RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Jumaat, 15 April 2016

MAHATHIR, JAGA MULUT KAMU !!

AKU ingin memetik kata2 Rafizi Ramli di Kuantan baru2 ini dalam ceramahnya di Paya Besar berkaitan Deklarasi Rakyat. Beliau dgn tegas menyebut Deklarasi Rakyat adalah hak rakyat, bukan hak Mahathir mahupun Kit Siang. Timbul persoalan, siapa "lead' Deklarasi Rakyat? Siapa nakhodanya?

Rafizi sebut lagi, kita (PH) adalah nakhoda Deklarasi Rakyat. Mahathir hanya seorg tokoh yg bersetuju dan mahu menumpang 'kapal' Deklarasi Rakyat. Kita tidak kejam untuk menolak keinginan Mahathir yg mahu Najib turun, sebagaimana kita juga mahu Najib turun.

Tapi....Rafizi menegaskan lagi, seandainya Mahathir melakukan sesuatu yg berlawanan dgn hasrat dan semangat Deklarasi Rakyat, maka 'nakhoda' akan campak beliau keluar dari kapal ini. Apa semangat Deklarasi Rakyat? Pertama, turunkan Najib. Kedua, ubah sistem dan reform institusi negara ke arah yg lebih baik dan telus. Ketiga, secara tidak langsung Anwar mampu dibebaskan. Ini semangat Deklarasi Rakyat dan atas semangat inilah aku menyokongnya, bukan sebab Mahathir.

Kita tidak kisah kalau Mahathir tidak mahu sentuh isu Anwar atau menyebut tentang pembebasan Anwar. Kita tak harapkan orang yg menganiayai Anwar ini untuk membela Anwar. TAPI, Mahathir jangan cuba burukkan Anwar atau ulangi fitnah ke atas pemimpin utama kami ini berterusan. Tidak sokong tidak mengapa, tapi jangan sentuh Anwar.

Seandainya 'pantang' ini Mahathir langgar, aku harap kepimpinan PH bertindak tegas sebagaimana janji Rafizi Ramli iaitu campakkan Mahathir dari kapal kita. Kita tidak mahu Mahathir gunakan kapal kita untuk burukkan Anwar. Deklarasi Rakyat bukan untuk menunaikan hasrat Mahathir menghentam Anwar.

Sejak awal lagi aku tidak pernah percaya kepada Mahathir tetapi aku tidak jumud pemikiran apabila beliau ingin bersama membantu jatuhkan Najib. Bagi aku, usaha harus berjalan walaupun tanpa Mahathir dan kita tidak perlu hentikan usaha ini jika Mahathir mengganggu usaha kita, sebaliknya Mahathir yang sepatutnya disingkirkan sekiranya beliau gagal mematuhi semangat Deklarasi Rakyat. Mahathir, jaga mulut kamu.

Rabu, 13 April 2016

KAK WAN KESAL DENGAN MAHATHIR TETAPI KEPENTINGAN RAKYAT BELIAU UTAMAKAN

MAHATHIR sepatutnya bertuah kerana Anwar telah lama maafkan beliau semenjak Anwar dibebaskan dari penjara di era Pak Lah sebagai PM lagi.  Merata-rata Anwar selalu sebut, sudah-sudahlah Mahathir, hentikan fitnah terhadap saya, saya pun dah maafkan kamu.  Tapi Mahathir ni egonya lebih waktu itu.

Sekarang pun, di dalam keadaan beliau tiada lagi kuasa, egonya masih ada.  Mahathir masih gagal memohon maaf kepada Anwar.  Ini yang mengecewakan Kak Wan dan kita juga amat kecewa dengan sikap Mahathir di dalam perkara ini.  Kak Wan sudah tentu lebih kecewa kerana ianya melibatkan imej keluarganya yang menjadi mangsa konspirasi.

Mahathir tahu, walau sehebat mana pun beliau ingin menjatuhkan Najib tetapi rakyat mahu lebih dari itu.  Rakyat mahu Anwar bebas dan sistem pemerintahan negara ini dipulihkan.  Mahathir tahu dia tidalk sehebat Anwar kerana dia lihat sendiri di mana saja beliau hadir bersama program PH terutamanya dalam Program Selamatkan Malaysia, jatuhkan Najib, Bebaskan Anwar, suara-suara reformasi dan bebaskan Anwar tetap bergema.  Ertinya, Mahathir sedar beliau kini sedang dijadikan alat oleh PH.  Tapi, demi untuk melihat Najib jatuh, Mahathir tetap ego.  Egonya bukan saja tidak mahu maafkan Anwar tetapi masih sanggup tebalkan telinganya untuk mendengar jeritan reformasi dan bebaskan Anwar.

Kak Wan seorang insan yang terlalu hebat.  Beliau ada rasa terkilan dan marah dengan sikap ego Mahathir, tetapi beliau lebih marah apabila Najib berterusan menzalimi rakyat.  Oleh kerana itu, Kak Wan tidak pernah menolak Deklarasi Rakyat dan Program Selamatkan Malaysia, Jatuhkan Najib dan Bebaskan Anwar.  Seperti juga Anwar, Kak Wan tidak mahu usaha PH hanya sekadar jatuhkan Najib, tetapi beliau mahu sistem pentadbiran dan institusi negara ini dipulihkan.  Kita juga menyokong pendapat Kak Wan dan Anwar, kita juga tidak semata-mata berjuang bebaskan Anwar.  Apalah ertinya Anwar bebas, tetapi sistem "Rule Of The Jungle" ini dikekalkan?  

Oleh yang demikian, Kak Wan meletakkan kepentingan rakyat di atas sekali.  Beliau tidak suka dengan Mahathir tetapi beliau tidak pernah melarang partinya bersama-sama Mahathir untuk menumbangkan Najib.  Perasaan peribadinya tidak boleh digunakan untuk menyekat sebarang usaha untuk menjatuhkan Najib.  Kak Wan tahu, selagi Najib kekal sebagai PM, semakin jauh Anwar dari dibebaskan.  Turunkan Najib, ertinya masih ada ruang yang terbuka luas untuk tindakan seterusnya.  

Ada yang cuba kaitkan apa yang Kak Wan kata terhadap Mahathir itu sebagai satu tanda bahawa Kak Wan tidak restu KEADILAN atau PH membenarkan Mahathir menumpang untuk menjatuhkan Najib.  Mustahil sekali, jika Rafizi selaku SUA KEADILAN yang dipilih oleh Kak Wan berani bertindak dengan sesusatu yang tidak digemari atau direstui oleh Kak Wan.  Kak Wan juga adalah Ketua di dalam Majlis Presiden PH dan beliau tidak pernah sekalipun melarang sebarang usaha untuk menjatuhkan Najib walaupun Mahathir turut menumpang sekali.  

Kita juga perlu terus berusaha tidak kira Mahathir sokong usaha kita atau tidak.  Anggap saja Mahathir melukut di tepi gantang.  Hormat dia sebagai orang tua dan bekas PM tetapi jangan sesekali benarkan Mahathir menjadi nakhoda kapal.  Bak kata Rafizi, kita yang jadi Nakhoda kapal dan Mahathir boleh menumpang.  Jika dia banyak cerita dan buat yang menyalahi cara kita, humban saja dia ke laut.