RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Sabtu, 25 Disember 2010

`GENG MAMAK' PUN TAK TAHAN DENGAN KENAIKAN HARGA BARANG

Makanan mamak naik harga


SEORANG pekerja restoran mamak di Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur menebar roti canai yang harganya dijangka naik tahun depan.

KUALA LUMPUR - Di sebalik peningkatan kos sara hidup yang terus membebankan rakyat, Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma) mahu menaikkan harga semua makanan dan minuman yang dijual disemua restoran ahli persatuan itu mulai awal tahun depan.

Tindakan yang dilihat agak tergesa-gesa itu tanpa perlu melakukan rundingan dengan kerajaan jelas membuktikan bahawa persatuan tersebut mempunyai kuasa penuh untuk menaikkan harga setiap jenis makanan dan minuman di antara lima hingga 10 peratus.

Seperti biasa alasan yang diberikan oleh Presma untuk menjustifikasikan kenaikan harga itu ialah ahli-ahlinya yang kini seramai 2,700 orang sudah tidak lagi sanggup menanggung kos operasi berikutan kenaikan kos bahan mentah.

DOA HARUSSANI BUAT NAJIB DAN ROSMAH

Lain kali kena hati-hati: Harussani


IPOH – Mufti Perak, Tan Sri Harrusani Zakaria menasihatkan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor supaya lebih berhati-hati dan menyelidiki sesuatu program sebelum menerima jemputan untuk hadir bagi mengelak sebarang tohmahan serta fitnah.

Menurutnya, rasa tidak puas hati ini timbul dalam kalangan masyarakat yang kurang bersetuju dengan tindakan Rosmah hadir ke Festival Fesyen Islamik di Monaco Sporting Club, Monte Carlo pada 10 Ogos lalu.

“Setelah diteliti, ada model dan pakaian yang diperagakan pada majlis itu bercanggah dengan syariat Islam seperti tertera kalimah Muhammad.

“Pengamatan saya tindakan itu tidak bersesuaian dan bercanggah dengan tema serta tujuan penganjuran,” katanya dalam kenyataan bertulis kepada Sinar Harian di sini, semalam.

Harrusani berkata, sebagai mufti dan Muslim, beliau prihatin dengan saudara sesama Islam dan mengambil inisiatif untuk menasihati tindakan Rosmah yang menghadiri festival itu.

Katanya, pertimbangan dan penelitian perlu dibuat terlebih dahulu bagi mengelakkan sebarang rasa tidak puas hati serta fitnah terhadap diri dan juga Perdana Menteri.

“Saya bagi warga Muslim negeri ini mendoakan agar Allah memberi kekuatan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri dalam menggalas amanah memelihara agama, bangsa serta tanah air,” katanya./Sinar

BUANG MASA CABAR `AWANG BAPOK' BERDEBAT

Oleh: WFAUZDIN NS

BARU-baru ini aku terbaca di dalam satu berita bahawa orang kuat Utusan Meloya, Awang Selamat diajak bersemuka atau berdebat di dalam isu PAS bersama DAP. Sebelum itu si Awang Selamat yang aku gelar `Awang Bapok' ini ada menulis di dalam akhbar pencacainya itu tentang sejarah kununnya DAP itu sama seperti PAP di Singapura.

Oleh kerana DAP itu seperti PAP, maka PAS haruslah menjauhi DAP sekiranya PAS mahu memperjuangkan Islam, begitulah yang dimaksudkan oleh Awang Bapok. Niat hati si Awang Bapok tentulah ingin menyarankan PAS untuk bersama Umno dan menolak DAP serta PKR. Itulah matlamat si Awang Bapok ini sebenarnya.

Malangnya PAS tidak sebodoh yang si Awang Bapok sangkakan. Justeru itu, PAS mencabar si Awang Bapok untuk bersemuka atau berdebat tentang isu ini. Adakah Awang Bapok berani? Tentu ramai yang berani kerat jari kalau si awang Bapok ini berani. Sebab itu lah aku rasa aku tidak silap menggelarkannya `Awang Bapok'. Adalah lebih baik kita mencabar `bapok' di Lorong Hj Taib untuk berdebat daripada menabar spesis bacul dan penakut seperti Awang Bapok ini.

Salah satu syarat untuk bekerja sebagai Pengarang atau Editor di akhbar pencacai seperti Utusan Meloya adalah orang itu mestilah bodoh dan pengecut. Kerana itulah Awang Bapok ini begitu lama bekerja makan gaji haram di dalam akhbar pencacai tersebut. Bukankah bekerja dengan memutarbelitkan, membohongi, mengampu yang zalim dan menghina Islam itu adalah satu pekerjaaan haram? Apa beza mereka ini dengan tokeh judi dan pekerja kilang arak? Patut pun jiwanya kotor dan hatinya tertutup untuk menerima kebenaran./wfauzdin.blogspot.com

SIAPA TIDAK KENAL SPR ?

Oleh: WFAUZDIN NS

SIAPA tidak kenal SPR? Siapa yang tidak kenal SPR, maka tergolong dalam golongan yang tidak kenal kepada ketidakadilan. "Tindakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tarikh 22 dan 30 Januari depan iaitu hari cuti sebagai tarikh penamaan dan pengundian bagi PRK Dun Tenang, jelas memperlihatkan sikap 'double standard' suruhanjaya itu."(Us Nasha - Harakahdaily).

PRK Galas 4 November lalu, pengundian dibuat pada hari bukan cuti umum sehingga memaksa kerajaan negeri Kelantan pada waktu itu mengumumkan tarikh itu sebagai cuti peristiwa. Apabila berdepan PRK di kerusi yang dikuasai Pakatan Rakyat, SPR dilihat cenderung mengadakan proses penamaan dan pengundian pada hari bekerja, sedangkan apabila di kerusi BN, tindakan sebaliknya dilakukan SPR.

Di sini, kita lebih kenal dengan SPR. Namun di sebalik ketidakadilan yang sering dilakukan oleh SPR, kita masih beruntung kerana tetap mendapat sokongan rakyat sehinggakan banyak kerusi yang telah kita menangi. Bayangkan jika SPR ini mampu melaksanakan peranannya secara profesional dan tidak berlagak sebagai parti komponen Bn. Kita boleh menjamin, sekiranya SPR boleh berlaku adil dan melaksanakan peraturan Pilihanraya tanpa memihak kepada sesiapa, sudah lama PR menguasai Putrajaya.

Di dalam PRK Dun Tenang ini nanti, mahu tidak mahu PR terpaksa hadapi walau sebangsat mana sekalipun SPR itu. Rekod perkhidmatan SPR sejak dari dahulu lagi tidak pernah bertambah baik walaupun silih berganti bosnya bertukar. Alasan SPR apabila kita mengkritiknya, SPR akan berkata pihaknya teramat adil sehinggakan parti pembangkang boleh menguasai beberapa negeri sekarang ini. Itu alasan paling bodoh yang selalu kita dengar. Adakah sebelum kita menguasai beberapa negeri, ini bererti SPR tidak berlaku adil?

Hakikatnya gelombang kebangkitan rakyat yang terlalu kuat tidak mampu dibendung oleh SPR untuk membantu Bn. Berbagai peraturan dipinda oleh SPR untuk menunjukkan kununnya Badan itu telus, tetapi ternyata mereka gagal untuk menunjukkan ketelusan sebenar. SPR gagal untuk menguatkuasakan peraturan rasuah pilihanraya. Setiap kali adanya pilihanraya, maka berlambaklah projek datang mencurah ke kawasan berkenaan. SPR diam tidak mampu berbuat apa-apa.

Kempen oleh Bn dengan menggunakan segala kemudahan dan jentera Kerajaan Pusat tidak asing lagi setiap kali adanya pilihanraya. SPR masih juga menjadi bisu seperti tidak tahu apa-apa tentang peraturan yang mereka cipta sendiri. Inilah SPR yang kita kenali. Amat malang bagi sesiapa yang dilantik untuk menjadi Pengerusi dan pegawai di dalam SPR. Mereka sering diperbodohkan oleh pemimpin yang berkuasa. /wfauzdin.blogspot.com

NAIB PRESIDEN PKR - MENGAPA N.SURENDRAN DIPILIH?

Oleh: WFAUZDIN NS

TERDAPAT rungutan beberapa pihak apabila pimpinan PKR melantik N. Surendran sebagai Naib Presiden yang dipilih. N.Surendran tidak asing untuk NGO yang memperjuangkan hak asasi manusia, dan perlantikkan beliau merupakan satu langkah bijak parti untuk memperkemaskan strategi parti khususnya di dalam memperjuangkan hak asasi.

Tidak begitu bijak jika parti hanya mempunyai tokoh yang terkenal kerana penglibatan di dalam gerakan reformasi semata-mata. Lagi pun, apa yang penting di dalam parti adalah mereka yang dipilih itu mestilah dilihat mempunyai prinsip di dalam perjuangannya. N.Surendran dilihat mempunyai prinsip yang kental di dalam perjuangan hak asasi dan tidak rugi jika parti melantik beliau untuk diuji di saf kepimpinan parti.

Tidak semua tokoh yang bergiat cergas sewaktu di era reformasi dahulu yang mempunyai prinsip dan istiqamah di dalam perjuangan. Terbukti beberapa orang kuat reformasi dahulu telah berpaling arah, lebih malang sekali mereka beralih arah kepada parti yang mereka amat kenali sebagai parti yang menjunjung kezaliman dan ketidakadilan. Oleh sebab itu, perlantikan N.Surendran hendaklah dilihat secara positif.

