RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

Sabtu, 3 Oktober 2009

BAGAN PINANG - BALASAN ORANG BELOT, SILAP PILIH PENCADANG

Mengaku ramai penyokong, tapi nak cari seorang pencadang pun tak mampu...tak malu ke?

Oleh: WFAUZDIN NS

ALKISAH, maka tanpa berfikir panjang dengan rasa ego dan tamak serta tidak memikirkan prinsip perjuangan, Shahruddin Abdul Hamid pun dengan bangganya mengistiharkan keluar dari PKR semata-mata untuk bertanding sebagai calon Bebas di dalam PRK Dun Bagan Pinang, Port Dickson. Meskipun telah dinasihatkan agar tidak berbuat demikian oleh pemimpin-pemimpin PR khususnya dari PKR, namun merasa dirinya hebat walaupun hanya berjawatan AJK dalam PKR kawasan sahaja beliau tidak peduli segala nasihat yang diberi.
Justify Full
Bahkan, beliau dengan bangganya memberitahu beliau punyai ramai penyokong yang setia bersamanya. Hari ini, padan dengan muka pengkhianat parti ini kerana ketamakannya, beliau umpama `yang dikejar tak dapat, yang dikendung keciciran'. Yang dikejar jawatan Adun, yang dikejar tak dapat, hilang pula keahlian dalam PKR. Mungkin yang sanggup terima spesis orang seperti beliau ini adalah Umno sahaja atau `parti katak' Ibrahim Ali. Shahruddin mengaku beliau punyai ramai penyokong setia, tetapi amat memalukan bila hendak mencari seorang pencadang pun tak mampu. Pagi tadi, Shahruddin sudah siap bergaya kononnya bakal YB, tapi dengan tebal muka keluar awal dari Pusat Pencalonan akibat kejahilan `bakal YB' tersebut.

Ini merupakan satu pengajaran buat mereka yang cuba untuk khianat kepada perjuangan rakyat. Contoh telah banyak kita lihat. Kita lihat apa sudah jadi pada raja sesumpah Ezam, ke mana akhirnya? Sebelum itu, ke mana Roslan Kassim dan Zahid Md Arip? Kemudian apa yang terjadi kepada `Minah Ronggeng' Kak Min? Semua mereka dihina dan terhina. Siapa mereka yang belot kepada perjuangan rakyat yang dimuliakan?

Kini, persaingan di Bagan Pinang hanya menyaksikan dua calon sahaja. Seorang calon adalah yang tiada rekod buruk, jauh dari skandal rasuah dan beriman iaitu dari parti PAS mewakili PR. Seorang lagi adalah seorang calon yang pernah dibuktikan terlibat di dalam rasuah politik wang iaitu calon dari Umno mewakili Bn. Terpulanglah kepada pengundi-pengundi di Bagan Pinang samada mahu yang bersih atau yang menjijikkan. PR cuma mampu menawarkan calon terbaik dan terbukti bersih. Umno hanya mampu menawarkan calon yang pernah terlibat di dalam rasuah. Jadi, fikir-fikirkanlah./kembali ke laman asal di sini.

SAH - HANYA BN VS PAS, CALON BEBAS PULA TIADA PENCADANG

Bagan Pinang: Pertandingan satu lawan satu BN-PAS
Okt 3, 09 8:45am
10.23am: HPilihanraya kecil DUN Bagan Pinang akan menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara calon BN, Tan Sri Isa Samad dengan calon PAS Zulkefly Mohamad Omar.

11am: Masa bantahan tamat

10.14am: Hanya calon BN, Tan Sri Isa Samad dan calon PAS Zulkefly Mohamad Omar yang menyerahkan borang pencalonan. Tempoh serah borang pencalonan tamat jam 10 pagi.

Sebelum ini, Shahruddin tidak dapat menyerahkan kertas pencalonannya kepada pencadangnya bukan orang tempatan.

10.am: Ketegangan meningkat apabila kelihatan penyokong membaling botol air dari sebelah BN. Penyokong Pakatan Rakyat menjerit kepada pihak polis supaya mengambil tindakan./Malaysiakini

Komen Blogger: Sebentar tadi Berita Radio RTM jam 11.00 AM juga menyebut kekecohan berpunca dari penyokong pembangkang. Sah media haprak.


TERKINI 10.20- KETEGANGAN BERLAKU, MEDIA HAPRAK MENIPU LAGI

LIVE BAGAN PINANG

10.20 pagi Keadaan lagit menjadi gelap semula. Hujan boleh turun bila-bila masa.

10.12 pagi malaysiakini melaporkan Ketegangan meningkat apabila kelihatan botol air di baling dari sebelah penyokong BN. Manakala penyokong Pakatan menjerit kepada pihak polis supaya mengambil tindakan. Tetapi BHOnline dan NST cuba menipu pembacanya dengan menyatakan "segelintir penyokong Pakatan Rakyat kelihatan membaling botol air mineral ke arah FRU"/greenboc

TERKINI JAM 1000 - PENYOKONG BN BALING BOTOL AIR

Penyokong bertindak agresif baling botol air
Okt 3, 09 8:45am
10.am: Ketegangan meningkat apabila kelihatan botol air di baling dari sebelah penyokong BN. Manakala penyokong Pakatan menjerit kepada pihak polis supaya mengambil tindakan./Malaysiakini

TERKINI 10.00 - HANYA BN VS PAS, PADAN MUKA CALON BEBAS

LIVE BAGAN PINANG

10.00 pagi Tempoh serahan borang calon tamat. Pegawai Pengurus SPR, Ab Wahab Shamsuddin mengumumkannya sebentar tadi. Cuma calon PAS dan BN berjaya menyerahkan borang. Setakat ini hanya dua calon kertas pencalonannya diterima SPR iaitu Calon BN, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad dan calon Pas, Zulkefly Mohamad Omar. Sekarang ialah tempoh bantahan sehingga jam 11 pagi.

9.56 pagi. malaysiakini melaporkan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan bahawa matlamat PAS adalah untuk menang bukan setakat mengurangkan majoriti BN di Bagan Pinang.

9.55 pagi. Calon Bebas belum muncul lagi walaupun penamaan calon cuma tinggal 5 min lagi./Greenboc

TERKINI 09.45 - PENYOKONG BN DAN PAS MULA PANAS

Era Najib Altantuya : LIVE BAGAN PINANG

LIVE BAGAN PINANG

9.45 pagi. Helikopter PDRM masih berlegar-legar bagi memantau keadaan. Tinggal 15 min sahaja lagi penamaan calon ditutup

9.41 pagi Berlaku sedikit ketegangan di luar pusat penamaan calon berikutan kedua-dua pihak mula timbulkan provokasi. FRU kelihatan bergegas ke bawah bagi mengawal keadaan.

9.40 pagi Calon PAS dan BN bersama pencadang dan penyokong mereka masih di dalam dewan

9.32 pagi Calon Bebas tadi sebenarnya telah membawa pencadang yang bukan pengundi Bagan Pinang/Greenboc

TERKINI- 09.33 AM: CALON BEBAS GELABAH BEROK?

Calon bebas, Shahruddin cari pencadang baru
Okt 3, 09 8:45am
9.33am: Calon bebas, Shahruddin Abdul Hamid keluar dari pusat penamaan calon selepas mendapati pencadangnya bukan dari Bagan Pinang. Beliau sedang mencari pencadang dari kalangan penduduk tempatan.

9.17am: Calon bebas, Shahruddin Abdul Hamid (foto bawah) memasuki pusat penamaan calon untuk menyerahkan pencalonannya.


9am: Calon BN, Tan Sri Isa Samad dan calon PAS Zulkifly Mohamad Omar masuk ke pusat penamaan calon. Calon bebas, Shahruddin Abdul Hamid belum kelihatan. Di luar, penyokong BN menyanyikan lagu 'Inilah barisan kita' manakala penyokong Pakatan melungkan 'rasuah, hidup rakyat dan hancur BN".

