RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Sabtu, 18 September 2010

KES SOSILAWATI - PEKIDA HENTAM MAJLIS PEGUAM , TAPI SOKONG POLIS

Kes Sosilawati: Pekida berkabung, bakar kain rentang

Kira-kira 120 anggota Pertubuhan Kebajikan & Dakwah Islamiah SeMalaysia (Pekida) hadir ke rumah Noorhisham Mohamad yang mati dibunuh bersama Datuk Sosilawati Lawiya pada 30 Ogos lalu bagi menyertai bacaan Yaasin dan tahlil kepada arwah.

Majlis itu diadakan di rumah Noorhisham di Taman Seraya, Ampang pada jam 12.00 tengah hari diketuai oleh Pengerusi hal ehwal khas Pekida Shahril Abdul Aziz.

180910 pekida tahlil noorhisham sosilawatiNoorhisham - seorang pegawai bank, Sosilawati, pemandu jutawan kosmetik itu Kamaruddin Shansuddin dan peguam peribadinya Ahmad Kamil Abdul Karim, dipercayai dipukul sampai mati dan dibakar di Ladang Gadong dan abunya dibuang di Sungai Panchau, Banting, Selangor.

Sementara itu, dalam sidang media selepas itu, Shahril menyalahkan majlis peguam yang didakwanya "gagal membersihkan peguam-peguam yang bermasalah".

"Sepatutnya Majlis Peguam mengambil langkah-langkah yang lebih tepat dengan mengasingkan peguam-peguam bermasalah dengan membuat penyataan terbuka di dalam media ataupun memperkenalkan kad kuasa yang mesti diperbaharui setiap tahun sebelum peguam-peguam mahu menjalankan perniagaan mereka," katanya.

Justeru, Shahril mencadangkan satu suruhanjaya diraja ditubuhkan segera bagi menyiasat majlis berkenaan.

Sebelum ini, dilaporkan seorang peguam merupakan suspek utama kes pembunuhan kejam itu.

Turut hadir dalam majlis itu Pengerusi Pekida Wilayah Persekutuan Roslan Dahaman dan Timbalan Presiden Majlis Permuafakatan Ummah (PERWARIS) Rahimuddin Md Harun.

180910 pekida burn bar council banner sosilawatiSejurus selepas tamat sidang media itu, kelihatan beberapa orang yang hadir membakar (kiri) kain rentang bertulis "Presiden majlis peguam mesti letak jawatan" tanda tidak puas hati mereka.

Sambil mengucapkan tahniah kepada kecekapan polis menyiasat kes itu dengan segera, Shahril juga mengingatkan supaya isu pembunuhan itu tidak dipolitikkan.

"Kami juga mengingatkan dan mempersetankan mana-mana pihak yang cuba mempolitikkan isu ini serta merendah-rendahkan kewibawaaan serta martabat PDRM...," katanya.

Sebelum itu, pertubuhan itu juga membuat kutipan wang bagi membantu meringankan beban keluarga Noorhisham.

Kelihatan beberapa anggota keluarga pegawai bank itu agak tenang dan menyertai majlis bacaan tahlil di halaman rumah keluarga si mati./Malaysiakini

MENYANGGAH TULISAN MSO YANG NASIHAT DATO ZAID KELUAR PARTI

Oleh: WFAUZDIN NS

Seorang Penulis ternama, MSO atau Mohd Sayuti Omar di dalam tulisannya mula terpengaruh dengan cerita yang dibawa oleh Dato Zaid yang bakal bertanding kerusi Timbalan Presiden PKR. Saya tidak kisah jika Penulis berkenaan menyokong Dato Zaid, tetapi percaya kepada semua dakwaan Dato Zaid yang sedang berkempen itu tentulah tidak bijak buat seorang Penulis Politik terkenal.

Tambahan pula, MSO dikatakan seorang Penulis Politik yang pro PR tetapi di dalam tulisannya beliau seperti menghasut agar Dato Zaid tinggalkan PKR jika tidak yakin dengan PKR lagi. Beliau juga turut menggambarkan betapa PKR kini sama seperti Umno. Di mana yang samanya PKR dengan Umno? Adakah kerana percaya bulat-bulat dakwaan Dato Zaid Ibrahim yang mendakwa kununnya beliau terpinggir, dakwaan ada kumpulan yang membuat fitnah ke atasnya walaupun sehingga kini Dato Zaid tidak melaporkan hal tersebut kepada badan disiplin yang bertanggungjawab di dalam PKR maka MSO percaya dengan Dato Zaid?