Adakah N.Surendran dijamin akan setia bersama parti? Sudah tentu tiada siapa boleh menjaminnya hatta Ketua Umum PKR sendiri pun kita tidak berani memberi jaminan. Namun, kita hanya mampu melihat rekod dan sejarah perjuangan seseorang itu. Ini bukanlah bermakna tokoh-tokoh lain tidak boleh diyakini. Bagi saya, saya tetap yakin kepada kesetiaan tokoh seperti Xavier Jeyakumar, N.Gobalakrishnan, Sivarasa Rasiah, Manikavasagam dan Suresh Kumar walaupun mereka gagal dipilih sebagai Naib Presiden.

Cuma, parti harus memberi peluang ini kepada N.Surendran untuk memperjuangkan apa yang diperjuangkan selama ini. Mungkin setelah beliau diberi tempat di dalam parti, perjuangan beliau khususnya di dalam menegakkan hak asasi dapat direalisasikan dengan lebih baik dan efisyen. Jawatan yang beliau sandang itu nanti membolehkan beliau lebih banyak ruang untuk bergerak dan berhubung samada di dalam mahu pun di luar negara untuk memperjuangkan hak asasi sepertimana yang beliau perjuangkan selama ini.

Seandainya setelah diberi peluang dan ternyata beliau gagal berfungsi dengan baik, maka wajarlah parti melantik tokoh lain pula. Justeru itu, buat masa sekarang marilah kita memberikan sokongan kepada N.Surendran dan tidak bijak jika kita mencari seribu satu sebab untuk mempertikaikan pemilihan ke atas beliau. /wfauzdin.blogspot.com

SEDIKIT PASAL BOLA MALAM ESOK (AHAD 8 MLM)

Oleh: WFAUZDIN NS

CERITA sikit pasal bola. Malam esok Ahad jam 8 Mlm, Malaysia akan bertemu Indon di dalam kejohanan Piala AFF Suzuki di Stadium Bukit Jalil. Pertandingan akhir malam ini menjanjikan perlawanan yang sengit di mana pasukan kita mesti menang dengan jaringan sekurang-kurangnya 2 - 0 agar dapat memberi keselesaan ketika berkunjung ke Indonesia nanti.

Saya yakin dengan Penyerang kita seperti Safie Sali dan juga Norshahrul Idlan Talha. Bahagian tengah saya mengharapkan agar Amri Yahyah dapat dimasukkan lebih awal kerana pemain ini terkenal dengan kerajinan dan creatifnya di pintu gol bagi membantu jentera serangan. Pemain sayap, Kuna memang patut diberi pujian sepanjang beliau mewakili Skuad Kebangsaan dan pemain ini mempunyai sifat berani mencuba dengan skilnya yang baik.

Di depan pintu gol, Penjaga Gawang utama kita tidak boleh dipertikaikan. Khairul Fahmi setakat ini telah menunjukkan kecemerlangannya. Sehingga kini, saya mempunyai anggapan bahawa kubu kita banyak diselamatkan hanyalah kerana kita mempunyai Penjaga Gol yang terbaik.

Paling merisaukan, di bahagian Pertahanan. Skuad Kebangsaan masih gagal mencari pemain Pertahanan yang baik. Rata-rata pemain di bahagian ini masih muda dan kurang pengalaman. Mungkin kekurangan pengalaman tidak lagi boleh dijadikan alasan kerana Norshahrul Idlan juga kurang pengalaman tetapi tetap berbisa. Saya merasakan Jurulatih Skuad Kebangsaan, Rajagopal masih gagal mencari pemain pertahanan yang mantap. Ketika menentang Indon nanti, di bahagian Pertahanan ini lah yang amat merisaukan kita.

Pemain Pertahanan masih tidak teratur dan kurang persefahaman. Mereka kelihatan mudah tertekan dan gelabah apabila diserang. Sepakan `clearance' kadangkala menuju ke pintu gawang sendiri. Kawalan rapi ke atas penyerang pihak lawan sering gagal dilakukan.

Mudah-mudahan Rajagopal menyedari kelemahan ini. Kita tidak mahu dimalukan di gelanggang sendiri sepertimana kita tewas 1 - 5 kepada Indon sebelum ini. Selamat Berjuang, Malaysiaku./wfauzdin.blogspot.com

TAHNIAH SELANGOR - SLOGAN 1 MALAYSIA MENGARUT, WAJAR DITOLAK

1Malaysia: Pakatan bukan takut tapi muak...

Dis 24, 10

Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor tidak mengiktiraf slogan 1Malaysia kerana mendakwa ianya memesongkan fikiran rakyat pelbagai kaum, agama dan budaya di negeri itu.

Malah, setiausaha politik menteri besar Selangor, Faekah Husin berkata, Pakatan bukannya takut, tetapi sebaliknya muak dengan "slogan hipokrasi" BN yang didakwa menciplak logo politik dan bukan diilhamkan oleh rakyat negara ini.

NONESehubungan itu, katanya, kerajaan Pakatan Rakyat Selangor telah mengarahkan supaya slogan dan logo politik tidak dibenarkan di premis kerajaan dan premis awam.
Justify Full
"Kerajaan negeri juga tidak akan mengeluarkan dana bagi membiayai program yang berkaitan dengannya.

"Manakala Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) diberi kuasa melihat perincian selari dengan Undang-undang Pihak Berkuasa Tempatan yang telah diamalkan sebelum ini," katanya.

Faekah mengulas kenyataan Timbala Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam yang mendakwa kerajaan Selangor takut slogan 1Malaysia tersebut digunakan di semua papan tanda di negeri itu.

Muhyiddin dilaporkan berkata, visi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak itu semakin popular di kalangan rakyat dan menakutkan pembangkang.

Dalam satu kenyataannya, Faekah berkata, ia merupakan satu slogan politik BN yang pada pendapatnya "mana-mana ahli politik yang waras akan menyetujui bahawa ia tidak harus disokong oleh badan-badan kerajaan negeri Pakatan".

"Bukan sahaja ini adalah keputusan politik, namun ini adalah keputusan yang perlu melihat situasi politik kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri.

"Pakatan Rakyat Selangor tidak mengharapkan kerajaan persekutuan membantu menyebarkan maklumat mengenai program-program anjuran kerajaan negeri seperti Program Merakyatkan Ekonomi Selangor.

"Namun kita kesal sikap tidak profesional mereka yang saban hari memburuk-burukkan program yang kita jalankan," katanya.

Menurutnya, meskipun tiada langsung niat untuk membalas dendam, persoalannya adalah wajarkah kerajaan negeri membantu mempromosikan satu slogan tersebut.

Faekah berkata, rakyat Malaysia khusus di negeri itu, harus memahami bahawa slogan 1Malaysia telah "menghukum tanpa bicara" Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan digantung daripada menghadiri sidang parlimen selama enam bulan.

"Slogan ini jugalah yang menggantung tiga ahli parlimen Pakatan dan mengakibatkan ratusan ribu rakyat yang mereka wakili tidak mendapat hak mereka sebagaimana yang diperuntukkan di dalam Perlembagaan Persekutuan.

"Slogan inilah yang menghalang suara mereka di bawa ke Parlimen," tegas Faekah yang juga seorang peguam.

Faekah mendakwa Umno yang kian terdesak dengan tekanan penolakan terhadap politik perkauman, cuba menjadikan slogan tersebut sebagai sandaran mendapat sokongan.

Katanya, hujah kononnya 1Malaysia menyokong semangat muhibbah adalah "begitu rapuh dan dangkal sekali".

"Parti-parti komponen BN sendiri berasaskan pemikiran perkauman yang sempit. Pentadbiran Umno-BN pula bertanggungjawab penuh atas ketegangan kaum yang wujud di Malaysia walaupun telah merdeka 53 tahun.

"Dua pimpinan tertinggi Umno juga keliru dengan pendekatan yang terbaik. Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) memperkenalkan 1Malaysia manakala Timbalan Perdana Menteri (Tan Sri Muhyiddin Yassin) tanpa segan mencabulinya dengan memperjuangkan 'Melayu Dahulu'," kata Faekah.

Dakwanya, konfrantasi ini yang sebenarnya telah meracuni fikiran setiap peringkat pimpinan BN yang seterusnya meracuni minda rakyat dan mewujudkan perasaan tidak selesa antara kaum.

"Terpulang kepada Tan Sri Muhyidin jika mahu memikirkan bahawa Pakatan Selangor takut dengan slogan tersebut.

"Namun, tidak keterlaluan jika saya katakan slogan ini adalah topeng untuk mengaburi penyelewengan dan pemecah-belahan negara yang berterusan," katanya./Malaysiakini

Jumaat, 24 Disember 2010

PUKULAN HEBAT BUAT BN - KHIR TOYO

Jangan pandang enteng janji Pakatan - Khir Toyo


Harakahdaily

SHAH ALAM, 24 Dis: Setelah didakwa ekoran pemilikan banglo mewahnya, bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo meminta Barisan Nasional agar jangan memandang enteng (mudah) janji Pakatan Rakyat dalam konvensyen mereka baru-baru ini.

"Pada hemat saya, Barisan Nasional tidak boleh memandang enteng sebahagian janji Pakatan Rakyat menjelang pilihan raya umum akan datang yang terkandung dalam Buku Jingga bertajuk, "Ubah Sekarang, Selamatkan Malaysia!"

"Sungguhpun sebahagian janji tersebut tidak realistik namun terdapat janji-janji yang boleh mempengaruhi rakyat memberi undi kepada mereka terutamanya kenaikan gaji guru sebanyak RM500," tulis Khir dalam blognya.

