RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Sabtu, 13 Ogos 2011

EZAM SESUMPAH YANG AKAN MEMBAKAR ATAU BELIAU YANG BAKAL TERBAKAR?

Oleh: WFAUZDIN NS

HEBAT. Ezam sesumpah berubah watak pula sekarang iaitu dari seorang yang dulunya banyak bercakap tentang rasuah, kemudiannya tidak lekang dari mulut beliau bercakap tentang keburukan DS Anwar kini beralih arah pula ke arah isu kononnya memerangi murtad. Ezam sesumpah mungkin terlupa jika beliau ingin memerangi rasuah atau murtad bukan Umno menjadi landasan politik beliau.

Semalam dilaporkan Ezam sesumpah `bersumpah' lagi untuk membakar Malaysiakini. Apa yang mahu dibakarnya? Akhbar Malaysiakini? Lucu, kerana Malaysiakini bukan ada mengeluarkan akhbar bercetak seperti utusan Meloya. Mungkin Ezam sesumpah mahu membakar komputer kepunyaannya sebaik sahaja beliau membuka laman web Malaysiakini. Atau, Ezam sesumpah mahu membakar pejabat operasi Malaysiakini? Hebat Ezam.

NONESemakin lama kita lihat Ezam sesumpah sudah tiada arah dan hala tuju atau prinsip perjuangannya semenjak bersekongkol dengan parti yang penuh dengan daki rasuah itu. Ezam sesumpah kini menjadi `pengutip' isu di jalanan tidak kira isu itu benar atau tidak asalkan dapat memuaskan hati insan yang menganugerahkan beliau Senator itu.

Kisah rasuah hilang dari mulut Ezam sesumpah tatkala Najib sedang menjadi tumpuan di dalam isu komisyen kapal selam di Perancis. Selagi Ali Rustam dan Isa Samad masih memegang jawatan penting di dalam kerajaan, mulut Ezam sesumpah terkunci mahu sebut pasal rasuah. Justeru itu, beliau kini mahu menjadi `Wira Anti Murtad' pula setelah beliau mengutip isu tersebut di jalanan.


"Kita akan lancarkan perang habis-habisan jika mereka tidak hentikan dengan ejen mereka -- Malaysiakini, Malaysian Insider -- yang biadap kepada JAIS, kononnya mereka menceroboh masuk gereja. "Kita beri anda amaran terakhir. Jika anda tidak hentikan sampah ini, kita akan bakar anda," katanya lagi di perhimpunan selepas Solat Jumaat di Masjid Negeri Shah Alam semalam yang turut diketuai ahli parlimen bebas, Zulkifli Noordin dan exco pemuda Umno Lokman Noor Adam (Malaysiakini).

Kita faham sangat mengapa puak-puak itu terlalu marah kepada Malaysiakini dan Malaysian Insider. Kedua-dua media ini tidak mudah untuk menjadi pencacai kepada Umno/Bn seperti Utusan Meloya dan TV 3 suku. Paling menyakitkan hati mereka apabila media ini terlalu banyak menyiarkan laporan tentang kejelekan sistem SPR dan JPN di dalam isu pengundi warga asing (PR). Bukan masalah murtad sebenarnya kerana apa peranan media ini untuk memainkan isu tersebut?

Kita ada bukti dan fakta bahawa yang memainkan isu agama dan perkauman ini sebenarnya adalah Utusan. Akhbar ini meletakkan tajuk besar di depan yang menyebut Kristian akan menjadi agama resmi negara ini. Apa tindakan kepada akhbar berlidah syaitan ini? Ezam sesumpah tidak berhajatkah untuk membakar akhbar sebodoh itu? Mustahil, sebab akhbar ini banyak membantu Ezam sesumpah `mencari makan' di dalam Umno.

NONEJika benar dan jujur Ezam sesumpah mahu berjuang di dalam isu murtad, mengapa beliau menyalak depan masjid tetapi tidak berani bersuara di dalam Dewan Negara agar Undang-Undang murtad yang ada sekarang dipinda agar selari dengan Islam? Bukankah beliau kini boleh bersuara di dalam Dewan setelah dilantik menjadi senator? Mengapa Zul Kulim `firaun besar' juga tidak bersuara di Parlimen? Bukankah beliau kini menjadi MP Kulim Bandar Baru walaupun tidak diredhai oleh pengundi di kawasannya?

Sebenarnya, pencacai-pencacai ini cuma mahu isu ini dibesarkan agar isu penyelewengan SPR dan JPN dilupakan rakyat. Semenjak bila Umno serius dengan isu murtad? Apakah pemimpin yang mengalungkan bunga di kubur Kamal Antarturk itu iaitu bos Ezam sesumpah peka dengan isu murtad? Saya tidak hairan dengan Zul Kulim kerana siapa tidak kenal perangai orang buangan PAS dan PKR ini. Lokman Noor Adam, malu mahu sebut jika inilah orangnya yang mahu bercerita pasal murtad. Lebih baik Lokman bercerita tentang duit yang dibelasah oleh Ezam semasa Ezam berada di dalam Keadilan dulu sepertimana beliau pernah ceritakan sehingga sanggup mencabar Ezam bersumpah di dalam masjid.


