RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

Sabtu, 25 September 2010

AZMIN TIDAK PERLU `IKRAR SETIA' TERHADAP PRESIDEN

Oleh: WFAUZDIN NS

BERSETUJU dengan YB Azmin apabila beliau menolak kehendak beberapa pihak agar beliau melakukan `ikrar setia' terhadap Presiden PKR, DS Wan Azizah. Isunya, semenjak bila YB Azmin dilihat `derhaka' kepada Presiden parti dan benarkah YB Azmin dilihat menjadi `robot' kepada Presiden? Kedua-dua adalah tidak benar sama sekali dan tidak pernah ada bukti untuk mendakwa YB Azmin bersikap sedemikian.

Semuanya telah diperjelaskan oleh YB Azmin yang bakal merebut jawatan Timbalan Presiden PKR. Bukti yang diperolehi selama ini hanyalah kesetiaan dan pengorbanan YB Azmin kepada parti walaupun tidak dikatakan kesetiaan membuta tuli kepada Presiden. Sebaliknya, kesetiaan seorang lagi calon Timbalan Presiden iaitu Dato' Zaid terhadap parti dan Presiden mungkin boleh diperdebatkan. Lihat bagaimana Dato' Zaid melabelkan Presiden PKR sebagai `boneka' dan merendahkan kewibawaan Ketua Umum PKR, DS Anwar sebagai `ahli biasa' hanya kerana jawatan Ketua Umum tiada di dalam Perlembagaan Parti. Meskipun benar, tetapi di mana adab sopan Dato' Zaid?

Mungkin benar, mungkin tidak jika dikatakan YB Nurul Izzah menyokong Dato' Zaid untuk kerusi No. 2 di dalam PKR. Itu tidak menjadi masalah kerana beliau juga diberi hak melaksanakan amalan demokrasi di dalam parti. Tetapi, mendakwa YB Nurul Izzah terlalu anti kepada YB Azmin mungkin satu tuduhan yang tidak masuk akal.

YB Azmin sememangnya tidak perlu melakukan `ikrar setia' kepada Presiden PKR kerana Presiden sendiri tahu dan nampak jelas apa yang telah YB Azmin lakukan kepada parti semenjak awal penubuhannya. Bahkan, ketika parti ini belum wujud lagi YB Azmin sentiasa komited dengan perjuangan reformasi. /wfauzdin.blogspot.com

Khamis, 23 September 2010

NAIB PRESIDEN PKR - WAJARKAH YB NURUL IZZAH BERTANDING?

Oleh: WFAUZDIN NS

MEMERANJATKAN apabila anak sulung kepada DS Anwar selaku Ketua Umum PKR dan DS Wan Azizah selaku Presiden PKR, YB Nurul Izzah menimbangkan untuk bertanding jawatan Naib Presiden PKR. Tiada salahnya jika beliau bertanding bagi meraikan demokrasi di dalam parti mahu pun untuk menduga pengaruhnya di dalam parti. Namun begitu, belum tentu niat yang baik akan menghasilkan sesuatu yang baik kepada parti.

Saya tidak terkilan jika YB Nurul Izzah bertanding sebagai mewakili kaum Hawa di dalam teraju kepimpinan PKR, tetapi semua telah maklum bahawa seorang lagi calon berkaliber dan lebih berpengalaman iaitu YB Fuziah Salleh juga turut bertanding jawatan yang sama. Amat dibimbangi sekiranya berlaku perpecahan undi di kalangan kaum Hawa dan akhirnya semua terlepas. Meskipun saya yakin YB Nurul Izzah bertanding tidak akan menggunakan pengaruh ayahanda dan bondanya, tetapi di dalam politik persepsi orang ramai sukar untuk dielakkan. Sebelum ini pun pihak musuh menuduh bahawa PKR adalah sebuah parti yang dikuasai oleh `keluarga DS Anwar'. Bayangkan jika YB Nurul Izzah benar-benar bertanding dan memenangi jawatan tersebut.

Apabila difikirkan risiko yang bakal mendatang serta menjadi bahan kempen di pihak musuh, adalah lebih bijaksana jika YB Nurul Izzah tidak turut serta di dalam haraki kepimpinan atasan parti. Inilah peluang untuk kita buktikan bahawa PKR bukan parti `keluarga DS Anwar'. Tidak salah jika kesemua keluarga DS Anwar memimpin parti asalkan diberi kepercayaan oleh ahli-ahli parti, tetapi suasana sedemikian dilihat tidak bijak untuk jangkamasa panjang. Tidak dinafikan kebolehan yang dimiliki oleh YB Nurul Izzah tetapi mungkin belum tiba masanya untuk beliau diberi tanggungjawab sebesar itu.

Sehingga saat ini, sebelum YB Nurul Izzah menyuarakan hasrat untuk bertanding jawatan Naib Presiden PKR sudah tentu sebilangan besar ahli terutamanya dari kaum Hawa sudah `set' di otak mereka untuk memilih YB Fuziah Salleh sebagai wakil tunggal kaum Hawa di kerusi tersebut. Dan sekarang, mungkin sedikit berlaku dilema di kalangan mereka untuk memilih di antara dua tokoh wanita ini. Mungkinkah nanti kedua-dua calon wanita ini berjaya memenangi kerusi Naib Presiden PKR? Mungkin tidak, dan jika berlaku juga pada pendapat saya tidak begitu baik untuk parti.

Justeru itu, saya merasakan YB Nurul Izzah boleh berfikir semasak-masaknya sebelum memasuki gelanggang. Memperbanyakkan risiko, menimbulkan suasana serba salah serta menimbulkan banyak persepi bukanlah strategi yang baik untuk parti./wfauzdin.blogspot.com

DATO ZAID, JANGAN BAWA BIADAP UMNO KE DALAM PARTI

Oleh: WFAUZDIN NS

MUNASABAHKAH seseorang ahli parti apatah lagi baru `dua hari' memasuki parti menggelar bosnya berjawatan Timbalan Presiden sebagai `nyanyuk'? Jika ada berlaku sekali pun, mungkin dari kalangan ahli yang tidak berpelajaran atau sememangnya berniat jahat untuk menghancurkan parti. Itulah yang dilakukan oleh calon Timbalan Presiden PKR iaitu Dato Zaid Ibrahim. Betul atau tidak, anda boleh baca kenyataan yang dikeluarkan di Malaysiakini semalam.

Adakah kerana Dr Syed Husin Ali menegur atau mengkritik beliau tanpa serangan peribadi yang kotor maka Dato Zaid perlu melawannya secara jijik dan kotor tanpa sedikit pun rasa hormat kepada Timbalan Presiden nya sendiri? Belum pun Dato Zaid dipilih sebagai orang nombor dua dalam parti, beliau telah menunjukkan ego, sombong dan berperangai biadab. Nampaknya Dato Zaid belum pulih sepenuhnya dari `najis' yang dibawa ketika beliau berada di dalam Umno. Saya percaya Dato Zaid di dalam keadaan tertekan sekarang kerana beliau ditinggal jauh oleh YB Azmin di dalam pencalonan merebut jawatan Timbalan Presiden PKR, tetapi mengapa beliau melepaskan geram penuh emosi tanpa menggunakan akalnya terhadap Dr Syed Husin?

Sebelum ini Dato Zaid menyebut juga bahawa Presiden PKR sekarang umpama `boneka' di dalam parti. Satu kenyataan memperlekehkan DS Wan Azizah. Beliau juga menyebut bahawa DS Anwar selaku Ketua Umum merupakan satu jawatan yang tiada di dalam Perlembagaan Parti maka hakikatnya DS Anwar adalah `ahli biasa' sahaja di dalam parti. Memang benar, Ketua Umum adalah jawatan yang tidak termaktub di dalam parti, tetapi melabelkan DS Anwar bagai `ahli biasa' adalah satu kenyataan yang bersifat ego dan tidak beradab. Melucukan pula, beliau berjanji akan mengembalikan `kuasa' Presiden Parti jika beliau memenangi jawatan Timbalan Presiden Parti nanti. Lojikkah seorang Timbalan akan memberi kuasa kepada Presiden?

Sebab itu sebelum ini saya menulis adalah lebih baik Dato Zaid bertanding merebut jawatan Presiden agar dapat merasakan benar atau tidak Presiden PKR itu hanyalah `boneka'. Jika sudah Presiden itu `boneka', apa lagi yang mahu diharapkan kepada Timbalan Presiden? Selama ini PKR mampu menguasai politik tanahair dengan dasar yang jauh lebih baik dari Umno dipimpin oleh `boneka'? Jika Presiden `Boneka' dan Ketua Umum pula `ahli biasa' sahaja, maka siapa yang selama ini berkuasa mengurus parti hingga ke tahap ini?

Saya amat setuju dengan nasihat dari YB Azmin agar Dato Zaid menarik balik kenyataannya itu. Jika terbukti beliau melakukan kerja biadab seperti itu, parti mestilah bertindak tegas untuk mengambil tindakan ke atas Dato Zaid kerana menghina Ketua Umum, Presiden dan Timbalan Presiden. Mungkin Dato Zaid sememangnya mahu parti mengambil tindakan ke atasnya untuk meraih simpati kununnya suara beliau disekat dan akhirnya beliau akan menjadikan alasan untuk melompat dari parti atau menanti untuk dipecat. Mungkin cara YB Zul Kulim cuba dilakukan oleh Dato Zaid.

Jika inilah sikap Dato Zaid, sememangnya beliau tidak layak menjadi ahli PKR jauh sekali untuk kita pilih sebagai Timbalan Presiden PKR. Bayangkan jika beliau berada di kerusi Nombor Dua, apakah yang akan dilakukan oleh Dato Zaid nanti. Sedangkan sekarang beliau belum memegang jawatan tinggi di dalam parti pun beliau sudah menunjukkan sikap kurang ajar dan biadapnya terhadap Ketua Umum dan Presiden Parti.

Saya mendoakan agar parti ini dijauhkan dari orang seperti ini yang sentiasa merasakan dirinya besar, ego dan sombong. Orang seperti ini jika ada di dalam parti pun `tidak menambah' dan jika keluar dari parti `tidak mengurangkan'. /wfauzdin.blogspot.com

PKR - BANYAK ADUAN, TIADA SATU PUN BERKAITAN POLITIK WANG

176 Aduan Pemilihan PKR, Tiada Politik Wang

DAMANSARA 22 SEPT: Parti Keadilan Rakyat (PKR) menerima 176 aduan sepanjang proses pemilihan parti berlangsung tetapi tiada satupun aduan berkaitan politik wang, kata Setiausaha Agungnya, Saifuddin Nasuition Ismail.

