RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Rabu, 27 Februari 2019

KENAPA ANWAR SUDAH MULA AGRESIF TERHADAP PAS?

ANWAR MULA SERANG PAS KERANA PAS SUDAH MELAMPAU MENFITNAHNYA 
 


Sebelum ini amat susah kita melihat Anwar menyerang Pas walaupun hubungan Keadilan dengan Pas dah lama renggang kemudiannya putus. Walaupun di kalangan pimpinan Pas ramai yang menyerang Anwar, lekehkan dia dan merendah2kan isterinya, Wan Azizah, namun Anwar tetap bersabar.

Sewaktu PR bergolak dan Pas tarik diri dari PR, sewaktu awal PH mahu ditubuhkan, Anwar dari tembok penjara Sg Buluh masih berusaha agar Keadilan dan PH dapat memujuk dan membawa Pas bersama ke dalam PH. Begitulah sayangnya Anwar kepada Pas.

Tetapi mengapa sekarang nada Anwar kepada Pas berbeza? Tidak lain tidak bukan kerana Pas semakin melampau terhadapnya. Anwar adalah di antara tokoh utama dan faktor penting di dalam menaikkan Tun M sebagai PM selepas PH menang PRU14. PH tidak mungkin dapat membuat keputusan untuk mengangkat Tun M sebagai PM sekiranya Anwar tidak setuju. Anwar setuju untuk terima Tun M sebagai PM kerana beliau yakin Tun M sekarang bukan lagi Tun M dahulu yang beliau tentang. Tun M dahulu adalah Tun M yang berada dalam Umno. Tun M sekarang adalah Tun M yang menentang Umno sehingga Umno rebah ke bumi. Maka, sokongan Anwar kepada Tun M memang wajar dan tepat.

Mengapa Pas cuba menjadi batu api untuk memecahkan kesatuan kedua2 tokoh hebat ini? Tuduhan Pas bahawa Anwar merancang untuk menggulingkan Tun M adalah satu fitnah jahat yang tidak masuk akal langsung. Politik Pas yang menghalalkan fitnah demi parti mungkin pada mereka "halal" sebagaimana menipu.

Sebab itu Anwar tidak lagi boleh bersabar dengan Pas. Anwar mesti melawan Pas kerana Pas cuba untuk melemahkan PH. Hadi silap orang untuk berdepan dengan Anwar. Hadi tidak lah bijak untuk menipu Tun M dan Anwar. Hadi hanya boleh menipu dan tertipu dengan Umno sahaja.

Sila jawab pertanyaan apa yang Anwar katakan di bawah ini. Anwar tidak akan bertanya kalau Anwar tidak tahu jawapan sebenarnya. Cuma Anwar hanya mahu lihat sejauh mana Hadi mahu menipu lagi?

  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Presiden PKR hari ini mendesak PAS memberi penjelasan sama ada penyelesaian kes mahkamah di antara Abdul Hadi Awang dan editor Sarawak Report turut melibatkan bayaran lebih RM1 juta.

Anwar Ibrahim berkata wujud kenyataan tidak sekata di antara Abdul Hadi dan Clare Clare Rewcastle-Brown berhubung penyelesaian luar mahkamah saman tersebut.

"Saya nak tanya dan dapat kepastian, apakah ada bayaran yang diberi pada Clare dari pas? Lebih daripada RM1juta, boleh tak disahkan?" katanya pada sidang media selepas memberikan ucapan di Sidang Kemuncak Perniagaan dan Pelaburan Antarabangsa Pulau Pinang di George Town, Pulau Pinang./MKINI