`Firaun beNONEsar' Zul Kulim itu pula tidak habis-habis mahu suruh orang bertaubat. Beliau mahu pekerja-pekerja di Malaysiakini bertaubat kerana kononnya menjadi barua kepada musuh Islam. Lucu sungguh apabila barua tuduh orang lain barua. Beliau yang wajib bertaubat kerana beliau percaya 110% tentang fitnah seks yang terdapat di dalam video Eskay, sedangkan sebagai seorang Muslim (jika beliau Muslim) beliau patut tahu hukumnya seseorang yang menuduh orang lain berzina tanpa mengikut hukum yang ditetapkan di dalam Al-Quran.

Orang yang `bikin' dan menayangkan video itu sendiri iaitu Eskay pun kata beliau tidak tuduh Anwar yang melakukannya, bagaimana `firaun besar' dari Kulim ini boleh percaya pula? Ini menunjukkan tiada seorang pun daripada pencacai yang menyalak depan masjid itu benar-benar ikhlas di dalam isu murtad ini. Mereka sekadar mahu mencari publisiti murahan kerana sejak kebelakangan ini Umno sudah tidak mampu `berkuit' lagi setelah berbagai kemungkaran parti sekutu Apco ini didedahkan.

Adakah anda rasa Malaysiakini atau Malaysian Insider gentar dengan salakan pencacai murahan ini? Jawapannya, mereka akan tertawa sahaja melihat gelagat puak-puak yang ingin mencari makan itu. Selagi Perlembagaan dan Undang-Undang Murtad di dalam negara ini masih kekal seperti yang sedia ada, usahlah Ezam sesumpah, Lokman, Zul Kulim mahu pun Perkasa mahu menyalak.

Hakikatnya, rakyat kenal dan faham benar dengan Umno kerana mereka tahu dan sedar semenjak bila Umno serius dengan isu murtad. Ini suatu pertanda bahawa Umno sekarang amat terdesak sehingga sanggup mengutip isu di jalanan untuk menjadi senjata akhir mereka sebelum parti itu selamat disemadikan selepas PRU ke 13 nanti, InsyaAllah./wfauzdin.blogspot.com

WARISAN TOK GAJAH DAN MAT KILAU YANG PENAKUT BERADA DI KANDANG SAKSI

Oleh: WFAUZDIN NS

BILA bercakap di depan TV dan akhbar, berdegar-degar seolah-olah beliaulah cucu cicit pendekar Tok Gajah atau Mat kilau dari Pahang. Kita masih ingat tokoh bacul ini pernah menyebut, "jangan cabar saya, saya tahu semua...nanti demam..." Itulah yang disebutnya ketika DS Anwar mencabarnya untuk berdebat secara terbuka.

Semalam, terbukti tokoh ini bukan `jantan' rupanya kerana beliau dan bininya hadir untuk ditemubual oleh Peguam DS Anwar hanya untuk menyatakan tidak mahu menjadi saksi Pembela di dalam kes fitnah Liwat II dan tentulah di pihak Pendakwa tokoh penakut dan penipu ini tiada di dalam senarai Saksi Pendakwa kerana dibimbangi segalanya `terbongkar'. Bininya pula seorang yang terkenal dengan lagak dan ego `Emilda Marcos' sudah tentu tidak biasa disoal banyak, sebab itu beliau menyangka Karpal Singh `membuli'nya sewaktu ditemubual semalam.

Bayangkan, belum pun masuk kandang Saksi, kedua-dua spesis penakut ini langsung tidak `berketik' sepertimana hebatnya di depan TV. Benarlah kata ramai orang, jika kedua-duanya menjadi saksi dan duduk di kandang Saksi di dalam mahkamah nanti, kenalah sediakan `pampers' saiz besar terutamanya buat Bik Mama.

Bukankah tokoh anak Pahang ini dulu setiap malam keluar di depan TV menceritakan bagaimana si Saiful pemuda yang tertinggal seluar dalam di rumah teman wanitanya itu mengadu kepada tokoh ini bahawa duburnya diliwat walaupun tiada bukti kemasukan? Sebelum itu di war-warkan cerita oleh tokoh ini bahawa pemuda yang tidak cuci dubur dua hari itu berjumpanya untuk memohon biasiswa. Kemudiannya, baru timbul isu diliwat dan kita dimaklumkan bahawa selepas di`paksa liwat' pemuda ini minum kopi dan makan karipap.

