RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

Sabtu, 21 Mei 2011

KETUA PENGARAH ROS MAHU `COVER' MALU ?

Oleh: WFAUZDIN NS

SALAHKAH Setiausaha Agung PKR mengadakan sidang media untuk memaklumkan bahawa parti tersebut telah menerima surat mohon tunjuk sebab mengapa parti tersebut tidak boleh diharamkan? Adakah notis sepenting itu yang melibatkan hidup mati parti itu perlu dirahsiakan dari ahli-ahli parti?

Kelmarin Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution telah mengadakan sidang akhbar memaklumkan bahawa parti PKR telah menerima notis dari ROS kununnya parti tersebut telah melanggar Perlembagaan dan berkemungkinan boleh diharamkan. Lebih melucukan lagi, notis tersebut tiada kena mengena dengan Perlembagaan Parti dan aduan yang disebut juga tidak melibatkan anggota parti. Jelas, pegawai tinggi dari ROS yang telah menandatangani notis tersebut cuai kerana tidak menyemak fakta terlebih dahulu.

Apabila sidang media dibuat oleh PKR, kecuaian dan ketidakcekapan Ketua Pengarah ROS diketahui umum dan berkemungkinan beliau merasa malu dengan kakitangan bawahannya. Oleh yang demikian, beliau menyalahkan PKR kerana mengadakan sidang media dan namanya tercemar akibat kebodohannya sendiri. Kununnya, mengadakan sidang media itu `kurang manis'. Adakah perbuatan beliau itu teramat manis dengan memajukan notis yang tidak betul tanpa fakta?

Ini bukan masalah `manis' atau tidak. Ini masalah maruah parti yang cuba dicemar dengan kaedah sedemikian rupa. Semua ahli parti berhak tahu apa yang menimpa parti mereka. Rakyat juga perlu tahu kerana PKR adalah sebuah parti yang besar apatah lagi Ketua Pembangkang adalah Ketua Umum parti ini. Mana mungkin perkara yang serius ini boleh dirahsiakan?

Saya ingin mengingatkan ROS, bekerjalah dengan tahap profesionalisma yang tinggi dan penuh integriti. Jangan cuba bertindak terburu-buru walaupun jika arahan itu datangnya dari pihak yang terlalu berkuasa. Apa yang berlaku baru-baru ini jadikan iktibar kerana ianya memalukan keseluruhan kakitangan di dalam Jabatan itu sendiri. Jika saya sendiri sebagai kakitangan ROS, saya tidak tahu di mana mahu letakkan muka dengan sikap bos yang begitu?/wfauzdin.blogspot.com

--------------------------------------------------------------------------------
Bernama melaporkan:

KUALA LUMPUR, 19 Mei (Bernama) -- Pendaftar Pertubuhan (ROS) meminta Parti Keadilan Rakyat (PKR) menjawab notis pembatalan pendaftaran yang dikeluarkannya terhadap parti itu dalam tempoh yang ditetapkan dan bukan menggunakan saluran media untuk memberi jawapan.

Ketua Pengarah ROS Datuk Abdul Rahman Othman berkata notis itu adalah mengikut Seksyen Kecil (2), Seksyen 13, Akta Pertubuhan 1966, di mana PKR diberi tempoh sehingga 9 Jun depan untuk memberi sebab memuaskan mengapa pendaftaran parti itu tidak patut dibatalkan.

Beliau memberitahu Bernama bahawa pihak yang diberi notis tersebut hanya perlu untuk menjawab balik notis itu berserta dengan alasan-alasan kukuh dalam tempoh masa yang diberikan.

"Apabila ROS keluarkan notis, mengikut Akta Pertubuhan 1966, pihak yang ditujukan perkara tersebut diminta menjawab dalam masa yang diberikan, menggunakan saluran yang sama, bukan menggunakan saluran media kerana ia dianggap kurang manis," katanya. - Bernama.

80 PERATUS TIDAK PERCAYA ANWAR DI DALAM VIDEO TERSEBUT

Oleh: WFAUZDIN NS

ISU video seks yang ingin dikaitkan dengan DS Anwar Ibrahim nampaknya sudah tidak sehangat dulu. Ini adalah kerana rakyat telah mencampakkan segala najis fitnah itu ke muka sekutu Apco yang digelar oleh DS Anwar sebagai `Pandi Kutti'.

Saya telah mengadakan undian (Poll) kepada pengunjung blog saya semenjak isu ini meletus. Undian tersebut telah mendapat sambutan hangat sehingga hari ini 21 Mei 2001, seramai 6,664 pengunjung telah membuat pilihan mereka.

Soalan yang dikemukakan adalah "SETELAH ANDA MENONTON KLIP VIDEO ITU ATAU TIDAK, ADAKAH ANDA PERCAYA DS ANWAR TERLIBAT?"

Daripada jumlah 6,664 pengunjung, keputusan yang diperolehi adalah seperti berikut: 1. Tidak percaya - 80 % 2. Percaya - 9 % 3. Kurang percaya - 5 % 4. Tidak tahu - 6 %
Nampaknya isu ini masih gagal menjejaskan sokongan terhadap DS Anwar, apatah lagi ramai di kalangan Ulamak sendiri menolak cara penyelesaian kes ini melalui sumpah laknat oleh Datuk Eskay, Rahim dan Shuib. Majoriti Ulamak, ilmuan dan rakyat mahu kes ini diselesaikan mengikut kaedah yang diajar oleh Allah seperti yang termaktub di dalam Al-Quran.

Isu jam Omega juga gagal, walaupun pada mulanya dikatakan jam tersebut adalah pemberian daripada Raja Arab Saudi kepada DS Anwar. Akhirnya, pihak Polis sendiri mengesahkan bahawa jam tersebut berasal dari Taiwan dan dibeli pada tahun 2004. Kita masih ingat bahawa pada tahun tersebut, DS Anwar masih di dalam penjara dan mana mungkin beliau boleh keluar dari penjara untuk membeli jam berkenaan. Sebelum itu, timbul persoalan bagaimana tuan punya jam tersebut boleh membawa Surat Pendaftaran jam berkenaan ke mana-mana dia pergi.

Usaha beterusan diteruskan juga, alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan. Kini dihebohkan bahawa video berkenaan telah disahkan tulin oleh pakar dari Amerika. Soalnya tulin atau tidak, kita tetap mahu mereka yang terlibat menayangkan video lucah berkenaan ditangkap dan didakwa segera. Mengapa begitu lama untuk lakukan siasatan dan pendakwaan, sedangkan Datuk Eskay mengaku menayangkannya?

