ianya berulang-ulang dilaungkan diseluruh pelusuk dunia 24 jam sehari semalam tanpa berhenti berdasarkan keunikan bumi ciptaan ALLAH yang siang dan malamnya bersilih ganti mengikut lokasi geografi sesuatu tempat (lihat videoklip diatas untuk kefahaman sendiri). Moga-moga beliau bukan sahaja memahami institusi dan kedudukan azan didalam Islam, malah kita mendoakan mana tahu ALLAH membuka hatinya kepada Islam.


Wallahua'lam & Wassalam.

Lihatlah bagaimana gemarnya Zulkifli Nordin untuk menghentam DAP dalam perkara ini sehinggakan nama DAP juga yang busuk dalam kes ini.Adakah Zulkifli tidak tahu bahawa bantahan tersebut dibuat oleh seorang peguam yang menjadi AHLI SEUMUR HIDUP MCA?Inilah sikap tidak bertanggungjawab Zulkifli Nordin, yang kononnya mahu mempertahankan Islam,sedangkan tidak berani untuk mencela peguam MCA tetapi mencela pula pihak yang tidak ada kena mengena dengan perkara tersebut.

Ulasan Zulkifli yang mengatakan bahawa Jawi tidak pernah mengeluarkan arahan untuk menyuruh masjid tersebut memperlahankan bunyi azan di masjid tersebut menunjukkan betapa Zulkifli cuba cakap tentang sesuatu perkara yang dia sendiri tidak tahu.Kata orang-orang tua,kalau tidak tahu,diam.Nanti nampak terang-terangan kebodohan diri.Sedangkan pihak Jawi terus membisu dalam hal ini,bagaimana Zulkifli tahu adakah benar Jawi tidak pernah mengeluarkan arahan sebegitu?

Sedangkan seperti apa yang dilaporkan,Ketua Imam masjid itu sendiri telah mengakui menerima arahan daripada pihak atasan untuk memperlahankan bunyi azan di masjid tersebut.Jika imam tersebut menipu, masakan tiada tindakan penafian yang telah dibuat oleh Jawi?

Selain mentaliti Zulkifli Nordin yang menghentam DAP dalam isu ini,para pencacai Umno di facebook juga telah bertindak memburuk-burukkan DAP dalam isu ini.Berikut adalah gambar yang dimuatnaik oleh pemakai nama Tahi Untuk Pas di facebook,sekutu baik Azmy Awang Kelana Jaya:


Jika inilah kenyataan Zulkifli Nordin,rupa-rupanya diri seorang Penjihad Islam hanyalah setaraf dengan para pencacai Umno di facebook.

Sumber: kamisokongpas

PERHIMPUNAN BANTAH KHUSRIN PADA 23 JAN INI

Aziz Muda

KUALA LUMPUR, 14 Jan: Seramai 10,000 orang dijangka akan berhimpun di Stadium MPPJ di Kelana Jaya pada 23 Januari ini, bagi membantah perlantikan Datuk Mohd Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Selangor yang baru.

Perhimpunan tersebut dirancang oleh sebuah kumpulan pendesak baru yang dikenali sebagai Hormati Suara Rakyat Selangor (HSRS), bertujuan untuk memberikankan tekanan kepada Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan supaya menarik balik perlantikan Khusrin.

Presiden HSRS, Haris Ibrahim menjelaskan, pihaknya berharap agar dapat mengumpulkan sekurang-kurangnya 10,000 orang ke perhimpunan itu yang akan diadakan pada jam 4.00 hingga 7.00 petang.

Menurut beliau, perlantikan Khusrin adalah kemuncak percubaan kerajaan persekutuan BN bagi menggagalkan pentadbiran Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor dalam melaksanakan dasar dan programnya.

Katanya, dalam kes perlantikan SUK yang baru, faktanya, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim tidak menerima senarai nama yang disyorkan dari Suruhanjaya Perkhidmatan Awam, tetapi tiba-tiba Khusrin yang diumumkan memegang jawatan itu.

"Tindakan itu jelas bertentangan dengan undang-undang dan ketetapan konvensyen. Oleh itu, Sidek perlu membatalkan kembali perlantikan Khusrin itu kerana ia dibuat dengan tidak mengikut peraturan," katanya pada sidang media yang diadakan di Dewan Perhimpunan China KL-Selangor, di sini, hari ini.

Menurutnya, Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor memerintah negeri itu atas pilihan atau mandat rakyat (menerusi PRU Ke-12) lalu. Oleh itu, seluruh rakyat Selangor berhak mendapatkan perkhidmatan terbaik dari kerajaan pilihan mereka.

"Tetapi tindakan yang dilakukan oleh kerajaan Pusat itu jelas menafikan hak Tan Sri Khalid selaku Menteri Besar Selangor dan Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor. Jadi, ia sebenarnya samalah juga seperti menafikan dan mengabaikan hak-hak seluruh rakyat Selangor," jelasnya.

Rakyat Selangor, katanya, tentunya amat kecewa dengan tindakan yang dilakukan oleh kerajaan Pusat itu, sedangkan sebelum ini kerajaan Pusat telah banyak melakukan tindakan sabotaj terhadap dasar Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor menerusi pegawai-pegawai yang bersekongkol dengannya.

Oleh itu, beliau berharap agar orang ramai dan rakyat Selangor akan datang beramai-ramai pada perhimpunan itu bagi menyuarakan rasa ketidakpuasan hati mereka dengan tindakan yang dilakukan oleh kerajaan Pusat ke atas Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor.

Pada perhimpunan itu, pihaknya akan turut mendedahkan pelbagai penindasan dan penyelewengan kerajaan Pusat terhadap rakyat Selangor yang melibatkan JKR, polis, Syabas, Jabatan Kebajikan Masyarakat dan perumahan.

Antara isu yang akan dibangkitkan itu termasuklah, pengabaian kerajaan Pusat kepada kumpulan yang layak menerima bantuan kebajikan, pengabaian kerajaan Pusat terhadap langkah-langkah untuk mengatasi kesesakan lalu lintas, menggugurkan projek yang tidak sepatutnya digugurkan.

Akan turut dibangkitkan juga, penolakan kerajaan Pusat terhadap cadangan Majlis Kerajaan Tempatan untuk menyediakan polis tambahan bagi kepentingan penduduk serta mengurangkan jenayah di Selangor, bekalan air, penindasan ke atas peniaga dan penjaja.

HSRC ditubuhkan pada 11 Januari lalu dengan dianggotai beberapa pertubuhan lain termasuk Bersih, Jaringan Rakyat Tertindas (Jerit), Saya Anak Bangsa Malaysia (SABM), Conpac, CGG, GEL, Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM), Civil Right Commitee, Kuala Lumpur & Selangor Chinese Assambely Hall, LLG Cultural Development Centre Bhd dan Malaysian Civil Liberties Movement. /Harakahdaily

ISU AZAN - ADA CUBAAN UNTUK MEMPOLITIKKANNYA?

Oleh: WFAUZDIN NS

ISU bunyi Azan di Masjid Kg Kerinchi mencetuskan kemarahan umat Islam. Ini adalah kerana adanya manusia yang tidak beradab dan tidak sensitif dengan isu agama. Meskipun Azan bukan Wajib hukumnya, tetapi ianya merupakan Syiar yang amat dituntut oleh Islam. Menjadi kewajipan kepada semua umat Islam mempertahankan syiar ini dan menentang sesiapa sahaja yang cuba untuk meruntuhkannya.

Tindakan seorang bukan Islam yang menyentuh soal Azan ini adalah satu perbuatan yang serius dan perlu diberi perhatian sewajarnya oleh pihak yang berkuasa. Walau bagaimanapun, pihak berkuasa di dalam hal ehwal agama Islam mesti menyiasat di mana puncanya isu ini dan jangan mengambil tindakan secara melulu. Saya bersetuju dengan kenyataan MP Lembah Pantai, YB Nurul Izzah yang berkata Islam menuntut umatnya mencari kebenaran secara beradab. Islam juga menekankan soal keadilan.

Perlu disiasat samada benarkah Azan di masjid tersebut mengganggu ketenteraman? Adakah pihak berkuasa agama menetapkan sebarang garis panduan di dalam hal ini? Ini amat penting untuk menunjukkan bahawa segala amal ibadat di dalam Islam tidak pernah mengganggu ketenteraman orang bukan Islam. Jangan isu ini dijadikan modal politik sepertimana seorang pemimpin pertubuhan telah bertanya apakah tindakan dan komen dari YB Nurul Izzah. Mengapa ditanya kepada YB Nurul Izzah di dalam isu ini? Mengapa tidak ditanya kepada pihak berkuasa agama yang menetapkan segala peraturan di dalam hal ehwal agama? Namun begitu YB Nurul Izzah telah memberikan jawapan yang bijak dan betul seperti yang beliau katakan di atas tadi.

Adalah diharapkan isu ini dapat diselesaikan dengan bijak. Sekiranya terbukti pihak ini sengaja untuk memperlekehkan Azan yang disyariatkan oleh Islam, maka tindakan tegas mestilah diambil oleh pihak berkuasa tanpa mengira dari fahaman politik mana sekali pun./wfauzdin.blogspot.com

TAHNIAH PAS - KERAJAAN PR SELANGOR SEMAKIN POSITIF

Justify FullOleh: WFAUZDIN NS

TAHNIAH dan syabas kita ucapkan kepada YB Dr Hassan Ali selaku Pesuruhjaya PAS Selangor merangkap Exco Agama Selangor. Ucapan ini saya ucapkan kepada beliau kerana beliau telah melaksanakan tugas dan amanahnya sebagai orang Islam, pemimpin PAS serta Exco yang bertanggungjawab menasihati Kerajaan Negeri Selangor terutamanya di dalam isu yang melibatkan Islam.

Meskipun kita sedar bahawa Kerajaan Negeri Selangor ditadbir oleh PR iaitu dari PKR, namun PAS sebagai salah satu sekutu PR mestilah turut memainkan peranannya. Di dalam isu di mana Majlis Perbandaran Subang Jaya telah menguatkuasakan larangan umat Islam bekerja di tempat menjual minuman keras ianya telah mendapat sokongan kuat dari PAS Selangor. Walaupun larangan tersebut ditarik balik oleh Exco Perumahan dan Kerajaan Tempatan, YB Ronnie Liu namun bagi saya isu tersebut belum berakhir.