Banyak kisah yang tokoh penakut dari Pekan ini ceritakan kepada kita sebelum ini melalui media. Beliau juga bercerita betapa tangan pemuda yang tidak berak dua hari ini menggigil dan sejuk ketika menceritakan betapa duburnya dimasuki walaupun doktor mengesahkan tiada kemasukan. Bayangkan `trauma'nya pemuda ini diwaktu itu dan tentulah dapat kita bayangkan beliau memakan karipap dan minum kopi sejurus diliwat itu di dalam keadaan menggigil teramat sangat.

Ertinya, banyak kisah yang sepatutnya tokoh yang bakal menjadi PM terakhir dari Umno ini boleh ceritakan di dalam mahkamah untuk membantu kes agar DS Anwar terpenjara. Malangnya, awal-awal lagi beliau tidak sanggup `menempah aib' jika hadir di kandang Saksi nanti. Sifat penakutnya itu turut dikongsi oleh bininya yang selama ini rakyat ramai menganggap bininya lebih `jantan' dari lakinya.

Jelas kepada kita, teiri konspirasi mula terserlah awal lagi sebelum perbicaraan diteruskan. Hanya rakyat yang tidak ambil tahu atau yang mahu dirinya diperbodohkan oleh media haprak sahaja yang masih menganggap tokoh ini bercakap benar. Berani kerana benar, takut kerana salah sudah tidak wujud lagi di dalam jiwa cucu Tok Gajah dan Mat Kilau ini.

Malang sungguh Umno mempunyai pemimpin seperti ini dan mereka seharusnya malu melihat pemimpin yang mereka dewakan selama ini mempunyai jiwa yang teramat kecil sekali. Mungkin anda boleh baca di sini untuk mengetahui perangai orang yang saya sebutkan tadi. /wfauzdin.blogspot.com

Jumaat, 12 Ogos 2011

PEJABAT KERAJAAN DISURUH BERJIMAT GUNA PENGHAWA DINGIN, TETAPI BINI SIAPA YANG TINGGAL DI HOTEL MEWAH SERTA MEMPUNYAI CINCIN JUTAAN RINGGIT?

Oleh: WFAUZDIN NS

MAKA, arahan pun dikeluarkan oleh Najib kepada semua jabatan kerajaan agar paras suhu penghawa dingin di setiap pejabat tidak boleh kurang daripada 24 darjah C. Satu langkah jimat cermat yang sudah bertahun dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri Kelantan di bawah kepimpinan Tuan Guru Hj Nik Aziz Nik Mat.

Di Kelantan, arahan MB Kelantan bukan meletakkan aras suhu penghawa dingin tetapi lebih dari itu bahawa setiap kali pejabat tidak digunakan atau tidak berpenghuni walaupun seketika untuk masa rehat atau makan, kesemua penghawa dingin mesti ditutup termasuk lampu pejabat juga kecuali di tempat yang amat memerlukan sahaja. Budaya ini telah lama dilakukan di setiap jabatan Kerajaan Negeri Kelantan meliputi letrik dan air.

Budaya ini bukan kerana Kerajaan Negeri merasakan ekonomi negeri sudah menurun, tetapi kepimpinan Tuan Guru Nik Aziz adalah berasaskan ajaran Islam di mana melarang dan mengharamkan pembaziran. Ertinya, arahan dikeluarkan adalah kerana ajaran Islam bukan kerana faktor lain. Ini berbeza dengan Najib dan Kerajaan Pusat yang mula menyedari betapa perlunya berjimat kerana ekonomi negara yang semakin teruk ketika ini.

Itulah bezanya apabila memerintah mengikut Islam kerana semua tindakan yang dilakukan mestilah `Nawaitu'nya Allah Taala. Tetapi sekiranya memerintah lari dari Islam, maka mereka berjimat ketika susah tetapi menjadi lupa tatkala senang. Adakah rumah Najib dan Rosmah serta Muhyiddin akan berjimat sepertimana yang beliau sendiri arahkan? Kita boleh menjawabnya sendiri kerana kita telah pun didedahkan tentang jumlah Bil Air/Letrik kediaman pemimpin berkenaan.