Saya masih ingat, sewaktu pemilihan pucuk pimpinan di dalam Muktamar PAS dahulu pun MSO dilihat bermain penulisan secara begini juga apabila beliau condong kepada beberapa pemimpin di dalam PAS. Kini, MSO jelas memihak kepada Dato Zaid seolah-olah Dato Zaid benar-benar teraniaya. Adakah MSO ini sebenarnya penyokong PR atau sekadar Penulis yang mempunyai matlamat atau tujuan tertentu?

Seorang lagi calon yang bakal bertanding untuk jawatan Timbalan Presiden PKR iaitu YB Azmin juga teruk dibelasah oleh Dato Zaid. Malahan Presiden PKR juga dicop oleh Dato Zaid sebagai `boneka' sahaja di dalam PKR. DS Anwar juga disindir oleh Dato Zaid apabila Dato Zaid menyebut jawatan Ketua Umum PKR itu tiada dalam Perlembagaan dan tidak boleh ditandingi. Apa erti ini semua? Dato Zaid baru sedarkah organisasi yang ada di dalam PKR ini? Semua orang maklum jawatan Ketua Umum PKR bukan jawatan kekal, sebaliknya hanya satu jawatan sementara untuk DS Anwar yang sekarang ini bergelut dengan fitnah liwat II ke atas beliau. Satu kaedah atau strategi parti untuk sementara waktu demi kebaikan PKR juga. Masakan Dato Zaid tidak tahu ini semua sebelum menyertai PKR? Mengapa ini semua timbul disaat beliau ingin bertanding merebut jawatan?

Seandainya benar DS Wan Azizah dianggap `boneka' sahaja di dalam PKR, mengapa Dato Zaid tidak berani bertanding menentang DS Wan Azizah untuk tidak menjadi `boneka'?. Jika Presiden pun sudah jadi `boneka' , apatah lagi Timbalan Presiden. Tetapi Dato Zaid berminat bertanding untuk merebut jawatan itu.

Saya `salute' YB Azmin yang tidak mencari helah atau modal yang diada-adakan untuk memburukkan calon lain. Memang kita akui, sebagai sebuah parti yang ahli-ahlinya bukan `Malaikat', tentulah ada beberapa pihak yang berkempen agak keterlaluan. Soalnya, adakah ini yang diatur oleh calon itu sendiri atau tidak? Dato Zaid, walaupun dikatakan tiada kumpulan yang bergerak untuk berkempen, tetapi suara beliau lebih lantang dari YB Azmin di dalam kempennya. Salahkah wujudnya kumpulan yang menyokong seseorang calon asalkan tidak melanggar etika kempen? Ini juga wujud di dalam PAS parti yang sentiasa berdisiplin di dalam pemilihan pucuk pimpinannya. Lihat, PAS tiada masalah kerana akhirnya yang menang diterima. /wfauzdin.blogspot.com

DULU MAKI TOK GURU NIK AZIZ, SEKARANG FITNAH DAP BERKAITAN KES PEMBUNUHAN SOSILAWATI

Pua: Laporan Sosilawati Utusan memfitnah DAP

Ahli parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua hari ini membidas akhbar milik Umno - Utusan Malaysia kerana mengheret DAP dalam laporannya berhubung pembunuhan hartawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya.

Sambil menyifatkan laporan berkenaan sebagai 'fitnah', ketua penerangan DAP itu berkata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak seharusnya menegur tindakan akhbar tersebut dan menggesa mereka memohon maaf.

Utusan Malaysia terus berkempen untuk memfitnah pemimpin Pakatan Rakyat, khususnya DAP dengan dakwaan yang tidak berasas serta sindiran dengan tujuan meracuni minda pembaca dan menyemai benih-benih kebencian perkauman,” katanya.

Katanya, parti itu sedang mempertimbangkan tindakan undang-undang ke atas Utusan Malaysia “demi menjaga nama baik mereka”.

Dalam laporannya Selasa lalu, akhbar itu memetik bekas naib presiden PKR, Mohd Zahid Md Arip yang melabelkan DAP sebagai “hiprokit” kerana lambat membidas pembunuh Sosilawati dan tiga yang lain.

