RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

Sabtu, 18 Disember 2010

UMNO TERUS DICABAR TENTANG APCO

PETALING JAYA: Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menyalahkan Apco Worldwide, syarikat perhubungan kontroversi yang diupah kerajaan Barisan Nasional yang menyebabkan penggantungan empat ahli parlimen termasuk dirinya yang menurutnya dibuat secara ‘tidak adil’.

"Kerana Apco, empat ahli parlimen telah digantung tanpa prosedur. Kita memerlukan penjelasan, bukan sahaja dari Umno tetapi juga dari Apco," katanya kepada wartawan pada hari ini.

Ahli parlimen Permatang Pauh dan Ketua Umum PKR itu berkata jika Apco sebenarnya badan profesional sebagaimana yang didakwa, ia tidak boleh bersekongkol melakukan kesalahan yang dibuat oleh rejim Umno".

"Saya ingin tujukan ini khas kepada Apco. Anda mendakwa yang anda merupakan badan yang bebas, jadi mengapa melibatkan diri dalam politik Malaysia?

"Saya desak mereka (Apco) agar hentikan kempen politik. Bagaimana mereka boleh jadi syarikat berwibawa apabila mereka mempertahankan sistem korup dan tindakan kejam (kerajaan BN)?

"Apco patut turut bertanggungjawab terhadap apa yang terjadi," kata Anwar.

Anwar bersama dengan MP Karpal Singh (Bukit Gelugor), R Sivarasa (Subang) dan Mohd Azmin Ali (Gombak) digantung semalam selama enam bulan dari Parlimen.

Penggantungan dibuat berikutan kenyataan Anwar dilihat sebagai ‘berbohong’.

Ketika perbahasan parlimen dalam bulan Mac tahun ini, Anwar mendakwa Apco terlibat dengan kempen One Israel Ehud Barak.
Beliau turut mengemukakan bukti untuk menyokong dakwaannya bahawa 1Malaysia berasal dari One Israel. Apco telah menafikan dakwaan ini.

Hipokrasi

Menurut Anwar, tujuan beliau mengungkitkan isu Apco ialah untuk mendedahkan hipokrasi Umno.

"Selama lebih sedekad, ketika pilihan raya, saya digambarkan sebagai pro-Yahudi, agen atau alat Yahudi, kerana mempunyai rakan Yahudi.

"Saya tiada masalah dengan itu kerana saya konsisten dalam menyatakan bahawa tak kira Yahudi atau Islam. Hindu atau Sikh, semua rakan saya. Saya memilih untuk bersetuju dan tidak bersetuju dengan mereka dalam isu tertentu.

"Saya mahu menunjukkan hipokrasi kerajaan BN. Mereka pergi ke perkampungan Islam dan mengutuk dengan dakwaan bahawa pro-Yahudi dan memalukan saya.

"Tapi mereka sendiri yang membuat perjanjian dengan syarikat yang saya buktikan mempunyai hubungan dengan Israel.

"Tambahan lagi syarikat ini juga mempunyai hubungan dengan mereka yang terlibat dengan Shin Bet Israel (jabatan pertahanan), perisikan Israel dan pasukan tentera Israel," katanya.

Walau bagaimanapun Anwar menjelaskan bahawa beliau tidak menentang sesiapa yang mempunyai hubungan kerja dengan syarikat Yahudi.

"Saya tiada masalah dengan itu. Saya cuma mahu kontradiksi dan hipokrasi pemimpin Umno.

Anwar turut mendakwa Apco telah berbohong beberapa kali ketika menjawab. Beliau menambah Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan tidak sepatutnya mengambil kira kenyataan sebuah syarikat berdasarkan satu surat semata-mata.

Kes lepas

Anwar berkata bahawa beliau membuat tuduhan terhadap Apco berdasarkan bukti dokumen dan siasatan.

"Di dalam beberapa kenyataan Apco, mereka pada awalnya menafikan hubungan dengan Israel. Tapi kemudian mereka menarik balik kenyataan itu.

"Selepas itu terdapat surat baru yang cuba menerangkan bahawa kenyataan pertama dibuat kerana ia merupakan rakan niaga Asero Worldwide.

"Tapi hari ini saya kemukakan dokumen perjanjian di antara kerajaan Israel dan Apco."

Anwar berkata bahawa bukti di tangannya membuktikan kesnya dan kerajaan "tidak boleh berbohong" mengenai penglibatan Apco.

"Apa isunya? Mereka tiada isu sebenarnya, Saya tiada isu, Saya hanya mahu membuktikan bahawa Umno menuduh kita sebagai jahat kerana bekerja dengan Yahudi tetapi mereka sendiri bekerja dengan syarikat yang berkait rapat dengan Israel dan ia bukan urusan sembarangan," kata beliau.

Menjawab dakwaan bahawa beliau diberi masa yang lebih dari mencukupi untuk mempertahankan diri dari digantung, Anwar berkata bahawa beliau langsung tidak diberi peluang untuk mempertahankan diri.

Sementara itu, Karpal Singh berkata bahawa beliau serius untuk membawa perkara ini ke mahkamah dan berharap dapat berjumpa Speaker Parlimen Tan Sri Pandikar Amin Mulia di sana.

"Tindakan terhadap Speaker akan difailkan secepat mungkin. Saya berharap untuk berjumpa Speaker di mahkamah.

"Saya hairan Nazri (Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Abdul Aziz) berkata bahawa keputusan di Dewan Rakyat tidak boleh dipertikai. Tapi ada kes lalu dalam kes Zambry dan Gobind Singh.

Keputusan Dewan Rakyat boleh dipertikaikan di mahkamah. Nazri menggelar saya peguam kelas ketiga… saya mungkin kelas ketiga tapi orang itu tiada kelas," katanya.

Tiada bidang kuasa

Karpal berkata adalah perkara asas untuk memberi peluang didengari. Beliau merujuk kepada kes Pakistan.

Beliau berkata hak sebegitu berasal dari undang-undang Islam yang diakui di dalam Al-Quran. Satu lagi isu, katanya, ialah usul yang diluluskan Parlimen untuk menggantung keempat-empat mereka semalam mengandungi perkataan "ditamatkan tugas sebagai ahli Parlimen."

"Saya tidak rasa Parlimen mempunyai bidang kuasa untuk berbuat demikian. Kita hanya boleh digantung dari tugas di Dewan dan apa yang tertulis di sini melangkaui keadilan semulajadi. Kami akan pertikaikan perkara penggantungan dari tugas di mahkamah," katanya.

Sementara itu, ahli parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar berkata apa yang berlaku di Parlimen menyerupai watak dalam filem P Ramlee, Ali Baba Bujang Lapok.

"Ada watak yang digelar ketua dan ada ‘"sarjan pendek" yang menuruti arahan "ketua".

"Dia mempunyai dadu yang hanya ada nombor dua. Ia sama dengan apa yang berlaku semalam. Tidak kira apa yang kita kata, dia (Speaker) sudah pun buat keputusan.

"Semalam, dia buat keputusan spontan tanpa memanggil apa-apa untuk pembelaan. Dia juga tidak bahaskan perkara lain kerana "dadu nombor duanya" akan terdedah," katanya.

Mahfuz berkata ekoran penggantungan ini, rakyat akan hilang kepercayaan terhadap Parlimen dan memberi kesan terhadap ekonomi negara.

Beliau berkata bahawa beliau akan membawa isu ini dan Kesatuan Antara Parlimen dan Kesatuan Eropah./Marhaen

WAKTU UNTUK PR MENYERANG UMNO HABIS-HABISAN

Justify FullOleh: WFAUZDIN NS

INILAH masa terbaik untuk PR menyerang balas Umno setelah PR diserang dai berbagai sudut. Penggantungan Ketua Pembangkang DS Anwar beserta beberapa MP dari PKR dan DAP dari Parlimen seharusnya digunakan untuk PR menyusun strategi mantap untuk menjelajah ke seluruh pelusuk negara memberi maklumat kepada rakyat tentang isu semasa.

Strategi hendaklah disusun secara bersepadu dan diadakan serentak ke seluruh negara. Sebenarnya terlalu banyak isu yang boleh kita terangkan kepada rakyat dan tunjukkan bukti kepada mereka bahawa Umno adalah sebuah parti yang hidup dengan menghisap darah rakyat termasuk darah orang-orang Melayu. Kepada kaum lain, buktikan juga bahawa Umno selama ini hanya mempergunakan MCA, Gerakan dan MIC hanya untuk kepentingan pemimpin mereka.

Penggantungan Ketua Pembangkang, DS Anwar beserta Timbalan Presiden PKR yang juga MP Gombak yang bersuara lantang di Parlimen selama ini membuktikan betapa Najib semakin gementar dengan PR. Pendedahan Wikileaks ternyata menyenakkan perut Najib, di mana tidak pasal-pasal isu pembunuhan Altantuya kembali menjadi panas. Keberanian DS Anwar mencabar Lee Kuan Yew untuk menampilkan bukti tentang pendedahannya berkaitan kes liwat yang dihadapinya telah melenyapkan sangkaan salah rakyat terhadap DS Anwar.

Adakah Najib juga berani berbuat seperti yang telah dilakukan oleh DS Anwar? Beranikah Najib mencabar agar pihak berkenaan menunjukkan bukti tentang pendedahan Wikileaks berkaitan isu Altantuya? Di dalam hal ini, imej DS Anwar leboh ke hadapan dari Najib. Najib hanya bergantung kepada media haprak untuk melindungi keburukan dirinya.

Justeru itu, menjadi tanggungjawab pimpinan PR untuk menemui seluruh rakyat jelata agar mereka tidak terus ditipu oleh Najib dan gerombolannya. Selamatkan rakyat tanggungjawab PR sekarang./wfauzdin.blogspot.com

SEEKOR LAGI `JERUNG' PATUT DIBURU OLEH SPRM DI SARAWAK

Taib terbabit dengan tanah NCR berjumlah RM90 juta?

Dis 17, 10

Laman sesawang Sarawak Report terus mendedahkan pembelian tanah yang mencurigakan membabitkan Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan keluarganya. Kali ini, membabitkan kawasan sekitar Sri Aman dan dikatakan bernilai dehingga RM90 juta.

Tanah 8,800 hektar itu terletak di daerah Bijat di Sungai Tisak, timur dari Kuching. Mengikut kumpulan pejuang pribumi, Sadia Native Customary Rights (NCR) tanah itu kepunyaan masyarakat Iban.

sri aman land grabSadia melaporkan 15 komuniti Iban menduduki tanah itu akan terjejas apabila tanah berkenaan dikatakan akan diberi secara percuma kepada anak lelaki Taib, Mahmud Abu Bekir Taib, dijual kepada Felcra untuk penanaman semula kelapa sawit.