Apa yang penting, PAS telah pun berperanan di Selangor. Ini bukti jelas bahawa PAS tidak membelakangkan dasar parti tersebut. Kita yakin, apa yang diminta oleh PAS dan kita semua akhirnya akan terlaksana walaupun mengambil sedikit masa. Buktinya, terbaru MB Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim telah meminta agar diadakan tabung khas dan jawatankuasa khas bagi mencari dana atau alternatif agar semua pekerja Islam yang masih bekerja di kedai penjualan arak di Selangor dapat ditugaskan ke tempat lain yang halal bagi mereka.

Ini satu pendekatan positif daripada tidak melakukan apa jua sepertimana kerajaan Umno/Bn memerintah. Pendekatan dakwah juga terus berjalan agar setiap umat Islam disedarkan tentang pencarian rezeki secara halal. Amat baik sekali jika semua negeri di bawah PR melakukan seperti yang dilakukan oleh Kerajaan Negeri Selangor.

Kita yakin, jika perbincangan dan dialog terus dilakukan di antara PAS dan Kerajaan Negeri maka apa yang terbaik akan dapat dihasilkan. Peraturan larangan bekerja di kedai penjualan arak mahupun judi kepada orang Islam sebenarnya tidak merugikan sesiapa. Justeru itu, sewajarnya Kerajaan Negeri Selangor menerima peraturan ini. Tahniah buat PAS Selangor./wfauzdin.blogspot.com

Jumaat, 14 Januari 2011

ISU KERJA KILANG ARAK - SYABAS SELANGOR, PENDEKATAN BIJAK

S'gor bantu orang Islam henti kerja di premis arak

Jan 14, 11

Kerajaan Selangor akan menubuhkan sebuah tabung khas untuk membantu pekerja beragama Islam yang sedar untuk meninggalkan pekerjaan di premis dan pusat hiburan yang menjual minuman keras.

NONEMenteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, kerajaaan Selangor prihatin dengan perbincangan mengenai pelaksanaan Enakmen Jenayah Syariah yang tidak membenarkan umat Islam bekerja di premis berkenaan.

"Kami telah meminta ahli Exco negeri, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali, Yaakob Sapari, Dr Halimah Ali dan Hajjah Rodziah Ismail untuk menubuhkan satu sekretariat yang akan mengadakan perjumpaan dengan Lembaga Zakat Selangor (LZS) bagi membincangkan isu ini.

Dalam satu kenyataan hari ini, menteri besar berkata, LZS akan diminta untuk bersama-sama menubuhkan tabung khas tersebut.

Katanya, kerajaan negeri sedar kebanyakan orang Islam yang bekerja di tempat sedemikian membuat keputusan tersebut atas sebab ekonomi.

Rezeki halal

Oleh itu, tegas menteri besar lagi, tabung ini akan memainkan peranan agar mereka tidak akan terbeban dengan penguatkuasaan undang-undang ini.

"Kami menghormati Enakmen Jenayah Syariah yang bertujuan memelihara umat Islam untuk mencari rezeki yang halal.

NONE"Pada masa yang sama, sebagai kerajaan prihatin dan adil, kita perlu memberi tempoh yang cukup kepada semua pihak termasuk pemilik premis dan pekerja yang terlibat," katanya.

Berikutan itu, Khalid berkata, beliau akan mengadakan pertemuan dengan semua datuk bandar dan yang dipertua pihak berkuasa tempatan Isnin depan untuk mendapat pandangan mereka bagi memastikan penguatkuasaan enakmen tersebut dilaksanakan dengan baik dan berkesan.

Kenyataan menteri besar itu bertujuan meredakan percanggahan pendapat berhubung penakrifan larangan orang Islam bekerja di tempat-tempat yang menyajikan minuman keras.

NONEJika semalam, exco perumahaan dan kerajaan tempatan, Ronnie Liu berkata umat Islam dibolehkan berbuat demikian kerana larangan berkenaan yang dikeluarkan oleh Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) telah diarahkan ditarik balik, namun hari ini, exco hal ehwal Islam, adat Melayu, infrastruktur dan kemudahan awam, Datuk Hasan Mohamed Ali mempunyai definisi yang berlainan.

Tindakan wajar

“Berhubung dengan isu orang-orang Islam yang dilarang bekerja di tempat-tempat menjual minuman keras seperti yang dikuatkuasakan di MPSJ, saya sebagai exco yang menjaga
hal ehwal Islam di negeri Selangor mendapati bahawa tindakan tersebut adalah wajar.

NONE“Saya mengucapkan syabas dan terima kasih kepada pimpinan MPSJ yang telahpun menguatkuasakan peraturan ini. Saya difahamkan peraturan ini telah melalui tiga proses perbincangan di peringkat jawatankuasa yang telah mendapat pengesahan dan kelulusan dari semua pihak termasuk ahli-ahli majlis yang bukan Islam,” katanya dalam satu kenyataan media.

Liu pula semalam mengesahkan pekeliling menarik balik larangan itu telah dikeluarkan kepada presiden MPSJ, Md Adnan Ikhsan dengan alasan “kerajaan negeri tidak menyedarinya.”

"Kami tidak dirujuk (berhubung larangan itu). Sebab itu, kita minta mereka tarik dulu,” katanya, sambil menambah isu berkenaan turut dibincangkan pada mesyuarat exco Rabu lalu./Malaysiakini

CABARAN DEBAT KJ DISAMBUT, TOKOH YANG LAYAK UNTUK KJ BUKAN ANWAR

KEADILAN Tawarkan Rafizi Bahas Dengan Khairy

Parti Keadilan Rakyat kecewa dengan keputusan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menolak pelawaan Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membahaskan sama ada Kerajaan mampu melaksanakan Program 100 Hari Pakatan Rakyat atau tidak.

Pelawaan Anwar dibuat bagi membolehkan rakyat menilai dakwaan Najib bahawa Program 100 Hari yang dimuatkan dalam Buku Jingga adalah populis dan akan memufliskan negara. Dalam pelawaan Anwar, beliau turut mendedahkan bagaimana implikasi perbelanjaan kira-kira RM19 bilion untuk Program 100 Hari adalah kecil berbanding dengan subsidi korporat untuk penjana kuasa bebas (IPP), syarikat tol serta wang yang hilang melalui pembaziran, kebocoran dan rasuah yang berjumlah kira-kira RM51 bilion setiap tahun.

Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat telah memutuskan tawaran Anwar kepada Najib masih terbuka dan Pakatan bersedia menimbang syarat-syarat yang ditetapkan oleh Najib untuk perbahasan tersebut. Pada masa yang sama, KEADILAN menerima jemputan daripada Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin kepada Anwar untuk membahaskan Program 100 Hari. Pelawaan asal Anwar selaku Ketua Umum KEADILAN dan Ketua Pembangkang adalah kepada Najib. Namun atas semangat mengadakan wacana umum bagi menilai tawaran Pakatan, KEADILAN menawarkan Pengarah Strategi KEADILAN Rafizi Ramli untuk berbahas dengan Khairy.

Rafizi selaku pemimpin muda adalah regu sesuai untuk Khairy. Beliau juga merupakan jurutera dan akauntan bertauliah dan pernah menjadi Pengurus Kanan di Petronas dan Pengurus Besar di Pharmaniaga. KEADILAN berharap Khairy bersetuju dan perbahasan tokoh-tokoh muda ini menjadi pembuka tirai kepada perbahasan antara Najib dan Anwar.

Diharapkan lebih banyak wacana politik berbentuk ilmiah dan intelektual dapat diadakan bagi memberikan peluang rakyat membuat penilaian sewajarnya. Sudah tentu amalan sebegini lebih baik berbanding amalan membakar buku yang menjadi-jadi akhir-akhir ini.

DR MUHAMMAD NUR MANUTY
KETUA PENERANGAN
PARTI KEADILAN RAKYAT

PORTAL PRO UMNO KURANG SENANG ISU ANWAR TERUS DIMAINKAN

Nama Anwar terus disebut ..

Written by Webmaster
Friday, 14 January 2011

Kadang kala kita yang mempopularkan nama Anwar Ibrahim untuk terus kekal dalam persada politik tanah air. Kita yang mengekalkan populariti Anwar Ibrahim lantas menjadikan beliau satu nama politik yang sentiasa disebut. Kita ulang dan terus mengulangi isu-isu Anwar dan ini menjadikan namanya semakin meniti nama di media tempatan dan antarabangsa.

Hari ini Umi Halfida pula timbul untuk terus meletakkan nama Anwar Ibrahim dalam media dengan saman beliau terhadap Anwar Ibrahim. Ikhlas kita lihat bahawa impaknya amat negatif pada UMNo kerana nama UMNO akan terus di heret sebagai dalang di belakang Umi Halfida. Percayalah ini akan berlaku dan ini tidak akan membantu UMNO. Malah terpapar muka Umi Halfida di media Utusan sendiri akan menjadi bahan untuk mengekalkan penyokong pembangkang dengan alasan bahawa ini tidak politik.

Nama Anwar Ibrahim ini akan terus meniti zaman. Dari zaman hujung 90an kini sudah masuk zaman 20an. Dari generasi sepatutnya sudah melupakannya kini melarat kepada generasi baru. Saman Umi Halfida ini memberi ruangan baru dalam menyuburkan nama Anwar Ibrahim. Umi Halfida tidak diterima oleh pembangkang dan namanya telah di busukkan oleh media Internet dan politik pembangkang. Kehadirannya akan hanya menimbulkan spekulasi beliau hanya saluran UMNO. Yang buruk UMNO juga..spekulasi atau tidak ia memberi kesan negatif kepada UMNO sungguhpun Umi Halfida mungkin melakukan atas kapasiti diri.

Kerana itulah saya pernah bertelagah dalam satu siri perjumpaan dengan bekas kepimpinan UMNO yang masih terikat dengan perang saraf lama – mahu isu Anwar dan kes liwatnya terus dimainkan untuk tujuan politik. Satu strategi usang dan lapuk./Umno-reform2

EZAM `RAJA SESUMPAH' MENEMUI JODOH DENGAN UMI `RATU SESUMPAH' ?