Bagi beliau, kehadiran kira-kira 400,000 guru sekarang ini dan tidak mustahil sebahagian besar mereka akan menilai tawaran tersebut dengan serius.

Ini kerana, tulis beliau, kebanyakan guru mempunyai pegangan politik yang agak bebas. Tidak ramai yang membuat keputusan menyokong mana-mana parti politik sejak awal lagi, katanya.

Khir juga berpandangan, kenaikan kos sara hidup yang kian menjadi-jadi sejak wujudnya makmal rasionalisasi subsidi boleh menjadikan sebahagian besar rakyat menerima sahaja apa yang ditawarkan oleh Pakatan biar pun mereka mungkin tidak mampu melaksanakan sepenuhnya.

Beliau juga percaya jentera kerajaan terutamanya Menteri "jaga makmal" boleh memberi penjelasan yang logik, rasional dan sangat akademik kepada rakyat bagi menjustifikasikan kenaikan harga barang, petrol dan pengenaan pelbagai cukai termasuk kemungkinan pelaksanaan GST.

Beliau juga juga percaya kerajaan mempunyai kebolehan untuk menjelaskan mengapa Menteri "jaga letrik" mengumumkan kerajaan bersetuju kenaikan tarif letrik tapi masa belum sesuai.

Tentulah kerajaan juga mampu menjelaskan mengapa Tenaga Nasional Berhad bercakap soal kekurangan untung (bukan rugi) jika tarif tidak dinaikkan seolah-olah TNB ini berniaga menggunakan duit sendiri bukannya duit rakyat, sindir beliau.

Menurut sebahagian rakyat termasuk guru-guru yang menjadi sasaran kempen Pakatan sekarang, "sekurang-kurangnya ada harapan dengan Pakatan berbanding Barisan Nasional yang asyik bercakap soal mengurangkan subsidi dan menaikkan tarif yang sekaligus menambah perbelanjaan dan hutang mereka." tulis Khir lagi.

"Jadi, ketika kita boleh menjelaskan untung rugi, logik dan rasional setiap tindakan namun yang jarang ditanya apakah keputusan dan penjelasan kerajaan mampu meyakinkan rakyat yang akhirnya akan diterjemahkan ke dalam peti undi dengan memberi undi kepada Barisan Nasional?" soal beliau.

Sungguhpun, tulis Khir, BN boleh mendakwa banyak janji Pakatan di Selangor belum tertunai "namun saya percaya ia akan mula dilaksanakan menjelang pilihan raya akan datang bagi menggula-gulakan pengundi."

Beliau juga menulis, tidak mustahil pada tahun hadapan kerajaan negeri Selangor akan mengurangkan cukai pintu premis kediaman sebanyak 20% dan cukai pintu premis perniagaan sebanyak 10% seperti yang dijanjikan dalam manifesto mereka sebelum ini.

"Ini akan memberi "pukulan hebat" kepada Barisan Nasional," katanya.

Bagi beliau, masalah Barisan Nasional (BN) lebih besar daripada Pakatan Rakyat (PR).

BN sebagai pemerintah tidak boleh berjanji sebaliknya perlu melaksanakan kerana ia memegang tampuk pemerintahan, katanya.

Pandangan Khir ini disokong oleh para pembaca blog beliau itu melalui komen-komen mereka.

Mereka sangat marah dengan tindakan kerajaan meluluskan akta Pengangkutan Jalan baru-baru yang bakal menyaksikan kutipan saman JPJ akan diswastakan.

"Saya sendiri walaupun adalah ahli dan penyokong tegar UMNO-BN namun tidak teragak-agak untuk tidak keluar mengundi dalam PRU-13 bersama-sama dengan ahli keluarga dan saudara-mara saya kerana kecewa dengan kerajaan BN," tulis salah seorang pelawat laman beliau itu.

Menurutnya, Perdana Menteri sentiasa menyeru agar pemimpin BN merasai denyut nadi rakyat.

"Tetapi bagi saya itu hanyalah retorik kerana pemimpin BN tidak merasa apa yg dirasa oleh rakyat bawahan. Mereka hidup mewah tanpa merasa risau untuk berbelanja kerana mempunyai wang yang banyak tidak seperti kami rakyat bawahan," tulis tetamu beliau itu.

Seorang lagi tetamu beliau mennulis, "Saya pun heran dengan sesetengah menteri kerajaan ni. Mereka ni macam tak sensitif dengan kehidupan, derita dan denyut nadi rakyat. Contoh yg terbaru ialah Rang Undang-undang Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2010.

"Menteri Pengangkutan Jalan dari MCA ni gagal untuk memberi justifikasi kewajaran penswastaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES).

"Tengah rakyat dok pening kepala & menangis dengan segala kos hidup yang tinggi, tiba-tiba dilihat Kerajaan cuba buat keuntungan dengan penswastaan saman," tulis beliau.

Sumber: WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

PRK DUN TENANG - MASAKAN MAHU DITIPU BANYAK KALI

Oleh: Mandor

DIBERITAKAN seorang tokoh muda terkenal dari PAS yang juga orang kuat pembela Felda , Mazlan Aliman bakal menjadi calon PAS di PRK Dun Tenang nanti. Aku setuju sungguh jika beliau dicalonkan memandangkan Dun Tenang terdapat pengundi-pengundi dari golongan Peneroka Felda. Di situ kita akan melihat samada para Peneroka Felda ini masih tertipu atau tidak lagi dengan Umno.

Kerajaan telah menguji rakyat dengan kenaikan harga barang sekarang ini, maka di dalam PRK ini nanti adalah ujian samada rakyat gembira atau tidak dengan kenaikan harga barang tersebut. Jika mereka merasa gembira, maka mereka akan menyokong Umno/Bn, tetapi jika mereka merasa benci atau meluat maka pasti mereka akan mengundi PR yang diwakili oleh PAS.

Seandainya Umno/Bn menang, tidak mustahil Najib tidak teragak-agak lagi untuk mengumumkan kenaikan yang lain. Yang sedia menunggu untuk kenaikan selepas ini adalah bil letrik. Jadi, semuanya di atas pilihan rakyat terutamanya di Dun Tenang. Buatlah keputusan yang bijak, jangan sampai ditipu berulangkali. Masakan mereka lupa ditipu oleh Muhyiddin yang memberi jaminan bahawa minyak Ron 95 tidak akan naik , tetapi beberapa hari kemudian Najib umumkan minyak tersebut dinaikkan juga./mandor.blogspot.com

LEPAS LIHAT FAKTA INI, UMNO P.PINANG BOLEH TUTUP KEDAI

Oleh: WFAUZDIN NS

KALI ini Umno P.Pinang boleh dibubarkan apabila membaca fakta di sini. Klik saja di sini. Aku malas nak copy fakta tersebut iaitu berkaitan perolehan kontrak/tender yang dikeluarkan oleh Kerajaan PR di P.Pinang di bawah DAP.

Umno silap untuk mencabar KM P.Pinang, Lim Guan Eng untuk mendedahkan berapa banyak Bumiputera yang memperolehi projek/tender di P.Pinang. Umno ingat pemimpin PR sama seperti pemimpin Umno yang penakut apabila dicabar. Sekarang lihat, di mana teraniayanya Bumiputera di P.Pinang? Di mana boleh dikatakan kaum Cina monopoli kesemuanya di P.Pinang?

Lepas ini Umno mahu cakap apa lagi? Mahu cabar apa lagi? Sebelum PR memerintah P.Pinang, adakah kaum Bumiputera mendapat seperti sekarang? Oleh itu, wajarlah Umno P.Pinang tutup kedai dan bukalah restoren kopitiam atau restoren mamak saja di P.Pinang. /wfauzdin.blogspot.com

NEGARA ISLAM - UMNO PATUT MALU DENGAN DAP

Oleh: WFAUZDIN NS

APABILA Karpal Singh menyebut di dalam Konvensyen PR baru-baru ini bahawa DAP bersedia bertemu dan berbincang dengan PAS berkaitan isu Negara Islam, maka ianya merupakan satu kejayaan besar buat PAS. Mengikut lojik akal, mana mungkin tokoh DAP yang terkenal lantang dan dituduh kununnya anti Negara Islam oleh Umno itu sanggup untuk berbincang tentang isu Negara Islam? Sepatutnya Umno yang tampil mohon berbincang atau bermuzakarah dengan PAS berkaitan itu tersebut kerana Umno dikatakan parti orang-orang Melayu yang mengaku Islam.

Tetapi, Umno hanya mahu berbincang atau bekerjasama dengan PAS darihal perpaduan Melayu sahaja. Umno teramat takut untuk berbincang atau bermuzakarah jauh sekali untuk berdebat dengan PAS berkaitan isu agama. Jelas di sini, DAP lebih berminat untuk mengetahui tentang Negara Islam yang ingin diwujudkan oleh PAS itu. Soal DAP mahu terima atau tidak kemudiannya itu soal lain, sekurang-kurangnya DAP sanggup mendengar dari PAS tentang Negara Islam walaupun Lim Kit Siang, Lim Guan Eng atau Karpal Singh bukan berugama Islam. Pernahkah kita dengar Najib, Muhyiddin mahu pun Jamil Khir Baharom ingin berbincang atau bermuzakarah dengan PAS tentang Negara Islam?