Berikut petikan dua perenggan yang dipertikaikan Pua itu:

Mohd Zahid mempersoalkan kenapa DAP langsung tidak bersuara bagi mengutuk pembunuhan kejam tersebut, sedangkan sebelum ini parti berkenaan gah mendakwa organisasi mereka sebagai sebuah parti yang memperjuangkan hak semua pihak.

Mohd Zahid juga dilaporkan berkata: "Apakah tindakan membisu ini mempunyai kaitan dengan dakwaan yang mengatakan bahawa suspek utama adalah ahli seumur hidup parti tersebut. Jika benar (dakwaan itu), ternyata DAP sebuah parti hipokrit yang hanya memperjuangkan kepentingan kaum tertentu sahaja."

Mohd Zahid sekarang ini adalah ahli majlis tertinggi Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA).

Menurut Pua soal DAP membidas pembunuhan itu tidak timbul kerana pendirian parti itu adalah jelas iaitu tidak menyokong sebarang perbuatan jenayah, lebih-lebih lagi yang sekejam seperti pembunuhan Sosilawati dan tiga yang lain itu.

Sebaliknya, kata Pua, DAP sentiasa mengingatkan kerajaan persekutuan agar memastikan polis terus meningkatkan kecekapan dan keupayaan mereka membanteras jenayah di negara ini tetapi Umno dan BN pula seringkali bermegah dengan kejayaan dan kecekapan polis.

“Kerajaan BN begitu megah dengan situasi jenayah di negara ini yang didakwa suatu ketika begitu tinggi tetapi berjaya dikurangkan mengikut perangkaan yang mereka bekalkan,” katanya.

Pua juga menolak dakwaan bahawa dua peguam yang merupakan suspek utama pembunuhan itu adalah ahli parti DAP.

“Ia percubaan menjijikkan oleh akhbar milik Umno untuk memperli dan mendakwa dalam laporannya bahawa suspek pembunuh itu adalah ahli seumur hidup DAP tanpa merujuk atau menyiasat tuduhan itu terlebih dahulu,” katanya dalam kenyataan akhbar hari ini.

Katanya, walaupun jika suspek berkenaan adalah ahli parti politik, sama ada BN mahupun dari DAP, ia tidak ada kaitan dengan jenayah yang didakwa dilakukan oleh mereka itu.

“Jenayah adalah tetap jenayah dan malah Umno juga pernah mempunyai pemimpin yang didapati bersalah kerana membunuh,” kata Pua.

Sambil menyifatkan laporan Utusan Malaysia itu sebagai “tidak beretika dan cubaan jahat bagi memfitnah DAP”, Pua berkata akhbar itu bertujuan meniupkan semangat kebencian perkauman di kalangan pembaca Melayu.

“Di sebalik itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak berulangkali mempertahankan Utusan Malaysia.

“Pada 18 September tahun lalu, beliau pada majlis berbuka puasa di Kompleks Percetakan Sri Utusan, memuji akhbar itu kerana laporannya yang 'beretika dan tidak berat sebelah',” kata Pua.

“Kegagalan Perdana Menteri untuk bertindak bukan sahaja bermakna kelulusan bagi Utusan untuk terus menyerang DAP dan Pakatan Rakyat, tetapi juga bercanggah dengan matlamat 1Malaysia yang diterajuinya,” katanya./Malaysiakini

DATO ZAID DISARAN BERTANDING PRESIDEN PKR

Oleh: Mandor

SETUJU benar aku dengan pandangan sahabat di sini. Beliau mencadangkan agar Dato Zaid bertanding menentang DS Wan Azizah sebagai Presiden PKR di dalam pemilihan pimpinan PKR tidak lama lagi. Ada lojiknya beliau masuk bertanding, mudah-mudahan beliau berjaya dan mungkin Presiden PKR tidak lagi menjadi `boneka' seperti yang Dato Zaid dakwa itu.

Jika Presiden PKR pun `tiada power', apalah sangat kuasa yang ada pada Timbalan Presiden PKR yang diidamkan oleh Dato Zaid itu. Jadi pada Dato Zaid, yang berkuasa itu tentulah Ketua Umum iaitu DS Anwar dan sehingga kini jawatan Ketua Umum tiada dalam Perlembagaan Parti maka tiada ruang untuk dipertandingkan. Sekiranya, katakanlah jawatan Ketua Umum boleh dipertandingkan, adakah Dato Zaid berani mencuba menentang DS Anwar?