8.56am: Penyokong Pakatan seramai kira-kira 5,000 berkumpul di pintu masuk pusat penamaan calon, sambil melaung "julung rakyat, hancur BN, hancur ISA, hidup rakyat"./Malaysiakini

TERKINI: 09.25 PAGI -PENAMAAN CALON DUN BAGAN PINANG

LIVE BAGAN PINANG

9.25 pagi Di luar, penyokong BN menyanyikan lagu 'Inilah barisan kita' manakala penyokong Pakatan melungkan 'rasuah, hidup rakyat dan hancur BN".

9.20 pagi Calon Bebas dibenarkan masuk tetapi belum ada pencadang dan penyokong. Tetapi keluar sejurus kemudian tanpa memberi komen apa-apa. Mungkin bergegas utk mendapat pencadang dan penyokong.

9.17 pagi Baru cakap dah muncul Calon Bebas Shahruddin Abdul Hamid masuk ke pusat penamaan calon, tapi belum menyerahkan borang. Beliau tidak dibenarkan masuk untuk serah kertas pencalonan kerana tidak membawa pencadang dan penyokong. Beliau masih berdiri di luar dewan.

9.15 pagi Calon Bebas yang diwarwarkan belum muncul.

9.10 pagi Penyokong Pakatan seramai kira-kira 5,000. Manakala penyokong BN dianggarkan 3,000 orang. Hadi Awang bersama Tan Sri Khalid Ibrahim menujuk ke khemah BN untuk bersalam-salaman sempena Aidilfitri.

9.08 pagi Calon Pas memasuki Dewan Perbandaran Port Dickson pada jam 9.05 pagi, disusuli Isa Samad dua minit kemudian bersama pencadang masing-masing untuk mengemukakan kertas pencalonan.

9.06 pagi Keadaan trafik sesak. Cuaca bertambah baik namun para penyokong kelihatan basah kuyup./Greenboc

TERKINI- PENAMAAN CALON DUN BAGAN PINANG

Calon BN, PAS serah borang pencalonan
Okt 3, 09 8:45am
9am: Calon BN, Tan Sri Isa Samad dan calon PAS Zulkifly masuk ke pusat penamaan calon. Calon bebas, Shahruddin Abdul Hamid belum kelihatan. Di luar, penyokong BN menyanyikan lagu 'Inilah barisan kita' manakala penyokong Pakatan melungkan 'rasuah, hidup rakyat dan hancur BN".

8.56am: Penyokong Pakatan seramai kira-kira 5,000 berkumpul di pintu masuk pusat penamaan calon, sambil melaung "julung rakyat, hancur BN, hancur ISA, hidup rakyat".

8.55am: Penyokong BN tiba di pusat penamaan calon. Mereka dipisahkan kira-kira 100 meter dari penyokong PAS.

8.45am: Penyokong BN dianggarkan seramai 3,000 mula bergerak ke pusat penamaan calon sejauh 1km. Hujan telah berhenti, tetapi orang ramai sudah basah lencun.

8.40am Hujan lebat menyebabkan orang ramai lari berlindung di bawah khemah yang disediakan di pusat penamaan calon. Ada yang menggunakan payung dan sesetengahnya menggunakan kain rentang untuk berlindung dari hujan.

8.30am: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin sudah sampai bersama calon BN, Tan Sri Isa Samad untuk bergerak ke pusat penamaan calon. Hujan mula turun

Manakala penyokong Pakatan sudah sampai ke pusat penamaan cal0n di pejabat daerah Port Dickson.

8.23am: Penyokong Pakatan mula bergerak ke pusat penamaan calon di pejabat daerah Port Dickson. Mereka melaung slogan "Tolak tolak rasuah, undi undi undi Islam" dan "Mansuhkan ISA".

Ada penyokong yang memakai baju-T bertulis "Tak Nak ISA", dipercayai merujuk kepada calon BN, Tan Sri Isa Samad.

Dengan dikawal oleh anggota unit keselamatan PAS, mereka berarak melalui kawasan perumahan menuju ke pusat penamaan calon .

Polis telah menyediakan dua tempat perhimpunan berasingan bagi penyokong Pakatan dan BN. Kedua-dua pihak juga menggunakan laluan yang berlainan menuju ke pusat penamaan calon bagi mengelak sebarang kejadian yang tidak diingini.

8.09am: Seorang penunggang motosikal yang memakai jaket biru BN tersilap tempat dan mendapati dirinya berada bersama sekumpulan penyokong PAS.

Dia terus dikelilingi dan diboo oleh penyokong berkenaan di hadapan Sekolah Menengah Datuk Haji Abdul Samad - tempat perhimpunan untuk penyokong Pakatan Rakyat sebelum berarak ke pusat penamaan calon di pejabat daerah Port Dickson.

Turut kelihatan di situ ialah Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan beberapa pemimpin PKR termasuk Azmin ALi (MP Gombak) dan S Manikavasagam (MP Kapar)./Malaysiakini

TERKINI-PENAMAAN CALON BAGAN PINANG DUN

IVE BAGAN PINANG

9.01 pagi SPR umumkan penamaan calon dibuka hingga jam 10 pagi

9.00 pagi Keadaan cuaca, hujan lebat mulai reda

8.55 pagi Calon BN, Tan Sri Isa Samad kelihatan memasuki pusat penamaan calon diiringi Muhyiddin Yassin, Rais Yatim, Hishamuddin Hussein, Zahid Hamidi, Ong Tee Keat, Koh Tsu Koon serta pemimpin BN lain. Calon Bebas, Shahruddin Abdul Hamid yg dikatakan turut bertanding belum kelihatan.

8.45 pagi Ahli Parlimen Seremban John Fernandez dari DAP dihalang dari memasuki pusat penamaan calon.

8.40 pagi Calon PAS Zulkefly Omar dan Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang kini di pusat penamaan calon diiringi MB Selangor Khalid Ibrahim, Sallehudin Ayob, Azmin Ali dan ribuan penyokong.

8.30 pagi. Jalan sepanjang Port Dickson hujan telah mula turun, keadaan hujan semakin lebat.

8.20 pagi : Cuaca mendung, penyokong BN menawarkan air tebu percuma sepanjang hari penamaan calon. Penyokong Pas kini pula menjangkau 5,000. Mereka berteriak Hidup Pas, Hancur BN.

8.10 pagi : Helikopter PDRM berlegar bagi memantau keadaan di sekitar Teluk Kemang

8.00 pagi : Penyokong PAS sampai di simpang dewan berkenaan.

7.35 pagi : Isteri calon, Saeiah bt Tarmizi turut berarak menuju ke tempat penamaan calon diirngi YB Zailah dan Ketua Dewan Muslimat, Ustazah Nuridah.

7.25 pagi : Penyokong PAS dan Pakatan Rakyat sedang berjalan kaki dari Masjid Qariah Bagan Pinang menuju ke Pusat Penamaan calon.

Penyokong kedua-dua parti, Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat telah mula berkumpul seawal jam 5.30 pagi tadi beberapa kilomter dari pusat penamaan calon piihan raya kecil DUN Bagan Pinang di sini.

Bagaimanapun suasana tenang dan terkawal dengan anggota polis dan Unit Simpanan Persekutuan (FRU) mengawal keadaan, terutama Jalan Pantai, Teluk Kemanng ke pusat penamaan dcalon di Dewan Perbandaran Port Dickson.

Penyokong Pas dan BN masing-masing membawa bendera dan sepaduk parti mereka dengan kumpulan kecil antara 50 hingga 100 orang./Greenboc

Jumaat, 2 Oktober 2009

PAS dakwa hanya 1,200 pengundi pos tinggal di Bagan Pinang

Abdul Rahim Sabri
Okt 2, 09PAS mendakwa semakannya mendapati hanya 1,200 daripada 4,604 pengundi pos di DUN Bagan Pinang yang masih tinggal di situ.

