RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Sabtu, 23 Oktober 2010

AHLI PARLIMEN PUN BOLEH HILANG ?

MP Kota Samarahan Hilang : Satu Lagi Pilihan Raya Kecil?

KUALA LUMPUR 22 OKT- Desas desus bertiup kencang di negeri Bumi Kenyalang berhubung keberadaan anak Ketua Menteri, Sulaiman Abdul Rahman Taib yang tidak kelihatan dikhalayak ramai sejak bulan Ramadan lalu.

Misteri 'kehilangannya' menimbulkan pelbagai spekulasi terutamanya dalam blog dan internet.

Antara berita angin yang tersebar luas di Sarawak ialah kemungkinan Sulaiman akan meletak jawatan sebagai Ahli Parlimen Kota Samarahan dan seterusnya membuka laluan kepada pilihan raya kecil, yang kedua di Sarawak selepas Sibu sejak Pilihan Raya Umum 2008.

Malah laman web sarawakreport yang sentiasa mendedahkan mengenai kekayaan Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan keluarga, kaum kerabat serta kroni mereka mendakwa Sulaiman kini mendapat rawatan di Kanada (ada yang mengatakan di Australia) bagi mengubati penyakit 'gaya hidup' dan keadaan kesihatan beliau dikatakan dari 'membimbangkan' hingga ke 'tenat'.

Bagaimana pun persoalan yang lebih penting ke mana Sulaiman pergi menghilang sehingga rakan Dewan Rakyat, Charles Santiago daripada Pakatan Rakyat

mewakili DAP mengatakan beliau akan cuba mendapatkan jawapan Speaker Dewan Rakyat semasa sesi soal jawab nanti.

Beliau dikatakan tidak pernah sekali hadir pada persidangan Parlimen lalu lantas menimbulkan pertanyaan dikalangan anggota Dewan Rakyat yang lain.

Sulaiman adalah Ahli Parlimen Samarahan, memenangi kerusi tersebut pada Pilihan Raya Umum 2008 lalu dan terus dilantik oleh Perdana Menteri sebagai Timbalan Menteri Pelancongan.

Kritikan dalam media terhadap sikap beliau yang tidak menunjukkan minat di dalam tugas kementerian akhirnya membawa kepada perletakan jawatan Sulaiman pada Disember tahun lepas.

Alasan yang diberikan oleh ayahnya adalah kerana Sulaiman masih bersedih atas kematian ibunya, Puan Sri Laila Taib pada 29 April 2009.

Ketika dihubungi, Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Negeri Sarawak, Baru Bian mendakwa Sulaiman telah tidak kelihatan di kawasan pengundinya sejak Jun 2009.

"Kami pun tidak tahu apa sebenarnya yang terjadi kepada beliau. Apa yang kami dengar hanyalah khabar angin bahawa beliau sakit," kata Baru.

Setiausaha MPN Sarawak, Abang Zulkifli Abang Engkeh pula berkata penduduk di Kota Samarahan sudah mula meungut disebabkan ketiadaan wakil rakyat mereka sekurang-kurangnya sejal tujuh bulan lalu.

"Sesuatu perlu dilakukan. Tidak adil bagi rakyat yang memilih beliau tetapi tidak mendapat perkhidmatan darinya. Parlimen juga harus berbuat sesuatu," kata Abang Zulkifli. -Suara Keadilan

APABILA SDR SHAMSUL `BERTIKAM' DENGAN CHEGU BARD

Oleh: Mandor

NAMPAKNYA kemaraan Chegu Bard untuk duduk dikerusi Ketua AMK seperti tidak dapat dihalang lagi. Di mana-mana terdengar cerita betapa anak muda dari Rembau ini memang wajar diangkat menjadi pemimpin golongan muda di dalam PKR. Bukan kerana Sdr Shamsul Iskandar tidak baik, tetapi zaman beliau sudah ke penghujungnya dan beliau sebenarnya lebih layak untuk naik setingkat lagi menduduki kerusi Naib Presiden PKR.

Buktinya, pencalonan yang diterima oleh Sdr Shamsul untuk kerusi Naib Presiden adalah tinggi di belakang YB Fuziah Salleh. Namun, Sdr Shamsul tidak `menghormati' kepercayaan yang telah diberikan oleh Cabang-Cabang yang mencalonkannya. Beliau mengambil langkah undur ke belakang disaat tenaga beliau diperlukan di barisan hadapan. Tindakan ini sedikit sebanyak `menganggu' mood ahli-ahli yang mahu melihat Sdr Shamsul membimbing Chegu Bard di barisan hadapan dan bukannya ingin melihat Sdr Shamsul `menghunus keris' terhadap Chegu Bard.

Buat Chegu Bard pula, selangkah kaki memasuki gelanggang, pantang pendekar berundur. Misi memperjuangkan reformasi samada di jalanan atau tidak mesti diteruskan. Saya yakin, meskipun jika Nurul Izzah yang memasuki gelanggang untuk berdepan dengan Chegu Bard, anak muda Rembau ini tidak akan berganjak walau setapak. Kita cukup kenal dengan Chegu Bard./mandor.blogspot.com

ULARMAK MUDA DALAM UMNO MULA TERPALIT `NAJIS' DALAM `TONG NAJIS'

Oleh: WFAUZDIN NS

AKHIRNYA Pembangkang terutamanya PAS yang kena belasah oleh `Ularmak Muda' Umno apabila PAS mengkritik dan menentang penganjuran `Festival Busana Islam' (IFF) yang melibatkan bini Najib si Rosmah. Seperti yang kita jangkakan, `ularmak' Umno ini menyalahkan PAS kerana `tidak tarik tangan' si Rosmah dan `menasihat' beliau. Itulah yang Islam ajar, kata si `ularmak' ini. Baca sini.

Bukan salah si Rosmah, katanya. Si Rosmah hanya `Penaung', yang salah `Penganjur'. Lihatlah betapa `ularmak' ini mempertahankan si Rosmah. Beliau mengaku tidak bersetuju penganjuran itu dikaitkan dengan Islam, tetapi untuk menunjukkan `ularmak' ini tidak bersetuju, maka disebutlah sang Rosmah `tidak bersalah' kerana dia hanya `Penaung'. Jika begitu hukumnya, bolehlah kita menjadi `Penaung' syarikat Judi, kilang arak dan pelacuran kot.

`Ularmak' muda yang duduk dalam `tong najis' cuba untuk mencuci najis di dalam tong berkenaan. Awal mula kita sudah lihat bagaimana najis terpalit di sebahagian tubuhnya. Pecayalah, tidak lama lagi seluruh tubuh si `ularmak' ini dipenuhi najis. Siapa di antara mereka sekarang sedang `menarik tangan' si Rosmah dan memberikan nasihat umpama si bapa beri nasihat kepada anak yang belum `mumayyiz'. Cubalah, jika ada keberanian `ularmak' itu untuk mendekati Rosmah, jauh sekali untuk menasihatinya.

Pendekatan PAS waktu ini amat lembut untuk menegur bini Najib yang semakin jauh terpesong itu. Cara demontrasi aman dan menghantar memorandum itu kasar sangatkah? Mana lebih kasar dengan semburan air kimia atau belantan di kepala oleh FRU? Beranikah `ularmak' ini memberi jaminan bahawa Rosmah bersedia untuk menerima tazkirah dari PAS tentang isu ini? Jika ada jaminan, saya percaya PAS sanggup bersemuka dengan Rosmah malahan lakinya Najib itu. Kalau `ularmak' dalam Umno itu pun tidak dapat mendekati Rosmah dan menasihatinya, masakan PAS dapat berbuat demikian. Jika `ularmak' muda itu sudah pun berjumpa Rosmah, mengapa Rosmah tidak mematuhi nasihat dari `ularmak' muda itu?

Nampaknya memang jelas, tepat seperti yang kita jangkakan bahawa kehadiran `ularmak' muda di dalam Umno hanyalah untuk mempertahankan sang Rosmah. Di dalam perhimpunan Umno di PWTC, di depan Najib, mereka mempertahankan Rosmah. Oleh itu, apa lagi ahli-ahli Umno mahu tunggu? Siapa lagi yang mereka boleh harapkan untuk membela Islam di dalam Umno? Jika mereka benar-benar cintakan Islam, mereka wajib keluar dari Umno sertamerta./wfauzdin.blogspot.com

S/AKHIR KEDUA - KELANTAN MESTI BALAS JASA KEDAH

Oleh: WFAUZDIN NS

MALAM ini adalah penentuan siapakah pasukan yang akan mara ke perlawanan akhir Bola Sepak Piala Malaysia. Di Kota Bharu, Kelantan akan menyambut tetamunya dari negeri jelapang padi iaitu Kedah Darul Aman setelah Kelantan dilayani dengan baik di Alor Star Rabu lalu. Manakala, Negeri Sembilan akan bertemu dengan Johor FC sebagai misi balas dendam kekalahan negeri Perpatih itu 0 - 1 di tangan kelab berkenaan Rabu lalu di Paroi.

Saya lebih tertarik dengan pertemuan Kelantan - Kedah malam ini di Stadium Sultan Muhammad Ke IV, Kota Bharu. Satu pertemuan menarik dan pastinya sengit di antara kedua-dua pasukan di bawah negeri pemerintahan PAS tersebut. Keputusan seri tanpa jaringan di Alor Star Rabu lalu sedikit memberi peluang kepada Kelantan, namun Kedah hanya perlu menang 1 - 0 atau setidak-tidaknya keputusan 1 - 1 untuk Kedah melangkah ke Final.

