RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Ahad, 11 Disember 2016

MP KUANTAN TIDAK PERLU POHON MAAF KEPADA KEEGOAN MEREKA

MP KUANTAN, YB Fuziah Salleh (Kak Gee) kini menjadi sasaran Pas Kuantan pula.  Komentar beliau berkaitan Himpunan Solidariti terhadap Rohingya yang disertai oleh PM, Najib Razak, Zahid Hamidi, Hadi Awang, Ustaz Tuan Ibrahim, Pemuda Umno, Pemuda Pas, anggota-anggota Kabinet, pimpinan Pas serta majoriti ahli-ahli Umno dan beberapa ahli Pas di samping ribuan warga Rohingya dianggap oleh Pas Kuantan sebagai menghina pimpinan mereka.

Adakah status yang dicatatkan oleh Kak Gee seperti di bawah ini menghina pimpinan Pas apabila mereka sendiri terjebak dengan 'game' Najib?  Kak Gee mencatatkan;

" Eksekutif paling berkuasa dlm negara ialah seorang Perdana Menteri. !!

Dia boleh pilih untuk putuskan hubungan diplomatik dgn Myanmar. Hantar pulang Ambassador Myanmar di Malaysia contohnya. 

Dia boleh pilih untuk beri tekanan kpd United Nations untuk masuk dan bantu warga Rohingya.
Dia boleh gerakkan OIC. 

Dia boleh gesa negara ASEAN untuk tekan kerajaan Myanmar supaya tidak membisu dlm isu Rohingya.

Dia juga boleh minta persatuan ulama sedunia untuk bersuara.
Dia boleh mintak rakyat Malaysia ramai2 menekan Aung San Su Kyi melalui petition rakyat.
Dan dia boleh buat dasar Boycott Myanmar. 

Tapi MO1 negara kita ni pilih untuk berhimpun secara aman!!!
Tak pernah ada pihak kerajaan dimana2 dlm dunia tunjuk perasan dlm negara dia sendiri ...kerana pihak kerajaan ada KUASA untuk berbuat sesuatu .. they ARE in the position to DO Something! 


Susah betul saya nak faham Politik Matang yg ni !!! " (FB 05 Dis 16)
Di dalam status lain yang sama, Kak Gee mengulas kenyataan Us Tuan Ibrahim yang menyatakan bahawa Pas tidak akan bekerjasama dengan Umno kerana Umno tidak akan serah Kerusi kepada Pas dan Pas juga tidak akan serah Kerusi kepada Umno.  Us Tuan juga mengulas tentang betapa pentingnya 'Satu lawan satu".

Ulasan Kak Gee berbunyi;

"Umno tidak akan beri kerusi kepada PAS & PAS tidak akan beri kerusi kpd Umno - Bab ini Saya setuju dgn TITM.
( Tapi kalau Pas lawan 3 penjuru bagaimana pulak? Adakah itu bermaksud Pas bersaing dgn Umno dan bersaing juga dgn party lain yg juga bersaing dgn Umno? Bila pecah undi siapa yg untung? Ermm 🤔
Nak dengar juga pendapat TITM dlm hal ni )"  

Adakah ini kenyataan Kak Gee yang Pas Kuantan merasakan menghina pimpinan mereka sehingga Pas Kuantan meminta Kak Gee memohon maaf atau Pas Kuantan tidak akan menjalinkan sebarang kerjasama dengan Keadilan Kuantan?  Apakah sebelum ini Pas Kuantan atau YDPnya yang juga PJ Pas Pahang dan Adun Tg Lumpur, YB Us Rosli tidak pernah bercakap tentang Keadilan?  Bahkan di dalam kuliah beliau pun Ustaz ini selalu sentuh Keadilan, Amanah dan Dap.  Di dalam kuliahnya pun Ustaz ini pernah ugut Keadilan, jika Amanah bertanding di Kerusi Pas, maka Pas akan bertanding di Kerusi Keadilan.  Ada mana-mana pimpinan Keadilan yang mendesak beliau minta maaf?  

Pada aku, komen Kak Gee itu betul dan tepat.  Jika Pas merasakan komen itu tidak betul, sila tegur dan beri hujah yang betul.  Mengapa perlu ada ugutan dan menunjukkan sikap ego?  Sebenarnya kerjasama dan hubungan Keadilan Kuantan dan Pas Kuantan sudah lama dingin.  Soal mahu hentikan kerjasama itu tidak memberi apa-apa makna di dalam keadaan kerjasama yang tidak lagi wujud.  Masing-masing sudah lama membuat hal masing-masing. 

Aku tabik dengan Kak Gee yang tidak melatah dengan ugutan Pas Kuantan itu.  Teruskan dengan tugas dan tanggungjawab sebagai MP yang dipilih oleh rakyat.  Penduduk mengenali Kak Gee seorang wanita yang kuat bekerja, walaupun satu ketika berada agak lama di katil hospital namun kembali berjuang membela nasib rakyat.  Beliau seorang MP yang aktif di Parlimen dan aktif di kawasannya.  Banyak permasalahan khususnya di Kuantan telah berjaya beliau bawa ke Parlimen. 

Biarkan rakyat menentukan parti manakah yang konsisten menentang kezaliman Umno/Bn dan parti manakah yang telah menggembirakan Umno/Bn iaitu parti yang semakin menghampiri ajalnya.