RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Jumaat, 18 Oktober 2013

KALIMAH ALLAH - SAYANG NAMA ALLAH TAPI LANGGAR PERINTAH ALLAH? PUAK SIAPA INI?

ISU kalimah Allah mula dihangatkan semula.  Kita sudah banyak kali ikuti penjelasan daripada beberapa tokoh agama yang bukan dari golongan 'terompah kayu', mereka berpendapat Orang-orang bukan Islam boleh gunakan kalimah Allah asalkan tidak disalahgunakan.  

Jika seseorang Non Muslim berkata kepada kita, "InsyaAllah, saya akan jumpa awak nanti".  Adakah kita mesti marahinya?  Adakah dia menghina kalimah Allah tersebut?  Andaikata ketika kita sedang sakit, rakan kita Non Muslim datang berziarah dan berkata, " Saya harap Tuhan Alla (Allah) akan sembuhkan penyakit awak", Adakah kita mesti marahi beliau dan mahukan beliau menggantikan kalimah Allah itu kepada Tuhannya?  Adakah beliau menghina nama Allah?

Tetapi, seandainya Non Muslim itu menyebut, "Allah" itu banyak anak...., "Allah" itu adalah patung ini...atau dia sebut "Allah" itu lah yang saya sembah sambil menunjukkan ke arah patung umpamanya, Maka jelas itu adalah bersalahan kerana menggunakan kalimah "Allah" secara yang tidak betul atau salah dengan sifat Allah yang sebenar.  Maka, waktu itu tindakan boleh diambil kerana menghina nama Allah, kecuali ia menterjemahkan kepada "God' Tuhan yang mereka yakini.

Inilah yang difahamkan daripada beberapa golongan Ulamak yang bukan daripada Ulamak "Terompah Kayu".  Seandainya Kerajaan merasa perlu mencegah Non Muslim daripada mengguna pakai terus nama Allah samada dari segi percakapan atau terjemehan kitab mereka, tindakan itu mestilah dibuat tanpa ada kecuali di mana-mana termasuk Sabah dan Sarawak.  Jika ada terkecuali, maka Non Muslim akan melihat agama kita tidak konsisten di dalam hukum hakam dan ini juga adalah perbuatan yang menghina agama Islam sendiri.  

Pelik bin ajaib kerana hanya di negara ini sahaja yang menjadi masalah berkaitan isu ini.  Ini adalah kerana unsur-unsur politik dan terdapat agenda perkauman dan sentimen agama cuba dimainkan oleh pihak-pihak yang mahu menonjolkan diri mereka kononnya mereka pejuang agama.  Kita tahu siapakah golongan ini.  Golongan inilah yang sebenarnya banyak menghina ugama sendiri bahkan isteri mereka sendiri tidak menutup aurat, bagaimana mereka mahu bercakap soal Kalimah Allah?  Kalimah Allah mereka sayangi kononnya, tetapi perintah Allah mereka tidak peduli.

Isnin, 14 Oktober 2013

PERLUKAH TANTAWI DITENTANG?

ADA suara-suara mahu agar Ketua Dewan Pemuda PAS dicabar di dalam Muktamar PAS akan datang.  Ertinya, ada yang tidak berpuas hati dengan peranan Us Nasruddin Tantawi sebagai Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat.  Mengapa?

Aku hanya dapat rasakan satu saja sebab mengapa Us Nasruddin perlu ditentang pada fikiran mereka.  Sebabnya beliau dilihat kurang agresif atau tidak bersifat radikal yang sepatutnya ada pada seorang Ketua yang memimpin orang muda apatah lagi yang memperjuangkan dasar Islam. Beliau tidak seperti pemuda di era Mahfuz Omar atau sekurang-kurangnya menyamai pemuda di zaman Salahuddin Ayub.  Us Nasruddin lebih dilihat seperti Ketua Dewan Ulamak, dan memang pun diakui beliau salah seorang yang boleh dikategorikan sebagai Ulamak.

Salahkah Ulamak muda memimpin orang muda?  Jawapannya tentu baik sekali anak muda dipimpin oleh Ulamak kerana sesiapa sahaja yang berdamping dengan Ulamak tentu akan mendapat faedah dan manafaatnya.  Kepimpinan Ulamak memang baik, tetapi Ulamak yang hebat adalah Ulamak yang menanamkan sifat berani kepada para pengikutnya.  Apabila mendengar sahaja ada sekumpulan manusia yang ingin bangkit menentang kemungkaran mahuoun kezaliman, Ulamak yang memimpin pemuda haruslah menyahut panggilan ini dan berada di saf hadapan.  Mungkin inilah yang mereka rasakan tiada pada Us Nasruddin Tantawi.  

Sehubungan itu, mereka beranggapan Ketua Dewan Pemuda PAS perlu diganti.  Siapakah yang layak memikul tugas ini ?  Apakah memadai Ketua Dewan Pemuda PAS ini hanya tahu berdemo atau memberontak sahaja?  Rasanya jika begitu, PAS tidak perlu tukar Us Nasruddin Tantawi, cumanya Us Nasruddin perlu tukar stail sahaja.  Yang lain, semuanya dah cukup pada beliau.