“Masyarakat tempatan Iban berkata pembalak masuk ke kawasan mereka tanpa sebarang makluman empat bulan lalu. Mereka baru menyedari apa yang terjadi dan sekrang ini benar-benar berang.

“Tiada sesiapa yang memberitahu mereka siapa sebenarnya pembalak itudan mereka juga tidak tahu mengenai pembabitan rancangan anak Taib yang mahu menukarkan kawasan itu menjadi ladang kelapa sawit,” lapor laman sesawang itu, Rabu lalu.

Katanya lagi, Pejabat Tanah Daerah, beberap hari lalu mengeluarkan surat kepada 16 ketua masyarakat Iban memanggil mereka untuk bermesyuarat tanpa dimaklumkan agendanya.

NONEMenurut Sarawak Report, ketua-ketua Iban itu percaya mesyuarat adalah berkaitan dengan pengambilan tanah mereka sambil berkata tanah mereka juga dirampas dua tahun lalu.

Laporan itu mendakwa perjanjian yang dibuat pada Disember 2008 di mana Jabatan Ukur dan Pemetaan yang dikuasai oleh Taib Mahmud atas kapasiti sebagai menteri perancangan dan pengurusan sumber telah dengan rasminya menyerahkan tanh itu kepada Titanium Management Sdn Bhd.

Titanium dimiliki hampir sepenuhnya oleh anak ketua menteri, Mahmud dan seorang kroni perniagaan yang dikenali sebagai Chris Chung Soon Nam (bawah, kiri).

Tanah adat NCR itu dianugerahkan kepada Mahmud sebagai balasan untuk 'bayaran tertentu yang tidak dijelaskan' kata laporan itu sambil menambah urusniaga seumpama itu adalah cara lazim oleh kerajaan Sarawak yang mempunyai kepentingan keluarga Taib.

Mahmud Abu Bekir Taib, taib mahmud's son and titanium shareholder“Titanium terkenal dengan beberapa 'skandal berprofil tinggi' termasuk menerima beberapa kontrak kerajaan negeri sejak beberapa tahun lalu.”

Tahun lalu, semasa wawancara Al-Jazeera dengan Menteri Pembangunan Tanah, Sarawak, Datuk James Masing mengakui pembinaan beberapa jambatan diserahkan kepada Titanium tanpa tender terbuka.

Chung dilaporkan cuba menjual tanah adat Iban itu kepada Felcra 'untuk sekurang-kurangnya RM 3,200 seekar tetapi cuba mendapatkan harga RM 4,200 bagi setiap ekar,” kata laporan sesawang itu./Malaysiakini

HIDUP NAJIB TIDAK PERNAH TENANG

ADUN Umno Meninggal Dunia, Najib Tak Tenang
Oleh Suara Keadilan

AMPANG 17 Dis - Kurang 24 jam setelah Parlimen kawalan Umno-Barisan Nasional menggantung Ketua Oposisi Datuk Seri Anwar Ibrahim serta tiga ahli parlimen Pakatan Rakyat selama enam bulan dalam keadaan yang amat tidak adil dan berat sebelah, Ahli Dewan Undangan Negeri Tenang daripada Umno, Datuk Sulaiman Taha meninggal dunia kira-kira pukul 1.10 pagi tadi di Hospital Ampang Puteri.

Sulaiman, 59, meninggal dunia akibat komplikasi penyakit kencing manis yang dihidapinya.

Beliau dimasukkan ke hospital pada 24 November lalu kerana demam baisa dan juga bagi rawatan lanjut penyakitnya setelah menghadiri majlis sambutan Hari Keputeraan Sultan Johor pada petang 23 Nov.

Adun dua penggal itu kemudiannya dimasukkan ke Hospital Daerah Segamat pada hari yang sama setelah doktor mendapati kadar kandungan gula dalam badannya tinggi.

Pada berikutnya beliau dipindahkan ke Hospital Ampang Puteri dan terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan untuk menjalani rawatan lanjut apabila disyaki terdapat kuman dalam darahnya.

Sulaiman merupakan Ketua UMNO Bahagian Labis, meninggalkan tujuh orang anak dan isteri, Datin Noraini Yaakop.

Sulaiman memenangi kerusi DUN Tenang pada Pilihan Raya Umum 2004 dan berjaya mengekalkan jawatannya pada PRU 2008.

Beliau mengalahkan calon PAS Mohd Saim Siran dengan majoriti 2,492.

Beliau mendapat 6,367 undi manakala pencabarnya 3,875 undi.

DUN Tenang mempunyai seramai 14,511 pengundi berdaftar denga peratusan pengundi mengikut kaum Melayu: 49.59% Cina: 38.24% India: 12.07% Lain-lain: 0.9%./SK

Jumaat, 17 Disember 2010

`TAHI BABI' DI KEPALA NAZRI

Oleh: WFAUZDIN NS

MEMETIK kenyataan Nazri di Malaysiakini berkaitan penggantungan beberapa MP dari PR, "“Ini adalah kedaulatan Parlimen dan supremasi Parlimen. Ada tahi lembu di kepala mereka. “Saya beri jaminan jika, ini dibawa ke mahkamah, ia akan ditolak. Undang-undang apa yang Karpal (Singh) belajar? Beliau adalah peguam kelas ketiga,” kata Nazri sambil ketawa. Karpal sebelum ini berkata tindakan akan diambil ke atas Pandikar kerana menyalah-gunakan kuasa meluluskan usul menggantung Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan tiga ahli parlimen yang lain, termasuk dirinya selama enam bulan." (Malaysiakini).

Memang sungguh betapa di atas kepala Nazri yang botak itu ada `tahi babi'. Beliau sanggup berbuat apa sahaja asalkan dilihat mengampu Najib habis-habisan. Lebih hebat lagi apabila dilihat tunduk kepada APCO yang mengakibatkan DS Anwar juga akan digantung 6 bulan.

Apabila beliau menyebut mahkamah tiada kuasa apa yang berlaku di dalam Dewan, kepala beliau yang di atas ada `tahi babi' terlupa apa yang terjadi di Perak. Peristiwa di Dun Perak sebelum ini berlanjutan begitu lama dibicarakan di Mahkamah. Apa beza Dun Perak dengan Parlimen? Sewaktu hal ehwal dalam Dun dibawa ke Mahkamah, di mana suara Nazri?

Betapa dungunya Menteri seekor ini di dalam membuat kenyataan. Patut pun beliau berada di tahap itu juga di dalam karier politiknya walaupun beliau orang lama di dalam Umno. Beliau tiada pemikiran yang matang jauh sekali bijak. Beliau cukup dikenali sebagai ahli politik yang akan makan apa sahaja yang disuapkan oleh tuannya hatta bangkai sekali pun. Jika beliau mendakwa Karpal Singh adalah Peguam Kelas 3, beliau sendiri patut sedar bahawa beliau juga adalah Menteri yang langsung tiada kelas./wfauzdin.blogspot.com

KEPALA OTAK MAHATHIR DAN LEE KUAN YEW SERUPA SAHAJA

Oleh: WFAUZDIN NS

LAJNAH Antarabangsa Dewan Pemuda PAS Pusat telah mengutuk tindakan bekas PM Singapura Lee Kuan Yew yang berinteraksi dengan Kerajaan Australia berkenaan dengan kes liwat DS Anwar Ibrahim, sepertimana yang didedahkan oleh Wikileaks. Bagi Pemuda PAS, selagi mereka tidak membawakan bukti kukuh maka apa yang diperkatakan oleh Lee Kuan Yew itu tidak ubah seperti mainan jahat Umno untuk menjatuhkan PR.

DS Anwar sebelum ini berkali-kali mencabar agar Lee Kuan Yew mahupun Wikileaks sendiri dedahkan bukti dan fakta kukuh sepertimana yang mereka dakwa itu. Peliknya, cerita semurah itu pun menjadi bahan rujukan kepada pemimpin Umno untuk menyerang DS Anwar. Lebih peik lagi, pendedahan Wikileaks tentang tragedi pembunuhan Altantuya yang melibatkan nama Najib tidak pula menarik minat mereka. Ini satu bukti menunjukkan betapa ada agenda lain untuk menyekat PR dari mengambil alih Putarajaya.

Bagi saya, kepala otak Lee Kuan Yew sama dengan kepala otak mantan PM Tun Mahathir. Mereka suka bercakap seolah-olah dilihat bijak, walaupun apa yang diperkatakannya tidak dibawa dengan fakta dan bukti kukuh. Saya tidak hairan dengan Mahathir kerana beliau seorang yang berani untuk menghina Islam dan juga Sunnah Nabi, apa tah lagi setakat untuk mengaibkan atau memburukkan DS Anwar. Bagi saya, Mahathir dilahirkan untuk perpecahan kaum Melayu di samping untuk menghancurkan kebangkitan Islam. Sesiapa saha yang bercita-cita untuk memartabatkan kaum Melayu atau Islam, samada DS Anwar mahu pun Tuan Guru Nik Aziz, pasti akan diserang oleh Mahathir Kutty ini.

Singapura memang wajar bimbang jika PR dapat memerintah negara ini. Ini adalah kerana Singapura mahukan Malaysia terus dipimpin oleh pemimpin yang boleh dijadikan `lembu dicucuk hidung' oleh mereka. Saya ucapkan syabas kepada DS Anwar kerana bertindak untuk menyaman Mahathir Kutty dan akhbar pencacai yang mengeluarkan kenyataan senada dengan Lee Kuan Yew.

Cuma, saya tidak percaya bahawa Lee Kuan Yew akan berani tampil ke mahkamah untuk menunjukkan bukti-bukti yang beliau ada. Mahathir juga begitu, kerana Mahathir walaupun mempunyai wajah yang cantik dengan hidung besarnya tetapi jiwanya terlalu kerdil. Bukankah otak Lee Kuan Yew dan Mahathir itu sama?/wfauzdin.blogspot.com

KETUA PUTERI UMNO - DIAM DISANGKAKAN BODOH, APABILA BERCAKAP MEMANG SAHIH BODOH

Oleh: WFAUZDIN NS

SUDAH lama tidak mendengar suara Puteri Umno. Patut pun bekas Ketua Puteri Umno, Datuk Azalina pernah membebel kepada Puteri Umno yang semakin lesu itu, bahkan beliau pernah berkata lebih baik Puteri Umno tutup kedai saja. Beberapa pemimpin Umno pun senada dengan beliau, dan sememangnya Puteri Umno semakin tidak bermaya bagaikan `orang lepas pantang'.