Mereka terdiri daripada anggota tentera yang tinggal di Kem Seri Rusa - satu-satunya kem tentera dalam DUN Bagan Pinang.

Manakala yang lainnya merupakan mereka yang pencen atau yang telah berpindah atau berkhidmat di tempat lain, Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali.

"(Bagan Pinang) antara DUN paling besar yang banyak undi pos, yang berdaftar sebanyak 4,604 orang.

"Tetapi semakan PAS sendiri, kita dapati yang benar-benar berada dalam kem Seri Rusa ini, hanya 1,200 orang, ini mengikut semakan kita.

"Maksudnya orang yang ada dalam kem tersebut. Senarainya ada 4,604 tetapi berdasarkan semakan kita ada 1,200 pengundi. Yang lainnya, sebahagian besarnya sudah bersara," kata Mustafa dalam satu sidang media di ibu pejabat PAS di ibu negera, pagi ini.

"Mengikut kaedah pilihanraya, yang tidak tinggal lagi dalam kem, sepatutnya dia mengundi sebagai pengundi biasa, sepatutnya begitulah.

Bersihkan senarai

"Tetapi nama dia masih lagi kekal dalam senarai. Sebahagian yang lain bukan duduk daripada kem Seri Rusa, DUN Bagan Pinang.

"Saya minta SPR, supaya pastikan apa yang boleh, bahawa orang yang tidak hadir, tidak layak mengundi.

"Waktu kertas undi diberikan, dia tidak hadir, seharusnya dia tidak boleh mengundi. Ini yang minta supaya ia dipastikan oleh SPR sendiri," katanya.

Menurut Mustafa, apa yang menjadi kebimbangan PAS ialah pengundi pos yang tidak berada dalam kem tersebut tetapi dibenarkan mengundi di situ.

"Saya boleh jangka bahawa SPR akan jawab siapa yang ada dalam senarai, maka dia sah sebagai pengundi.

"Tetapi sebagai satu persiapan dan peringatan kepada SPR supaya dia benar-benar nak pastikan daftar pemilih ini bersih, dia sendiri pastikan orang yang sebenarnya tidak ada, didaftarkan di mana dia berada," katanya

Ditanya sama ada pengundi yang bersara tinggal di kem tersebut, Mustafa berkata mereka memang tidak tinggal di kem tersebut.

Sudut undang-undang

"Mereka yang boleh tinggal di kem tersebut adalah pegawai dan kakitangan yang berkhidmat. Yang tidak berkhidmat, tidak boleh duduk situ," katanya.

Ditanya sama ada terdapat peruntukan undang-undang, sekiranya pengundi tidak meminta nama mereka dipindah, maka mereka tetap untuk mengundi di situ, Mustafa berkata:

"Dari sudut undang-undang, ya, yang itu saya tidak nafikan."

SPR tidak mempunyai kuasa untuk mengeluarkan nama pengundi buat masa sekarang mengikut undang-undang, sebaliknya memikirkan satu cara untuk membolehkan orang yang benar-benar layak mengundi adalah orang yang tinggal kem tersebut, tambah Mustafa.

Calon PAS, Zulkefly Mohamad Omar bekal berdepan dengan calon BN Tan Sri Isa Samad untuk merebut kekosongan kerusi DUN Bagan Pinang ekoran kematian penyandangnya, Azman Mohamad Noor.

Azman Mohamad Noor dari BN yang juga naib ketua bahagian Teluk Kemang menang dengan majoriti 2,333 dalam pilihanraya umum Mac tahun lalu.

Azman menewaskan Ramli Ismail yang juga timbalan yang dipertua PAS kawasan Teluk Kemang yang mendapat 4,097 undi.

SPR juga menetapkan esok adalah hari penamaan calon, manakala 11 Oktober pula adalah hari pengundian./Malaysiakini

Bagan Pinang: Propaganda hitam ke atas Anwar Ibrahim bermula

Oleh: Ahmad Nizam Hamid

Seorang rakan (kerabat saya juga),pegawai tentera menghubungi saya petang tadi.Walaupun rakan ini bukan bertugas di Port Dickson tetapi isi perbualannya cukup menarik yang tentunya berhubungkait dengan PRK Bagan PInang.

Rakan ini memberitahu antara dakyah yang digerakkan oleh UMNO ialah berkaitan kenyataan Dato Seri Anwar Ibrahim beberapa bulan lalu iaitu meminta Chin Peng dimaafkan dan dibenarkan kembali ke tanahair.

Dakyah ini khabarnya didendangkan kepada para perajurit kita (pengundi pos) untuk membawa imej buruk betapa Anwar (baca:Pakatan Rakyat) ‘menyokong komunis dan melupakan jasa dan pengorbanan perajurit yang terkorban’ dan jelas membuktikan Anwar tidak mengenang jasa serta pengorbanan perajurit yang terkorban angkara kekejaman komunis.

Lebih kurang begitulah bentuk propaganda hitam (black propaganda) yang dimainkan oleh UMNO menurut rakan saya itu.Nampaknya isu dimainkan sedemikian rupa untuk memberikan warna jelek kepada Anwar vis-a-vis PR yang bertujuan untuk mengolah persetujuan bahawa PR sesungguhnya tidak mengenang jasa dan pengorbanan perajurit menentang komunis.Malah saya percaya buat seketika ini propaganda sebegini hanya akan dimainkan diperingkat setempat tetapi menjelang minggu hadapan kesemua media perdana-RTM,TV3,Utusan,Berita Harian dan yang sealiran-akan memperbesarkannya (blown out of proportions) ke seantero dunia.

Kepada rakan pegawai tentera tadi saya maklumkan agar membaca semula kenyataan Dato Seri Anwar Ibrahim mengenai isu tersebut.Jika ingatan saya tidak tersasar Anwar sebenarnya membidas sikap ‘double-standard’ kerajaan yang memaafkan kerajaan China yang menyokong PKM tetapi tidak bersedia untuk memaafkan Chin Peng.

Malah Anwar dengan jelas menyebut bahawa beliau tidak bermaksud menyokong atau bersetuju dengan tindakan keganasan (militant) sewaktu darurat dan tegs menyatakan bahawa beliau sejak dari dulu menentang komunisme.

Ini antara intipati kenyataan Anwar mengenai isu Chin Peng (jika tidak salah ingatan saya) yang jika diamati dengan tertib tidak langsung membawa maksud menyokong PKM dan menafikan jasa serta pengorbanan para perajurit.

Malah saya memberitahu rakan saya selanjutnya bahawa bapa mertua Dato Seri Anwar Ibrahim, Dato Dr.Wan Ismail (Pak Wan) antara tokoh yang banyak menyumbangkan jasa di era darurat dahulu.Beliau antara pakar perang saraf yang bertungkus lumus kesegenap pelusuk negara dalam tugas beliau mengekang pengaruh komunis.

Jadi adalah tidak masuk akal untuk mengatakan Anwar menyokong Chin Peng dan tidak mengenang jasa para perajurit.Seperti biasa UMNO melalui medianya akan berperanan sebagai ’spin doctor’ untuk memutarbelitkan kenyataan dan kebenaran serta berterusan memfitnah.Propaganda hitam seperti ini akan terus dimainkan bagi mengelirukan rakyat.

Namun saya kira para pengundi dan tidak terkecuali perajurit kita di Bagan Pinang tidak semudah itu terpengaruh dengan dakyah dan propaganda sedemikian.Rakyat hari ini sudah bijak dan ditambah pula dengan kemajuan teknologi maklumat hari ini saya percaya para perajurit kita akan dapat menilai sendiri putarbelit UMNO dan para juak mereka.