Berjimatlah sebanyak mana pun tetapi selagi negara ini dipenuhi dengan amalan korupsi, maka satu sen pun tidak berguna. Jadi, Najib tidak perlulah cuba untuk bersikap hipokrit di dalam perkara ini kerana orang yang paling banyak menghabiskan duit negara dengan melakukan lawatan peribadi atas nama lawatan resmi termasuk menginap di Hotel Dhubai dengan kos melebihi RM100,000 itu rakyat sudah kenal siapa dia? Negara ini tentu lebih berjimat jika tiada sesiapa yang membeli dan memiliki cincin RM 24 juta serta dengan beg tangan yang mengalahkan harga sebuah rumah kos sederhana untuk rakyat./wfauzdin.blogspot.com

Khamis, 11 Ogos 2011

MARI BACA!!! Punca Musa Hassan dan Rodwan takut ditemubual bila Anwar adaMusa Hassan dan Rodhwan adalah antara saksi penting yang mahu ditemu bual oleh pihak pembelaan. Walau pun dibenarkan oleh hakim, kedua-dua insan yang banyak berjasa kepada kerajaan BN ini enggan berbuat demikian jika Anwar ada semasa proses temu bual itu berlangsung. Orang lain pelik! Saya pun pelik! Anda pun pelik!

Jawapan keengganan mereka ditemu bual jika Anwar hadir ada dinyatakan dalam berita di Berita Harian. Sebenarnya petikan berita ini saya ambil dari berita yang sama memerihalkan kemungkinan Najib-Rosmah akan ditemu bual di mahkamah berhubung dengan Drama Liwat II. Saya sengaja memisahkan kedua-dua cerita agar lebih berfokus. Jika mahu tergelak pun, kita gelakkan pada kiriman ini sahaja.

Kata pihak pendakwaan:[BH] ....Pihak pendakwaan dan pembelaan memohon perintah sama ada Anwar boleh menghadiri sesi temu bual saksi bagi pihak pembelaan selepas bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan bekas Ketua Polis Melaka, Datuk Mohd Rodwan Mohd Yusof membantah kehadiran Anwar ketika temu bual itu kelmarin.

Pihak pendakwaan membantah kehadiran Anwar dalam sesi temu bual dengan alasan beliau berupaya menakut-nakutkan saksi dan boleh menyuruh mereka menyatakan apa yang dikehendakinya ketika saksi berkenaan.

Selain itu, kejadian lalu dalam mahkamah ketika pihak pendakwaan mengemukakan saksi mereka dalam kes liwat itu menunjukkan peguam Anwar tidak mampu mengawal anak guam mereka.

Anda mahu gelak? Silakan!

Bekas KPN yang takut kepada Anwar Ibrahim? Bekas Ketua Polis Melaka, Datuk Mohd Rodhwan Mohd Yusof takut kepada Anwar Ibrahim? Pasukan pendakwa bimbang kedua-dua saksi ini akan dimanipulasi oleh Anwar untuk memberikan jawapan mengikut kehendaknya. WOW!!!!!!!

Kedua-dua bekas dan anggota polis yang memegang jawatan tinggi, kononnya hebat, takut dan mudah dimanipulasi oleh Anwar Ibrahim? Teruk! Macam mana kalau mereka ditangkap oleh teroris? Habis rahsia negara terburai!

ADUHAI!!!!!

Bukan saya kata, bukan DCM sengaja mereka-reka cerita, tetapi berita di atas menyatakan sedemikian!

Alasan yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan ini bukan sahaja merendah-rendahkan kedua-dua saksi itu, tetapi jelas menunjukkan saksi itu seolah-olah "takut kerana salah". Jika berada di pihak yang benar, mengapa perlu takut? Berani kerana benar! Biarlah sesiapa pun yang hadir, kalau orang itu salah, dia tetap salah!

P/s: Konspirasi Drama Liwat II ini akan terburai!DCM

84 % PERCAYA POLIS BERTINDAK GANAS SEWAKTU PERHIMPUNAN BERSIH 2.0

Oleh: WFAUZDIN NS

BLOG ini telah mengadakan `Poll" (undian) berkaitan tindakan Polis semasa Perhimpunan BERSIH 2.0 pada 09 Jul yang lalu. Soalannya berbunyi, "PDRM KATA PIHAK POLIS TIDAK BERTINDAK GANAS SEMASA HIMPUNAN BERSIH 2.0 YANG LALU, PENDAPAT ANDA?"

Daripada sejumlah 768 yang telah mengundi berakhir hari ini, keputusannya 84 % mendakwa TIDAK BENAR, manakala 11 % sahaja yang bersetuju dengan kenyataan PDRM tersebut. Keputusan terperinci seperti berikut:

Tidak Benar - 84 %
Benar - 11 %
Kurang Yakin - 3 %
Tidak Tahu - 2 %

Di sini, jelas bahawa terlalu ramai yang tidak percaya bahawa pihak Polis tidak bertindak ganas sewaktu perhimpunan BERSIH 2.0 yang lalu. Ertinya, usaha media kerajaan yang menayangkan beberapa klip di TV bagi menunjukkan `kemesraan' pihak Polis ketika perhimpunan jelas tidak mempengaruhi orang ramai./wfauzdin.blogspot.com

Rabu, 10 Ogos 2011

NAJIB DAN ROSMAH YANG DIPANGGIL, PENCACAI TUKANG KIPAS PULA YANG TAWARKAN DIRI

Oleh: WFAUZDIN NS

APABILA Najib dan Rosmah dipanggil untuk menjadi saksi kes fitnah Liwat II DS Anwar, maka beberapa ekor pencacai berebut-rebut mahu dipanggil menjadi saksi agar dapat dilihat sebagai `Panglima' untuk `cover' bos mereka.