Semalam saya terbaca satu kenyataan dari Ketua Puteri Umno yang `montel' itu. Apabila Ketua Puteri Umno yang selama ini banyak membisu, saya menyangkakan bahawa Ketua Puteri Umno ini tidak cerdik atau tidak tahu perkembangan politik negara, tetapi apabila beliau mula untuk bercakap memang sahih beliau tidak tahu apa-apa. Bak kata orang kampung saya, bodoh atau tolol.

Semalam Ketua Puteri Umno mengulas kenyataan dan janji Timbalan Presiden PKR, YB Azmin untuk memberi kuasa autonomi kepada Sarawak jika PR dapat memerintah Sarawak. Maka, Ketua Puteri Umno pun menyebut ianya mustahil dapat dilakukan. Apa yang mustahilnya? Bagi Umno memanglah mustahil kerana Umno hanya mahukan kuasa untuk kepentingan diri dan kroni masing-masing. Sebab itulah Sarawak walaupun kaya raya hasil mahsulnya, tetapi tersenarai sebagai negeri yang termiskin. Ini adalah kerana bagi Umno, mustahil rakyat Sarawak boleh hidup senang selagi Sarawak diperintah oleh Bn. Siapa yang mengumpul kekayaan di Sarawak kalau bukan Ketua Menteri dan anak beranaknya?

Ketua Puteri Umno memberikan contoh songsang apabila menyebut bagaimana Selangor sebuah negeri yang kaya raya semakin teruk apabila berada di bawah PR. Di mana sumber yang beliau perolehi apabila membuat kenyataan begitu? Sumber dari Utusan Malaysia atau TV 3 kah? Mengapa tidak melihat sumber rasmi dari Laporan Audit Negara dan bandingkan sewaktu Selangor di bawah MB sebelumnya termasuk MB anak Toyo itu?

Sebelum PR mengambil alih Selangor, siapa MB Selangor yang tidak kaya raya? Muhamad Taib kaya raya sehingga tertangkap membawa wang tunai jutaan ringgit di lapangan terbang. Beliau dilepaskan dari hukuman kerana `tidak tahu berbahasa Inggeris'. Anak Toyo pula tidak kurang kayanya sehinggakan banglonya menarik minat SPRM sehingga dibawa ke muka pengadilan. Begitulah juga Sarawak yang kaya dengan minyak dan balak itu. Cuba siasat berapa harta kekayaan yang dikumpulkan oleh KM Sarawak sekarang di dalam dan di luar negara. Rakyat Sarawak bagaimana?

Ketua Puteri Umno nampaknya main tembak sahaja untuk menunjukkan betapa Puteri Umno masih berbisa. Apabila beliau menyerang PR, beliau langsung tidak menunjukkan fakta yang boleh menunjukkan bahawa beliau bukan Ketua Puteri Umno yang lembab otaknya. Jadi, lebih baik beliau selesaikan dulu masalah dalaman di dalam Puteri Umno yang banyak diperkatakan oleh ahli-ahli Umno sendiri. Masalah moral ahli-ahli Puteri Umno sekarang menjadi perbualan ramai. Ada yang mendakwa betapa rasuah seks di kalangan ahli Puteri Umno semakin berleluasa.

Justeru itu, YB Azmin tidak harus menjawab kenyataan Ketua Puteri Umno yang sudah hilang taringnya itu. Beliau cuma bercakap sekadar untuk menunjukkan kepada pemimpin Umno bahawa Puteri Umno sebenarnya masih bernyawa dan belum `mampus' lagi. /wfauzdin.blogspot.com

Khamis, 16 Disember 2010

IMBAU DEBAT ANWAR - SHABERY, TERBUKTI HUJAH SHABERY KOSONG

Tukar kerajaan untuk sistem pengangkutan lebih baik?

Wong Chin Huat | Dec 15, 2010

Untuk berhemat dalam perbelanjaan, Barisan Nasional telah mengurangkan subsidi terhadap bahan api. Masalahnya, bagaimana kesannya terhadap rakyat jelata boleh dikurangkan?

Kenaikan harga minyak mendatangkan dua kesan. Pertama, secara langsung kos pengangkutan ditingkatkan, justeru itu pendapatan telah berkurang nilainya; keduanya, peniaga memindahkan beban kenaikan kos pengangkutan kepada pengguna, lantas mengakibatkan kenaikan harga barang. Kedua-dua kesan ini sebenarnya boleh diredakan dengan dasar pengangkutan, sungguhpun kesannya tidak semestinya dirasai serta-merta, malah efisensinya turut berbeza.

Seandainya kerajaan boleh memperbaiki kualiti sistem pengangkutan awam, malah menurunkan kosnya - sebelum pengumuman kenaikan harga minyak, maka orang awam akan tertarik untuk beralih kepada penggunaan pengangkutan awam, daripada penggunaan kenderaan peribadi. Penggunaan bahan api akan berkurang, meskipun sistem pengangkutan awam juga bergantung kepada minyak.

Pada masa yang sama, seandainya kerajaan boleh mengurangkan kos pengangkutan barangan yang lain, misalnya menurunkan harga tol lebuh raya, maka kesan kenaikan bahan api akan ditangkis sebahagiannya, lantas meredakan tekanan inflasi.

Maka kewajaran subsidi (subsidy rationalization) bukan masalah pengurangan perbelanjaan dan defisit semata-mata, tetapi pengagihan semula kekayaan (wealth redistribution). Masalahnya bukan soal cukup atau tidak, tetapi seimbang atau tidak.

Konflik kepentingan yang kompleks dalam BN

Kerajaan Barisan Nasional juga sedar tentang rungutan rakyat. Menteri Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab terhadap penyelarasan harga minyak, Idris Jala mendakwa, wang yang dijimatkan daripada pengurangan subsidi akan digunakan untuk memperbaiki jaringan pengangkutan bandar, infrastruktur asas dan jalan raya di kawasan desa, pendidikan dan memerangi jenayah.

Persoalannya, bukankah setiap kali kenaikan harga minyak disusuli dengan janji bahawa sistem pengangkutan akan diperbaiki? Sejak perdebatan antara Ahmad Shabery Cheek dengan Ketua Pembangkang Parlimen Anwar Ibrahim, sehinggalah hari ini, bilakah pula sistem pengangkutan diperbaiki? Hujah-hujah Idris Jala langsung tidak berkredibiliti, melainkan beliau menyatakan dengan jelas ke mana wang yang dijimatkan daripada pengurangan subsidi itu digunakan?

Pada hakikatnya, bukankah pengangkutan menjadi salah satu Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA)? Mengapa kerajaan BN tidak menunjukkan prestasinya dalam bidang ini? Mengapa Najib berani untuk menongkah arus, menyelaras harga minyak tiga kali setahun tanpa apa-apa pakej? Apakah ini hanya disebabkan kezaliman dan kelemahan kerajaan?

Faktor yang sebenar mungkin disebabkan konflik kepentingan yang kompleks. Cuba fikirkanlah persoalan-persoalan yang berikut:

Pertama, siapa lagi yang mahu membeli kereta seandainya sistem pengangkutan awam di bandar kita mudah dan murah? Bagaimana pula dengan nasib kereta nasional kita?

Kedua, siapa sudi membayar tol yang semakin melambung, seandainya tiada kesesakan jalanraya di Kuala Lumpur? (Meskipun kita tetap terperangkap dalam kesesakan jalan raya setelah membayar tol)

Ketiga, apakah nasib PLUS dan MAS (penerbangan dalam negeri) seandainya landasan keretapi intercity cepat dan selesa, dan bas perjalanan jarak jauh dijamin keselamatannya?

Keempat, apakah pemandu teksi akan berkompromi dengan keadaan lesen dimonopoli beberapa orang dan syarikat untuk tujuan rent-seeking, seandainya bayaran teksi diturunkan sebagai galakan untuk menggunakan teksi?

Semuanya saling berpautan - kepentingan kroni dan mereka yang mempunyai hak istimewa. Bahkan walau minyak RON 95 dinaikkan sehingga RM2.50 perliter sekalipun, wang yang dijimatkan itu pun gagal menyelesaikan masalah pengangkutan. Ini kerana punca sebenarnya adalah kepentingan yang saling berpaut antara kuasa ekonomi-politik di bawah dasar penswastaan yang "diubah bentuknya" ketika zaman pemerintahan Mahathir Mohamad.

Dasar pengangkutan PR?

Namun, seandainya keadaann BN sudah terlalu kronik, apa pula dasar pengangkutan yang ditawarkan oleh Pakatan Rakyat? Anwar Ibrahim sekadar menjanjikan "hari ini jadi kerajaan, esok Pakatan Rakyat turunkan harga minyak". Tetapi, sampai bilakah negara boleh memberi subsidi untuk bahan api dalam jangka panjang? Kalaupun tidak menyentuh isu peningkatan suhu bumi, sampai bilakah lombong minyak Malaysia mampu menampung keperluan kita?

Ramai orang yang mengkritik bahawa PR hanya pandai untuk bertarung sesama sendiri. Dan ramai pemimpin politik PR hanya mengambil berat tarikh pilihan raya umum diadakan. Saya menganggap fikiran mereka tersongsang dalam isu ini. Ia mungkin agak zalim bunyinya - siapa yang peduli bagaimana ahli politik melayan musuhnya, seandainya dia hebat dalam urus tadbirnya? Untuk PR, tarikh pilihan raya sebenarnya tidak penting - apa yang lebih penting, mampukah mereka meyakinkan rakyatnya bahawa kehidupan mereka akan bertukar baik seandainya kerajaan ditukarkan?

Seandainya PR boleh mengemukakan satu dasar pengangkutan yang sempurna, lengkap dan bernas, untuk meredakan kesesakan jalan raya, mengurangkan kemalangan dan menurunkan kenaikan kos, siapakah mereka yang tersesak dalam Lebuhraya Persekutuan tidak inginkan pertukaran kerajaan? Persoalannya, mampukah anda, Pakatan Rakyat?

*Wong Chin Huat ialah pengkaji politik dan kolumnis MerdekaReview. Artikel ini diterjemah dan disunting dari teks asal, yang disiarkan pada 9 Disember 2010.

SERANGAN BALAS ANWAR, GILIRAN MELAKA MALAM INI

Anwar, Salahuddin gempur Melaka esok

Dis 15, 10

Dua orang pemimpin kanan Pakatan Rakyat akan turun ke Melaka untuk menggempur negeri itu esok, 16 Disember, lapor Harakahdaily.

