RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

Rabu, 25 Januari 2017

APA PELIKNYA KALAU KIT SIANG MAHU BERBAIK DENGAN PAS?

DALAM PH, setakat ini hanya ada tiga parti iaitu Keadilan, Dap dan Amanah.

Apa saja keputusan PH, ianya adalah keputusan bersama ketiga2 parti. 

Seawal penubuhan PH, ketiga2 parti ini bersetuju untuk sebarang usaha mengajak Pas agar bersama di dalam barisan Pembangkang untuk menentang Umno/Bn. Ertinya, Keadilan mahupun Dap dan Amanah tidak pernah memuktamadkan putus hubungan dengan Pas sehingga ke hari ini.

Ertikata lain, setakat ini sebarang usaha samada dari pimpinan Keadilan, Dap atau Amanah untuk mengajak Pas bersama masih terbuka. Apabila ada usaha dari beberapa pimpinan Keadilan untuk 'berbaik' dengan Pas, walaupun ditentang kuat oleh segelintir para penyokong PH, ianya masih dlm lingkungan dibenarkan oleh PH. Begitu juga ada usaha dari pimpinan Amanah Kelantan sebelum ini, kemudian usaha oleh YB Khalid Samad juga dari Amanah yg mencadangkan formula bagi membabitkan Pas sebagai rakan untuk melawan Umno/Bn, meskipun ditentang kuat juga oleh segelintir para penyokong PH, namun tindakan mereka itu masih dlm lingkungan yg dibenarkan oleh PH.

Jadi, apa peliknya kalau Lim Kit Siang pula tawarkan perdamaian dgn Pas? Bukankah masih di dalam lingkungan yg dibenarkan di dlm PH? Kalau ada yg peliknya hanyalah satu iaitu bagaimana seorang pemimpin yg dituduh sbg 'Kafir Harbi' ini adalah yg mula2 mahu kpd perdamaian? Sepatutnya Islam yg memulakan sebarang perdamaian. Itu mungkin pelik.   Lagipun, apa yang dperkatakan oleh Kit Siang itu sebagai cabaran kepada Pas samada mereka benar-benar mahu melawan rejim Umno/Bn.  Tiada cara lain untuk menjatuhkan Umno/Bn kecuali semua Pembangkang berpakat dan Kit Siang memulakan perdamaian ini bila memikirkan hasrat tersebut.  Jika Pas menolak, ertinya Pas mahu Umno/Bn menang.  Itu sahaja.  Kit Siang tawarkan perdamaian bukan bermakna Dap ada buat salah kepada Pas.

Sekarang, kita lega kerana kesemua parti dlm PH telah pun berusaha untuk yg terbaik bagi mengelakkan pertembungan untuk melawan rejim zalim. Seandainya masih ditolak, rakyat akan melihat dan menilai sendiri pihak mana yg mahu meneruskan kesinambungan kezaliman Umno/Bn.

Kita menuntut agar PH tidak mengambil masa terlalu lama untuk berusaha mengajak orang lain bersama. Tentu ada hikmahnya jika kita gagal untuk menyatukan mereka dengan kita.