Ezam sesumpah, Zul Kulim `firaun besar' termasuk juga Gobala yang didedahkan dapat wang jutaan ringgit keluar parti itu serta beberapa ekor lagi sanggup menjadi `tukang sapu' najis bos mereka. Ezam sesumpah mendakwa mengapa Najib dan Rosmah dipanggil sebagai saksi sedangkan mereka berdua tiada kena mengena dengan kes tersebut.

Terlalu tumpul otak Ezam sesumpah bila berkata sedemikian. Bukan Ezam sesumpah tidak tahu siapa orang pertama yang ditemui oleh Saiful untuk melaporkan bahawa kununnya dia diliwat. Malahan Saiful ke rumah Najib dengan mudah untuk menceritakan kejadian tersebut. Masih tiada kena mengena jugakah dengan kes Saiful?

Beberapa ekor pencacai ini merasa terlalu hina apabila DS Anwar tidak melayan mereka sejak dari dulu lagi. Mereka lebih merasa hina apabila semua program ceramah mereka untuk memburukkan DS Anwar tidak berjaya mempengaruhi rakyat, bahkan rakyat semakin Linkmenyokong Ketua Umum PKR tersebut. Sebab itu, mereka sanggup jadi pencacai untuk hadir ke mahkamah demi Najib.

Tidak perlu panggil beberapa ekor pencacai ini ke mahkamah kerana watak penting di dalam kes tersebut adalah Najib, Rosmah dan Musa Hassan. Cukuplah dengan mereka ini sahaja untuk kita ketahui kebenarannya nanti. Jika watak penting ini takut atau gentar untuk menjadi saksi, tidak lojik untuk kita dengar cerita dari pencacai `tukang karut' yang mahu mencari makan ini. Lepas ini kita akan tahu siapa lebih `jantan' samada Najib atau Rosmah atau kedua-duanya `betina' belaka./wfauzdin.blogspot.com

MAHKAMAH, POLIS DAN KINI SPR SERTA JPN TERPAKSA PATUH KEPADA `KEPALA IKAN' YANG BUSUK ITU

Oleh: WFAUZDIN NS

SISTEM kehakiman telah lama rosak dan gagal sehingga kini untuk dipulihkan. Selepas itu, imej PDRM pula tercemar semenjak BERSIH 2.0 bercadang untuk berhimpun.. Hingga kini pihak Polis masih memburu `peminat baju KUNING-Bersih.

Selepas imej PDRM dilihat masih rosak juga, kini penyakit itu berjangkit kepada Jabatan Kerajaan seperti SPR dan JPN. Hampir setiap hari pendedahan serta bukti telah ditunjukkan betapa `akrab'nya SPR dan JPN di dalam menguruskan Pilihanraya.

Benarlah kata pepatah Cina, "ikan yang busuk bermula di kepala". Justeru itu, menjadi tanggungjawab kita semua untuk memperbaiki `kerosakan' yang ada./wfauzdin.blogspot.com

Selasa, 9 Ogos 2011

ISU PENGUNDI HANTU - NAZRI AZIZ KATA TUNJUK BUKTI, BERAPA BANYAK MAHU KUMPUL BUKTI?

SPR daftar Kg Baru pula sebagai pengundi

Ogos 9, 11

Lagi kepincangan dalam daftar pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) didedahkan.

NONEKali ini, menurut ketua Pemuda PAS Johor Suhaizan Kaiat, SPR berjaya mencipta sejarah apabila mendaftarkan sebuah kampung bernama Kg Baru sebagai pengundi.

Menurut Suhaizan (kanan) yang juga pengerusi Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Pemuda PAS, - Kg Baru mempunyai kad pengenalan bernombor 830527115422 dan dia dilahirkan pada 27 Mei 1983.

Menurut daftar pemilih SPR yang telah disahkan - Kg Baru layak mengundi di DUN Hulu Besut dan kerusi parlimen Besut.

Apabila semakan dibuat di laman web Jabatan Pendaftaran Negera (JPN) nombor kad pengenalan bagi pemilih yang bernama Kg Baru sebenarnya adalah milik Noraini Binti Abdullah.

NONENONE“Persoalannya bagaimana SPR boleh melakukan kesilapan yang begitu memalukan? Bagaimana kecuaian ini boleh berlaku?

“Apakah (Timbalan Pengerusi SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar masih menganggap isu ini hanyak layak dijawab oleh kerani SPR sahaja?” soal Suhaizan dalam satu kenyataan media.