Tidak mustahil beliau berani, tetapi masalahnya untuk bertanding Timbalan Presiden PKR menentang YB Azmin pun belum tentu nasib Dato Zaid. Sebagai ujian awal, elok sangatlah beliau mencuba nasib bertanding menentang Presiden yang dikatakan `boneka' itu. Ada beranikah Dato Zaid?/mandor.blogspot.com

PEMILIHAN PKR - PENCALONAN SETAKAT INI

Berikut pencalonan untuk kesemua cabang yang bermesyuarat hari ini, kecuali Pengkalan Chepa:

1. Kota Bharu

Presiden - Wan Azizah
Timbalan - Zaid Ibrahim
Naib - Nurul Izzah Anwar, Tan Sri Khalid Ibrahim, R. Sivarasa, Mustaffa Kamil Ayub

2. Tumpat

Presiden - Wan Azizah
Timbalan - Zaid Ibrahim
Naib - Azmin Ali, R. Sivarasa, Nurul Izzah Anwar, Chua Jui Meng

3. Pasir Mas

Presiden - Wan Azizah
Timbalan - Zaid Ibrahim
Naib - Azmin Ali, R. Sivarasa, Mustaffa Kamil Ayub, Fuziah Salleh

4. Rantau Panjang

Presiden - Wan Azizah
Timbalan - Azmin Ali
Naib - Nurul Izzah Anwar, Shamsul Iskandar Md Akin, Fuziah Salleh, Mansor Osman

5. Alor Setar

Presiden - Wan Azizah
Timbalan - Zaid Ibrahim
Naib - Shamsul Iskandar Md Akin, Lee Boon Chye, Fuziah Salleh, R. Sivarasa

6. Pokok Sena

Presiden - Wan Azizah
Timbalan - Tian Chua
Naib - Lee Boon Chye, Azmin Ali, Zaid Ibrahim, R Sivarasa

7. Kuala Kedah

Presiden - Wan Azizah
Timbalan - Mustaffa Kamil Ayub
Naib - Azmin Ali, Lee Boon Chye, Yahya Shaari, Shamsul Iskandar Md Akin

8. Langkawi

Presiden - Wan Azizah
Timbalan - Azmin Ali
Naib - Mansor Othman, Chua Jui Meng, Fuziah Salleh, Zamri Yusof

9. Kubang Pasu

Presiden - Wan Azizah
Timbalan - Azmin Ali
Naib - Mustaffa Kamil Ayub, Lee Boon Chye, Shamsul Iskandar, Mansor Othman

Sumber: Malaysiakini

KELUAR PKR MASUK UMNO, AKHIRNYA KANTOI JUGA...

Empat Pemimpin AMK Sudah Dipecat Kerana Masalah Disiplin

IPOH 17 SEPT: Empat pemimpin Angkatan Muda Keadilan (AMK) Perak yang keluar parti hari ini, sebenarnya sudah lama dipecat dari parti berikutan masalah disiplin, kata Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Perak, Mustafa Kamil Ayup.

Beliau berkata, mereka ini disyaki bersekongkol dengan Umno untuk memburukkan PKR selain cuba menyebarkan fitnah serta menghasut ahli AMK lain supaya meninggalkan parti.

Naib Presiden PKR itu juga tidak menolak kemungkinan mereka dikatakan diupah pemimpin Umno untuk menghasut ahli PKR supaya lompat parti dengan menyogok sejumlah wang dan tawaran projek.

“Pengunduran mereka dari parti membantu proses pembersihan dalaman PKR,” katanya ketika ditemui di pejabatnya di sini, petang ini.

Pada sidang media di Hotel Seri Malaysia di sini pagi tadi, Ketua AMK Cabang Parit, Faizal Effendi Hasim; Ketua AMK Cabang Kampar, Rosli Abdullah; Pemangku Ketua AMK Padang Rengas, Ahmad Shahrul Zamsuri, dan Timbalan Ketua AMK Kuala Kangsar mengumumkan keluar parti.

Mustafa menyifatkan tindakan empat pemimpin AMK itu tidak sedikitpun menjejaskan kepimipinan PKR peringkat negeri, sebaliknya pimpinan parti berasa lega dengan pengunduran mereka.