Sumber: http://lainalestari.blogspot.com/perakexpress.com

Agenda rampas Selangor dirancang JPM?

Thursday, October 01

Oleh LANJUSOH

PASIR MAS: Siapa sahaja yang sanggup mengkritik kerajaan Selangor akan diberi ruang luas dalam media, tidak kira sama ada pemimpin pembangkang atau Pakatan Rakyat sendiri.Matlamatnya adalah untuk memastikan negeri yang terkaya di Malaysia itu terlepas daripada genggaman Pakatan Rakyat.

Agenda itu bukan sekadar diketuai Ketua Pembangkang di Dewan Undangan Negeri Selangor, Dato' Seri Dr Mohd Khir Toyo, sebaliknya difahamkan dirancang khas di Jabatan Perdana Menteri (JPM) di Putrajaya.

Pengarah Pilihan Raya KeADILan, Saifuddin Nasution Ismail mendakwa JPM telah merancang pelbagai cara dan kaedah untuk merampas kembali Selangor dengan bantuan beberapa agensi kerajaan.

Antara agensi berkenaan, kata beliau, adalah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan pihak polis.

"Ada minit-minit mesyuarat di kalangan jabatan tersebut di JPM telah sampai ke tangan kita.

"Malah perkara itu sudah didedahkan Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim di Parlimen, di hadapan Perdana Menteri dan timbalannya," katanya pada ceramah Madrasah Nusurullah, Pohon Buluh dekat sini, baru-baru ini.

Hadir sama Yang Dipertua PAS Pasir Mas, Ustaz Ismail Noh, Adun Pengkalan Pasir, Hanifa Ahmad dan Exco Dewan Pemuda PAS Pusat, Ustaz Kamal Ashaari.

Saifuddin berkata, antara agensi milik kerajaan yang paling cekap bagi mencapai matlamat JPM merampas Selangor ialah SPRM.

Kata beliau, SPRM paling cepat bertindak terhadap sebarang aduan berkaitan pemimpin kerajaan Selangor, biar pun membabitkan perkara yang remeh-temeh.

Isu berkaitan Selangor dilihat dilaporkan setiap hari dalam media massa. Terbaru tindakan sekumpulan penternak lembu dari Hulu Yam membawa ternakan di hadapan bangunan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri di Shah Alam.

Sebelum ini sekumpulan pemimpin Umno mengarakkan kepala lembu yang masih berdarah di tempat yang sama.

Manakala pandangan secara terbuka Pesuruhjaya PAS Selangor, Dato' Dr Hassan Ali seringkali diperbesarkan dalam media apabila boleh dimanipulasi demi kepentingan politik BN.

"Semua itu dibuat dengan harapan bagi melemahkan kerajaan Selangor yang kini diterajui Pakatan Rakyat," kata Saifuddin.

Sementara itu, Kamal berkata, kerajaan Barisan Nasional yang menguasai Selangor sebelum ini telah menutup lapan masjid di negeri terbabit.

Katanya, rekod seperti itu tidak pernah dilakukan di negeri lain kecuali di Selangor ketika diperintah BN.

Majlis ceramah tersebut diadakan bagi memunggut derma bagi melengkapkan prasarana di Madrasah Nassrullah yang menempatkan warga emas dan pelajar hafiz.

Sebarang derma dan sumbangan boleh menghubungi Setiausaha PAS Pasir Mas, Ustaz Suhami Daud di talian 013 942 4671./Detikdaily

Wang 16 juta: AMK buat laporan di Hong Kong

Angkatan Muda (AMK) PKR akan membuat laporan kepada Suruhanjaya Bebas Anti Rasuah (ICAC) Hong Kong esok berhubung penangkapan seorang ahli perniagaan Malaysia tahun lalu, yang dikatakan kenalan rapat Ketua Menteri Sabah, Datuk Musa Aman.

Menurut ketua penerangan AMK, Lee Khai Loom, laporan tersebut akan dibuat di pejabat ICAC oleh ketua AMK, Shamsul Iskandar Mohd Akin.

Pada 14 Ogos lalu, ahli perniagaan tersebut, yang dikenali sebagai Michael Chia, ditahan di lapangan terbang antarabangsa Hong Kong kerana disyaki melakukan pengubahan matawang Singapura bernilai RM16 juta sebelum menaiki penerbangan ke Kuala Lumpur.

"ICAC Hong Kong telah menyiasat kes tersebut," katanya, sambil menambah AMK akan meminta badan itu supaya meneruskan siasatan lanjut terhadap kes tersebut.

"Dokumen-dokumen yang (didakwa) menunjukkan berlaku aktiviti haram, iaitu aktiviti pembalakan haram yang mungkin menyumbang kepada pengubahan wang itu, juga akan diserahkan," katanya.

Ekoran penahanan Chia, sejurus sebelum pilihanraya kecil Parlimen Permatang Pauh pada 26 Ogos tahun lalu, yang dimenangi ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, para pemimpin DAP telah membuat aduan polis terhadap ketua menteri Sabah itu.

Musa kemudiannya menafikan sebarang pembabitan dalam kes tersebut./Malaysiakini

Khamis, 1 Oktober 2009

SI PENGEMIS PASIR MAS, RAJA KATAK MERAYU KEPADA PAS?

Ibrahim Ali merayu-rayu bertanding guna lambang PAS
Posted on Thursday, October 01 @ 18:04:04 MYT by paktam

Oleh Muhd Yusri Amin & Md Nor Yahya

KOTA BHARU: Tahukah anda Dato’ Ibrahim Ali terpaksa merayu berkali-kali supaya diberi peluang bertanding menggunakan lambang bulan menjelang pilihan raya umum 8 Mac 2008. Malah dia menebalkan muka berceramah di pentas PAS bagi menarik simpati terhadapnya, biar pun isi ceramahnya kasar dan tidak sesuai dengan perjuangan Islam.

Kemuncak kepada muslihatnya apabila dia menulis surat dengan bahasa merendah diri merayu dibenarkan bertanding menggunakan logo PAS. Dan segala dokumen itu masih lagi disimpan PAS Kelantan bagi menggambarkan siapa sebenarnya Ibrahim. Dia merupakan pemimpin paling acap keluar masuk parti. Timbalan Yang Dipertua PAS Kota Bharu, Dato’ Takiyuddin Hassan berkata, segala dokumen mengenai rayuan Ibrahim supaya dibenarkan bertanding menggunakan logo PAS masih disimpan. Katanya, ketika itu bekas pemimpin Umno itu memohon dengan rendah diri supaya dibenarkan menggunalan lambang bulan di kertas undinya biar pun tidak menyertai PAS. “Sekarang Ibrahim telah melupakan segala-galanya ihsan diberi PAS sehingga menang di kerusi Parlimen Pasir Mas. Hari ini dia sanggup mengecam pula orang yang memberi peluang kepadanya ketika bertanding tahun lalu. “Tidakkah itu dinamakan tindakan biadap apabila menggigit tangan orang yang menghulur bantuan kepadanya,” katanya ketika ditemui pemberita di majlis hari raya anjuran Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam, Isnin lalu.

Ibrahim sebelum ini mendesak Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat meletak jawatan sebagai Menteri Besar kerana didakwanya sudah nyanyuk dan kerap uzur. Takiyuddin berkata, Ibrahim tidak lebih sebagai pengemis politik yang sanggup meminta sedekah bagi kepentingan politik jangka pendeknya. Yang Dipertua PAS Rantau Panjang, Haji Abdul Fatah Harun berkata, Ibrahim terpaksa mencipta glamour kerana masih belum diterima menjadi ahli Umno sehingga sekarang. “Melalui tindakan mengecam pemimpin PAS mungkin diharapnya diterima semula menjadi pemimpin Umno di Pasir Mas,” katanya.