Sekiranya pemimpin DAP itu akhirnya menolak Negara Islam, itu tidak menjadi hairan kerana mereka bukan dari yang beriman dengan hukum yang diturunkan oleh Al-Quran. Yang menjadi hairannya mengapa pemimpin Umno yang mengaku Islam dan beriman dengan Al-Quran itu tidak mempunyai keberanian seperti Karpal Singh? Tidak malukah Umno dengan DAP? /wfauzdin.blogspot.om

FITNAH DAN FITNAH, ITU MEMANG KERJA SEKUTU APCO

Adun Selinsing cabar Umno dedah bukti
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 23 Dis: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PAS Selising, Drs Saipul Bahrin Mohamad mencabar Umno mengemukakan bukti kononnya beliau pernah ditangkap ‘berzina’ dengan isteri orang dalam koc VIP kereta api ketika dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Tumpat, Kelantan.

Beliau membuat cabaran itu ekoran pendedahan Umno Online kelmarin, yang memetik Ketua Pemuda Umno Kelantan, Anuar Safian yang mencabar Saipul Bahrin atau PAS sendiri supaya memberikan penjelasan mengenai dakwaan itu.

“Mengapa nak cabar PAS beri penjelasan, cukup saya sahaja yang beri penjelasan. Kalau ada laporan Majlis Agama Islam sila dedahkan, kalau ada video skandal saya, sila dedahkanlah.

“Ini satu fitnah untuk menjatuhkan saya, sebelum (pilihan raya umum) 2008 lagi Umno buat isu ini untuk fitnah saya, bukan isu yang baru.

“Saya baru balik dari Mekah tiga hari lalu, saya sudah membaca kesemua laporan blog-blog Umno itu... benda-benda ini sebenarnya ditimbulkan sejak 2000 lagi.

“Hanya orang yang fitnah sahaja kata ada laporan, ada video dan ada gambar skandal saya kerana mereka pun tahu saya tak buat, kenapa tidak didakwa di mahkamah (kalau ada bukti),” ujarnya seperti dipetik The Malaysian Insider.

Tak reti dosa pahala

Sementara itu, Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan orang yang menggunakan blog sebagai medan membuat fitnah sebagai 'buta' dosa dan pahala.

Ketika diminta mengulas isu yang kini sedang leka didendangkan blogger pro-Umno itu, Mursyidul Am PAS itu didakwa berkata "Kerja orang blog ini tak reti dosa pahala,".

Kelmarin, Umno Online turut melaporkan pengakuan saksi utama kes skandal tersebut iaitu Saidi Husin yang kini kononnya menjadi isu kontroversi dalam dunia blog, Youtube dan Facebook.

Saidi, lapor portal rasmi itu merupakan Ketua Keselamatan PAS Semarak merangkap Ketua Keselamatan Pondok-Pondok Negeri Kelantan sebelum meninggalkan PAS.

Blog itu turut mendesak Saipul Bahrin supaya tidak berdiam diri dan mengambil tanggungjawab menjelaskan isu skandal kontroversi tersebut.

Namun, laporan tersebut tidak mendedahkan klip video, gambar atau laporan bertanggungjawab mengenai skandal tersebut.

Khamis, 23 Disember 2010

WANG IHSAN BANJIR - APA RAKYAT KEDAH MESTI BUAT ?

Oleh: WFAUZDIN NS

BERTUAH rakyat di Kedah di enam kawasan Parlimen kerana mendapat wang ihsan sejumlah RM 17.5 juta akibat banjir baru-baru ini. Wang tersebut disalurkan oleh Kerajaan Pusat, iaitu hasil dari cukai rakyat negara ini tetapi seperti biasa, rejim di bawah Najib menyalahgunakan kuasa dengan mengagihkan wang tersebut melalui Umno Bahagian.

Enam kawasan Parlimen tersebut adalah terdiri dari Parlimen Alor Setar, Kubang Pasu, Pokok Sena, Pendang, Padang Terap dan Kuala Kedah. Kesemua mangsa banjir akan diberikan wang ihsan sebanyak RM 500 setiap keluarga. Masalahnya, apa kena mengena duit dari Kerajaan Pusat dengan Umno? Wang ihsan itu dari cukai kesemua rakyat Malaysia bukannya dari tabung Umno tetapi mengapa Umno Bahagian pula yang diberi kuasa untuk mengagihkannya?

Bayangkan jika ini berlaku di Selangor atau P.Pinang. Sudah pasti media pencacai berebut-rebut menjadikannya sebagai isu umpama anjing berebut bangkai. SPRM sudah pasti segera melaksanakan tugasnya dengan penuh bersemangat. Kita tidak mempertikaikan pemberian wang tersebut malah rakyat Kedah harus bersyukur menerimanya. Apabila Umno digunakan sebagai saluran pemberian wang ihsan tersebut, maka rakyat Kedah boleh menilai sendiri samada ikhlas atau tidak pemberian tersebut.

Walau bagaimanapun, rakyat Kedah harus sedar bahawa semenjak PAS/PR memerintah Kedah, mereka kini telah mula dihargai. Inilah nikmatnya bila berada di bawah PR. Adakah rakyat Kedah mahu segala nikmat ini dihentikan? Jika rakyat Kedah mahu merasai susah semula dan tidak dihargai oleh Kerajaan Pusat, berilah peluang semula kepada Umno memerintah.

PR di Kedah, khususnya di bawah PAS hendaklah memantau serapi-rapinya agihan wang ihsan tersebut. Ini adalah wang rakyat dan rakyat tidak mengira apa fahaman politik sekali pun mesti diberi bantuan sekiranya mereka terdiri dari mangsa banjir yang lalu. Seandainya terdapat sebarang penyelewengan atau ketidakadilan, Kerajaan Negeri mesti mengambil tindakan tegas.

Kepada semua penerima wang ihsan tersebut, mereka wajib bersyukur di atas pemberian ini. Tanda kita bersyukur kepada Allah adalah dengan mematuhi perintah Allah dan menjauhi larangannya, bukan tanda bersyukur itu adalah dengan menyokong puak yang bersekutu dengan APCO Israel itu. Selagi kita bersyukur kepada Allah, nescaya rezeki akan bertambah. Tunjukkan kesyukuran kita dengan bersama menyokong parti yang berjuang kerana Allah bukannya berjuang atas nama ketuanan Melayu.

Ringkas cakap, beri kita ambil tetapi undi tetap kepada PAS. Mengundi PAS menunjukkan kita bersyukur kepada pemberian rezeki dari Allah kerana wang ihsan itu bukan milik Umno./wfauzdin.blogspot.com

TERPAKSA GUNA ORANG LUAR UNTUK MENJADI BENTENG PERTAHANKAN 1 MALAYSIA

Oleh: WFAUZDIN NS

APABILA pemimpin kerajaan tiada hujah untuk membalas serangan DS Anwar di Parlimen berhubung `1 Malaysia' dan `One Israel' serta APCO, maka terpaksa mendapatkan akuan bersumpah dari Robert M. Shrum sebagai benteng mereka. Siapa Robert M. Shrum? Beliau adalah seorang warga negara Amerika Syarikat yang merupakan pakar strategi dan perunding dalam banyak kempen politik di pelbagai peringkat termasuk sebagai penasihat kanan pada 1999 dalam kempen Perdana Menteri Israel Ehud Barak.

Sharum juga terlibat dalam kempen One Israel pada masa itu, menafikan penglibatan APCO seperti yang didedahkan oleh DS Anwar. Apakah orang yang pernah bekerja dengan Israel Yahudi ini boleh dijadikan rujukan untuk mempertahankan 1 Malaysia dan APCO? Bukan kita tidak tahu sesiapa sahaja yang berbaik dengan Israel, kesemua cakapnya tidak boleh digunapakai langsung apatah lagi mahu dijadikan saksi. Semenjak bila golongan ini bercakap benar?

Tetapi, orang ini lah yang digunakan oleh Nazri untuk mempertahankan bosnya Najib. Oleh kerana tidak larat untuk berdebat dan berhujah di Parlimen, maka DS Anwar digantung selama 6 bulan. Mereka tahu selagi DS Anwar berada di Parlimen semakin banyak pendedahan yang bakal dilakukan oleh Ketua Pembangkang ini. Kita ingin cabar Najib, jika beliau benar sila adakan debat terbuka di antara beliau dengan DS Anwar berkaitan isu ini. Najib boleh gunakan jurucakap Israel ini untuk membelanya nanti. Saya yakin Najib tidak akan berani menyahut cabaran ini kerana Najib tiada kekuatan diri. Mungkin Rosmah lebih berani dari beliau.

Rakyat kini tidak peduli lagi tentang 1 Malaysia, One Israel mahu pun APCO. Rakyat kini lebih pentingkan kehidupan mereka yang semakin susah di bawah Kerajaan Bn. Samada kakirangan kerajaan, swasta mahu pun pekerja sendiri semuanya merasa tertekan dengan kehidupan sekarang. Kenaikan harga barang sudah tidak dapat dikawal lagi di dalam masa yang sama pemimpin negara terus berangan untuk membina projek-projek mewah yang menguntungkan segelintir yang kaya.