Bercakap pada sidang media hari ini, beliau percaya PKR yang mengamalkan konsep satu undi satu undi pada pemilihan kali ini, sudah menemui jawapan terhadap usaha membendung gejala politik wang.

"Yang uniknya ialah, daripada 176 aduan itu, tiada satupun aduan itu berkaitan politik wang. Tiada proses beli undi, salam-salam dalam sampul ada duit, tiada sebegitu," katanya.

Menjelas lanjut, Ahli Parlimen Machang itu berkata, persaingan jawatan berlaku di 67 cabang berdasarkan 84 cabang yang selesai mengadakan mesyuarat agung tahun, setakat ini./TVSelangor

Beliau berkata, proses pemilihan parti juga menunjukkan komposisi Malaysia mengikut kaum dalam PKR sekali gus mencerminkan kepelbagaian kaum di negara ini.

"Dalam PKR, 50 peratus ahli adalah Melayu, 23 peratus (India), 12 peratus (Cina) dan 15 peratus lagi kaum minoriti termasuk Kadazan, Dayak, Orang Asal dan sebagainya.

"Suasana ini jelas terpapar dalam pemilihan apabila 74 calon yang bertanding jawatan peringkat Majlis Pimpinan Pusat, terdiri dari pelbagai kaum," katanya.

Saifuddin berkata, Selangor mempunyai keahlian tertinggi dengan 108,000 ahli, diikuti Sabah (6,000), Perak (33,000), Pulau Pinang (31,000), Sarawak (22,000) dan Wilayah Persekutuan (17,000)

"Kesemua itu hanya 77 peratus daripada jumlah keahlian seluruh negara berjumlah kira-kira 450,000 ahli," katanya.

Katanya, tumpuan kini pada pemilihan cabang PKR di Selangor yang dijangka berlangsung minggu ini.

TIMB PRESIDEN PKR - TOLAK CALON BIADAP DAN KURANG AJAR

Syed Husin nyanyuk: Zaid diingat tak sombong, angkuh

Naib Presiden PKR Azmin Ali mengesa Datuk Zaid Ibrahim menarik balik kenyataannya yang menyifatkan Timbalan Presiden PKR Syed Husin Ali sebagai "nyanyuk" dan "lupa" berhubung kedudukannya sebagai penyelaras Pakatan Rakyat.

Katanya, beliau sedih dengan kenyataan terbaru Zaid itu kerana sebagai orang lama, Syed Husin telah berdepan dengan pelbagai cabaran yang ujian yang jauh lebih getir berbanding generasi baru dalam PKR hari ini.

azmin ali pc in parliament 020709 02 "Saya sedih kalau Datuk Zaid Ibrahim meneruskan serangan-serangan peribadi seperti ini," katanya yang juga ahli parlimen Gombak dan ADUN Bukit Antarabangsa.

Portal berita Free Malaysia Today versi bahasa Malaysia hari ini melaporkan Zaid berkata, Syed Husin, yang tidak mempertahankan jawatannya pada pemilihan parti itu bulan depan, sudah lupa beberapa perkara sehingga mengeluarkan kenyataan yang tidak betul.

Syed Husin sebelum ini dilaporkan mempertikaikan peranan Zaid sebagai penyelaras Pakatan kerana bekas menteri itu didakwa tidak terlibat secara menyeluruh dalam persiapan draf dasar Pakatan.

Zaid dilaporkan berkata, selepas ditugaskan memberi idea dan kertas kerja untuk menyatukan PKR, PAS, dan DAP untuk didaftarkan dengan Pendaftar Pertubuhan (ROS), beliau tidak faham kenapa kenapa Syed Husin mempertikaikan kerjanya.

"Saya rasa beliau sudah nyanyuk dan lupa mengenai hal itu," beliau dipetik sebagai berkata kepada akhbar itu.

Dalam laporan itu, Zaid juga berkata, oleh kerana permohonan itu belum disahkan lagi oleh ROS, bermakna peranannya belum menjadi jawatan rasmi dan mungkin selepas diluluskan, "mungkin ia akan diberikan kepada orang lain".

Syed Husin: Dia macam cili, dia rasa pedas

Dalam wawancara dengan Malaysiakini awal petang ini hari ini, Azmin juga berkata, Syed Husin telah terlibat dan istiqamah dalam perjuangan menuntut keadilan lebih sedekad lalu, termasuk merengkok dalam penjara lebih lapan tahun.

"Janganlah orang baru seperti Zaid ini menyinggung perasaan seorang pemimpin lama yang telah diuji dalam perjuangan ini," kata Azmin yang juga bekas setiausaha sulit kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim.

NONE Menurut Azmin lagi, berbeza dengan Syed Husin, "dia (Zaid) tak faham apa makna perjuangan".

"Sebab itu saya nasihatkan supaya beliau melihat kembali kepada Pengisytiharan Permatan Pauh. Baca, hayati, jangan sombong dan angkuh. Jangan ingat kita tahu semua. Hentikan sikap ego," katanya.

Pengisytiharan Permatang Pauh pada 12 September 1998, sebelum Anwar ditahan kali pertama, dianggap sebagai asas kepada ideologi dan dasar-dasar penting bagi pembentukan PKR.

Dengan nada tenang, Azmin bagaimanapun mengajak semua pihak supaya bermuafakat dan berbincang penuh semangat kekeluargaan berhubung perkara itu.

"Kalau benar beliau mengeluarkan kenyataan itu, saya minta supaya beliau tarik balik dan tidak meneruskan tindakan seperti ini yang amat memalukan anggota dan pemimpin dalam PKR yang telah lama bersama Syed Husin Ali," katanya.

syed husin aliSementara itu, mengulas wawancaranya yang mengundang pelbagai reaksi itu, Syed Husin hanya mengucapkan terima kasih atas pujian dan kejian terhadapnya.

"Terima kasih banyak. Untuk yang istimewa: Dia makan cili, dia rasalah pedasnya!" katanya tidak menyebut secara langsung individu itu./Malaysiakini

Rabu, 22 September 2010

ANWAR MEMANG HEBAT TAPI AZMIN PUNYAI KEKUATAN SENDIRI - DR SYED HUSIN

Siapa pengganti pilihan Syed Husin?

Timbalan presiden PKR Syed Husin Ali berkata tempoh perkhidmatan yang lama di dalam parti sahaja tidak mencukupi untuk merebut jawatan yang bakal dikosongkannya itu.

Calon yang bertanding bagi jawatan itu sebaliknya perlulah teruji dalam persaingan dan juga berpegang teguh kepada dasar-dasar parti, katanya.

NONEBeliau turut berharap agar tidak ada pemimpin yang akan keluar daripada parti selepas pemilihan kali ini.

"Saya harap tak adalah. Tapi ada juga misalnya yang mungkin keluar, atau mungkin tidak. Entah-entah dia hendak keluar sebab dia kalah, mana kita tahu.

"Tapi kalau ada calon keluar kerana kalah, itu menunjukkan lebih baik dia keluarlah. Ertinya dia tidak berpegang teguh kepada dasar parti," katanya ketika ditanya dalam satu temubual dengan Malaysiakini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas komentar yang disuarakan penyokong calon-calon yang telah menawarkan diri untuk bertanding jawatan itu setakat ini.

Antaranya, komentar daripada pengarah komunikasi PKR Nik Nazmi Nik Ahmad semalam berhubung ikrar calon timbalan presiden Datuk Zaid Ibrahim untuk untuk memelihara kuasa presiden parti.

Nik Nazmi berkata, ikrar tersebut hanya satu gimik memandangkan Zaid masih berada dalam parti Umno dan belum menyertai PKR ketika jawatan ketua umum dibentuk untuk Anwar dalam kongres parti itu pada 2007.

Mengulas pandangan tersebut, Syed Husin berkata tuduhan-tuduhan seperti itu timbul disebabkan pemilihan yang berlangsung.

"Itu adalah hak orang untuk mengatakan. Kadang-kadang orang yang tak ada pada waktu itu mungkin dalam parti musuh jadi terutama sekali apabila ada persaingan akan timbul tuduh menuduh dan pandangan berbeza.
Azizah dibayangi

"Benda itu tak perlu, sama juga tak perlu misalnya orang mengatakan 'oh dia tak nafikan pun bila media mengatakan dia jadi ini, jadi itu,' macam-macam lagi.

"Padahal benda itu tidak betul... Jadi ini berlaku dalam pertandingan, ini timbul banyak semasa pemilihan," katanya lagi.

NONESyed Husin bagaimanapun mengakui bahawa presiden parti itu sendiri Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail kelihatan seolah-olah dibayangi oleh ketua umum Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Memang dari segi politik Anwar lebih terkenal daripada yang lain termasuk presiden. Kadang-kadang media juga memberikan secara positif atau negatif, liputan yang luas. Jadi kelihatan seolah-olah dia lebih menyerlah (berbanding Wan Azizah). Dan ada kalanya dia memang lebih menyerlah.

"Misalnya dalam ceramah umum. Beliau seorang penceramah yang efektif, yang menarik dengan mudah saja dia boleh menyerlah berbanding sesiapa yang lain. Sebab itu dia merupakan tarikan kepada orang ramai dalam ceramah.

"(Tapi) mesyuarat parti sentiasa dipimpin oleh presiden parti. Kalau tak ada presiden parti, oleh timbalan," katanya lagi.

Ketika ditanya, beliau berkata persepsi bahawa PKR hanyalah perjuangan untuk Anwar adalah direka oleh media dan musuh tertentu kepada parti.

NONE"Memang dulu bila Anwar ditahan, perjuangannya merupakan satu perjuangan penting yang (utama) waktu itu bagi membebaskan Anwar daripada tahanan.

"Tapi pada waktu itu, walaupun dia ditahan, parti tidak mati, tapi berkembang. Sekarang ini kita lihat bahawa Anwar (sebagai ketua umum). Tapi (ketika) membicarakan dalam kongres, atau dalam mesyuarat atau latihan parti, ia bukan lagi soal Anwar," katanya lagi.

'Jeneral Anwar'

Mengulas mengenai Azmin Ali yang dikatakan sebagai 'jeneral Anwar' dalam PKR, Syed Husin berkata Azmin tidak selalunya menyebelahi Anwar.