Dalam perkara berkaitan, Mustafa mencabar supaya menyenaraikan semua nama 72 Wanita PKR Cabang Ipoh Barat yang didakwa keluar parti hari ini bagi membuktikan kebenaran.

Beliau juga mencabar pihak tertentu untuk menunjukkan bukti Mesyuarat Agung Tahunan Cabang (MATC) dan Pemilihan 2010 PKR pada 19 September 2010melanggar prinsip, peraturan dan perlembangan parti.

Selain itu, Mustafa berterima kasih kepada Majlis Pimpinan PKR Perak yang diwakili 24 cabang kerana mencalonkan beliau untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden dalam pemilihan kepimpinan PKR./TVSelangor

Jumaat, 17 September 2010

DATO ZAID `PASTI' MENGALAMI NASIB SEPERTI ALMARHUM TUN GHAFAR ?

Oleh: Mandor

DATO Zaid Ibrahim nampaknya semakin agresif di dalam kempen beliau untuk memenangi kerusi Timbalan Presiden PKR. Saingan terdekatnya tentulah YB Azmin yang baru saja mengumumkan untuk bertanding kerusi tersebut setelah Dr Syed Hussin Ali bakal melepaskan jawatan yang disandangnya itu.

Permulaan, Dato Zaid cuba meraih simpati kununnya beliau bakal mengalami nasib seperti Almarhum Tun Ghafar Baba yang dilupakan oleh ahli-ahli Umno sewaktu kemaraan DS Anwar bertanding Timbalan Presiden Umno dahulu. Mungkin Dato Zaid belum yakin bahawa parti yang baru `beberapa hari' beliau sertai itu tidak sama atau jauh sekali berbeza dengan Umno. Mungkin juga Dato Zaid masih terbawa-bawa dengan kaedah pemimpin Umno bertanding.

Sindiran Dato Zaid terhadap YB Azmin dengan menyatakan YB Azmin `tampil dengan penuh gaya' sewaktu MP Gombak itu mengumumkan hasrat untuk bertanding semalam, juga merupakan salah satu kaedah berkempen secara halus penuh dengan `psikologi'. Boleh juga kita terima kempen sedemikian.

Tetapi apabila Dato Zaid membuat kenyataan bahawa Presiden PKR hanyalah sebagai `boneka' di dalam PKR, saya merasakan sesuatu telah mengganggu emosi Dato Zaid Ibrahim. Dato Zaid memasuki PKR sewaktu DS Wan Azizah menjadi Presiden PKR dan DS Anwar juga ketika itu adalah Ketua Umum PKR yang Dato Zaid katakan satu jawatan yang tidak boleh ditandingi. Mereka berdua bukan baru di kerusi tersebut dan Dato Zaid tentunya memahami situasi itu sebelum beliau mengambil keputusan untuk menyertai PKR, apatah lagi beliau seorang peguam.

Apakah beliau diterima menyertai PKR atas kelulusan Presiden PKR seorang diri atau pun juga diluluskan oleh Ketua Umum PKR seorang diri? Jika Presiden PKR adalah `boneka', maka kemasukan Dato Zaid ke dalam PKR diluluskan oleh siapa? Adakah organisasi di dalam PKR tidak sedikit pun tahu atau merestui kemasukannya ke dalam PKR? Termasuk juga pemilihan Dato Zaid sebagai calon PKR di dalam PRK Parlimen Hulu Selangor dahulu direstui oleh Presiden `Boneka' ini?

Lebih memeningkan kepala kita, mengapa soal `boneka' ini timbul sewaktu pemilihan pimpinan PKR hendak dijalankan? Jika beliau percaya bahawa PKR kini diketuai oleh `boneka', mengapa beliau terlalu bodoh untuk menyertai PKR dan terus kekal sekarang ini di dalam PKR? Saya tidak tahu apakah yang ada di dalam kotak fikiran Dato Zaid sekarang yang nampaknya cuba memperlekehkan Presiden parti yang beliau anggap sebelum ini amat telus dan lebih demokrasi. Apakah beliau sudah merasa lebih hebat sehari dua ini ?