Justeru itu, jangan salahkan rakyat jika ada anggapan serong terhadap pihak Polis. Terlalu banyak persoalan berlalu begitu sahaja termasuk Blogger dan sebuah akhbar pencacai yang terang dan jelas menimbulkan isu sensitif tentang ugama Kristian sebagai agama rasmi negara. Apa tindakan pihak berkuasa? Apa tindakan terhadap Ibrahim Ali yang begitu ingin berjihad di dalam Perang Salib? /wfauzdin.blogspot.com

Jumaat, 20 Mei 2011

VIDEO - MEREKA GAGAL LAGI, RAKYAT HARUS BERSEDIA SELEPAS INIOleh: WFAUZDIN NS

AMAT memalukan. Bagaimana mungkin seorang pegawai besar di dalam ROS boleh cuai di dalam mengenalpasti sesuatu undang-undang atau Perlembagaan Parti yang pihaknya mahu haramkan parti berkenaan? Ini bukan perkara kecil kerana ianya melibatkan pengharaman sesebuah parti yang kebetulannya pula sedang berada di puncak sokongan rakyat.

Bukan satu kesilapan, banyak kesilpan telah berlaku yang gagal dikesan oleh pegawai besar di dalam ROS ini. Adakah selama ini tugas beliau hanya menandatangani sahaja apa jua surat yang diletakkan di atas meja pejabat beliau? Nama anggota parti tersebut pun jauh tersasar malahan tidak direkodkan pun oleh parti berkenaan sebagai ahli. Jika bukan ahli, mengapa ada timbul dipecat tanpa ikut Perlembagaan Parti? Kesilapan tarikh juga berlaku.

Jelas, kerja ini seolah-olah dilakukan secara tergesa-gesa seperti juga dengan kes video seks yang dilakukan secara tergesa-gesa sehinggakan terakam susuk tubuh orang ketiga di dalam bilik. Mengapa ini terjadi? Gagal `membunuh' karektor DS Anwar, gagal menghancurkan rumahtangga DS Anwar, dan sebelum ini telah pun menyekat akhbar Suara Keadilan dengan tidak memberikannya permit, kini ada cubaan terbaru?

Manusia merancang, Allah jua merancang tetapi Allah adalah sebaik-baik perancang. Rakyat harus bangun dan bersedia untuk hadapi apa jua kemungkinan selepas ini kerana pengikut apco itu tidak akan berpuas hati selagi usaha jahat mereka tidak berjaya./wfauzdin.blogspot.com

PORTAL PRO UMNO PUN RIMAS DENGAN IBRAHIM ALKATAKI DAN NAZRI

Apa sudahnya......

Thursday, 19 May 2011

Apa sudahnya, seakan semua boleh membicarakan perkara-perkara yang amat sensitif untuk perhubungan antara kaum. Benar, kita mahu memperjuangkan Melayu tetapi adakah cara yang di buat hari ini dapat menyelesaikan masalah keciciran orang Melayu.

Keciciran orang Melayu sebenarnya mempunyai banyak sebab khususnya melihatkan kemiskinan kalangan orang Melayu – masalah sosial dan juga masalah yang melibatkan pembahagian perekonomian di kalangan Melayu itu sendiri termasuk ruang untuk membolehkan orang Melayu tu bergerak dan memacu kejayaan. Melayu kena keluar dari kepompong pemikiran kepimpinan ortodoks seperti yang cuba diterapkan oleh Ibrahim Ali dan kalau Ibrahim Ali mengatakan bahawa beliau melakukan atas apa yang dipersetujui oleh YAB Najib Tun Razak maka YAB Najib Tun Razak perlu menyatakan yang sebenarnya makna 1 Malaysia yang diterapkan.

Ramai yang mula mengatakan UMNO terbabit dalam perencanaan untuk mengugut keharmonian kaum bagi tujuan memenangi pilihan raya. UMNO perlu megelak dari rakyat keseluruhan – khususnya pengundi juga nampak senario yang serupa. Kita mesti bunuh persepsi itu bagi memastikan UMNO dilihat jelas – memperjuangkan hak orang Melayu dan dalam masa yang serupa BN bergerak bagi memastikan semua kaum terbela nasib mereka.

BN/UMNO kena mula bertindak agak jelas – makna perjuangan Melayu bukan merampas atau mendiskriminasikan kaum lain. Setakat ini kerajaan seakan nampak membiarkan persepsi ini menari-nari di kalangan rakyat negara ini. Sekiranya kaum lain mencabar hak keistimewaan orang Melayu maka tindakan perlu diambil, begitu juga sekiranya ada individu Melayu – yang menyebarkan niat jahat memusuhi kaum lain – mengganggu keharmonian perpaduan – melalak mengenai titisan darah terakhir – ambil tindakan dan sumbat beliau dalam penjara.

Zaman sudah beredar. Jangan mengarut sanggup berjuang ke titisan darah terakhir untuk Melayu. Berkorban suku dari harta untuk perjuangan Melayu pun susah ini pula mahu menitiskan darah untuk membela Melayu. Apa lagi mahu turun melihat Melayu yang terpinggir bukan sahaja dari sudut fizikal tetapi dari sudut minda dan ruangan untuk kemajuan pun mereka tidak tahu.

Amat malang sekali sekiranya Melayu dibawa mengharungi idealisme kuno kononnya mahu bangkit memperjuangkan Melayu tapi bila Melayu ditindas dalam contoh peneroka kota dan peniaga kecil-kecilan. Semua akan tertanya kenapa akhir-akhir ini Nazri Aziz – menyatakan BOLEH untuk berbicara mengenai isu- isu ekstrem perkauman – kenapa biarkan Ibrahim Ali mengatakan Najib seakan memberi restu – kenapa tidak ada tindakan ke atas isu blog yang menyebarkan artikel mengenai Kristian dan kalau sudah ada asas pun – mereka yang terlibat mesti turut di ambil tindakan segera.

Akhirnya persepsi akan menari di minda rakyat – BN dan UMNO yang terlibat. Akhirnya BN/UMNO yang rugi. Masa sudah tiba untuk kita melakukan perubahan politik – transformasi politik khususnya dari sudut minda dan pemikiran termasuk kepimpinan yang ada. Apa yang kita boleh buat adalah membantu memberi tahu pendapat dan terbabit dalam memulakan langkah menyedarkan – jangan asyik berpolitik – untuk diri./umno-reform2

Khamis, 19 Mei 2011

MENGENALI EZAM DAHULU, EZAM SEKARANG

Apabila berkawan dengan kaki fitnah.....