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menyampaikan ceramah perdana di Markaz PAS Paya Dalam, Ayer Molek bermula jam 9.00 malam.

NONENaib Presiden PAS, Salahuddin Ayub pula akan hadir pada program Hi-Tea di Kampung Bukit Pulau, Dun Bukit Baru pada hari yang sama bermula jam 4.00 hingga 6.00 petang.

Ketua Penerangan PAS Kawasan Bukit Katil, Yusof Wahab berkata kedua-dua program ini amat penting kepada rakyat Melaka bagi memberikan maklumat tentang isu-isu terkini yang sedang hangat diperkatakan sekarang.

Katanya, antara isu berkenaan termasuk pendedahan WikiLeaks berhubung dakwaan diplomat Singapura yang mengaitkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dengan kematian warga Mongolia, Altantuya Shaaribuu dan juga memalit Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan 'perangkap seks'

Selain itu, isu tempatan seperti isu zakat dan tanah wakaf negeri Melaka dan sebagainya juga dijangka akan disentuh.

azlan"Ceramah Perdana Anwar anjuran PKR Negeri Melaka dilihat tepat pada masanya ketika Anwar dihadapkan pelbagai isu yang tidak kunjung padam.

"Salahuddin pula akan bertemu dan beramah mesra dengan penduduk Bukit Pulau di samping menyampaikan ucapan ringkas berkenaan isu semasa," kata Yusof yang juga merupakan penyelia DNN Bukit Baru.

Beliau menyeru rakyat negeri Melaka untuk hadir pada kedua-dua program tersebut untuk mendapatkan penjelasan lanjut berhubung isu negara dan juga yang melibatakan pemimpin Pakatan Rakyat./Malaysiakini

5 + 5 JAWAPANNYA 10, BAGAIMANA BOLEH DAPAT JAWAPAN 10?

Oleh: WFAUZDIN NS

APABILA bapa Saiful mengadu kepada Istana tentang kelewatan kes Liwat yang melibatkan anaknya, maka komen dari DS Anwar amat mantap dan jujur. "Saya setuju telah sampai masa dan ketikanya institusi yang kita muliakan sebagai tunggak perlembagaan negara melihat karenah proses mahkamah sekarang ini. "Saya tidak ada masalah menyegerakan semua ini cuma yang melambatkan ialah kerana dokumen tidak diberikan, nota doktor sampai sekarang tidak diberikan,senarai saksi belum diberikan. Kalau mahu menyegerakan kita setuju," kata beliau dalam sidang media di lobi Parlimen hari ini."

Persoalannya, adakah Mahkamah kini terpaksa di`pandu' oleh pihak Istana di dalam menjalankan peranannya? Jika Mahkamah gagal untuk berfungsi dengan adil dan saksama, maka memang wajar pihak Istana campurtangan agar kesemua rakyat tidak kira apa status pun akan mendapat keadilan yang sewajarnya. Kita bukan mahu hanya DS Anwar sahaja yang diberi keadilan, bahkan pemuda yang pernah tidak mencuci duburnya beberapa hari itu juga wajar diberi keadilan.

Ramai di kalangan rakyat yang faham benar mengapa kes ini sering tertangguh. Sekiranya semua pihak menuruti peraturan dan sistem perbicaraan yang telus dan adil, maka tidak mungkin boleh berlaku penangguhan. Penangguhan demi penangguhan terjadi kerana ada pihak yang tidak berpuas hati dengan sistem perbicaraan bahkan tidak bersetuju dengan Hakim itu sendiri. Pihak Pembela tidak minta banyak, mereka cuma mahukan beberapa dokumen yang boleh membantu mereka membela anak guamnya dengan baik. Mengapa sukar sangat untuk memenuhi kehendaknya?

Umpama Guru Matematik yang mengajar anak muridnya bahawa 5 + 5 jawapannya adalah 10, tetapi apabila ada anak muridnya yang bertanya mengapa jawapannya 10, adakah guru tersebut hanya menjawab bahawa kiraannya memang begitu iaitu tetap 10. Guru yang bertanggungjawab akan menerangkan jalan kira-kira tersebut bagaimana boleh mendapat jawapan 10 itu. Dengan cara itu, murid akan lebih faham kaedah kira-kira berkenaan. Begitu juga dengan laporan perubatan yang diberikan kepada pihak Pembela.

Laporan Perubatan adalah rumusan keseluruhan pemeriksaan ke atas `mangsa'. Pihak Pembela mahukan Nota Klinikal sewaktu pemeriksaan dilakukan, itu sahaja. Mengapa ianya amat sukar untuk dipenuhi? Jika pemeriksaan dilakukan dengan betul mengikut kaedah yang ditetapkan, maka tidak perlu bimbang untuk menyerahkannya.

Nampaknya kes ke atas DS Anwar dan Saiful ini semakin rumit kerana ianya seperti dirumitkan. Tidak diketahui mengapa boleh terjadi sedemikian. Walau bagaimanapun, kita harapkan kes ini dapat dijalankan samada cepat atau lambat asalkan jangan di satu ketika nanti berlaku pula kesilapan (Typing Error) tarikh kejadian sehingga ianya dipinda berkali-kali. Lupakah kita kisah di dalam kes Liwat 1 dahulu?/wfauzdin.blogspot.com

DI MANA SAHAJA ZAID BERADA AKAN WUJUD HURU- HARA?

"PRESIDEN Angkatan Keadilan Insan Malaysia (AKIM), Hanafi Hamat berkata, beliau tidak mengiktiraf atau bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk penukaran nama baru bagi parti itu iaitu Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA), seperti yang diputuskan dalam mesyuarat penubuhannya, di Kuala Lumpur hari ini. AKIM merupakan sebuah parti politik yang ditubuhkan lebih 15 tahun lalu mempunyai prinsip perjuangannya yang tersendiri untuk menyatupadukan umat Islam di seluruh negara, katanya" (Pahang Daily).

Saya baru sahaja menulis di dalam artikel saya sebelum ini betapa kita mengharapkan agar Zaid Ibrahim tidak melakukan huru-hara di dalam parti baru yang disertainya iaitu AKIM. Nampaknya, tidak sampai 24 jam, berbunyi pula suara seperti kenyataan di atas. Difahamkan Hanafi Mamat masih diiktiraf oleh ROS sebagai Presiden AKIM yang sah. Jika ini benar, maka Zaid nampaknya `merampas kuasa' untuk menjadi Presiden bahkan menukar nama parti kepada KITA.

Ramai yang menduga bahawa Zaid sememangnya ingin benar menjadi Presiden, dan usaha ini telah pun cuba dilakukannya sewaktu berada di dalam PKR iaitu dengan mencuba bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR untuk mencapai hasrat tersebut. Malangnya, Zaid silap pilih parti kerana PKR tidak memandang ketokohan beliau hanya kerana beliau seorang bekas Menteri di dalam Kerajaan. PKR mahu pemimpin yang telah diuji sekian lama di dalam parti dan setia bersama parti. Maka, Zaid bukan orangnya yang ahli-ahli PKR mahukan. Justeru itu, tidak hairanlah Zaid `cabut lari' dari gelanggang semasa pertarungan baru bermula.

Kini, hasrat beliau telah tercapai dan beliau kini bergelar `Presiden' tidak kiralah berapa kerat anak-anak buahnya yang ada. Saya suka mencadangkan agar `spesis katak' yang masih tidak berparti sekarang ini agar menyertai jemaah Zaid.

Syabas juga buat Zaid Ibrahim kerana lebih awal membuat pengakuan bahawa parti barunya KITA tidak akan menyertai gabungan Pakatan Rakyat. Ini satu tindakan yang bijak daripada menanggung aib sekiranya KITA memohon sertai PR tetapi ditolak. Semoga Zaid Ibrahim berjaya./wfauzdin.blogspot.com

WAKIL RAKYAT KATAK CERDIK SEDIKIT DARI KELDAI, LEBIH KURANG BODOH MACAM LEMBU

Oleh: Mandor

"Konsensus Bebas mendesak Datuk Seri Anwar Ibrahim segera meletakkan jawatan berikutan pendedahan laman web WikiLeaks bahawa Ketua Pembangkang itu terlibat dalam aktiviti liwat berdasarkan bukti daripada Agensi Perisikan Singapura "(Sinar). MP Wangsa Maju, YB Wee Chee Keong mengutarakan pendapat tersebut dan ianya tidak pelik kerana semenjak bila Wakil Rakyat `katak' ini menyukai DS Anwar?

Geng-geng `katak' yang melompat parti dan ada yang telah dipecat dari parti sememangnya terdiri dari mereka yang tidak ada maruah langsung. Mereka sendiri tidak mahu mengosongkan kerusi yang mereka duduki sekarang walaupun mereka tahu yang memilih mereka dahulu adalah kerana parti yang mereka wakili. Jika diri sendiri pun tidak bermaruah, maka apa saja yang keluar dari mulut mereka ini juga tidak ada nilai dan harga langsung.

Mereka cuma menanti saat untuk di`kubur'kan di dalam Pilihanraya Umum akan datang. Justeru itu, mereka akan menggunakan sedikit ruang dan publisiti yang diberikan oleh media haprak ini untuk menunjukkan mereka ini cerdik, walhal semua tahu mereka ini cerdik sedikit dari keldai kalaupun tidak sama taraf dengan lembu./mandor.blogspot.com

Rabu, 15 Disember 2010

CERAMAH ANWAR MALAM TADI - FOTO YANG MENAKUTKAN UMNO


Sumber: Rakyat Marhaen

KECUT PERUT UMNO BILA ANWAR TURUN MENEMUI RAKYAT

Oleh: WFAUZDIN NS

DI TAPAK Pasar Malam Taman Melati, Wangsa Maju, KL malam tadi telah diadakan ceramah umum yang dihadiri oleh Ketua Umum PKR, DS Anwar Ibrahim beserta beberapa pimpinan PR. Sebelum ini diberitakan ceramah tersebut tidak mendapat permit oleh pihak Polis atas alasan `ketenteraman awam dan keselamatan'.

Namun demikian, pihak Penganjur tetap juga untuk mengadakan ceramah yang dirancang dan memberi jaminan bahawa keselamatan sepanjang ceramah tetap terjamin. Akhirnya, mahu tidak mahu pihak Polis membenarkan ceramah tersebut tetapi mesti berakhir pada jam 10.30 malam. Bayangkan demokrasi yang diamalkan di negara ini. Mereka setiap hari melalui media letronik dan media cetak mengecam DS Anwar habis-habisan, tetapi takut untuk mendengar jawapan dari DS Anwar. Betapa baculnya golongan ini untuk menghadapi kebenaran.