`Andartu' ini pernah bersumpah memegang Al-Quran tanpa menutup aurat, Al-Quran diperhinakan oleh wanita ini...


Oleh: WFAUZDIN NS

EZAM raja sesumpah kini telah menemui `pasangan' atau `jodoh'. Ini bermakna Ezam sesumpah bukan orang lain dengan YB Azmin kerana `jodoh' Ezam sesmpah adalah adik kandung kepada Azmin iaitu Umi Hafilda, suatu nama yang `glamour' di era 98 dan insan `terbuang' dari keluarga.

Di dalam media haprak, wajah `andartu' yang dikatakan masih belum laku ini muncul kembali dengan membawa `sumpah' sepertimana yang kerapkali dilakukan oleh Ezam sesumpah. Setelah `konspirasi'nya gagal di awal kemunculannya di mahkamah di era 98, kemudiannya gagal untuk menceburi kerjaya politik apabila `andartu' ini ditolak oleh Puteri Umno atas kesalahan disiplin, kali ini beliau muncul untuk mendendangkan kembali cerita penglipur lara karangan Mahathir Kutty.

Umi Hafilda telah banyak memalukan keluarga Almarhum Ali, iaitu bapa YB Azmin Ali dan juga artis Azwan Ali. Jika dahulu, Azwan Ali begitu rapat dengan `andartu' ini setiap hari ulang-alik ke mahkamah di dalam kes Liwat 1 melibatkan drama DS Anwar dan Azizan. Pada waktu itu hubungan Azwan Ali begitu renggang dengan abangnya Azmin Ali. Sekarang, hubungan di antara Azwan Ali amat baik dan kembali bersatu dalam satu keluarga. Ini tidak berlaku kepada `andartu' ini. Beliau dikatakan tidak diakui anak oleh ayahnya sehingga ayahnya menghembuskan nafas terakhir. Begitulah nasib seorang yang terbuang.

Kemunculan `andartu' yang ingin mencari glamour murahan ini untuk membawa kembali episod tahun 98 memperlihatkan betapa beliau sanggup berbuat apa sahaja hatta menjadi `pelacur politik' kepada sekutu Apco. Beliau telah diberi peluang untuk mendedahkan segala yang beliau tahu tentang kes liwat 1 dahulu, namun ianya tidak berhasil sama sekali. Kini, beliau ingin kembali menyelit di tengah-tengah kejahatan puak sekutu Apco untuk menjatuhkan kredibiliti DS Anwar. Adakah kali ini beliau akan berjaya?

Tindakan beliau untuk menyaman DS Anwar, DS Wan Azizah malahan abang kandungnya sendiri YB Azmin adalah satu usaha terbaru `andartu' ini. Beliau besumpah dengan kalimah Allah sama seperti Ezam sesumpah pernah lakukan hanya kerana untuk menjatuhkan imej DS Anwar. Tetapi, semakin banyak mereka ini bersumpah, semakin tinggi imej dan darjat DS Anwar di mata rakyat dan semakin jatuh kredibiliti pemimpin sekutu Apco. DS Anwar terus diberi kekuatan moral dan beliau bukan semakin takut, bahkan semakin berani untuk berdepan dengan Najib. Siapa yang takut untuk berdepan dengan DS Anwar?

Inilah anugerah Allah seperti yang diperkatakan oleh DS Wan Azizah. DS Anwar tidak pernah gentar untuk berdepan dengan sesiapa sahaja, lebih-lebih lagi untuk berdepan dengan `andartu' yang gila glamour ini. Tidak hairanlah jika Mahathir Kutty amat takut berdepan dengan DS Anwar hatta untuk menjadi saksi di dalam kes Liwat 1 dahulu. Najib juga bakal dipanggil untuk menjadi saksi di dalam kes Liwat 2 yang sedang berjalan sekarang. Adakah Najib akan mewarisi sifat penakut Mahathir Kutty? Bayangan penakutnya Najib telah mula kelihatan apabila enggan berdebat dengan DS Anwar di dalam isu ekonomi negara.

Saya mengalu-alukan usaha terbaru `andartu' Umi Hafilda ini. Beliau telah kembali mengingatkan kita tentang konspirasi tahun 98. Walaupun ramai yang terlibat di dalam konspirasi itu telah kembali ke dalam tanah seperti Peguam Mokhtar Abdullah (Mokhar Dugung), Penulis Buku Fitnah iaitu Khalid Jeffri, Hakim `Hacks' Augustine Paul, Dr Kristina Majid (Anwar pernah ditelanjangkan di depannya) dan beberapa orang lagi yang masih hidup tetapi `tersiksa' atau `terpulau', namun Umi Hafilda masih hidup untuk meneruskan `perjuangan' puak-puak yang telah ditanam itu. Syabas Umi `Ratu Sesumpah'./wfauzdin.blogspot.com

SELANGOR - HARAMKAN UMAT ISLAM MENCARI REZEKI HARAM DI KILANG/PREMIS JUALAN ARAK

Oleh: WFAUZDIN NS

ARAK sememangnya haram di sisi Islam tanpa khilaf lagi. Bekerja secara langsung atau tidak selagi ianya bersangkut-paut dengan minuman haram ini, maka hukumnya tetap haram kepada mereka yang berugama Islam. Malang sekali, ramai juga orang-orang Islam yang bekerja atau mencari rezeki di kilang-kilang atau kedai arak.

Apabila membaca laporan di sini, amat mendukacitakan kerana kita yang memerintah di Selangor masih berbelah bahagi untuk melaksanakan undang-undang melarang umat Islam bekerja di kilang atau premis yang menjual arak. Apa ruginya Kerajaan Negeri Selangor sekiranya mewujudkan undang-undang yang ketat agar tiada lagi umat Islam yang mencari rezeki haram di situ.

Mengapa perlu ditanya siapakah yang boleh mendapatkan kerja untuk umat Islam yang diberhentikan kerja di Kilang arak? Bumi Allah ini luas, mereka boleh memilih kerjaya yang lain selain dari bergelumang dengan kencing Syaitan ini. Betapa ramai yang sanggup tidak bekerja atau sekadar menjadi `kuli' asalkan tidak terlibat dengan arak.

Oleh yang demikian, saya menyeru agar undang-undang atau peraturan melarang umat Islam bekerja di kilang/premis menjual arak dikuatkuasakan segera di selangor. Jika kita tidak mampu menghalang Kerajaan Pusat ditunjangi Umno daripada mengeluarkan lesen kilang arak, memadai dulu kita mewujudkan undang-undang melarang umat Islam bekerja di Kilang atau premis arak. Kesemua Kerajaan Negeri yang berada di bawah PR hendaklah bertindak segera agar minda dan akhlak semua umat Islam terpelihara./wfauzdin.blogspot.com

DR HASSAN ALI TIDAK PERNAH BERI AMARAN KEPADA KERAJAAN SELANGOR, MEDIA SALAH LAPOR

PAS Selangor gesa Malaysiakini betulkan laporan

Harakahdaily
KUALA LUMPUR, 13 Jan: PAS Selangor menggesa portal berita Malaysiakini membuat pembetulan berkaitan laporan mengenai kenyataan Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hassan Ali yang disiarkan semalam.

Setiausaha PAS Selangor, Khairuddin Othman berkata, laporan Malaysiakini itu sangat berbeza dengan kenyataan serta maksud sebenar Pesuruhjaya PAS Selangor ketika mengadakan sidang media berhubung isu perlantikan bekas Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor, Datuk Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) yang baru.

Kata beliau, tajuk laporan Malaysiakini 'PAS Selangor makin mesra dengan Kusrin' sangat mengelirukan malah telah menimbulkan salah faham dikalangan ahli-ahli PAS.

Selain itu kata beliau, laporan Malaysiakini yang menyebut: 'Hassan juga memberikan amaran kepada kerajaan negeri Selangor supaya tidak menyerang Khusrin secara peribadi kerana ia tidak adil dan boleh menimbulkan masalah dengan 28,000 kakitangan kerajaan yang ada' - merupakan satu pembohongan kerana Pesuruhjaya tidak pernah mengeluarkan kenyataan seperti itu sepanjang sidang media.

Malahan katanya, Malaysiakini juga menambah cerita dengan memetik Hassan Ali kononnya berkata "Jika mereka buat piket, kita akan bermasalah,".

"Saya tidak tahu bagaimana laporan berita seperti ini boleh dibuat, sama ada wartawan tersalah lapor atau editor yang keliru.

"Justeru saya mengesa Malaysiakini membuat pembetulan semula secara terbuka dan meminta maaf kepada Pesuruhjaya. Laporan berita ini telah menimbulkan masalah kepada PAS Selangor dengan ahli-ahli dan menjejaskan hubungan kami dengan rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat," kata beliau kepada Harakahdaily.

Khairy, Nazri Bukan Tandingan Anwar

Dari Dr Mohd Zuhdi Marzuki

Sebagai seorang warganegara Malaysia, saya begitu berharap debat antara Najib Tun Razak dan Anwar Ibrahim akan menjadi kenyataan, terutama menjelang Pilihanraya Umum ke-13 (PRU13). Debat seumpama ini akan menjadi perintis kepada politik yang lebih sihat, supaya rakyat diberi peluang yang seluasnya bagi mengetahui agenda-agenda parti yang bakal dipilih oleh mereka untuk meneraju negara. Oleh sebab itu, sesiapa sahaja sama ada dalam Barisan Nasional (BN) atau Pakatan Rakyat (PR) seharusnya berlapang dada dan mengharapkan debat antara kedua-dua tokoh tersebut akan berlangsung.

Kedua-dua Najib dan Anwar mempunyai pengalaman yang hampir seimbang dalam memimpin negara. Najib mempunyai kelebihan dari segi kejayaannya sehingga ke kemuncak kuasa, di samping laluan politiknya yang tidak berliku-liku. Anwar pula mempunyai kelebihan dari segi jaluran politiknya yang penuh berwarna-warni, bermula daripada politik Islam sehingga politik plurality. Kini kedua-dua mereka seperti berada di persada yang seimbang, Najib sebagai Perdana Menteri manakala Anwar sebagai Ketua Pembangkang. Dengan melihat kepada aspek-aspek tersebut sememangnya debat antara kedua-dua mereka begitu dinanti-nantikan.