Jika inilah cara Dato Zaid berpolitik di dalam PKR, tidak mustahil apa yang beliau takuti selama ini akan terjadi ke atasnya. Mungkin tidak hairan beliau juga akan mengalami nasib seperti Almarhum Tun Ghafar Baba. Ketika itu, Dato Zaid jangan salahkan sesiapa tetapi lihatlah pada diri sendiri./mandor.blogspot.com

JIKA AZMIN ADA GAYA, DATO ZAID JUGA HEBAT

Oleh: WFAUZDIN NS

"Pertunjukan Azmin ada gaya'', itulah yang diperkatakan oleh Dato Zaid Ibrahim salah seorang calon Timbalan Presiden PKR apabila mengulas pengumuman YB Azmin Ali untuk bertanding di dalam pemilihan Timbalan Presiden PKR tidak lama lagi.

Mungkin ramai yang beranggapan kata-kata Dato Zaid itu suatu sindiran buat YB Azmin apabila beliau membuat pengumuman untuk bertanding dihadapan beberapa pimpinan parti. Sebelum ini pun beberapa MP dari PKR dan juga Adun PKR menyatakan sokongan terbuka buat YB Azmin. Sokongan terbuka seperti ini adalah biasa di dalam mana-mana pemilihan termasuk sokongan kepada Dato Zaid sendiri. Bahkan, DS Anwar yang tidak mahu dicalonkan di dalam pemilihan kali ini juga turut mendapat sokongan terbuka. Itu biasa.

Seperti yang YB Azmin jelaskan, apa yang penting pertandingan ini tidak akan memecah belahkan parti. Beliau enggan mengulas berkaitan kempen atau strategi yang diatur oleh Dato Zaid yang kadangkala dianggap seperti mahukan YB Azmin menjawabnya. Sikap YB Azmin yang tidak mahu menyentuh cara kempen Dato Zaid patutlah dipuji. Sepatutnya YB Azmin boleh juga sekadar mengulas bahawa `persembahan Dato Zaid juga tidak kurang hebatnya'.

Di antara kedua-dua tokoh ini tidak banyak kelemahannya tetapi lebih banyak kebaikannya kepada parti. Ini bermakna barang siapa yang tewas di dalam pertandingan ini, tidak sedikit pun merugikan parti. Umpama makanan, jika kita tidak suka memakan daging lembu dan lebih suka makan daging kerbau kerana kita berpenyakit atau tidak gemar makan daging lembu, jangan diburukkan mereka yang menyukai daging lembu pula. Lebih baik kita memakan daging kerbau sahaja.

PKR telah menetapkan garis panduan untuk sesiapa yang ingin bertanding dan semua ahli mereka diberikan hak untuk menentukan pemimpin mereka, maka pilihlah pemimpin yang mereka suka. Calon-calon pula mestilah dibenarkan berkempen asalkan mematuhi etika berkempen yang ditetapkan. Sekiranya terdapat mana-mana calon yang secara jelas dan terbukti melanggar etika ini, maka laporan wajib dibuat kepada pihak yang bertanggungjawab. Pihak yang berkenaan pula mestilah adil di dalam mengadakan siasatan dan tindakan. Jika ini semua dipatuhi, percaya dan yakinlah PKR tidak akan menjadi seperti Umno./wfauzdin.blogspot.com

KJ AKAN KELUAR PARTI JIKA UMNO SOKONG PERKASA, KHIR TOYO PUJI PERKASA

Khir Toyo: PERKASA lebih ke depan isu Melayu

Datuk Seri Khir Toyo berkata, beliau melihat bahawa NGO seperti Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) lebih ke hadapan dalam menyuarakan isu-isu berkaitan orang Melayu di Selangor.

Dalam satu wawancara khas dengan Malaysiakini sebelum ini, bekas menteri besar Selangor itu berkata, beliau tidak tahu mengapa pergerakan Pemuda Umno tidak memainkan peranan tersebut.

Bagaimanapun, beliau menafikan tanggapan bahawa peranan Umno dalam bersuara mengenai isu-isu tersebut telah 'dikontrakkan' kepada NGO seperti PERKASA .

"Mungkin NGO lebih banyak bersuara berbanding Umno, (tetapi) Umno ada strateginya sendiri (iaitu) cuba untuk mendekati masyarakat terlebih dahulu.