PR telah mengemukakan pilihan kepada rakyat samada ingin terus menderita di bawah Bn atau mahu berubah kepada PR. Justeru itu, pemimpin Umno amat bimbang jika rakyat memilih PR di dalam PRU akan datang. Mereka mendakwa jika PR memerintah maka negara ini akan muflis. Sila sebutkan negeri mana yang kini diperintah oleh PR yang telah muflis? Setahu kita Pahang adalah negeri yang hampir muflis, dan Pahang bukan berada di bawah PR. Mereka yang mendakwa negara ini akan muflis jika PR memerintah adalah mereka yang gila kerana buat apa PR memerintah sebuah negara yang muflis?/wfauzdin.blogspot.com

ZUL KULIM KENA BERTAUBAT SEBELUM TERLAMBAT - KOR MING

Zulkifli jumud: PR


IPOH – Timbalan Pesuruhjaya Pas I Negeri, Datuk Seri Ir Mohamad Nizar Jamaluddin menyanggah kenyataan Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin yang mengaitkan DAP meniru strategi PAP dan menyifatkan kenyataan itu sebagai jumud.

Menurutnya, kenyataan itu merupakan pandangan cetek serta memperlihatkan sentimen perkauman yang menebal dalam diri Zulkifli.

“Pandangan yang dilontarkan oleh Zulkifli menunjukkan bahawa beliau ketinggalan serta mempunyai pemikiran kurang matang.

“Dalam masa sama, seolah-olah beliau mempunyai agenda tertentu yang mungkin didalangi oleh sesetengah pihak untuk menimbulkan kemarahan kepada umat Islam,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian di sini, semalam.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi DAP Negeri, V Sivakumar berkata, DAP merupakan satu parti yang bersemangat nasionalis memperjuangkan hak semua rakyat Malaysia.

Katanya, tidak ada sebab untuk DAP memaparkan sifat jelmaan kepada PAP kerana kami mempunyai pemimpin yang unggul dan tidak perlu dikaitkan dengan idea orang asing.

“Tambah pula, DAP menjunjung prinsip Rukun Negara, Kepercayaan kepada Tuhan dan tidak pernah anti Islam atau mana-mana agama lain.

“Ini merupakan muslihat Barisan Nasional (BN) untuk membuat orang Islam benci kepada DAP dan meneruskan dasar pecah dan perintah,” katanya.

Setiausaha DAP Negeri, Nga Kor Ming pula menyifatkan Zulkifli berpandangan cetek dan boleh dikatakan tidak waras.

“Bagaimana beliau boleh mengatakan sedemikian sedangkan DAP adalah parti berbilang kaum yang berjuang untuk semua rakyat.

“Pemimpin DAP pernah berkorban untuk umat Islam sehingga dipenjara termasuk Lim Guan Eng,” katanya.

Beliau berkata, Zulkifli hanya alat kepada UMNO untuk menabur fitnah dan terbukti relevan apabila menyerang Pakatan Rakyat (PR).

“Saya berdoa agar beliau bertaubat dan kembali ke pangkal jalan sebelum terlambat,” katanya.

Kelmarin, Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin menggesa masyarakat Islam di Malaysia perlu menolak DAP walaupun parti itu menggunakan pendekatan Islamik kerana jelas ia serupa dengan strategi PAP ketika parti utama Singapura itu mendapatkan kuasa./Sinar

MENGAPA TAKUT DENGAN AKUAN BERSUMPAH BALA ?

Akuan Bersumpah : Peguam Bala Pertikai Alasan Nazri

Ditulis oleh Nor Azarina
22/12/2010


SHAH ALAM 22 DIS : Peguam Penyiasat Persendirian P. Balasubramaniam, Americk Sidhu mempertikai kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Nazri Abdul Aziz bahawa penarikan kenyataan bersumpah Balasubramaniam atau Bala bukan satu kesalahan kerana ia tidak dilakukan 'bagi tujuan prosiding mahkamah.'

Americk menegaskan pengakuan bersumpah yang bercanggah itu merupakan kesalahan mengikut Seksyen 199 Kod Undang-undang Jenayah yang menyatakan bahawa kenyataan palsu yang dibuat mengikut hak undang-undang dianggap sebagai pemberian bukti palsu di mahkamah dan boleh didakwa.

Malah Americk 'hairan' dengan sikap Nazri dan Peguam Negara, Datuk Abdul Ghani Patail yang seolah-olah mengelak untuk memanggil Bala ke mahkamah walaupun Bala sendiri sedia dihadapkan ke muka keadilan bagi menjelaskan pengakuan bersumpah beliau.

"Saya tak faham (atau mungkin saya faham) kenapa anda (Nazri dan Peguam Negara) menghabiskan terlalu banyak masa dan tenaga cuba mengelak dari menghadapkan anak guam saya ke mahkamah sedangkan kesalahan ini telah diperakui beliau."

Americk menyatakan demikian dalam kolum khas beliau di portal Malaysia Today semalam.

Pada sidang media 3 Julai 2008, Bala mengedar satu akuan bersumpahnya berkaitan pembunuhan Altantuya, tetapi keesokannya menarik balik akuan bersumpah itu dan mengemukakan satu akuan bersumpah lain.

Dia kemudian menghilangkan diri dipercayai ke luar negara bersama keluarga.

Bala juga mendakwa adik Perdana Menteri, Nazim Razak memintanya membatalkan akuan bersumpah pertamanya dan bersedia disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dengan syarat ia diadakan di luar negara.

Malah 13 April lalu di Parlimen, Nazri sendiri mendakwa apabila Balasubramaniam menarik balik salah satu akuan bersumpahnya, ia bermaksud penyiasat persendirian berkenaan telah melakukan penipuan semasa bersumpah dan ia boleh diambil tindakan.

Americk juga mempersoalkan mengenai hal sama terhadap blogger Raja Petra Kamaruddin yang tanpa bertangguh waran dikeluarkan kerana menarik pengakuan bersumpah beliau mengenai kes yang sama.

"Adakah anda ingat mengenai Pengakuan Bersumpah YM Raja Petra Kamaruddin dulu mengenai kehadiran Rosmah Mansor di tempat Altanthuya dibom?Ya, bagaimana boleh lupakan perkara ini.

Ketika itu, tiada sebarang keraguan mendakwa Raja Petra atas tuduhan mencemarkan nama baik Rosmah walaupun Pengakuan Bersumpah itu tidak dilakukan 'bagi tujuan prosiding mahkamah,"kata Americk lagi./TVNews

`PENDEKAR TAIK MINYAK' BOLEH DIBELI


Oleh Suara Keadilan


my_silatKUALA LUMPUR 22 Dis - Takut kedudukan sebagai Timbalan Presiden Umno di rampas oleh Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Tan Sri Muhyiddin Yassin kini didakwa menggunakan persatusan silat untuk mengukuhkan kedudukannya dalam parti.

Masa depan beliau sebagai orang nombor dua dilihat semakin goyah apabila kalangan pemimpin kanan parti secara peribadi berkata presiden Datuk Seri Najib Razak nampaknya telah memberi lampu hijau kepada Zahid yang kini menjawat naib presiden untuk mencabar kerusi empok Muhyiddin dalam Umno.

Zahid yang pernah menjadi Setiausaha Politik kepada Najib dikatakan sedang giat menyiapkan jentera pilihan rayanya bagi 'melanggar' Muhyiddin kelak.

Walaupun alasan persiapan menghadapi pilihan raya umum ke-13 digunakan untuk menangguh pemilihan Umno 2011 selama 18 bulan namun ramai pemimpin parti itu berpendapat ia akan digunakan oleh Zahid sepenuhnya untuk memperkukuhkan kedudukan bagi peperangan menumbangkan Timbalan Perdana Menteri itu.

Perkara ini telah dihidu oleh Muhyiddin sendiri dan beliau juga dikatakan tidak berdiam diri serta menyusun strategi untuk mengekalkan jawatan dan terus menerajui jawatan kedua tertinggi dalam kerajaan.

Malah kebelakangan ini Najib dan Muhyiddin memperlihatkan keakraban mereka dengan pertubuhan silat di negara ini dengan menganugerahkan pelbagai manisan politik bagi menarik sokongan ahli-ahli silat diseluruh negara.

Contohnya baru-baru ini Muhyiddin telah meluluskan geran sebanyak RM7.5 juta kepada Persatuan Seni Silat Lincah Malaysia (PSSLM) yang diterajui oleh Datuk Omardin Mauju untuk membina kompleks silat di atas tanah seluas kira-kira 5 ekar di Gombak, Selangor.

Mungkin secara kasar pemberian ini dilihat sebagai usaha kerajaan untuk membangunkan seni silat di negara ini tetapi sumber memberitahu Suara Keadilan geran yang diberikan adalah daripada dana awam dan lebih aneh ia dibakal diserahkan dalam bentuk cek tunai kepada persatuan tersebut.

Muhyiddin dikatakan berbuat demikian kerana mahu menagih sokongan PSSLM dalam kempen pemilihan Umno kelak.

Sumber juga memberitahu pembinaan kompleks PSSLM iru akan merangkumi dua asrama, dewan serbaguna, surau, gelanggang badminton, tenis, gim serta banglo mewah 2 tingkat kepunyaan Omardin yang dipercayai bernilai hampir RM2 juta.

"Secara ringkasnya awam ini digunakan oleh Muhyiddin untuk membeli undi dan mendapat sokongan persatuan silat seperti PSSLM bagi menghadapi pilihan raya Umno kelak.

"Sekiranya benar wang ini untuk kompleks persatuan silat mengapa perlu mengguna sebahagian besar wang tersebut untuk membina banglo mewah untuk mahaguru persatuan ini. Bukankah ini satu bentuk rasuah dan juga penyalahgunaan wang rakyat?" tanya sumber tersebut.