Wacana-wacana terbuka antara tokoh-tokoh politik seperti ini merupakan satu langkah positif ke arah menyebarkan pendidikan politik. Seperti yang sering diulang-ulangkan oleh Najib, zaman kerajaan tahu segala-galanya telah berlalu. Demikian juga, zaman momokan hanya BN yang patriotik sedangkan pembangkang adalah pengkhianat negara juga telah berlalu. Dalam sebuah negara demokrasi, kedua-dua parti yang menerajui kerajaan dan yang menjadi pembangkang mempunyai tanggungjawab yang sama kepada negara. Melalui persaingan siapakah yang dapat menyempurnakan tanggungjawab yang terbaik, dialah yang bakal dipilih oleh rakyat.

Pemilihan pemimpin yang terbaik dalam menunaikan tanggungjawab adalah idaman semua manusia. Para ilmuan dari seluruh peradaban sering berbicara tentang pemimpin yang seperti ini sama ada Plato, Kung Fu Tze, Kautilya dan al-Mawardi. Secara sejagatnya kesemua mereka mengharapkan pemimpin yang berilmu, bermoral dan berintegiriti. Dengan adanya elemen-elemen tersebut, maka rakyat dapat mengharapkan tertegaknya keadilan dan kebajikan. Perbahasan-perbahasan para ilmuan itu sehingga hari ini kekal dalam lembaran-lembaran ilmu dalam bentuk bahasa-bahasa retorik.

Bagaimanapun, seseorang pemimpin politik dari dahulu hingga kini, jarang menggunakan bahasa-bahasa retorik. Sebaliknya mereka lebih gemar menggunakan bahasa-bahasa politik, iaitu bahasa yang sering difahami dengan mudah oleh rakyat. Dengan pengertian lain, peranan bagi seseorang pemimpin politik yang berwibawa ialah menterjemahkan bahasa retorik tentang kenegaraan kepada bahasa politik untuk memahamkan rakyat. Di sinilah letaknya kepentingan wacana politik sama ada bercorak ceramah, diskusi atau debat. Menyedari hakikat tersebut, debat antara Najib dan Anwar itu bukanlah membazir masa, bahkan sangat perlu dalam mendidik rakyat tentang politik kenegaraan.

Sangatlah malang bila terdapat pula pihak-pihak lain yang ingin ‘kacau daun’ untuk menggagalkan debat ini atau mungkin mempunyai agenda tersendiri. Antara mereka ialah Nazri Aziz dan Khairy Jamaluddin. Dari segi kedudukan politik, awal-awal lagi kedudukan politik mereka berbanding Anwar adalah tidak seimbang. Nazri Aziz hanya seorang menteri biasa yang tidak ada jawatan-jawatan kanan dalam parti, manakala Khairy pula seorang yang ada jawatan kanan dalam parti tetapi tiada apa-apa dalam kabinet. Sepatutnya kedua-dua mereka mencari lawan yang sesuai supaya tidak ditanggapi mereka mempunyai agenda tersendiri dalam berdebat.

Dari segi kewibawaan peribadi pula, kedua-dua Nazri dan Khairy belum mempunyai wibawa untuk menandingi Anwar. Kebetulan saya mempunyai pengalaman berdialog atau mungkin juga boleh dikatakan berdebat dengan mereka. Dengan Nazri perdebatan secara tidak langsung manakala dengan Khairy perdebatan secara langsung. Perdebatan secara tidak langsung dengan Nazri ialah ketika saya bersama beberapa yang lain membantu persiapan Salahuddin Ayub berdebat dengan Nazri berhubung dengan Isu “Penarikan Geran Perkapita Sekolah Agama Rakyat”. Perdebatan yang berlangsung pada 17 Februari 2003 itu memperlihatkan kedangkalan Nazri dalam berhujah, semata-mata bergantung kepada janji harapan untuk mengembalikan geran itu setelah pemerintahan Dr Mahathir berakhir.

Hujah-hujah yang dikemukakan oleh Salahuddin lebih mantap bersama-sama dengan fakta-fakta yang berkaitan. Manakala Nazri pula lebih bersifat cuba “menegakkan benang basah” dengan jaminan sekolah agama rakyat tidak akan dipinggirkan, walaupun hakikatnya dengan penarikan geran perkapita itu bererti satu peminggiran. Sesiapa yang menyaksikan debat pada malam itu di Dewan Bahasa dan Pustaka, boleh menilai apakah kewibawaan Nazri setara dengan Anwar atau tidak? Sekiranya berlangsung juga perdebatan antara Nazri dan Anwar, tiada apa yang berfaedah melainkan menyelamatkan Najib daripada cabaran itu.

Manakala dengan Khairy pula berlaku secara langsung semasa Forum Intelektual tentang “Malaysia and Its Competetiveness in the Future” di UIA pada 27 Julai 2010. Forum itu juga disertai oleh Shamsul Iskandar Mohd Akin dan Dr Marzuki Mohammad. Saya hadir dalam forum tersebut sebagai ‘bidan terjun’ menggantikan seorang sahabat yang berkeuzuran, dan hanya dimaklumkan beberapa jam sebelum forum. Saya juga terpaksa hadir lewat sedikit disebabkan mempunyai komitmen kerja sehingga hampir malam. Tujuan saya hadir untuk mengemukakan tiga point penting iaitu:

a. Competitiveness sesebuah negara tidak hanya bergantung kepada sektor ekonomi semata-mata tetapi juga faktor-faktor lain termasuklah demokrasi yang telus, pentadbiran yang bersih, kebebasan akademik dan lain-lain.

b. Kesemua faktor-faktor yang menyokong kepada peningkatan daya saing negara itu telah diruntuhkan semasa era pemerintahan Dr Mahathir, seperti kebebasan kehakiman, dan dasar pengasingan kuasa.

c. Bagi memulihkan semula daya saing itu, perlu dilakukan reformasi sistem atau dasar bukan sekadar meletakkan pemimpin-pemimpin yang baik. Pemimpin-pemimpin yang baik bukanlah satu jaminan reformasi ke arah kebaikan akan berlaku.

Walaupun, Khairy mempunyai ‘golden chance’ untuk memukul ahli-ahli panel lain kerana beliau diletakkan di giliran terakhir semasa penggulungan, saya lihat ketiga-tiga point yang saya kemukakan tidak tergugat. Yang paling menarik, bila saya menyatakan bahawa faktor-faktor yang berkaitan dengan daya saing negara telah runtuh semasa era Dr Mahathir, Khairy hanya mengulas: “no comment” dengan nada mengiyakan apa yang berlaku. Strategi saya memerangkap Khairy dengan ‘memuji’ kepimpinan Pak Lah yang cuba membaiki kerosakan yang dibuat oleh Dr Mahathir benar-benar mengena.

Oleh sebab itu, pada pandangan saya Khairy juga belum layak untuk berdebat dengan Anwar. Perdebatan Khairy dengan Anwar tidak lebih daripada untuk menaikkan semula dirinya dalam dunia percaturan politik UMNO. Berdasarkan pengalaman-pengalaman itu, saya melihat Nazri dan Khairy tidak sepatutnya menjadi ‘pengacau’ ketikamana pelbagai pihak berusaha untuk menjayakan debat antara Najib dan Anwar. Berikan peluang keemasan kepada rakyat Malaysia untuk menyaksikan satu perdebatan bersejarah yang akan menjadi titik tolak kepada budaya politik yang lebih sihat di negara ini.

Dr Mohd Zuhdi Marzuki,
Pengarah Institut Kajian Polisi (IPS)
Dewan Pemuda PAS Pusat

Sumber: Anwaribrahim.blog

Khamis, 13 Januari 2011

Cabar Anwar Berdebat, KJ Guna Talian Hayat

12/01/2011


SHAH ALAM 12 JAN: Cabaran Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin untuk berdebat dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim disifatkan sebagai talian hayat untuk menyelamatkan karier politiknya.

Disamping itu ia sebagai usaha menarik perhatian Presiden Umno kerana menurut Ketua Cabang PKR Rembau, Badrul Hisham Shaharin kini spekulasi kuat mengatakan Khairy kini sedang bergelut dengan situasi parti yang tidak lagi memerlukannya.

Badrul berkata Khairy cuba meraih kembali kepercayaan Umno dengan menawarkan diri untuk melindungi Najib Abdul Razak.

"Khairy ini dia menteri pun tidak. Dia tidak diiktiraf oleh kerajaan Umno-BN. Jadi bagaimana dia nak cabar Anwar, dia anggota kabinet pun tidak," kata Badrul kepada Tv Selangor.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan Khairy memerlukan bantuan Najib untuk menyelamatkannya dari tuduhan terbabit dalam skandal Alcatel-Telekom.

"Minggu lepas dia merajuk, malah ada blogger blogger Umno yang mendakwa merajuknya itu ada kaitan dengan skandal Alcatel-Telekom, sejauh mana kebenarannya saya tak tahu," katanya lagi.

Badrul berkata demikian mengulas kenyataan Khairy hari ini yang mencabar Anwar supaya berdebat dengannya berhubung isu perbandingan dasar ekonomi Umno-BN dan Pakatan Rakyat.

Khairy turut mencerca Anwar dengan berkata mantan Menteri Kewangan itu tidak sama taraf untuk berdebat dengan Najib.

Khairy berkata demikian selepas Anwar mencabar Najib ke satu debat terbuka selepas Presiden Umno itu memperlekehkan pelan reformasi 100 hari Pakatan Rakyat.

"Sebelum dia sibuk nak berdebat dan mempertahankan sesiapa sahaja. Dia sendiri perlu penuhi amanah dia sebagai MP Rembau. Janji pilihanraya umum ke 12 tidak ditunaikan.

"Pengundi Rembau tidak perlukan dia berdebat dengan Anwar," katanya./TVNews

SIAPA NAK BERDEBAT DENGAN ANWAR LAGI ? IKUT GILIRAN OK

Oleh: Mandor

ISU Debat belum habis walaupun Najib telah `menyorok' belakang Bik Mama. Mungkin Najib kata " Aku bukan takut dengan Anwar, tapi Anwar yang tak takut dengan aku...". Maka Bik Mama pun jawab," Issshh...i ingatkan U ni takut ngan i jer....."
Justify Full
Kalau kita orang tuduh takut dengan bini, tentulah kita malu bukan? Jadi, macam mana nak `cover' malu? Itu kena pandai masing-masing la....