Senator Ezam Mohd Noor, bekas orang kuat Dato' Seri Anwar membuat kenyataan terbarunya di Utusan Malaysia Online menuntut agar mantan bosnya itu bersumpah di dalam isu video seks yang hangat diperkatakan. Sudah dijangka Ezam akan terus menyerang Ketua Umum PKR ini dan tidak pernah Ezam tidor lena sekiranya tidak memburukkan dan mengaibkan tokoh yang pernah dipujanya dulu.

Berkaitan isu sumpah ini tidak lagi menghairankan bagi kita di dalam PKR khususnya kerana ini bukan pertama kali Dato' Seri Anwar dicabar berbuat demikian. Cuma kita merasa kesihan dengan sikap bekas Ketua Pemuda KeADILan (kini AMK) yang dahulunya terkenal dengan seorang yang berprinsip. Di mana prinsip beliau sekarang? Usahkan mahu mempertahankan prinsip dan hukum Islam di dalam isu ini, Ezam ternyata gagal mempertahankan kenyataan beliau sebelum ini.

Sebelum in, Ezam pernah mengeluarkan kenyataan bahawa beliau tidak akan percaya lagi kepada Dato' Seri Anwar walaupun Dato' Seri Anwar bersumpah. Kenyataan beliau boleh dibaca di sini. Jika sudah tidak mahu percaya, mengapa sibuk-sibuk Ezam mendesak agar Dato' Seri Anwar bersumpah? Selain daripada bersumpah, beliau juga mendesak agar Ketua Umum PKR itu melakukan;

 • Melakukan sumpah laknat menafikan Anwar bukan lelaki dalam video seks.

 • Menjalani ujian poligraf bagi membukti mereka tidak berbohong.

 • Menyaman Datuk Shazryl Eskay Abdullah.

 • Tuduh Shazryl Eskay sebagai pembohong.

 • Di antara yang Ezam gariskan itu, saya tidak tahu yang mana satu yang Allah anjurkan kepada kita umat Islam di dalam menangani isu tuduhan zina ini. Khabarnya Ezam orang yang berugama dan kuat pegangan agamanya sehinggakan dikatakan sewaktu ditahan di dalam penjara dulu beliau sering membaca Al-Quran. Peliknya, ke mana ayat Al-Quran yang beliau baca itu dicampakkan? Mengapa Ezam meletakkan dirinya setaraf dengan Datuk Eskay dan gerombolan mereka? Adakah ini yang Allah maksudkan apabila manusia itu khianat, mereka akan dihina dan dijatuhkan darjat mereka di dunia ini lagi. Alhamdulillah, Dato' Seri Anwar tetap komited dengan pengakuannya dan memilih Islam sebagai penyelesaian dan keadilan, bukan sesumpah atau 4 perkara yang Ezam sebutkan di atas.

  Sedarlah wahai Ezam, insaflah kerana dendam kesumat itu tidak akan membawa ke mana-mana walau berapa penggal sekalipun kamu akan dilantik sebagai Senator. Kemuliaan di sisi manusia lebih-lebih lagi di sisi Allah SWT itu yang harus dicari. Berfikirlah sejenak, mengapa di dunia lagi kita dihina oleh masyarakat walaupun kita berada bersama golongan penguasa.

  Memang benar, Ezam pernah berjuang dan masuk penjara kerana melawan rasuah suatu ketika dahulu. Beliau masuk penjara kerana mendedahkan fail rahsia (Akta OSA) kes rasuah melibatkan Rafidah Aziz dan waktu itu beliau dilihat berani dan disanjung. Namun akhirnya, Ezam sendiri terjun ke dalam Umno dan berada `sekapal' dengan Rafidah Aziz . Rafidah Aziz tidak didakwa dan Ezam pula sudah tidak menyebut hal itu lagi. Kini, Ezam menjadikan Dato' Seri Anwar sebagai `bahan' untuk beliau `mencari makan' di dalam Umno. Itulah penghinaan namanya.

  Mudah-mudahan Ezam akan pulih semula dari ingatannya. Nasib malang menimpa Ezam menjadi pengajaran kepada kita di dalam PKR agar tidak mementingkan diri sendiri sehingga sanggup memakan daging kawan atau bekas ketua kita sendiri./PKR Pahang

  SAIFUL BERWIBAWA - AUTA DAN FAKTA


  Oleh: WFAUZDIN NS

  MUNGKIN ramai yang masih belum membaca akhbar Suara Keadilan terbaru hari ini. Saya faham ada beberapa kawasan yang langsung tidak pernah sampai akhbar yang masih belum mendapat permit ini dan terpaksa diterbitkan secara tidak berkala. Itulah resam politik dan demokrasi di negara ini berkurun lamanya.

  Terbaru, diberitakan pihak ROS (Pendaftar Pertubuhan) telah mengeluarkan surat untuk mengharamkan PKR. Saya tidak tahu apa lagi yang `halal' di Malaysia ini jika melibatkan Pembangkang. Berkumpul untuk mendengar ceramah politik pun dikatakan perhimpunan haram kerana tiada permit. Mohon permit pula sukar dan bermacam-macam syarat dikenakan. Mungkin yang `halal' cuma sumpah laknat atau DNA.

  Saya tidak mahu sentuh pasal kemungkinan pengharaman PKR. Saya ingin berkongsi cerita seperti yang disiarkan oleh Suara Keadilan hari ini tentang perbezaan `Auta dan Fakta' yang ada hubungkait dengan `kewibawaan Saiful' di dalam kes fitnah Liwat II. Apa yang Auta dan apa yang fakta?

  Auta - Menuduh DS Anwar meliwatnya tanpa kerelaan.
  Fakta - Selepas diliwat, Saiful mendakwa berehat untuk makan karipap dan minum kopi bersama DS Anwar selama 20 minit.
  Auta - Mendakwa berjumpa Najib pada 27 Jun 08, sehari selepas kejadian untuk mohon biasiswa pengajian di universiti.
  Fakta - Saiful adalah pelajar yang gagal pengajian kerana prestasi akademik di bawah tahap yang sepatutnya.

  Auta - Mendakwa diliwat tanpa kerelaan.
  Fakta - Mengikut laporan Dr Mohamad Osman dari Hospital Pusrawi, Saiful tidak menunjukkan sebarang tanda diliwat. Dr Mohamad Osman adalah doktor pertama yang memeriksa Saiful. (# Laporan Pertuduhan di Bawah Seksyen 377B bukan sejajar dengan liwat secara paksaan, ia sesuai dengan liwat secara sukarela)

  Auta - Saiful menunjukkan imej baik dan warak sepanjang perbicaraan. Di dalam blog peribadinya ditunjukkan pemergian beliau ke Tanah Suci.
  Fakta - Saiful menjalinkan hubungan dengan seorang Pendakwaraya, Farah Azlina Latif sepanjang perbicaraan ketika itu beliau sudah pun bertunang. (# Saiful juga pernah mengaku mengerjakan Solat Jumaat tanpa mencuci dubur atau mandi hadas).