"Jika anda tengok dia dalam mesyuarat dengan parti, anda akan lihat bahawa dia ada kekuatan sendiri. Dan tidak benar, sejauh mana yang saya lihat, bahawa dia sentiasa (menyokong) Anwar atau dia sememangnya pengganti terpilih untuk Anwar," katanya lagi.

Ketika ditanya lanjut mengenai kriteria yang perlu bagi penggantinya di jawatan tersebut, Syed Husin berkata parti itu juga memerlukan seseorang yang berdisiplin dalam menjalankan fungsi organisasi.

"Jika dia dilantik ahli dalam satu jawatankuasa biro, dia perlu hadir mesyuarat dan bukannya membuat aduan tanpa menghadiri mesyuarat. Pertama sekali, dia perlu buat aduan melalui parti.

"Ini saya tujukan kepada semua anggota jawatankuasa, bukan seorang saja," katanya.

Tambahnya, persaingan di antara kumpulan dan anggota parti juga merupakan satu perkembangan sihat, tetapi ia menjadi sebaliknya apabila mereka meraih sokongan melalui media.

Keadaan ini diburukkan lagi dengan tindakan media arus perdana dan juga di laman web yang "tidak mesra dengan parti" dan memburuk-burukkan PKR serta pemimpinnya.

"Kita selalu nasihatkan anggota kita, media perlu menjadi langkah terakhir (untuk suarakan pandangan). Semua media akan cuba mendapatkan berita (sensasi), tapi kita akan sentiasa maklumkan kepada kepada ahli kita supaya selesaikan (masalah mereka) di dalam parti terlebih dahulu," katanya lagi.

Syed Husin juga berharap, pemilihan parti kali ini tidak akan menyebabkan berlakunya perpecahan di kalangan anggota parti.

Katanya, pemilihan bukanlah sesuatu yang asing dalam parti itu dan anggotanya akan kembali bersatu selepas setiap kali pemilihan.

"Saya sangsi sekiranya akan berlaku perpecahan dalam parti. Hanya sebab seorang (pemimpin) bertanding melawan seorang lagi tidak akan wujudkan perpecahan," katanya lagi./Malaysiakini

ANTARA JENAPALA DAN EZAM SESUMPAH


Ahli PKR Jangan Peduli Kepada Pengacau


Oleh Mohd Sayuti Omar

PEMILIHAN kepimpinan dalam PKR yang sedang berlangsung kini mendapat perhatian semua pihak. Bukan saja ahli parti itu serta para pemerhati politik tanah air, tetapi ia juga mendapat perhatian dan intipan berterusan dari bekas-bekas ahli parti berkenaan.

Beberapa orang dari mereka turut sama mengulas dan mencaturkan keputusan pemilihan itu. Antara bekas anggota parti berkenaan yang sudah berkokok termasuklah Ezam Mohammad Noor, Nalakarupan, Zulkifli Nordin, Anuar Shaari dan beberapa yang lain. Mereka juga jadi panas punggung dan tidak sedap duduk. Kenapa?

Jawabanya mereka perlu mencampuri urusan bekas parti mereka itu kerana bimbang parti mereka itu akan kuat seterusnya dapat membentuk kerajaan bersama Pas dan DAP dalam pilihan raya umum akan datang. Jadi untuk memastikan kedudukan mereka tidak terancam maka PKR perlu dikucar kacirkan. Mereka yang berjiwa kecil sangat takut kepada perkembangan itu. Jadi dengan apa cara sekalipun mereka akan menganggui PKR.

Dari sudut lain kepedulian dan keperihatinan mereka itu memberi gambaran yang PKR kini semakin sihat dan gemuk. Ada petunjuk rakyat menerima PKR dan akan bersatu menyokong Pakatan Rakyat. Mereka perlu kucar kacirkan atau memberi imej buruk kerana pangkal perjuangan Pakatan Rakyat berada dalam PKR.

Semua tindak tanduk mereka itu untuk memburukkan Anwar Ibrahim. Ertinya mereka masih percaya dan yakin bahawa pengaruh dan aura Anwar masih berbisa dan ia perlu dimusnahkan. Walaupun usaha berterusan untuk memusnahkan Anwar namun Anwar tidak mudah untuk kojol. Di sinilah kekuatan yang ada kepada Anwar.

Bekas ketua Angkatan Muda PKR, Ezam berkata PKR kini dikuasai oleh Anwar Ibrahim dan keluarganya. Azmin adalah orang Anwar Ibrahim. Ezam cuba memberi penjelasan apa yang orang semua sudah jelas dan faham. Apakah salahnya kalau keluarga Anwar memiliki dan menguasai PKR. Tidak salah. Ezam sudah tidak boleh diharap untuk memimpin kerana ia sudah melarikan kerana takut kepada hanya seorang manusia bernama Azmin.

Berdepan dengan Azmin, Ezam umpama ayam jantan kampung yang takut berlaga, dengar kokokkan lawan sudah lari melintasi tiga buah padang. Sia-sia orang mengangkat Ezam sebagai pahlawan refomrasi kerana dengan rakan sendiri pun dengki dan takut.

Jadi kalau PKR dikuasai Anwar, Azizah atau Azmin, Ezam tidak perlu kesal dan gunda gulana kerana memang tidak ada siapa hendak berlawan ataupun boleh mengatasinya (Azmin). Kalau Ezam sendiri yang dianggap hero penjara, hero kena tangkap dan hero kena dakwa pun takut apa lagi diharap kepada para pengais pagi makan pagi dan pengais petang makan petang dalam PKR ataupun yang menjadikan diri mereka sebagai kumpulan 10 budak hitam.

Dalam tindakan demokrasi ini bekas timbalan PKR Gombak, Bakar Ninggal itu lebih baik dan berani dari Ezam. Bakar tidak suka kepada Azmin berkali ganda dari Ezam tetapi Bakar tidak tinggalkan parti. Dia ambil keputusan berani seperti memacung tengkok sendiri untuk berdepan dengan Azmin. Bakar lebih faham dan profesional dalam politik berbanding dengan Ezam.

Bakar tahu dia akan kalah berdepan dengan Azmin. Tetapi beliau masih ada semangat demokrasi. Beliau tidak mencaci Azmin di luar gelanggang tetapi mengasak Azmin di dalam gelanggang. Orang seperti Bakar inilah yang perlu disanjung dan dipuji kerana keberanian dan sikap demokratik dan gentlmennya. Kalaupun Bakar kalah (dan akan kalah pun), tetapi Bakar tetap dianggap hero berbanding dengan Ezam. Ezam perlu malu kepada Bakar atas sikap berani dan bertanggungjawab untuk menumbangkan Azmin secara halal. Kalau ada masa Ezam perlu ke rumah Bakar untuk mempelajar politik darinya.

Kepada ahli dan penyokong PKR usahlah rungsing dan mudah panik. Percayalah kokokkan mereka di luar parti tidak akan membawa apa-apa makna. Ahli PKR jangan dengar mereka kerana suara mereka bukan suara perpaduan ataupun pandangan yang membina bagi memperkukuhkan PKR. Suara dan kritikan mereka ialah untuk mejahamkan parti berkenaan. Mereka bersuara bagi pihak musuh PKR iaitu Umno.

Tidak mustahil kalau Umno telah mengupah para pengacau ini. Saya mendapat tahu ada pihak tertentu dari Umno sedang memonitor pemilihan dalam PKR dan mahu memastikan orang tertentu kalah ataupun menjadikan PKR berkucah dan berbalah sesama sendiri. Ahli dan penyokong PKR hendaklah faham jarum halus yang menyusup dalam parti mereka ini.

Begitu juga dengan gelagat seorang lagi bekas ahli parti berkenaan bernama RS Jenapala yang beriya hendak mengadakan sidang akhbar setiap Isnin mengkhritik ketidakadilan dalam parti. Siapa dia untuk berbuat demikian. Apabila beliau dinafikan untuk bertanding jawatan timbalan ketua beliau marah sedangkan dia bukan ahli PKR. Kalau orang waras dia tidak akan mencampuri urusan rumah tangga orang lain, kalau pun dia sendiri tidak ada rumah.

Wajar beliau dinafikan bertanding. Bukan itu saja kalau ada undang-undang membolehkan seseorang pengacau parti lain dibuang daerah maka beliau patut dibuang ke luar dearah. Menurut Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail Jenapala ini sudah lama dipecat dari menjadi ahli parti berkenaan.

Kekalutan dalam PKR masa kini boleh diatasi sekiranya setiap dari mereka yang bertanding terus menjaga tata susila berorganisasi dan tidak membuat provokasi berlebihan. Mereka juga perlu memperbetulkan nawaitu masing-masing. Apa yang dikejar kini bukan jawatan dan kedudukan tetapi bersepakat untuk menuju ke Putrajaya. Tidak ada guna kalau seseroang boleh jadi timbalan presiden atau naib presiden tetapi parti kalah dalam pilihan raya.

Setakat memegang dayung kalau perahu tidak ada kita tidak akan dapat menyeberang samudra.

Makanya semua pihak harus memfokuskan kepada matlamat itu bukannya mencari populariti diri masing-masing dengan pelbagai jawatan./http://msomelayu.blogspot.com/

Kelemahan, juga keistimewaan Anwar - YB Tian Chua

Kelemahan, juga keistimewaan Anwar

Zulkifli Noordin mencetuskan pertikaian sejak beliau merempuh forum bertemakan isu agama anjuran Majlis Peguam Malaysia pada Ogos 2008. Namun demikian, isu ini dikendalikan secara "berhati-hati", malah lebih tepat secara "senyap-senyap", memandangkan seluruh tenaga PKR ditumpukan pada PRK Permatang Pauh, yang menyaksikan "kembalinya Anwar secara rasmi" ke dalam parlimen.

Anwar dituduh teragak-agak untuk mengenakan tindakan disiplin terhadap bekas peguamnya yang menyarung jersi PKR untuk bertanding di Kulim Bandar Baru ketika PRU ke-12. PKR hanya memecat Zulkifli Noordin (gambar kanan) pada Mac 2010, setelah beliau membuat laporan polis terhadap Khalid Samad, ahli parlimen Shah Alam-PAS, berhubung isu penggunaan kalimah Allah.

"Adakah ini kelemahan, atau keistimewaan Anwar? Pada dasarnya Anwar seorang demokrat. Jadi beliau selalu menyimpan 'sangka baik' terhadap kritikan yang dilontarkan terhadapnya. 'Dia kritik saya, ok-lah, sabarlah, saya bincang dengannya kemudian selesai' (sikap Anwar)." Tian Chua membela Ketua Umumnya, sambil memberi contoh bagaimana Anwar mempertemukan Zulkifli Noordin dengan tokoh agama, Yusof Al-Qaradawi, untuk membincangkan isu penggunaan kalimah Allah.