Di Alor Star, Kelantan telah membuktikan bahawa penyokong-penyokong setia mereka tidak `segedebe' yang didakwa. Tahniah kepada Kedah kerana melayani tetamu dari negeri Che Siti Wan Kembang itu begitu baik sekali sehingga ke wisil penamat, perlawanan berjalan dengan amat baik sekali. Inilah `budi' yang mesti dibalas oleh penyokong-penyokong Kelantan. Adalah diharapkan penyokong-penyokong fanatik Kelantan akan melayani kunjungan Kedah di atas semangat kesukanan yang tinggi.

Hiasilah seluruh stadium dengan bendera negeri masing-masing. Tentunya lebih meriah dan menarik lagi jika kedua-dua penyokong Kelantan dan Kedah membawa mengibarkan bendera bulan sebagai tanda `kita bersaudara dan kita seperjuangan'. Bendera bulan yang dapat memenuhi stadium di Kota Bharu nanti sedikit sebanyak sebagai pembekal semangat kepada rakyat Kelantan yang akan berjuang pula di PRK Dun Galas. Tidak salah juga jika para penyokong yang hadir untuk mengibarkan bendera berlambangkan keris tanpa sarung itu untuk menunjukkan sukan ini mempunyai latar belakang politik yang berbeza tetapi boleh bersama di dalam satu stadium. Apa yang penting, tiada provokasi seperti kebiasaannya di dalam hari penamaan calon pilihanraya.

Seperti di Alor Star Rabu lalu, stadium dipenuhi dengan bendera negeri dan juga bendera bulan. Mungkin inilah salah satu faktor `melembut'kan sedikit hati penyokong-penyokong Kelantan yang datang. Kali ini, penuhilah stadium di Kota Bharu dengan `cahaya rembulan'. Secara peribadi, saya yakin Kelantan akan melangkah ke Final. Siapakah lawannya nanti? Saya percaya Negeri Sembilan bersedia menanti Kelantan di Final nanti. Selamat Berjuang./wfauzdin.blogspot.com

Gugur kes liwat Anwar jika mahu tarik pelabur

Dzulfikar Mashoor

KUALA LUMPUR, 22 Okt: Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamarudin Jaffar mencadangkan dakwaan liwat ke atas Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim digugurkan demi memulihkan semula persepsi pelabur asing pada prospek ekonomi negara.

Beliau berkata demikian sebagai mempertegas pandangan Richard Branson, jutawan dan pengasas Kumpulan Virgin pada hujung bulan lalu di Program Tranformasi 10 Tahun Ekonomi Malaysia, ibu negara.

"Dalam satu majlis rasmi kerajaan Malaysia, yang dituanrumahkan Mida (Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia), yang dirasmikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak; Richard Branson sebagai pengucap utama telah mengatakan bahawa nama Malaysia menjadi buruk disebabkan kes liwat ini.

"Dia (Richard Branson) kata kes ini menjadi penghalang pada pelaburan asing dan gugurkan saja kes ini dari mahkamah," ujarnya kepada Harakahdaily.

Menurut beliau, penegasan Richard itu sekaligus memberi isyarat bahawa dakwaan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Mahathir kononnya politik pihak pembangkang sebagai punca pelabur asing lari dari Malaysia adalah dakwaan yang tidak berasas.

Dalam nada yang sinikal, AJK PAS Pusat itu turut mencadangkan Mukhriz menuduh Richard sebagai agen terbaru yang diupah oleh pembangkang untuk memburuk-burukkan prospek pelaburan di tanah air.

"Richard Branson takkan pemimpin pembangkang di Malaysia, Richard Branson takkan pembangkang yang bayar," ujarnya sambil tersenyum.

"Dia (Richard) seorang jutawan antarabangsa, dia bercakap bebas sudah tentu demi kepentingan dan prospek multi perdagangannya."

Beliau turut menafikan laporan berita media arus perdana, kononnya tindakan Anwar berpidato di Parlimen Republik Indonesia pada 12 Oktober lalu mengakibatkan pelabur asing meninggalkan negara.

"Pemimpin Umno lupa bahawa pemimpin pembangkang cakap begitu juga di dalam negara, tapi media arus perdana tidak bawa (melaporkannya).

"Apabila kita bercakap di luar negara, di Jakarta seperti baru-baru ini, media mereka bebas (dan) media mereka melaporkan apa yang kita cakap, maka jadilah beritanya," ujarnya lagi.

Channel News Asia pada 28 September melaporkan, Branson mendesak pentadbiran Najib menggugurkan kes itu kerana secara fundamentalnya adalah salah.

"Saya harap kes ini dapat digugurkan. Kes ini secara fundamentalnya salah dan tidak membuatkan Malaysia dilihat baik dalam peta dunia," ujarnya./Malaysiakini

JOM JOIN FB INI TANDA ANDA MENENTANG MENARA 100 TINGKAT IDAMAN NAJIB

Penyokong Facebook anti-menara melepasi 100,000
Okt 22, 10

Sebuah laman Facebook untuk membantah rancangan pembinaan menara 'Warisan Merdeka' setinggi 100 tingkat di ibunegara, mendapat sokongan lebih 100,000 peminat dalam masa tidak sampai seminggu.

Laman '1M Malaysia Reject 100-story Mega Tower' yang diwujudkan Sabtu lalu - sehari selepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan projek bernilai RM5 bilion itu dalam ucapan bajet 2011 - telah mengumpulkan 101,327 penyokong sehingga jam 9.50 malam ini.

Ia mensasarkan satu juta penyokong dalam beberapa minggu akan dataang.

Pertambahan jumlah penyokong itu merupakan petunjuk peningkatan kritikan rakyat Malaysia yang mahu wang tersebut dibelanjakan untuk tujuan lain.

Bangunan Warisan Merdeka' itu akan menjadi menara tertinggi di Malaysia, jauh melebihi ikon Petronas - Menara Berkembar setinggi 88 tingkat yang siap dibina pada 1998 - dan pernah menjadi yang tertinggi di dunia.

Dua hari lalu, pencipta laman tersebut, yang tidak mahu namanya disiarkan, menuduh Facebook menyekat akses ke laman tersebut.

Mereka mengatakan disekat daripada meletakkan sebarang mesej.

Bagaimanapun, akses mereka dipulihkan setelah laman itu dikategorikan semula oleh Facebook sebagai laman komuniti dan bukannya laman peminat.

Menurut Facebook, laman peminat hanya boleh mewakili individu, jenama atau organisasi tertentu.

Tetapi pemilik laman anti-menara itu bertegas bahawa mereka memang dari mula lagi, telah mendaftarkannya sebagai laman komuniti.

Dua laman Facebook pro-menara

Sementara itu, terdapat dua laman Facebook pro-menara - 'Kami Sokong Menara Warisan' - dengan 251 penyokong, dan 'I See the Benefits of PNB's 100-story Tower' dengan 38 penyokong.

Rancangan untuk projek mega itu, yang akan dibina dan dibiayai oleh syarikat kaitan kerajaan - Permodalan Nasional Bhd (PNB) - terdiri daripada tiga fasa dan dijadual siap pada 2020./Malaysiakini

Jumaat, 22 Oktober 2010

KALAU MAHU SOKONG ZAID PUN, JANGAN SAMPAI SAMAKAN PKR DENGAN UMNO

Oleh: Mandor

ZAID punya pasal ada pulak member kita kata PKR sudah macam Umno. Kununnya PKR tidak beri keadilan pada Zaid. PKR tuduh Zaid ejen Umno bila Zaid kritik pemimpin PKR. Banyak lagi lah dakwaan puak-puak yang sokong Zaid Ibrahim tu. Benarkah PKR sama seperti Umno? Jika benar, aku pun tak sokong PKR tapi bukan nak sokong Umno tapi aku masuk PAS terus.

Cakap pasal Zaid ini, yang dok kata kat Zaid tu bukan suara rasmi PKR, tetapi suara dari beberapa ahli atau pimpinan PKR yang melihat Zaid pun seperti Umno cara politiknya. PKR sudah beri lampu hijau Zaid masuk bertanding walaupun sebelum itu Zaid dok kata macam-macam kat Ketua Umum PKR, Presiden dan Timbalan Presiden PKR. Ketua Umum status sama seperti ahli biasa PKR, Presiden PKR umpama `boneka' dan Timbalan Presiden PKR `nyanyu' (nyanyuk). Itu semua terbit dari mulut Zaid yang bersopan santun itu. Itu kritikkah atau tidak, aku tak tau lah.

Tetapi bila Zaid bercakap begitu, dia ingat semua pemimpin dan ahli PKR boleh terima cakap dia apatah lagi Zaid tidak membawa sebarang fakta dan bukti. Bahkan Zaid tidak membuat sebarang laporan kepada pihak yang berkenaan di dalam parti. Itu semua Zaid hebahkan dalam media. Zaid juga berkata beliau tidak peduli arahan parti supaya memboikot akhbar Utusan setelah Zaid diwawancara oleh akhbar milik Umno itu. Itu pun PKR tidak ambil tindakan pada Zaid kerana PKR bukan seperti Umno. Siapa kata PKR seperti Umno?

Kalau Zaid boleh hina dan kritik orang lain apatah lagi pemimpin utama partinya sendiri, apa standard Zaid tidak boleh dikritik oleh pemimpin serta ahli parti? Hebat sangatkah Zaid sehingga orang lain kena taat cakapnya? Soalnya siapa yang mulakan dahulu? Bila Zaid mulakan jangan marah jika orang lain mengikut rentaknya. Kita tidak kisah Zaid berbohong banyak kali, kerana PKR sentiasa buka pintu Zaid untuk masuk bertanding walaupun baru `dua hari' dalam parti. Dulu dia kata, tidak berminat merebut jawatan dalam parti. Kemudian, ingin merebut jawatan Timbalan Presiden. Kemudian lagi, sanggup undur diri jika Tan Sri Khalid bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR. Kemudiannya pula berkata, sedia undur diri jika Nurul Izzah bertanding jawatan Timbalan Presiden. Itulah Zaid punya prinsip.

