RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Jumaat, 3 April 2015

HIMPUNAN 11 APRIL HIMPUNAN LAWAN REJIM, WAJAR DISOKONG


Dikhabarkan PAS akan menganjurkan Himpunan Membantah GST (Himpunan Derita Rakyat - HINDAR) di Padang Merbok pada 11 Apr ini mulai jam 4.00 petang hingga 08.30 malam. Khabarnya himpunan tersebut adalah anjuran Dewan Ulamak Pas Pusat.

Kita patut memberi pujian dan sokongan di atas usaha mulia ini agar pandangan rakyat terutamanya dari Non Muslim terhadap golongan ugama tidak salah. Golongan agama ini memang wajar berada di hadapan apabila merasakan berlakunya kezaliman atau ketidakadilan di dalam negara ini tidak kira siapa.

Maka, amat baik sekali jika semua di antara kita yang membantah GST ini pakat turun beramai-ramai sebagai satu solidariti bagi menyuarakan bantahan terhadap perlaksanaan GST yang telah pun bermula semalam. Usah dilihat siapa yang menganjur, tetapi lihatlah kepada apa tujuan dan objektif himpunan tersebut.

Pada 01 Mei nanti, itulah himpunan yang kita harapkan yang terbesar untuk kita kejutkan rejim bahawa lebih dari 53% rakyat tidak pernah redha dengan GST ini. Bersama-samalah kita gerakkan/ mobilisasikan setiap program yang diatur demi kebaikan bersama.

Khamis, 2 April 2015

TINDAKAN DAP DAN PKR SABAH TIDAK BETUL DAN TIDAK BIJAK

PADA pendapat aku, tindakan DAP Sabah dan PKR Sabah yg mengasingkan PAS di negeri tersebut bukan satu tindakan yg bijak dan betul. Jika mereka tidak bersetuju dengan langkah PAS di dalam isu berkenaan, memadai mereka menyuarakan pendapat mereka sahaja tanpa mengambil tindakan yang langsung tidak bijak itu.

Apatah lagi, di peringkat Pusat, DAP dan PKR masing-masing telah menyatakan pendirian mereka di dalam isu berkenaan. Maka, perlukah lagi setiap negeri membuat satu lagi keputusan untuk negeri masing-masing? Ini menunjukkan mereka tidak berusaha untuk cuba menjernihkan keadaan malahan cuba untuk mengeruhkan lagi keadaan yang ada. 
 
Kita bimbang ianya akan menjadi budaya dan kebiasaan di masa akan datang di mana negeri akan bertindak melampui dari keputusan parti di peringkat Pusat. Jangan perbanyakkan musuh kerana selama ini kita berdepan hanya dengan Umno/Bn saja kita terpaksa bekerja kuat dan menghadapi kesukaran, apatah lagi jika kita mencipta musuh di kalangan kita.

Aku harap parti di peringkat Pusat dapat melakukan sesuatu agar keputusan parti di Pusat dapat diterima pakai seadanya tanpa kurang atau lebih dan tanpa tindakan melampui yang diputuskan.

Rabu, 1 April 2015

HUDUD - APA KATA US TUAN IBRAHIM MALAM TADI DI MARAN AMAT JELAS

Mlm td sempat ikuti program ceramah anjuran PKR Cbg Maran di Jengka 4. Di antara penceramah jemputan adalah PJ Pas Pahang, Dato Us Tuan Ibrahim Tuan Man.

Beliau juga menyentuh isu kontroversi sekarang ini iaitu berkaitan hudud. Apa yg beliau sebut dan terangkan malam tadi adalah apa yg sebenarnya Pas Kelantan mahu buat bkaitan pindaan enakmen syariah II Hudud ini.
Sdr Ahmad Nizam, Timb Pengerusi KEADILAN Pahang turut berceramah
Penerangan beliau amat jelas iaitu yg mahu dipinda hanya bberapa undang2 kecil bagi mmperkuatkan hukuman yg ada dlm mhkamah syariah berkaitan bberapa kes sahaja, dan bukan keseluruhan hukum hudud.

Aku rasa, seandainya penerangan dgn terus terang ini dilakukan di awal dulu lagi dan derafnya dibawa ke pimpinan2 PR utk dijelaskan lebih awal bahawa ini bukan hudud tetapi peningkatan hukuman dlm mahkamah syariah sahaja wlaupun ada kes yg mlibatkan kes2 yg di bwh hudud, mungkin kontroversi boleh dielakkan.
 
Ybhg Ustaz Dato Tuan Ibrahim Tuan Man
Aku rasa penerangan oleh Us Tuan Ibrahim lebih berterus terang berbanding dgn Nik Amar. Cuba dgr temubual TV3 suku dgn Nik Amar baru2 ini, beliau terlalu kerap sebut "saya difahamkan...bla2...bla...'. Siapa yg memahamkan beliau ? Apakah beliau sendiri tidak faham isu hudud sebelum ini? Jika beliau pun was2 utk terangkan isu berkenaan, pelik apanya jika Dap dan Pkr pun tidak faham? 
 

Apa yg aku lihat, isu ini gagal ditangani dgn bijaksana terutama bsama dgn rakan2 bahkan di dlm jemaah sendiri ramai yg tak tahu isu ini. Apa yg mahu dipinda, adakah hudud sebenar atau sedikit peningkatan thadap hukuman saja...ramai yg masih kelabu asap lagi. Kalau Nik Amar pun bcakap seperti org yg mahu "berahsia" dan seperti tidak pasti, ertinya penjelasan bkaitan isu ini gagal. Mungkin situasi berbeza seandainya us tuan ibrahim di tempat Nik Amar.

Apa pun, ianya telah berlalu. Sekarang agak lewat utk mmberitahu yg sebenar. Dlm keadaan bukan sepenuhnya hukum hudud pun, shingga kini pmimpin umno tak respon. Dap dah respon menolaknya atas alasan bcanggah dgn perlembagaan. PKR tidak menolak Hudud, tetapi ingin fokus kpd pengutamaan lain yg juga wajib diutamakan mengikut pandangan Ulamak Dr Yusof Alqardhawi dan sependapat dgn Dr Maza.

Sekarang, mana janji umno Kelantan utk tentukan Umno terima usul ini?

Ahad, 29 Mac 2015

HUDUD KELANTAN - HASIL UNDIAN BLOG, 88% TIDAK PERCAYA UMNO IKHLAS


SEMINGGU yang lalu, aku buka POLL ini untuk mengetahui pandangan saudara semua tentang usul berkaitan Hudud di Kelantan yang bakal dibawa oleh PAS ke Parlimen sebaik saja dibenarkan oleh Speaker nanti.

Tujuan POLL ini bukan untuk mempersoalkan atau bertanya saudara samada sokong Hudud atau tidak kerana bagi aku semua umat Islam wajib menyokong Hudud walaupun boleh berbeza dari segi pendekatan atau kaedahnya.  Tujuan POLL ini hanya untuk mengetahui sejauh mana anda semua yakin terhadap keikhlasan Umno yang mana mereka berjanji di Dun Kelantan untuk membantu Kelantan merealisasikannya.

Setakat ini, 29/3/15 jam 10.30 Mlm, seramai 54 % mengundi menyatakan Hudud hanyalah perangkap Umno, manakala 34 % lagi langsung tidak yakin Umno ikhlas.  Ini menunjukkan 88% merasakan Hudud bukan lahir dari keikhlasan Umno.  Cuma 6% sahaja yang yakin dan 6% masih ragu-ragu.

Undian masih dibuka untuk anda melahirkan pandangan anda.  Terima kasih kepada yang mengambil bahagian.