Tian Chua berkata, ramai orang yang menganggap bahawa Anwar (gambar kiri) mempunyai kedudukan yang tidak tercabar dalam parti, tetapi pada hakikatnya, Anwar jarang menggunakan kewibawaan ini untuk menyelesaikan masalah. Sebaliknya beliau tetap dengan "sangka baiknya", dan beliau tidak percaya, seandainya diberitahu, misalnya "Wee Choo Keong telah bertemu dengan pemimpin UMNO".

"Semestinya ia (sikap Anwar ini) ada baik dan buruknya. Ini bermakna apabila berdepan dengan masalah, maka orang di sisi Anwar perlu memikirkan cara untuk mengurangkan bahaya dan ancaman masalah tersebut," katanya./MerdekaReview

APABILA TIAN CHUA MEMBELA AZMIN ALI

Khalid vs Azmin

"Saya tidak boleh secara ringkasnya, melabelkan Khalid sebagai golongan progresif, dan Azmin sebagai golongan konservatif. Untuk saya, perbezaannya sebegini, langkah pembaharuan dalam sistem kakitangan awam dan korporat terlalu perlahan. Dasar parti gagal diterapkan sepenuhnya. Ini kerana kami terlalu beri muka kepada kakitangan kerajaan ini, dan kami terlalu ikut prosedur. Tapi prosedur ini ditetapkan UMNO. Tan Sri (Khalid) tidak mahu menyentuhnya pada kebanyakan masa," kata Tian Chua.

Tian Chua menjelaskan, Khalid Ibrahim (gambar kanan) enggan mengubah model yang lama kerana khuatir menyinggung pegawai kerajaan ini. Inilah punca kekecewaan anggota parti. Bagaimanapun, Tian Chua menganggap niat Khalid mungkin baik, iaitu orang yang melaksanakan dasar bukan datang dari parti.

"Masalahnya apabila kami berdepan dengan tekanan, anda menyerahkan jawatan ini kepada ahli profesional dan pegawai kerajaan. Ia menyebabkan satu situasi tersekat (jam), dan menjadi rintangan kepada diri kita." Tian Chua bersambung, maka orang dalam parti tertanya-tanya, "mengapa orang ini bekas penyokong BN, dan kini hanya dengan menukar topinya (sokong BN), dia masih memegang jawatan dalam kerajaan kami?"

"Caranya mengolah isu ini, atau penyampaiannya memberi gambaran seakan-akan dialah yang mahukan jawatan tersebut, tetapi pada hakikatnya bukan semestinya begitu," jelas Tian Chua.

Tian Chua seterusnya memberi contoh masalah yang dihadapi Khalid Ibrahim, yang akhirnya menjurus kepada penyerahan jawatan Pengerusi Perhubungan Negeri Selangor kepada Azmin Ali.

"Dalam mesyuarat, seorang Ketua Cabang mengetengahkan masalahnya. Hutang bil air dan elektrik pejabat cabang telah tertunggak untuk tiga bulan, dan akan dipotong jika tidak dijelaskan. Khalid tidak mungkin memberi satu projek kepadanya, dan berkata 'nah, kamu pergi selesaikan masalah ini'. Maka ketua cabang pun mencadangkan jamuan kutipan derma, dan meminta agar Tan Sri (Khalid) hadir."

"Sudah tentu Tan Sri (Khalid) bosan dengan perkara remeh temeh ini, kerana beliau sebagai Menteri Besar nak uruskan hal pentadbiran negeri. Jadi, beliau akan mengambil sikap 'jangan kamu bangkitkan isu ini kepada saya, kamu cakap dengan orang lain'... Masalahnya, Tan Sri ialah Pengerusi Perhubungan Negeri Selangor. Pemimpin akar umbi akan tertanya-tanya, siapa lagi yang harus selesaikan masalah bil bekalan air dan elektrik, kalau bukan beliau?"

Tian Chua (gambar kanan) menambah, "Ini masalah yang benar wujud, dan bukan soal Ketua Cabang tamakkan wang, merungut kerana tidak mendapat projek. Parti pada peringkat pusat kini memberi arahan, menggariskan matlamat pendaftaran pemilih pada 6000 orang setiap cabang. Tetapi ketua cabang berkata, bil air dan elektrik belum dijelaskan, saya gagal mencapai matlamat yang digariskan."

Dalam situasi sedemikian, Tian Chua tidak menolak bahawa timbulnya rungutan daripada segelintir anggota parti, yang mahukan Khalid Ibrahim dijatuhkan, tetapi agak keterlaluan untuk dikatakan bahawa wujud satu komplot yang terancang agar Khalid digulingkan.

Tian Chua, yang mengakui dirinya bukan menyetujui Azmin Ali (gambar kiri) dalam semua isu, bagaimanapun sanggup membela Azmin Ali dalam isu ini. Pada tanggapan Tian Chua, adalah kurang adil untuk Azmin Ali apabila ditonjolkan dengan imej negatif dalam media.

Tian Chua, pemimpin yang sama taraf dari segi senioritinya dengan Azmin Ali, berkata "veteran" seperti mereka akan menerima arahan bos, Anwar untuk menyelesaikan masalah yang timbul, misalnya di Sabah. "Tetapi untuk sesetengah orang, kami akan dianggap sebagai 'wakil dari pusat untuk campur tangan' dalam isu tempatan, atau negeri," katanya./Merdeka Review

TOK GURU, DENGAR KATAK NAK NASIHAT NI.....

Sumber: Love Perak


SEDIH BILAMANA TOK GURU DIHINA DAN DI HERDIK TIDAK RETI AL QURAN DAN TAFSIRANNYA...KEJUMUDAN DAN KEDANGKALAN IBRAHIM ALI MENELAAH AL QURAN IKUT TAFSIRAN SENDIRI MENGENAI BANGSA...MENCABAR WIBAWA ALIM ULAMA...CUKUP BIADAP!!!!

APABILA KERAJAAN PAS KELANTAN `DIDERA'.....

Royalti: Tok guru pondok bermunajat di Mekah

Sep 21, 10


Exco perancangan ekonomi, kewangan dan kebajikan Kelantan, Datuk Husam Musa menyeru rakyat bersama-sama bermunajat bersama 40 ulamak serta tok guru pondok dari seluruh pelusuk negeri berhubung isu kes tuntutan royalti minyak daripada Petronas, lapor Suara Keadilan.

Husam menerusi twitternya berkata sebuah laman web, www.munajatroyalti.com serta laman sosial facebook - www.facebook.com/pages/Misi-Munajat-Royalti-Rakyat telah diwujudkan bagi rakyat melayari dan seterusnya menyatakan sokongan mereka kepada usaha itu.

Menurut laman itu, kutipan derma telah dilancarkan bagi menampung kos membawa 40 ulamak serta tok guru pondok dari seluruh Kelantan untuk bermunajat secara khusus selama 40 hari dan 40 waktu di Mekah.

Majlis membaca doa dan beribadah di kota suci itu bertujuan untuk memberi sokongan spiritual kepada seluruh rakyat negeri itu berhubung tuntutan berkenaan.

"40 ulamak dan tok guru pondok dari seluruh Kelantan akan bermunajat untuk memohon kerahmatan dan kesejahteraan khusus buat rakyat negeri Kelantan semuanya dan untuk seluruh rakyat Malaysia amnya.

"Tujuan kami adalah untuk mempertahankan dan memartabatkan kepimpinan ulamak, alim ulama dan ahli agama di dalam kehidupan hal ehwal seharian kita sebagai umat Islam," menurut laman itu.

Tuntutan royalti minyak Kelantan dianggarkan bernilai lebih RM800 juta setahun sejak 2005 dan sehingga tahun ini jumlah terkumpul dianggarkan sebanyak RM4.8 bilion.

Kerajaan negeri Kelantan mendakwa Petronas melanggar Akta Pembangunan Petroleum (PDA) 1974 kerana tidak membayar royalti, hasil daripada minyak dan gas di perairannya dan di kawasan laut yang bertindih di antara Kelantan - Thailand, Kelantan - Vietnam dan Kelantan - Terengganu.


Berikutan dinafikan royalti minyak itu, Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat telah memfailkan saman terhadap Petronas di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 30 Ogos lalu./Malaysiakini

TIMB PRESIDEN PKR - AZMIN 43, ZAID 21 DAN MUSTAFA 10 PENCALONAN

Timbalan: Azmin makin selesa di depan


Naib presiden PKR, Azmin Ali semakin jauh meninggal pencabarnya untuk bertanding jawatan timbalan presiden PKR dalam pemilihan pucuk pimpinan parti itu November depan.

Selepas 78 cabang PKR selesai bermesyuarat hujung minggu lalu, Azmin memperolehi 43 pencalonan.

Manakala pencabar terdekatnya, pengerusi PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim mendapat 21 pencalonan, manakala naib presiden, Mustaffa Kamil Ayub mendapat 10 pencalonan.

Tiga lagi yang turut dicalonkan untuk jawatan timbalan presiden ialah pengarah strategik PKR Tian Chua yang mendapat dua pencalonan manakala Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan ahli parlimen Kuantan, Fuziah Salleh masing-masing mendapat satu pencalonan.

Sebanyak 80 cabang PKR telah bermesyuarat sehingga hujung minggu lalu. Keputusan pemilihan calon di dua lagi cabang di Sabah - Sepanggar dan Pensiangan - belum dapat disahkan.

Manakala bagi jawatan presiden pula, ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mendapat tiga lagi pencalonan untuk bertanding jawatan tersebut, menjadikan lapan pencalonan sehingga ini.

Cabang lain mencalonkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengekalkan jawatan presiden.

Lapan cabang yang mencalonkan Anwar untuk jawatan presiden ialah Bera, Kuala Krau, Sipitang, Tasek Gelugor, Rembau, Parit, Kampar dan Arau.

Cabang PKR mula bermesyuarat sejak 17 September lalu, dan 218 cabang dijadual selesai berbuat demikian sehingga 3 Oktober ini.

Pihak pengurusan parti menetapkan 10 Oktober ini sebagai tarikh akhir menerima pencalonan daripada cabang-cabang.

Pemilihan anggota Majlis Pimpinan Pusat akan berlangsung antara 31 Oktober dan 21 November melibatkan pemilihan langsung.