PKR tetap memberi ruang Zaid bertanding. Kini beliau telah berada di dalam gelanggang. Adat orang bertanding, mestilah ada penyokong masing-masing. Jika Zaid boleh berkempen beserta penyokong-penyokongnya berkempen dengan berbagai cara dan propaganda, pihak lawannya juga samalah. Jika tidak mahu diserang dalam gelanggang, baik jangan masuk gelanggang. Jika tidak mahu di`serang' secara kasar, jangan mulakan bermain kasar. Pendekar mesti berani bertarung, jangan raih simpati dengan menuduh orang lain menggunakan taktik kotor atau sebagainya. Percayalah Zaid, PKR tidak akan menjadikan kamu `Ghafar Baba' jelmaan baru. Kita bertarung dalam gelanggang, tamat pertandingan keluar gelanggang jabat salam. Habis cerita.

Zaid diserang, Azmin juga tidak kurang mendapat serangan sehinggakan didakwa sebagai orang paling berkuasa di dalam PKR. Kununnya DS Anwar pun kena ikut cakap Azmin. Wah, hebat Azmin. Jika begitu bodoh sangatlah Azmin kerana tidak lawan DS Wan Azizah sahaja sebagai Presiden. Lagi cerita, kununnya Azmin hasut Shamsul Iskandar buat `U - Turn' bertanding mengekalkan jawatan Ketua AMK kerana Azmin tidak mahu Chegu Bard menang mudah. Ini semua Azmin kena hadapi macam Zaid kena hadapi.

Apa yang penting, di dalam pemilihan kali ini tiada rasuah politik dan dendam kesumat. Selesai sahaja pertandingan, kembali kita bersatu menentang Umno. Jangan setelah selesai pertandingan, kita terhegeh-hegeh berjumpa Utusan akhbar milik Umno itu untuk mengadu masalah atau meraih simpati. Memang akhbar itu sentiasa kemaruk dan lapar kepada berita yang memburukkan parti. /mandor.blogspot.com

RUPANYA BANYAK YANG ZAID TIDAK TAHU PASAL ANWAR DAN PKR

Sivarasa balas kenyataan Zaid berkenaan PKR dan perbicaraan DSAI

| Oct 22, 2010

Saya merasa tidak percaya atas serangan terkini Zaid Ibrahim terhadap Parti Keadilan Rakyat (Keadilan). Kadang-kalanya saya terfikir apakah beliau terlupa yang beliau merupakan anggota Keadilan dan beliau sedang bertanding jawatan Timbalan Presiden. Adalah menjadi sangat tidak bertanggungjawab, malahan berniat jahat untuk beliau menggambarkan Keadilan sebagai parti dengan satu isu - yang hanya berminat untuk menjuarai Anwar Ibrahim (DSAI) dan perbicaraan beliau yang sedang berlangsung sekarang.

Zaid (gambar kiri) sendiri tahu mitos ini tidak benar dan ianya sesuatu yang hanya biasa dapat kita dengar dari ahli politik UMNO-BN. Sejak lebih sedekad yang lalu, Keadilan berkembang pesat dan telah memainkan peranan besar dalam membina perikatan Pakatan Rakyat. Dalam masa yang sama juga Keadilan mengangkat prinsip politik progresif tulen berbilang kaum. Hal ini telah membawa kepada pembentukan Dasar Bersama Pakatan Rakyat yang kami percaya bakal menimbulkan cabaran kuat terhadap BN pada pilihanraya umum akan datang.

Lagi mengejutkan ialah apabila Zaid menyatakan parti ini tidak mampu membela rakyat hanya kerana Keadilan mempertahankan DSAI. Sekali lagi, kenyataan Zaid ini merupakan teguran ala UMNO-BN. Zaid sendiri sebenarnya sudah tahu bahawa parti ini memiliki rekod baik membela rakyat dalam berbagai isu-isu yang melibatkan hak-hak sivil, politik, ekonomi, sosial dan budaya.

Saya (Sivarasa, gambar kanan) amat yakin Zaid pasti sedar bahawa menjamin keadilan untuk DSAI tidak semestinya hanya bermaksud menyediakan pasukan peguambela terbaik. Tetapi ianya turut melibatkan kempen di luar mahkamah untuk mendedahkan kelicikan Kerajaan yang menggunakan institusi-institusi awam penting untuk menganiaya lawan politik.

Sekali lagi, kenyataan bahawa DSAI telah memiliki barisan peguambela terbaik lantas tidak ada apa lagi yang perlu dibuat - pasti jelas sangat mirip seperti pandangan UMNO-BN, dan sudah tentu teruk apabila ia datang dari mulut seorang pemimpin Keadilan.

Jika beliau tidak tahu, implikasi perbicaraan DSAI sekarang dan dahulu memperlihatkan kepada kita tentang kesemua hal yang salah dengan wajah demokrasi pura-pura UMNO-BN - suatu demokrasi yang membolehkan kerajaan hari ini menggunakan kesemua jentera negara termasuklah kehakiman, polis, pejabat Peguam Negara serta bahkan hospital untuk mereka-reka bukti palsu dan menganiaya lawan-lawan politik UMNO-BN.

Apakah Zaid sudah terlupa, DSAI telah dipenjara selama enam tahun atas tuduhan palsu dan sekarang sekali lagi beliau berdepan dengan nasib yang sama. Pastilah sangat kejam dan amat tidak mengenang budi untuk Keadilan secara tiba-tiba menggugurkan DSAI di saat parti ini menjadi kekuatan politik negara.

Saya cukup bingung hendak memahami strategi kempen Zaid yang cenderung menegur parti dan kepimpinannya kepada umum secara berterusan - memandangkan Zaid adalah sebahagian daripada kepimpinan Keadilan. Adalah lebih memanfaatkan sekiranya Zaid memperkuat dan memperjuangkan dasar, proses dan isu-isu Keadilan termasuklah penganiayaan UMNO-BN terhadap DSAI.

*Kenyataan media Sivarasa Rasiah selaku Naib Presiden Keadilan, juga ahli parlimen Subang./Merdeka Review

NIK AZIZ DIHINA DALAM PERHIMPUNAN UMNO OLEH ANAK KELANTAN

Demi kuasa, Umno Kelantan tergamak hina Nik Aziz

Oleh Ahmad Albab

Semalam sewaktu membahaskan ucapan Presiden UMNO, Timbalan Ketua UMNO Kok Lanas, Md Alwi Che Ahmad telah melempar fitnah kepada Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan mendakwa bahawa Tuan Guru Nik Abdul Aziz sanggup berkawan dengan sesiapa sahaja kerana tidak suka dengan UMNO.

Berikut merupakan sebahagian dari fitnah yang dilemparkan kepada Tuan Guru Nik Abdul Aziz:

“Adakah kita mahu pertahankan Nik Aziz? Beliau sudah menjual Islam, beliau sanggup berkawan dengan syaitan.”

Mungkin Md Alwi tidak tahu bahawa Tuan Guru Nik Abdul Aziz merupakan antara tokoh yang akrab dgn DYMM Sultan Kelantan yang baru iaitu Sultan Muhammad V.

Sumber dari dalam istana juga mengakui bahawa Sultan Muhammad V sering menimba ilmu dan banyak mendengar nasihat serta tunjuk ajar dari Tuan Guru Nik Aziz terutamanya dalam selok belok pentadbiran negeri Kelantan.

Siapakah Md Alwi yang begitu biadab mahu menghina guru kepada DYMM Sultan Muhammad V?

Fikir-fikirkanlah../Anwaribrahim.blogspot

TAK ELOK JERIT-JERIT DALAM RUMAH - CHEGU BARD

Majlis menghantar borang setuju tanding

Pada ahad lepas sah saya telah hantar borang untuk bertanding jawatan Ketua AMK Pusat memenuhi kehendak teman-teman yang memberikan pencalonan. Terima kasih dan amat hargai kepercayaan teman - teman semua.

Malam minggu itu saya masih memenuhi program Pakatan Rakyat di Langkawi pagi itu sebaik selepas subuh bergegas ke jeti ambil feri paling awal. 9.30 pagi dari Kuala Kedah memecut ke Damansara menuju ibupejabat untuk menghantar borang persetujuan bertanding. Hanya berkemeja T kerana baju kemeja yang ada satu lagi untuk dipakai bagi program malam nanti iaitu di dua tempat Sg. Petani dan Gurun Kedah.

Sampai saja YB Lih Kang dan teman - teman lain sedia menanti. Zulkifli Ibrahim, selaku ko ordinator yang dilantik sibuk memastikan semua borang teman-teman di isi dengan betul. Borang cheGuBard diserahkan hahaha baru nak di isi. Keadaan meriah , bagus semua meraikan demokrasi ada yang berarak dengan penyokong dengan banner tertulis nama - nama negeri dari seluruh negara (haha walaupun yang bawa bukan dari negeri itu).

Ada juga yang main selamat dengan bisik ke telinga 'cikgu, saya sokong cikgu tapi kena duk berarak sama sebab nanti susah sebab 'dia' yang bantu saya jadi ahli majlis dan bla ...bla ...bla...'

'saya terpaksa sebab segan dia yang lantik saya...' hahaha macam ni pun ada dalam KEADILAN ?