Bila Najib takut untuk berdebat dengan Anwar, terpacul pula muka-muka pengampu nak berdebat dengan Anwar juga. Laris betul Anwar ni. Maklumlah, sesiapa boleh tewaskan Anwar, mereka akan dilantik jawatan tinggi atau akan diberi anugerah oleh bos. Yang cerdik Ezam sesumpah, tak payah debat, cuma pergi merata tempat kutuk Anwar, buat sumpah sikit dan bodek Najib, tup..tup...dapat `Senatak'.

KJ pula dah hampir putus asa. Jadi Ketua Pemuda Umno tapi tak pegang apa jawatan pun dalam kabinet, kecuali berada di `kabinet' dapor je. Terasa `fade up' juga, itu yang terasa tak mahu lagi jadi calon Pilihanraya. `Test market' kot. Orang yang dok dalam `kabinet' dapor ni pun terasa nak cari makan disaat akhir. KJ pun cabar Anwar debat. Geli aku. Orang Rembau semua tahu kisah KJ lari lintang pukang bila Chegu Bard cabar beliau berdebat di Rembau semasa Pilihanraya Umum yang lalu. Kali ni, mana tahu bila cabar Anwar saja, Najib pun angkat beliau jadi apa-apa pun lah.....

Sekor lagi Nazri Aziz. Menteri yang tak pernah-pernah naik pangkat asyik jadi Menteri je sejak dulu pun mahu cari makan juga. Beliau cabar Anwar tentang isu Apco. Tujuannya, biar orang lupa pasal isu janji 100 hari PR yang mahu didebatkan oleh Anwar dengan Najib itu. Itu stail Nazri yang akan pusing tajuk agar bosnya selamat. Cari makan cara ini mudah sikit.

OK lah, tak kiralah siapa yang nak cari makan dengan mencabar Anwar berdebat. Tetapi, boleh tak selesaikan satu-satu ikut giliran untuk berdebat dengan Anwar? Yang pertama dulu, Shabery Cheek dah lepas sampai meleleh air liur atas pentas. Kini, giliran Najib, tunggulah sampai Najib naik pentas dulu nak tengok apa yang meleleh dari Najib nanti. Lepas itu nanti, barulah peluang untuk Nazri, kemudiannya KJ. Ikut giliran lah, jangan berebut....

Yang penting, tunggu Najib dulu naik. Kalau Najib tak mahu naik, dia boleh `passing' kat Bik Mama. Sebab apa beza Najib dengan Bik mama? /mandor.blogspot.com

DR HASSAN ALI, ADAKAH INI SATU USAHA MOTIVASI ?

Oleh: WFAUZDIN NS

SYABAS buat Setiausaha Agung PAS, Mustafa Ali yang menegur Pesuruhjaya PAS Selangor Dr Hassan Ali yang memberikan kenyataan negatif dan bersifat songsang dengan keputusan PAS di dalam isu perlantikan SUK Selangor.

Memang benar, Dr Hassan Ali tidak menyebut bahawa PAS Selangor menentang usaha Kerajaan PR Selangor menolak Datuk Khusrin sebagai SUK Selangor. Beliau juga tidak menyebut bahawa PAS Selangor menyokong usaha Kerajaan PR Selangor menentang perlantikan Datuk Khusrin. Maka, ianya seperti `neutral'. Adakah ini keputusan PAS Selangor atau keputusan beliau seorang? Adakah Dr Hassan Ali menjual nama PAS Selangor atas kapasitinya sebagai Pesuruhjaya PAS Selangor?

Kenyataan Dr Hassan Ali dilihat ada betul walaupun ada yang salah, tetapi tidak bijak. Betulnya, beliau berkata beliau boleh bekerjasama dengan Datuk Khusrin sewaktu Datuk Khusrin memegang jawatan Pengarah JAIS. Walaupun kita dengar dan lihat berbagai kerosakan dan sikap berat sebelah Datuk Khusrin ketika menjawat jawatan itu, namun Dr Hassan Ali kata dia boleh bekerjasama dengannya.

Salahnya pula, anggapan Dr Hassan Ali bahawa apabila beliau boleh bekerjasama dengan Datuk Khusrin maka semuanya boleh berjalan lancar nanti. Beliau silap, sekarang ini Datuk Khusrin tidak berada di kerusi Pengarah JAIS tetapi di kerusi SUK Selangor. Ini bererti masa untuk MB Selangor pula berdampingan dan berurusan dengan Datuk Khusrin. Jika Dr Hassan Ali dakwa beliau boleh bekerjasama dengan Datuk Khusrin, belum tentu Tan Sri Khalid boleh berbuat demikian. Belum tentu semua Exco boleh satu kepala dengan Dr Hassan Ali. Mereka semua kenal Datuk Khusrin tidak seperti Dr Hassan Ali kenal.

Susah sangatkah selaku Pesuruhjaya PAS Selangor beliau menyebut "PAS Selangor akan tetap bersama keputusan PAS Pusat dan PR di dalam isu perlantikan SUK Selangor ini". Jika begitu, barulah dikatakan `Wala' terhadap keputusan pimpinan. Mengapa perlu banyak celoteh lagi? Mengapa mesti sebut dan memberi amaran agar Kerajaan Selangor jangan menyerang peribadi Datuk Khusrin? Bila masa peribadi Datuk Khusrin diserang? Menyebut kelayakan beliau dari Gred C ke Gred A terus itu sebagai serangan peribadi?

Mengapa perlu disebut bahawa menyerang Datuk Khusrin dikhuatiri kakitangan awam akan berdemontrasi atau mogok? Kita tidak pernah dengar pun ura-ura sebegini, tiba-tiba Dr Hassan Ali sebut seolah-olah memberikan idea pula kepada semua kakitangan awam di Selangor. Adakah beliau anggap semua kakitangan awam bodoh dan tidak tahu apa yang berlaku sekarang? Malahan, mereka semua lebih tahu dari kita prosedur pentadbiran seperti ini.

Pada saya, Pesuruhjaya PAS Selangor perlu ditarbiyyah lagi agar tidak menyalahgunakan kepakaran `motivasi'nya itu. Ada tempat dan ketikanya motivasi itu perlu, tetapi berdepan dengan puak ini seribu petua atau motivasi pun tidak guna. /wfauzdin.blogspot.com

`1 MALAYSIA' MALU PUNYAI PM YANG PENAKUT

Oleh: WFAUZDIN NS

AKHIRNYA Najib patuh nasihat Ezam sesumpah agar jangan berdebat dengan Anwar. Alasannya, tiada hasil debat tersebut. Seorang PM boleh berkata debat tidak mendatangkan hasil? Jika begitu, tarik balik atau haramkan saja sebarang program debat di semua sekolah-sekolah dan pengajian tinggi termasuk Debat Piala PM yang diadakan setiap tahun itu. Buat apa buat program jika tiada unsur kebaikan darinya. Merugikan masa dan wang sahaja.

Negara bertamaddun dan jauh lebih maju dari Malaysia, Amerika Syarikat sentiasa mengadakan debat di antara pemimpin mereka. Apa hasilnya? Hasilnya rakyat Amerika boleh menilai dan memilih siapakah pemimpin yang berkaliber serta mempunyai wawasan yang baik. Adakah Najib lebih cerdik dan bijak dari mereka?

Hakikatnya, Najib takut untuk berdebat. Beliau hanya berani muncul di kaca TV, tuding jari sana sini memburukkan Pembangkang dan menipu rakyat. Najib tidak berani berhadapan dengan DS Anwar kerana beliau bimbang segala temberangnya akan bocor. Itu hakikat sebenar, bukan kerana debat itu tidak akan membawa hasil. Sesiapa yang menyatakan debat adalah suatu perkara yang tidak berfaedah, orang itu lebih bodoh dari pelajar-pelajar sekolah menengah. Kununnya, ingin lakukan transformasi dan bersikap terbuka, tapi bacul dan penakut.

Puak-puak pencacai seperti Nazri dan KJ, tidak payahlah sibuk mahu mengipas Najib. Memang kamu tidak layak untuk berdepan dengan Anwar kerana kamu bukan pemimpin besar yang ada kuasa untuk mengubah dasar kerajaan. Kamu hanya layak berdebat dengan ikan-ikan bilis setaraf kamu juga dan pilihlah mana-mana satu orang dari Pembangkang yang setaraf dengan kamu. Jangan perasan kamu sudah setaraf dengan Anwar. Cuba tanya Shabery Cheek dan belajar dari beliau./wfauzdin.blogspot.com

Rabu, 12 Januari 2011

DR HASSAN ALI - JIKA KELUAR DARI MULUT ITU SUMBANG, LEBIH BAIK DIAM

Justify FullOleh: WFAUZDIN NS

SEKIAN lama merindui suara YB Dr Hassan Ali, Pesuruhjaya PAS Selangor semenjak dari rakyat Selangor bangkit menyerahkan memorandum ke Istana membantah tindakan SYABAS sehinggalah kehangatan isu perlantikan SUK Selangor, kali ini Dr Hassan Ali bersuara. Sebelum ini yang banyak bersuara mewakili PAS di Selangor adalah YB Khalid Samad, mungkin saya silap atau ketinggalan mendengar suaranya sejak kebelakangan ini.

Pernah beberapa blog sebelum ini bertanyakan di mana Dr Hassan Ali tatkala ribuan rakyat Selangor dan Lembah Kelang beserta pimpinan PR berhimpun di Masjid Negara bagi menyerahkan memorandum ke Istana membantah tindakan SYABAS. Peliknya, yang kelihatan di pintu Istana bersama MB Khalid Ibrahim adalah YB Khalid Samad. Mungkin Dr Hassan Ali hadir tetapi terlewat atau pun beliau keuzuran ketika itu. Ada blog melaporkan beliau langsung tidak hadir semasa perhimpunan tetapi hadir ke rumah MB Selangor setelah selesai perhimpunan. Saya tidak percaya berita itu, kerana mana mungkin Dr Hassan Ali bersikap sedemikian kerana beliau adalah Pesuruhjaya PAS Selangor.