Dewan Pemuda PAS Kelantan menyifatkan anggota parlimen Pasir Mas itu sebagai sebagai kacang lupakan kulit. Ketuanya Ustaz Abdul Latiff Abdul Rahman berkata, pemimpin yang tidak mampu menghargai jasa dan sumbangan orang lain tidak mungkin bertahan lama dalam arus politik. Katanya, tiada tempat bagi pemimpin seperti itu kerana rakyat tidak mampu diperbodohkan dengan kenyataan bersifat kebudakan. “Siapa tidak kenal Ibrahim Ali. Pemimpin yang bermuka-muka macam itu hanya mampu hadir sekejap sahaja dan akan terus dilupai. “Kehadirannya tidak lagi menjadi sebutan orang.

Masanya akan menghukum segala tindak tanduknya sekarang,” katanya. Anggota Parlimen Kuala Krai, Dr Mohd Hatta Ramli berkata, tindakan Ibrahim yang menghina Menteri Besar akan mempercepatkan lagi kejatuhannya. Kata beliau tidak ada pemimpin yang mampu mempertahankan sebuah kerajaan negeri sehingga lima penggal berturut-turut di tengah-tengah asakan Umno dan BN serta jentera kerjaaan dari pelbagai hala kecuali Tuan Guru Nik Abdul Aziz. “Paling tidak pun Ibrahim seharusnya menghormati rakyat negeri ini dan tindakan beliau menghina Tuan Guru Nik Aziz dapat mencerminkan siapa sebenarnya pemimpin berkenaan,” katanya.

Ketua Dewan Pemuda PAS Kuala Krai, Ustaz Mahadi Mat Zain mendesak Ibrahim memohon maaf secara berdepan kepada Tuan Guru Nik Abdul Aziz sekiranya mahu bertahan sebagai pemimpin politik. Sepanjang penglibatan Ibrahim dalam politik beliau tidak pernah memenangi pilihan raya tanpa bantuan PAS. Ini terbukti sokongan padu penyokong PAS membolehkan beliau memenangi kerusi parlimen Pasir Mas pada 1990 ketika bertanding di atas tiket Semangat 46. Bagaimanapun pada 1995 selepas menyertai Umno, beliau gagal mempertahankan kerusi tersebut. Dan sekali lagi dengan bantuan PAS Ibrahim memang di Pasir Mas kerana bertanding menggunakan lambang bulan purnama. Sebelum menyertai Semangat 46, Ibrahim pernah terlibat dengan Berjasa. /Detikdaily

APA MASALAH SPR NI? DAP, PKR TETAP KIBAR BENDERA DAN FOTO PEMIMPIN

DAP, PKR tetap kibar bendera, foto pemimpin
Abdul Rahim Sabri
Okt 1, 09


Dua parti yang bergabung dalam Pakatan Rakyat - DAP dan PKR - tetap akan meneruskan berkempen dengan mengibarkan bendera, logo dan gambar pemimpin mereka masing-masing sepanjang kempen pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang bermula 3 Oktober ini.

Kedua-dua parti tersebut juga mencabar Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) untuk menunjukkan peruntukan undang-undang yang melarang mana-mana pemimpin atau parti politik berkempen bagi seseorang calon di sesuatu pilihanraya kecil.

Pengerusi DAP Negeri Sembilan, Anthony Loke ketika dihubungi Malaysiakini berkata, arahan terbaru itu tidak masuk akal dan melampaui tugas SPR yang sebenarnya.

"Mungkin SPR fobia dengan pemimpin Pakatan Rakyat dan logo DAP dan PKR. Mereka melampaui tugas. Mereka sepatutnya mengendalikan proses penamaan calon, proses pengundiaan dan pengiraan undi.

"Soal kempen, serah kepada kepada parti-parti politik yang bertanding... Masa Tan Sri Abdul Rashid (Abdul Rahman) tidak ada peraturan macam ini," katanya.

Anthony yang juga ketua Pemuda DAP diminta mengulas berhubung arahan terbaru SPR yang melarang parti politik yang tidak bertanding dalam pilihan raya kecil Bagan Pinang mengibarkan bendera, logo dan gambar pemimpin mereka sepanjang kempen.

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar semalam dilaporkan berkata kebenaran hanya diberikan kepada parti yang bertanding memasang bahan kempen seperti gambar calon, logo parti dan pemimpin mereka.

'Tidak faham demokrasi'

Pilihanraya kecil DUN itu pada 11 Oktober ini bakal menyaksikan pertembungan sengit antara Tan Sri Isa Samad yang juga bekas naib presiden Umno dan Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Zulkefly Mohamad Omar.

Kerusi DUN Bagan Pinang kosong ekoran kematian penyandangnya, Azman Mohamad Noor dari BN yang menang dengan majoriti 2,333 dalam pilihanraya umum Mac tahun lalu.

Azman yang juga naib ketua bahagian Teluk Kemang, menewaskan Ramli Ismail dari PAS yang mendapat 4,097 undi.

Mengulas lanjut, Anthony Loke yang juga ahli Parlimen Rasah tidak akan mengendahkan arahan terbaru SPR itu malah akan terus berkempen dengan meletakan bendera parti dan gambar pemimpin mereka.

"Memang kita sudah buat dan letakkan gambar pemimpin DAP dan PKR.

"Sebagai contoh, kalau gambar Lim Kit Siang dan Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak dibenarkan, mungkin gambar pada banner 1Malaysia yang menggunakan beratus-ratus (wajah) orang lain, patut ditanggalkan," katanya.

Sementara itu, Ketua Angkatan Muda PKR (AMK), Shamsul Iskandar Md Akin menyifatkan arahan terbaru SPR itu akan menyebabkan berlakunya "defisit dalam sistem demokrasi di Malaysia".

'Bawa ke mahkamah'

"SPR tidak faham demokrasi dalam pilihan raya di Malaysia. Ia sepatutnya digalakkan kepada sesiapapun untuk terlibat, turut sama berkempen.

"Ini kerana, pilihan raya adalah satu-satunya ruang untuk memilih pemimpin dalam negara," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Sehubungan itu, Shamsul Iskandar berkata pihaknya akan terus meletakkan bendera, logo dan gambar pemimpin mereka sepanjang kempen pilihanraya kecil DUN tersebut.

Mengulas lanjut, beliau yang juga seorang peguam tidak akan teragak-agak untuk membuat semakan kehakiman sekiranya SPR arahan tersebut mempunyai alasan undang-undang.

"Arahan terbaru, sekiranya ada asas, kita akan ke mahkamah untuk membuat semakan kehakiman.

"Semakan kehakiman berlaku, sekiranya kita tidak berpuas hati dengan keputusan kerajaan. SPR kata kononnya ada alasan undang-undang, kita akan cabar, kalau mereka sungguh-sungguh laksanakan," katanya./Malaysiakini

PAKATAN MENANG DENGAN PENCALONAN ISA SAMAD

Wednesday, September 30, 2009

Sejak beberapa hari lepas, isu calon di Bagan Pinang menjadi satu isu yang hangat.Banyak pihak mencari siapakah calon yang patut dilantik sebagai wakil Umno dalam usaha parti tersebut mempertahankan maruah mereka untuk kali yang ke 8.Sejak dikalahkan dengan 7-0, sudah tentulah Umno mahukan kemenangan ini.Tambahan pula kemenangan pastinya akan muncul apabila undi pos menjadi satu dari strategi bagi memenangkan Umno.Tidak dinafikan berdekat lamanya strategi ini menjadi kayu pengukur kepada kemenangan Umno yang tahu menggunakan kesempatan undi pos , walaupun antara pengundi ini tidak tinggal di dalam hutan atau jauh dari tempat mengundi.


