RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Sabtu, 20 November 2010

MUSUH PARTI BUKAN ZAID SAHAJA, JPP JANGAN JADI `JIN PEMUSNAH PARTI'

Oleh: WFAUZDIN NS

DS Anwar di dalam Rapat Perdana di MBSA semalam menegaskan tumpuan parti sekarang adalah untuk menentang `musuh di dalam parti'. Kita harus kenal, musuh di dalam parti bukan Zaid seorang sahaja yang pada saya terang-terang menjalankan kerja yang tidak membina maruah parti, sebaliknya mengambil langkah yang songsang untuk menjejaskan parti. Tetapi, adakah Zaid sahaja musuh parti?

Ada musuh yang kita tidak nampak, tidak kurang bahayanya kepada parti. Mereka ini seolah-olah menjalankan kerja untuk menaikkan seseorang yang mereka suka melalui cara halus. Jika Zaid sahaja musuh parti, paling tidak pun selepas 16 Dis parti kita dikira selamat. Tetapi, saya rasa kita masih belum selamat kerana mungkin terdapat lagi musuh yang lebih hebat dari Zaid dan peranan mereka lebih efektif dari Zaid untuk menghancurkan parti. Mereka ini sukar untuk dikatakan musuh kerana mereka dilihat berada di bawah pentadbiran PKR Pusat.

Saya tidak tahu samada PKR Pusat sedar atau tidak peranan mereka ini. JPP yang mengendalikan proses pemilihan parti semakin dibimbangi peranan mereka. Mungkin tidak adil untuk kita mendakwa keseluruhan JPP bertindak sebagai musuh `halimunan' di dalam parti, namun dakwaan demi dakwaan beserta bukti dan fakta menyebut ada kakitangan JPP yang menjadi ejen pemusnah parti. Mereka tidak melaksanakan tugas dan amanah yang diberikan oleh parti dengan telus, adil dan profesional.

Melalui surat atau laporan yang dikemukakan oleh calon AMK, Chegu Bard kepada Presiden Parti memohon agar siasatan dilakukan secara adil dan menyeluruh. Chegu Bard bukan hanya menyebut adanya berlaku penipuan atau keraguan di dalam beberapa pemilihan di Cabang, malahan beliau mengemukakan bukti dan fakta. Ini lah yang amat saya puji dan sepatutnya kita semua puji apa yang dilakukan oleh Chegu Bard. Beliau bertindak waras, berhemah dan penuh profesional. Anda boleh baca laporan yang dibuat oleh Chegu Bard di sini, bukan untuk anda percaya seratus peratus tetapi yang penting kita mahu siasatan dilakukan segera.

Memang tepat sekali apabila Presiden Parti memuji tindakan calon Ketua AMK itu kerana melakukan teguran atau protes secara penuh berhemah dan bertanggungjawab. Memadaikah dengan hanya memuji tindakan Chegu Bard? Chegu Bard tidak perlu kepada pujian sebaliknya beliau mahu PKR dibersihkan dari `musuh halimunan' seperti ini. Adakah perbuatan Chegu Bard itu sebagai pengkhianat parti? Terlalu jauh bezanya tindakan Chegu Bard dari apa yang dilakukan oleh Zaid Ibrahim.

Seperti yang Chegu Bard katakan kepada saya melalui SMS, beliau tidak takut kepada undian yang beliau terima tetapi beliau lebih takut kepada penipuan yang berlaku secara terang dan sengaja. PKR tidak harus menghalalkan penipuan kerana pemimpin yang lahir hasil dari penipuan tidak akan mendapat keberkatan dan pastinya pemimpin itu nanti akan bersikap penipu sepanjang masa.

Sudah pasti calon yang sekarang mungkin selesa dengan undi yang mereka perolehi setakat ini seperti Azmin, Nurul Izzah, Shamsul Iskandar dan beberapa yang lain tidak akan merasa seronok jika mereka menang secara penipuan atau melalui proses yang tidak demokratik. Kita juga tentu sekali tidak senang dan redha jika pemimpin kita dipilih melalui cara kotor sedemikian.

Parti mesti bertindak ke atas semua laporan yang dikemukakan dengan fakta dan bukti seperti laporan yang dibuat oleh Chegu Bard di atas. JPP adalah Jawatankuasa Pemilihan Pusat mesti mengelakkan dirinya menjadi `Jin Pemusnah Parti' (JPP). Jangan kerana adanya beberapa ahli atau ejen yang dilantik oleh JPP bertindak merosakkan parti, maka keseluruhan nama JPP menjadi busuk umpama bangkai. JPP mesti bersihkan namanya segera, dan buktikan bahawa JPP sebenarnya bertindak menjadi wakil suara kepada semua ahli parti. Jika itu mampu dilakukan oleh JPP, maka JPP akan dihormati.

Saya amat setuju jika pemilihan dlakukan semula ke atas mana-mana Cabang yang terbukti berlakunya penipuan atau salah laku. Tidak perlu melakukan pemilihan semula kepada semua yang tidak terlibat. Tetapi adakah parti bersedia untuk melakukannya? Hanya komitmen dan kesedaran dari pimpinan parti sahaja yang boleh akukan demi untuk keadilan. Saya yakin, Presiden dan juga kesemua pimpinan pusat mahu melihat parti ini diterajui oleh mereka yang bersih dan jujur. Kebersihan dan kejujuran tidak akan wujud dari punca yang tidak bersih dan jujur.

Laporan seperti yang dibuat oleh Chegu Bard bukan laporan yang dihantar kepada Utusan Malaysia atau TV3. Laporan ini dikemukan kepada parti dan parti perlulah bertindak segera dengan adil. Chegu Bard tidak mengadu kepada media pencacai seperti yang Zaid Ibrahim lakukan. Apakah parti tidak malu atau segan dengan tokoh muda ini?/wfauzdin.blogspot.com

PEMILIHAN PKR - PEMIMPIN UMNO BIMBANG JIKA IA BERJAYA

Sistem Pemilihan PKR....UMNO Mahu Ianya Gagal

Oleh: Iqbal

"Seprti biasa umno bergerak menggunakan media2 serta agensi-agensi milik kerajaan. Ini kerana mereka merasakan kemudahan-kemudahan ini nenek moyang mereka punya. Setiap kali bila musim pemilihan barisan pemimpin parti-parti dalam PR berlangsung maka liputan yang luar baisa diberikan sama ada media cetak mahupun media elektronik.

Sebenarnya di alaf baru ini, alaf maklumat dihujung jari dimana maklumat tiada sempadan. Malah majoriti masyarakat hari ini bukannya seperti zaman Pak Pandir. Masyarakat hari ini lincah bukan saja dari segi gerak gerinya malah lincah dalam menilai sesuatu maklumat.

Di Malaysia budaya politknya masih bersifat ortodok ( yang masih dikekal diamalkan oleh parti umno ).Hari ini dimana ganjaran ,laba dan wang ringgit menjadi taruhan maka budaya politik yang bersifat ortodok ini memberi natijah yang buruk. Oleh kerana memiliki kekuasaan mak ini memberi peluang yang tanpa sempadan untuk para pemimpin tertinggi umno untuk mengumpul dan menghimpun seberapa banyak harta dan wang ringgit. Projek-projek mereka boleh ada-adakan. Kelulusan ditangan mereka. Maka sebab tiap kali datang musim pemilihan dalam umno , ini ialah saat keemasan bagi para perwakilan umno mengumpul 'sedikit ' wang dan habuan. Para calon pula tidak teragak-agak melabur untuk memastikan perwwakilan mengundi mereka.

Oleh sebab itu apabila PKR memperkenalkan sistem pemilihan baru , ianya memberi tamparan kepada umno. Kebimbangan umno ialah sekiranya sistem pemilihan secara terbuka kepada semua ahlinya berjaya, maka tidak dapat tidak akan kedengaranlah suara dari ahlinya atau bekas pemimpinnya supaya memperkenalkan sistem seperti PKR. Sistem ini tentunya tidak akan dipersetujui sama sekali poleh para pewakilan dan dalam kalangan pemimpin tertinggi umno.

Para pemimpin umno bukannya jenis reti berusaha dan berkerja keras. Mereka dibesarkan dengan budaya JANGAN PINTAS. Nak kaya ada jalan pintas. Begitu juga nak jadi ketua ada jalan pintasnya iaitu MEMBERI SOGOKAN kepada para perwakilan. Rasuah adalah sindrom yang tidak dapat diubati dalam umno.

Oleh itu kita dapati umno melalui media yang mereka kuasai dan juga melalui ejen2 upahan yang berpura menjadi ahli PKR , berusaha keras dalam percubaan mereka menggagalkan proses pemilihan PKR.

Kepada PKR teruskan langkah anda melakukan perubahan bukan saja dalam parti tetapi juga perubahan di Putrajaya . Jangan bimbang dengan rintangan dan halangan. Ingat bukan satu yang mustahil untuk menyingkirkan umno dari tampok pemerintahan. Umno seperti manusia juga ada had umurnya./Tranungkite

RAPAT PERDANA BERSAMA ANWAR - LAUNGAN PECAT PENGKHIANAT BERGEMA

Oleh: WFAUZDIN NS

MALAM tadi Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) telah digamatkan dengan laungan `PECAT' ke atas sesiapa sahaja yang mengkhianati parti. Majlis Rapat Perdana anjuran PKR yang dihadiri ribuan ahli serta penyokong PKR memenuhi kesemua ruang di dalam dewan berkenaan menampilkan pemidato utama iaitu Ketua Umum PKR, DS Anwar Ibrahim.

Terbukti, perhimpunan malam tadi Dewan MBSA menafikan segala tuduhan kununnya PKR bakal retak angkara beberapa individu yang pentingkan diri sendiri dan ingin `menakluk' PKR secara rakus dan tidak demokratik. Hampir kesemua pimpinan tertinggi parti hadir termasuk calon yang bertanding merebut jawatan di dalam parti. Sudah tentu peristiwa yang berlaku pada majlis malam tadi tidak akan disiarkan oleh media pencacai yang selama ini memberikan liputan berita dan kenyataan dari pengkhianat parti sahaja. Jika ada pun, media haprak ini pasti akan memutar belitkan apa yang sebenarnya berlaku.

Di dalam ucapannya, DS Anwar memberi peringatan, "Orang yang sayang parti tidak akan mengadu kepada media Umno yang sejak awal lagi hanya tahu menyerang, mencaci dan menfitnah parti". Anwar mengajukan soalan kepada ribuan yang hadir, "Apakah yang patut parti lakukan kepada pengkhianat ini?" Secara spontan, ribuan yang hadir melaungkan, "Pecat ! pecat ! pecat !

"Kita bersedia bertarung dengan musuh di luar, tetapi tugas pertama sekarang adalah untuk menghapuskan musuh di dalam parti", ujar Anwar dengan disambut dengan tepukan gemuruh oleh semua hadirin. Anwar seterusnya mengingatkan semua ahli bahawa parti ini bukan milik tokeh-tokeh, perjuangan ini milik rakyat dan didukung oleh rakyat.

Jika dilihat kepada pidato Anwar malam tadi, jelas beliau tidak sedikit pun gentar dengan segala ugutan dari pihak tertentu. Ternyata mereka silap memilih lawan dan Anwar bukan lawannya. Anwar sudah lali dengan segala ujian, cercaan, fitnah bahkan dipukul setengah mati. Jika ada yang menyangka mereka layak untuk menggantikan Anwar di dalam PKR, mereka mungkin mengalami `sindrom perasan' yang berlebihan. Anwar tidak sempurna, beliau manusia biasa yang juga mempunyai banyak kelemahan tetapi mereka yang mengaku kununnya lebih berwibawa itu jauh lebih lemah bahkan tiada keberanian langsung untuk bertindak.

Pengkhianat ini mesti berani keluar dari PKR segera bukan menundakan tarikh untuk berbuat demikian. Beranilah bertindak tegas untuk menjadi pemimpin di dalam parti barunya nanti. /wfauzdin.blogspot.com

SETELAH ZAID PUAS MENYERANG PKR, KINI GILIRAN PKR MENYERANG BALAS

Rapat Umum PKR label Zaid ‘pengkhianat, kurang ajar’

Oleh Syed Mu’az Syed Putra
November 20, 2010

SHAH ALAM, 20 Nov — Pemimpin kanan PKR malam tadi secara sebulat suara melepaskan ‘peluru kritikan’ terhadap Datuk Zaid Ibrahim habis-habisan sambil menyifatkan bekas pengerusi PKR Wilayah Persekutuan itu sebagai “kurang ajar” dan “pengkhianat” parti.

Ketikan berucap pada program Rapat Umum Keadilan Selangor Bersama Datuk Anwar Ibrahim di sini - kira-kira 12 jam selepas Zaid menetapkan tarikh muktamad keluar PKR, barisan pemimpin kanan termasuk Timbalan Presiden PKR Senator Dr Syed Husin Ali, Naib Presiden PKR Azmin Ali dan Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail mengecam tindakan Zaid yang menggunakan akhbar rasmi Umno, Utusan Malaysia untuk menyerang pemimpin dan parti itu.