Pada perhimpunan PSSLM sempena sambutan ke-50 tahun silat lincah yang diadakan di Kepala Batas, Pulau Pinang 20 November lalu Muhyiddin dianugerahkan gelaran Ulul Amri Keempat PSSLM oleh Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang Tun Abdul Rahman Abbas.najib_gayong


Jika Muhyiddin menggunakan PSSLM, Najib pula tidak kurangnya mengeksploitasi Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia (PSSGM) dengan mendapat anugerah sandang Mahkota Agong Seri Bintang Pelangi yang membawa gelaran Imam Khalifah Agung sempena majlis Perhimpunan Perdana Gayong Malaysia di padang Majlis Perbandaran Ampang Jaya 2 Oktober lalu.

Menurut sumber Najib juga didakwa telah membuat sejumlah sumbangan kepada PSSGM yang secara tidak langsung bertujuan meraih sokongan politik bagi beliau./SK

Rabu, 22 Disember 2010

KAKITANGAN AWAM MINTA BONUS, BOS PULA YANG DAPAT

Oleh: WFAUZDIN NS

SELAMA dua tahun lepas, termasuk tahun ini CUEPACS merayu-rayu dengan Kerajaan untuk mendapatkan bonus bagi kakitangan awam, namun rayuan tinggal rayuan. Kerajaan sentiasa menggunakan alasan keadaan ekonomi dan kewangan negara tidak mengizinkan untuk memberi bonus kepada kakitangan awam.

Yang peliknya, setiap kali ada pilihanraya Kerajaan mewar-warkan bahawa ekonomi negara kukuh sekali. Tetapi bila kakitangan awam meminta bonus, secara tiba-tiba pula kewangan tidak kukuh. Di dalam keadaan tidak kukuh itu, bangunan 100 tingkat mahu dibina. Sampai bila kakitangan awam mahu dipersendakan?

Di dalam berita TV semalam, sekali lagi kakitangan awam dipermainkan. CUEPACS merayu lagi untuk mendapatkan bonus memandangkan sesi persekolahan akan bermula dan tentunya banyak perbelanjaan akan ditanggung oleh kakitangan awam yang mempunyai anak-anak yang bersekolah. Tambahan pula, baru-baru ini diumumkan kenaikan harga minyak, gas, gula dan terbaru diberitakan kenaikan harga susu pula. Di dalam keadaan sedemikian, Kerajaan seharusnya bersimpati dengan kakitangan awam bukan hanya sekadar memberikan `wang ihsan' sebanyak RM 500. Kakitangan awam bukan peminta sedekah untuk menerima `wang ihsan' seperti itu.

Rayuan CUEPACS tidak mendatangkan kesan kepada Kerajaan, sebaliknya mulut CUEPACS mahu ditutup dengan pengumuman bahawa CUEPACS akan diberi peruntukkan sebanyak RM3 Juta untuk ubahsuai pejabat CUEPACS bagi keselesaan Presidennya dan pegawai-pegawai atau stafnya. RM2 Juta untuk ubah suai manakala RM1 Juta utk pengurusan. Ini diumumkan oleh Najib sendiri di depan Presiden CUEPACS dan semua ahli gabungannya. Kelihatan tersenyum lebar Presiden CUEPACS ketika pengumuman dibuat dan bertepuk sakan semua yang hadir.

Adakah itu perjuangan CUEPACS selama ini? Apa kakitangan awam dapat hasil daripada pengumuman Najib semalam? Adakah Presiden CUEPACS akan menjadi bisu selepas mendapat pejabat baru yang canggih dan selesa itu nanti? Amat malang sekali jika Presiden CUEPACS begitu mudah digula-gulakan oleh Najib.

Bukan kita menentang peruntukan kewangan untuk ubahsuai pejabat CUEPACS, tetapi CUEPACS harus melihat dan fokus kepada perjuangan mereka sebenar. Jangan kerana sudah mendapat keselesaan untuk diri sendiri, maka kehendak dan tuntutan kakitangan awam di luar sana dikhianati. CUEPACS harus berani dan tidak menjual maruah semurah itu./wfauzdin.blogspot.com

1 MALAYSIA CIPTAAN NAJIB ? MENGAPA NAJIB TAKUT UNTUK BERDEBAT?

Penafian konsep 1Malaysia tidak ciplak idea 1Israel tidak bermakna apa-apa selagi Perdana Menteri Najib Abdul Razak terus mengelak dari mencabar kesahihan dokumen perjanjian Apco-Israel dan Apco-Malaysia di arena awam.

Ahli Parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani Abdul Hamid berkata keengganan Najib satu-lawan-satu dengan Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat hanya membuktikan bahawa ada kebenaran di sebalik dakwaan Pakatan Rakyat.

Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini berkata beliau terluka dengan dakwaan yang mengatakan konsep 1Malaysia diciplak dari konsep One Israel.

Beliau mendakwa 1Malaysia dan slogan Rakyat Didahulukan adalah ciptaannya sendiri.

Najib bagaimanapun tidak menjelaskan kesamaan kempen antara dua konsep itu. Klinik 1Malaysia diperkenalkan sepertimana One Israel membawa mesej akses kesihatan menyeluruh, manakala slogan Rakyat Didahulukan secara kebetulannya sama dengan tema "People First" yang menjadi slogan One Israel.

"Dokumen yang dibawa Anwar menunjukkan bahawa Apco yang sama, orang yang sama yang mewujudkan 1Israel itu ialah orang yang berada dalam pentadbiran Apco itu sendiri, dan dibayar RM70 juta oleh Kerajaan Malaysia," kata Abdullah Sani.

Dua individu, Paul Stadlen, yang mengepalai Apco Kuala Lumpur memeterai perjanjian bersama Kerajaan Malaysia melalui syarikat berjenama tempatan, Mind Teams Sdn Bhd.

Antara pengarahnya adalah Margery Kraus yang mempunyai keterlibatan langsung dengan akaun Apco di Israel.

Perjanjian ini dimeterai Setiausaha Akhbar kepada Najib, Tengku Shariffudin Tengku Ahmad pada 14 Ogos 2009, sebelum konsep 1Malaysia diperkenalkan.

"Penafian RM70 juta, dokumen-dokumen penting, perjanjian dengan syarikat yang didominasi oleh Yahudi-Israel harus dibuktikan. kalau setakat menafikan, itu sekadar retorik," katanya.

Anwar mendakwa salah satu rakan niaga Apco adalah syarikat Asero Worldwide, yang dipimpin oleh Penasihat Apco, Major Jeneral Bersara Doron Bergerbest-Eilon.

Eilon adalah pegawai kanan Shin Bet, yang bertanggungjawab dalam pembunuhan pemimpin Hamas antaranya Nizar Rayan dan Said Siyam.

Nizar dibunuh di Gaza bersama-sama isteri dan 11 anaknya di rumah mereka dalam satu serangan jet pejuang Israel.

(TVSnews)

DEDAH KEKAYAAN KM SARAWAK, LAMAN WEB DIGODAM

Lamanweb Sarawak Report 'digodam'

Dis 21, 10

Lamanweb Sarawak Report, yang sering menerbitkan dokumen-dokumen yang didakwanya bukti kekayaan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Taib Mahmud, nampaknya telah digodam.

Menurut satu kenyataan akhbar, yang dikeluarkan melalui seorang ahli politik pembangkang yang tidak mahu namanya disebut, lamanweb itu kini "offline" untuk sementara.

Menurutnya, ini ekoran beberapa ancaman bunuh yang dihantar melalui emel mereka.

Lamanweb ini mendakwa mereka menjadi mangsa serangan 'edaran penolakan perkhidmatan (DDOS), yang mengarahkan laluan besar ke lamanweb tersebut supaya tidak dapat diakses.

Kenyataan itu berkata, tindakan mematikan lamanweb itu dengan menggunakan berjuta-juta hits adalah proses yang sangat mahal, bahkan lebih mahal daripada mendapat khidmat peguam terbaik.

"Jadi ini mengecilkan senarai suspek dalam kes ini terhadap mereka yang sangat kaya dan mempunyai kepentingan langsung untuk menutup (lawanweb) kami, tetapi tidak suka dihadapkan di mahkamah terbuka," katanya.

NONEKenyataan itu juga melampirkan sebuah foto "eksklusif" isteri baru Taib, yang dilaporkan berketurunan Lebanon, yang identitinya masih lagi misteri.

Berasaskan kepada barang kemas yang dipakai pengantin tersebut di majlis perkahwinannya, Report Sarawak mendakwa permata itu "tak ternilai harganya pada saiz berkenaan".

Perkahwinan itu dikatakan berlangsung pada hari Ahad di kediaman mewah peribadi Taib di Demak Laut, Kuching.

Majlis itu dilaporkan dihadiri 200 tetamu eksklusif, yang terdiri daripada tokoh politik Sarawak.

Isteri pertama Taib, Laila, yang berketurunan Polish-Australia, meninggal dunia pada April 2009 kerana kanser./Malaysiakini

Selasa, 21 Disember 2010

SIAPA KATA SEMUA PEGUAM ITU CERDIK? CONTOHNYA ZUL KULIM

Justify FullOleh: WFAUZDIN NS

SEORANG peguam seharusnya memiliki kebijaksanaan atau pemikiran yang tajam apabila mahu mengulas sesuatu perkara. Tetapi ini tidak berlaku kepada YB Zul Kulim yang sinonim digelar `firaun besar' walaupun beliau dikatakan seorang peguam. Maka, tidak hairanlah mengapa Zul Kulim tidak mencapai tahap seperti Karpal Singh atau anak beranaknya, kecuali nama YB Zul Kulim ini agak popular sebagai `pembawa fail' peguambela sewaktu kes liwat I DS Anwar dahulu.