Manakala Kongres Nasional Tahunan parti itu dijadualkan berlangsung pada 26 hingga 28 November depan./Malaysiakini

Selasa, 21 September 2010

MEMALUKAN !! DS ANWAR ATAU TAN SRI KHALID PUNYA KERJA INI ?Saudara bayangkan, kalaulah yang anjur sambutan Rumah Terbuka Aidil Fitri seperti di atas tu adalah Kerajaan Selangor atau anjuran DS Anwar, agak-agaknya berapa tahun TV3 Suku atau Utusan Meloya dok ulang?

Agak-agaknya Harussani berbunyi tak? Tapi, nak buat macam mana kan.....kalau bapak minat yang macam tu, hairan apa anak jadi artis.....

Apa yang penting, INI BUKAN RUMAH TERBUKA PEMIMPIN UMNO, Silap banner kot kat belakang tu....Takkan pemimpin Umno macam tu, sedangkan MP DAP masuk surau pun dia suruh mandi wajib dan tutup aurat....Mustahillah anjuran Umno tu....Aku tak caya !!

ANAK MAIDIN SEBAGAI PENASIHAT `KASIM PATOLAN' DALAM TIGA ABDUL

Oleh: WFAUZDIN NS

ANAK Maidin yang digelar Zam di dalam kenyataannya di sini, menyeru agar Umno melupakan PAS bagi membentuk perpaduan Melayu. Agak ganjil bagi kita mendengar seseorang yang telah dilupakan oleh partinya sendiri, menasihatkan partinya itu untuk melupakan PAS. Siapa agaknya yang mahu mendengar cakap-cakap Anak Maidin ini? Budak Tadika Kemas pun mungkin fikir beratus kali untuk mengguna pakai cakap orang terbuang seperti beliau.

Anak Maidin yang pernah menjadi bahan ketawa seluruh dunia kerana bahasa Inggeris nya yang `hulu' atau `kekampongan' sewaktu diwawancara oleh sebuah Stesyen TV asing suatu ketika dahulu, kini cuba untuk tampil mencari publisiti. Tuduhannya bahawa PAS pernah menghasut PM yang pertama agar merampas harta orang-orang Cina selepas peristiwa 13 Mei, sehingga sekarang gagal beliau buktikan. Mahu bukti bagaimana kerana Anak Maidin ini mengambil orang yang sudah mati sebagai `saksi'. Itulah tahap pemikiran Anak Maidin yang pernah menjadi `bos' di Kementerian Penerangan.

Soal perpaduan Umno - PAS tidak lagi disebut orang termasuk dari pimpinan Umno lebih-lebih lagi PAS. PAS telah menghumban isu ini ke tepi longkang walaupun terdapat beberapa pemimpin Umno terhegeh-hegeh ingin mengutipnya kembali. Tiba-tiba pula Anak Maidin ini cuba melagukan semula isu ini, kununnya sebagai Penasihat Dua Puluh Persen dalam cerita Tiga Abdul. Adakah Anak Maidin percaya Umno mahu menerima nasihatnya itu? Nasihat Tun Mahathir yang jauh lebih berwibawa dari Anak Maidin pun Umno tidak pakai, maka buang masa sahaja beliau ingin menasihatkan Umno. Tun tidak mahu Umno menjauhi Perkasa, adakah Umno turuti?

Pada saya, lebih baik Anak Maidin kurangkan bercakap agar kebekuan otaknya tidak banyak diketahui orang. Amat tepat sekali para pengundi di kawasannya dulu menolak Anak Maidin di dalam PRU Ke 12 dengan majoriti yang amat besar sekali. Otak yang berada di lutut tidak layak untuk menjadi Wakil Rakyat apatah lagi menjadi Penasihat./wfauzdin.blogspot.com

UMNO YANG PATUT MELUTUT KEPADA PERKASA BUKAN TENGKU ADNAN

Oleh: WFAUZDIN NS

TENGKU Adnan menjadi sasaran cemuhan dua NGO yang teramat marah apabila Setiausaha Agung Umno itu menggelar Perkasa sebagai pertubuhan yang `racist'. Tengku Adnan tentunya tidak bercakap secara individu bahkan beliau mewakili Umno di dalam kenyataannya setelah diadakan perjumpaan dengan semua parti Komponen Bn. Maka, Umno mengambil keputusan untuk menjauhkan diri dari Perkasa.

Perkasa dikatakan begitu melampau di dalam memperjuangkan hak orang-orang Melayu sehingga menyinggung perasaan kaum-kaum lain terutamanya kaum Cina. Pemanis satu lagi pertubuhan yang mewakili mantan Wakil-Wakil Rakyat mahu agar Tengku Adnan memohon maaf kepada Perkasa di atas tuduhannya itu. Sebenarnya Umno dan semua komponen Bn yang membuat keputusan tersebut bukannya keputusan Tengku Adnan seorang. Justeru itu, tergamakkah Umno/Bn melutut kepada Perkasa terutamanya kepada Ibrahim Ali?

Perkembangan yang menarik untuk dilihat. Siapakah yang lebih berkuasa dan berpengaruh sekarang, samada Umno atau Perkasa? Adakah Tengku Adnan akan memohon maaf kepada Perkasa? Pemanis memberi amaran akan mendesak agar beliau dipecat dari Setiausaha Agung Umno. Masalahnya, lakukah desakan dari pertubuhan yang tidak ramai mengenalinya itu?

Sebenarnya Tengku Adnan tidak perlu minta maaf kerana Umno akhirnya akan akur dengan kehendak Perkasa. Ini adalah kerana tiada siapa lagi yang boleh Umno jadikan kawan untuk menyambung sisa-sisa hayat Umno sekarang. Sewaktu Umno kuat, siapa yang pedulikan Perkasa? Ketika Umno lemah sekarang inilah mana-mana pertubuhan sekali pun boleh terus `membuli' Umno. Umno kini amat terdesak dan parti yang diasaskan oleh Onn Jaafar ini sudah kehilangan maruah mereka./wfauzdin.blogspot.com

SUDAH DIPECAT MAHU MASUK BERTANDING

KENYATAAN MEDIA

20 SEPTEMBER 2010

Merujuk kepada kenyataan Sdr Jenapala Perumal Subaan yang menawarkan dirinya untuk dicalonkan sebagai Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat, kami ingin memaklumkan bahawa Sdr Jenapala Perumal sebenarnya telah tidak lagi menjadi anggota Parti Keadilan Rakyat setelah beliau dipecat dari keanggotaan Parti pada Februari 2009 kerana mengkritik pimpinan parti secara kasar dan bertindak menubuhkan parti baru.

Oleh itu, Sdr Jenapala tidak boleh dicalonkan untuk apa-apa jawatan dalam Pemilihan KEADILAN 2010. Justeru, tindakan Sdr Jenapala mempertikai dan mengkritik kewibawaan Pemilihan 2010 dengan melontarkan pelbagai tuduhan yang amat tidak berasas, palsu dan bohong dilihat bukanlah perkara yang luar biasa memandangkan beliau telah terbukti sebagai suatu watak yang khianat pada perjuangan.


SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL
Setiausaha Agung

Dihantarkan melalui email:

BIRO KOMUNIKASI
PARTI KEADILAN RAKYAT
A-1-09, Merchant Square
No. 1, Jalan Tropicana Selatan 1
47410 Petaling Jaya

Isnin, 20 September 2010

UTUSAN MEROSOT, AWANG SELAMAT PUNYAI STANDARD RENDAH - NAZRI AZIZ

Nazri: Awang Selamat, siapa ketuamu?
Sep 20, 10

Selepas mengkritik Utusan Malaysia, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Nazri Aziz hari ini mempertikaikan pula seorang kolumnis kontroversinya Awang Selamat sama ada beliau mempunyai ketua selain Datuk Seri Najib Tun Razak.

Nazri menegaskan sebagai seorang menteri, beliau akan mempertahankan kerajaan daripada dikritik walaupun oleh bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri.

"Sudah tentu, sesiapa sahaja tanpa mengira siapa yang mengkritik kerajaan, akan menerima serangan dalam tindakan saya mempertahankan kerajaan, sebagaimana yang telah saya lakukan ketika Tun Mahathir dan Tun Abdullah menjadi perdana menteri," katanya sambil menafikan anti-Mahathir.

Dalam kolumnya semalam, Awang Selamat mengkritik Nazri (kanan) kerana 'mempersoalkan' kesetiaan Utusan pada Najib - yang didakwanya menunjukkan menteri itu anti-Mahathir.

Awang Selamat juga mendakwa tindakan Nazri itu biadap dengan negarawan yang banyak berjasa, sekali gus menjelaskan mengapa tidak hairan akhbar Cina ghairah memperlekehkan Dr Mahathir.

Ini kerana, tambahnya, ada pemimpin Melayu sendiri yang membuka laluan.

Ibrahim Ali sememangnya bukan ahli Umno

Pada 15 September lalu, sebuah portal berita melaporkan Nazri mempersoalkan tindakan Utusan seolah-olah memperlekehkan gagasan Najib, menunjukkan akhbar harian itu lupa siapa ketua mereka yang sebenarnya.

Beliau dilaporkan bertanya sama ada akhbar milik Umno itu berkonspirasi mahu 'menggantikan' beliau dengan Dr Mahathir.

"Saya tidak boleh faham Utusan. Siapa ketua mereka - Najib atau Dr Mahathir?" Nazri dipetik sebagai berkata.

Dalam sepucuk surat terbuka yang disiarkan dalam portal portal berita hari ini, Nazri berkata, walaupun Dr Mahathir adalah perdana menteri terbaik yang beliau pernah pernah berkhidmat, tetapi beliau juga ada banyak kekurangannya.

"Awang sewajarnya keluar daripada peredaran masa dan berhadapan dengan hakikat bahawa saya kini berada dalam kerajaan sebagai seorang Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan bukan sebaliknya," katanya.

Menurut Nazri, tidak sepertinya, Awang Selamat mungkin tidak tahu siapa ketuanya "kerana dia memperkecilkan dasar 1Malaysia yang dibawa perdana menteri dan mempromosikan perkauman sempit (Presiden PERKASA Datuk) Ibrahim Ali yang sememangnya bukan ahli Umno."

Bersopan kepada pembangkang

Beliau juga mengkritik Awang Selamat yang didakwanya "terperangkap dalam peredaran waktu"di mana ahli arlimen kerajaan bukan sahaja tidak melibatkan wakil rakyat pembangkang, malah membencinya dalam kebanyakan masa.