Kemenangan awalnya dilihat apabila ada undi didalam laman web PAS yang mana dalam undi tersebut, Isa Samad di nobatkan sebagai calon yang paling sesuai di Bagan Pinang.Manakala beberapa hari lepas pula Lim Guan Eng berkata bahawa jika Umno meletakkan Isa Samad peluang Umno untuk menang adalah 70 peratus berbanding 60 peratus jika meletakkan calon lain.Umno termakan akan cadangan ini.


Isu kain yang direntang untuk memboikot itu bukanlah dipasang oleh penyokong UMno.Jika ia pun dipasang Umno sudah tentulah ianya akan tertera lambang Umno dan bahagian mana yang hendak memboikotnya. Atau mungkin juga musuh Isa yang memasangnya.Ahli Umno tidak seberani itu untuk memasang kain rentang ,hatta meletak cawangan mana yang mahukan Isa bertanding dan akan memboikot jika meletakkan calon yang lain.Umno memang mengajar ahlinya menjadi manusia penakut yang tidak akan berani untuk menyanggah pimpinan selagi tengkok mereka diikat dengan tali.Malah ada pemimpin Umno kemudiannya menurunkan poster tersebut kerana mengganggap ianya adalah mainan musuh yang mahukan Isa Samad bertanding sebagai satu strategi jangka panjang.Umum mengetahui bahawa Isa samad adalah Musuh ketat kepada Datuk Muhammad Hassan , kini menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan.


Berdekat lamanya Umno diberi madat oleh orang Melayu dan bukan melayu melalui undi MCA dan Gerakan malah pihak pembangkang yang akan berdepan dengan Umno sudah tahu akan kekalahan mereka, Cuma untuk mengelak dari berkata dayus, baik PAS, atau DAP meletak calon dengan dasar anak jantan semestinya mahu bersabung.Jika dahulunya Umno meletakkan seorang kaldai sekali pun sebagai calon mereka undi untuk kemenangan calon Umno akan pastinya menang.alon Umno sudah tahu akan kemenangannya,Namun ianya sebaliknya sekarang ini.Namun keadaan kini berubah .PAS seringkali menyakinkan pengundinya sejak berdekat lalu dengan kata-kata yang kini di luahkan oleh Umno iaitu "kita sebenarnya menang,kerana undi kita makin bertambah" itulah senjata yang diguna pakai Umno kini bagi meyakinkan ahlinya agar terus setia dengan Umno.


Kini Umno perlu berhati-hati untuk meletak kan calon. Dihari penamaan calon Isa Samad sebagai calon Umno.PAS mengorak langkah penuh bergaya kerana tahu apa isu yang mahu di mainkan dalam kempen nanti.Isa Samad di singkirkan dari menduduki tangga Naib presiden namun terlepas dari hukuman penjara kerana rasuah.Isu inilah yang akan di mainkan oleh PAS dan juga Pakatan Rakyat betapa adanya double standard dalam pentadbiran yang begitu tinggi dengan angka-angka yang di keluarkan oleh badan dunia berhubung dengan amalan rasuah di Malaysia.

Untuk jangka pendek,PAS telah menang dengan menyakinkan khalayak ramai bahawa Isa Samad adalah calon yang di nantikan.Namun untuk satu jangka masa panjang pergelutan di dalam Umno di negeri Sembilan akan menyaksikan dua panglima yang bakal menguasai negeri tersebut dalam pilihanraya umum akan datang.Jika ada ahli Umno yang lebih bijak dari Mahathir Mohammad dan Tengku Razaleigh yang menyanggah pencalonan Isa Samad, maka nantikanlah porak peranda Umno di negeri Sembilan kemudian nanti....

Amiruddin Ahmad adalah exco ALIRAN,
ALIRAN Kesedaran Negara,
Wartawan bebas menulis untuk akhbar Suara keadilan
dan kini akhbar baru Konsep Era Pakatan,
Lulusan USM dalam bidang Sejarah dan Sains Politik.

Rabu, 30 September 2009

KENALI SIAPA DUDA KAHWIN UMI AIDA

Tuesday, September 29, 2009DR Ristina-(Meninggal dunia di Indonesia akibat terjatuh dari katil)

Gambar (kiri Khairuddin atau DUT) bersama Umi Hafilda.KANAN Khaled Jefri juga telah meninggal dunia.Pengarang buku yang menjadi jutawan dalam kes DSAI 1998.


Khairuddin di belakang Umi dan Azwan

Watak nya tidak nyata dalam kes DSAI ketika zaman 1998 dahulu.Anak Pulau Pinang ,Sg Rambai Bukit Mertajam ini terlibat sebagai talibarut Umi Hafilda dan juga menjadi tukang karang di merata tempat di seluruh Malaysia mendedahkan keburukan Anwar kepada kelompok dikampung-kampung.Anak saudara kepada arwah Sulaiman Palestin.Tak dapat Umi Hafilda dapat Umi Aida.

Kini mendapat gelaran Dato sejak beberapa tahun dahulu. Semasa zaman Pak Lah melakukan penerbangan dengan nama Kembara Kailan.Bermula dari kosong dan melilau kini menjadi jutawan. Entah perniagaan apa yang di lakukan beliau sehingga menjadi kaya raya dan mendapat gelaran Dato .Kini menggunakan kereta jenama Maserrati,Ferrari , Kawan baik Ali Rostam dan pernah menjadi director kilang motor Comel di Melaka .Beliau juga menjadi pengarah pertubuhan Malaysia Kombodia mengenai perdagangan antara Malaysia dan Kombodia.

Khabarnya menghadiahkan rumah dan juga kereta mewah mencecah jutaan ringgit untuk mendapatkan Umi Aida....yang coolnya majlis pertunangan nie dilangsungkan kat kondo yang dihadiahkan oleh Datuk Khairuddin ni kepada Umie Aida.


Cincin tunang bertatahkan berlian daripada koleksi jenama mewah, Chopard mengikat pelakon jelita, Umie Aida atau Umie Kalsom Rahmad dengan putera idamannya, Datuk Paduka Khairuddin Abu Hassan, malam tadi.

POLITIK WANG BUKAN JENAYAH? TIADA MASALAH JADI CALON

Ini jawapan Isa mengenai disiplin, Mahathir

30 Sep 2009 2:18AM PD: Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad dalam reaksi spontannya sebaik sahaja diumumkan sebagai calon Barisan Nasional (BN), bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang, berkata beliau yakin akan dapat mempertahankan kerusi BN kerana “saya bertanding di kampung saya sendiri”.

Tambahan pula, dengan semangat yang ditunjukkan oleh pemimpin di semua peringkat, ahli-ahli parti serta orang-ramai, keyakinannya untuk menang di kerusi berkenaan adalah cerah.

"Insya-Allah kita boleh mempertahankan kerusi ini berdasarkan semangat yang ditunjukkan dan saya yakin kerana inilah kali pertama saya bertanding di kampung saya sendiri... pertama kali untuk orang kampung Bagan Pinang, sebelum ini saya bertanding di Linggi," katanya kertika di temui selepas majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri anjuran Umno Teluk Kemang bersama Perdana Menteri di sini petang Selasa.

Malah bekas Menteri Besar Negeri Sembilan itu berkata, beliau menerima amanah yang diberikan kepadanya sebagai satu tanggungjawab yang harus dipikul.

"Bila parti dah letakkan amanah, dah beri kepercayaan suruh bertanding, saya tak ada sebab untuk saya menolak. Ini adalah tanggungjawab dan saya sedia untuk memikulnya," kata beliau.

Isa turut mengakui bahawa beliau sebenarnya telah diberitahu mengenai pemilihannya sebagai calon oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin melalui panggilan telefon beberapa jam sebelum keputusan itu diumumkan secara rasmi.

Ditanya persediaannya untuk menangkis serangan pembangkang yang mungkin akan membangkitkan isu tindakan disiplin yang pernah dikenakan ke atasnya kerana terlibat dengan politik wang pada pemilihan Umno, Isa dengan tenang menjawab, perkara itu sudah dijelaskan dan tidak perlu dibangkitkan lagi.