Tapi ada juga yang bisik, cikgu susah nak menang sebab depa pakai isu tolak cheGuBard sebab bawa cina untuk jadi timbalan hahahaha....... saya kata kalau sebab bawa YB Lih Kang saya menjadi risiko tak mengapa risiko itu dah ditanggung 12 tahun dulu bila masuk KEADILAN kerana Umno tuduh nak jual Melayu bila masuk parti perbagai kaum.


satu lagi ramai yang kecewa, bab ni cheGuBard minta maaf pada mereka. ramai yang tunggu untuk che'GuBard berarak dengan penuh provokasi....rupanya ada yang syok tunggu untuk tengok.... tapi cheGuBard datang sempoi je pakai kemeja T biasa jalan biasa dengan teman - teman.... bila depa tanya cheGuBard jawab ' kalau lawan regim cheGuBard pasti akan berani berarak, provok dan seumpamanya, kalau untuk lawan regim pasti cheGuBard buat kemeja T seragam dan banner menarik ..... ini bersaing adik beradik tak payah le sungguh - sungguh terjerit berarak belanja besar lagipun FRU bukan ada

Ingat pesan mak tak elok jerit - jerit dalam rumah..../chegubard.blogspot

PRK DUN GALAS - FITNAH PERTAMA TERHADAP CALON PAS

Calon PAS: Tuduhan khalwat fitnah semata-mata
Abdul Rahim Sabri
Okt 22, 10


Tidak sampai 24 jam selepas diumumkan bertanding dalam pilihan raya kecil DUN Galas, calon PAS Dr Zulkefli Mohamad menjadi sasaran media rasmi Umno - Umno Online - yang melaporkan bahawa beliau pernah ditangkap berkhalwat.

Media rasmi Umno yang memetik laporan beberapa blog mendakwa Dr Zulkefli pernah ditangkap khalwat dengan 'isterinya' sekarang, Ramelah Mat Jusoh.
Dalam reaksinya terhadap laporan itu, Dr Zulkefli yang juga pemangku Yang Dipertua PAS Gua Musang menafikan perkara itu.

Malah, katanya, Ramelah yang dilaporkan itu adalah ibunya.

Dr Zulkefli, sebaliknya menjelaskan isterinya bernama Zainab Jalar.

"Fitnah semata-mata, - boleh buat semakan di mana-mana pejabat agama di Kelantan dan seluruh Malaysia," katanya dalam jawapannya melalui SMS kepada Malaysiakini.

Selain mendakwa Dr Zulkefli pernah ditangkap berkhalwat, Umno Online juga memperlekehkan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang sebelum ini mengenakan syarat untuk menjadi calon adalah bukan perokok dengan memberikan gambaran seolah-olan beliau adalah perokok.

"Saya tidak merokok. Semoga Allah mengampuni dosa mereka yang membuat fitnah," kata Dr Zulkefli.

Dr Zulkefli diumumkan sebagai calon PAS oleh Nik Aziz di Gua Musang malam semalam.

Beliau adalah bekas calon PAS yang bertanding menentang Ketua Umno Bahagian Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah dalam pilihan raya umum 2008 tetapi tewas.

Berusia 44 tahun, Dr Zulkefli merupakan anak ketujuh daripada 10 adik beradik.

Beliau adalah lulusan ijazah sarjana muda perubatan dan pembedahan, Universiti Malaya pada tahun 1992.

Dr Zulkefli mengendalikan klinik sendiri di Chiku 3, Gua Musang.

Kerusi DUN Galas kosong selepas kematian penyandangnya, Chek Hashim, 48, akibat barah usus pada 27 September lalu.

Pada pilihan raya umum 2008, Chek Hashim, berjaya merampas DUN Galas yang terletak dalam kawasan pilihan raya Parlimen Gua Musang daripada BN, dengan mengalahkan calon BN Mohd Saufi Deraman, dengan majoriti 646 undi.

Chek Hashim mendapat 4,399 undi, menewaskan penyandang dari BN, Mohd Saufi Deraman 3,753 undi.

Selain Nik Aziz yang juga mursyidul am PAS, turut hadir di majlis pengumuman calon tersebut ialah ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim; presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang; timbalan presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa dan pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham.

Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya, 11,553 pengundi layak untuk mengundi dalam pilihan raya kecil itu iaitu Melayu 7,125 orang atau 61.7 peratus, kaum Cina 2,317 atau 20.06 peratus, India 185, Bumiputera Siam 10 orang dan Orang Asli 1,889 orang atau 16.35 peratus./Malaysiakini

HINA ISLAM - DI MANA SUARA PENASIHAT AGAMA PM DAN ULAMAK MUDA ?


Khairul Izwan
Kita sering menuding jari kepada amerika dengan menyatakan bahawa AS adalah kepala pengganas dunia. AS berlagak sebagai polis dunia dalam misi untuk mengamankan dunia. Pemimpin- pemimpin negara Malaysia juga tidak terkecuali merujuk AS sebagai polis dunia. Kini polis dunia itu telah berusaha membersihkan imej Islam dengan mengikis islamophobia.

Usaha itu telah di sahut oleh perdana menteri sendiri. Perdana menteri berusaha mengikis Islamophobia ini. Antara langkah awal perdana menteri mengikis islamophobia ini ialah, menghantar Rosmah mansor menuntut ilmu bagi memulihkan gejala sosial buang bayi ke Belgium. Ini menunjukkan keterbukaan kerajaan Malaysia merujuk Negara bukan Islam sebagai rujukan utama. Padahal semua ummat Islam sedia maklum bahawa Al-quran dan As-sunnah sebagai rujukan utama. Sabda nabi “ aku telah tinggalkan dua perkara kepada kamu, kamu tidak akan sesat selagi mana kamu berpegang kepada kedu-duanya iaitu kitabullah dan sunnaturrasul”.

Tetapi mengapa gejala sosial sering berlaku dalam Negara kita. Kenapa gejala Islamophobia itu wujud? Kerana kerajaan sendiri tidak merujuk Al-quran dan As-sunnah. Mereka merujuk barat. Mereka merujuk Negara lain. Sepatutnya mereka merujuk Al-Quran terlebih dahulu. Adakah mereka tidak yakin Al-Quran itu sebagai penyelesai masalah? Adakah mereka menolak Al-Quran? Kitab mukjizat nabi Muhammad. Jawapanya, mustahil mereka dapat merujuk Al-Quran sekiranya dasar parti mereka bercanggah dengan Islam.

Beginikah pemimpin yang kita mahukan? Islamnya pada luaran, tapi perlaksanaan mengikut jahiliyyah. Kini, Najib dan Rosmah Mansur lebih terbuka fikiran mereka. Rakyat berterima kasih banyak kerana telah membuka mata rakyat bahawa fesyen show Islam itu lebih terbuka dan lebih terdedah. Sangat hairan bagaimana seorang yang tidak berfesyen seperti garis- garis Islam dapat menganjurkan sebuah program diberi nama “ Islamic Fashion Show ”. Sangat menarik dan sangat hebat. Rupa- rupanya, program tersebut menggayakan pelbagai fesyen.

Fesyen yang menepati cita rasa penganjur seperti Rosmah Mansor. Hal ini ibarat menempah tiket ke neraka. Terima kasih buat penganjur kerana membuka mata rakyat bahawa pemimpin Negara sekarang adalah jelmaan Mustafa Kamal Attarturk. Program tersebut telah menghina nama dan imej islam. Inilah petanda- petanda bahawa kejahilan agama berleluasa. Kalau dia jahil sendiri tak apa tapi, sekarang ini, dia nak bagi semua orang jahil sama macam dia. Sesat orang-orang macam ini. Sama taraf macam ayah pin. Bahkan lebih teruk dari binatang ternakan.

Ramai- ramai kita bantah tindakan melampau menhina dan memfitnah Islam ini. Di mana golongan dan penasihat agama kepada perdana menteri. Adakah mulut mereka di bisukan. Kenapa dibiarkan program menghina Islam berjalan. Kenapa? Persoalan yang sering di putarkan. Jika mereka masuk ke tangki najis, pasti najis tersebut akan terpalit. Pasti badan juga akan busuk. Bantahan tetap bantahan. Kita tukar kerajaan dalam PRU-13 nanti sebagai bantahan kepada penghina Islam. Semoga Islam terus gemilang dan tetap tinggi menjulang./Harakahdaily

ISLAM DIHINA APABILA KITA MEMILIH PEMIMPIN DAYUS

Festival busana: NGO, pelajar Islam kecam Rosmah
Okt 22, 10 10:07am
Semakin ramai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, parti politik dan juga orang perseorangan tampil membantah tindakan isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor yang didakwa menghina syariat Islam dan Rasulullah SAW pada penganjuran Festival Busana Muslim di Monte Carlo, 9 Ogos lalu.

Antaranya, bahagian hal ehwal wanita, Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) yang berpandangan bahawa isu penjagaan aurat dan hijab adalah vital jika masyarakat mahu membicarakan tentang fesyen Islam.

“Justeru, HELWA ABIM merasa sangat kecewa dan terkilan dengan interpretasi fesyen Islam yang gagal dihayati dan difahami secara keseluruhannya, khususnya menyentuh isu penjagaan aurat yang menjadi elemen terpenting dalam penghayatan Islam secara keseluruhannya.

“Malah apa yang dipotretkan kepada masyarakat sewaktu penganjuran Islamic Fashion Festival ini nyata jauh tersasar dan mengelirukan masyarakat Islam sendiri malah serta merupakan unsur-unsur penghinaan terhadap Islam dengan jelas,” kata naib presiden Helwa, Fadhlina Siddiq dalam satu kenyataan media.