Malah majlis itu, yang diadakan seolah-olah untuk menjawab segala kecaman dan kritikan di sebalik isu Zaid keluar PKR, juga digunakan untuk melahirkan sokongan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim yang turut menyampaikan ucapannya.

“Janganlah kita bercakap pada Utusan Malaysia. Munasabah atau tidak untuk bercakap hal rumah tangga kita kepada Utusan Malaysia?

“Tiada satu ahli dari PKR yang waras akan bercakap dengan Utusan Malaysia.

“Malah sejak parti ini ditubuhkan, tiada satu ahli pun yang bercakap dengan Utusan Malaysia yang selama ini mengecam kita,” kata Saifuddin ketika menyampaikan ucapan di hadapan kira-kira 1,000 orang yang terdiri daripada pemimpin tertinggi, pemimpin peringkat negeri Selangor dan penyokong parti itu.

Saifuddin yang juga Ahli Parlimen Machang turut menyifatkan Zaid sebagai “kurang ajar” apabila menyerang dan mempertikaikan kredibiliti Anwar, penasihat PKR dan Ketua Umum Pakatan Rakyat.

“Orang yang cintakan parti tidak akan mempertikai Ketua Umum (Anwar).

“Beliau telah dipukul, diaibkan dan dipenjarakan selama tujuh tahun kemudian keluar untuk kukuhkan parti, bina kekuatan antara PAS dan DAP dalam Pakatan Rakyat malah dapat lima juta undi daripada rakyat.

“Pemimpin seperti ini (Zaid) kurang ajar, jangan biarkan... setuju atau tidak untuk bersama dengan beliau? “Beliau mahu keluar parti 16 Disember... sebab nak jelajah nak dapat sokongan,” katanya. Menurut Saifuddin, PKR akan menjadi sebuah parti terkuat di Malaysia.

“Pemimpin akan datang dan pergi tapi parti keramat akan terus bersama rakyat.

“Parti ini akan jadi parti terkuat di Malaysia,” katanya. Semalam, Zaid mengumumkan akan meninggalkan PKR berkuat kuasa 16 Disember ini dan surat pemakluman mengenainya telah dihantar kepada ibu pejabat parti itu.

Sementara itu, Azmin menggesa kepimpinan tertinggi PKR supaya mengambil tindakan tegas terhadap “pengkhianat” dan “Trojan Horse” yang wujud dalam parti itu.

“Saya rayu Anwar, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail (Presiden PKR), Timbalan Presien dan MPP (Majlis Pimpinan Pusat) supaya selesai Kongres PKR kepimpinan perlu tegas dan berani terhadap ‘Trojan Horse’ yang wujud dalam parti.

“Jangan tangguh atau bimbang dengan orang-orang seperti ini, kita bersama presiden jaga parti yang rakyat bina 12 tahun lalu.

“Yakin bila diserang kita akan bertambah kuat,” katanya. Tambah Azmin, PKR perlu membuktikan kepada semua bahawa parti itu bukan parti nyamuk ataupun parti serpihan sebaliknya adalah sebuah parti yang kukuh memperjuangkan hak rakyat.

“Seringkali parti diserang tapi saya yakin dan percaya apabila diserang maknanya kita kuat. “Kalau kita parti nyamuk atau parti serpihan tidak mungkin kita akan diserang,” katanya.

Ahli Parlimen Gombak itu juga berkata akan memberikan kerjasama kuat kepada Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim dalam usaha mempertahankan negeri itu pada pilihan raya umum akan datang.

“Saya hari ini melahirkan kesetiaan dan komitmen untuk mempertahankan Menteri Besar. “Selama ini kita telah saksikan kejayaan di Selangor dan kita akan mempertahankan dasar-dasar yang dibawa kerajaan negeri.

“Selain itu kita juga mahu reformasi yang dibawa ini diteruskan ke Putrajaya,” kata Azmin. Bagi Syed Husin, keputusan untuk memboikot Utusan Malaysia adalah keputusan yang dicapai bersama parti komponen Pakatan Rakyat.

“Apa hendak kita gelarkan kepada seseorang yang menafikan keputusan Pakatan Rakyat memboikot Utusan Malaysia dan memburukkan parti?

“Jika orang ini hendak keluar... sila keluar. Jika orang ini nak gunakan tali gantung untuk gantung diri pastikan biar sampai mati,” katanya.

Sebelum ini, Zaid berkata tindakannya keluar PKR bukan kerana beliau mudah mengalah dan suka melompat parti sebaliknya kerana telah muak dengan masalah dalaman parti itu.

Beliau berkata tindakan nekad meninggalkan parti yang dianggotainya kira-kira 18 bulan lalu juga kerana berpegang kepada prinsip kebenaran.

Zaid berkata, tidak wajar bagi sesetengah pihak untuk menyamakan keadaan yang dihadapinya sekarang berbanding ketika beliau berada dalam Umno.

Menurutnya semasa dalam Umno beliau dipecat keahliannya manakala di PKR, beliau secara sukarela menarik diri meninggalkan perjuangan parti yang diterajui oleh Anwar.

Akhir 2008, Zaid, yang juga bekas Ahli Parlimen Kota Baru serta ketua Umno Kota Baru, dipecat daripada Umno kerana tindakannya yang menyalahi Perlembagaan parti, khususnya kerana menghadiri majlis-majlis anjuran Pakatan Rakyat./Tranungkite

PKR TIADA TARBIYYAH, ZAID BOLEH MASUK PAS - ABDUL FATAH HARUN

Oleh: WFAUZDIN NS

KEMELUT yang berlaku di dalam PKR kini semakin di penghujungnya apabila kita telah dapat mengenalpasti siapa `pengkhianat' di dalam parti. Apa yang menimpa Zaid Ibrahim telah menarik minat YB Abdul Fatah Harun, Wakil Rakyat dari PAS Kelantan. Di dalam akhbar Sinar semalam, beliau telah memberi ulasan tentang isu Zaid yang akan keluar dari PKR.

Di antara lain, Abdul Fatah Harun menyatakan bahawa Zaid tidak mampu berubah sikap dari perangai Umno nya adalah kerana PKR tidak memberikan `tarbiyyah' kepada bekas Menteri ini dan juga sesiapa yang menyertai parti tersebut. Tidak seperti PAS katanya, Tarbiyyah sentiasa berjalan di dalam PAS agar setiap ahli setia dan bertanggungjawab kepada parti. Justeru itu, Zaid tidak dapat bertahan lama di dalam PKR akibat perangainya masih berperangai lama.

Saya tidak tahu semenjak bila PAS memulakan program Tarbiyyah ini, mungkin sewaktu Presiden PAS sendiri iaitu Datuk Asri Muda keluar parti, dan sewaktu Naib Presiden PAS iaitu Us Nakhaie Ahmad juga keluar parti dan memasuki Umno, PAS masih belum mengamalkan Tarbiyyah kepada ahli-ahlinya. Jika tidak, masakan kedua-dua tokoh utama ini boleh meninggalkan PAS. Terfikir juga oleh saya mengapa YB Zul Kulim yang dahulunya ahli PAS, kemudiannya masuk PKR dan seterusnya dipecat dari PKR kerana tiada disiplin telah sempat atau tidak menyertai Tarbiyyah dari PAS. Oleh itu, saya bersetuju dengan Abdul Fatah bahawa Tarbiyyah itu penting.

Wakil Rakyat PAS dari Kelantan ini juga menegur DS Anwar kerana terlalu cepat melantik Zaid ke jawatan penting, bahkan baru beberapa hari menjadi ahli PKR. Katanya, Zaid mestilah diberi masa untuk mengenali PKR sepenuhnya dan juga mengenali ahli-ahli PKR bawahannya sebelum dilantik memegang sebarang jawatan atau ditabalkan menjadi calon. Saya fikir ada betulnya hujah Abdul Fatah Harun ini. Pedulikan kisah Ibrahim Ali yang bukan pun ahli PAS telah diangkat sebagai calon oleh PAS di Pasir Mas.

Paling menarik perhatian saya, apabila Abdul Fatah menyatakan secara peribadi beliau menyokong penuh sekiranya Zaid Ibrahim ingin menyertai PAS, tetapi keputusan muktamad samada beliau diterima oleh PAS bergantung kepada keputusan PAS setelah dibawa ke pihak yang berkenaan. Saya sebelum ini juga telah menulis betapa baiknya jika Zaid menyertai PAS kerana beliau mungkin boleh ditarbiyyah agar tahu adab dan disiplin berjemaah. Masalahnya, adakah Zaid ingin kepada PAS kerana Zaid tidak mungkin ingin menjadi ahli biasa sahaja di dalam PAS.

Tidak dapat dinafikan, apa yang berlaku kepada PKR sekarang sedikit sebanyak menjejaskan PR. Cubit peha kiri, peha kanan terasa. Cuma, jangan ada di antara kita yang menambah-nambah cubitan itu. Saya yakin, PKR akan kembali tenteram setelah semua isu ini dapat diselesaikan. Salah satu beban akan terbuang dari PKR pada 16 Dis nanti./wfauzdin.blogspot.com

RAPAT PERDANA BERSAMA ANWAR - LAUNGAN PECAT PENGKHIANAT BERGEMA

Oleh: WFAUZDIN NS

MALAM tadi Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) telah digamatkan dengan laungan `PECAT' ke atas sesiapa sahaja yang mengkhianati parti. Majlis Rapat Perdana anjuran PKR yang dihadiri ribuan ahli serta penyokong PKR memenuhi kesemua ruang di dalam dewan berkenaan menampilkan pemidato utama iaitu Ketua Umum PKR, DS Anwar Ibrahim.

Terbukti, perhimpunan malam tadi Dewan MBSA menafikan segala tuduhan kununnya PKR bakal retak angkara beberapa individu yang pentingkan diri sendiri dan ingin `menakluk' PKR secara rakus dan tidak demokratik. Hampir kesemua pimpinan tertinggi parti hadir termasuk calon yang bertanding merebut jawatan di dalam parti. Sudah tentu peristiwa yang berlaku pada majlis malam tadi tidak akan disiarkan oleh media pencacai yang selama ini memberikan liputan berita dan kenyataan dari pengkhianat parti sahaja. Jika ada pun, media haprak ini pasti akan memutar belitkan apa yang sebenarnya berlaku.

Di dalam ucapannya, DS Anwar memberi peringatan, "Orang yang sayang parti tidak akan mengadu kepada media Umno yang sejak awal lagi hanya tahu menyerang, mencaci dan menfitnah parti". Anwar mengajukan soalan kepada ribuan yang hadir, "Apakah yang patut parti lakukan kepada pengkhianat ini?" Secara spontan, ribuan yang hadir melaungkan, "Pecat ! pecat ! pecat !

"Kita bersedia bertarung dengan musuh di luar, tetapi tugas pertama sekarang adalah untuk menghapuskan musuh di dalam parti", ujar Anwar dengan disambut dengan tepukan gemuruh oleh semua hadirin. Anwar seterusnya mengingatkan semua ahli bahawa parti ini bukan milik tokeh-tokeh, perjuangan ini milik rakyat dan didukung oleh rakyat.

Jika dilihat kepada pidato Anwar malam tadi, jelas beliau tidak sedikit pun gentar dengan segala ugutan dari pihak tertentu. Ternyata mereka silap memilih lawan dan Anwar bukan lawannya. Anwar sudah lali dengan segala ujian, cercaan, fitnah bahkan dipukul setengah mati. Jika ada yang menyangka mereka layak untuk menggantikan Anwar di dalam PKR, mereka mungkin mengalami `sindrom perasan' yang berlebihan. Anwar tidak sempurna, beliau manusia biasa yang juga mempunyai banyak kelemahan tetapi mereka yang mengaku kununnya lebih berwibawa itu jauh lebih lemah bahkan tiada keberanian langsung untuk bertindak.

Pengkhianat ini mesti berani keluar dari PKR segera bukan menundakan tarikh untuk berbuat demikian. Beranilah bertindak tegas untuk menjadi pemimpin di dalam parti barunya nanti. /wfauzdin.blogspot.com

Jumaat, 19 November 2010

SIASAT YAYASAN SELANGOR, SIASAT JUGA KHIR TOYO

Dedahkan Yayasan Selangor jangan lupa Khir Toyo


Oleh Roslan SMS

Dalam keghairahan mahu menebus kembali kekalahan mereka di Selangor, Timbalan Pengerusi Umno Selangor, Noh Omar mengugut kononnya mahu mendedahkan secara terperinci penyelewengan di Yayasan Selangor khasnya yang melibatkan perbelanjaan majlis makan sempena ulangtahun yayasan itu.