Usahkan mahu berdebat secara anak jantan di khalayak ramai atau melalui TV, untuk memberi ruang kepada DS Anwar menjawab tuduhan mereka di hadapan rakyat pun mereka gentar. Mereka sentiasa mahu agar rakyat terus diperbodohkan oleh media pencacai yang mereka kuasai, masalahnya rakyat sudah serik untuk menjadi bodoh seperti mereka yang masih bodoh itu. Syabas kepada DS Anwar yang nekad untuk terus berjumpa rakyat bagi menjawab segala tuduhan puak yang tidak habis-habis berdendam dengan Ketua Pembangkang ini.

Pelik juga, mengapa pihak Polis begitu `Wala' dengan arahan yang tidak masuk akal itu? Adakah ceramah malam tadi kecuh atau berlaku pergaduhan? Adakah di dalam ceramah malam tadi ada berlakunya budak yang kena tembak seperti Aminurrasyid? Semuanya berjalan dengan baik, walaupun ribuan yang sempat datang ke tapak ceramah untuk mengejar waktu sebelum jam 10.30 malam. Hairan juga, jika konsert maksiat atau Jom Heboh boleh pula sehingga lewat malam walaupun terbukti berlaku maksiat di dalamnya, termasuk kumpulan mat rempit yang berlumba setelah selesai konsert. Ini lah yang pelik dalam negara `ketuanan Melayu' ini.

Saya berharap tidak kira Polis atau mana-mana kakitangan awam dan seluruh rakyat berfikir kembali sampai bila fikiran kita mahu dijajah untuk kepentingan puak-puak yang takut kehilangan kuasa ini. Kita semakin dihimpit oleh kesusahan dengan kenaikan harga barang, dan sering tertipu dengan janji pemimpin di atas. Kenaikan harga barang tidak mengecualikan sesiapa walaupun di kalangan anggota keselamatan sekalipun. Jika semua Polis itu senang, masakan ada segelintir Polis yang sanggup melakukan rasuah. /wfauzdin.blogspot.com

AIR MATA TAK LAKU DARI UMI HAFILDA

Demi bangsa, agama dan negara

Untuk beberapa dekad kita dikerah untuk memperjuangkan retorik yang "gah" dengan titik peluh sendiri. Makcik-makcik yang menderma barang kemas untuk perjuangan "kemerdekaan" pada tahun 1950-an semestinya tidak terbayang bahawa "kemerdekaan" selepas 53 tahun bermakna anak cucunya perlu disembur meriam air dan gas pemedih apabila menuntut hak air di jalan raya. Anggota komunis yang bertempur dalam hutan semestinya tidak rela seandainya kemerdekaan yang diperjuangkan dengan titisan darahnya itu digunakan untuk menahan Mat Sah menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri selama tujuh tahun tanpa perbicaraan.

Dan kini Melayu digembleng pula untuk mempertahankan "Ketuanan Melayu" - dengan titisan air mata Ummi Halfida di Utusan Malaysia. Saya tidak tertarik untuk membandingkan sama ada air matanya lebih bersinar daripada cincinnya. Saya juga tidak berminat apakah lebih bermakna untuk membincangkan hubungan yang berlegar antara Anwar, Azmin dan Shamsidar Taharin, berbanding dengan kekayaan yang berlegar antara Vincent Tan, Ananda Krishnan, Mirzan Mahathir dan Nazir Razak.

Persoalannya, apakah titisan air mata Ummi Hafilda mampu menjamin keselamatan seorang budak 14 tahun apabila pulang dari warung mamak selepas menonton bola pada lewat malam? Apakah air matanya mampu meredakan kesakitan mereka yang disembur air meriam dan gas pemedih mata, ketika menuntut hak air di jalan raya?

Betul, Ummi Halfida menitiskan air matanya untuk retorik yang gah berbunyi "Ketuanan Melayu". Namun, di sebalik retorik yang "gah" ini - siapa pula yang menitiskan air mata? Demi "ketenteraman awam", isteri dan anak tahanan ISA perlu menitiskan air matanya kerana perpisahan. Di sebalik "keselamatan negara", seorang kartunis bernama Zunar dipindahkan lima balai polis dalam masa sembilan jam - siasatan terhadap bahan ketawa berakhir dengan bahan ketawa sendiri...

Saya enggan bersikap sinis untuk mempersendakan Ketuanan Melayu. Namun, untuk saya, Melayu hanya jadi Tuan, apabila setiap tuduhan terhadapnya dibicarakan secara terbuka di mahkamah; Melayu hanya jadi Tuan, apabila tidak perlu takut untuk berkumpul dan bersuara di jalan raya - tanpa disembuh meriam air dan gas pemedih; Melayu hanya jadi Tuan, apabila bebas ketawa tanpa perlu memohon lesen; Melayu hanya jadi Tuan, apabila ibu bapa tidak perlu gelisah jikalau anaknya pulang dari warung mamak selepas menonton bola; Melayu hanya jadi Tuan, apabila sandwich anaknya dilengkapi sardin, timun, tomato dan salad...

Saya tidak terlupa apabila jiran Aminulrasyid menyifatkan bunyi tembakan pada malam itu bagaikan bunyi mercun. Dan bunyi itu menghantui saya sehingga hari, setiap kali letupan bunyi bunga api kedengaran. Saya semakin teragak-agak, apakah itu bunga api untuk meraih Ketuanan Melayu, ataupun seorang lagi Aminulrasyid yang sedang dikejar dalam ketakutan?

* MerdekaReview, edisi bahasa Malaysia.

ANWAR CABAR NAJIB, MAMPUS NAJIB TAK BERANI

Anwar Cabar Najib Minta Singapura Dedahkan Maklumat Pembunuhan Altantuya
Oleh Dzulkarnain Taib
IMG_4200KUALA LUMPUR 14 Dis - Ketua Oposisi Datuk Seri Anwar Ibrahim mencabar Perdana Menteri supaya meminta kerajaan Singapura mendedahkan bukti pembabitannya dalam pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu sekiranya Datuk Seri Najib Razak yakin beliau tidak berkait langsung dengan jenayah tersebut.

"Bukan saya yang cakap Datuk Najib terlibat dalam pembunuhan tapi kerajaan Singapura yang berkata. Jadi kalau Najib kata dia tidak terbabit langsung saya cabar dia minta kerajaan Singapura dedahkan maklumat yang mereka ada mengenai pembunuhan Altantuya.

"Tapi saya juga nak beritahu kepada Singapura supaya jangan masuk camour hal ehwal kita. Jaga urusan kamu jangan nak tunjuk angkuh dan song dengan kita. Hal kita dengan Najib, biar kita sahaja yang lawan, jangan pulak nak masuk campur urusan dalaman Malaysia," Anwar memberi amaran.

Bercakap kepada lebih 3,000 penyokong Pakatan Rakyat di Ceramah Isu Semasa di Tapak Pasar Malam, Taman Melati malam tadi juga menyelar Umno-Barisan Nasional yang bersungguh-sungguh menghentam beliau dalam media milik mereka berhubung pendedahan laman web Wikileaks mengenai dakwaan kononnya beliau "masuk perangkap" yang dirancang oleh kerajaan dalam pertuduhan fitnah kali kedua.IMG_4194

"Dia (Umno-BN) kita bodoh ka? Dia ingat satu hari Musa Aman (bekas Ketua Polis Negara) kata hari ini pukul 3.00 petang kita nak perangkap Anwar, bawa seorang 'budak jambu' dalam bilik lepas tu lakukan apa yang mereka dakwa. Kalau betul-betul perangkap dan saya masuk perangkap mana buktinya? Sekurang-kurang mesti ada video macam kes VK Lingam tu, baru boleh panggil sebagai 'entrapment' (perangkap) ataupun nota perubatan.

"Ini tidak bila kita mina laporan perubatan, mereka kata ada tapi bila minta tak mahu beri. Jadi dia ingat ni bodoh macam dia," sindir Anwar.

Anwar menjelaskan sekiranya apa yang didakwa oleh Singapura terhadapnya adalah benar beliau bersedia menemui bekas Perdana Menteri negara itu Lee Kuan Yew di mahkamah.

"Jangan pakai cakap sahaja. Kalau ada bukti sila bawa ke mahkamah, saya akan pertahankan diri saya cara begini.

"Umno-BN pun boleh bawa Lee Kuan Yew ke mahkamah bagi pihak Najib kalau mahu," cabar beliau.

IMG_4197Beliau yang juga Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat membidas media milik Umno-BN yang tidak berhenti menaburkan fitnah dan tohmahan terhadap beliau dan Pakatan Rakyat.

"Media dan jentera kerajaan digunakan sepenuhnya untuk mengekalkan kekuasaan Umno-BN. Selama 12 tahun mereka mengatakan Anwar bersalah, saya rasa sekurang-kurangnya 221 kali (ketawa) bukan sekarang. Jadi apa nak hairan sangat kalau hari ini dok ulang yang Anwar salah, dah 12 tahun mereka lakukan ini.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu juga berkata kenyataan Najib yang mahu mempertahankan Putrajaya ke titisan darah terakhir menunjukkan beliau berada dalam keadaan amat takut.

"Najib takut didakwa kemudian hari sebab itu di takut kehilangan Putrajaya. Pemimpin Umno-BN semuanya takut kalau Anwar jadi Perdana Menteri semua rahsia rasuah dan bagaimana mereka bolot kekayaan secara haram akan saya bongkarkan. Saya tahu banyak rahsia mereka jadi saya beri amaran jangan cabar saya (mendedahkannya)," tegas Anwar lagi.

Anwar seterusnya memberi keyakinan kepada rakyat Malaysia bahawa mereka boleh menumbangkan Umno-BN pada pilihan raya umum akan datang.

"Kita mesti ada keyakinan dan semangat yang kuat bahawa dengan kerjasama erat PKR, PAS dan DAP kita akan sama-sama tumbangkan BN. Yang penting setiap daripada kita harus memainkan peranan kita dengan menyebarkan maklumat yang ada kepada kaum keluarga, rakan-rakan dan masyarakat sekeliling baru kita boleh timbulkan kesedaran mengenai perubahan yang ingin kita bawa.IMG_4195

"Percayalah Pakatan Rakyat akan membawa agenda Malaysia baru, Malayisa yang jauh lebih adil berdasarkan negara hukum, menegakkan keadilan serta melindungi hak rakyat dan menghancurkan segala kebobrokan Umno-BN," kata Anwar yang terpaksa mengakhiri ucapannya lebih awal atas arahan pihak polis./SK

FOTO - WIKILEAKS PUNYA PASAL, CERAMAH ANWAR TIADA SAMBUTA?