Bersopan kepada pembangkang adalah tindkaan tepat untuk diambil dalam amalan demokrasi kerana seperti saya mereka juga dipilih oleh rakyat

"Awang tidak pernah terfikir bagaimana lima ahli parlimen PKR boleh melompat ke kumpulan anggota bebas kalau bukan kerana kesopanan yang diperlihatkan oleh saya kepada mereka selaku Menteri Hal Ehwal Parlimen," tulis Nazri lagi.

Secara sinis, Nazri menambah: "Sudah tentu, Awang tidak akan faham kerana dia bukan sahaja tidak pernah menawarkan dirinya sebagai calon pilihan raya, tetapi juga pembaca tidak tahu siapa dia sebenarnya."

Sehubungan itu, Nazri menasihatkan Awang Selamat tidak mencampuri politik "dengan pengetahuan yang cetek dan sifar pengalaman", sebaliknya patut memberikan tumpuan untuk menaikkan edaran Utusan yang terus merosot.

"Kedudukan itu dengan sendiri menunjukkan prestasi dan standardnya yang rendah di mana Utusan terpaksa merujuk kepada laporan media alternatif elektronik baru sedangkan ia seharusnya bertindak sebaliknya," kata Nazri./Malaysiakini

PEMILIHAN PKR - AZMIN TERUS DI HADAPAN, US BADRUL AMIN TURUT DICALONKAN

Timbalan: Azmin 36, Zaid 19, Mustaffa 10, Tian 2

8.00pm Tiga calon utama jawatan timbalan presiden PKR menambah jumlah pencalonan masing-masing selepas 69 cabang selesai bermesyuarat hari ini.

Naib presiden PKR, Azmin Ali memperolehi 36 pencalonan manakala pengerusi PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim mendapat 19 pencalonan, diikuti oleh pengerusi PKR Perak, Mustaffa Kamil Ayub yang memperolehi 10 pencalonan.

Azmin berjaya menambah lapan lagi pencalonan hari ini, manakala Zaid menambah sembilan pencalonan. Mustaffa menambah empat lagi pencalonan - semua dari cabang PKR Perak.

Turut dicalonkan untuk jawatan timbalan presiden ialah pengarah strategik PKR, Tian Chua yang memperolehi dua pencalonan; ahli parlimen Kuantan, Fuziah Salleh dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang masing-masing mendapat satu pencalonan sehingga ini.

Ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim pula mendapat lima pencalonan untuk jawatan presiden. Bagaimanapun sebahagian besar cabang yang telah bermesyuarat mencalonkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengekalkan jawatan presiden.

Manakala ketua AMK, Shamsul Iskandar Md Akin; Fuziah; naib presiden - Lee Boon Chye dan Sivarasa Rasiah - menjadi calon pilihan kebanyakan cabang untuk bertanding jawatan naib presiden.

7.50pm Naib presiden PKR, Azmin Ali mendapat pencalonan ke-36 dari cabang Bentong, Pahang.

Cabang itu turut mencalonkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengekalkan jawatan presiden.

Bagi naib presiden pula Kepala Batas mencalonkan timbalan ketua menteri Pulau Pinang, Datuk Dr Mansor Othman; ahli parlimen Kuantan, Fuziah Salleh; Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim; dan exco kerajaan Selangor, Dr Xavier Jayakumar.

Sebanyak 69 cabang PKR selesai bermesyuarat setakat ini.

7.35pm Naib presiden PKR, Azmin Ali mendapat pencalonan ke-35 dari cabang Kepala Batas, Pulau Pinang.

Cabang itu turut mencalonkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengekalkan jawatan presiden.

Bagi naib presiden pula Kepala Batas mencalonkan timbalan ketua menteri Pulau Pinang, Datuk Dr Mansor Othman; ahli parlimen Kuantan, Fuziah Salleh; pengerusi PKR Negeri Sembilan, Datuk Kamarul Bahrain Abas dan ketua AMK, Shamsul Iskandar Md Akin.

7.03pm Pengerusi PKR Perak, Mustaffa Kamil Ayub mendapat tiga lagi pencalonan dari Perak untuk bertanding jawatan timbalan presiden.


Beliau mendapat pencalonan dari cabang PKR Ipoh Barat, Kuala Kangsar dan Parit. Dengan itu, Mustaffa kini mendapat 10 pencalonan.

Manakala satu lagi cabang di Perak - Kampar - mencalonkan naib presiden PKR, Azmin Ali untuk bertanding jawatan timbalan presiden. Azmin kini mendapat 34 pencalonan.

Ipoh dan Kuala Kangsar mencalonkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengekalkan jawatan presiden.

Bagaimanapun, Parit dan Kampar mencalonkan ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding jawatan presiden.

Bagi naib presiden pula Ipoh Barat mencalonkan ahli parlimen Kuantan, Fuziah Salleh; ahli parlimen Kapar, S Manikavasagam; pengarah strategik PKR, Tian Chua dan Suresh Ramachandran.

Kuala Kangsar pula mencalonkan naib presiden Lee Boon Chye dan Sivarasa Rasiah; ahli parlimen Kuantan, Fuziah Salleh dan Dr Mohd Nor Manuty.

Parit pula mencalonkan Azmin Ali, Boon Chye, Fuziah dan Sivarasa

Manakala Kampar pula mencalonkan Mustaffa, Sivarasa, Tian Chua dan Suresh.

Sehingga ini 67 cabang PKR telah selesai bermesyuarat.

6.43pm Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim mendapatkan pencalonan ke-19 dari cabang PKR Tampin, Negeri Sembilan.

Cabang itu turut mencalon mengekalkan Datuk Seri Dr Wan Aziah Wan Ismail bagi jawatan presiden.

Untuk naib presiden pula, Tampin mencalonkan ketua AMK, Shamsul Iskandar Md Akin; pengarah penerangan Selangor, Dr Badrul Amin Baharom; pengerusi PKR Johor, Datuk Dr Chua Jui Meng dan ahli parlimen Padang Serai, N Gobalakrishnan.

Sehingga 63 cabang PKR telah selesai bermesyuarat.

6.40pm Naib presiden PKR, Azmin Ali menambah satu lagi pencalonan - menjadi 33 sehingga ini - dari cabang Bruas, Perak, yang bermesyuarat hari ini.

Cawangan itu juga mencalonkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengekalkan jawatan presiden.

Sehingga 62 cabang PKR telah selesai bermesyuarat.

6.25pm Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim memperolehi pencalonan ke-18 dari cabang PKR Rembau, Negeri Sembilan.

Bagi jawatan presiden, cabang itu mencalon ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Untuk naib presiden pula, Rembau mencalonkan naib presiden Lee Boon Chye; ketua AMK, Shamsul Iskandar Md Akin; ahli parlimen Kuantan, Fuziah Salleh dan ahli parlimen Padang Serai, N Gobalakrishnan.

Sehingga ini, sejumlah 61 cabang PKR telah selesai bermesyuarat.

6.10pm Naib presiden PKR, Azmin Ali terus menambah pencalonannya untuk jawatan timbalan presiden yang kini mencecah 32. Beliau mendapat satu lagi pencalonan dari cabang PKR Batu Gajah, Perak.

Cabang itu turut mencalon mengekalkan Datuk Seri Dr Wan Aziah Wan Ismail bagi jawatan presiden.

Untuk naib presiden pula, Batu Gajah mencalonkan naib presiden Lee Boon Chye; ketua AMK, Shamsul Iskandar Md Akin; ahli parlimen Kuantan, Fuziah Salleh dan ahli parlimen Kapar, S Manikavasagam.

Sehingga ini, sejumlah 60 cabang PKR telah selesai bermesyuarat.

6.05pm Naib presiden PKR, Azmin Ali memperolehi pencalonan ke-31 daripada cabang Ipoh Timur, Perak, untuk bertanding jawatan timbalan presiden.

Cabang itu turut mencalon mengekalkan Datuk Seri Dr Wan Aziah Wan Ismail bagi jawatan presiden.

Untuk naib presiden pula, Ipoh Timur mencalonkan naib presiden Lee Boon Chye; timbalan ketua menteri Pulau Pinang, Datuk Dr Mansor Othman; ahli parlimen Kuantan, Fuziah Salleh dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Sehingga ini, sejumlah 59 cabang PKR telah selesai bermesyuarat.

5.15pm Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim mendapatkan pencalonan ke-17 dari cabang PKR Tangga Batu, Melaka.

Cabang itu mencalon mengekalkan Datuk Seri Dr Wan Aziah Wan Ismail bagi jawatan presiden.

Untuk naib presiden pula, Bukit Katil mencalonkan pengerusi PKR Perak, Mustaffa Kamil Ayub, pengarah penerangan Selangor, Dr Badrul Amin Baharom; ketua AMK, Shamsul Iskandar Md Akin; dan pengarah strategik PKR, Tian Chua.

Bagi hari ini, Zaid sehingga ini mendapat tambahan tujuh pencalonan, naib presiden Azmin Ali (tambahan dua) dan pengerusi PKR Perak, Mustaffa Kamil Ayub bertambah satu.

Turut mendapat pencalonan bagi jawatan timbalan presiden ialah pengarah strategik PKR, Tian Chua (2); Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (1) dan ahli parlimen Kuantan, Fuziah Salleh (1).

5.10pm Naib presiden PKR, Azmin Ali mendapat pencalonan ke-30 untuk bertanding jawatan timbalan presiden. Terbaru beliau mendapat pencalonan daripada cabang PKR Bukit Katil, Melaka.

Cabang itu mencalon mengekalkan Datuk Seri Dr Wan Aziah Wan Ismail bagi jawatan presiden.

Untuk naib presiden pula, Bukit Katil mencalonkan ketua AMK, Shamsul Iskandar Md Akin; ahli parlimen Kuantan, Fuziah Salleh; pengerusi PKR Johor, Datuk Dr Chua Jui Meng dan pengarah strategik PKR, Tian Chua.

4.45pm Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim mendapat dua lagi pencalonan - juga dari Pahang - untuk bertanding jawatan timbalan presiden.

Dengan ini, Zaid kini mengumpul 16 pencalonan.

Terbaru, Zaid mendapat pencalonan daripada cabang PKR Maran dan Temerloh.

Kedua-dua cabang tersebut juga mencalon mengekalkan Datuk Seri Dr Wan Aziah Wan Ismail bagi jawatan presiden.

Bagi jawatan naib presiden, Maran mencalonkan ahli parlimen Kuantan, Fuziah Salleh; ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar; pengerusi PKR Perak, Mustaffa Kamil Ayub dan pengerusi PKR Johor, Datuk Dr Chua Jui Meng.