"Saya bukan melakukan jenayah, ini merupakan pelanggaran kod etika pemilihan, itu istilah yang pertama kita gunakan. Saya telah jalankan hukuman selama tiga tahun, jadi benda tu tak timbul lagi.

"Malah kes-kes jenayah pun orang boleh terima, ada yang dah jadi Ketua Menteri, ada dah jadi Menteri dan ada yang bercita-cita nak jadi Perdana Menteri lagi, semua ada, jadi apa masalah dengan saya?" katanya.

Diminta mengulas mengenai pandangan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang mengkrikik beliau baru-baru, beliau berkata hanya mampu tersenyum dengan kritikan-kritikan tersebut.

"Saya hanya tersenyum mendengar komen itu... saya tak ada marah apa-apa, malah antara orang yang saya paling hormati ialah Tun Mahathir.

Kerusi DUN itu kosong selepas Azman yang mewakili BN pada Pilihan Raya Umum Mac 2008 meninggal dunia akibat jangkitan dalam darah di Hospital Pakar Seremban (SSH), di sini awal bulan lalu.

Allahyarham yang bertanding pertama kali, memenangi kerusi berkenaan selepas memperoleh 6,430 undi, menewaskan calon Pas, Ramli Ismail dengan majoriti 2,333 undi.

Bagan Pinang terletak dalam Parlimen Telok Kemang yang mempunyai lima kerusi DUN dengan tiga daripadanya milik pembangkang iaitu Chuah dimenangi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Lukut (DAP) dan Port Dickson (PKR). Satu lagi kerusi iaitu DUN Linggi dimenangi BN. / Mstar

Selasa, 29 September 2009

TIADA TALI, AKAR PUN BERGUNA- ISA SAMAD JUGA YANG TERBAIK

Tuesday, September 29, 2009
Menurut maklumat , projek ini RM200,000. Tandas yang digunakan menyalurkan najis ke pantai.selain najis khinzir ,najis manusia juga disalurkan ke tandas.Patut lalat banyak di Port Dik son.
Bagan Pinang-Tidak serik dengan kajadian memalukan di Permatang Pasir, kini Umno mengulangi langkah yang sama iaitu memilih perasuah tegar sebagai calon dan ini memalukan parti yang dianggap mahu menghapuskan rasuah di kalangan ahli parti dan mahukan pembahruan.
Takut dengan ugutan , akhirnya ,terpaksa mengikut juga walau pastinya akan di pergunakan segala projek rasuah yang akan di bangkit kan dalam ceramah dan memalukan UMno.Sebenarnya Umno memang ketandusan calon akibat sekatan sejak sekian lama.Kini kesan-kesan tersebut kelihatan apabila tiada calon muka baru yang akan di pilih.

Anak muda tidak mahu calon ini kerana memang tahu beliau adalah perasuah dan di kenakan tindakan disiplin dalam Umno. kenapa calon ini yang dipilih untuk di perbodohkan oleh orang ramai.?????/

CAKAP TUN MAHATHIR TIDAK LAKU, NAJIB TERHUTANG BUDI PADA ISA SAMAD?

Bagan Pinang satukan Mahathir dan Khairy
Harakahdaily
Tue | Sep 29, 09 | 5:03:08 pm MYT
ANALISIS

HARI ini mungkin hari bersejarah untuk penduduk Port Dickson apabila Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak menjejakkan kakinya ke pusat perlancongan antarabangsa itu.

Sebelum ini, Najib pernah ke sana. Namun, ketika itu nasibnya kurang baik. Beliau pun bukan lagi Perdana Menteri ketika itu.

Namun, beliau bernasib baik kerana mempunyai seorang rakan baik di sana iaitu Menteri Besar Negeri Sembilan ketika itu, Tan Sri Isa Abdul Samad. Dan masalahnya ketika itu berjaya di selesaikan.

Hari ini, Najib turun ke Port Dickson sebagai seorang Perdana Menteri. Beliau mendapat sambutan permaidani merah di sana.

Beliau menyertai para pemimpin Umno dan BN yang lain dalam majlis rumah terbuka BN di sana.

Dan hari ini juga, timbalan beliau, Tan Sri Muhyidin Yassin, mengumumkan Isa sebagai calon Umno Bagan Pinang. Walaupun mendapat tentangan dan bantahan secara terbuka dari bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir, ia tidak dihiraukan oleh Najib.

Pelbagai andaian dibuat kenapa Umno pimpinan Najib sanggup meletakkan Isa sebagai calon walaupun mendapat bantahan demi bantahan.

Yang paling ketara adalah pendapat bahawa Najib sangat memerlukan kemenangan yang besar dalam pilihan raya kecil ini selepas kalah dalam tujuh pilihanraya kecil sebelum ini.

Isa adalah taruhan utama untuk kemenangan ini. Ini kerana, golongan bawahan sangat-sangat mahukan Isa kembali ke persada utama politik tanah air selepas dijatuhkan hukuman oleh Lembaga Disiplin Umno kerana membeli undi dan merasuah perwakilan Umno.

Pemilihan ini bermakna Najib menolak pandangan, memilih Isa membolehkan Umno menang di Bagan Pinang tetapi akan mengalahkan Umno di seluruh negara.

Turut dijadikan sebab mengapa Isa dipilih adalah kempen-kempen yang dibuat di Bagan Pinang termasuk menaikkan kain rentang ugutan agar Umno memilih Isa sebagai calon.

Kain rentang itu berbunyi "Kami mahu Datuk Isa. Kalau tidak kami boikot'. Kain rentang ini dinaikkan di merata tempat dalam kawasan pilihan raya ini hatta di kampung Isa sendiri.

Namun, bagi pihak yang nakal, punca utama kenapa Isa dipilih sebagai calon adalah kerana peristiwa lama di Port Dickson itu.

Najib sanggup melawan Tun Dr Mahathir, orang yang memberikan tekanan kepada Tun Abdullah Badawi agar meletakkan jawatan dan melantik Najib sebagai PM.

Najib juga sanggup berbeza pendapat dengan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaludin, yang secara sindiran menolak Isa sebagai calon.

Dan mungkin ini adalah pertama kali, Mahathir mempunyai pendapat yang sama dengan anggota Parlimen Rembau itu iaitu menolak Isa sebagai calon, selepas sekian lama mereka berbeza pendapat.

Sekurang-kurangnya, pilihan raya kecil Bagan Pinang menyatukan Mahathir dan Khairy, selepas sekian lama Mahathir memukul menantu Tun Abdullah itu._/Harakahdaily

SYUKUR, ISA SAMAD CALON BN, PAS PUNYAI HARAPAN

Isa Samad calon BN di Bagan Pinang

PORT DICKSON: Bekas Menteri Besar Negeri Sembilan Tan Sri Isa Abdul Samad dipilih menjadi calon Barisan Nasional (BN) bagi pilihanraya kecil Dewan Undangan Negeri kawasan Bagan Pinang.

Pencalonan Isa, 59, diumumkan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di bilik operasi BN di sini hari ini.

Pilihan raya itu akan diadakan pada 11 Oktober manakala penamaan calon akan berlangsung Sabtu ini.

Kerusi terbabit yang dimenangi BN dengan majoriti 2,333 undi pada pilihanraya umum lalu menjadi kosong ekoran kematian penyandangnya Azman Mohammad Noor pada 4 September lalu. /Hmetro

`LABU- LABI'- AKU MIMPI JE KAU ADA, PILIHANRAYA JE KAU MUNCUL!!