Selain itu, beliau juga mendakwa Pemuda PAS telah menjumpai pemilih dari kalangan 'pengundi hantu' di mana nama mereka tidak terdapat dalam rekod JPN.
Tidak sah

Beliau memberikan contoh seseorang yang kononnya bernama Farhana Binti Abdul Rashid, no kad pengenalan 840505715012 dan dikatakan pengundi di DUN Wakaf Mempelam dan kerusi parlimen Kuala Terengganu di daftar pemilih SPR yang telah disahkan.

Namun semakan di laman web JPN menunjukkan nombor yang dimasukkan tidak sah ataupun tiada permohonan mengikut nombor yang diberikan itu.


NONENONE“Persoalannya bagaimana SPR boleh mendaftarkan pengundi hantu sedangkan SPR mempunyai sistem pendaftaran pemilih sepanjang tahun (e-SPPST) yang telah dihubungkan dengan JPN melalui sistem ALIS (Agency, link-Up System)?

“Berdasarkan kepada peristiwa pada 2 Ogos lalu di mana JPN mengubah status warganegara dalam tempoh satu jam setengah maka mungkin maklumat Farhana Binti Abdul Rashid akan berubah selepas media menyiarkan maklumat pengundi hantu ini,” katanya.
Minggu lalu, SPR menyenaraikan seorang penduduk berstatus penduduk tetap (PR) yang bernama Mismah sebagai pengundi pada daftar pemilihnya.

Walau bagaimanapun semakan dalam sistem pengesahan dalam talian JPN menunjukkan Mismah adalah pemegang MyPR kad No 640704715238.


NONENamun kira-kira empat jam selepas laporan itu disiarkan, status Mismah dalam sistemJPN, telah 'dinaik taraf' kepada warganegara.

Ketua pengarah JPN, Datin Jariah Mohd Said kemudiannya menjelaskan perkara itu tidak benar dan rekod JPN menunjukkan dalam kes Mismah, individu itu sebenarnya telah mendapat taraf penduduk tetap pada 17 Julai 1982.

Sehubungan itu, Suhaizan berkata tempoh bantahan yang lebih lama diperlukan bagi menyemak daftar pemilih SPR bagi membuktikan ia benar-benar bebas daripada 'pengundi hantu'.

Terlalu singkat

Beliau berkata tempoh bantahan sekarang yang hanya selama lima hari termasuk dua hari bercuti adalah terlalu singkat dan tidak munasabah.


voter registration campaign 110707 registration“Contohnya dalam rang suku ke-2 tahun 2011, SPR hanya membenarkan bantahan pada 29 Julai hingga 2 Ogos. Iaitu 5 hari bermula hari Jumaat hingga Selasa.

“Tempoh ini terlalu singkat dan merumitkan. Tempoh yang terlalu singkat ini seolah-olah SPR mempunyai agenda tersembunyi bagi menyukarkan pembantah untuk membuat bantahan,” katanya.

Menurut Suhaizan, Pemuda PAS juga mendesak SPR agar mengugurkan bayaran RM10 bagi setiap bantahan dan RM200 bagi setiap bantahan yang ditolak.

“Bantahan ini merupakan salah satu kaedah mengesan kesilapan manusia. Bantahan ini dibenarkan semasa SPR mempamerkan rang daftar pemilih. Apabila bayaran yang dikenakan terlalu mahal maka ia akan membebankan mereka yang mahu membuat bantahan sedangkan bantahan ini bertujuan untuk membersihkan daftar pemilih SPR.


azlan“Ini bermaksud pembantah mahu membantu SPR membersihkan data mereka. Membersihkan daftar pemilih adalah tugas hakiki SPR. Malangnya SPR mengenakan bayaran yang tinggi untuk membantunya membersihkan daftar pemilih.

“Bayaran yang dikenakan oleh SPR kepada pembantah adalah termasuk perkara-perkara yang pelik dalam negara kita. Sepatutnya SPR memberi bayaran tanda penghargaan kepada mereka yang membuat bantahan bukannya mengenakan bayaran kepada mereka yang mahu membantu SPR,” katanya lagi./Malaysiakini

Isnin, 8 Ogos 2011

JIKA PM KITA PENAKUT, TAKKAN TOKOH MAAL HIJRAH PUN PENAKUT JUGA?

Oleh: WFAUZDIN NS

TOKOH MAAL HIJRAH, sepatutnya mempunyai sifat berani kerana benar apatahlagi jika melibatkan hukum-hakam yang beliau sendiri keluarkan. Tetapi, apa sudah jadi dengan tokoh `ulamak' janggut berinai merah bernama Dr Muhammad Uthman El-Muhammadi ini?