Manakala Temerloh pula mencalonkan Mustaffa, Fuziah, naib presiden Amin Ali dan pengarah strategik PKR, Tian Chua.

Sehingga ini, Zaid memperolehi enam pencalonan hari ini, Azmin (1), pengarah strategik PKR, Tian Chua (1) dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (1).

Dengan itu, Tian sudah memperolehi dua pencalonan dan layak bertanding manakala Fuziah masih kekal dengan satu pencalonan.

Sehingga ini 56 cabang PKR sudah bermesyuarat.

4.00pm Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim dan pengerusi PKR Perak, Mustaffa Kamil Ayub masing-masing mendapatkan satu lagi pencalonan untuk jawatan timbalan presiden.

Zaid kini mengumpulkan 14 pencalonan manakala pencalonan bagi Mustaffa pula bertambah kepada tujuh.

Terbaru, Zaid mendapat pencalonan daripada cabang PKR Paya Besar Payang. Manakala satu lagi cabang PKR di Perak - Tambun - mencalonkan Mustaffa.

Sementara itu, Paya Besar dan Tambun masing-masing mencalonkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk mengekalkan jawatan presiden.

Bagai jawatan naib presiden, Paya Besar mencalonkan ahli parlimen Kuantan, Fuziah Salleh; naib presiden Azmin Ali; ahli parlimen Padang Serai, N Gobalakrishnan dan Mustaffa Kamil.

Tambun pula mencalonkan naib presiden, Lee Bon Chye; Dr Mohd Nor Manuty; ketua AMK, Shamsul Iskandar Md Akin; dan Gobalakrisnan.

3.45pm Pencalonan bagi penyelaras Pakatan Rakyat, Datuk Zaid Ibrahim untuk jawatan timbalan presiden PKR, meningkat tiga lagi kepada 13 pencalonan hari ini - kali ini dari cabang Batu Kawan dan Tasek Gelugor - kedua-duanya di Pulau Pinang dan Putatan, Sabah yang bermesyuarat hari ini.

Terbaru, beliau mendapat pencalonan dari cabang PKR Tasek Gelugor, Pulau Pinang yang bermesyuarat hari ini.

Bagi jawatan naib pula, cabang tersebut mencalonkan Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Datuk Dr Mansor Othman; ahli parlimen Padang Serai, N Gobalakrishnan; setiausaha agung PKR, Saifuddin Nasution dan naib presiden Azmin Ali.

Manakala cabang Permatang Pauh pula, seperti yang dijangkakan, telah mencalonkan naib presiden, Azmin Ali untuk bertanding jawatan timbalan presiden.

Dengan itu, Azmin kini mendapat 29 pencalonan. Permatang Pauh juga mencalonkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengekalkan jawatan presiden.

Bagi naib pula, Permatang Pauh mencalonkan, timbalan ketua menteri Pulau Pinang, Datuk Dr Mansor Othman; ketua AMK, Shamsul Iskandar Md Akin; naib presiden Lee Boon Chye dan exco kerajaan negeri Selangor, Dr Xavier Jayakumar.

Dengan tiga lagi tambahan sehingga ini, pencalonan Zaid yang juga pengerusi PKR Wilayah Persekutuan, meningkat kepada 13. Cabang Batu Kawan turut mencalonkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengekalkan jawatan presiden.

Bagi jawatan naib presiden, cabang itu mencalonkan ahli parlimen Kuantan Fuziah Salleh, timbalan ketua menteri Pulau Pinang Dr Mansor Othman, dan dua penyandang jawatan itu - Lee Boon Chye dan Sivarasa Rasiah.

Sementara itu, Putatan turut mencalonkan Wan Azizah untuk mengekalkan jawatan presiden manakala calon naib presiden pula ialah ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar; Datuk Dr Jeffrey Kitingan; ahli parlimen Padang Serai, N Gobalakrisnan dan ahli parlimen Kapar, S Manikavasagam.

Sementara itu, Masjid Tanah merupakan cabang PKR pertama yang mencalonkan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bertanding jawatan timbalan presiden.

Masjid Tanah turut mencalonkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk mengekalkan jawatan tersebut.

Bagi calon naib presiden pula, Masjid Tanah mencalonkan pengerusi PKR Perak, Mustaffa Kamil Ayub; Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Dr Mansor Othman; pengarah pilihan raya PKR, Fuziah Salleh dan pengerusi tetapi AMK, Yahya Shaari.

Sejumlah 36 cabang PKR bermesyuarat hari ini bagi memilih calon bertanding jawatan tertinggi parti itu, khususnya perebutan bagi jawatan timbalan presiden parti itu.

Jumlah itu terdiri daripada 10 cabang di Sabah, Perak (8), Pahang (7), Pulau Pinang (5), Melaka (4) dan Negeri Sembilan (2).

Selepas 50 cabang selesai bermesyuarat sehingga ini.

Calon timbalan presidenyang lain ialah pengerusi PKR Perak Mustafa Kamil Ayub yang memperolehi enam pencalonan, pengarah strategik Tian Chua (2) dan pengarah pilihan raya PKr, Fuziah Salleh mendapat satu pencalonan.

Tian mendapat pencalonan keduanya dari cabang Alor Gajah, Melaka yang bermesyuarat hari ini, dan sekaligus layak bertanding jawatan tersebut.

Cabang PKR mula bermesyuarat sejak Jumaat lalu dan kesemua cabang parti itu yang berjumlah lebih 200, dijadual selesai berbuat demikian sehingga 3 Oktober ini.

Pemilihan anggota Majlis Pimpinan Pusat akan berlangsung antara 31 Oktober dan 21 November melibatkan pemilihan langsung.

Pihak pengurusan parti menetapkan 10 Oktober ini sebagai tarikh akhir menerima pencalonan daripada cabang-cabang./Malaysiakini

MB SELANGOR DICALONKAN SEBAGAI TIMBALAN PRESIDEN PKR

Masjid Tanah calon Khalid tanding timbalan
Abdul Rahim Sabri
Sep 19, 10

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mendapat pencalonan pertama bertanding jawatan timbalan presiden PKR.

Beliau menerima pencalonan tersebut daripada cabang PKR Masjid Tanah yang bermesyuarat hari ini.

Khalid turut mendapat pencalonan naib presiden dari beberapa cabang PKR yang bermesyuarat sebelum ini, dan layak bertanding jawatan tersebut.

Manakala bagi calon presiden pula, Masjid Tanah mencalonkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk mengekalkan jawatan tersebut.

Bagi calon naib presiden pula, Masjid Tanah mencalonkan pengerusi PKR Perak, Mustaffa Kamil Ayub; Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Dr Mansor Othman; pengarah pilihan raya PKR, Fuziah Salleh dan pengerusi tetapi AMK, Yahya Shaari.

Sebanyak 51 cabang PKR telah selesai bermesyuarat sehingga ini./Malaysiakini

BENCI TAPI RINDU UMNO KEPADA PERKASA

Oleh: WFAUZDIN NS

BETAPA sayang dan kasihnya Umno terhadap Perkasa sebuah NGO yang kununnya amat prihatin akan nasib orang-orang Melayu. Meskipun baru-baru ini sebagaimana yang diumumkan oleh Umno di hadapan sekutu mereka dari parti-parti Komponen Bn, bahawa parti itu menolak Perkasa nampaknya gagal untuk direalisasikan. Terbaru, Presiden Umno sendiri menyebut bahawa Umno tidak memusuhi Perkasa.

Sesungguhnya kenyataan ini menunjukkan Umno berada di dalam keadaan dilema. "Ditelan mati mak, di luah mati ayah". Namun demikian, MCA dan Gerakan terutamanya melihat sahaja `sandiwara' Umno yang tidak tersusun itu. Umno kini benar-benar hilang punca sehinggakan mereka merasa gementar jua dengan `ugutan' Perkasa menjelang Pilihanraya Umum nanti. Tambahan pula, Tun Mahathir juga turut memberi amaran kepada Umno agar tidak menjauhi Perkasa sekiranya ingin memenangi pilihanraya.

Umno sememangnya terpengaruh dengan kata-kata Tun. Pemimpin Umno gagal untuk membuat keputusan sendiri. Mereka merasakan tanpa Perkasa, siapalah Umno. Meski pun Nazri Aziz dan KJ selaku Ketua Pemuda amat `anti' dengan Perkasa, tetapi Najib masih yakin Perkasa boleh digunakan untuk terus memberi jangka hayat kepada Umno.

Akhirnya nanti kita akan saksikan Umno akan terus dipinggirkan oleh rakan-rakan mereka di dalam MCA dan Gerakan terutamanya. Parti Komponen yang mempunyai pengaruh besar di dalam Bn ini tidak akan boleh bertahan lama melihat `sandiwara' Umno yang seperti `membuli' mereka. "Lain di mulut, lain di hati' dan `cakap tidak serupa bikin'. /wfauzdin.blogspot.com

NAIB PRESIDEN PKR - YB FUZIAH SALLEH PUNYAI HARAPAN CERAH

Oleh: WFAUZDIN NS

SATU-satunya calon unggul dari kalangan wanita PKR yang patut dinobatkan sebagai Naib Presiden PKR adalah Ahli Parlimen Kuantan iaitu YB Fuziah Salleh. Kewajaran memilih beliau bukan kerana beliau satu-satunya calon wanita yang bertanding di kerusi Naib Presiden, tetapi kebolehan serta ketokohan beliau sememangnya harus diakui.

Sehingga artikel ini ditulis, diberitakan pencalonan dari Cabang-Cabang PKR yang mencalonkan YB Fuziah Salleh sebagai Naib Presiden adalah sebanyak 62 pencalonan iaitu 85 % dari Cabang-Cabang yang telah membuat keputusan. Beliau juga memperolehi 1 pencalonan bagi jawatan Timbalan Presiden yang saya rasakan sudah pasti beliau menolak untuk dicalonkan ke jawatan No. 2 tersebut.

Setakat ini sokongan yang diberikan kepada Serikandi dari Pahang ini amat membanggakan, mudah-mudahan akan terus dikekalkan sehingga ke hari penentuan nanti. YB Fuziah sebelum ini telah diberi berbagai tugas dan tanggungjawab parti kepadanya dan beliau telah membuktikan segalanya dapat dilaksanakan dengan berkesan. Beliau juga telah membuktikan keupayaannya menjadi Ahli Parlimen yang sentiasa menjalankan amanah rakyat di kawasannya dengan adil dan ikhlas. Peranan yang telah dimainkan oleh YB Fuziah Salleh selaku Wakil Rakyat terutamanya di Pahang telah mendapat perhatian dari MB Pahang sendiri yang pernah memuji kehebatan MP Kuantan ini. Beliau seorang tokoh PKR yang tidak menimbulkan sebarang kontroversi di dalam parti dan sentiasa mematuhi arahan kepimpinan dan dasar parti.