Di dalam isu perlantikan SUK, boleh dikatakan semua pimpinan PR termasuk PAS sepakat mengingatkan MB Selangor tentang sejarah di Perak. Hampir semua bersetuju bahawa perlantikan itu tidak beretika dan mempunyai motif politik. Cuma Dr Hassan Ali sahaja mempunyai nada yang agak ganjil sedikit tentang isu ini. Memetik laporan di dalam Malaysiakini, "Hasan turut memberi amaran, kerajaan negeri mungkin akan menghadapi masalah sekiranya melancarkan serangan peribadi ke atas Khusrin. Jelasnya, tindakan itu tidak adil kepada 28,000 penjawat awam di negeri itu. "Jika mereka berpiket, kita mungkin akan bermasalah," katanya (Malaysiakini). Mungkin Datuk Khusrin lega sedikit dengan AMARAN oleh Dr Hassan Ali kepada Kerajaan Negeri Selangor yang beliau sendiri sebagai Exconya.

DR Hassan Ali juga menyebut, beliau tiada masalah untuk bekerja dengan Datuk Khusrin kerana beliau mempunyai pengalaman bersamanya. Mungkin beliau tiada masalah dengan Datuk Khusrin kerana Datuk Khusrin dilantik sebagai SUK Selangor yang bekerja rapat dengan MB Selangor serta ramai lagi Exco, bukan beliau seorang. Jika MB Selangor merasakan tidak selesa dan mungkin bermasalah dengan Datuk Khusrin, begitu juga Exco-Exco yang lain kecuali Dr Hassan Ali, adakah bijak Datuk Khusrin diterima?

Mungkin Dr Hassan Ali hanya nampak bagaimana suatu ketika bekas Pengarah JAIS ini menarik kembali tauliah kepada YB Khalid Samad, maka Datuk Khusrin telah mematuhi peraturan? Bagaimana dengan kisah Adun DAP memasuki ruang masjid, kisah Najib ingin menggunakan masjid untuk politik dan kisah pemimpin MIC yang juga memasuki ruang masjid?

Walau bagaimanapun, Dr Hassan Ali mengakui kaedah perlantikan Datuk Khusrin itu agak luar biasa. Tetapi, Dr Hassan Ali tidak pula memikirkan mengapa ianya terjadi secara luar biasa. Luar biasa tentu ada sebab, bukan?

Apabila membaca kenyataan Dr Hassan Ali itu, kesimpulannya bolehlah dikatakan bahawa Dr Hassan Ali berharap agar Kerajaan Negeri Selangor usah kecuh atau sibuk sangat tentang isu ini. Seperti katanya, Dr Khusrin masih boleh dibimbing dan dibentuk. Kalau begitu nasihat beliau, elok sangatlah. Kita cuma bimbang nanti tidak sempat kita membentuk Datuk Khusrin, dia pula yang `membentuk kerajaan baru' menggantikan PR di Selangor. Tidak tahulah jika Dr Hassan Ali masih tertunggu-tunggu saat itu. Pada saya, jika yang keluar dari mulut itu sumbang, lebih baik diam saja macam dulu. /wfauzdin.blogspot.com

APABILA ANWAR CABAR NAJIB, BERLUMBA MAHU JADI PENGAMPU DAN PENCACAI`

Debat Anwar - Shabery yang menjadi sejarah memalukan buat Umno...

Oleh: WFAUZDIN NS

APABILA DS Anwar mencabar Najib untuk berdebat di dalam isu ekonomi kerana Najib telah `berkokok' di dalam TV memperlekehkan janji 100 hari oleh PR jika memerintah negara, maka inilah peluang para `penjilat dan pengampu' Najib untuk menonjolkan diri membela atau `cover' bos mereka itu. Cuba rujuk laporan oleh Malaysian Insider tentang kisah pengampu-pengampu ini.

Pertamanya, tentulah `pencacai nombor Wahid' iaitu Nazri Aziz. Di zaman Mahathir, muka inilah yang tidak lekang mencium tangan Mahathir. Selepas itu di zaman Pak Lah, muka ini juga mengipas gila Pak Lah sehingga sanggup menghina Mahathir sebagai nyanyuk. Sekarang, muka yang sama ini juga membodek dan `menjilat' Najib. Begitulah kaedah cari makan oleh Menteri tidak ada standard ini.

Beliau mencabar DS Anwar untuk berdebat dengannya sebelum mahu berdebat dengan Najib. Perasan sungguh Nazri Aziz ini, apa `standard' beliau untuk `bersilat 'dengan DS Anwar? Nazri bukan lawan bagi DS Anwar, kerana sejarah telah membuktikan betapa Shabery Cheek `berbuih mulut' apabila berdepan dengan Ketua Pembangkang ini. Mungkin kali ini tidak sampai hati DS Anwar `bersilat' dengan anak murid Najib yang baru belajar `silat pulut atau silat pengantin' itu. Kita berharap DS Anwar menolak bertemu dengan Nazri ini kerana ianya akan menjatuhkan darjat DS Anwar sahaja sepertimana ketika beliau bertarung dengan Shabery Cheek dalam isu minyak dahulu. Ketika itu ramai memberi komen betapa jauhnya taraf Menteri berkenaan dengan DS Anwar sehinggakan tidak tentu hala hujahnya sepanjang perdebatan isu minyak tersebut.

Bersuara pula orang Jelebu, YB Rais Yatim yang pernah dikaitkan dengan kes keji baru-baru ini yang mana beliau telah nafikan. Samada disiasat atau tidak, Wallahu Aklam. Rais lagi tidak layak untuk memberi komen kerana manusia yang pernah `membakar jambatan 'dengan Umno ini sememangnya mahu hidup lebih lama di dalam politik. Lebih baik Rais Yatim buat kerja di Jelebu kerana orang Jelebu sudah bertahun bermasalah dengan kemudahan bas awam. Selesaikan masalah bas di Jelebu terlebih dahulu. Sediakan WIFI di Jelebu dahulu sepertimana beliau mahu sediakan WIFI di Gua Musang sewaktu PRK Dun Galas baru-baru ini. Di Jelebu, usahkan WIFI, komunikasi 3G pun banyak kawasan yang yang tiada. MP menjawat jawatan Menteri yang jaga komunikasi, tetapi hampeh. Jangan Rais fikir bila beliau menyampuk isu debat ini rakyat boleh lupa kisah beliau? "Sori, tak dapek den nolong eh."

Memang dijangka, suara `raja katak' Ibrahim Ali dari Pasir Mas pasti berbunyi. Beliau menyebut DS Anwar tidak layak berdebat dengan Najib tentang ekonomi kerana DS Anwar tiada kelulusan. Betapa bodoh punya `raja katak' kita tidak tahu. Najib ada kelulusan apa? `Raja Katak' ini pula kelulusan dan pengalaman apa? Pengalaman jadi `katak dan melompat ' beberapa kali? Kerusi Parlimen yang beliau duduk itu pun atas ihsan PAS. Tidak tebal muka ke atau menggerutu seperti katak puru?

Tanpa kelulusan ekonomi sekali pun DS Anwar pernah menjadi Menteri di beberapa Kementerian dan menjadi Menteri Kewangan bertahun-tahun bahkan pernah menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri serta memangku tugas Perdana Menteri. Mahathir pernah memuji DS Anwar sebagai Menteri Kewangan terbaik ketika Mahathir menjadi PM. `Raja Katak 'pula apa pengalamannya? Ketika beliau menjadi Menteri Di Jabatan Perdana Menteri yang menjaga undang-undang dahulu, adakah beliau pakar di dalam bidang perundangan? Bodoh teramat bodoh punya hujah, nasib baik bukan MP dari PR.

Saya malas untuk mengulas komen seorang `Profesor kangkung' yang turut mahu `cover' Najib. Saya tidak tahu macam mana beliau boleh jadi Profesor dengan komen sedangkal itu. Saya lebih loya dengan kenyataan Ketua Pemuda Umno Perak yang mahu DS Anwar berdebat dengan KJ. Hilang akal agaknya puak-puak Umno ini apabila disergah oleh DS Anwar untuk berdebat dengan Najib. Siapa KJ mahu berdebat dengan DS Anwar? KJ hanya Ketua Pemuda, lawan beliau memadai kita letakkan Chegu Bard sahaja jika beliau takut untuk bertemu dengan Ketua AMK, Shamsul Iskandar. Kita masih ingat sewaktu Pilihanraya Umum yang lalu, entah di mana KJ menyorok tatkala Chegu Bard mencabarnya berdebat di Rembau. Itu baru Chegu Bard sudah bisa buat KJ kecut. KJ harus cermin muka dia dahulu, dan bertanya kepada Ketua Pemuda Umno Perak yang kecut perut apabila dicabar oleh Ketua Pemuda PAS Perak untuk berdebat baru-baru ini.

Saya malas mahu ulas komen `beberapa ekor lagi mengkarung ' di dalam Umno yang cuba membela Najib daripada dimalukan oleh DS Anwar nanti. Kita cuma mahu tanya, Najib berani atau tidak berdepan dengan DS Anwar, itu sahaja. Persetankan suara-suara pengampu dan pencacai yang lain itu kerana mereka membela bos hanyalah untuk mencari makan. Teringat saya akan kata-kata Ezam sesumpah dahulu, "tunjukkan pada saya siapa yang masuk Umno ikhlas?". Inilah wajah-wajahnya yang dimaksudkan oleh Ezam sesumpah termasuk dirinya sendiri./wfauzdin.blogspot.com

ISA SAMAD - APABILA TUBUH DAN AKAL SAMA PENDEK

Janjiku tertunai....
Oleh: WFAUZDIN NS

MEMALUKAN juga aku apabila seorang Wakil Rakyat, orang kampung aku iaitu YB Isa Samad yang baru dilantik sebagai Pengerusi Felda menunjukkan taringnya. Betapa pendeknya akal Isa Samad apabila dikatakan mengugut kakitangan syarikat kumpulan Felda agar menyokong Bn sekiranya tidak mahu disingkirkan.