  Auta - Saiful mendakwa tidak membuang air besar mahu pun membasuh dubur selepas kununnya diliwat.
  Fakta - Doktor HKL yang memeriksa Saiful mendapati rektumnya kosong. Jika benar Saiful tidak membuang air besar selama 2 hari, rektumnya pasti akan dipenuhi oleh najis.
  Auta - Saiful mendakwa beliau adalah Pembantu Peribadi DS Anwar.
  Fakta - Saiful hanya seorang pekerja rencam di pejabat (odd job worker) seperti diberitahu Ketua Staf Anwar, Sdr Ibrahim Yaakob di kandang Saksi.
  Auta - Saiful mendakwa beliau diminta DS Anwar untuk ke unit kondomunium yang didakwa berlakunya kejadian liwat.
  Fakta - Saiful hanya diarah Ibrahim untuk menghantar surat/fail ke unit kondo tempat kejadian didakwa berlaku.

  Auta - Saiful memfail tuduhan diliwat tanpa kerelaan terhadap DS Anwar sahaja.
  Fakta - Sampel DNA yang diambil daripada dubur Saiful mengandungi sampel DNA lebih daripada seorang lelaki. Malahan, air mani Saiful sendiri turut ditemuyi di duburnya.

  # Edit/tambah oleh Blogger)

  Sumber rujukan: Suara Keadilan bth 17 Mei 2011

  Rabu, 18 Mei 2011

  KLIP VIDEO SEKS - PERLUKAH POLIS MENGAMBIL RISIKO?

  Oleh:WFAUZDIN NS

  SEORANG menteri yang lembab dan ketinggalan masih berhujah dengan modal yang lapuk dan menunjukkan kebebalannya. DS Anwar kini telah sampai ke tahap "Yahoo! Malaysia Question Time, tetapi Ketua Penerangan Umno Ahmad Maslan masih bercakap pasal tulin tak tulin video seks.

  Hari ini Malaysiakini melaporkan, Ahmad Maslan memberikan cadangan untuk menyelesaikan isu video seks yang kununnya melibatkan Ketua Pembangkang tersebut. Apa yang pasti, tiada satu pun cadangan dari Ahmad Maslan yang berpandukan kepada ajaran Islam dan sememangnya Umno tidak selesa dengan hukum Islam. Ahmad Maslan memberikan cadangan, cadangan itu termasuklah mengesyorkan DS Anwar supaya memanggil pakar dari luar negara untuk mengesahkan video seks didakwa melibatkan ketua umum PKR itu tidak tulen.

  "Video itu telah disahkan (tulen) oleh pakar dari Amerika Syarikat dan Korea (Selatan). Saya kira polis sudah buat apa disebut sebagai semakan. Apabila Korea sudah buat diikuti Amerika, mereka sudah menyemak sekali lagi dan mengesahkan video itu tulen," katanya kepada pemberita di Putrajaya hari ini (Malaysiakini).

  Sudah berbulan-bulan kita disajikan dengan tulin atau tidak video seks berkenaan dan entah berapa banyak duit rakyat digunakan untuk kerja bodoh ini. Tetapi, sehingga kini makhluk yang mengaku menayangkan video lucah berkenaan di khalayak ramai masih belum ditangkap atau didakwa. Pedulikan tulin atau tidak, yang pasti itu video lucah dan menjadi kesalahan sesiapa pun memiliki dan menayangkan video lucah. Masalah siapa pelakun adegan seks itu, kita serahkan kepada pihak yang berwajib menyiasatnya. Selesaikan dulu kes pertama, iaitu `tukang tayang' video seks dan mengapa perlu mengambil masa yang lama untuk menyiasat kerana mereka telah mengaku menayangkannya.

  Tentang pelaku di dalam video berkenaan, tuduhan telah dibuat oleh Eskay di dalam upacara sumpah laknat yang sesat itu. DS Anwar pula memilih jalan yang dianjurkan oleh Islam iaitu membawa kes ini ke mahkamah syariah di bawah undang-undang Qazaf. Eskay pula mengambil jalan mudah dan tahyul iaitu dengan bersumpah dengan memakai baju besi. Apabila Eskay berjaya mempersendakan Islam dengan hukumnya sendiri, maka Ahmad Maslan pun mahu agar Anwar turut bersumpah dan menjadi jahil seperti Eskay.

  Tidak terbayang oleh kita betapa rendahnya kefahaman Islam di kalangan pemimpin Umno. Mereka masih dibelenggu dengan cerita sesumpah dan meninggalkan hukum di dalam Al-Quran. Apakah pihak Polis akan mengambil risiko untuk mendedahkan siapa pelaku di dalam video seks berkenaan? Saya yakin, sebaik sahaja Ketua Polis Negara atau sesiapa sahaja yang membuat kenyataan bahawa pelaku di dalam video seks tersebut adalah DS Anwar, maka satu lagi kes Qazaf akan dibawa ke mahkamah syariah.

  Sebenarnya tiada pilihan lain jika kita beriman dengan Al-Quran melainkan kes ini diselesaikan di mahkamah syariah. Ahmad Maslan tidak perlu berkata isu ini akan mengelirukan masyarakat kerana majoriti rakyat tidak terkeliru kerana mereka kenal siapa Umno dan media-media pencacai yang bersekongkol dengan parti sekular itu./wfauzdin.blogspot.com

  KES LIWAT - HAKIM DULU POPULAR DENGAN `TIDAK RELEVEN' , HAKIM SEKARANG DENGAN `WIBAWA'NYA

  Oleh: WFAUZDIN NS

  DRAMA lebih menarik lagi apabila DS Anwar diminta membela diri di dalam kes Liwat II. Keputusan Hakim ini tidak memeranjatkan kerana skrip drama telah bocor kecuali jika Hakim berpegang kepada fakta dan membebaskan DS Anwar, itu lah yang paling memeranjatkan kita.

  Tidak susah untuk seseorang yang bukan peguam tahu kebenaran kes ini kerana melihat kepada perkara asas iaitu pertuduhan di bawah Seksyen 377B sahaja kita boleh tahu samada perbuatan liwat itu benar berlaku atau tidak. Ini adalah kerana kita saksikan sendiri Saiful mendakwa beliau diliwat secara paksa, tetapi pertuduhan tidak mengguna pakai pengakuan Saiful. Jika digunakan apa yang Saiful kata, Seksyen yang paling tepat adalah Seksyen 377C.