Saya yakin, memilih YB Fuziah untuk salah satu kerusi Naib Presiden amat menguntungkan parti di samping membuktikan betapa PKR sentiasa memberi pengiktirafan kepada golongan wanita untuk bersama memperjuangkan nasib rakyat dan parti. Marilah kita bersama memberikan peluang kepada YB Fuziah Salleh untuk membuktikan bahawa wanita juga mampu menjadi barisan hadapan di dalam objektif kita menuju ke Putrajaya./wfauzdin.blogspot.com

AZMIN DAN EZAM, SIAPA NAIK SECARA TERHORMAT?

Oleh: WFAUZDIN NS

YB AZMIN setakat ini telah mendahului pencalunan bagi jawatan Timbalan Presiden PKR melebihi 30 pencalonan. Walau bagaimanapun, masih banyak cabang PKR yang masih belum diketahui pencalonan mereka bagi kerusi No. 2 tersebut. Namun, keyakinan ramai pihak bahawa YB azmin akan terus diberi pilihan untuk berganding bahu dengan DS Wan Azizah selaku Presiden parti.

Ezam Mohd Noor yang digelar `raja sesumpah' turut menaruh keyakinannya bahawa YB Azmin akan dipilih oleh ahli-ahli PKR sebagai Timbalan Presiden PKR. Di dalam laporan berita malam tadi, bekas Ketua AMK itu mengulas tentang pencalonan YB Azmin sebagai Timbalan Presiden PKR. Beliau seperti biasa tidak akan lekang menyebut darihal DS Anwar mahupun DS Wan Azizah. Beliau seperti sudah menjangka YB Azmin pasti dipilih oleh ahli-ahli PKR sebagai Timbalan Presiden PKR atas alasan kununnya MP Gombak tersebut mempunyai hubungan yang rapat dengan DS Anwar.

Ezam sebenarnya mungkin tidak tahu bahawa pemilihan kali ini tidak sama seperti pemilihan sewaktu beliau berada di dalam PKR dahulu. Pemilihan kali ini juga jauh berbeza dari pemilihan yang diamalkan oleh Umno berkurun lamanya. PKR satu-satunya parti yang berani mengamalkan demokrasi sebenar apabila menyerahkan keputusan memilih pemimpin kepada setiap satu kepala yang menyertai parti itu. Justeru itu, tidak timbul soal kemenangan seseorang calon itu adalah kerana seseorang atau pengaruh sesiapa. Bukan juga seperti Ezam yang tidak pernah bertanding pilihanraya atas nama Umno, tiada jawatan di dalam Umno, baru menyertai Umno tetapi dilantik sebagai Senator. Atas dasar apa? Beliau tidak dipilih oleh ahli-ahli Umno pun.

Maka, Ezam seharusnya malu untuk memberi ulasan terhadap YB Azmin bekas sahabatnya dahulu. YB Azmin dipilih sebagai Wakil Rakyat melalui pilihanraya, dipilih menjadi Naib Presiden PKR jawatannya sekarang ini pun melalui pemilihan parti dan kini beliau masih dicalonkan oleh ahli-ahli parti untuk jawatan yang lebih tinggi. Ahli-ahli PKR sendiri yang bakal menentukan jatuh bangunnya YB Azmin, begitu juga dengan lain-lain pemimpin. Ternyata pandangan dan komen Ezam jauh terpesong dan ini menunjukkan ada sedikit rasa `cemburu' atau `iti hati' raja sesumpah ini di atas kecemerlangan YB Azmin di dalam kerjaya politiknya.

Andainya demokrasi yang selama ini hebat diperjuangkan oleh Ezam, maka kita dapat lihat siapakah di antara YB Azmin dengan Ezam ini yang dinaikkan mengikut demokrasi sebenar. Jika Ezam merasa menyesal kerana meninggalkan PKR, beliau memang patut boleh menyesal. Ini adalah kerana hampir kesemua rakan-rakannya dahulu yang berada di dalam PKR kini berjaya. Ezam saya anggap masih tidak berjaya di dalam Umno kerana beliau dinaikkan secara `manja' sekali. Melucukan apabila terdapat ahli-ahli Umno yang menggelarnya sebagai `Pendekar' sedangkan `Pendekar' ini mendapat jawatan secara `percuma'./wfauzdin.blogspot.com

Ahad, 19 September 2010

TAHNIAH, YB AZAN ISMAIL DAN TENTUKAN KEMENANGAN YB FUZIAH SALLEH

Oleh: WFAUZDIN NS

Ahli Parlimen Indera Mahkota, merangkap Ketua Cabang di kawasan itu, YB Azan Ismail diberitakan memenangi kerusi Ketua Cabang PKR Indera Makota. Laporan dari Pahang Daily menyebut YB Azan berjaya menewaskan Sdr Razali Ismail dengan majoriti sekitar 35 undi yang masih belum disahkan semasa tulisan ini dibuat.

Cabang Indera Mahkota juga turut mencalonkan YB Azmin untuk merebut jawatan Timbalan Presiden PKR. YB Azan Ismail adalah pemimpin PKR Pahang yang suatu ketika pernah disebut di antara MP PKR yang akan melompat meninggalkan PKR. Namun ternyata berita itu palsu malah YB Azan diberi tugasan yang penting di dalam PKR setelah Pengerusi PKR Pahang diserahkan kepada Dato Fauzi. Di dalam Parlimen, YB Azan tidak pernah duduk diam dan beliau di antara MP Pembangkang yang lantang menimbukan beberapa isu besar.

Saya percaya, sikap beliau yang `Low Profile', tidak ego, mesra dengan semua menjadikan beliau tetap diberi kepercayaan untuk menerajui Cabang PKR Indera Mahkota. Saya masih ingat sewaktu saya hadir di dalam Majlis Perasmian Pejabat PKR Pahang yang baru di mana dirasmikan oleh DS Anwar, saya melihat sendiri bagaimana YB Azan begitu mesra dengan semua yang hadir. Beliau menghampiri hampir kesemua tetamu yang datang tidak kira peringkat mana sekali pun untuk berjabat tangan. Saya tidak pergi menemuinya, tetapi beliau sendiri datang menghulurkan tangan dengan senyuman walau pun beliau tidak mengenali saya. Begitu juga dengan tetamu-tetamu yang lain samada tua atau muda.

YB Azan juga tidak terlalu `protokol' atau dilihat seperti golongan `elit' di dalam mana-mana program yang dihadirinya. Sifat beliau ini sama juga seperti YB Fuziah Salleh Ahli Parlimen Kuantan. Saya juga berharap YB Fuziah Salleh akan dapat dipilih menduduki kerusi Naib Presiden kali ini. Beliau seorang pemimpin yang sentiasa bekerja kuat dan gigih sehinggakan pernah MB Pahang memuji peranan yang dimainkan oleh YB Fuziah Salleh selaku Wakil Rakyat di Pahang.

Inilah wajah atau sifat pemimpin yang perlu diperakui oleh semua ahli parti. Mereka tidak pernah merasakan diri mereka hebat atau ternama dengan kedudukan mereka sekarang. Mereka akur bahawa kerusi MP yang diwakilinya itu adalah amanah rakyat. Saya amat gembira apabila dikatakan pemilihan Cabang PKR Indera Mahkota berjalan dengan aman dan teratur. Semua calon yang bertanding serta penyokong masing-masing menerima keputusan pemilihan itu kerana pemilihan pemimpin di dalam PKR jauh lebih baik dan telus dari pemilihan dalam Umno.

Tahniah YB Azan, tahniah kepada semua ahli PKR Indera Mahkota dan selamat berjaya buat YB Fuziah Salleh./wfauzdin.blogspot.com

TIMB PRESIDEN PKR - AZMIN 13 , MUSTAFA KAMIL 6, ZAID 5 PENCALONAN

Timbalan presiden: Azmin pecut tinggalkan Zaid

Daripada 18 cabang yang telah mengadakan mesyuarat agung tahunan masing-masing, Naib Presiden PKR Azmin Ali kini terus memecut laju meninggalkan pencabar utamanya Datuk Zaid Ibrahim.

Menurut pemimpin-pemimpin cabang yang dihubungi Malaysiakini, Azmin yang juga ahli parlimen Gombak setakat ini mendapat 13 pencalonan - sembilan hari ini dan empat semalam.

Manakala pesaing terdekatnya Zaid Ibrahim yang juga penyelaras Pakatan Rakyat setakat ini mendapat lima pencalonan - dua cabang hari ini manakala tiga semalam.

Di samping kedua-dua tokoh heavyweight ini, seorang lagi naib presiden PKR Mustafa Kamil Ayub pula hari ini mula memasuki gelanggang apabila mendapat enam pencalonan.

Lima daripadanya diperoleh daripada Perak di mana beliau merupakan pengerusi perhubungannya. Ini bermakna, Mustafa Kamil kini memintas Zaid yang semalam mengekor rapat Azmin

Selain mereka, Pengarah Pilihan Raya PKR Fuziah Salleh dan Pengarah Strategik Tian Chua pula masih belum layak kerana hanya mendapat satu pencalonan, masing-masing di Genting Highland dan Pokok Sena.

Malaysiakini juga difahamkam Azmin turut mendapat pencalonan daripada Lipis, Sandakan, Kulim dan Bandar Baharu.

Sumber-sumber yang rapat dengan Azmin pula memaklumkan bahawa bekas setiausaha Anwar itu sudah mendapat sebanyak 18 pencalonan. Bagaimanapun setakat ini, kedua-dua maklumat itu belum dapat disahkan.

Berikut senarai cabang yang membuat pencalonan untuk jawatan berkenaan:

Azmin
Indera Mahkota, Raub, Tanah Merah Arau, Libaran, Silam, Kudat, Larut, Parit Buntar, Pasir Mas, Rantau Panjang, Langkawi dan Kubang Pasu.

Mustafa Kamil
Grik, Lenggong, Bagan Serai, Taiping, Sungai Siput dan Kuala Kedah.

Zaid
Jerantut, Padang Rengas, Kota Bharu, Tumpat dan Alor Setar.

Sumber: Malaysiakini