Media pencacai hari ini melaporkan kenyataan Zul Kulim yang menuduh DAP mengikuti strategi PAP di Singapura. Beliau menyebut bahawa PAP suatu ketika memperdaya umat Melayu Islam sehingga PAP dapat berkuasa di Singapura sehingga kini. Melayu di Singapura kini tertindas dakwanya sebagai mengulas kenyataan Awang Selamat Utusan Meloya yang juga menyebut perkara yang sama.

Siapa yang mahu ditipu oleh Zul Kulim dan Awang Selamat? Ya, mereka mahu menipu semua pembaca akhbar penacai itu yang boleh dikatakan sering diperbodohkan. Memang wajar akhbar berkenaan menanggung kerugian yang amat tinggi kerana sikap akhbar ini yang mahu melihat pembacanya menjadi bodoh dan tolol. Hanya mereka yang mempunyai ketajaman berfikir, luas minda dan tidak berfikiran sempit sahaja yang boleh membaca akhbar ini tanpa dapat diperdayakan.

Sejarah boleh dilihat kerana sejarah tidak boleh menipu. Sejarah mendedahkan siapakah sebenarnya yang `melelong' Singapura sehingga dapat kepada Lee Kuan Yew. Adakah sejarah boleh menipu dengan mendakwa hilangnya Singapura adalah kerja parti Pembangkang ketika itu? Tangan siapa yang menyerahkan Singapura masa itu? Sama juga dengan P.Pinang yang terus diterajui oleh Gerakan turun temurun sehingga kini dikuasai oleh PR. Begitulah juga yang melepaskan Pulau Batu Putih dengan mudah kepada Singapura. Tangan parti Pembangkagkah? Apabila semua sudah terlepas, baru mereka sedar betapa bodohnya mereka.

Teramat jauh beza DAP dengan PAP seperti yang mereka dakwa itu. Sebagai contoh di Perak, selepas PRU Ke 12, DAP lebih banyak kerusi jika dibandingkan dengan parti PKR dan PAS. Tetapi, DAP akur dengan Perlembagaan dan mereka tidak keberatan untuk memberi laluan kepada PAS sebagai peneraju Kerajaan Negeri. Dakwaan kununnya MB Nizar ketika itu adalah boneka kepada DAP sehingga kini gagal mereka buktikan. Di P.Pinang, DAP berjaya menunjukkan prestasi lebih baik jika dibandingkan dengan pemerintahan di bawah Gerakan yang turun temurun sebelum itu. Lim Guan Eng berjaya menarik minat kaum Melayu dan Islam dan inilah yang menjadi punca Umno semakin tertekan di P.Pinang.

Sepatutnya Zul Kulim memberikan fakta atau hujah untuk menunjukkan di bawah pemerintahan PR khususnya di bawah DAP di P.Pinang, di mana nasib orang Melayu dan Islam yang tertindas dan teraniaya? Jika Zul Kulim cerdik, beliau tidak boleh menuduh sembrono begitu sahaja seperti percakapan orang tua nyanyuk di kedai kopi. Jika ditanya kepada budak-budak sekolah menengah yang belajar sejarah, apatah lagi Pengkaji Sejarah, sudah pasti hujah Zul Kulim dan Awang Selamat ini akan ditertawakan.

Zul Kulim tidak menyentuh MCA dalam hal ini kerana MCA adalah teman Umno. Bukan Zul Kulim tidak tahu mana lebih baik moral Presiden MCA dengan pemimpin DAP seperti Lim Kit Siang, Lim Guan Eng atau Karpal Singh. Umno boleh terima Chua Soi Lek yang pernah menjadi `hero' diranjang itu, dan Zul Kulim pun mungkin boleh terima pemimpin seperti itu. Sasaran Zul Kulim adalah DAP kerana DAP menyokong PAS dan PKR. Itu sahaja. Sebab itu, Zul Kulim akan mencipta hayalannya sendiri seolah-olah beliau mempunyai kuasa membaca niat semua pemimpin DAP. DAP tidak perlu memperdaya orang-orang Melayu dan Islam untuk berkuasa kerana DAP telah pun berkuasa di P.Pinang. Sekarang, kita boleh lihat adakah dengan kuasa yang DAP miliki itu orang-orang Melayu dan Islam di negeri berkenaan tertindas?

Hakikatnya Zul Kulim ingin kita lupakan bahawa kerusi yang beliau duduki sekarang adalah kerusi yang tidak diredhai oleh majoriti rakyat di Kulim Bandar Bharu. Beliau sedar beliau dipilih adalah kerana ketika itu beliau adalah calon dari PKR. Sebenarnya beliau terpaksa menahan malu selagi berada di kerusi tersebut, tetapi apakan daya beliau perlu makan dan menyara anak bininya. Kita lihat selepas PRU Ke 13 nanti, ke mana Zul Kulim akan dicampakkan oleh rakyat di Kulim Bandar Bharu./wfauzdin.blogspot.com

APABILA EZAM SESUMPAH TIDAK BERANI BERSUARA TENTANG RASUAH

Oleh: WFAUZDIN NS

EZAM raja sesumpah menyebut bahawa rasuah adalah isu negara dan masyarakat, dan tidak seharusnya ia dipolitikkan. Beliau berkata demikian ketika pelancaran bukunya yang bertajuk " Islam dan Persoalan Rasuah'. Ternyata apa yang diperkatakan oleh Ezam sesumpah ini amat bertentangan dengan tajuk buku yang beliau baru lancarkan itu.

Apabila Ezam sesumpah menyebut perkataan Islam di dalam tajuk bukunya, maka semenjak bila rasuah boleh dipisahkan dari hukum Islam? Sudah tentu rasuah ada kaitannya dengan hukum Islam. Jika Ezam sesumpah yakin bahawa rasuah ada kaitan dengan hukum Islam, ini bermakna rasuah juga ada kaitan dengan politik. Bukankah politik tidak dapat dipisahkan dari agama yakni Islam? Kecuali, jika Ezam sesumpah menganut fahaman yang sama dengan puak-puak yang mengasingkan politik dan agama.

Semasa Ezam sesumpah menjadi pejuang rakyat sewaktu berada di dalam Keadilan dulu, isu rasuah tidak pernah henti dari mulutnya di mana-mana beliau berceramah samada di pentas PAS atau PKR. Ini memberi erti Ezam sesumpah ketika itu yakin bahawa rasuah adalah isu politik juga. Bahkan, beliau pernah menyebut di dalam ceramahnya betapa di rumah Najib ada pasu bunga yang besar dan mahal harganya. Untuk apa Ezam sesumpah berkata begitu jika tidak untuk menggambarkan Najib ini terlalu kaya orangnya. Kekayaan itu datangnya dari mana?

Di dalam ceramahnya ketika itu, tidak henti-henti Ezam sesumpah memuji memuja DS Anwar kerana komited dan tegas di dalam membasmi amalan rasuah. Beliau menceritakan bagaimana DS Anwar sewaktu memangku tugas PM dan Presiden Umno ketika Tun Mahathir di luar negara, DS Anwar sempat membentang akta rasuah yang tegas kepada semua termasuk jemaah Menteri. Itulah kehebatan DS Anwar di dalam membenteras rasuah, kata Ezam sesumpah di dalam ceramahnya. Ini memberi erti bahawa amalan rasuah boleh dikurangkan atau dihapuskan dengan penguatkuasaan dan undang-undang. Bagaimana untuk melakukan penguatkuasaan atau undang-undang jika tidak melalui kuasa? Bagaimana untuk mendapatkan kuasa jika tidak berpolitik?

Sebenarnya Ezam sesumpah sudah `malu alah' atau begitu dayus untuk membicarakan rasuah semenjak beliau ber`mazhab'kan Umno. Mulut Ezam sesumpah sudah dikunci rapat untuk menyebut darihal rasuah oleh Najib yang menganugerahkannya Senator. Justeru itu, Ezam sesumpah mencari helah bagaimana untuk menunjukkan betapa rasuah itu bukan isu politik.

Patutlah kita sudah lama tidak mendengar suara Ezam sesumpah yang lantang menyebut tentang rasuah. Kita sudah lali dengan cerita darihal `Anwar, Anwar, Anwar,' dari mulut Ezam sesumpah. Perjuangannya kini hanya untuk memburukkan DS Anwar semata-mata. Mungkin itulah harga yang perlu dibayar oleh Ezam sesumpah di atas perlantikan Senatornya itu.

Jelas, apa yang kira jangka selama ini amat tepat sekali. Ezam sesumpah yang dulu kita kenali tidak takut berbicara apa jua penyelewengan yang berlaku, kini terlalu jauh berubah. Ezam sesumpah hanya berdaya menyebut tentang peribadi dan hal DS Anwar sahaja. Kesihan Ezam yang telah di`lacur'kan sedemikian rupa oleh Umno. Begitulah pembalasan Allah kepada pengkhianat perjuangan rakyat./wfauzdin.blogspot.com

PRK DUN TENANG - PR BUAT KEPUTUSAN TEPAT DAN BIJAK

Oleh: WFAUZDIN NS
PR telah membuat satu keputusan yang tepat dan bijak apabila memilih PAS sebagai parti yang akan mewakili PR di dalam PRK Dun Tenang, Johor nanti. Walaupun pengundi kaum Cina di Dun Tenang lebih kurang 30 %, PAS memang berkemampuan berhadapan dengan Umno/Bn di kerusi tersebut.