Taman Melati menjadi saksi, adakah Anwar tidak popular lagi..

(Gambar)
Berikut adalah sedikit gambar-gambar dari sekitar Ceramah Isu Terkini yang telah diadakan pada 14 December 2010 di Tapak Pasar Malam Taman Melati untuk dikongsikan bersama.


Antara penceramah yang hadir ialah DS Anwar Ibrahim,Tian Chua, Khalid Samad, Teresa Kok dan Ketua AMK kebangaan ahli-ahli AMK.. he..he..he.. dan juga Dato Tan Kee Kwong..

Permit dipohon sehingga 12.00 Tengah malam tapi pihak Polis hanya membenarkan sehingga jam 10.30 malam sahaja dengan syarat jika hadirin terlalu ramai ceramah akan dihentikan (syarat baru untuk ceramah PR)

Saksikan...

Polis yang menjaga keselamatan pemimpin PR


Gambar-gambar adalah hasil kerja Saudara Tripodone TKO..

Sumber: Anak Sungai Derhaka

MENGAPA BAPA SAIFUL MENGGELABAH ?

Oleh: WFAUZDIN NS

APABILA sudah tertekan, bapa kepada mangsa kes liwat Saiful Bukhari yang melibatkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, Azlan Mohd Lazim hari ini menyerahkan sepucuk surat kepada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin untuk menarik perhatian Seri Paduka supaya kes itu yang sedang dibicara dipercepatkan. Mengapa mahu dipercepatkan?

Mengapa bapa pemuda yang mengaku tidak basuh duburnya beberapa hari itu tertekan? Adakah jika lewat kes ini selesai maka `payment' lewat juga diterima? Atau kedua beranak ini tidak sanggup lagi berkurung di dalam rumah akibat malu berhadapan dengan masyarakat yang memandang jijik pengakuan anaknya? Bak kata orang, sebab pulut santan binasa, sebab mulut badan binasa. Maka, tanggung sahajalah. Berani buat, berani tanggung.

Masalah kes ini cepat atau lewat tidak penting, yang pentingnya kes ini diadili dengan betul untuk memberi keadilan kepada sidituduh mahu pun mangsa. Adakah kes yang sedang dibicarakan sekarang kelihatan adil? Mengapa beliau tidak mengadu kepada DYMM YDP Agung mengapa mahkamah tidak membenarkan beberapa dokumen penting yang diperlukan oleh DS Anwar seperti laporan klinikal diserahkan kepada pihak Pembela agar kes ini lebih cepat diselesaikan secara adil?

Mengapa bapa Saiful tidak merayu agar kes yang menimpa anak kesayangannya itu disebut di Mahkamah Syariah kerana ianya melibatkan salah laku `suka sama suka' (mengikut Pertuduhan) sesama orang Islam? Beliau sepatutnya merayu agar perundangan mengikut Islam dikuatkuasakan kerana perundangan Islam dijamin memberi keadilan kepada anaknya. Sewajarnya bapa Saiful ini merasa gembira kerana seluruh jentera kerajaan, media termasuk beberapa pihak asing mempercayai `hayalan' anaknya itu bahawa beliau telah diliwat.

Lojiknya DS Anwar yang sepatutnya merasa tertekan kerana seluruh media di bawah Umno, termasuk pihak luar yang memberi gambaran seolah-olah sememangnya beliau bersalah. Namun, kita lihat DS Anwar tenang menghadapi semua tekanan ini malahan beliau bertambah semangat untuk melawan kerja jahat mereka itu. Ketenangan DS Anwar di samping majoriti rakyat yang cerdik berfikir yang menolak segala fitnah jahat ini menunjukkan bahawa kebenaran tetap mengalahkan kebathilan. Orang yang merasa bersalah sudah pasti tertekan, dan nampaknya bukan Saiful sahaja yang tertekan bahkan bapanya juga.

Oleh itu, tidak perlulah bapa Saiful menunjukkan kegelabahannya. Mungkin sekarang beliau sudah merasa menyesal dengan apa yang telah dilakukan oleh anaknya. Tidak berbaloi sekiranya dua beranak ini mendapat imbuhan walau sebanyak mana pun kerana maruah diri tidak boleh dinilai dengan wang ringgit./wfauzdin.blogspot.com

ANWAR SAMAN MAHATHIR DAN AKHBAR

Anwar Ibrahim telah memberi arahan kepada peguamnya bagi mengemukakan saman ke atas beberapa akhbar dan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berikutan dakwaan salah lapor berhubung pendedahan WikiLeaks.

Sankara Nair berkata beliau telah menerima arahan itu yang berkuatkuasa hari ini daripada ahli parlimen Permatang Pauh berkenaan.

“Saya tidak boleh dedahkan butirannya kerana kami masih membincangkannya. Namun saya sahkan bahawa saman ke atas Mahathir akan dikemukakan.

“Ini dijangka menarik dan sedikit ironi untuk melihat sama ada Mahathir akan mendapatkan bantuan daripada 'seterunya', Lee Kuan Yew bagi membina pembelaannya,” katanya kepada Malaysiakini.

Mahathir dan Lee, mantan perdana menteri Singapura seringkali tidak bersependapat dalam banyak perkara dan hubungan kedua-dua negarawan itu dikatakan sentiasa goyah.

Menurut akhbar Australia, The Sun-Herald, kabel Jabatan Negara Amerika yang bocor mendedahkan bahawa pegawai kanan kerajaan mengesahkan bahawa tuduhan liwat ke atas Anwar adalah akibat 'diperangkap' oleh musuhnya.

Ia juga mendedahkan pegawai perisikan Singapura dan menteri kanan Lee Kuan Yew (kiri, bertali leher biru) telah memberitahu pejabat Agensi Perisikan Australia bagi Penilaian Nasional (ONA), bahawa "ketua pembangkang Anwar 'memang melakukan dakwaan perilaku yang sedang dihadapinya'."

Semalam, Mahathir pada sidang akhbarnya melahirkan rasa ragu-ragunya bahawa bekas timbalannya itu adalah sasaran 'perangkap seks oleh musuhnya'."Tidak, saya tak fikir ada sebarang perangkap," kata Dr Mahathir.Dalam pendedahan WikiLeaks yang diperolehi daripada kabel komunikasi Jabatan Negara US, agensi risikan Singapura dilaporkan memaklumkan agensi risikan Australia yang mereka mempunyai maklumat diperolehi daripada ‘risikan teknikal’ mengesahkan tuduhan dalam kes Fitnah II.

Sememntara itu, Naib Presiden Keadilan, Tian Chua bersama pimpinan dan ahli KEADILAN akan menghantar surat meminta penjelasan kerajaan Singapura berhubung tuduhan yang dilemparkan kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Surat tersebut, yang akan diserahkan kepada kedutaan Singapura di Jalan Tun Razak Kuala Lumpur petang ini, meminta penjelasan Singapura berhubung maklumat risikan yang dihantar kepada Australia, menuduh Anwar Ibrahim terlibat dalam kes fitnah 2. Ketua AMK Batu, Rozan Azen Mat Rasep dalam laman facebooknya menyatakan surat bantahan itu akan diserahkan kepada kedutaan terbabit pada pukul 3 petang ini.

lee kuan yew state visit to malaysia 110609 02

Baru-baru ini Lamanweb Antarabangsa, WikiLeaks mendedahkan mengenai maklumat risikan Singapura yang dihantar kepada Australia yang menyatakan Anwar memang melakukan kesalahan tersebut, akibat diperangkap oleh seteru politiknya, meskipun Anwar menyedari tentang perkara itu.

‘Maklumat’ itu yang disiarkan oleh akhbar Australia, Herald Sun (Sydney Morning Herald), menimbulkan kecaman pemimpin Pakatan Rakyat yang menyifatkan pendedahan itu sengaja di ada-adakan tanpa sebarang bukti kukuh.

Pakatan menyifatkan pendedahan itu sengaja diadakan kerana kekhuatiran Singapura bahawa tsunami politik yang melanda Malaysia bakal beralih ke republik itu. Ia juga merupakan usaha Lee KuanYew mengekalkan hegemoni kekuasan Perdana MenteriMalaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak kerana Najib dilihat lebih tunduk kepada desakan republik itu dalam pelbagai isu melibatkan hubungan dua hala antara Malaysia-Singapura./Sharp Shooter

NAJIB TERLIBAT KES ALTANTUYA?

Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR,14 Dis: Pakatan Rakyat mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memberikan penjelasan mengenai laporan portal Wikileaks yang mendakwa beliau terlibat dalam skandal pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaaribuu.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar berkata, Najib tidak boleh bersikap tidak ambil peduli berhubung dakwaan ini kerana ia melibatkan kepimpinan negara dan boleh memberikan kesan kepada sosial dan ekonomi negara.

"Pelbagai dakwaan yang dibuat ini sangat penting kerana membabitkan Perdana Menteri semasa bukan bekas Perdana Menteri. Ini akan memberikan satu kesan kepada ekonomi negara kita.

"Menteri tidak boleh bersikap tidak endah terhadap laporan Wikileaks sedangkan media dalam negara kita mengendahkan laporan wikileaks dengan memuatkan hal-hal berkaitan Datuk Seri Anwar Ibrahim tapi Perdana Menteri kata perkara yang berkaitan beliau itu tidak perlu diendahkan," kata beliau dalam sidang media di lobi Parlimen siang tadi.

Mahfuz yang juga Naib Presiden PAS sebelum itu membangkitkan perkara itu dalam perbahasan di peringkat jawatankuasa bagi Kementerian Luar Negeri.

Menteri, Datuk Seri Anifah Aman dalam jawapannya memberitahu beliau akan mengambil perhatian terhadap laporan itu.

Sementara itu, ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamaruddin Jaffar berkata, laporan ini mengambarkan seolah-olah Singapura menganggap Perdana Menteri anti Cina apabila membuat dakwaan mengenai kemungkinan berlakunya rusuhan di Malaysia.

"Perdana Menteri diberi gambaran yang begitu berat oleh diplomat dan pemimpin Singapura sehinggakan dalam Perdana Menteri cuba untuk promosi konsep 1Malaysia dan sebagainya, kerajaan Singapura memberi gambaran bahawa akan berlaku rusuhan kaum dan orang Cina akan banjiri Singapura.

"Ini memberi implikasi bahawa Singapura menganggap Perdana Menteri anti Cina sebab akan berlaku rusuhan kaum seperti yang dilaporkan dan ini bercanggah dengan usaha Perdana Menteri untuk menunjukkan semangat perpaduan dan sebagainya. Najib mesti ambil berat atas tuduhan itu," kata beliau.

Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul bimbang laporan ini merupakan permainan Singapura untuk menguji kewibawaan Malaysia.

"Kita lihat pemikiran pegawai risikan dari singapura mereka mengatakan mereka ambil sumber ini dari sumber tertentu. Kita sedar hubungan antara Malaysia dan Singapiura ada pasang surutnya.

"Kita bimbang tindakan singapura ini bertujuan menguji kewibawaan Malaysia dan permainan mereka untuk menyekat pelabur asing ke Malaysia," katanya.

Sementara itu, ahli Parlimen Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan memulakan usaha mendapatkan sepenuhnya semua kabel-kabel berhubung Malaysia daripada sumber-sumber yang sah seperti Kedutaan Amerika Syarikat, akhbar Sydney Morning Herald, akhbar The Guardian selain Wikileaks sendiri.

Mereka juga akan membantu memulakan kempen untuk mendapatkan kesemua kabel-kabel ini untuk dinilai secara adilnya oleh rakyat Malaysia.

Ahli Parlimen Batu, Tian Chua yang juga pengarah strategik PKR petang tadi ke Kedutaan Singapura bagi menyerahkan memorandum dari PKR kepada kerajaan republik pulau itu.

Baru-baru ini laman web antarabangsa, Wikileaks mendedahkan mengenai maklumat risikan Singapura yang dihantar kepada Australia yang menyatakan Anwar memang melakukan kesalahan tersebut, akibat diperangkap oleh seteru politiknya, meskipun Anwar menyedari tentang perkara itu.

‘Maklumat’ itu yang disiarkan oleh akhbar Australia, Herald Sun (Sydney Morning Herald), menimbulkan kecaman pemimpin Pakatan Rakyat yang menyifatkan pendedahan itu sengaja di ada-adakan tanpa sebarang bukti kukuh./Harakahdaily

Selasa, 14 Disember 2010

ADAKAH AKIM AKAN `ROSAK' SELEPAS KEMASUKAN ZAID?

Oleh: WFAUZDIN NS

SECARA resminya Dato Zaid Ibrahim telah menyertai sebuah parti yang bernama AKIM. Mungkin ramai juga yang tidak mengenali AKIM, tetapi lebih mengenali Zaid Ibrahim seorang bekas Menteri Kabinet, bekas pemimpin Umno dan bekas pemimpin PKR. Jika ada yang mengenali AKIM pun adalah mungkin terkenangkan calon parti ini pernah hilang deposit di dalam Pilihanraya.

Tahniah buat Zaid kerana memilih parti yang teramat sesuai dengan dirinya. Kita tidak tahu apakah peranan atau jawatan yang boleh dipegang oleh Zaid di dalam parti yang baru beliau sertai ini. Tidak mustahil beliau akan diserahkan jawatan Presiden secara `percuma' di dalam AKIM dan beliau tidak perlu bersusah payah bertanding. Jika sewaktu di dalam PKR, cita-cita Zaid teramat tinggi tetapi kurangnya tenaga beliau maka beliau beliau `cabut' awal dari bertarung, maka di dalam AKIM mungkin beliau mendapat apa yang dihajatinya.

Sehingga kini kita tidak tahu berapa ratus ribu yang turut bersama beliau untuk menyertai AKIM. Jika diikutkan berita yang dicanangkan oleh media pencacai sebelum ini, PKR akan hilang separuh dari ahli-ahlinya kerana akan mengikuti jejak langkah Zaid.

Apakah AKIM akan terus hidup sebatang kara umpama kera sumbang atau bakal menjadi parti komponen BN, tidak diketahui. Yang nyata, AKIM tidak diperlukan oleh PR. Apabila Zaid menyertai AKIM, maka silap besar mereka yang menyangka selama ini Zaid mempunyai kekuatan untuk membina pengaruhnya sendiri dengan menubuhkan parti baru. Mungkin baru Zaid tahu kekuatan dirinya yang sebenar.

Mudah-mudahan AKIM tidak dirosakkan pula oleh Zaid. Apa pun, tahniah buat Zaid./wfauzdin.blogspot.com

PERKENALKAN NAJIB SEBAGAI PENGKHIANAT FELDA YANG SEBENAR

Isu FELDA: Najib Pengkhianat Sebenar- Dr Tan Kee Kwong

Sumber TVS

SHAH ALAM 13 DIS : Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak disifatkan sebagai pengkhianat sebenar oleh Mantan Timbalan Menteri yang bertanggungjawab menjaga FELDA, Datuk Dr Tan Kee Kwong.
Ini kerana katanya rizab tunai agensi itu susut mendadak selepas Najib mengambil alih syarikat itu pada tahun 2005.

Tegasnya, tindakan terdesak itu juga ujarnya disebabkan Najib ingin menjaga 40 kerusi Parlimen yang terletak di bawah kawasan FELDA seluruh negara.

Dihubungi Tv Selangor Dr Tan berkata, selepas Najib mengambil alih pengurusan FELDA, rizab tunai lembaga itu jatuh daripada RM4.5 bilion kepada RM1.2 bilion.

Beliau mendakwa Najib sebagai individu yang bertanggungjawab penuh ke atas FELDA membazirkan RM3 bilion melalui pelaburan anak syarikatnya, FELDA Global Ventures.

FELDA juga baru-baru ini kata Dr Tan, cuba meminjam daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akibat kekurangan rizab tunai walaupun aset dari hartanah dan pegangan sahamnya banyak.

"Banyak lagi kes peneroka yang tidak berpuas hati tentang Tabung Tanam Semula.

"Dua bulan lalu, ada satu kes yang melibatkan peneroka berusia 60 tahun yang melalui skim tabung tersebut telah menyimpan sebanyak RM17,000.

"Oleh disebabkan alat-alat dan baja di bawah skim FELDA mahal, beliau menggunakan wang sendiri dan apabila beliau mahu menuntut wang tersebut, FELDA kata tak boleh," jelasnya.

Beliau yang mempersoalkan tindakan tersebut, menggesa supaya FELDA melantik syarikat akauntan untuk menjalankan audit dalaman terhadap akaun lembaga tersebut.

Dr Tan turut mempertikaikan kenyataan Najib di mana FELDA juga mempunyai 45 anak syarikat yang tidak diberikan butiran termasuk pelaburan luar negara RM3 bilion di Amerika Syarikat.

"Bagilah semua butir-butir, sebab kita tidak tahu apakah butir-butirnya tetapi beliau tidak jawab langsung," ujarnya.

Tambahnya, apabila FELDA kalah dalam kes Kadar Perahan Gred (KPG) di FELDA Kemahang 3 di Kelantan, Najib turut menyalahkan peguam di mana menyebabkan peneroka semakin marah dengan sikap sebenar kerajaan Umno-Barisan Nasional(BN).

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Anak-Anak Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman berkata sebelum Najib dan pemimpin Umno membuat tuduhan, beliau harus melihat kembali tentang apa yang didedahkan oleh Dr Tan mengenai penyusutan rizab FELDA dari tahun 2004 sehingga 2009.

"Maknanya daripada sejumlah rizab FELDA menyusut daripada RM4 bilion kepada hanya RM1.3 bilion.

"Ia juga telah dikemukakan dalam Parlimen tentang kebenaran dakwaan Dr Tan dan telah dijawab oleh Datuk Ahmad Maslan selaku Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

"Beliau telah mengaku bahawa wujud kemerosotan tersebut, jadi adakah dengan jawapan secara berterus-terang itu bahawa kononnya pihak pembangkang telah membuat pengkhianatan dan tuduhan mengatakan FELDA bankrap?," soalnya

Justeru, Mazlan menegaskan Najib sebagai Timbalan Perdana Menteri seharusnya bertanggungjawab ke atas salah urus dan kemerosotan rizab tunai yang dipertanggungjawabkan ke atasnya ketika itu.

Semalam dalam satu ucapan di hadapan peneroka FELDA, Najib melabel golongan yang menuduh agensi itu bankrap sebagai pengkhianat.

FELDA pada ketika ini menyaman akhbar rasmi PKR, Suara Keadilan yang menyiarkan laporan 'FELDA Bankrap' sehingga pihak Kementerian Dalam Negeri mengharamkan penerbitan akhbar berpengaruh itu.

WIKILEAKS - ANWAR MULA JAWAB TUDUHAN BERMULA HARI INI

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 13 Dis: Ketika berhadapan dengan pelbagai tuduhan yang dilemparkan melalui Wikileaks, hari ini PKR mengeluarkan jadual penuh ceramah perdana Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang akan menjelajah ke seluruh negara bermula 14 hingga 19 Disember ini.

Beliau dijadualkan berucap bersama para pemimpin Pakatan Rakyat iaitu PAS dan DAP bermula malam esok 14 Disember di tapak pasar malam Taman Melwati, Wangsa Maju Wilayah Persekutuan.

Turut akan berucap di majlis itu nanti adalah anggota Parlimen Shah Alam, Khalid Samad,Teresa Kok, Shamsul Iskandar Mohd Akin, Datuk Dr Tan Kee Kwong dan Ibrahim Yaacob.

Wikileaks melalui media Australia telah mendedahkan pelbagai dokumen yang bersumberkan para pemimpin dan diplomat Singapura. Antaranya mendakwa, musuh politik Anwar telah membuat perangkap untuknya dan Anwar telah memasuki perangkap itu.

Turut didedah adalah kenyataan para diplomat Singapura yang berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib bimbang kalau hilang kuasa kerana takut beliau akan didakwa. Sehingga kini media gagal mendapatkan sebarang komen dari Najib mengenai hal ini.

Namun begitu, Anwar telah mempertikaikan laporan ini dan mendesak mereka memberikan bukti ke atas dakwaan itu. Sebelum itu, Anwar mencadangkan ia adalah kerja para SB (polis cawangan khas) Malaysia dengan Singapura.

Anwar dipercayai akan menjawab secara terperinci segala tuduhan ini dalam siri ceramah perdana yang disusun untuk beliau ini.

Selepas ceramah perdana pertama di Kuala Lumpur, pada 16 Disember beliau akan turun ke Malaka dan Negeri Sembilan pula. Mula-mula beliau akan berucap di Dataran Muhibah, Kampong Ismail, Ampangan, Negeri Sembilan.

Selepas ceramah itu, beliau akan bergegas ke Markas PAS Paya Dalam, Air Molek, Melaka. Di kedua-dua tempat itu, pemimpin PAS dan PKR akan turut berucap bersama beliau.