  Mungkin ada tafsiran lain terhadap seksyen ini, atau ada sebab tertentu maka seksyen ini releven dengan kes yang dihadapi oleh DS Anwar. Diterangkan dalam mahkamah ada catatan menyebut `cubaan meliwat', tetapi Saiful dianggap masih `berwibawa'. Ada keterangan menceritakan seluar dalam Saiful di rumah seorang wanita yang bukan muhramnya, namun Saiful masih `berwibawa'. Saiful mengaku pergi sembahyang Jumaat tanpa mandi hadas atau mencuci duburnya, dan mengaku Solatnya tidak sah, tetapi Saiful tetap `berwibawa'.

  `Berwibawa'nya Saiful adalah juga kerana dapat berjumpa Najib untuk mohon biasiswa sedangkan beliau gagal dalam pengajian. Pakar juga `berwibawa' walaupun mencatat tarikh pada barang ujian lebih awal dari ujian dibuat. Pegawai Penyiasat Polis Jude pula tentu dilihat `berwibawa' apabila menyimpan bahan bukti DNA di dalam almari sahaja seperti menyimpan seluar dalam, lebih wibawa `air mani' itu boleh bertahan terlalu lama melebih 90 jam yang mencipta rekod dunia. Hebat dan `wibawanya' cecair yang kununnya dimiliki oleh DS Anwar itu.

  CCTV apartmen yang menjadi bahan bukti itu juga tidak kurang wibawanya kerana masa yang dicatat dalam CCTV di pintu lift lebih awal dari yang dicatat di pintu utama apartmen. Doktor kata tiada kesan kemasukan, tapi ahli kimia buat ujian kata ada terdapat `cecair itu' dalam lubang Saiful ertinya ada kemasukan. Wibawanya pakar-pakar berkenaan. Hakim tentulah lebih berwibawa apabila membatalkan keputusannya sendiri yang mulanya tidak membenarkan barang-barang kepunyaan DS Anwar di dalam lokap dijadikan bahan bukti, tetapi akhirnya diterima menjadi bahan bukti.

  Melihat kepada semua ini, percayalah saya seperti yang DS Anwar katakan bahawa tiada yang pelik dan ajaib berlaku sekiranya melibatkan DS Anwar. Maka, tertawalah dunia melihat drama ini dan di mana mahu kita letakkan muka kita sebagai rakyat Malaysia? Percayalah, selepas ini lebih banyak yang pelik akan berlaku. Kita tunggu dan dunia luar pun tunggu siapa lagi yang boleh dianggap `berwibawa' selepas ini./wfauzdin.blogspot.com

  Putuskan Anwar bela diri, mahkamah berat sebelah- Suaram

  KUALA LUMPUR: Suara Rakyat Malaysia (Suaram) menyatakan rasa kesal dengan keputusan hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengarahkan ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim membela diri dalam kes fitnah II.

  Koordinator Suaram, Hasbeemasputra Abu Bakar berkata prosiding perbicaraan terhadap Anwar dijalankan secara berat sebelah.

  “Sepanjang perbicaraan kes Anwar, Suaram mendapati mahkamah berat sebelah terutamanya apabila menafikan akses peguam Anwar kepada laporan perubatan dan lain-lain dokumen yang merupakan hak asas mereka dalam perbicaraan.

  “Hal ini lebih melucukan apabila hakim beranggapan Saiful Bukhari adalah “saksi yang jujur dan boleh dipercayai” sedangkan Saiful sendiri berulang kali memberikan kenyataan bercanggah malah didapati menjalinkan hubungan sulit dengan salah seorang pendakwa raya ketika perbicaraan berlangsung,” kata Hasbeemasputra dalam kenyataannya semalam.

  Katanya, Suaram juga tidak bersetuju dengan penerimaan hakim tentang kesaksian tiga doktor, di mana ada percanggahan jelas dalam kesaksian mereka yang mengatakan wujud penetrasi.

  “Tapi kemudian hakim menunjukkan keputusan yang tidak konsisten apabila dari awal menolak untuk menerima sampel DNA yang diperolehi daripada lokap di mana Anwar ditahan.

  “Ini senario tidak masuk akal berdasarkan keterangan doktor apabila disoal peguam bela merujuk kepada laporan perubatan yang dibuat keatas Saiful,” kata beliau.

  Dalam pada itu, beliau menyifatkan keputusan hakim, Mohamad Zabidin perlu dipertimbangkan semula kerana wujud elemen konspirasi politik dalam kes itu.

  “Penting untuk diberikan perhatian bahawa asas penghujahan peguam Anwar adalah wujud konspirasi politik untuk menjatuhkan Anwar.

  “Berkali-kali Suaram menyuarakan bahawa mahkamah telah dijadikan boneka oleh kerajaan yang memberikan keputusan berat sebelah bukan berdasarkan kepada keadilan,” tegasnya.

  Sumber:
  http://www.keadilandaily.com/putuskan-anwar-bela-diri-mahkamah-berat-sebelah-suaram/

  Selasa, 17 Mei 2011

  FELDA PURUN - DEMONTRASI TIDAK MEMBAWA KESAN, SAMBUTAN HEBAT TERHADAP ANWAR


  Sejurus selesai Dato' Seri Anwar menghadiri Wacana Maqasid Syariah dan Masyarakat Majmuk di Kuantan semalam, beliau telah bergegas pula untuk menghadiri satu program ceramah di kawasan Felda Purun di dalam Parlimen Bera. Sebelum itu, beliau sempat memberikan tazkirah maghrib di Masjid Batu 1, Temerloh.

  Markas PAS Felda Purun

  Sebelum ini, sekumpulan penunjuk perasaan yang kununnya mewakili suara masyarakat felda mengadakan demontrasi untuk menghalang program ceramah oleh Ketua Umum PKR tersebut. Namun PKR Negeri Pahang bertegas untuk mengadakan program yang dijadualkan malahan mencabar sesiapa sahaja dari golongan yang menentang kehadiran Dato' Seri Anwar agar hadir mengikuti ceramah bagi mendengar sendiri penjelasan isu semasa oleh Dato' Seri Anwar samada ianya boleh menggugat keselamatan negara atau sebenarnya menggugat kedudukan Umno/Bn.

  Ceramah di Felda Purun hanya dibenarkan di dalam kawasan Markas PAS di situ walaupun telah dijangka kehadiran orang ramai pastinya tidak boleh ditampung oleh Markas PAS, namun pihak penganjur terpaksa mengadakan juga program tersebut dengan menyediakan kawalan keselamatan oleh Unit Amal PAS yang telah menjalankan tugas mereka dengan begitu baik sekali. Ketibaan Dato' Seri Anwar seperti diduga telah cuba diprovokasi oleh beberapa kumpulan yang menjerit umpama orang hilang akal dengan menghamburkan kata-kata lucah terhadap beliau. Alhamdulillah, kematangan dari pihak kita Pakatan Rakyat telah mengelak terjadinya sesuatu yang tidak diingini walaupun kedapatan pihak Polis di situ yang mengawal keadaan.