PKR sudah tentu belum bersedia untuk bertanding pada ketika ini kerana PKR masih di dalam proses pemulihan dalaman setelah berlangsungnya pemilihan pimpinan di dalam partinya baru-baru ini. DAP juga dilihat tidak bersesuaian bertanding di kerusi tersebut kerana kaum Melayu boleh dikatakan menjadi majoriti di Dun berkenaan.

PAS tiada masalah untuk menarik undi dari kaum Cina kerana sudah tidak menjadi pelik lagi kaum Cina menyokong PAS. Mungkin sedikit masalah bagi PAS adalah untuk menarik undi dari kaum Melayu yang mengaku Islam. Tidak pelik juga jika terdapat orang Melayu yang mengaku Islam masih tidak mahu kepada perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS sekian lama. Ini semua adalah kerana mereka telah dilatih dan ditanam di dalam jiwa mereka bahawa hanya Umno sahaja yang memperjuangkan Islam.

Seandainya di dalam PRK kali ini, Umno tewas kepada PAS maka ini bermakna saat kejatuhan Umno semakin hampir. Terlalu banyak isu yang boleh dimainkan oleh PR di dalam kempen yang akan berlangsung nanti. Isu ketuanan Melayu, isu kenaikan harga minyak dan barangan keperluan, isu berkaitan masalah sosial dan keselamatan dan berbagai isu lagi yang tidak mungkin mampu Umno/Bn menjawabnya. Hanya media haprak sahaja yang boleh digunakan oleh Umno untuk menegakkan benang basah mereka.

Justeru itu, PR mestilah menggunakan saluran media yang kita ada untuk menyampaikan segala maklumat dan pendedahan tentang penipuan Umno/Bn. Saya menyeru kepada semua rakan Blogger agar kita bersatu untuk menyerang Umno/Bn dari semua sudut. Kita harus bangkit untuk membantu PR untuk menumbangkan Umno/Bn yang sentiasa mahu menghisap darah rakyat tidak kira Melayu, Cina, India dan semua kaum di negara ini. Umno wajib kita hapuskan dari bumi bertuah ini dan rakyat wajib kita selamatkan./wfauzdin.blogspot.com

JIKA CHEGU BARD INGIN PERTAHANKAN PRINSIPNYA, BELIAU WAJAR TERIMA JAWATAN YANG DITAWARKAN

Oleh: WFAUZDIN NS

CHEGU BARD calon yang tewas di dalam pemilihan Ketua AMK baru-baru ini telah ditawarkan jawatan Penolong Setiausaha Agung PKR. Sehingga kini difahamkan beliau masih belum menerima tawaran resmi dari parti tetapi bersedia untuk memikirkannya. Chegu Bard sebelum ini tetap bertegas mahu agar parti mengambil tindakan terhadap semua aduan sepanjang pemilihan parti yang lalu.

Ada berita menyebut beliau telah ditawarkan sejumlah wang untuk menerima tawaran sebagai Penolong Setiausaha Agung PKR. Saya tidak mempercayai berita tersebut kerana mana mungkin parti ingin memberikan sejumlah wang untuk `membeli' Chegu Bard kerana tiada memberikan keuntungan barang sedikitpun kepada parti. Kepimpinan parti sebenarnya lebih arif tentang prinsip Chegu Bard dan parti tidak akan melakukan perkara bodoh seumpama itu.

Tentu sukar buat Chegu Bard untuk membuat keputusan samada menerima tawaran memegang jawatan tersebut. Mungkin ramai di kalangan penyokong Chegu Bard tidak bersetuju jika beliau menerima tawaran dari parti tersebut. Mereka bimbang jika tawaran itu adalah sebagai umpan untuk menutup mulut Chegu Bard dari mendesak parti berterusan untuk mengambil tindakan terhadap segala aduan semasa pemilihan parti yang lalu.

Pada pendapat saya, Chegu Bard wajar menerima tawaran tersebut. Menerima tawaran jawatan tidak bererti meninggalkan prinsip. Chegu Bard wajar menerima jawatan berkenaan kerana dengan jawatan itu ruang untuk Chegu Bard membantu parti menyelesaikan masalah atau segala kepincangan yang didakwa berlaku di dalam parti sebelum ini dan akan datang dapat direalisasikan. Mungkin bagi Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution adalah penting untuk Chegu Bard berada di dalam Pejabat Setiausaha Agung untuk melihat sendiri dengan lebih dekat bagaimana selama ini parti berfungsi khususnya di dalam pemilihan kepimpinan.

Apa yang perlu Chegu Bard lakukan, beliau harus menerima jawatan tersebut dan membantu parti di dalam menguruskan siasatan ke atas segala aduan yang diterima. Chegu Bard hanya boleh menolak jawatan berkenaan seandainya parti memberikan syarat untuk beliau lupakan segala aduannya selama ini. Saya berharap agar beliau menerima jawatan tersebut berdasarkan prinsip jua. /wfauzdin.blogspot.com

DIGANTUNG 6 BULAN, ANWAR TETAP TIDAK GOYAH

Pakatan: Anwar tetap ketua pembangkang
Dis 20, 10
Pakatan Rakyat membuat keputusan sebulat suara melantik terus Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Ketua Pembangkang walaupun beliau digantung selama enam bulan sebagai ahli parlimen.

Keputusan itu dicapai pada mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi Pakatan Rakyat yang diadakan di Dewan Millenium, serentak dengan perjalanan konvensyen itu di Kepala Batas.

pakatan leaders pc in pakatan 2nd convention 191210 hadiKeputusan itu diumumkan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang ketika berucap membuat ucapan penggulungan di konvensyen Pakatan Rakyat.

"Kita tetap mahukan berketuakan beliau," kata Abdul Hadi yang diiringi tepukan gemuruh para perwakilan dan pemimpin Pakatan yang menyertai konvensyen itu.

Anwar bersama dengan Azmin Ali (Gombak), Karpal Singh (Bukit Gelugor) dan R Sivarasa (Subang) telah digantung dari Dewan Rakyat Khamis lalu, tanpa diberi peluang membela diri bersabit isu Apco.

Ia berpunca daripada pendedahan Anwar bahawa dasar 1 Malaysia yang diperkenalkan oleh Datuk Seri Najib Razak, adalah diciplak oleh APCO Worlwide yang juga memcipta 1 Israel.

NONEIa tidak disenangi oleh Umno kerana APCO dikaitkan dengan agen-agen Yahudi yang berada di dalam syarikat itu.

Peguam Karpal Singh yang turut digantung dalam ucapan penggulungannya memberitahu, beliau akan memfailkan satu tindakan mencabar tindakan ini ke mahkamah tinggi.

“Saya yakin konvensyen ini akan diadakan di Putrajaya tahun depan tetapi kita tidak akan ke sana tanpa tanpa Anwar,” katanya.

Menurutnya, isu di sini adalah mangsa yang digantung tidak didengari pembelaan mereka sebelum diambil tindakan.

pakatan 2nd convention 191210 04"Ini adalah isu mangsa tidak didengari sebelum dijatuhkan hukuman ke atas mereka," kata Karpal dalam ucapannya.

Dalam ucapannya juga Karpal berkata beliau akan mempertahankan Islam sebagai agama rasmi di negara ini dan penganut agama lain bebas untuk mengamalkan agama maisng-masing.

"Saya akan mempertahankan hal ini dan harap PAS juga jaga kami punya muka," kata Karpal Singh.

Beliau juga berkata, akan berbincang dengan pimpinan PAS terutama Mursyidul Am PAS,Datuk Nik Aziz Nik Mat dan Abdul Hadi mengenai hal ini untuk tidak memberikan peluang kepada BN untuk mengeksploit isu ini./Malaysiakini

Lim Guan Eng menyaman Utusan Malaysia

| Dec 20, 2010

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng akan mengeluarkan saman malu ke atas Utusan Malaysia kerana mengeluarkan fitnah dan tohmahan ke atasnya dalam laporan muka depan dan rencananya hari ini. Dalam rencana di Utusan, banyak fitnah dibuat atas KM Pulau Pinang seperti tidak benarkan Perarakan Maulud, tidak benarkan Pasar Ramadan di Komtar bila ia terus berjalan dan juga bahawa telah robohkan kampung-kampung Melayu bila tidak ada sebuah kampung diroboh oleh baik KM ataupun kerajaan negeri Pulau Pinang.

Oleh kerana Utusan tidak memberikan hak jawab kepada Ketua Menteri, maka tidak ada pilihan lain kecuali untuk buat saman malu di mahkamah untuk dapat balik kebenaran dan keadilan. Kes saman malu ini akan diuruskan oleh peguam Karpal Singh & co.

Jelas sekali Utusan dan setengah pemimpin BN akan menggunakan isu 3R (Race, Religion, Raja) untuk membohongi rakyat bahawa DAP dan Ketua Menteri adalah anti-Melayu, anti-Islam dan anti-Raja. Kumpulan yang berniat jahat ini tidak dapat memberikan sebarang bukti tetapi mereka akan tetap dengan agenda bahawa DAP anti-Melayu, anti-Islam dan anti-raja untuk menjatuhkan DAP dan PR.

Jelas Konvensyen PR kedua semalam begitu berjaya sehingga Utusan dan pemimpin BN menggunakan sekali lagi senjata fitnah untuk cuba sabotaj dan menjejaskan kejayaan Konvensyen PR ini, khususnya kejayaan Program 100 Hari yang memberikan faedah kepada rakyat bila PR berkuasa.

*Kenyataan media oleh Cheong Yin Fan selaku Setiausaha Akhbar kepada Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.