RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

Ahad, 19 Februari 2017

RUU AKTA 355 - IJTIHAD HADI BOLEH SAJA DITOLAK


PINDAAN RUU Akta 355 - Isu ini dah diputuskan dan sepakat adalah isu Ijtihad. Pas yakin ijtihadnya iaitu dgn pendekatan bawa pindaan RUU Akta 355 ini dgn guna Hadi sbg pembawa usul atas cadangan Azalina menteri Umno dan disokong oleh seorg lagi menteri wanita Umno, dan Hadi pula berijtihad untuk menangguhkannya dua kali wlaupun diberi ruang oleh Speaker untuk huraikan.

Hadi ijtihad mahu diadakan satu perhimpunan raksasa terlebih dahulu dengan menjemput pemimpin Umno hadir. Menteri agama, Jamil Khir atas restu Presiden Umno pun hadir atas jemputan Pas bagi mendesak kerajaan yg ditunjangi oleh Umno agar bawa RUU ini masuk Parlimen. Dalam himpunan tersebut, Pas juga berijtihad bahawa untuk mendesak kerajaan agar bawa pindaan ini, wajib kita kecam dan burukkan Dap. Maka, plakad dan banner dinaikkan sewaktu perhimpunan untuk burukkan Dap. Waktu ini pegang Plakad tidak lagi macam "Parlimen Kanak2" seperti yg pernah dituduh kpd MP-MP dari PH yang pegang plakad desak Najib undur di Parlimen dulu. Selepas himpunan ini kecam Dap, samada masuk atau tidak pindaan itu ke dlm Parlimen, kuncinya pada Umno. Itu ijtihad Pas. Kalau kita rasa pendekatan Pas itu bijak dan Syarie, terpulanglah. Nama pun Ijtihad.

Bagi yg menentangnya pula, mereka berijtihad bahawa jika Umno ikhlas utk laksanakan pindaan tersebut, Umno boleh lakukan sepertimana yg pernah mereka lakukan beberapa kali pindaan terhadap akta yg sama sebelum ini.

Waktu itu, tiada kontroversi sedikitpun dan akta dikuatkuasakan. Waktu itu, tiada isu mati masuk jirat, tiada kerahan terhadap budak2 tahfiz, tiada keperluan mana2 negeri beri cuti umum, dan Dap pun tidak dituduh sebagai kapir harbi.

Pendekatan ini lebih bijak dan rasional malah lebih cepat berbanding pendekatan yg berpusing2 dan akhirnya balik kepada Umno juga. Sebab itu, orang agama yg mahu berpolitik, mesti bijak dalam bacaan politik agar tidak jadi mangsa orang politik yg zalim seperti Umno. Maka, tidak harus keluar hujah ' Biar kita ditipu, asal jangan kita menipu" kerana Allah tidak suka umat Islam terus ditipu apatah lagi oleh musuh (jika musuh) atau rakan (jika rakan) yang sama.

Isu ijtihad, tak perlu nak berbalah.