Menurutnya, menutup aurat dan hijab adalah lambang wanita Islam dan ia bukan pakaian bermusim untuk pesta-pestaan serta bukan pakaian untuk melambangkan siapa yang lebih Islamik.

Dipesta-pestakan

“Andai wanita Islam jelas tentang konsep dan anjuran syariat tentang kewajipan menutup aurat, tidak timbul soal fesyen Islam yang berterusan mahu dipesta-pestakan sedangkan ia jelas bertentangan dengan syariat dan sama sekali terpesong dari fahaman esensi kepentingan menutup aurat yang sebenar,” katanya lagi.


Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis) juga menyatakan rasa kesal dengan penganjuran Festival Busana Muslim yang didakwanya jelas menghina syariat Islam dan Rasulullah SAW.

Menurut Ketua Penerangan Gamis Pusat, Mohd Yusof Hadhari Saidon, pemikiran sempit itu semakin mencelarukan kefahaman muda-mudi terhadap Islam itu sendiri sehinggakan terdapat pemikiran Islam ala pemerintah Malaysia sekarang dan yang dituntut di dalam Al-Quran sendiri.

"GAMIS mengecam sekeras kerasnya tindakan Rosmah Mansor yang didapati menghina syariat Islam dan Nabi Muhammad SAW apabila salah satu fesyen mereka melukis nama Nabi dalam keadaan pakaian itu jelas mendedahkan sebahagian besar aurat mereka.

"Sangat mendukacitakan jika rakyat Malaysia khususnya umat Islam masih tidak tersedar dan sensitif akan isu ini. Dulu umat Islam sangat sensitif terhadap isu murtad, kita juga berarak bantah kartun Nabi yang dibuat di Denmark.

"Kita juga tidak terlepas menyertai perarakkan Maulidur Rasul, menyatakan sayangnya kita kepada Rasulullah, tetapi ini juga satu bentuk penghinaan terhadap Rasulullah, dan kita perlu bantah serta bertegas dengan mereka yang menganjurkannya" katanya.


Turut membidas penganjuran Festival Busana Muslim itu adalah Gabungan Mahasiswa Bersatu Perak yang menyatakan ia tidak wajar dilaksanakan kerana unsur dan konsep fesyen Islam yang dianjurkan oleh Rosmah tidak diperhalusi setiap tindakan yang dibuat.

Nasihat mufti?

“Adakah pesta ini telah dirujuk atau mendapat nasihat daripada mufti-mufti atau penasihat agama?

“Persoalan yang timbul seterusnya pihak-pihak yang terlibat dalam menjayakan pesta ini turut serta atau tidak dalam memastikan pesta yang dianjurkan ini benar-benar mengikut landasan yang digariskan oleh syarak,” kata presidennya Mohd Syahid Mohd Zaini.

Menurut beliau, pesta fesyen yang secara zahirnya yang dianggap nampak Islamik tetapi fesyen pakaian yang dikenakan oleh isteri perdana menteri tidak mengikut cara Islam semasa merasmikan IFF tersebut.

“Kami di peringkat mahasiswa menuntut penjelasan daripada isteri perdana menteri berkenaan perkara ini dan sehubungan itu pihak NGO Islam juga mesti selidik secara terperinci akan hal ini,” kata mmahasiswa Universiti Malaya itu.
Turut membidas tindakan Rosmah, selaku penaung festival busana itu adalah Pertubuhan Lepasan Mahasiswa Mesir Malaysia (Ilmam).

Ilman: Jangan jadi 'syaitan bisu'

Dalam satu kenyataan, presidennya, Mohd Azizul Hisham Zulkifli berkata seluruh umat Islam perlu membantah dan mencela IFF ini dan tidak menjadi 'syaitan bisu'.

“Adakah kita puas melihat Islam dipermainkan begitu sahaja dan banyak lagi syubhat-syubhat yang telah dimainkan oleh musuh Islam untuk menghancurkan maruah Islam?

“Ilman melahirkan satu kebimbangan terhadap kepimpinan negara yang tidak prihatin terhadap isu ini. Ini secara jelas adalah satu perancangan jahat musuh Islam untuk merosakkan pemikiran umat Islam di mana sahaja mereka berada.,” katanya dalam satu kenyataan

Katanya, Ilman juga menyeru agar pihak yang terlibat agar segera bertaubat dan tidak lagi mengulangi kemungkaran ini.

Semalam, dewan pemuda PAS pusat mengumumkan akan berhimpun secara aman di masijid-masid tertentu di seluruh negara, hari ini selepas solat Jumaat sebagai membantah tindakan Rosmah didakwa menghina syariat Islamitu.

"Saya akan mengetuai bantahan terhadap Rosmah di Masjid Sultan Ahmad Shah di Kuantan manakala di Masjid kampung Baru (di KualaLumpur) akan diketuai oleh Kamaruzaman Mohamad (exco pemuda PAS)," kata Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hassan.

Menurut beliau, tindakan Rosmah selaku penganjur majlis itu sesuatu yang keterlaluan.

Pada festival itu, perkataan "Muhammad" dalam tulisan Arab secara terbalik didakwa diguna dan dipakai di dada salah seorang peraga fesyen yang tidak menutup aurat./Malaysiakini

CELAKALAH PEREMPUAN PUAKA YANG REDHA PERKARA INI

Gambar-gambar 'Islamic Fashion' kebanggaan Rosmah Mansor


Inilah gambar-gambar yang memaparkan 'Islamic Fashion' kebangaan Rosmah Mansor isteri Perdana Menteri..Dada hampir terserlah...

"DPPP mengecam sekeras kerasnya tindakan Rosmah Mansor yang didapati menghina syariat Islam dan Nabi Muhammad SAW apabila salah satu fesyen mereka menulis nama Nabi dalam keadaan pakaian itu jelas mendedahkan sebahagian besar aurat mereka.

"Kita desak Rosmah bertaubat dan minta maaf kepada umat Islam secara terbuka," kata Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hassan.

Katanya, bantahan berkenaan akan diadakan di masjid negeri seluruh Malaysia selepas solat Jumaat, 22 Oktober ini.

Demi Glamor Rosmah Sanggup Hina Islam


SHAH ALAM 21 Okt - Dalam usaha merebut perniagaan global dalam bidang fesyen Islam, isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor didakwa memperdagangkan agama dan tidak memperdulikan batasan syarak demi mengapai julukan 'jaguh busana Islam'.

Keadaan ini terserlah apabila beliau sebagai Penaung Festival Busana Muslim menghadiri pertunjukkan fesyen bagi memperagakan pakaian Islam di Monte Carlo, Monaco Ogos lalu bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tetapi bukan nilai budaya kesederhanaan agama yang ditonjolkan tetapi pendedahan aurat yang jengkel dan menjelekkan.
Pengerusi Biro Pemahaman dan Pemantapan Agama (Bippa) Parti Keadilan Rakyat, Dr Muhammad Nur Manuty berkata Rosmah terpengaruh dengan pendekatan apologetik apabila berdepan dengan isu pakaian cara Islam.

"Rosmah apologetik apabila cuba memperkenalkan fesyen islam di dunia Barat. Baginya kalau Barat ada fesyen, Islam pun ada fesyennya tersendiri. Justeru itu beliau gagal memahami apa yang dilakukan tanpa merujuk kepada pakar agana dan syariah apakah batasan sesuatu itu sehingga boleh membawa kepada perbuatan menghina Islam.

"Malah dalam usaha hendak mempromosi agendanya Islam di gunakan seweang-wenangnya," tegas Dr Muhammad

Puteri UMNO mungkin gemar fesyen begini..


Belakang yang terdedah..

Beberapa keping gambar yang diambil semasa pertunjukan fesyen tersebut telah dipaparkan dalam blog dan laman web yang mempamerkan wanita Barat memakai apa yang dianggap busana Islam tetapi tidak langsung mencerminkan keadaaan sebenar.Perhatikan bagaimana nama Nabi Muhammad SAW ditulis..

Malah seorang peragawati memakai gaun panjang yang jarang dengan logo bertulisan Arab di dada dengan nama Nabi Muhammad SAW dalam posisi terbalik.

Pertunjukan fesyen yang dinamakan 'Islamic Fashion Festival (IFF) Gala Dinner and Fashion Show' diadakan di Monaco Sporting Club, Monte Carlo pada 10 Ogos lalu yang turut di hadiri Prince Albert II, penguasa Prinsipaliti Monaco.

Sejak dimulakan pada 2006, IFF telah mengadakan pertunjukan di Jakarta, Dubai, Abu Dhabi dan New York dengan memperagakan hasil karya fesyen lebih 200 pereka.APABILA `PEREMPUAN CELAKA' INI MENGHINA ISLAM

Festival busana: PAS berhimpun bantah Rosmah
Abdul Rahim Sabri
Okt 21, 10

Dewan pemuda PAS pusat akan berhimpun secara aman bagi membantah tindakan isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor yang didakwa menghina syariat Islam dan Rasulullah SAW pada penganjuran Festival Busana Muslim di Monte Carlo, 9 Ogos lalu.

"Saya akan mengetuai bantahan terhadap Rosmah di Masjid Sultan Ahmad Shah di Kuantan manakala di Masjid kampung Baru (di KualaLumpur) akan diketuai oleh Kamaruzaman Mohamad (exco pemuda PAS)," kata Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hassan ketika dihubungi Malaysiakini, petang ini.

Menurut beliau, tindakan Rosmah selaku penganjur majlis itu sesuatu yang keterlaluan.

"Bantahan akan diadakan selepas solat Jumaat. Kami jangkakan tidak kurang seribu orang akan sertainya," katanya.