  Dato' Fauzi
  Sdr Mazlan Aliman

  Sambutan orang ramai di luar jangkaan samasekali, lebih 2,000 telah memenuhi ruang dalam dan luar Markas PAS Felda Purun bagi mendengar pidato yang terdiri daripada Sdr Mazlan Aliman, Dato' Fauzi Abd Rahman, Ustaz Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man dan amanat oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim. Adun Teriang, YB Leong Ngah Ngah juga turut hadir bersama lain-lain pimpinan Pakatan Rakyat Pahang.

  Ustaz Dato' Tuan Ibrahim

  Dato' Seri Anwar Ibrahim

  Orang ramai di luar Markas

  Sdr Mazlan Aliman banyak menyentuh tentang isu nasib Peneroka Felda yang seringkali terkeliru dengan janji-janji pihak kerajaan. Beliau memberi jaminan bahawa sekiranya Pakatan Rakyat memerintah di Putrajaya, apa jua yang diperjuangkan oleh ANAK akan dilaksanakan. Pengerusi PKR Negeri Pahang menyebut tentang komitmen Pakatan Rakyat khususnya di Negeri Pahang ini bagi merampas Negeri Pahang dari Umno/Bn. Beliau turut menyentuh tentang betapa takutnya pemimpin Umno kepada Dato' Seri Anwar Ibrahim sehinggakan Ketua Pembangkang itu tidak pernah berehat dari diserang dengan berbagai fitnah. Selaku bekas pemimpin Umno dan juga bekas ahli kabinet di dalam Kerajaan Bn, beliau lebih mengenali Dato' Seri Anwar dan siapakah musuh-musuh di sekelilingnya.


  Ustaz Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man pula lebih banyak mengupas tentang kaedah dan perundangan di dalam Islam berkaitan kes tuduhan zina/liwat dan bab bersumpah di dalam Islam. Beliau menjelaskan di dalam Islam, tiada pilihan lain bagi seseorang yang menuduh orang lain melakukan zina melainkan dengan membawa 4 orang saksi yang adil melainkan sekiranya ada pengakuan dari mereka yang berzina.


  Hukum ini Allah tetapkan adalah kerana Allah teramat menjaga maruah hamba-hambanya dan mereka yang terlepas dari hukuman di dunia ini, mereka tidak boleh lepas dari hukuman di Akhirat kelak. Di dalam isu sumpah, di dalam isu menuduh orang berzina Islam tidak tidak menetapkan sumpah sebagai bukti menuduh. Jika amalan ini diamalkan, nescaya porak poranda masyarakat kerana Allah telah jelaskan akan ada golongan yang sanggup bersumpah kerana ingin menegakkan fitnah mereka.
  Dato' Seri Anwar malam itu sungguh bersemangat walaupun keletihan kerana sehari suntuk program yang beliau hadiri. Beliau menjelaskan tentang apa yang terkandung di dalam Buku Jingga dan komitmen Pakatan Rakyat jika berjaya menguasai Putrajaya nanti. Beliau tidak hiraukan betapa banyak tekanan dan fitnah yang dilemparkan terhadapnya, malahan semakin melampau sehingga menekan isteri, anak dan keselamatan cucu beliau tetapi demi nasib rakyat beliau tetap akan lawan rejim Umno/Bn.

  Beliau kesal kerana saban hari beliau diaibkan dan dituduh dengan berbagai tuduhan yang kadangkala tidak masuk akal, tetapi beliau kerapkali dikenakan sekatan untuk berjumpa rakyat bagi menjawab segala tuduhan jahat mereka. Cabaran debat yang tidak pernah disahut oleh Najib menunjukkan betapa takutnya pemimpin Umno itu sekiranya rakyat tahu bahawa di bawah Kerajaan Bn rakyat sebenarnya ditindas dan dihimpit dengan berbagai kesulitan. Sekali lagi Dato' Seri Anwar memberi jaminan bahawa sekiranya Pakatan Rakyat berjaya mengambil alih Putrajaya, beliau hanya mahu tempoh satu hari sahaja sebelum mengumumkan harga minyak petrol diturunkan.

  Secara berjenaka, beliau turut menyentuh tentang isu video seks yang membuatkan `wajah dan perut' beliau kini menjadi perhatian ramai. Tentang isu jam Omega, beliau tidak mahu melayani pertanyaan tentang isu berkenaan kerana terang-terangan itu merupakan satu cerita yang direka kerana terbukti jam tersebut berasal dari Taiwan dan dibeli sekitar tahun 2004. Ketika itu beliau masih dipenjara, mana mungkin ketika itu beliau boleh keluar dari penjara? Cubaan sabotaj terhadap kenderaan beliau dan ugutan terhadap anak beliau Nurul Izzah dan keluarganya sedikit pun tidak menggoyahkan semangat mereka sekeluarga untuk menentang kezaliman Umno/Bn.

  Di akhir ucapannya, Dato' Seri Anwar mahu rakyat bangkit dan bekerja kuat demi kesejahteraan bersama. Beliau menasihati rakyat agar tidak mudah terpedaya dengan propaganda yang dimainkan oleh media pencacai yang berada di bawah telunjuk rejim Umno/Bn. Tentang nasibnya di dalam kes fitnah Liwat II, beliau yakin jika Hakim memutuskan untuk menerima fakta memang jelas dan nyata bahawa kes tersebut wajib dibuang ke dalam tong sampah. Tetapi jika berlaku sebaliknya, beliau sudah bersedia untuk berdepan menentang kezaliman ini.

  Beliau merasa bersyukur kerana semakin beliau diaibkan dan difitnah, sambutan rakyat terhadapnya bertambah kuat dan ini menguatkan semangatnya untuk terus berjuang sehingga rejim Umno/Bn dapat dikuburkan di dalam Pilihanraya Umum nanti. Dato' Seri Anwar turut mengucapkan berbanyak terima kasih di atas segala sokongan dan doa dari rakyat berbagai bangsa dan agama samada di dalam mahu pun di luar negara.

