RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

Sabtu, 28 Mei 2016

BAHAS RUU AKTA 355 BULAN OKTOBER, JANGAN JANJI LETAK JAWATAN MB LAGI

SIAPA boleh sangka, Azalina Said dari Umno boleh mencadangkan agar RUU Akta 355 dibawa untuk dibacakan oleh Presiden Pas?  Dan, siapa sangka seorang MP wanita juga dari Umno menyokongnya?  Paling tidak disangka, Hadi Awang membaca usul kemudian beliau sendiri minta tangguh.  Jangan pula ada sesiapa yang cuba mengkafirkan beliau kerana menangguhkan hukum ini.

Apa yang menariknya lagi usul ini 'timing'nya adalah di hari terakhir sidang Parlimen.  Maka, ada lah alasan untuk kita tidak membahaskannya tetapi adakah alasannya untuk Hj Hadi tidak menghuraikan panjang lebar tentang usul tersebut apabila Speaker memberi peluang kepadanya?

Oleh itu, jika kita mahu dengan huraian lengkap, kita boleh datang sewaktu kempen PRK di Sg Besar dan K.Kangsar tak lama lagi.  Edisi khas sempena PRK.   Di Parlimen?  Bulan Oktober khabarnya.  Jangan pula ada MB yang gatal-gatal buat janji mahu letak jawatan lagi kalau gagal dibahaskan pada bulan Oktober ni.  Tidak perlulah Nik Amar berjanji lagi mahu tamatkan 'gencatan senjata' dengan Umno jika gagal dibahaskan pada bulan Oktober nanti kerana baru kelmarin Hadi ucap terima kasih kepada kerajaan kerana beri peluang beliau baca tajuk usul.

Cuma, nak beritahu janji hudud masih ditagih oleh rakyat Kelantan kerana Dun Kelantan sudah luluskan Hudud, bukan Akta 355.  Hudud itu penting kerana sebab Hudud lah maka Pas tendang Dap keluar, bukan sebab Akta 355.

Isnin, 23 Mei 2016

PRK SG BESAR DAN K.KANGSAR - JANGAN TERLALU BANYAK 'BERMAIN POLITIK' DI ATAS SANA

SUDAH sampai masanya PH buat keputusan muktamad di Sg Besar dan K.Kangsar.  Sudah sampai masanya KEADILAN berhenti dari terus memujuk Pas untuk menentukan PRK di kedua-dua tempat itu hanya perlawanan dua penjuru.  Kita telah mengenali Pas dengan sikap 'Istiqomah'nya, maka tentulah mereka terus untuk istiqomah bertanding di kedua-dua kawasan yang mereka anggap kawasan tradisi (tradisi kalah?) untuk mereka di situ.

Kita kena hormati Istiqomah Pas, jangan ganggu emosi mereka.  PH harus ke hadapan, kena berani membuat keputusan sendiri.  Kita ada KEADILAN, Dap dan Amanah, maka tiada apa yang harus digusarkan di dalam membuat keputusan tanpa Pas yang telah istihar mereka adalah di dalam blog ketiga dan bukannya PH.

Selalunya kita rungsing memikirkan tentang calon.  Kali ini kita tidak perlu rungsing lagi kerana belum pun kita bermesyuarat di dalam PH, Parti Amanah telah bersedia untuk turun gelanggang.  Ertinya, kita hanya perlu berbincang samada wajar KEADILAN atau Amanah bertanding samada di K.Kangsar mahu pun di Sg Besar, atau kita hanya hantar Amanah sahaja untuk disabungkan dengan Umno dan Pas.  Jika KEADILAN rasa perlu menghantar calon mereka, silakan, dan jangan berlengah lagi untuk PH pertimbangkan mana-mana calon yang difikirkan mampu menggalas cabaran getir ini.

Ramai tidak mempedulikan sangat tentang wakil PH di kedua-dua kawasan tersebut, tetapi ramai yang gelisah kita lembab di dalam membuat keputusan.  Bagaimana jentera mahu digerakkan semaksima mungkin jika kita belum dapat kepastian siapa yang mewakili PH?  Kita masuk bertanding untuk menang bukan untuk menjadi penasihat semata-mata, maka calonnya harus dilihat sebagai orang yang diyakini mampu membawa kemenangan.  Seandainya tewas juga, kita balik kepada 'status quo', maka tiada masalah pun.  Sekurang-kurangnya kita boleh mengukur kekuatan PH di dalam menghadapi 3 penjuru kerana aku pasti di dalam PRU14 akan datang kita banyak berdepan dengan pertandingan 3 penjuru atau lebih.  

Segeralah buat keputusan.  Jangan sampai semangat jentera kita menjadi semakin lemah angkara kita terlalu banyak 'bermain-main' di atas sana.  Sekarang ini jentera kita di dalam PH berada di tahap tinggi, tak sabar untuk melihat Umno/Bn dan sekutunya tumbang di Sg Besar dan K.Kangsar.   Mampukah kita mengekalkan momentum ini di dalam keadaan kita masih merangkak-rangkak?