Sebelum ini, bercakap kepada Harakahdaily, Nasrudin berkata pemuda PAS mengecam sekeras kerasnya tindakan Rosmah yang didapati menghina syariat Islam dan Nabi Muhammad SAW apabila salah satu fesyen mereka menulis nama Nabi dalam keadaan pakaian itu jelas mendedahkan sebahagian besar aurat mereka.

"Kita desak Rosmah bertaubat dan minta maaf kepada umat Islam secara terbuka," katanya.

Menurut beliau, bantahan berkenaan akan juga diadakan di beberapa masjid negeri seluruh Malaysia selepas solat Jumaat, esok.

Pada festival itu, perkataan "Muhammad" dalam tulisan Arab secara terbalik didakwa diguna dan dipakai di dada salah seorang peraga fesyen yang tidak menutup aurat.

Tambahnya, pakaian yang diperagakan itu bukan pakaian Islam tetapi “pakaian wanita jalang dan jahiliah”.

"Sungguh memalukan dan jelas menunjukkan Rosmah jahil dan berniat jahat terhadap Islam," kata Nasrudin.

Sehubungan itu, beliau menggesa umat Islam bangkit menyertai perhimpunan itu bagi meluahkan bantahan terhadap tindakan Rosmah dan mendesak isteri perdana menteri itu bertaubat dan mohon maaf secara terbuka kepada seluruh umat Islam.

Rosmah merupakan Penaung Festival Busana Muslim atau Islamic Fashion Festival.

Semalam, ahli parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' Ghazali menggesa pemimpin pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam suapaya mengkaji tindakan Rosmah berhubung perkara yang sama.

Katanya, festival busana itu jelas menghina Islam apabila menggunakan nama agama untuk mengesahkan tindakan penganjuran pertunjukan yang tidak wajar itu.

"Kita berarak bantah kartun Nabi yang dibuat di Denmark, di sini di Malaysia, seluruh maruah Islam ditelanjangkan oleh IFF tersebut," kata Lo' Lo'./Malaysiakini

EZAM LEBIH MINAT CERITA TENTANG ANWAR DARI ULAS `BA JET SELUAR DALAM'

Oleh: WFAUZDIN NS

RAJA Sesumpah Ezam nampaknya masih belum semboh dari penyakit `meroyan'nya. Di kala parti yang dia `melutut' sedang sibuk mengadakan perbahasan di PWTC kununnya membicarakan nasib orang-orang Melayu yang telah di`layu'kan oleh mereka sendiri, raja sesumpah masih `mengigau' nama DS Anwar. Senatak (Senator Katak) yang kaki bersumpah ini seperti akan `mati' jika tidak menyebut nama DS Anwar.
Semalam raja katak muncul di kaca TV. Bicaranya tetap serupa dengan hujah yang serupa semenjak maruahnya `dijual' kepada parti sekular itu. Nama DS Anwar disebut lagi. Nama Mahathir dipujanya. Kata Ezam, tindakan Mahathir mengambil tindakan itu tepat dan sebab itulah Ezam sesumpah keluar dari KeADILan. Kita mahu tanya, Mahathr mengambil tindakan ke atas DS Anwar bila? Raja sesumpah keluar dari KeADILan bila pula?

Bukankah sebelum ini raja sesumpah bagitahu dia percaya DS Anwar melakukan `perkara itu' apabila mendengar sendiri dari mulut Saiful pemuda yang tidak cuci dubur 3 hari itu. Tiba-tiba semalam dia beritahu dia yakin tuduhan ke atas DS Anwar itu benar apabila Mahathir mengambil tindakan ke atas mantan TPM itu, dan juga apabila mahkamah melepaskan DS Anwar kerana `teknikal' sahaja. Teknikal apanya kalau pertuduhan pun dipinda sebanyak tiga kali? Tidak tentu arah Ezam bercakap sekarang.

Beliau tidak mengambil tahu lagi nasib rakyat bawahan. Beliau tidak lagi bicara tentang rasuah, penghinaan ke atas agama Islam, kezaliman Akta ISA dan tidak juga mahu bercerita pasal `Bajet Seluar Dalam'. Beliau lebih senang bercerita tengan peribadi DS Anwar kerana ia tidak memerlukan hujah yang berfakta, tidak perlu kajian dan lebih penting lagi Najib seronok mendengarnya. Tidak hairanlah ceramah raja sesumpah di Selangor tidak lagi dihiraukan orang kerana ramai yang sudah tahu apa yang bakal dikeluarkan dari mulut busuk Ezam itu.

Hakikatnya Ezam sudah tahu, kekuatan PR terletak kepada kekuatan DS Anwar bersama Tuan Guru Nik Aziz dan Lim Guan Eng khususnya. Langkah awal, musnahkan kredibiliti DS Anwar dengan cerita fitnah. Raja sesumpah terus menghasut sekutu PKR terutamanya PAS untuk menjauhi DS Anwar. Beliau lupa bahawa PAS menyokong perjuangan DS Anwar selagi DS Anwar tidak melakukan kesalahan terhadap hukum Islam. Sebab itu juga PAS tidak mahu menyokong Umno kerana Umno berterusan memusuhi Islam.

Setakat mahu bercerita, buat fitnah tanpa ditampilkan bukti, sesiapa pun boleh sebut Ezam juga pernah `meliwat' kambing. /wfauzdin.blogspot.com

PERANG POSTER DI PARLIMEN, UMNO TERKEDU

Perang sepanduk di jalan menuju Parlimen
S Pathmawathy
Okt 21, 10


Perang sepanduk tercetus di bangunan Parlimen hari ini apabila beberapa ahli parlimen Pakatan Rakyat bergegas menggantung sepanduk parti masing-masing sebagai tindakbalas terhadap sepanduk yang digantung oleh Umno.

Mereka tidak berpuas hati melihat sepanduk mesyuarat agung tahunan ke-61 Umno yang dibenarkan digantung di tiang lampu di jalan menuju ke bangunan Parlimen.

Tindakan itu diketuai oleh Teresa Kok (DAP-Seputeh) yang juga mula menaikkan sepanduk parti masing-masing sekitar kompleks Parlimen.
"Semalam, apabila saya mendesak Speaker berhubung pendirian penggantungan sepanduk parti politik di bangunan Parlimen, beliau berkata perkara itu tidak ada kena-mengena dengan persidangan dan tidak seharusnya dibawa ke dalam Dewan Rakyat,” katanya.

Kok sebelum ini menimbulkan isu sepanduk Umno di Dewan Rakyat pada Selasa lalu sebelum AGM itu bermula tetapi soalannya.

Menurutnya, berikutan aduan berkenaan - sepanduk Umno diturunkan lewat hari itu tetapi ia dinaikkan semula semalam.

Pandikar Amin dalam jawapannya berkata jalan Parlimen bukan di bawah bidang kuasanya tetapi adalah merupakan kuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk menentukannya.

"Selepas saya buat protes, Speaker kata ini bukan bidang kuasa beliau. Jadi kalau Speaker kata tak ada kuasa, maksudnya parti lain pun boleh buat perkara sama.

"Tidak asas yang membolehkan Umno menggantung sepanduk perhimpunan agung mereka kerana ianya berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), bukan di Parlimen," katanya dalam sidang media di lobi Parlimen, pagi tadi.

Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) dan Mohd Hatta Ramli (PAS-Kuala Krai) juga tidak ketinggalan dengan menaikkan kain rentang pilihan raya kecil Galas di penghadang jalan menuju ke Parlimen.

Dr Hatta berkata, Umno telah menyalahguna laluan ke Parlimen untuk mempromosi program mereka yang langsung tidak ada kaitan dengan persidangan Dewan Rakyat ketika ini.

"Jalan ke Parlimen sememangnya meraikan rakyat dan ahli-ahli Parlimen yang ingin keluar masuk ke bangunan ini dan tidak menjadi masalah kalau kerajaan menggantung sepanduk yang mempromosi program Kerajaan yang melibatkan semua rakyat.

"Tapi mereka ternyata mempromosi program parti yang tidak ada kaitan dengan persidangan Parlimen," katanya./Malaysiakini

KES LIWAT II - DUNIA TERUS KECAM

Liwat II: IPU kecam, mahu kes Anwar dihentikan
Hafiz Yatim
Okt 21, 10


Perbicaraan liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dikecam oleh Kesatuan Antara Parlimen (IPU) dalam resolusi yang diluluskan pada mesyuarat lembaga badan itu 6 Oktber lalu.

IPU yang memerhatikan dengan teliti kes perbicaraan itu berkata terdapat kecacatan dan kesangsian serius berhubung dakwaan ke atas ketua pembangkang itu.

Menurut resolusi yang diluluskan pada sesi ke-187 badan itu, antara faktor yang menyumbang kepada ketidak-yakinan terhadap aspek ketelusan berkaitan kes itu termasuk Anwar disabitkan dengan pertuduhan hanya ketika beliau aktif semula dalam arena politik.

"Fakta yang menunjukkan pihak yang menuduh (Mohd Saiful Bukhari Azlan) berkunjung ke kediaman timbalan perdana menteri ketika itu serta bertemu seorang pegawai polis berpangkat assisten pesuruhjaya polis menguatkan lagi persepsi kes tersebut bermotifkan politik.

"Juga pembabitan peguam negara dalam kes pertama yang dihadapi Anwar serta penglibatan beliau dalam kes yang sama bagi kali kedua serta penolakan semua permohonan mendapatkan dokumen dan bukti secara sistematik dan dakwaan hubungan intim antara pengadu utama dan pendakwa raya menjadi faktor kuat kes ini timbul atas pertimbangan politik," kata kenyataan IPU hari ini.
Resolusi itu adalah berdasarkan laporan daripada peguambela British - Mark Trowell yang memantau kes berkenaan dan mengemukakan laporan 24 muka surat kepada IPU.