Sesungguhnya tidak ada siapa pun dalam kerajaan negeri yang mahu melindungi sekiranya ada penyelewengan dalam yayasan berkenaan. Malah dalam Dewan Negeri Selangor baru-baru ini ahli-ahli dewan dari kerajaan negeri turut menuntut agar dilakukan penyiasatan dan malah MB sendiri berjanji akan melakukannya.

Kalau pun ada penyelewengan, ia melibatkan kakitangan yayasan, dan sewajarnya mereka diambil tindakan.

Dalam lonjakkan nafsu Noh mahu mendedahkan entah apa lagi, hari ini portal berita Malaysiakini menyiarkan apa yang berlaku dalam dapur Umno Selangor. Menurut laopran rumah “istana” Ketua Pembangkang, Khir Toyo disita oleh pihak MBSA kerana gagal membayar cukai taksiran atau cukai pintu selama 3 tahun!

Mahligai mewah yang meliputi tanah seluas 0.3 hektar di Shah Alam itu didakwa menelan belanja RM24 juta!

Khabarnya Khir bergegas bayar tunggakan berkenaan berjumlah RM11 ribu dan ini disahkan oleh pihak MBSA.

Ada tak bau-bau penyelewengan di sini? Khir yang sebelumnya seorang doctor gigi hanya menjadi MB Selangor selama tak sampai 8 tahun iaitu dari 2000 ke Mac 2008. Mungkin rakyat Selangor boleh bertanya Noh dimana Khir dapat wang sehingga mampu membikin istana sedemikian besar tak termasuk hartanya yang lain?

Kita nak dengar cerita Yayasan Selangor tapi dalam waktu yang sama tergiur juga mahu tahu kisah Khir Toyo ni.


http://n32.blogspot.com/

ANWAR `SEMBILANG BERBISA', RAIS YATIM `IKAN EMAS DALAM AKUARIUM', MANA LEBIH HEBAT?

Oleh: WFAUZDIN NS

AGAK lama juga Rais Yatim menyepi. Semalam dia bercakap tentang DS Anwar setelah boss Rais, Najib memberi komen tentang kenyataan DS Anwar terhadap Malaysia sebuah Negara Islam Moden. Aku pun tidak tahu samada Umno selama ini menganggap Islam itu ada yang kunu, moden atau Islam yang sentiasa sesuai sepanjang zaman.
Justify Full
Kerajaan Turki di zaman Kamal Antartuk juga pernah digelar sebuah kerajaan Islam Moden. Jadi, tidak hairan juga Malaysia di bawah kerajaan Umno/Bn mendapat gelaran yang lebih kurang sama. Jika di zaman Kamal Antartuk, wanita Islam tidak dibenarkan bertudung atau menutup aurat, di zaman sekarang di negara kita isteri pemimpin pun bersepah yang tidak menutup aurat. Jadi, pelik apanya kita dengan pengiktirafan yang datangnya pula dari negara-negara `penyembah barat' itu?

Rais Yatim memberi perumpamaan kepada Anwar iaitu sebagai `ikan sembilang di dalam air yang keruh/berlumpur', di mana ikan ini akan menyengat kiri dan kanannya. Jika begitu perumpamaan Rais Yatim, saya rasa hebat sungguh Anwar Ibrahim. Buktinya, Umno kerap kali terkena `sengatan' dari Anwar. Bisanya sampai sekarang masih terasa. Oleh kerana `bisa'nya Anwar ini, maka tidak hairanlah ada usaha-usaha jahat untuk menghapuskannya. Jika Umno bernasib baik, tiadalah kena sengat tetapi apa yang selalu terjadi Umno kerap kali terkena sengat `ikan sembilang' ini.

Jika Anwar umpama `ikan sembilang bersengat', maka tentulah Rais Yatim layak menjadi `ikan emas di dalam akuarium'. Mana lebih hebat ? Ikan Sembilang ini jika mati pun, beliau akan melawan habis-habisan dan bukan mudah untuk menangkap ikan sembilang berbisa ini. `Ikan Emas' di dalam akuarium pula, sentiasa diberi makan dan kalau tidak diberi makan sekejap sahaja maka mati terapung lah ia di dalam akuarium dengan keadaan perut yang kembung. Maknanya, ikan emas ini mesti diberi makan. Rais Yatim pun begitu keadaannya. Sebab itulah beliau tidak boleh bertahan di luar Umno, beliau tinggalkan Parti Melayu Semangat 46 dan sanggup menjadi ikan emas di dalam akuarium.

Kesimpulannya, Rais Yatim secara tidak langsung mengiktiraf kehebatan DS Anwar. /wfauzdin.blogspot.com

ZAID - PKR, KAHWIN KONTRAK ATAU ADA MUSLIHAT?

Oleh: WFAUZDIN NS

MENGAPA Dato Zaid memilih 16 Dis ini sebagai tarikh beliau keluar dari PKR? Di dalam FMT disebut, mungkin beliau ingin `menyindir' plan 16 Sept yang dicita-citakan oleh DS Anwar bagi menubuhkan kerajaan baru. Lebih penting lagi, Zaid tentunya ada muslihat mengapa beliau menangguhkan begitu lama untuk keluar dari PKR yang beliau sendiri anggap parti Anwar itu.

Amat menghairankan, Zaid begitu takut untuk mengambil pendirian tegas untuk keluar serta merta dari PKR. Apa yang beliau tunggu dari PKR sebelum tarikh tersebut? Adakah beliau masih tidak berpuas hati atau tidak mempunyai masa yang cukup untuk `menjahanam'kan PKR dari dalam? Sebab itu, maka beliau tangguhkan dahulu niat yang sudah ada untuk keluar parti? Alangkah buruknya niat dihati Zaid umpama suami atau isteri yang baru berkahwin, tetapi telah menetapkan tarikh untuk berpisah. Zaid dan PKR boleh dikatakan `kahwin kontrak' selama ini.

Nampaknya beberapa orang yang telah melompat dari PKR sebelum ini lebih berani dari Zaid. Zaid rupanya bukan anak jantan, memang wajar dan tepat beliau melompat keluar dari gelanggang pertarungan Timbalan Presiden PKR. PKR tidak perlu orang penikus seperti Zaid yang tidak pernah tegas dengan keputusannya sendiri. Jika beliau tegas dengan keputusannya, hari ini Zaid sudah berambus dari PKR.

Zaid Ibrahim mungkin mengharapkan PKR mengadakan pemilihan semula akibat desakan dan tekanan dari beberapa golongan minoriti di dalam PKR. Beliau juga mungkin berharap mahkamah akan berbuat sesuatu agar PKR diharamkan, atau setidak-tidaknya pemilihan terpaksa diadakan semula. Apabila ini berlaku, Zaid masih boleh menyertai pertandingan semula kerana beliau masih ahli parti sebelum 16 Dis ini. Atau, Zaid masih mengharapkan PKR memecat beliau serta merta dan beliau boleh menuding jari kepada PKR selepas itu.

Saya berharap PKR tidak melayani segala `mainan' penikus seperti Zaid. Sudah sampai masanya PKR mengambil tindakan tegas dan pecat Zaid serta merta. Biarpun tindakan itu nanti dilihat mematuhi kehendak Zaid, tetapi PKR mesti tegas kerana isu ini akan dijadikan pengajaran terhadap semua ahli PKR di masa akan datang. Mana mungkin PKR harus menyimpan Zaid yang secara terbuka menyebut tarikh bila beliau akan keluar dari PKR.

PKR harus meneliti kenyataan Zaid sebelum ini. Adakah kenyataan demi kenyataan beliau yang memburukkan parti tidak menjadi satu kesalahan? Adakah tidak menjadi suatu kesalahan di dalam PKR apabila seseorang yang masih menjadi ahli menyebut untuk keluar dari parti dan akan menubuhkan parti baru? Bukankah cita-cita dan niat yang diluahkan secara terbuka untuk menubuhkan parti baru adalah sebagai bukti tiadanya kesetiaan terhadap parti? PKR mesti tegas menghadapi orang seperti ini. Jangan biarkan penyakit yang dibawa oleh Zaid akan menular ke dalam parti.

Plan 16 Sept Anwar adalah plan yang baik kerana cita-cita untuk menubuhkan kerajaan baru bagi menggantikan Bn adalah cita-cita yang baik. Masalah berjaya atau tidak, itu masalah lain sebagaimana PAS juga pernah bercita-cita untuk menawan Terengganu di dalam Pilihanraya Umum ke 12 yang lalu, namun belum sampai masanya PAS menawan Terengganu. Namun, cita-cita itu amat baik dan perlu diteruskan. Apa yang boleh dibanggakan, plan 16 Sept oleh Anwar berjaya menjadikan Umno/Bn huru-hara seketika dan terjadilah peristiwa beberapa MP dari Bn melancung ke Taiwan. Anwar juga telah menerangkan secara fakta di dalam Parlimen mengapa plan ini gagal. Adakah bercita-cita atau meletakkan sasaran tetapi gagal merupakan suatu penipuan?

Berbeza dengan 16 Dis yang ditetapkan oleh Zaid. Tarikh tersebut jelas menunjukkan beliau tiada keberanian untuk melaksanakan apa yang beliau percaya. Jika beliau merasakan beliau lebih baik berada di luar PKR, mengapa yang baik itu perlu ditangguhkan? 16 Dis adalah melambangkan saat kejatuhan Zaid. Zaid mempunyai hak untuk keluar dari parti begitu juga untuk menubuhkan parti baru, masalahnya mengapa tidak sekarang setelah beliau amat yakin bahawa PKR tidak lagi sesuai buat dirinya? Mengapa 16 Dis? Tentu ada sesuatu yang Zaid rancangkan dan hanya Zaid sahaja yang tahu.

Sekali lagi, PKR mesti merealisasikan hasrat Zaid untuk keluar parti dengan segera. Jika Zaid lembab untuk mengambil keputusan yang dianggap terbaik buat dirinya itu, parti boleh membantunya dengan mengeluarkan Zaid lebih awal agar parti barunya lebih awal ditubuhkan./wfauzdin.blogspot.com

ANALISIS ASTRO AWANI - ZAID MERAPU SAMPAI LUPA BANYAK PERKARA

Oleh: WFAUZDIN NS

BERBELIT lagi lidah Zaid di dalam rancangan Analisis Astro Awani semalam. Beliau menyatakan tiada perancangan menubuhkan parti baru. Betul ke tiada perancangan? Bukankah kita disajikan di dalam kebanyakan media termasuk media yang semakin disukai oleh Zaid sendiri melaporkan Zaid akan menubuhkan parti baru? Jika berita itu tidak benar, selaku orang yang mempunyai Syarikat Guaman ternama, Zaid mesti menyaman media berkenaan.

Beliau juga berbohong apabila menyebut SUA PKR, Saifuddin Nasation akan mendedahkan kemudian parti baru yang bakal ditubuhkan oleh Zaid nanti. Apa yang Saifuddin katakan adalah beliau tahu ada parti yang telah pun disusun organisasinya tetapi beliau tidak mahu menyebut parti berkenaan. Bukan Saifuddin berkata akan dedahkan kemudian. Zaid masih berbohong.

Jika benar sekali pun Saifuddin ada berkata seperti yang Zaid dakwa itu, mengapa kali ini Zaid mahukan bukti dari Saifuddin? Di mana bukti beliau mendakwa pemilihan di dalam PKR adalah satu penipuan dan telah diatur?

Sekurang-kurangnya Sdr Mustafa Kamil berani membawa memorandum dan berjumpa berdepan dengan Presiden PKR serta JPP, mengapa Zaid tidak mahu berbuat sedemikian? Jadi, jangan salahkan orang lain jika orang menggelarnya sebagai pengecut.

Beliau turut menyebut di dalam rancangan tersebut, beliau berada di dalam Umno dan tidak pernah digantung. Benarkah? Siapakah yang digantung oleh Umno akibat politik wang dahulu? Sepanjang rancangan di Astro tersebut, tiada `point' langsung untuk Zaid sabitkan PKR tidak demokratik. Seandainya Astro berani menjemput pula DS Anwar atau Presiden PKR atau Ketua JPP sendiri untuk ditemubual selepas ini, sudah pasti Zaid akan di`telanjang'kan. Tetapi, sudah menjadi kelaziman media yang ada, hanya cerita dari mulut Zaid disiarkan dan pihak yang dituduh oleh Zaid tidak akan diberi peluang untuk menjawab.

Kenyataan Zaid bahawa kita mesti jujur dan bercakap benar, sebenarnya menimpa ke atas wajahnya sendiri. Tidakkah Zaid seawal masuk PKR, berulangkali menyebut tidak mahu merebut jawatan tinggi di dalam parti. Akhirnya? Dengan berbagai syarat dikemukakan, Zaid masuk juga bertanding. Sekejap diletakkan syarat ke atas TS Khalid Ibrahim, kemudian bertukar syarat kepada Nurul Izzah. Itu yang dimaksudkan jujur oleh Zaid?