Saiful muncul lagi menjelang pilihan raya kecil
Ali Hashim
Sun | Sep 27, 09 | 10:19:26 am MYT
KUALA LUMPUR, 27 Sept: Mohd Saiful Bukhari Azlan yang telah menjadi watak utama dalam kes yang melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelangnya pilihan raya kecil (PRK) Permatang Pauh bulan Ogos yang lalu dijangka akan mengulangi watak utama menjelangnya PRK di Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang tidak lama lagi.

Jika dalam PRK di Parlimen Permatang Pauh isu Saiful telah dimainkan secara meluas termasuk oleh media arus perdana maka sekali lagi dalam PRK Bagan Pinang beliau akan dijadikan ikon sekali lagi bagi pemuda-pemuda untuk menjadi contoh bagaimana seorang anak muda yang rela untuk mendedahkan kejelekan dan keburukan yang ada pada dirinya bagi kepentingan politik sesetengah pihak.

Dalam konteks ini, Saiful dalam blognya telah melahirkan rasa bimbang diatas keselamatan beliau menjelangnya perbicaraan kes yang membabitkan Anwar pada 3 November yang akan datang.

Beliau juga mendakwa ketakutan ini kerana tidak mahu terjadi kes yang sama seperti apa yang berlaku kepada Teoh Beng Hock.

Kenyataan Saiful ini bukan saja mengundang keraguan malah menimbulkan prejudis apabila beliau mulai muncul tatkala akan diadakan PRK Bagan Pinang.

Namun begitu samada kehadiran beliau akan menjejaskan peluang kemenangan Pakatan Rakyat dalam mana-mana pilihan raya sudah terbukti sebelum ini.

Walaupun beliau bersumpah mubahalah menjelangnya PRK Parlimen Permatang Pauh dengan didokong oleh pemimpin Barisan Nasional ternyata rakyat sudah dapat membezakan antara sumpah beliau dan sumpah keramat yang dibuktikan oleh pengundi Parlimen tersebut.

Wujudnya Saiful menjelang PRK Bagan Pinang kali ini adalah umpama wujudnya Ezam Mohd Noor semasa PRK Permatang Pauh.Begitu juga dengan munculnya Tun Mahathir semasa PRK Bukit Selambau dan Bukit Gantang.

Namun begitu keputusannya telah terbukti bahawa rakyat tidak menerima kehadiran pelakon menjelang pilihan raya seperti ini. _/Harakahdaily

ISA SAMAD TETAP CALON BN DI BAGAN PINANG?

Kekal ISA?

29 Sep 2009 2:51AM

TAK lama lagi. Petang ini, Selasa semua orang akan tahu siapa yang akan jadi ayam tambatan Barisan Nasional untuk pilihanraya kecil di Bagan Pinang.

Memang ramai yang tak sabar nak dengar pengumuman yang bakal dibuat oleh Tan Sri Muhyiddin.

Berbeza dengan siri pilihanraya kecil sebelum ini kes Bagan Pinang agak unik sikit.

Bukan saja ini kali pertama pilihanraya kecil betul-betul akan diadakan di kubu buat UMNO tetapi yang paling hangat ialah tentang calon.

Ini kerana ia melibatkan nama Tan Sri Isa Samad yakni asalnya satu-satunya nama yang dikemukakan oleh UMNO Bahagian Teluk Kemang untuk jadi calon pilihanraya kecil yang penting ini.

Namun teka teki menjadi semakin rancak Isnin bila Muhyiddin sahkan kepada para wartawan selepas satu majlis di Putrajaya bahawa UMNO Bahagian itu sudahpun serahkan lebih dari satu nama untuk dipertimbangkan jadi calon kepada Perdana Menteri dan beliau.

Beliau tidak menyebut nama berkenaan.

Namun Muhyiddin kata beliau yakin calon yang akan diumumkan pada petang Selasa akan diterima oleh semua ahli parti dan parti-parti komponennya.

Sudah lapan kali sebelum ini ada saja yang ikut ceritanya serba tak kena tentang calon BN masa pilihanraya kecil.

AKAR UMBI TETAP YAKIN ISA DIPILIH

Walaupun di selubungi kontroversi di sebalik karier politiknya tetapi Barisan Nasional (BN) dijangka akan meletakkan bekas Menteri Besar Negeri Sembilan, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad sebagai calon pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang.

Pemilihan Isa sebagai calon dilihat dapat memenuhi kehendak pengundi DUN Bagan Pinang yang masih mahukan beliau berkhidmat kepada penduduk setempat berdasarkan perkhidmatannya sebelum ini sebagai menteri besar dan juga wakil rakyat di kawasan itu.

Berdasarkan rekod pengalamannya, Isa pernah menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Linggi selama enam penggal, termasuk sepenggal sebagai Ahli Parlimen Jempol.

Menurut sumber, Umno Telok Kemang yakin kepimpinan Umno Pusat di bawah Presidennya, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak akan membuat pilihan yang tepat berdasarkan kemampuan dan penerimaan seseorang itu di kalangan pengundi.

"Kita yakin (Umno) Pusat akan memilih Tan Sri Isa sebagai calon kerana beliau memang dikenali dan masih diterima oleh penduduk di sini.

"Dan BN perlu membuat pertimbangan yang sewajarnya kerana faktor calon itu sendiri bakal menjadi penentu untuk BN mengekalkan penguasaan di Bagan Pinang," kata sumber tersebut kepada mStar Online.

Malah penerimaan Isa di DUN Bagan Pinang juga dilihat bersesuaian kerana beliau merupakan Ketua Umno Bahagian Telok Kemang di samping mempunyai rantaian sanak saudara dan keluarga yang ramai di situ.

Bagan Pinang terletak dalam Parlimen Telok Kemang yang mempunyai lima kerusi DUN dengan tiga daripadanya milik pembangkang iaitu Chuah dimenangi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Lukut (DAP) dan Port Dickson (PKR).

Satu lagi kerusi iaitu DUN Linggi dimenangi BN.

Sokongan dan penerimaan penduduk setempat terhadap Isa juga dapat dilihat berdasarkan cadangan pada peringkat awal oleh Pergerakan Pemuda Umno Bahagian Telok Kemang yang hanya menyenaraikan nama beliau sebagai calon.

Kerusi Bagan Pinang kosong berikutan kematian penyandangnya Azman Mohamad Noor, 54, pada 4 September lepas. Azman adalah ADUN daripada BN.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari penamaan calon bagi pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang pada 3 Oktober ini dan jika ada pertandingan, hari pengundian adalah pada 11 Oktober.

Dalam pada itu Bernama melaporkan, Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengesahkan bahawa BN telah menerima lebih daripada satu nama yang dicadangkan sebagai calon di DUN Bagan Pinang.

Muhyiddin turut berkata beliau yakin calon yang akan diumumkan BN pada petang esok tidak akan mendapat bantahan malah akan diterima oleh semua ahli parti dan parti-parti komponennya.

Kenyataan Muhyiddin itu mungkin sedikit sebanyak dapat memberi petunjuk kepada kemungkinan Isa akan dipilih sebagai calon untuk mewakili BN.

Sementara itu, Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan ketika dihubungi berkata beliau menyerahkan sepenuhnya kepada pucuk pimpinan parti untuk memilih calon yang paling layak untuk mewakili parti itu.

"Saya serah kepada pucuk pimpinan, saya sendiri pun tak tahu siapa yang akan dipilih, kita tunggu sahaja pengumuman yang akan dibuat oleh Timbalan Presiden esok," katanya.

Diminta mengulas sama ada BN akan mempunyai peluang yang lebih cerah untuk menang di DUN Bagan Pinang jika meletakkan calon berpengalaman seperti Isa, beliau berkata: "Saya enggan komen mengenai perkara ini, ini semua hanya spekulasi, saya yakin dengan keputusan kepimpinan peringkat pusat." / Agendadaily, Mstar


Kita yakin (Umno) Pusat akan memilih Tan Sri Isa sebagai calon