Memetik laporan Malaysiakini semalam, Pemangku Ketua Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Herman Samsudeen berkata ugutan Isa itu disampaikan ketika pertemuan sulung Isa dengan seluruh kakitangan syarikat kumpulan Felda, baru-baru ini. Adun Bagan Pinang yang tidak berapa tinggi dan pendek akal ini seolah-olah ingin menunjukkan kehebatannya menerajui Felda. Beliau menyangka semua kakitangan Felda pendek akal seperti beliau dan tidak tahu kisahnya yang merasuah perwakilan Umno untuk dipilih sebagai Naib Presiden Umno dahulu.

Sekarang ini pun, orang di Bagan Pinang masih tertanya-tanya di mana hebatnya Bandar Tentera Darat di Port Dickson seperti yang dijanjikan sewaktu PRK Dun Bagan Pinang dulu? Di mana WIFI yang dijanjikan kepada warga tentera di Bagan Pinang? Di mana kolam renang dan Padang Futsal? Cuma, janji yang tertunai oleh Isa Samad adalah bernikah baru setelah kematian isterinya.

Amat malang Peneroka Felda mendapat seorang ketua yang mempunyai rekod rasuah. Sudahlah Felda tersedia dengan berbagai masalah dan penyelewengan, dapat pula orang seperti ini. Kita akan saksikan nanti bagaimana Felda akan dirosakkan oleh orang tidak cukup tinggi ini./wfauzdin.blogspot.com

Hadi Rakan Setia Saya, ujar Anwar

Sumber TVS

KUALA LUMPUR 11 JAN : Menyifatkan Datuk Seri Abd Hadi Awang sebagai rakan karibnya sambil mengesa rakyat jangan percaya dengan cerita-cerita musuh yang mahu melihat Pakatan Rakyat berpecah, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketua Umum PKR itu menegaskan perkara ini ketika ceramah di Gombak malam tadi bagi mempertahankan Presiden PAS itu yang kini berhadapan dengan kritikan ekoran pertemuan bersama pemimpin Umno pada 24 Disember lalu.

Jelas Anwar, Hadi dan PAS telah memperlihatkan sokongan padunya kepada beliau ketika berhadapan dengan hukuman penjara pada 1999.

“Ketika saya dipenjarakan, mereka yang menyokong saya ialah PAS, (Mursyidul Am PAS) Tok Guru Nik Aziz, dan Tok Guru Hadi Awang.

“Mereka menghimpunkan ribuan penyokong mereka untuk mendoakan kesejahteraan saya. Mereka rakan karib saya,” katanya.

Kelmarin PAS mengadakan program solat hajat dan pidato perdana di Stadium Malawati Shah Alam kelmarin.

Malam tadi, Anwar juga memberikan amaran bahawa Umno akan melakukan apa sahaja untuk memperlekehkan Pakatan Rakyat.

“Ada banyak dakwaan tetapi semua itu hanya cerita semata-mata. Jangan percaya mereka,” kata Ketua Pembangkang itu.

Selepas pertemuan kelmarin, Anwar berkata Pakatan Rakyat sudah menyelesaikan kontroversi berhubung pertemuan kepimpinan PAS bersama Umno sempena santapan di Istana Terengganu 24 Disember lalu.

Anwar berkata, Pakatan Rakyat sudah dimaklumkan mengenai pertemuan bulan lalu, yang turut dihadiri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya pada majlis santapan anjuran Yang di-Pertuan Agong di Istana Terengganu di Kuala Lumpur.

“Tidak perlu nak panjangkan lagi, kita sudah ambil maklum,” katanya.

“Tiada masalah dan tafsiran lain (pertemuan 24 Disember) itu,” kata Anwar.

Pada sidang media yang diadakan malam tadi, Hadi berkata, pihaknya telah menjelaskan “pertemuan 24 Disember itu” kepada Pakatan Rakyat.

Anwar, yang juga pemimpin PKR meminta penyokong-penyokongnya supaya meletakkan keyakinan dan percaya pada Pakatan Rakyat itu yang bercita-cita mahu menguasai Putrajaya pada pilihan raya umum ke-13.

Sambil itu Anwar memaklumkan negara boleh mencapai perubahan jika setiap kaum boleh bekerjasama ke arah satu matlamat.

“Kita perlukan sokongan daripada semua orang. Kita tidak boleh melakukannya menerusi perhimpunan politik atau slogan politik. Kita hanya boleh menang menerusi keyakinan, kesabaran dan strategi yang kukuh.

“Kita mesti faham bahawa kita hanya boleh menang jika masyarakat Cina, India, Melayu, Iban, Kadazan bekerjasama dan mempertahankan kedaulatan negara,” katanya.

Selasa, 11 Januari 2011

KES LIWAT DS ANWAR - JAMIL KHIR PENGHALANG UNTUK BICARA DI MAHKAMAH SYARIAH?

Oleh: WFAUZDIN NS

DS ANWAR dituduh melakukan perbuatan liwat dengan Saiful Bukhari Azlan dan jika difahami dari seksyen pertuduhan yang dihadapkan ke atas beliau, perbuatan itu dilakukan secara `suka sama suka'. Berlawanan dengan apa yang disebut oleh Saiful Bukhari di dalam mahkamah bahawa beliau `dipaksa' melakukannya walaupun pemuda ini telah `bersedia' dengan memakai tuala dan berwangian.

DS Anwar selaku yang dituduh ingin menuntut keadilan bukan sahaja untuk dirinya bahkan juga keadilan buat Saiful. Mencari keadilan, tempat yang sesuai buatnya selaku umat Islam dan kebetulan juga Saiful yang dikatakan menjadi pasangannya juga berugama Islam sudah pastilah beliau memilih Mahkamah Syariah. Bukankah zina dan liwat `suka sama suka' itu tarafnya sama di sisi Islam dan Mahkamah Syariah sahaja tempat paling layak untuk mencari keadilan dan kebenaran. DS Anwar dari awal lagi menyangkal keras tuduhan terhadapnya, namun tetap mahu merujuk ke Mahkamah Syariah untuk mendakwa Saiful yang telah melakukan fitnah terhadapnya. Maka, DS Anwar mohon agar kes ini dibicarakan di Mahkamah Syariah di bawah pertuduhan `Qazaf'. Saiful pula memilih jalan mudah iaitu dengan melakukan `sumpah laknat' yang tidak pernah diakui oleh Syarak di dalam menghadapi kes seperti ini.

Mengikut berita yang dilaporkan oleh akhbar Buletin Rakyat edisi 119, DS Anwar memberitahu beliau mempunyai maklumat bahawa kertas pertuduhan kes liwatnya sudah disiapkan untuk pendakwaan di Mahkamah Syariah namun ianya telah ditahan oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Senator Mej (Jen) Datuk Seri Jamil Khir Baharom. Beliau mempersoalkan mengapa Menteri yang tahu tentang hukum Islam ini dan juga sebagai bekas Pengarah Kor Agama Angkatan Tentera boleh menggunakan kuasa menyekat pendakwaan.

Di dalam berita yang dilaporkan oleh akhbar itu juga menyebut DS Anwar memohon agar DYMM YDP Agong yang bertindak sebagai Ketua Agama agar melihat kedudukan Mahkamah Syariah supaya terpelihara dari dipergunakan demi kepentingan politik. Begitulah komitmen DS Anwar yang mahukan agar kes beliau dibicarakan secara adil mengikut lunas-lunas Islam dan sewajarnya Menteri yang berada di dalam Umno yang kununnya mengaku sebagai pejuang Islam menyokongnya. Tetapi, ini tidak berlaku dan DS Anwar masih dibawa ke mahkamah sivil yang dilihat semakin cerca merba perjalanannya.

Jelas kepada kita, siapakah yang tidak mahu melihat kepada keadilan di dalam kes ini. Adakah Mahkamah Syariah di negara ini tidak setaraf dengan Mahkamah Sivil? Adakah perundangan Islam tidak membantu Umno untuk melaksanakan kehendaknya? Adakah Umno tidak percaya kepada keadilan Islam apabila melibatkan Ketua Pembangkang ini?

Sekiranya Umno menolak Islam, Umno menghakis kuasa raja-raja dan Umno juga gagal membela Melayu, maka apa lagi boleh kita harapkan dengan parti ini? Jika Islam dan Melayu pun Umno gagal martabatkan, usah kita bicara lagi tentang keadilan Umno terhadap ugama dan bangsa dan suku yang lain. Maka, wajarlah Umno segera ditalkinkan./wfauzdin.blogspot.com

JANJI 100 HARI PR - NAJIB PANIK DAN GELABAH

Pelan 100 Hari: Najib Panik- Dr Hatta

Ditulis oleh Mohd Fazli Othman
10/01/2011


SHAH ALAM 10 JAN: Bendahari PAS Pusat, Dr Hatta Ramli berkata jawapan Perdana Menteri mula tersasar kerana terlalu panik apabila rakyat mulai menyedari kelebihan janji 100 hari Pakatan Rakyat yang mula sampai ke telinga masyarakat.

"Selepas tiga minggu kita umumkan rancangan seratus hari itu, Barisan Nasional(BN) kelam kabut untuk mencari jawapan dan nampaknya hari ini baru keluar jawapannya dengan mengatakan tindakan ini tindakan populis, menghancurkan negara dan menyamakan dengan Greece.

"Itu adalah satu pandangan terdesak daripada seorang yang bergelar Perdana Menteri," katanya.

Ujar Dr Hatta, Najib panik kerana apa yang dijanjikan Pakatan Rakyat merupakan janji yang boleh dikotakan dengan beberapa sumber daripada IPP berjumlah RM28 bilion akan ditarik balik bagi menangani isu-isu yang dijanjikan dalam 'Buku Jingga' tersebut.

"Walaubagaimanapun, janji seratus hari ini bukan hanya kebendaan semata-mata, sebahagiannya adalah untuk menghapuskan ISA yang boleh kita buat dengan keazaman politik yang tinggi di kalangan Pakatan Rakyat. Ini tidak memerlukan kos.

"Begitu juga untuk FELDA misalnya mengambilalih FELDA Plantation dijadikan sebahagian daripada program pembangunan kedua FELDA. Ini tidak jadi masalah besar...ini bukan tindakan melingkupkan ekonomi negara," katanya kepada Tv Selangor.