Sebenarnya, Zaid sudah merasakan saat beliau menjadi Almarhum `Ghafar Baba' sudah tiba. Bukan orang lain yang menjadikannya begitu, tetapi beliau sendiri kerana kerakusan dan ego beliau yang tidak boleh dipadamkan. Elok sahaja Zaid tubuhkan parti baru dan jika boleh jangan menggunakan nama `Keadilan' kerana inginkan berkat nama itu. Binalah kekuatan sendiri untuk berjuang bukan dengan cara menumpang tuah./wfauzdin.blogspot.com

RAPAT UMUM 19 NOV - MEDIA TUDUH, ANWAR JAWAB

Oleh: Mandor

Di sebalik PKR dikatakan berdepan dengan berbagai kemelut yang dibesarkan oleh media haprak, Ketua Umum PKR terus komitmen dengan perjuangan membela rakyat dan tidak melayani sebarang propaganda jahat mereka. Propaganda jahat ini tidak akan mendapat hasil sekiranya semua ahli dan penyokong PKR kenal satu persatu media haprak yang ada di dalam negara kita ini.

Pada 19 November 2010, bermula jam 8 mlm bertempat di Auditorium MBSA, Shah Alam satu Rapat Perdana akan dianjurkan oleh PKR bersama Ketua Umum DS Anwar Ibrahim sebagai pemidato utama.

Kehadiran semua amat dialu-alukan untuk membuktikan kepada Umno bahawa PKR tetap boleh bersatu walaupun menghadapi suasana pemilihan parti tersebut. Mungkin di malam itu nanti DS Anwar akan menghuraikan apakah sebenar yang berlaku di dalam parti ini dan apakah tujuan media haprak tersebut mempromosikan pemilihan parti saban hari dan waktu. Sila hebahkan melalui Face Book atau blog anda. /mandor.blogspot.com

KENYATAAN BIADAP DARI SI TUA NYANYUK

Oleh: WFAUZDIN NS

AMAT malang bagi MCA kerana mempunyai Presiden yang terlalu bodoh. Chua Soi Lek masih tidak sedar bahawa beliau berada di bumi Malaysia yang di dalam Perlembagaannya menyebut bahawa Islam adalah agama rasmi negara ini.

Orang tua nyanyuk ini mungkin tidak tahu apa-apa tentang adat, kebudayaan dan jauh sekali kepercayaan agama masyarakat di negara ini. Sebab itulah, tidak hairan jika beliau mempunyai skandal seks yang melampau sebelum ini. Tetapi, mahu tidak mahu kita terpaksa terima orang tua ini sebagai pemimpin bagi MCA kerana itu pilihan MCA.

Chua Soi Lek mempertikaikan mengapa kedai-kedai di Kelantan, khususnya di Kota Bharu ditutup sempena Hari Raya Korban. Di Kota Bharu, masyarakat kaum Cina tidak pernah mempersoalkan hari sambutan dan ibadah bagi Umat Islam, bahkan mereka menghormatinya tetapi datang orang tua nyanyuk ini mempertikaikan sambutan Hari Raya Korban.

Di mana suara Perkasa, Pewaris, Pemuda Umno Kelantan, `Ularmak' Muda dan juga `ularmak gila kasyaf' di Kelantan itu? Mana `kasyaf' kamu dengan kelakuan pemimpin MCA yang kamu puja-puja ini? Sudah bisukah semuanya? Perkasa, Presidennya berada di bumi Kelantan, di mana suaranya? Jika sakit pun, masakan tiada seorang pun yang sihat dan mempunyai mulut di dalam Perkasa?

Di bawah, laporan Harakahdaily memaparkan sikap biadap orang tua keparat itu;

Kedai Tutup: Presiden MCA salahkan Aidil Adha
Harakahdaily

KOTA BHARU, 18 Nov: Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek sekali lagi cuba mencetuskan isu untuk membelasah PAS semalam apabila mempersoalkan mengapa kebanyakan kedai di Kota Bharu tutup sempena sambutan Aidil Adha.

“Disebabkan Hari Raya Haji, semua kedai nampak tertutup untuk sambutan ataupun ini adalah arahan daripada majlis tempatan? Ia sunyi di Kota Bharu,” soal Chua di Twitter walaupun sememangnya umum diketahui bahawa sambutan Hari Raya Haji di Kelantan dan beberapa negeri lain adalah jauh lebih meriah berbanding Hari Raya Aidilfitri.

Kenyataan bekas Menteri Kesihatan yang pernah terpalit dengan skandal seks apabila videonya dengan seorang wanita tersebar di khalayak ramai, menerima kritikan keras daripada ahli parlimen Batu, Tian Chua yang menyelar Chua cuba menjadikan cuti sambutan Aidil Adha sebagai satu isu.

Kenyataan Chua turut dibidas oleh para pengikutnya di Twitter sehingga beliau dituduh sebagai seorang ahli politik yang bangkrap idea.

“Reportlah polis. Minta suruhanjaya diraja. Buat demo ke,” cabar seorang pengguna Twitter Noor Azam yang juga kelihatan tersinggung dengan kenyataan Chua.

Ini bukan kali pertama presiden MCA itu menonjolkan kedaifannya terhadap hal-hal berkaitan Islam.

Pada bulan Ogos yang lepas, Chua telah menimbulkan kontroversi apabila mengatakan antara negara yang mengamalkan rasuah terdiri daripada negara yang mempunyai majoriti masyarakat Islam.

Beliau turut mendakwa pertarungan keIslaman antara Umno dan PAS sebagai punca utama negara terperangkap dalam golongan negara berpendapatan sederhana untuk sedekad yang lalu.

Kenyataan Chua tersebut menerima kritikan pedas dari ahli politik kedua-dua sisi dan disebabkan itu, sebagai jalan keluar bekas menteri Kesihatan telah menyalahkan online portal Malaysiakini dan The Malaysia Insider kerana 'salah memetik' kenyataannya.

Khamis, 18 November 2010

HARI INI DUA PERISTIWA MENARIK YANG KITA NANTI-NANTIKAN AKAN BERLAKU

Oleh: WFAUZDIN NS

HARI ini (Jumaat) diberitakan satu sidang akhbar oleh Zaid Ibrahim akan diadakan di rumah beliau. Tentunya isu berkenaan pemilihan di dalam PKR serta kemungkinan besar Zaid akan mengumumkan dirinya sendiri terkeluar dari PKR serta akan memperkenalkan parti barunya.

Satu detik yang tidak bersejarah, tetapi itulah detik-detik yang amat dinantikan oleh majoriti ahii-ahli dan penyokong PKR. Keinginannya untuk `menguji' Anwar tokoh yang amat tidak disukainya sekarang agar Anwar mengambil tindakan memecat beliau dari parti tidak kesampaian. Anwar tidak sezalim yang Zaid sangka, akhirnya Zaid `menzalimi' dirinya sendiri. Segala-galanya, InsyaAllah, akan terbukti esok.

Satu lagi peristiwa menarik, pada malam nanti pula, di MBSA, Shah Alam, Anwar akan menyampaikan amanat penting buat semua ahli PKR. Kemelut di dalam PKR dilihat semakin dingin apabila Zaid kini berada di tepi pintu PKR menuju ke tangga keluar. `Pergi tidak dijemput, keluar tidak dihalau'./wfauzdin.blogspot.com

ANWAR YAKIN PARTI BARU ZAID AKAN CEPAT DILULUSKAN

Anwar: Zaid bebas tinggalkan PKR
Nov 18, 10
Ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim akhirnya secara terbuka membidas Datuk Zaid Ibrahim kerana menimbulkan masalah dalam parti itu yang telah memberikannya pelbagai peluang dan keistimewaan.

NONEBercakap kepada pemberita di kediamannya di Cherok To' Kun, Pulau Pinang, Anwar berkata Zaid bebas untuk berundur dari PKR dan berhak mendirikan parti baru yang dicadang dinamakan 'Keadilan Baru'.

Menurut Anwar zaid merayu diterima masuk ke parti itu apabila beliau meninggalkan Umno pada 2008. Katanya, Zaid kemudian memohon peranan sebagai pemimpin dalam parti itu.

"Beliau juga minta dijadikan calon untuk Hulu Selangor (pilihan raya kecil parlimen) meskipun mendapat tentangan dari cabang yang membawa bantahan mereka kepada presiden.

NONE"Tetapi kami tetap berinya peluang dan apabila beliau kalah di Hulu Selangor, kita berinya peluang mempin PKR Wilayah Persekutuan,” kata Anwar.

Ketua pembangkang itu juga secara sinis berkata beliau jangkakan Zaid tidak akan menghadapi banyak karenah dalam mendaftarkan parti barunya itu kerana akan mendapat restu Umno.

"Kita tidak akan dapatnya (kelulusan segera) tetapi mereka yang disukai oleh Umno boleh. Seperti mana PERKASA dapat,” katanya.

Ditanya sama ada Zaid perlu atau boleh terus berperanan sebagai penyelaras PKR, Anwar berkata Zaid sebenarnya tidak pernah dilantik ke jawatan berkenaan.

"Jika dia mendakwa memegang jawatan itu, itu soal lain, saya tidak mahu berbalah dengannya dalam soal ini (kerana) sehingga hari ini semua mesyuarat parti masih lagi dipengerusikan oleh saya sendiri," katanya selepas menghadiri majlis korban di Masjid Tok Kun di Permatang Pauh.

NONEMenurut Anwar, PKR sudah berulang kali menjelaskan mengenai perkara itu tetapi media masih menggunakannya.

"Dia juga menggunakan rakan-rakan medianya untuk mempromosikan dirinya sebagai penyelaras PKR tetapi sebulan yang lepas apabila Timbalan Presiden PKR, Syed Husin Ali, membuat semakan, tiada lantikan jawatan itu kepadanya," kata Anwar./Malaysiakini

REFORMIS BERJASA BERKATA, "BERAPA AZMIN BAYAR KAU ?"

Oleh: WFAUZDIN NS

Aku ada menulis tentang surat terbuka kepada DS Anwar dari seorang rakan `reformis' yang teramat banyak jasanya kepada Ketua Umum PKR itu. Tajuk artikel aku itu adalah `Surat Terbuka Buat Anwar - Mengapa Perlu Ungkit Jasa Lampau'.

Apabila artikel aku itu disiarkan di dalam Tranungkite, maka ada ulasan atau komen di bawah artikel itu dari seorang pembaca menggunakan nama jamilkucing. Beliau memberi komen yang sangat cantik sebagai reformis berjasa seperti berikut: "Sudahlah bacul kenapa tak berani sebut nama aku, berapa azmin bayar kau."

Dia mendakwa saya bacul. Ok lah, itu saya terima kerana saya bukan seorang reformis yang berjasa dan suka menghitung jasa. Dia bertanya, berapa Azmin bayar saya? Jika saya beritahu Azmin telah bayar saya setiap satu huruf yang saya tulis saya diberi upah RM 1 juta. Adakah beliau percaya? Jika tidak percaya, terpulanglah. Jika saya bertanya pula berapa upah beliau pula untuk memburukkan Azmin? Jika beliau berkata tiada upah satu sen pun, maka saya percaya sebab beliau adalah reformis yang ikhlas membantu parti.

Di dalam satu komennya yang lain, beliau berkata Anwar `memuji' tulisannya itu melalui SMS. Di antara lain, Anwar berkata "cantik tulisan kamu, Jamil". Mungkin ada yang berpendapat perkataan `cantik' tulisan beliau yang disebut oleh Anwar bagaikan sindiran, tetapi bagi saya itu sudah cukup bagus bagi seorang reformis yang banyak jasa kepada Anwar, kerana di dalam surat terbukanya beliau ada menyebut Anwar tidak membalas banyak SMS darinya. Nah, sekarang Anwar sudah pun membalasnya bahkan `memuji'nya pula. Jadi, Anwar telah menunaikan kehendak seorang reformis yang banyak jasanya ini. Tahniah buat si reformis.

Di akhir komen beliau, beliau menggelarkan saya anjing. Itu pun saya boleh terima kerana gelaran dari seorang manusia tidak membawa ke mana. Apa yang penting, saya tahu dan insaf di luar sana banyak pejuang-pejuang yang ikhlas berjuang tanpa menyebut setiap jasa-jasanya. Bahkan, ada yang sehingga mati tidak dapat berjumpa dengan Anwar jauh sekali mengharapkan menerima SMS dari Anwar. Biar Allah sahaja yang membalas jasa-jasa mereka yang ikhlas ini.