  Ternyata, provokasi dari kumpulan yang berdemontrasi menentang kehadiran Dato' Seri Anwar ke Felda Purun malam semalam tidak memberi kesan kepada rakyat jelata yang ingin mendengar sendiri apakah benar Ketua Umum PKR ini seorang pengkhianat atau pemecah belah masyarakat. Rata-rata yang hadir menunjukkan kepuasan di wajah masing-masing selepas selesai program ceramah malam itu dan ini menandakan kawasan felda tidak selama-lamanya selamat buat Umno/Bn./blogger PKR Pahang

  Isnin, 16 Mei 2011

  VIRUS `KATAK GILA'

  Oleh: WFAUZDIN NS

  NAMPAKNYA katak ini sudah menjadi `katak gila'. Virus `katak gila' amat merbahaya dari virus JE yang banyak membunuh manusia di Kg Nipah, Port Dickson suatu masa dahulu. Kali ini virus `katak gila' dibawa dari Pasir Mas, Kelantan.

  Sebenarnya sudah lama kita terbau akan busuknya katak ini terutamanya apabila dia mula berbunyi. Rupa-rupanya bau yang busuk itu sebagai tanda bahawa katak ini semakin tenat dan terbukti benar katak tersebut kini menjadi `katak gila'.

  Setakat dia seekor yang gila tidak mengapa juga, tetapi masalahnya dia kaitkan orang lain dengan gilanya. `Katak gila' ini berkata, “Ramai orang Kristian di Malaysia orang Cina. Orang Kristian (di dunia) ramai di Amerika Syarikat. Tali barut Amerika Syarikat di Malaysia Anwar Ibrahim. Kita nampak, dah masuk saf-safnya,” katanya.

  Kununnya katak ini akan `mati katak' terlebih dahulu bergelimpang di depan katak-katak yang lain sekiranya orang Kristian di negara ini ingin berperang dengan orang Islam. Bila masa orang Kristian mahu berperang? Mana `katak gila' ini dapat maklumat sedemikian? Nampak sangat `katak gila' ini ingin mencari publisiti kununnya ingin menjadi hero di kalangan katak-katak sepertinya. Jika benar sekali pun orang Kristian mahu berperang dengan orang Islam, kita selaku orang Islam tidak akan membenarkan `si katak gila' ini turut bersama. 'Katak gila' ini tidak boleh dipercayai langsung dan akan menyusahkan kita nanti.

  Hakikatnya rakyat di negara ini waras tidak gila seperti `katak gila'. Sebenarnya `katak gila' ini pasti akan bergelimpang juga nanti tetapi bukan di tangan orang-orang Kristian. `Katak gila' ini akan bergelimpang di kampung halamannya di Pasir Mas di dalam Pilihanraya Umum ke 13 akan datang. /wfauzdin.blogspot.com

  SAIFUL SEORANG YANG BERWIBAWA - HAKIM

  Liwat II: Kes prima facie, Anwar diperintah bela diri

  Mei 16, 11

  Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini memerintahkan Datuk Seri Anwar Ibrahim membela diri terhadap tuduhan meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari.

  Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah berkata, beliau mendapati bahawa keterangan Mohd Saiful itu boleh dipercayai dan diterima sebagai kebenaran kerana saksi berkenaan seorang yang "berwibawa."

  “Berdasarkan bukti, saya dapati ada kes prima facie terhadap tertuduh dan arahkannya untuk mempertahankan diri,” katanya Mohamad Zabidin dalam penghakiman lebih dua jam.

  Selain itu, beliau berkata kejadian liwat itu benar-benar berlaku dan tiada apa yang disoal ketika soal balas boleh menunjukkan bahawa dakwaan liwat tidak boleh dibuktikan.

  Mendengar penghakiman itu, Anwar mengeluh manakala isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail berkata keputusan itu satu lagi hari yang sedih untuk keadilan.

  Mohamad Zabidin kemudiannya menangguhkan perbicaraan seketika untuk menentukan tarikh bagi mendengar pembelaan Anwar./Malaysiakini

  SEKITAR MAQASID SYARIAH DAN MASYARAKAT MAJMUK PERINGKAT NEGERI PAHANG


  Berbicara tentang Maqasid Syariah, ianya adalah merupakan satu penghayatan syariat dalam erti perlaksanaan hukum-hakam dan merealisasikan maqasidnya. Dalam ertikata lain, maqasid seumpama buah bagi pokok, melaksanakan hukum tetapi gagal mencapai maqasidnya adalah ibarat menanam pokok tetapi gagal memetik buahnya.

  Apakah objektif utama di dalam maqasid? Mengikut Al-Imam Al-Ghazali R.A, terdapat lima perkara yang menjadi objektif maqasid iaitu;

  - Pemeliharaan agama (hifz al-din)
  - Pemeliharaan jiwa (hifz al-nafs)
  - Pemeliharaan akal(hifz al-'aqli)
  - Pemeliharaan keturunan (hifz al-nasl)
  - Pemeliharaan harta (hifz al-mal)

  Menyedari betapa pentingnya masyarakat berbilang kaum di negara ini memahami pengertian Maqasid Syariah di atas, maka gabungan NGO Islam Negeri Pahang bersama Pakatan Rakyat Negeri Pahang telah menganjurkan Wacana Maqasid Syariah dan Masyarakat Majmuk pada 15 Mei 2011 bertempat di Sekilau Seafood Restaurant, Jalan Hj Ahmad, Kuantan mulai jam 2.30 petang hingga 5.00 petang.

  Kehadiran peserta di dalam wacana yang diadakan amat menggalakkan di mana dianggarkan melebihi seribu yang hadir memenuhi dewan yang terdiri dari berbagai kaum dan agama. Ahli-ahli Panel yang berucap adalah terdiri dari Dato` Seri Anwar Ibrahim (Ketua Umum PKR), Dato' Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man (Naib Presiden PAS), Dr Muhammad Nur Manuty (Timb Presiden WADAH) , Ustaz Nasruddin Hassan Al-Tantawi (Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat) dan Moderator adalah Dato' Fauzi Abd Rahman (Pengerusi PKR Negeri Pahang).


  Ahli Panel Pertama, Ustaz Nasruddin Hassan Al-Tantawi menarik perhatian peserta dengan memberikan jaminan bahawa di dalam situasi sekarang di mana ada pihak yang bermain politik dengan menimbulkan isu perkauman dan sensitiviti keagamaan, beliau menyatakan jaminan bahawa Pakatan Rakyat terutamanya PAS akan berada di saf hadapan bagi melindungi rakyat tidak kira apa jua bangsa dan agama dari ancaman musuh yang cuba menimbulkan kekacauan. Masyarakat majmuk di negara ini wajib dilindungi dan diberi keadilan kerana Islam tidak mengajar kepada permusuhan.


  Dr Muhammad Nur Manuty pula menggesa agar rakyat di negara ini tidak termakan dengan hasutan yang berupa api kebencian di kalangan berbagai kaum dan agama. Seterusnya Ahli Panel Ketiga, Dato' Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man menerangkan panjang lebar tentang apakah yang dimaksudkan dengan Maqasid Syariah di dalam negara yang berbilang kaum dan agama.