Menurut IPU, pasukan pendakwaan juga dicemari dengan hubungan romantis yang terjalin sehingga ke tahap perbicaraan harus dihentikan.

Badan itu juga berpendapat prosiding yang telah terjejas tidak harus diteruskan kerana ia tidak akan menegakkan prinsip keadilan.

"Walaupun pihak pembelaan telah berkali-kali meminta kes terhadap Anwar digugurkan atas alasan yang diberikan, (namun) mahkamah tetap mahu meneruskan perbicaraan. Oleh itu IPU akan memastikan pemerhati akan memantau perjalanan kes sekurang-kurang semasa prosoding yang penting," kata IPU lagi./Malaysiakini

Khamis, 21 Oktober 2010

YB GOBALA, JANGAN BERLIDAH BIAWAK CUKUPLAH

Oleh: Mandor

SETELAH dihentam oleh beberapa blog, akhirnya YB Gobala menyebut beliau bukan berniat untuk keluar parti apabila mengkritik JPP di dalam pemilihan pimpinan PKR baru-baru ini. "Belum terfikir buat masa ini untuk keluar parti', begitu lebih kurang kata-kata YB Gobala. Buat masa ini? Masa akan datang, belum tahu.

Apa pun kata beliau, kita lihat dahulu setakat mana pendiriannya terhadap parti. Sejarah ada bukti orang yang bercakap begitu, akhirnya `lidah menjadi biawak'. YB Zul Kulim dahulu pun pernah sebut tidak akan tinggalkan parti, tetapi beliau terus mencari jalan untuk `dikeluarkan' dari parti. Akhirnya `doa' YB Zul Kulim dimakbulkan. Mungkinkah YB Gobala telah berguru dengan MP Kulim Bandar Baru itu? Jika tidak, bagus lah dan jika benar pun bagus juga./mandor.blogspot.com

Rabu, 20 Oktober 2010

DATO ZAID, SDR SHAMSUL PUNYAI PERSAMAAN ?

Oleh: WFAUZDIN NS

MAKA, ada yang berkata Dato Zaid dan Sdr Shamsul Iskandar ada sedikit persamaannya. Dato Zaid adalah calon yang dikatakan bakal memberi saingan kepada YB Azmin bagi merebut jawatan Timbalan Presiden PKR. Manakala, Sdr Shamsul pula menjadi pesaing tunggal kepada Chegu Bard di dalam perebutan jawatan Ketua AMK.

Apakah yang dikatakan ada persamaan di antara Dato Zaid dengan Sdr Shamsul? Samada mereka nafikan atau tidak, hakikatnya mereka berdua mempunyai kekurangan dari segi prinsip dan keberanian untuk menentukan masa hadapan mereka sendiri. Dato Zaid pada perkiraan saya mempunyai 4 tindakan yang menunjukkan beliau mempunyai sifat seperti yang saya katakan tadi.

Pertama, Dato Zaid pernah umum tidak akan merebut jawatan dalam parti. Kedua, beliau berubah fikiran dan ingin bertanding di dalam pemilihan parti bagi merebut jawatan Timbalan Presiden PKR, malahan cuba menguji sokongan dengan kemungkinan bertanding jawatan Presiden Parti. Ketiga, Dato Zaid menyebut sanggup berundur dari pertandingan sekiranya Tan Sri Khalid menawarkan diri bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR. Apabila Tan Sri Khalid mulanya menawarkan diri untuk bertanding, Dato Zaid membisu. Keempat, beliau mengubah fikiran dengan menyebut beliau akan memberi laluan pula kepada YB Nurul Izzah sekiranya YB Nurul bersedia bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR.

Ini semua diperkatakan oleh Dato Zaid sebelum mereka semua menghantar borang samada untuk bertanding atau tidak. Kebetulannya, Tan Sri Khalid dan Yb Nurul mengambil keputusan untuk tidak bertanding jawatan nombor dua PKR itu. Justeru itu, mahu atau tidak Dato Zaid terpaksa teruskan jua. Alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan.

Sdr Shamsul lebih kurang juga. Bersemangat awalnya untuk bertanding jawatan Naib Presiden PKR kununnya untuk memberi laluan kepada tokoh muda menerajui AMK. Pengumuman beliau itu dibuat agak `grand' juga iaitu jika tidak silap sewaktu program ceramah di Johor yang dikatakan mendapat gangguan dari pihak keselamatan. Kita semua amat gembira dengan keputusan Sdr Shamsul itu kerana ini akan membolehkan Chegu Bard mudah untuk menerajui AMK.

Tidak semena-mena Sdr Shamsul membuat `U-Turn' pula setelah agak jauh perjalanan. Beliau menyebut beliau bukan buat `U- Turn' tetapi `T-Junction'. Pada saya di mana datangnya `T-Junction' jika berpatah ke tapak asal? Atau beliau lupa asal usul beliau? Saya tidak ambil tahu kenapa dan mengapa `U-Turn' terpaksa dibuat walaupun ada yang menyebut `steering' Sdr Shamsul telah di`ganggu'. Kununnya ada pihak yang tidak mahu melihat Chegu Bard menang mudah setelah Sdr Rafizi `melarikan' diri. Maka, Sdr Shamsul mesti buat `U-Turn' untuk menghalang Chegu Bard.

Diperkatakan ini semua kerja YB Azmin atas arahan DS Anwar. Pulak dah!! Apa kena mengena dengan YB Azmin dengan DS Anwar? YB Azmin sendiri pun belum tentu menang atau tidak kerusi Timbalan Presiden PKR, mengapa beliau membuang masa menentukan kerusi rebutan orang lain? Sebelum ini ada yang menuduh Chegu Bard pasti menang Ketua AMK kerana ada pengaruh DS Anwar yang juga ada ikatan kekeluargaan dengan Ketua Umum PKR itu. Tuduhan ini dinafikan oleh Chegu Bard di dalam blognya. Nah, sekarang timbul pula cerita DS Anwar dan YB Azmin tidak `redha' Chegu Bard menjadi Ketua AMK. Mengarut punya cerita. Ini semua cerita yang dibawa oleh puak yang tidak mahu YB Azmin menang jawatan Timbalan Presiden PKR. Mereka berharap tiada undian untuk YB Azmin dari ahli AMK yang ramai menyokong Chegu Bard.

Pendapat saya, Sdr Shamsul melakukan kesilapan besar apabila membuat `U-Turn'. Sekarang kita lihat sokongan terhadapnya semakin merosot. Apakah Sdr Shamsul beranggapan Chegu Bard akan memberi laluan kepadanya seperti pemilihan lalu setelah beliau membuat `U-Turn'? Kita mengenali Chegu Bard, sekali beliau melangkah menyengseng lengan di dalam gelanggang, beliau berpantang undur. Bak kata lagu Ally Noor/Mastura dalam loghat Negeri Sembilan, "Bercacak-cacak koghih (keris) dan lombing (lembing), Ketuo AMK den ambik juo"...

Mungkinkah Sdr Shamsul Iskandar akan menjadi seperti kata pepatah " Yang Dikejar Tak Dapat, Yang Dikendung Keciciran". Semuanya ditangan ahli PKR menentukan./wfauzdin.blogspot.com

PKR TURUN DARJAT JIKA MEMBELA DS ANWAR ?

Oleh: WFAUZDIN NS

BENARKAH PKR akan jatuh darjatnya jika memperjuangkan kes DS Anwar? Secara jujurnya kita semua tahu PKR wujud berasaskan perjuangan yang menuntut keadilan ke atas DS Anwar dan ianya meliputi semua aspek, samada institusi kehakiman, kebebasan media dan segala yang bersifat zalim ditentang. Ini asas yang sepatutnya semua ahli PKR mesti tahu dan parti ini berkembang sehingga dihormati dan digeruni lawan sehingga kini.

Dato Zaid menyebut PKR tidak harus semata-mata berjuang untuk DS Anwar kerana ianya boleh menjatuhkan darjat parti. Saya bersetuju bahawa PKR tidak boleh berjuang hanya untuk individu bernama Anwar, tetapi tidak bersetuju jika darjat PKR boleh jatuh kerana memperjuangkan nasib yang menimpa Ketua Umum PKR ini.

Di samping PKR berjuang untuk menegakkan keadilan untuk semua, PKR tidak boleh melupakan nasib atau penganiyaan yang dilakukan terhadap mantan Timbalan Perdana Menteri itu. Bagaimana PKR boleh meyakinkan rakyat untuk menyelamatkan mereka dari kezaliman dan ketidak adilan, sedangkan PKR sendiri gagal untuk menyelamatkan tokoh utama mereka? "Bagaimana kamu boleh bantu kami, sedangkan bos kamu pun teraniaya?" Mungkin itulah yang akan mereka perkatakan kepada kita. Tergamakkah kita biarkan DS Anwar bersendirian untuk melepaskan dirinya dari kezaliman terhadap beliau?

Pada saya, mereka yang cuba untuk melupakan apa yang berlaku terhadap DS Anwar adalah mereka yang hanya pentingkan diri mereka sendiri. Apabila parti ini telah kuat sehingga berjaya memerintah sebuah negeri yang terkaya, terdapat segelintir pemimpin yang ingin menghasut agar tidak tumpukan lagi perjuangan membela nasib DS Anwar. Di kalangan mereka ini baru `dua hari' berada di dalam parti kemudiannya ingin memanjat tinggi dalam haraki kepimpinan. Pemimpin seperti ini tidak layak dipilih bahkan mungkin tidak sesuai berada di dalam PKR./wfauzdin.blogspot.com

VIDEO - JENAZAH DIKAPANKAN DI LIANG LAHAD TIBA-TIBA BANGUN

Kisah ini dikatakan berlaku di Kalimantan Selatan. `Jenazah' yang hampir dikebumikan di liang lahad tiba-tiba hidup kembali. Wallahu Aklam.