Dalam pada itu, Dr Hatta merasakan tanggapan Najib negara muflis mungkin disebabkan Pakatan Rakyat menjanjikan pembayaran gaji atau elaun tambahan kepada guru-guru iaitu RM500 seorang yang dianggar sebanyak RM2 hingga RM3 bilion setahun.

Katanya, kalau inilah menyebabkan ekonomi negara bankrap, saya rasa penganalisis ekonomi Najib amat-amat ketinggalan serta tidak memberikan nasihat yang baik kepada Perdana Menteri.

"Najib sebenarnya terdesak untuk memberikan satu jawapan kerana janji kita dalam program seratus hari ini telah sampai ke masyarakat yang mula menyedari kelebihan yang dibawa oleh Pakatan Rakyat," kata Ahli Parlimen Kuala Krai itu./TVNews

HALAU BALIK INDIA, RUPANYA MAMAK INI MENIPU DAN BAKAL KENA SAMAN

'Balik India': Tiada bukti, tiada permohonan maaf

Susan Loone
Jan 10, 11

ADUN Komtar, Ng Wei Aik berkata tiada permohonan maaf akan diberikan atas dakwaan beliau mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman ke atas seorang pemilik restoran India Muslim kerana dakwaan itu tidak berasas.

NONEPengerusi Kongres India Muslim Malaysia (Kimma), Faruk V Raju Mohamed mendakwa Ng mengeluarkan kata-kata “Tutup kedai, pergi balik India” kepada pemilik restoran Syed Kassali Mohamed Aliyar, Ahad lalu.

Ng, bagaimanapun menafikan beliau berbuat demikian.

Rakaman video yang didakwa sebagai bukti bahawa Ng berbuat demikian juga gagal mengaitkan beliau mengeluarkan kenyataan rasis itu. Justeru, katanya, soal memohon maaf tidak timbul.

NONESebaliknya, setiausaha politik kepada ketua menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng itu menuntut Kimma dan pihak yang menuduhnya membuat permohonan maaf.

“Isu ini dimainkan sejak minggu lalu. Sudah tiba masa untuk menutupnya. Kita tidak mahu buang masa melayan perkara yang tidak berlaku,” kata Ng kepada wartawan semalam.

Ng juga memberikan Faruk dan pemilik restoran itu, Syed Kassali Mohamed Aliyar tempoh seminggu untuk membuat permohonan maaf atau mereka akan menghadapi tindakan undang-undang kerana cuba memfitnahnya./Malaysiakini

KELEMAHAN SAYA ADALAH TERLALU TOLERAN - DS ANWAR

Lompat parti satu demi satu

Wawancara kemudian dilanjutkan kepada isu "keluar parti". Meskipun isu ini agak lama, malah mungkin boleh dianggap "basi", tetapi MerdekaReview cuba mengeluarkan sesuatu yang mungkin terpendam dalam hati Anwar Ibrahim.

Beliau pada mulanya mempertikaikan istilah "orang rapat" yang digunakan wartawan, walaupun tidak berniat untuk menafikan bahawa mereka yang meninggalkan perjuangan itu adalah antara kawannya. "Orang yang ditafsir sebagai rapat dalam parti, itu orang yang paling banyak yang dicari. Dia (UMNO) tak akan cari... Kalau dia dapat umpamanya Ketua Cabang Pokok Sena, dia tidak...valuable. Dan offer tidak semahal itu," jelasnya.

Bagaimana perasaannya, apabila seorang demi seorang meninggalkannya? "Ya, tidak menyenangkan. Tiada sesiapa yang akan gembira dengan benda ini. Tapi saya realistik. Kalau kamu memandang kepada sejarah, kamu melihatlah sejarah semua pergerakan di serata dunia... Adakah ini masalah yang sebenarnya, apabila orang keluar, parti habis?"

Beliau mengambil contoh PAS, yang pernah menyaksikan sejarah bagaimana bekas Presidennya Asri Muda meninggalkan partinya, sebelum UMNO yang menyaksikan hampir semua Presiden Parti pernah meninggalkan wadah parti itu, termasuk Onn Jaafar, Tunku Abdul Rahman, Hussein Onn dan sebagainya.

MerdekaReview mengambil contoh Mohd Ezam Mohd Nor (gambar kiri), yang pernah bekerja sebagai Setiausaha Politik Anwar Ibrahim sebelum beliau dipecat selaku Timbalan Perdana Menteri. Ezam antara pejuang yang paling terserlah pada zaman Reformasi, sehingga ditahan di bawah ISA dan Akta Rahsia Rasmi 1972.

"I knew him, selepas saya dibebaskan... Tapi intention dia, dia kata, 'erm... you know, we have to survive. Then, kalau kamu (Anwar) nak jadi Perdana Menteri, mesti jalan UMNO'. Itu dia punya pendirian, konsisten," kata Anwar, yang tidak terkejut apabila Ezam kembali ke pangkuan UMNO pada Mei 2008, selepas tsunami politik.

Apakah faktor di sebalik fenomena keluar parti, selain "habuan" yang dikatakan itu?

"Kamu dah struggle lama, kadang-kala susah, pressure, duit tak ada, macam-macam. So saya tak tahu apa yang sebenarnya. Tapi saya tengok, masalah hutang, kena charge mahkamah, ada hukum. Kemudian kalau kamu masuk saja, terus... semua settle! Sangat menarik dalam negara ini...," sindirnya.

Apakah beliau terasa sedih apabila kawan dan orang di sisinya meninggalkannya seorang demi seorang?

"Terasa? Yes. Tapi kadang-kadang dalam perjuangan, ia juga membantu. Pertamanya, bahawa kita pilih calon mesti yang betul-betul krediber dan wibawa. Itu pengajaran. Yang keduanya, kemungkinan ini proses pembersihan. Lebih baik sekarang. You menang besok, yang tak layak pun minta jadi menteri, bergaduh juga. Kadang-kadang kamu perlu terimanya."

"Kamu cukup tabah untuk berdepan dengannya?" aju wartawan, "Ya, kamu perlu begitu," jawabnya. Malah dengan nada ringan beliau mempersalahkan dirinya, "Boleh jadi juga kelemahan saya tentang sistem. Cara saya tu, saya lebih toleran. Kalau setengah orang, kalau ikutnya sebulan pertama dah pecatlah Zul (Zulkifli Noordin) tu, saya tangguh enam bulan..." (Bahagian kedua, bersambung)

Bahagian pertama: Prinsip Raja Berperlembagaan Anwar: Sultan perlu dapatkan nasihat MB

*Wawancara ini dijalankan oleh Chan Wei See (Editor MerdekaReview, edisi bahasa Cina), Lim Hong Siang (Editor MerdekaReview, edisi bahasa Malaysia) dan Ong Vic Kee (Wartawan MerdekaReview, edisi bahasa Cina), di pejabat Anwar Ibrahim pada 6 Januari 2011.

ADA RAKAMAN, MAHU PUTAR BELIT APA LAGI?

Putar belit permohonan maaf, Fadzill dibidas

Susan Loone
Jan 10, 11

Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia Pulau Pinang (PKMMPP) dibidas oleh kerajaan negeri kerana memutar-belitkan kata-katanya berhubung permohonan maaf kepada ketua menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, baru-baru ini.

NONEPengerusi, jawatankuasa perdagangan dalam negeri, pengguna dan agama, Abdul Malik Abul Kassim (kiri) berkata presiden persatuan itu, Datuk Muhamad Fadzill Hassan menggunakan media bagi memutar-belitkan kata-katanya dengan berkata ia hanya dilakukan untuk saling memahami serta memaafkan antara satu sama lain dengan kerajaan negeri.

Abdul Malik yang juga ADUN Batu Maung kemudiannya menunjukkan kepada wartawan rakaman audio yang dengan jelas menunjukkan Fadzill memang membuat permohonan maaf dengan menarik semula kenyataan awalnya ke atas kerajaan negeri.


Cakap tak serupa bikin

"Ini menunjukkan dengan jelas jenis orang ini,” katanya.

Ditanya, tindakan yang bakal diambil ke atas Fadzill jika beliau tetap dengan ulasannya, Lim yang juga hadir pada sidang media di Komtar itu berkata adalah sukar berurusan dengan orang yang "cakap tak serupa bikin."

NONEKatanya, dengan berbuat demikian, Fadzill menunjukkan bahawa permohonan maafnya itu tidak ikhlas.

"Mungkin dirinya sendiri keliru... mungkin juga dia disalah-petik oleh akhbar,” katanya.

"Kita akan biarkan beliau membuat keputusan dan menjelaskannya.

"Kenapa beliau putar belitkan kenyataan yang dibuatnya sendiri. Tak apa kita ada bukti rakaman sidang media itu. Dan, ia boleh memalukanya dirinya sendiri," kata Lim sambil menambah bahawa Abdul Malik akan menghubungi timbalan Fadzill untuk perbincangan lanjut.

Ahad lalu, Bernama melaporkan permohonan maaf PKMMPP pada pertemuan dengan Ketua Menteri Pulau Pinang tidak berkaitan dengan teguran persatuan itu sebelum ini

NONE"Permohonan maaf saya itu adalah atas kemungkinan terkasar bahasa sebelum ini terhadap kerajaan negeri, itu saja.

"Ini bukan bererti ia ada kaitan dengan teguran saya terhadap kerajaan negeri sebelum ini," Fadzill dipetik berkata kepada pemberita.

Cerita sebaliknya

Selepas Pakatan Rakyat mengambil alih pemerintahan negeri, PKMMPP seringkali mengeluarkan kenyataan membidas kerajaan pimpinan Lim dengan dakwaan kontraktor Melayu seringkali dinafikan projek.

NONENamun perangkaan yang dikeluarkan kerajaan negeri menunjukkan cerita yang sebaliknya.

Sepanjang tahun 2008 hingga 2010, 18 projek melibatkan Jabatan Parit dan Saliran diperolehi oleh kontraktor Melayu dengan peruntukan RM40 juta.

Manakala tender Jabatan Kerja Raya pula menyaksikan 17 projek bernilai RM20 juta yang diluluskan antara Januari hingga 30 November 2010 di mana 16 diberikan kepada kontraktor Melayu dan hanya satu kepada bukan Melayu./Malaysiakini