Di dalam isu tuduhan terhadap golongan yang dikatakan puak `Wahabi' serta dikaitkan pula dengan keganasan atau pelampau, tokoh yang seringkali `kipas' kerajaan ini diberitakan takut untuk berdailog dengan Majlis Jawatankuasa Fatwa Perlis. Bukankah tuduhan telah dibuat terhadap `Wahabi' sehinggakan memburukkan nama Arab Saudi, tetapi mengapa takut untuk berdialog? Apakah sememangnya jenis `spesis' puak ini memang penikus bila diajak berdebat atau berdialog?

Malaysiakini melaporkan, "Mufti Perlis Dr Juanda Jaya dukacita kerana undangan rasmi jawatankuasa fatwa Perlis kepada penceramah popular - Dr Muhammad Uthman El-Muhammady yang dikata mengaitkan beberapa tokoh agama dengan fahaman Wahabi dan terorisme - untuk berdialog telah ditolak.

NONE“Saya amat dukacita sebab Uthman El-Muhammady tolak jemputan rasmi untuk dialog secara harmoni mengenai 'kesesatan' dan 'keganasan' Arab Saudi yang beliau dakwakan.

“Bagaimana mungkin seorang yang merupakan 'ahli akademik' takut untuk berhujah secara akademik dan terbuka bagi mempertahankan pandangan dan ideanya yang telah menghuru-harakan negara dan menjejaskan hubungan Malaysia dengan Arab Saudi akibat tuduhannya yang dibuat secara membabi-buta,” katanya dalam satu kenyataan kepada Malaysiakini.


ti religio-corruption workshop 231105 muhammad 'uthman el-muhammadySebenarnya saya sudah lama tidak yakin dengan tokoh ini kerana setiap pandangannya seringkali menunjukkan `taat setia' beliau terhadap sang Penguasa, hatta sang Penguasa bertindak zalim atau bertentangan dengan Islam sekalipun. Ciri-ciri tokoh Maal Hijrah pada perspektif kerajaan mungkin tepat untuk beliau, tetapi sebagai Ulamak, jauh panggang dari api.

Sebagai contoh di dalam isu ini, mengapa takut untuk berdepan dengan hujah beliau sendiri? Adakah takut untuk berdepan dengan Us Dr Asri atau daripada kumpulan Ulamak Muda yang `mentah' dari Umno itu? Berani buat, berani tanggung. Berani tuduh, beranilah berhujah. Malangnya, tokoh ini mendiamkan diri dan terus membiarkan rakyat tertanya-tanya di pihak mana yang betul dan salah. Inikah sikap seorang tokoh Maal Hijrah atau mahu dipangil Ulamak?

Jika di dalam isu `Wahabi' pun terkial-kial mahu berhujah, apa mahu diharapkan orang seperti ini untuk berhujah atau berdialog tentang Negara Islam dan hukum Islam. Sebab itu, selagi ada tokoh `kipas lipas' yang menjadi `Penasihat 20 persen' di dalam Kerajaan, usah di mimpi negara ini akan berjaya mendaulatkan hukum Islam. /wfauzdin.blogspot.com

ISU DR HASSAN ALI - PAS BERTINDAK BIJAK DAN ISLAMIK

Oleh: WFAUZDIN NS

KONTROVERSI berkaitan isu serbuan JAIS terhadap Gereja Methodist Damansara Utama kini dapat ditangani oleh PAS dan Kerajaan Negeri Selangor secara bijak dan Islamik. Isu ini yang menjadi harapan Umno untuk menunjukkan kononnya PAS mengikut telunjuk rakan-rakan mereka di dalam PR tidak akan menjadi kenyataan kerana PAS tetap berpegang kepada prinsip dan dasar Islamnya.

Apakah prinsip Islam di dalam hal sedemikian? Prinsipnya ialah mesti berlaku adil kepada semua samada kepada JAIS, Gereja bahkan kepada Dr Hassan Ali sendiri. Maka, pendirian PAS yang tidak melatah atau merujuk kepada laporan yang disiarkan oleh akhbar lidah syaitan Utusan Meloya merupakan satu kemenangan kepada PAS dan PR.

Malaysiakini melaporkan, PAS akan mengadakan pertemuan dengan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) untuk mengetahui sendiri apa yang berlaku sewaktu serbuan kontroversi di majlis makan malam untuk mengutip dana, minggu ini. Presiden PAS, Datuk Abdul Hadi Awang berkata parti itu akan menemui kedua-dua pihak yang terbabit dalam insiden tersebut untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku.