Jana ekonomi tidak perlu menara 100 tingkat

Hafiz Irwan

KOTA BHARU, 19 Okt: Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri, Datuk Husam Musa menyifatkan Bajet 2011 sebagai kosong dalam usaha meningkatkan taraf ekonomi rakyat terutamanya bagi golongan yang berpendapatan rendah dan orang kampung.

Katanya, Bajet 2011 tersasar daripada temanya kerana tidak menunjukkan transformasi ekonomi untuk lonjakan pendapatan rakyat sebagaimana dijanji Menteri Kewangan I.

“Bajet ini adalah gula-gula untuk orang kampung. Bagi masyarakat pelabur yang lebih sofistikated, bajet ini kosong.

“Saya baca begitu, orang lain saya tak tahu, tidak ada kaitan dengan transformasi yang nak dibawa, pengurangan cukai bagi seluar dalam, rambut merah, itu tiada kena mengena sangat kepada rakyat jelata, itu lebih fokus kepada pelancong,” katanya pada sidang media, di sini.

Mengulas pembinaan menara 100 tingkat, Husam tidak nampak rasionalnya bagaimana ia mampu menjana ekonomi.

“Beberapa negara mengalami kemerosotan ekonomi selepas bina menara-menara kerana resources ditumpu kepada projek yang tidak produktif kepada ekonomi secara makro, dalam kes KLCC Tun M (Tun Dr Mahathir) guna petronas untuk biayai pembiayaian menara.

“Tapi dalam kes menara 100 tingkat ini, kalau tidak berfungsi kelak program ini akan jadi satu pembaziran. Dan saya tak nampak negara kita perlu menara baru, malah ekonomi negara tak semestinya dijana dengan membina menara,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan seolah-olah kekeringan idea apabila hendak menjana ekonomi mesti melalui projek mega./Harakahdaily


Selasa, 19 Oktober 2010

PIALA MALAYSIA - AYUH, KIBARKAN BENDERA BULAN TANDA KEDAH - KELANTAN `BERSATU'

Tiada rezeki untuk Selangor tahun ini..(Foto - Ikhsan Kedahlanie)

Oleh: WFAUZDIN NS


KELANTAN adalah pilihan popular untuk melangkah ke Final Piala Malaysia dan mungkin akan bertemu dengan Negeri Sembilan yang bakal bertemu Johor FC pada perlawanan S/Akhir Pertama Rabu ini. Kelantan walau bagaimanapun terpaksa menumpaskan Kedah juga pada Rabu ini di dalam perlawanan S/Akhir Pertama di Alor Star sekiranya ingin mencerahkan peluang ke Final.

Menanti kunjungan Kelantan di Stadium Darul Aman, Kedah pastinya ingin mencapai kemenangan selesa untuk menjadi bekalan ke Stadium Sultan Mohammad IV, Kota Bharu sebuah stadium yang amat digeruni oleh mana-mana pasukan yang berkunjung ke stadium tersebut. Mungkin pertembungan kedua-dua pasukan dari negeri di bawah Kerajaan PR ini yang diterajui oleh PAS tidak sepanas seperti perlawanan di antara Kelantan - Selangor tempohari. Jangan kita lupa, Selangor juga adalah negeri di bawah PR tetapi diterajui oleh PKR.

Kelantan, Kedah dan Selangor adalah di antara 3 negeri di bawah PR yang berjaya mara ke Suku Akhir, seterusnya 2 negeri iaitu Kedah dan Kelantan meneruskan kemaraan mereka ke Separuh Akhir. Sayangnya, mereka bertemu sesama mereka di peringkat ini. Pasukan yang bakal ditemui di Final nanti sudah pastinya di antara 2 buah negeri di bawah Umno iaitu Negeri Sembilan atau Johor FC. Yang pasti Final nanti adalah pertarungan 2 buah negeri yang berlainan `ideologi'.

Apa pun, adalah diharapkan perlawanan di antara Kedah dan Kelantan nanti tidak akan dicemari dengan pergaduhan, rusuhan atau apa jua bentuk keganasan. Selaku penyokong, mereka mestilah menghormati budaya dan adab sopan yang sentiasa dipertahankan oleh kerajaan negeri mereka. Meriahkan perlawanan ini nanti dengan mengibarkan bendera bulan sebanyak yang mungkin sebagai tanda Kedah dan Kelantan `bersatu'.

Memang benar, sukan tidak harus dipolitikkan tetapi semangat politik tidak salah dibawa ke dalam sukan selagi kita mempunyai semangat kesukanan yang tinggi. Mungkin dengan berkibarnya bendera bulan di kedua-dua belah penyokong Kedah dan Kelantan, diharapkan dapat mengendurkan suasana `panas' di dalam stadium. Tidak kira siapa pemenang, apa yang penting adalah salah satu negeri di bawah PR berjaya ke Final. Itu pasti./wfauzdin.blogspot.com

LEMAH KERANA NAJIB WARISI KERAJAAN DARI PAK LAH, MAHATHIR TIDAK SEBUT PAK LAH WARISI DARI SIAPA?

Oleh: WFAUZDIN NS

TUN MAHATHIR sendiri merasa kurang yakin Najib mampu memperolehi 2/3 majoriti di dalam Pilihanraya Umum ke 13 akan datang. Mantan PM itu berkata ini adalah disebabkan Najib mewarisi kerajaan yang lemah daripada Pak Lah. Cumanya, beliau tidak sebut pula Pak Lah mewarisi kerajaan diktator itu daripada siapa.

Adakah Pak Lah telah mewarisi kerajaan yang kuat daripada Mahathir? Hakikatnya Pak Lah menerima jawatan PM daripada Mahathir di dalam keadaan Bn tidak lagi kuat dan berlakunya perpecahan orang-orang Melayu sehingga tertubuhnya Parti KeADILan Nasional atau sekarang Parti Keadilan Rakyat (PKR). Di zaman Mahathir beliau banyak mencipta kerosakan politik orang-orang Melayu bermula dengan tertubuhnya Parti Melayu Semangat 46. Mahathir telah menjadikan Umno sendiri diharamkan, dan beliau tubuhkan semula Umno (Baru) dan Umno (Baru) inilah sebenarnya yang diwariskan kepada Pak Lah seterusnya kepada Najib.

Mahathir yang dahulu sinonim digelar `Mahafiraun' mencetuskan perpecahan di kalangan rakyat akibat perbuatannya yang rakus untuk mengekalkan kuasa. Pemecatan DS Anwar dari kerusi Timbalan Perdana Menteri dan juga Timbalan Presiden Umno adalah kemuncak kezaliman Mahathir. Semenjak itu kerosakan dan perpecahan di kalangan rakyat tidak dapat dibendung lagi. Justeru itu, mahu atau tidak Mahathir terpaksa lepaskan jawatan sebagai PM dengan meninggalkan kesan daripada `kediktatoran'nya kepada pengganti beliau iaitu Pak Lah.

Pak Lah hampir sahaja mampu memperbaiki imej Umno apabila slogan `Islam Hadhari'nya berjaya mempengaruhi rakyat terutamanya di kalangan orang-orang Melayu. Maka, di dalam Pilihanraya Umum tahun 2004, Pak Lah berjaya tingkatkan imej Umno/Bn dengan mendapat keputusan cemerlang di dalam pilihanraya tersebut. Sememangnya sudah menjadi tabiat Umno, mereka lupa dan sombong apabila mempunyai kuasa yang besar. Pak Lah yang digelar sebagai PM yang `suka tidor' itu mengambil kesempatan dengan prestasi Bn yang semakin meningkat untuk terus melakukan sesuka hati beliau. Kerajaan di bawahnya banyak dibayangi oleh menantunya iaitu KJ. Pak Lah gagal mengurus ekonomi negara dengan baik dan beliau tampil dengan gelaran PM yang banyak menyusahkan rakyat. Akhirnya, rakyat kembali menolak Umno dan Bn apabila merasakan dua PM sebelum ini tidak boleh diharapkan. Pembangkang mencipta rekod kemenangan besar di dalam Pilihanraya Umum tahun 2008.

Najib mengambil alih kerusi PM daripada Pak Lah secara `lembut'. Malangnya ketika Najib berkuasa, rakyat sudah tidak percaya dan mengharapkan lagi Umno/Bn. Apatah lagi, Kerajaan PR yang berjaya mentadbir beberapa buah negeri telah berjaya meyakinkan rakyat dengan sistem pemerintahan yang adil dan telus. Najib sudah terlalu lewat memperkenalkan slogan `1 Malaysia'. Rakyat sudah mula memandang kepada slogan Negara dan Negeri Berkebajikan yang dibawa oleh PR.

Kesilapan Pak Lah seterusnya Najib untuk tidak memperbaiki imej negara yang tercalar di mata dunia akibat fitnah terhadap DS Anwar menjadi salah satu faktor mengapa negara ini masih ketinggalan. Najib gagal lakukan perubahan dan kepimpinan beliau kini digelar sebagai kepimpinan Rosmah. Bahkan, bajet 2011 yang baru diumumkan baru-baru ini digelar orang `Bajet RM' atau `Bajet Rosmah Mansor'. Maka, memang wajar Mahathir tidak lagi percaya Najib mampu mengembalikan 2/3 majoriti di dalam Pilihanraya Umum Ke 13 nanti./wfauzdin.blogspot.com