Mungkin di masa akan datang, saya juga ingin menyenaraikan jasa-jasa saya kepada Azmin tetapi saya akan menunggu apabila Azmin menjadi PM nanti. /wfauzdin.blogspot.com

EZAM SESUMPAH RUGI MASUK UMNO AWAL SANGAT

Justify FullOleh: WFAUZDIN NS

AWAL lagi sudah dijangka bahawa akan muncul Ezam `raja sesumpah' untuk menyanjung Zaid Ibrahim, walaupun Zaid sehingga kini `pengecut' untuk keluar dari PKR. Seperti biasa, raja sesumpah ini pasti `mati' jika tidak menyebut nama DS Anwar. Maka, raja sesumpah tanpa bukti dan hujah mendakwa DS Anwar penipu dan Zaid Ibrahim hebat.

`Penjilat' Najib yang dapat `Senatak' (Senator Katak) ini mendakwa PKR kehilangan Zaid Ibrahim. Benarkah PKR akan rugi atau kehilangan yang amat berharga jika Zaid keluar parti? Ya, kita akan kehilangan seorang tokoh yang gilakan kuasa dan itu kita akui.

Nampaknya Ezam raja sesumpah sudah tidak mampu lagi mencari modal baru untuk mengkritik segala dasar yang dibawa oleh PR. Ceramahnya di Selangor amat menyedihkan walaupun sudah dua siri program `Selamatkan Selangor' dijalankan. Semakin banyak Ezam raja sesumpah berceramah di Selangor, maka semakin pecah tembelang apa yang telah Umno lakukan di Selangor bertahun-tahun dahulu.

Malang sekali, Ezam raja sesumpah telah menyertai Umno. Jika tidak, Zaid ada pilihan untuk melantik Ezam raja sesumpah ini menjadi Ketua Pemuda di dalam parti barunya yang bakal ditubuhkan nanti. Saya ingin mencadangkan susunan jawatan di dalam parti baru Zaid nanti;

Presiden - Tentu lah Zaid.
Timbalan Presiden - Dato Nalla (beliau mesti bubarkan parti beliau yang sudah tidak bernyawa itu)
Naib Presiden - YB Zahrain, YB Zul Kulim, YB Chee Keong
Ketua Pemuda - Jenapala (yang dipecat dari PKR)
Ketua Wanita - Minah `Ronggeng' (pernah jadi calon bebas yang hilang deposit)

Itu adalah bayangan yang saya fikirkan baik untuk Zaid fikirkan. Jika Zaid berhasrat untuk mengambil raja katak Berahim Ali Pasir Mas, saya rasa Zaid terpaksa berani bertanding untuk jawatan Presiden parti barunya itu. Ini adalah kerana mustahil raja katak mahu berada di bawah ketiak Zaid.

Mudah-mudahan Zaid cepat buat keputusan untuk keluar dari PKR. Kepada Ezam raja sesumpah, berusahalah lebih gigih lagi untuk menyerang DS Anwar. Buat DS Anwar pula, syabas kerana tidak melayani `budak' yang suka bermain `kotak' ini kerana tanpa DS Anwar layan pun, Ezam raja sesumpah tersungkur dengan sendirinya./wfauzdin.blogspot.com

KELUAR PARTI BERLAKU DI DALAM MANA-MANA PARTI, APAKAH SEBABNYA?

Oleh: WFAUZDIN NS

TULISAN seorang rakan saya Batu Api di dalam blognya, saya bersetuju bahawa perlu difikir mengapa dan sebab apa ada mereka yang ternama keluar dari PKR. Cuma, bersyukur kerana Justify Fullmereka yang keluar dari PKR setakat ini bukan dari mereka yang berpengaruh besar atau memegang jawatan tinggi di dalam parti.

Walau sekecil manapun jawatan atau kedudukan mereka di dalam parti, sudah sewajarnya dikaji mengapa mereka keluar dari PKR. Menjadi kebiasaan di dalam parti politik, ada yang berjuang ikhlas dan ada yang berjuang kerana sesuatu. Jika ada yang ikhlas pun, mungkin tiada ketahanan diri atau sebab-sebab lain yang menyebabkan mereka keluar dari parti. Begitu juga PAS yang lebih senior dari PKR, mereka bukan sahaja menghadapi masalah seperti yang PKR hadapi bahkan lebih dahsyat di mana Presiden mereka sendiri ada yang keluar parti. Naib Presiden PAS juga ada yang keluar dari parti dan menyeberang masuk Umno. Bahkan, ada yang duduk di dalam Dewan Ulamak PAS turut keluar parti. Mengapa ini berlaku?

Maka, apa yang berlaku di dalam PKR sekarang telah awal berlaku di dalam PAS, sebaliknya PAS tidak hancur bahkan bertambah baik dan kukuh. Bukan kita tidak mengakui kelemahan di dalam parti samada PKR atau PAS, tetapi tindakan mereka yang keluar parti kerana kelemahan parti yang tidak melibatkan dasar ini boleh dipertikaikan. Jika diambil kira keluarnya beberapa ramai dari PKR menunjukkan PKR itu teruk sangat, tentulah PAS boleh dianggap teruk juga suatu ketika dahulu.

Apa yang kelihatan seolah-olah PKR begitu banyak yang keluar parti hanyalah kerana mereka yang keluar parti itu terdiri dari mereka yang ternama walaupun tidak berpengaruh besar. Mereka terdiri daripada beberapa Wakil Rakyat yang DS Anwar sendiri akui kesilapannya tersalah memilih calon. Termasuk juga calon yang di`rokmen' sendiri oleh pemimpin PAS tetapi melompat juga. Di Perak, melompatnya mereka jelas bukan kerana tidak suka kepada PKR tetapi semua tahu kisah di Perak termasuk pemimpin PAS perak sendiri lebih arif mengapa mereka melompat.

Kisah melompatnya Zahrain di P.Pinang, kisah ini juga semua tahu bukan kerana beliau tidak menyenangi kepimpian PKR. Pemimpin DAP di P.Pinang dan PAS P.Pinang pun tahu mengapa Zahrain keluar parti. YB Zul Kulim Bandar baru dipecat semata-mata PKR ingin menjaga maruah MP PAS. Tindakan YB Zul Kulim yang membuat laporan Polis terhadap YB Khalid Samad ternyata membelakangkan semangat kerjasama di dalam PR. Itu pun bukan kerana YB Zul tidak berkenan dengan kepimpinan PKR. Kisah-kisah kemudiannya yang keluar dari mulut YB Zul Kulim tidak boleh diterima kerana semua mereka yang melompat juga akan menuduh PKR bermacam-macam tuduhan. Di dalam PAS juga, Naib Presidennya yang keluar parti masuk Umno tidak pernah mendakwa PAS itu parti yang baik.

Seorang `ulamak Umno yang Kasyaf' dari Kelantan baru-baru ini menyebut apa tentang Mursyidul Am PAS? Bukankah dulu beliau tokoh PAS yang terkenal juga? Ini lah juga yang berlaku di dalam PKR. Ini bermakna, PAS juga telah menjadi mangsa mereka yang keluar atau dipecat dari PAS lebih awal dari apa yang PKR alami sekarang.

Kisah Zaid Ibrahim ini tidak perlu saya ulas lagi. Sudah terlalu banyak tulisan saya tentang Zaid. Hujah mengapa suatu ketika kita memujinya dan di masa yang lain kita mengejinya. Adakah kita perlu memuji seseorang dengan satu kebaikan yang dia buat tetapi berdiam diri atau terus memujinya dengan kesalahan yang dia buat? Tentulah bila beliau melakukan kebaikan, kita perlu akui kebaikannya tetapi apabila beliau sanggup mengeji pemimpin partinya sendiri malahan menunjukkan egonya maka kita mesti terus memujinya? Bukankah PAS juga menyanjung Us Nakhaie Ahmad sehingga ke tahap memilih beliau sebagai Naib Presiden PAS, tetapi apabila beliau memasuki Umno, mengapa PAS tidak menyanjung tindakannya?

Jika PAS sebuah parti yang dianggap dihuni oleh golongan agama, pemimpinnya dari golongan Ulamak boleh berlaku seperti ini, maka apa hairannya dengan PKR sebuah parti baru yang amat ditakuti oleh Umno ini? Siapa boleh menafikan terdapatnya Wakil Rakyat dari PKR keluar parti kerana sesuatu? Satu kes rasuah seks di Perak hilang begitu sahaja setelah yang dituduh keluar parti.

Apa yang penting, PKR harus terus diperkasakan dan menyelesaikan segala masalah dengan baik. Mereka yang merasa tidak boleh bertahan di dalam PKR, mereka boleh keluar dan jangan menanti sehingga dipecat atau berbuat sesuatu untuk minta dipecat. Mustahil PKR boleh memuaskan semua pihak sebagaimana PAS juga tidak boleh memuaskan semua pihak sewaktu Muktamar atau pemilihan PAS.

Setiap ahli perlu patuhi keputusan parti walaupun tidak memuaskan hatinya sebagaimana YB Khalid Samad mematuhi keputusan JK Disiplin Parti PAS yang menjatuhkan hukuman ke atasnya walaupun beliau tidak berpuas hati. Jika Zaid boleh mengikuti cara YB Khalid Samad, tentulah baik untuknya dan parti.

Akhirnya, saya ingin mengatakan kepada rakan saya Batu Api, beloau tidak perlu bersoal jawab dengan saya sekiranya saya berpuas hati dengan pandangannya. Sebagai contoh, di dalam tulisan saya tentang seorang penulis yang keluar dari PKR dan telah menyertai PAS menulis tentang pemilihan di dalam PKR, saudara Batu Api telah mengulas tulisan saya dengan memperbetulkan tanggapan saya itu. Saya tidak lagi mengulas atau menjawab tulisan Batu Api bekaitan isu tersebut kerana saya merasakan pandangannya boleh saya terima./wfauzdin.blogspot.com

PEMILIHAN PKR - PERLUKAH PEMILIHAN DILAKUKAN SEMATA-MATA ADANYA DAKWAAN?

Oleh: WFAUZDIN NS

MALAYSIAKINI hari ini melaporkan, "Naib Presiden PKR Mustaffa Kamili Ayub hari ini mengulangi desakan supaya pemilihan PKR ditangguhkan kerana kelompongan dalam pengurusan pemilihan parti itu didakwa masih berterusan. Katanya, terdapat beberapa aduan tambahan sedang dibuat, termasuk oleh beberapa calon Majlis Pimpinan Pusat (MPP) yang memfailkan kes khusus untuk disiasat" (Malaysiakini).

Perlu diakui bukan mudah untuk melaksanakan keadilan yang boleh memberi puas hati kepada semua pihak, apatah lagi di dalam merealisasikan pemilihan bentuk baru `Satu Ahli Satu Undi' yang cuba diamalkan oleh PKR. Adakah kita perlu melakukan `U-Turn' (meminjam kata Sam) kepada cara lama yang sebiji seperti Umno itu? Walaupun kepimpinan berulangkali memberi jaminan bahawa pemilihan kali ini akan cuba dilaksanakan setulus mungkin dan segala dakwaan akan disiasat berdasar bukti yang ada, namun masih juga ada kesangsian diperkatakan.

JPP yang merupakan badan penting perlaksanaan pemilihan ini juga turut menerima beberapa laporan dan mungkin juga menerima beberapa bukti tentang berlakunya salah laku sepanjang proses pemilihan kali ini telah berjanji untuk mengambil tindakan seperti yang mereka kehendaki, namun masih juga tidak boleh memuaskan hati beberapa pihak. Malahan, JPP sendiri dituduh terbabit bersubahat melakukan penipuan dan berat sebelah. Habis, bagaimana?
Perlukah kita menjemput `Malaikat' untuk menyempurnakan proses pemilihan di dalam PKR?

Ada cadangan supaya badan berkecuali dilantik menguruskan pemilihan kali ini. Ada yang mencadangkan agar PAS atau DAP dilantik menjadi badan bebas itu. Secara teorinya, itu satu idea yang bagus. Tetapi kita juga sedia maklum di dalam pemilihan parti mereka pun terdapatnya rasa ketidakpuasan hati ahli-ahli mereka. Di dalam Muktamar dan pemilihan kepimpinan PAS sebelum ini, bukan tiada kritikan atau luahan tidak puas hati tentang pemilihan di dalam parti yang dianggap parti `ustaz dan ulamak' itu. Ini bermakna, mereka juga tidak lari dari anggapan sedemikian. Habis, apa yang perlu dilakukan?

Saya merasakan PKR mesti lebih peka terhadap segala pandangan di dalam parti, bukan sahaja oleh pihak yang mendakwa berlakunya penipuan tetapi pandangan mereka yang percaya kepada proses pemilihan ini juga mesti diambil kira. Tiada seorang pun boleh memberi jaminan pemilihan kai ini suci dari segala bentuk kelemahan. Seperti kata salah seorang calon Naib Presiden PKR YB Nurul Izzah, apa yang dihadapi sekarang adalah `kelemahan' bukannya `penipuan'. Harus diingat, banyak dakwaan menyebut bahawa YB Nurul Izzah bahkan Presiden PKR sendiri didakwa `tidak suka' kepada YB Azmin salah seorang calon Timbalan Presiden PKR yang didakwa `perancang' segala penipuan yang berlaku.