Mungkin sedikit teguran boleh dibuat kepada Exco Agama Selangor, Dr Hassan Ali kerana dikatakan menggunakan media haprak tersebut untuk menerangkan isu berkenaan di mana ayat yang menyebut beliau sedia dilucutkan dari jawatannya demi mempertahankan akidah umat Islam dilihat seolah-olah PAS tidak memperjuangkan akidah umat Islam. Mungkin tidak benar Dr Hassan berkata sedemikian kerana akhbar ini kita kenal benar dengan sikapnya. Namun, akhbar ini diberi ruang oleh Dr Hassan Ali sendiri.

Kita akan lihat nanti sejauh mana Umno ingin menggunakan isu ini untuk menunjukkan betapa Umno teramat sayang kepada akidah umat Islam. /wfauzdin.blogspot.com

Ahad, 7 Ogos 2011

DR HASSAN ALI, JANGAN CUBA MAHU CARI ALASAN UNTUK DIPECAT

Betul ke Dr Hassan Ali tak kisah beliau dipecat demi menjaga akidah umat Islam? Jika betul ada akidah umat Islam yang mahu dirosakkan, bukan sekadar dipecat malahan semua umat Islam wajib bangun menentang hatta mesti berani dan bersedia untuk mati. Jadi, tak pelik pun Dr Hassan Ali berkata demikian berikutan isu menyerbu sebuah Geraja di Selangor baru-baru ini.

Persoalannya, sudahkah Dr Hassan Ali atau JAIS bawa bukti bahawa memang benar berlaku ada `program' memurtadkan umat Islam di Gereja tersebut? Jika ada, mengapa perlu Dr Hassan Ali dipecat kerana itu? Tetapi jika dipecat kerana `salah laku' atau secara biadap menyerbu rumah ibadat ugama lain itu mungkin boleh dilakukan. Bayangkan, jika tiada kes atau bukti tentang `upacara' memurtadkan berlaku di situ, tetapi sebaliknya ada bukti bahawa JAIS bertindak `biadap' atau `kurang ajar' menyerbu Gereja tersebut, apa tindakan yang patut dibuat?

Siapa pun bersalah, aku jelek dengan orang yang gunakan media berlidah syaitan untuk mempertahankan diri. Mahu berjuang Islam, tetapi guna media yang terang nyata dan jelas memusuhi Islam. Bukankah kita dah tahu media tersebut sebelum ini heboh memberitahu betapa Kristian akan dijadikan Ugama Resmi negara ini? Bila disiasat, ternyata pembohong besar media itu. Itukah media yang dipilih oleh Dr Hassan Ali dan anak Tuan Guru Nik Aziz? Jika Harakah tidak mahu siarkan kenyataan mereka pun, paling tidak gunakan blog sendiri biar Blogger yang lain akan siarkan, bukan menyembah lutut media berlidah syaitan itu.

Selanjutnya, baca di sini dan di sini.

Sumber: Budakmental

VIDEO - USTAZ AZHAR IDRUS SELESAIKAN MASALAH DENGAN `PANTUN' SAJAOleh: WFAUZDIN NS

NAMA Ustaz Azhar Idrus sememangnya amat terkenal, bukan kerana dia tokoh politik mana-mana parti tetapi ketokohan beliau dari segi penyampaian dakwah dan ilmunya kepada masyarakat. Di mana pun Ustaz Azhar ini pergi menyampaikan kuliah atau syarahannya, kehadiran orang ramai amat membanggakan malahan kadangkala mengalahkan sambutan terhadap mana-mana tokoh di dalam PAS itu sendiri, tokoh dari Umno lagilah jauh bezanya.

Begitulah Allah kurniakan kehebatan dan kemuliaan pada seseorang yang berjuang dengan ikhlas dan tidak takut kepada pemerintah untuk menyuarakan yang hak. Ada yang mendakwa Ustaz Azhar adalah penyokong kuat PAS. Hakikatnya, beliau adalah pejuang Islam dan di dalam Islam politik tidak boleh dipisahkan. Politik mestilah mengikut Islam, dan kerana itu mahu tidak mahu Ustaz Azhar mesti mempunyai pendirian politik beliau.

Tetapi, Ustaz Azhar tahu di dalam keadaan bagaimana beliau mesti menyebut tentang politik ketika beliau menyampaikan kuliahnya. Beliau selalunya mengajar mengikut apa yang terkandung di dalam Kitab yang diajarnya. Jika terdapat soalan yang bertanyakan tentang masalah yang ada kaitan dengan politik semasa, Ustaz Azhar akan menjawabnya berpandukan kepada ajaran Islam beserta dengan nas dan dalil. Adakah itu bermakna Ustaz Azhar berpolitik di dalam masjid?

Video di atas, satu klip yang menunjukkan betapa Ustaz Azhar mampu menyelesaikan satu `masalah' hanya dengan berpantun. Mungkinkah ada unsur politik di situ atau tidak? Sama-samalah kita menilainya sendiri. Apa pun, ianya sesuatu yang melucukan tapi pedas./wfauzdin.blogspot.com