Pada 17 Disember, beliau akan turun pula ke Markas PAS Cegar Medang, Jalan Benus, Bentong, Pahang untuk memberikan tazkirah Maghrib sebelum memberikan ceramah perdana di Himpunan Perdana Peneroka Felda yang berlangsung Markas PAS Kawasan Bera, Mengkarak, Bera, Pahang.

Pada 18 Disember pula, Anwar akan turun ke Pulau Pinang dan akan memberikan tazkirah Maghrib di Markas PAS Negeri Perak, Air Kuning, Changkat Jering, Bukit Gantang. Selepas itu beliau akan menyertai Majlis Makan Malam KeADILan di Dewan Cina Perkampongan Juru, Batu Kawan, Pulau Pinang.

Selepas itu, beliau akan bergegas ke majlis Ceramah Perdana yang akan diadakan di Padang Bola Balik Pulau, Pulau Pinang.

Keesokan harinya, beliau akan menyertai pemimpin Pakatan Rakyat yang lain dalam Konvensyen Ke 2 Pakatan Rakyat yang akan diadakan di Dewan Millenium, Kepala Batas, Pulau Pinang.

Isnin, 13 Disember 2010

WIKILEAKS, MAHAFIRAUN DAN SAKA

Oleh: WFAUZDIN NS

"PENDEDAHAN WikiLeaks yang dipetik oleh akhbar Australia, The Sun Herald membuktikan bahawa fitnah liwat terhadap Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim merupakan usaha jahat Cawangan Khas Polis Malaysia untuk menjatuhkan kredibiliti serta karier politik Anwar" (Malaysia Insider). Berita TV hari ini menyiarkan kenyataan bekas Pemimpin Umno yang pernah digelar `Mahafiraun' berkaitan isu ini.

`Mahafiraun' amat lega kerana ada pihak asing iaitu Wikileaks yang sependapat dengan beliau bahawa kununnya DS Anwar sememangnya terlibat di dalam kegiatan tidak bermoral itu. Selama ini sudah berbagai cara telah dilakukan untuk memburukkan imej DS Anwar di dalam negara dengan bantuan media celaka namun ternyata gagal. Kini, mereka mengutip bahan berupa `sampah buangan' dari luar pula untuk meneruskan kerja jahat mereka. Seperti kata DS Anwar di dalam Twitternya, semuanya gagal menampilkan bukti tentang dakwaan ke atasnya. Jika `Mahafiraun' percaya kepada pendedahan Wikileaks ini, maka beliau juga akur bahawa ada `perangkap' untuk DS Anwar di dalam kesnya itu.

Kepercayaan `Mahafiraun' ini diikuti pula oleh anaknya. Kejahatan serta dendam `Mahafiraun' terhadap DS Anwar diperturunkan oleh kepada waris beliau. Ini seperti menjadi `Saka' kepada keturunan `Mahafiraun' terhadap DS Anwar. Saya sudah lama tidak mendengar DS Anwar mengecam orang tua nyanyuk itu, tetapi orang tua itu masih tidak sedarkan diri. Kita masih ingat di dalam perbicaraan kes liwat pertama, orang tua ini begitu penakut dan bacul untuk tampil ke mahkamah menjadi saksi meskipun beliau telah disapina. Walhal, sebelumnya beliau setiap hari muncul di kaca TV mengaku beliau ada bukti kukuh dan tahu kisah sebenar tentang kelakuan tidak bermoral DS Anwar.

Sikap pengecut beliau itu tidak hilang sampai ke tua. `Mahafiraun' ini walaupun sudah tua dan nyanyuk tetapi masih perasan bahawa kata-katanya akan dipercayai oleh semua orang. Beliau lupa, perpecahan terbesar di kalangam Melayu - Islam di negara ini adalah berpunca dari perangai jahat beliau. Beliaulah orang pertama yang menghancurkan perpaduan sesama Melayu. Wujudnya Parti Melayu Semangat 46 suatu ketika adalah berpunca dari kerja jahat beliau. Kemudiannya, muncul gelombang reformasi dan Parti KeADILan yang menambahkan perpecahan Melayu juga adalah kerana tangan si tua ini.

Adakah DS Anwar tergugat dengan semuanya ini? Ternyata impian mereka untuk melihat DS Anwar tersungkur di arena politik tidak berjaya. Jenis DS Anwar, semakin ditekan semakin kuat. Tidak seperti Najib dan gerombolannya yang semakin ditekan, mereka akan gunakan segala jentera termasuk pihak keselamatan untuk melindunginya. Najib tidak sekuat DS Anwar untuk berani berdepan dengan rakyat tanpa bantuan jentera yang mereka kuasai. Jika Wikileaks yang kununnya hebat didunia itu masih gagal untuk menjatuhkan DS Anwar, apalah mahu diharapkan dengan media seperti TV 3 suku dan Utusan Meloya itu?

Terbukti, kekuatan DS Anwar tiada lain adalah kerana beliau berjuang dengan kebenaran dan beliau disokong oleh rakyat yang mahukan keadilan. Kebenaran pasti menang jua apabila berdepan dengan kebathilan. Orang yang benar tidak takut untuk berdebat mahupun berhujah, tetapi orang yang salah lagi penipu tidak akan berani berbuat demikian. Pernahkah kita lihat si tua `Mahafiraun' mahu pun Najib ini berani berdebat atau berhujah dengan DS Anwar? Mereka hanya berani berhujah seorang diri di media kawalan mereka kerana mereka ingat rakyat semakin bodoh dan tolol./wfauzdin.blogspot.com

MAAF AZMIN, WANITA ITU BUKAN KELUARGAMU TETAPI DIA LEBIH TERUK DARI PELACUR

Oleh: WFAUZDIN NS

SEORANG wanita tua, yangdibuang oleh keluarganya dan tidak diakui anak oleh ibu dan bapa kandungnya baru-baru ini berlagak sebagai `ustazah' dengan menasihatkan YB Azmin Ali agar bertaubat. `Ustazah' yang tidak bertudung ini menasihati Timbalan Presiden PKR itu agar bertaubat kerana menolak `ketuanan Melayu'.

Pada saya, wanita tua tersebut lebih teruk dan jahannam daripada `pelacur' kerana beliau telah dibuang dari keturunannya sendiri di mana ayah dan ibunya tidak mahu mengaku beliau sebagai anaknya bermula daripada karier wanita tua ini sebagai `pelacur upahan' yang membawa cerita fitnah ke atas DS Anwar suatu ketika dahulu. Wanita seperti ini kini `laku' semula dan diberi ruang khas di dada akhbar untuk menjalankan kerja `lacur'nya itu.

Saya tidak mahu sebut nama wanita tua ini kerana tidak mahu menyinggung perasaan ahli keluarganya kerana nama beliau masih ber binkan ayahnya, sedangkan ayahnya tidak mengaku beliau sebagai anak sehingga ayahnya meninggal dunia. Orang seperti ini lebih jahannam daripada pelacur kerana dosa seorang pelacur boleh terhapus sekiranya bertaubat dengan Allah SWT. Dosa seorang anak yang derhaka kepada ayah dan bonda sehingga tidak lagi diterima sebagai anak, anak itu lebih laknat daripada pelacur.

Peliknya, orang seperti inilah yang berlagak sebagai `ustazah'. Wanita seperti ini lah yang diagung-agungkan oleh media lidah syaitan itu. Mudah-mudahan Allah selamatkan kita dari termakan dengan kata-kata wanita laknat ini./wfauzdin.blogspot.com

ANWAR SASARAN UTAMA MEREKA SEBELUM PAS

Oleh: WFAUZDIN NS

MENGAPA Najib dan kuncu-kuncunya dewasa ini setiap hari menyerang DS Anwar? Mengapa media pencacai seperti TV3 suku dan UTusan Meloya juga melakukan perkara yang sama seperti Najib dan Umno lakukan? Tidak lain tidak bukan, mereka mahu menghancurkan PR keseluruhannya.

PR tidak boleh dihancurkan tanpa `membunuh' karier DS Anwar di dalam politik. DS Anwar tidak akan dapat `dibunuh' selagi PKR masih kuat. Justeru itu, PKR mesti dihancurkan terlebih dahulu. Cara untuk menghancurkan PKR adalah dengan memburuk-burukkan kredibiliti DS Anwar sehingga rakyat tidak lagi meyakini PKR. Maknanya DS Anwar dan PKR adalah musuh utama buat Umno.

Adakah PAS akan `mati' jika DS Anwar tiada? Sudah pasti jawapannya tidak kerana PAS tidak pernah bergantung nasib dan kekuatan dengan individu. Namun demikian, tanpa DS Anwar PAS tidak mudah untuk mendapat sokongan dari golongan bukan Islam di samping mungkin menjejaskan kerjasama dengan DAP. Sekiranya matlamat Umno untuk `nyahkan' DS Anwar dari politik negara berhasil, maka kerja agak mudah untuk Umno berdepan dengan PAS pula.

Umno tahu bahawa PAS mempunyai harapan yang cerah untuk menggantikan parti mereka yang sekular itu sebagai parti pilihan orang-orang Melayu di masa akan datang. PAS mesti dimusnahkan segera, maka untuk mencapai tujuan itu DS Anwar mesti dihapuskan terlebih dahulu. Umno sedar bahawa PAS tetap utuh tanpa DS Anwar, tetapi PAS mungkin hilang kawannya dari DAP tanpa DS Anwar. Keutuhan PAS tidak akan ke mana tanpa sokongan kaum Cina dan DAP.

Umno telah cuba musnahkan PAS dari dalam, ternyata mereka gagal. Umno juga telah berusaha untuk hancurkan PKR dari dalam dan mereka tetap gagal. Kini, sasaran mereka tertumpu kepada DS Anwar. Setiap hari pemimpin Umno dan media mereka akan bercakap tentang keburukan DS Anwar. Apa yang nyata, lagi banyak mereka bercakap tentang DS Anwar, sokongan terhadap Ketua Pembangkang ini semakin kuat. Tidak mustahil, jika mereka berjaya tundukkan DS Anwar, sasaran mereka selepas itu adalah kepada Tuan Guru Nik Aziz selaku Mursyidul Am PAS.

Kekuatan dan pengaruh DS Anwar dan Tuan Guru Nik Aziz dilihat memberi ancaman kepada mereka untuk menghancurkan PR. Kita akan melihat usaha dari Umno akan berterusan untuk memburukkan DS Anwar. Mereka lupa bahawa rakyat mulai sedar betapa Umno tidak lagi boleh diharap dan dipercayai. Jika tidak menipu rakyat, bukan Umno namanya./wfauzdin.blogspot.com