Benarkah `kelemahan' itu termasuk di dalam kategori `penipuan'? Sudah tentu tidak. Kelemahan tetap ada di mana-mana dan ianya perlu diperbaiki dari masa ke semasa. Penipuan pula adalah satu cara yang amat bersalahan dari segi undang-undang dan moral. Jika terbukti ada penipuan dilakukan, maka parti bukan sahaja harus menyiasat tetapi wajib mengambil tindakan tegas ke atas mereka yang terlibat. Mungkin ada di antara anggota JPP terlibat, mungkin wakil atau ejen yang dilantik oleh JPP terlibat, mungkin juga ejen calon atau jentera kempen mereka yang terlibat. Dan, lebih berat lagi jika calon itu sendiri terlibat.

Tidak mustahil penipuan berlaku tanpa diketahui oleh calon itu sendiri walaupun tujuan penipuan itu adalah untuk memenangkan calon berkenaan. Boleh masuk akal juga, jika jentera kempen calon itu gagal melaksanakan tugas mereka lantas menuduh pihak yang menguruskan pemilihan tidak berlaku adil. Jika ini berlaku, bererti pihak yang mendakwa ada penipuan itu lah sebenarnya menipu. Ini juga mesti disiasat dan diambil tindakan kerana menyebabkan kesusahan atau cuba mensabotaj parti.

Sekali lagi kita berharap agar PKR peka kepada apa yang berlaku. Saya merasakan tiada masalah bagi calon yang bertanding untuk menerima keputusan parti agar pemilihan semula perlu dilakukan sekiranya terbukti jelas adanya salah laku dan penipuan. Tetapi, sekiranya pemilihan semula terpaksa diadakan semata-mata adanya dakwaaan, maka saya percaya sampai kiamat pun pemilihan tidak boleh dilakukan./wfauzdin.blogspot.com

`RUMAH' DATO NALLA KOSONG, ZAID BOLEH MENUMPANG

Oleh: Mandor

ZAID merasa mahu keluar dari PKR, tetapi lebih suka jika Anwar (PKR) pecat beliau. Apa kes ni Zaid? Putar belit kamu tak habis-habis. Jika sudah berniat nak keluar, keluar sajalah. Takkan nak tunggu orang halau pula. Mahu raih simpati ke? Ada ke yang simpati dengan kaki putar belit?

Sedap mulut kamu berkata meluat dengan Anwar, tetapi masih melekat kaki kamu di dalam parti yang dipimpin oleh Anwar. Tidak malukah kamu Zaid jika orang berkata kamu ini `pengecut', mahu buat keputusan sendiri pun tak boleh? Macam ini mahu ganti Anwar pimpin PKR?

Kalau dah meluat dengan `tuan rumah', keluar sajalah dari rumah. Buat apa tunggu `tuan rumah' nak halau kamu, nanti kamu malu besar dengan jiran-jiran. Jadi, moleklah kamu lompat saja dari rumah tersebut. Mungkin Dato Nalla boleh kasi kamu kediamannya yang sekarang ni tak berpenghuni itu untuk kamu duduk. Mungkin juga Dato Nalla boleh kasi kamu jadi Presiden partinya seumur hidup. /mandor.blogspot.com

Rabu, 17 November 2010

SETELAH SEMUANYA GAGAL, TV 3 MULA KOREK CERITA LAMA

Oleh: WFAUZDIN NS

APABILA sudah kehabisan modal, akhirnya TV 3 di dalam Buletin Utamanya kembali menyiarkan kenyataan tokoh DAP, Karpal Singh yang suatu ketika meminya DS Anwar berundur dari memimpin PR. Aku sendiri pun dah naik lupa kisah silam itu, tetapi TV 3 masih mengingatinya. TV 3 bukan tidak tahu hubungan tokoh DAP itu sekarang dengan Ketua Umum PKR amat rapat sekarang sehinggakan beliau dilantik oleh DS Anwar sebagai Ketua Peguambelanya di dalam kes fitnah Liwat II.

Hubungan ini tentulah tidak menyenangkan Umno, dan umum mengetahui TV3 tidak akan membiarkan Umno susah hati. Begitu juga hubungan DS Anwar dengan pemimpin PAS seperti Tuan Guru Hj Hadi dan Mursyidul Am PAS. Maka, TV3 terpaksa melakukan banyak `kerja syaitan' untuk menjadikan hubungan mereka ini renggang.

Usaha TV3 untuk memecah belahkan ahli-ahli PKR dengan isu Zaid Ibrahim ternyata gagal. Kebijaksanaan DS Anwar menghadapi usaha giat TV3 ini menyebabkan media pencacai dan murahan ini bankrap idea. Tiada jalan lain, kisah-kisah lama akan dimainkan semula asalkan setiap Buletin Utamanya mesti diisi dengan slot `memburukkan DS Anwar dan PKR'.

Tidak ramai rakyat yang bodoh lagi untuk menerima apa yang disiarkan di dalam TV3 ini. Jika dilihat semenjak zaman berzaman TV3 memburukkan DS Anwar, secara lojiknya DS Anwar sudah lama tersungkur dari arena politik tanahair. DS Anwar bukan seperti Pak Lah, jauh seperti Almarhum Tun Ghafar yang tersungkur di arena politik hasil daripada propaganda media. TV3 silap memilih sasaran seperti juga Zaid silap untuk berdepan dengan DS Anwar./wfauzdin.bogspot.com

Selasa, 16 November 2010

PEMILIHAN PKR - PERLUKAH PEMILIHAN DILAKUKAN SEMATA-MATA ADANYA DAKWAAN?

Oleh: WFAUZDIN NS

MALAYSIAKINI hari ini melaporkan, "Naib Presiden PKR Mustaffa Kamili Ayub hari ini mengulangi desakan supaya pemilihan PKR ditangguhkan kerana kelompongan dalam pengurusan pemilihan parti itu didakwa masih berterusan. Katanya, terdapat beberapa aduan tambahan sedang dibuat, termasuk oleh beberapa calon Majlis Pimpinan Pusat (MPP) yang memfailkan kes khusus untuk disiasat" (Malaysiakini).

Perlu diakui bukan mudah untuk melaksanakan keadilan yang boleh memberi puas hati kepada semua pihak, apatah lagi di dalam merealisasikan pemilihan bentuk baru `Satu Ahli Satu Undi' yang cuba diamalkan oleh PKR. Adakah kita perlu melakukan `U-Turn' (meminjam kata Sam) kepada cara lama yang sebiji seperti Umno itu? Walaupun kepimpinan berulangkali memberi jaminan bahawa pemilihan kali ini akan cuba dilaksanakan setulus mungkin dan segala dakwaan akan disiasat berdasar bukti yang ada, namun masih juga ada kesangsian diperkatakan.

JPP yang merupakan badan penting perlaksanaan pemilihan ini juga turut menerima beberapa laporan dan mungkin juga menerima beberapa bukti tentang berlakunya salah laku sepanjang proses pemilihan kali ini telah berjanji untuk mengambil tindakan seperti yang mereka kehendaki, namun masih juga tidak boleh memuaskan hati beberapa pihak. Malahan, JPP sendiri dituduh terbabit bersubahat melakukan penipuan dan berat sebelah. Habis, bagaimana?
Perlukah kita menjemput `Malaikat' untuk menyempurnakan proses pemilihan di dalam PKR?

Ada cadangan supaya badan berkecuali dilantik menguruskan pemilihan kali ini. Ada yang mencadangkan agar PAS atau DAP dilantik menjadi badan bebas itu. Secara teorinya, itu satu idea yang bagus. Tetapi kita juga sedia maklum di dalam pemilihan parti mereka pun terdapatnya rasa ketidakpuasan hati ahli-ahli mereka. Di dalam Muktamar dan pemilihan kepimpinan PAS sebelum ini, bukan tiada kritikan atau luahan tidak puas hati tentang pemilihan di dalam parti yang dianggap parti `ustaz dan ulamak' itu. Ini bermakna, mereka juga tidak lari dari anggapan sedemikian. Habis, apa yang perlu dilakukan?

Saya merasakan PKR mesti lebih peka terhadap segala pandangan di dalam parti, bukan sahaja oleh pihak yang mendakwa berlakunya penipuan tetapi pandangan mereka yang percaya kepada proses pemilihan ini juga mesti diambil kira. Tiada seorang pun boleh memberi jaminan pemilihan kai ini suci dari segala bentuk kelemahan. Seperti kata salah seorang calon Naib Presiden PKR YB Nurul Izzah, apa yang dihadapi sekarang adalah `kelemahan' bukannya `penipuan'. Harus diingat, banyak dakwaan menyebut bahawa YB Nurul Izzah bahkan Presiden PKR sendiri didakwa `tidak suka' kepada YB Azmin salah seorang calon Timbalan Presiden PKR yang didakwa `perancang' segala penipuan yang berlaku.

Benarkah `kelemahan' itu termasuk di dalam kategori `penipuan'? Sudah tentu tidak. Kelemahan tetap ada di mana-mana dan ianya perlu diperbaiki dari masa ke semasa. Penipuan pula adalah satu cara yang amat bersalahan dari segi undang-undang dan moral. Jika terbukti ada penipuan dilakukan, maka parti bukan sahaja harus menyiasat tetapi wajib mengambil tindakan tegas ke atas mereka yang terlibat. Mungkin ada di antara anggota JPP terlibat, mungkin wakil atau ejen yang dilantik oleh JPP terlibat, mungkin juga ejen calon atau jentera kempen mereka yang terlibat. Dan, lebih berat lagi jika calon itu sendiri terlibat.

Tidak mustahil penipuan berlaku tanpa diketahui oleh calon itu sendiri walaupun tujuan penipuan itu adalah untuk memenangkan calon berkenaan. Boleh masuk akal juga, jika jentera kempen calon itu gagal melaksanakan tugas mereka lantas menuduh pihak yang menguruskan pemilihan tidak berlaku adil. Jika ini berlaku, bererti pihak yang mendakwa ada penipuan itu lah sebenarnya menipu. Ini juga mesti disiasat dan diambil tindakan kerana menyebabkan kesusahan atau cuba mensabotaj parti.

Sekali lagi kita berharap agar PKR peka kepada apa yang berlaku. Saya merasakan tiada masalah bagi calon yang bertanding untuk menerima keputusan parti agar pemilihan semula perlu dilakukan sekiranya terbukti jelas adanya salah laku dan penipuan. Tetapi, sekiranya pemilihan semula terpaksa diadakan semata-mata adanya dakwaaan, maka saya percaya sampai kiamat pun pemilihan tidak boleh dilakukan./wfauzdin.blogspot.com

ZAID OH ZAID....LANTIK SAJA DIRI SENDIRI JADI JURAGAN

Oleh Wira Arjuna

ZAIDCuma tinggal satu persoalan pokok sekarang – mana satu parti yang akan bakal diambil alih dan diterajui oleh Datuk Zaid Ibrahim.

Sumber mengatakan usaha sudah mula digerakkan untuk membolehkan Zaid dan beberapa konconya mengambil alih sebuah parti untuk melancarkan kempen politik beliau seterusnya.

Adalah difahamkan dua daripada tiga parti yang mungkin diambil alih adalah daripada Sabah dan Sarawak.

Tidak ada sesiapa yang terkejut dengan laporan akhbar The Star yang memetik Zaid sebagai berkata bahawa beliau akan keluar daripada Parti Keadilan Rakyat.

Tidak ramai juga akan gusar dengan tindakan itu, baik di dalam parti mahupun di dalam Pakatan Rakyat. Malah, mungkin ramai akan berasa lega.

Pagi tadi, seorang sumber yang rapat dengan kem Zaid berkata bekas ketua bahagian umno itu belum membuat keputusan muktamad dan akan memperjelaskan kedudukannya menerusi blog beliau.

Ramalan bahawa Zaid akan menubuhkan parti mengikut acuan politiknya sendiri semakin nyata apabila beliau enggan meneruskan saingan untuk menjadi timbalan presiden PKR.

Beliau mendakwa pemilihan parti tidak dijalankan secara telus malah berlaku penyelewengan.

Dari saat itu, Zaid memperhebatkan serangan terhadap Anwar – “Anwar adalah punca kepada segala masalah, Anwar memihak kepada Azmin, Anwar dan Azmin harus berundur” adalah intipati serangan yang dilontarkan oleh Zaid.

Zaid mahu menyakinkan semua orang bahawa beliau diserang oleh pimpinan parti hanya kerana menegur proses pemilihan PKR yang pertama kali menggunakan sistem satu ahli satu undi.

“Saya dah muak terhadap serangan-serangan peribadi ini,” kata beliau kepada akhbar The Star.

Hakikat ialah Zaid cuba menenggelamkan bahawa beliau dan penasihat-penasihat kanannya telah mula menghentam Anwar secara peribadi dan secara terbuka jauh sebelum proses pemilihan bermula.