  Beliau menerangkan betapa Islam memandang berat tentang hak seseorang tanpa menafikan juga hak masyarakat sekeliling. Islam juga melarang kita hanya mementingkan diri sendiri tanpa memikirkan kepentingan orang lain. Beliau turut menyentuh tentang budaya fitnah yang melampau sehingga sanggup mengenepikan hukum-hakam yang termaktub di Al-Quran. Menyentuh tentang isu video seks yang sengaja dijaja melalui media di negara ini, beliau memperingatkan bahawa Allah SWT menjanjikan balasan Neraka buat mereka yang menuduh seseorang Muslim itu berzina tanpa membawa 4 orang saksi yang adil seperti yang ditetapkan oleh Al-Quran. Turut disentuh adalah hukum bersumpah menurut Islam yang mana perbuatan bersumpah bukan boleh dipermainkan sewenang-wenangnya.


  Dato' Seri Anwar Ibrahim mengambil tempat Ahli Panel terakhir dengan menjanjikan perubahan besar terhadap negara ini sekiranya Pakatan Rakyat diberi mandat oleh rakyat menjadi pemerintah. Beliau menyentuh beberapa isu yang membuktikan bahawa kerajaan yang ada sekarang tidak lagi mampu berlaku adil kepada rakyat. Sikap kerajaan yang hanya mementingkan beberapa puak menjadikan rakyat semakin dihimpit kesusahan.

  Pakatan rakyat kata beliau, akan menjadikan Maqasid Syariah ini sebagai satu panduan di dalam mentadbir negara dengan mengambil contoh kehebatan pemerintahan Khalifah Umar Abd Aziz. Sikap amanah, jujur dan bertanggungjawab di samping mempunyai nilai moral yang tinggi menjadikan pemerintahan Khalifah Umar Abd Aziz disenangi rakyat di zamannya.

  Ketua Umum PKR ini juga menyentuh sepintas lalu tentang isu fitnah terhadapnya oleh musuh-musuh politik beliau. Beliau dengan tegas menyatakan tidak akan tunduk kepada segala tekanan terhadap diri dan keluarganya. Apa jua yang terjadi ke atas dirinya, tidak akan mengubah apa-apa selagi negara ini dipimpin oleh pemimpin yang zalim dan korup. Beliau menggesa agar rakyat melakukan perubahan di dalam Pilihanraya Umum akan datang agar apa yang digariskan di dalam Maqasid Syariah ini dapat direalisasikan.

  Kesimpulannya, Wacana Muqasid Syariah dan Masyarakat Majmuk yang telah diadakan di peringkat Negeri Pahang kali ini telah berjaya menarik ramai peserta berbagai kaum dan agama mengikutinya. Di saat negara ini dimainkan dengan isu perkauman dan sensitiviti agama oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, maka tepat pada masanya wacana seperti ini diadakan. Tahniah kepada pihak Penganjur dan parti yang terlibat termasuk beberapa pihak dan individu yang membantu menjayakan program ini.

  Sekitar Gambar Maqasid Syariah dan Masyarakat Majmuk Pada 15 Mei 2011


  Disediakan Oleh: Blogger PKR Pahang

  Ahad, 15 Mei 2011

  KALAU `PANDI KUTTI' BOLEH BERCAKAP PASTI ANWAR DIMARAHI

  Oleh: WFAUZDIN NS

  DULU saya tidak tahu apa ertinya di dalam bahasa Melayu `Pandi Kutti' itu, tetapi apabila ianya mula diperkenalkan oleh DS Anwar terhadap golongan fasik yang derhaka kepada Allah dan zalim itu, baru saya mengetahui makna perkataan tersebut.

  `Pandi Kutti' bermakna anak babi, sejenis binatang yang diharamkan oleh Islam untuk dimakan termasuk keturunan atau yang bersubahat dengannya. Ertinya, jika seekor babi dikacukkan dengan seekor kambing yang halal dimakan, maka kambing itu dan juga termasuk anak hasil kacukan tersebut jatuh haram untuk dimakan dan menjadi najis berat (mughallazah) jika disentuh. Begitulah pandangan Islam terhadap binatang bernama babi ini.

  Bagaimana pula seseorang manusia yang lahir di muka bumi ini atas sifat hamba kepada Allah, tetapi derhaka dan engkar kepada hukum hakam yang Allah turunkan? Mereka bukan sahaja engkar, bahkan pada sesuatu ketika mereka menghina hukum yang Allah turunkan di dalam Al-Quran. Mereka menghina hukum Allah apabila memilih hukum lain yang akan mendatangkan keuntungan kepada mereka sedangkan mereka berakal. Ini berbeza dengan seekor babi yang tidak Allah kurniakan akal fikiran seperti manusia.

  Mereka ini mengaku Islam, tetapi sanggup memperlekehkan hukum Islam. Apabila Islam melarang melakukan kezaliman, mereka lakukan juga sehingga sanggup mengadakan satu hukum atau undang-undang yang nyata sama sekali bertentangan dengan hukum Islam. Siapakah yang berakal dan beriman kepada Allah boleh menerima Undang-Undang zalim seperti Akta ISA itu? Jika seekor babi yang diharamkan oleh Allah itu pun di dalam Islam tidak boleh dizalimi atau disiksa, apatah lagi menzalimi seorang manusia. Akta ISA adalah zalim kerana hak seorang manusia itu telah dirampas untuk mempertahankan dirinya.

  Manusia yang suka melakukan fitnah sesama manusia, mengaibkan sesama bangsa dan ugama malahan dilakukan berulang-ulang dan bangga dengannya, tentulah lebih hina dari seekor babi. Manusia jenis ini tidak lagi menghargai maruah seseorang, apa yang penting pada mereka hanyalah kepentingan diri sendiri serta memenuhi dendam kesumat dan busuk hati terhadap orang lain. Islam mempunyai hukum-hakam yang lebih adil yang tidak terfikir oleh kita hikmah hukum yang Allah perturunkan kepada manusia ciptaannya itu. Malangnya, manusia seangkatan Firaun laknatullah ini merasakan mereka lebih bijak dari Maha Pencipta.

  Justeru itu, saya menganggap gelaran `Pandi Kutti' yang dianugerahkan oleh DS Anwar kepada golongan zalim ini terlalu sopan dan beradab. Seandainya binatang bernama babi ini boleh berkata, nescaya babi ini akan memarahi DS Anwar kerana menyamakan keturunan babi dengan golongan itu kerana babi tidak diberi akal seperti manusia. Di dalam ertikata lain, babi lebih mulia dari manusia yang berterusan melakukan kezaliman. /wfauzdin.blogspot.com