Di cabang-cabang tertentu, khususnya di Sabah dan Sarawak, Anwar menjadi mangsa penyebaran pelbagai fitnah, jauh sebelum pemilihan PKR bermula. Umum tahu siapa membiayai Portal Free Malaysia Today dan hubung kaitnya dengan Zaid.

Serangan-serangan oleh Zaid dan konco-konconya terhadap Anwar, dengan menggunakan Azmin sebagai alasan, diperhebatkan dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Malah, Zaid turut cuba untuk mengheret PAS dalam agendanya, dengan mencadangkan beberapa pemimpin parti Islam itu berpotensi untuk mengambil alih teraju pakatan daripada Anwar. Cubaan itu gagal kerana pemimpin PAS dapat menghidu agenda politik yang dibawa oleh Zaid.

Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad berkata, Zaid tidak seharusnya mengaitkan parti lain dalam soal pemilihan PKR.

"Tidak perlu sabitkan PAS, sabitkan DAP dan tidak perlu juga menjadikan suasana lebih keruh. Tidak perlu nak heretkan dan babitkan yang lain," tegas beliau.

Dalam tempoh singkat kurang dua tahun dalam PKR, Zaid dilantik sebagai ahli Biro Politik parti, calon pilihanraya kecil Hulu Selangor dan juga Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan selain menjadi penyelaras untuk Pakatan Rakyat.

Zaid akan mendakwa beliau tidak melobi untuk dipilih sebagai calon bagi PRK Hulu Selangor, namun kebenaran adalah sebaliknya.

Kepercayaan yang diberikan oleh parti kepada Zaid cukup tinggi, malah ramai pemimpin PKR lain yang jauh lebih lama dalam parti tidak diberikan amanah serupa itu.

Adakah semua amanah itu diberikan oleh pucuk pimpinan semata-mata untuk mencantas Zaid kemudian hari?. Tidak masuk akal.

Masalah “duri dalam daging” berlaku kerana Zaid di lihat enggan berpegang kepada keperluan untuk menjadi “team player.” atau bertindak secara berpasukan, berlainan dengan tokoh-tokoh lain seperti bekas Menteri Kesihatan, Datuk Chua Jui Meng.

Pilihanraya kecil Hulu Selangor adalah bukti nyata bagaimana Zaid mencuba untuk mengendalikan kempennya sendiri dan secara berasingan daripada apa yang dirancang oleh kerajaan negeri dan ibu pejabat parti. Beliau tewas.

Zaid tidak memperlihatkan kesediaan untuk menerima kritikan tetapi sendiri lantang mengkritik. Beliau tidak senang menerima idea dan teguran orang lain tetapi mahu pendirian beliau didokong secara bulat.

Justeru Zaid memulau mesyuarat-mesyuarat Biro Politik parti – “Membazirkan masa sahaja” Zaid memberitahu pemberita. Beliau merasakan lebih berbaloi untuk menetapkan agendanya sendiri dalam parti.

Sikap sedemikian lambat laun tentunya akan membawa padah dan pengumuman Zaid untuk keluar parti hanyalah natijah peri lakunya sendiri.

Sayugia diingatkan, Zaid bukan seorang sahaja yang mengkritik pemilhan parti, calon dan pemimpin kanan lain turut berbuat demikian namun mereka tidak pula menyerang Anwar dan bertindak keluar parti.

Mustaffa Kamil Ayub, Badrul Hisham Shahrin, N Gobalakrishnan dan lain-lain hanya menuntut supaya pimpinan parti menangani aduan-aduan mengenai pemilihan secara lebih tegas demi kekuatan parti.

Mereka terus mendokong perjuangan PKR. Mereka tidak menyimpan cita-cita menjadi untuk nakhoda dalam sebuah kapal yang sudah pun mempunyai nakoda teruji.

Mereka lebih rela berusaha untuk membaiki proses pemilihan demi menyuburkan lagi demokrasi dalam PKR supaya parti it uterus bergerak atas landasan yng dituntut oleh rakyat.

Dengan meninggalkan PKR, Zaid kini mempunyai ruang luas untuk membina kapalnya sendiri dan sekali gus menjadi juragannya./SK

MACAM-MACAM GILA DALAM UMNO, YANG INI `GILA KASYAF'

Pengakuan kasyaf Nor Idris dianggap sesat
Hafiz Irwan
KOTA BHARU, 15 Nov: Pelbagai pihak menyifatkan bekas Ketua Penerangan Umno Kelantan, Ustaz Mohd Nor Idris yang mendakwa dirinya sebagai kasyaf sebagai sesat.

Timbalan Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Ahmad Yakob menyifatkan kenyataan pemimpin Umno boleh diketawakan orang yang waras.

“Sahabat yang termasyhur di zaman Rasulullah saw tidak pernah mengakui diri mereka kasyaf.

"Sejarah mencatat seorang sahabat bernama Uwais Al-Qarni mempunyai kelebihan spiritual sehingga baginda menyuruh Saidina Omar meminta ulama itu berdoa.

"Tak tahulah saya kalau Ustaz Nor boleh mengaku diirinya kasyaf secara terbuka," katanya sebagai mengulas pengakuan pemimpin Umno terbabit yang disebarkan melalui facebook baru-baru ini.

Pada kenyataan melalui laman tersebut Ustaz Nor memberitahu enggan bersalam dengan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat kerana menganggap tangan Menteri Besar sebagai syaitan.

Ketika kempen pilihan raya kecil Dun Galas baru-baru ini Ustaz Nor juga menengking keras Tuan Guru Nik Abdul Aziz ketika kunjungan Menteri Besar ke rumah bekas Adun Galas, Omar Mohamad di RPT Sungai Terah.

Ahmad yang juga Timbalan Menteri Besar Kelantan berharap orang ramai tidak terpengaruh dengan pengakuan kasyaf Ustaz Nor yang dianggap sebagai sesat.

Beliau juga mempertikaikan tulisan Awang Selamat dalam ruangan Bisik-Bisik Mingguan Ahad lalu yang mengangggap Tuan Guru Nik Abdul Aziz enggan bersalam dengan Ustaz Nor.

“Sedangkan perkara sebenar yang berlaku ketika Menteri Besar menghulur tangan untuk bersalam, Ustaz Nor enggan kerana menganggap tangan pemimpin PAS itu ada syaitan,” katanya.

Oleh itu beliau berharap pengarang akhbar terbabit lebih beretika dalam setiap tulisan dan bukannya menjadi jaguh menyebarkan fitnah.

Anggota Exco kerajaan negeri, Dr Mohamed Fadzli Hassan berkata, Utusan sebagai lidah rasmi Umno sekali lagi cuba memfitnah Menteri Besar Kelantan dengan menyebarkan kenyataan yang tidak berasas.

Katanya, gambaran yang diberi kononnya Tuan Guru Nik Abdul Aziz enggan bersalam dengan Ustaz Nor jauh menyimpang jauh terhadap perkara sebenar yang berlaku.

“Mengapa pengarang terbabit cuba menyembunyikan perkara sebenar apabila seorang menteri besar dimaki hamun di hadapan orang ramai ketika berkunjung ke rumah seorang pemimpin bekas Semangat 46.

“Ramai menjadi saksi kepada sikap gelojoh dan tidak beradab yang ditunjukkan Ustaz Nor. Semua rakyat di Kelantan tahu cerita sebenar dan Utusan tidak mampu untuk menyembunyikan,” katanya.

Menurutnya Utusan perlu membetulkan dan memohon maaf secara terbuka kepada Menteri Besar Kelantan.

Kata beliau sekiranya akhbar terbabit terus berdegil tindakan selanjutnya termasuk mendapatkan keadilan di mahkamah.

Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Kelantan, Ahmad Fadhli Shaari berkata, serangan Utusan sengaja dilontarkan akhbar terbabit dengan harapan dapat menjatuhkan karier politik Tuan Guru Nik Abdul Aziz.

“Semua itu kerja sia-sia belaka, prinsip Tok Guru tidak pernah tunduk pada sebarang tekanan. Malah ini bukan satu perkara baru bagi Tok Guru. Selama 20 tahun memerintah Kelantan sudah terlalu banyak pengalaman pahit manis dilaluinya.

“Saya tidak nampak rasional atau apa untungnya di sebalik serangan itu. Bahkan, seringkali tuduhan mahupun tomahan terhadapnya akan menambah kuatkan lagi semangat Mursyidul Am,” katanya.

Beliau juga berharap Awang Selamat jangan berselindung di sebalik nama murahannya untuk melacurkan pena wartawan demi kepentingan perut semata-mata./Harakahdaily

SAHIH ZAID AKAN TINGGALKAN PKR, TAPI MAHU TUNGGU KENA HALAU DULU?

Oleh: WFAUZDIN NS

MAHU keluar atau tidak, wahai ZAID? Di dalam berita yang dilaporkan di dalam Malaysiakini semalam, Zaid dikatakan sememangnya ingin keluar dari PKR. Tetapi, beliau lebih suka jika DS Anwar pecat beliau. Apa punya orang seperti ini? Jika mahu keluar dan meluat kepada pemimpin yang ada di dalam PKR, buat lah keputusan sendiri, mengapa perlu tunggu kena pecat? Ingin raih simpati?

Bak kata Anwar, "Jika saya umumkan keluar dari PKR hari ini, esok Umno akan buat `majlis korban' awal". Saya pula berpendapat, jika Zaid umumkan keluar dari PKR hari ini, hari ini juga ramai di kalangan ahli-ahli PKR akan `gantung pisang' dan buat kenduri besar. Di dalam kenyataanya, beliau meluat dengan Anwar kerana Anwar adalah perosak kepada PKR. Tidak mengapa lah Zaid berkata begitu kerana beliau baru `sehari dua' berada di dalam PKR. Mungkin beliau sangka Anwar baru seminggu memimpin PKR.

Semasa Pilihanraya Umum Ke 12 yang lalu, PKR bangkit dari satu kerusi Parlimen dan merampas beberapa kerusi dari Umno/Bn sehingga berjaya menawan Selangor. Ketika itu kebangkitan PKR mengejutkan Umno. Mungkin Zaid ingat waktu itu Anwar tiada di dalam PKR lagi. Apabila Zaid masuk PKR, dia merasa Anwar pun baru masuk sepertinya dan sebab itulah dia mendakwa Anwar perosak PKR. Siapa perosak sebenarnya?

Saya hairan mengapa Zaid yang kununnya berprinsip dan berani, begitu takut untuk buat keputusan yang beliau sendiri yakin dengan keputusannya. Beliau yakin PKR telah dirosakkan oleh Anwar dan beliau mengakui akan keluar dari PKR, mengapa tidak keluar sekarang? Mengapa perlu menunggu parti menghalaunya?

Kita masuk rumah orang, dilayan dengan baik, diberi tidur di bilik istimewa, diterima sebagai ahli keluarga tuan rumah, kemudiannya kita `berak' merata-rata di dalam rumah tersebut. Kita maki hamun tuan rumah, dan saban hari kita menjerit-jerit menyebut untuk lari dari rumah berkenaan, mengapa kita perlu tunggu sampai tuan rumah halau kita? Itu kerja orang gila. Hanya orang gila sahaja yang kita perlu panggil Polis untuk menghalaunya keluar dari rumah kita. Masakan Zaid sudah gila?/wfauzdin.blogspot.com

ZAID BOLEH SERTAI PAS TETAPI BUKAN ZAID YANG ADA SEKARANG

Oleh: WFAUZDIN NS

SAYA menyokong sepenuhnya kenyataan Naib Presiden PAS, YB Salehuddin Ayub berkaitan isu Dato Zaid Ibrahim. Naib Presiden PAS itu menyatakan bahawa Zaid Ibrahim berhak untuk memilih PAS sebagai wadah perjuangan politiknya, tetapi samada PAS menerima atau menolaknya terletak di tangan PAS setelah meneliti dari semua aspek.

Mungkin Zaid Ibrahim merasakan beliau sudah tidak secucuk dengan PKR, memandangkan DS Anwar dan YB Azmin masih tetap ingin setia bersama perjuangan PKR. Hanya dua makhluk ini lah yang membuatkan Zaid bercita-cita untuk menubuhkan parti baru. Melainkan jika DS Anwar dan Azmin bersedia berundur dan menyerahkan `leher' PKR kepadanya untuk di`sembelih'.

Sekiranya beliau tidak berminat dengan DAP, Umno juga awal-awal lagi tidak mahu menerima seorang yang pentingkan diri sendiri, sudah tentu PAS termasuk di dalam perkiraan Zaid seandainya beliau membatalkan hasratnya untuk menubuhkan parti baru. Saya bersyukur sekiranya PAS dipilih oleh Zaid menjadi wadah perjuangannya kerana beliau akan mendapat tarbiyyah di dalam PAS nanti bagaimana untuk menjaga adab berjemaah dan menghormati pemimpin.

Tidak semua yang memasuki PAS boleh menjadi pemimpin yang baik, contohnya seperti Zul Kulim Bandar Baru yang berada di dalam PAS kemudiannya masuk PKR, keluar PKR dan kini langsung `bertelanjang' tanpa parti. Tetapi masih ramai pemimpin yang ditarbiyyah oleh PAS mampu menjadi pemimpin yang baik serta berakhlak tinggi.

Mungkin ada di kalangan PAS merasa bimbang seandainya Zaid menyertai PAS, dikhuatiri Zaid akan `menghalau' Tuan Guru Hj Hadi atau Tuan Guru Nik Aziz keluar dari PAS pula dan beliau berkata beliau layak menjadi Presiden PAS atau Mursyidul Am PAS. Kebimbangan itu mungkin berasas tetapi saya berpendapat Zaid tidak mungkin akan berbuat demikian. Di dalam PAS majoriti bukan kuasa mutlak, tetapi majoriti di dalam PAS mestilah diperakui oleh Majlis Syura Ulamak. Ini membuktikan PAS meletakkan hukum Islam sebagai hukum tertinggi di dalam membuat keputusan. Adakah Zaid bersedia untuk menerima dasar PAS itu?

Saya yakin, sekiranya Zaid sudah berada di dalam PAS, beliau pasti akur dengan segala dasar PAS. Seandainya beliau masih mengekalkan cara pemikirannya seperti sekarang, Zaid pasti akan ketinggalan di dalam PAS. Usahkan untuk menjadi Presiden PAS, untuk menjadi Wakil Rakyat sahaja PAS meletakkan syarat yang amat ketat agar setiap Wakil Rakyat PAS dilihat bermoral dan berakhlak. Mereka yang merokok tidak akan dicalonkan oleh PAS, apatah lagi mereka yang berkekalan melakukan dosa-dosa besar yang lain.

Zaid perlu memikirkan semasak-masaknya sebelum menyertai PAS. Saya bimbang setelah beliau menyertai PAS, apabila beliau ingin merebut sebarang jawatan di dalam PAS akan timbul pula nanti PAS menipu dan pilih kasih di dalam pemilihan setelah mendapati dirinya tidak mendapat sokongan. Ertinya, Zaid mesti berubah. Zaid boleh sertai PAS, tetapi bukan Zaid yang ada sekarang./wfauzdin.blogspot.com

NAIB PRESIDEN PKR - DUA TOKOH WANITA DI DALAM `TOP FOUR'

Naib presiden PKR: Nurul kekal di depan
Abdul Rahim Sabri
Nov 15, 10


Nurul Izzah Anwar mengekalkan kedudukannya di tempat teratas bagi jawatan naid presiden PKR dengan mengutip 11,042 undi dengan pengundian hanya tinggal seminggu sahaja lagi.

Beliau diikuti rapat oleh pengarah strategi PKR, Tian Chua (9,524 undi), manakala pengarah pilihan raya Fuziah Salleh (7,878) dan timbalan ketua menteri Pulau Pinang Datuk Mansor Othman (7,448) berada di kedudukan nombor tiga dan empat.

Keputusan rasmi itu adalah selepas ahli PKR di Selangor - negeri dengan jumlah ahli parti tertinggi mengundi pada hujung minggu lalu.

Bagi jawatan timbalan presiden - Azmin Ali mendahului Mustaffa Kamil Ayub dengan majoriti lebih 11 ribu undi setelah Datuk Zaid Ibrahim menarik diri dan mengumumkan meninggalkan PKR hari ini.

Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution berkata selepas selesai 165 cabang, Azmin mendapat 14,751 undi, manakala Mustaffa mendapat 3,401.

Beliau mengumumkan keputusan tersebut dalam satu sidang media di ibu pejabat parti di Petaling Jaya petang ini.

Bagi jawatan Ketua AMK, penyandangnya Shamsul Iskandar Md Akin mendapat 3,981undi, manakala Badrul Hisham Shahrin mendapat 3,273 undi.

Bagi jawatan timbalan ketua AMK, ketua AMK Selangor Khairul Anuar Ahmad Zainuddin mendapat 3,908, manakala ADUN Teja Chang Lih Kang mendapat 3,054 undi.

Bagi jawatan ketua Wanita, penyandangnya Zuraida Kamaruddin mendapat 4,510. Manakala dua pencabarnya Suraya Sudin mendapat 1,181 undi dan Animah Ferrar mendapat 967 undi.

Bagi jawatan timbalan ketua Wanita pula, exco kerajaan Selangor Rodziah Ismail mendapat 5,167 undi, manakala Asmah Abdul Kadir memperolehi 1,126 undi.

Pada sidang media itu juga, Saifuddin yang juga ahli parlimen Machang berkata perjalanan proses pemilihan 165 cabang berakhir hujung berjalan dengan lancar.

Malah, beliau juga berharap baki 57 cabang lagi juga akan berlangsung seperti yang diharapkan.

"Saya menggesa anggota parti keluar beramai-ramai untuk menunaikan tanggungjawab (minggu hadapan)," katanya.

Ditanya mengenai peratusan pengundian yang berakhir sejak semalam, Saifuddin berkata sebanyak 8.4 peratus daripada keseluruhan anggota telah keluar mengundi.

PKR mendakwa mempunyai 400,000 anggota parti di seluruh negara.

Saifuddin juga menolak andaian bahawa keputusan Zaid Ibrahim menarik diri bertanding jawatan timbalan presiden telah mengurangkan peratusan pengundian.

"Sewaktu beliau beliau bertanding, peratusan keluar mengundi 7 hingga 8 peratus. Selepas beliau menarik diri, begitu juga (peratusan itu).

"Jadi tidak ada peratusan signifikan membenarkan andaian itu," katanya./Malaysiakini

AZMIN MAHU SELANGOR BANTU IKS SECARA SERIUS

RM2 juta bangun IKS: Azmin bidas kerajaan S'gor
Nov 15, 10 6:28pm
Seorang anggota penyokong kerajaan negeri berkata peruntukan berjumlah RM2 juta bagi pembangunan usahawan industri kecil sederhana (IKS) di Selangor bagi 2011 adalah amat kecil.

Mohamed Azmin Ali (PKR-Bukit Antarabangsa) berkata IKS di Selangor perlu dibangunkan kerana ia mampu menjana sumber pendapatan bagi Selangor.

Peranan IKS di dalam mengukuhkan kedudukan ekonomi sesebuah negara telah terbukti sebagaimana di Korea Selatan dan Taiwan, katanya semasa membahaskan Usul Anggaran Peruntukan Pembangunan 2011 di sidang Dewan Undangan Negeri di Shah Alam hari ini.

Jika kerajaan negeri betul-betul serius untuk membangunkan IKS, beliau berkata peruntukan untuk membangunkan sektor itu perlu ditingkatkan, katanya.

Azmin juga berkata takrifan IKS yang diguna pakai oleh kerajaan negeri perlu diperluaskan daripada industri kampung kepada industri maklumat dan perkhidmatan.

- Bernama

ZAID SEMAKIN HAMPIR IGAUAN UNTUK MENJADI `GHAFAR BABA' ?

Zaid, Bisu Sajalah Mulut!

Oleh Hj Azizi Hj Abdullah

Secara peribadi saya rasa bukan saya seorang yang meluat dengan perangai Zaid Ibrahim. Zaid sepatutnya tidak jadi Zaid sekarang. Zaid sepatutnya jadi seperti Zaid ketika dia diserang sewaktu menjadi calon PKR di Ulu Selangor dulu, yang penuh sopan, tawaduk, rendah diri sehingga ketika itu nama Zaid melonjak dan dihormati. Dengan ketawadukannya ketika itu Zaid dapat mententeramkan dirinya sendiri dan PKR, penyokong, walaupun isu beliau dengan arak sebelumnya tersangat berat hendak ditangkis

Sayang Zaid bertukar hanya kerana kononnya ‘prinsip.’

Saya tertanya-tanya perangai yang sebegini datangnya dari mana? Untuk apa seseorang masuk sesuatu parti politik kemudiannya apabila secara prinsip tidak setuju, dijadikan parti politik dan pemimpin sebagai tempat hentam dan perlekeh.

Prinsip bukan tempikan dan bercakap, tapi sikap!

Dalam Malaysia orang politik seperti ini ada dua tapi berlainan cara dan berlainan sebab. Pertama YB Zulkifli Nordin yang terumbang ambing kritikannya seperti mencari tapak baru tapi takut dibayangi ‘ hantu ’ politik itu sendiri. Manakala Zaid menganggap semua hal, semua perkara, semua benda, semua dasar dalam politik yang diceburinya, beliau sahaja yang betul.

Perangai begini sebenarnya budaya dari seorang yang memasuki Umno lebih dahulu dari parti lain. Sebenarnya Umno dan dasarnya tidak mengajar begitu, tetapi budaya ahlinya itulah yang menjadikan seseorang yang lompat keluar dari Umno selalu ada kerak daki keUmnoannya, sedangkan dasar parti Umno tidak menyuruh begitu.

PKR bukanlah parti yang semua betul dan baik. Tapi Zaid menghentam PKR telah membuka ruang orang berfikir siapa Zaid yang sebenarnya dan ruang fikiran itu tidak menyebelahi Zaid.

Bagi Zaid jika semua betul dalam PKR, pada Zaid ada yang tak betul sehinggalah beliau berada di atas untuk memberitahu, inilah yang betul.

Zaid yang belum berhenti menyerang kepimpinan PKR dan orang-orang ‘khusus’ kelihatan seperti orang yang memukul dan mencakar dada kerana marah sedangkan kesan cakar dan tumbukan itu ke dadanya sendiri.

Yang terbaik bagi PKR ialah tidak menyambut tepukan dan cakaran itu. Ketua Umumnya bersikap seperti tidak dengar apa pun. Diharap sehingga Zaid keluar dari PKR nanti seperti yang diakui dalam Malayskini 15 Nov 2010, PKR tidak akan meratap berhiba sebaliknya buatlah kenduri pulut kuning dengan sepanduk ‘Sayonara.’

Mustahil Zaid akan bersama DAP tetapi kemungkinan bersama Pas jika Zaid masih ingin bermain politik berprinsipnya. Bagaimana pun Pas diharap tidaklah seghairah Ketua Umum PKR menyanjung kehebatan Zaid ketika itu kerana Pas melihat yang orang yang bertaqwa sahaja yang patut menyertai, bukan orang yang berprinsip sendiri

http://aziziabdullah.blogspot.com

SUDAH ADA PARTI BARU, ADAKAH ITU PARTI ZAID ?

SUA: Selamat tinggal Zaid...
Abdul Rahim Sabri
Nov 15, 10


Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail berkata parti itu akan terus bergerak ke hadapan walaupun tanpa penyelaras Pakatan Rakyat Datuk Zaid Ibrahim yang mengumumkan akan keluar daripada parti.

Saifuddin berkata, keadaan ini terbukti melalui sokongan rakyat terhadap parti itu dalam tiga pilihan raya umum sebelum ini.

Katanya, pada tahun 1999, parti itu mendapat 789 ribu undi, manakala 2004 memperolehi lebih 400 ribu undi, sementara pada 2008, PKR mendapat 1.5 juta undi.

"(Oleh itu) tanpa atau dengan Datuk Zaid Ibrahim, rekod kita itu menceritakan tentang keindahan parti (ini)...Sila daftar (menjadi) ahli parti kami," kata Saifuddin yang disambut dengan ketawa kecil kira-kira 20 pemberita.

Bercakap kepada pemberita selepas sidang medianya di ibu pejabat parti di Petaling Jaya petang ini, Saifuddin berkata, tindakan Zaid untuk berundur daripada PKR juga tidak akan memberikan impak negatif kepada parti itu.

"Anggota akan terus berjuang dengan PKR. Saya ucapkan selamat berjaya (kepada Zaid).

"Untuk parti, kita akan terus mara ke hadapan," katanya dan menambah, beliau belum menerima surat rasmi daripada Zaid yang mengumumkan niat untuk berundur daripada parti itu pagi ini.

Sementara itu, ketika ditanya pemberita mengenai penubuhan sebuah "parti Keadilan baru" oleh Zaid, Saifuddin menyifatkan tindakan itu sebagai satu perkembangan baik kepada politik negara.

"Ia meriah. Tetapi yang saya tahu, sudah ada parti politik baru dah ditubuhkan dan telah pun ada pemilihan untuk jawatan dalam parti itu...

"Tetapi saya tidak mahu mendedahkan parti apakah itu dan saya dapat tahu bahawa Zaid telah pun meletakkan orang-orangnya dalam parti baru itu," dakwanya seperti dilaporkan Bernama.

Zaid yang juga bekas menteri kabinat menyertai PKR pada Jun tahun lalu selepas meninggalkan parti Umno./Malaysiakini