"(Presiden Umno) Datuk Najib (Razak) beritahu kita, turun ke bawah, jumpa lebih banyak (anggota) masyarakat (dan) dan bersama dengan mereka. Itu strategi kita," katanya lagi dalam satu wawancara dengan Malaysiakini.

Beliau juga mendakwa, Umno kini berjaya mengukuhkan kedudukannya di kawasan majoriti Melayu di Selangor, hasil daripada kempen 'Selamatkan Selangor.' Ini merupakan kejayaan peringkat awal, sebelum mereka mula memasuki kawasan majoriti bukan Melayu, kata Khir lagi.

Teguh di belakang PERKASA

Khir menyuarakan pandangan beliau itu sebelum perkembangan terbaru yang dilihat meletakkan Najib dalam kedudukan yang tidak menyenangkan untuk menyatakan pendiriannya terhadap hubungan antara Umno-PERKASA.

Ini diperhatikan apabila penaung NGO berkenaan Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri telah memberikan amaran bahawa Umno bakal kehilangan sokongan sekiranya ia bertindak memusuhi PERKASA.

Berlainan pula dengan pendirian ketua pemuda Umno Khairy Jamaluddin dalam isu berkenaan. Khairy yang kerap bertegang leher dengan presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali telah memberikan kata dua -- beliau akan bertindak keluar daripada parti sekiranya Umno menyokong pergerakan itu.

Khir pula berdiri teguh di belakang PERKASA. Katanya, pertubuhan itu wajar diberikan ruang untuk bersuara, seperti mana kebebasan yang dinikmati kumpulan yang menumpukan kepentingan kaum lain.

"Macam (pertubuhan) Suqiu, yang menjadi tempat untuk masyarakat Cina menimbulkan keprihatinan mereka terhadap pendidikan, hak masyarakat Cina, perkara-perkara seperti itu.

"Kalau nak negara terbuka, jadi kena terbukalah. Jangan bila PERKASA buat kita suruh tutup mulut dia. Orang lain kita suruh buka mulut pula. Kalau terbuka, biar terbuka, biar semua orang bersuara," katanya lagi.

Khir juga menolak tanggapan bahawa kekalahan Umno BN dalam dalam pilihan raya umum sebelum ini disebabkan keangkuhan parti tersebut./Malaysiakini

UMNO - PERKASA, SANDIWARA TERBONGKAR JUA

Oleh: WFAUZDIN NS

SANDIWARA Umno - Perkasa yang kununnya mereka tiada hubungan seperti yang dinyatakan oleh DS Anwar dan juga Lim Kit Siang ternyata benar. Tahniah buat Awang Adek seorang anggota kabinet Najib dan juga pemimpin Umno Kelantan kerana berjaya membuktikan sandiwara ini untuk tontonan kita semua. Kenyataan Awang Adek yang menyebut bahawa Umno Kelantan tiada masalah dengan Perkasa malahan turut mengakui Perkasa yang dipimpin oleh Ibrahim Ali itu kebanyakannya adalah ahli Umno jua.

Sandiwara ini lah yang patut kita jelaskan kepada seluruh rakyat Malaysia agar mereka memahami Umno akan berbuat apa sahaja untuk meneruskan sisa-sisa hayat mereka. Parti-parti Komponen Bn juga seharusnya lebih bijak menilai Umno dan mereka tidak patut membiarkan ahli-ahli mereka terus diperbodohkan.

Mana mungkin Umno boleh memisahkan diri dari Perkasa di dalam keadaan ahli-ahli Umno sendiri berada di dalam sangkar Perkasa? Nampaknya Ibrahim Ali walaupun tidak cerdik tetapi tidak sebodoh mereka yang mengaku ahli Umno tetapi berada di dalam Perkasa. Ini menunjukkan ahli-ahli Umno sememangnya sudah berpecah dan Perkasa berjaya memecahkan ketaatan ahli-ahli Umno kepada Umno. Erti kata lain, di dalam Umno ada dua `mazhab' iaitu `bermazhabkan' Najib dan `bermazhabkan' Ibrahim Ali.

Kedua-dua `mazhab' ini sebenarnya tidak akan mampu membela nasib orang-orang Melayu. Ini adalah kerana kedua-duanya menolak dasar Islam dan memilih untuk bersifat `Assobiyyah'. Mana-mana kaum yang berjuang untuk bangsa mereka dan menolak agamanya, maka pasti akan runtuh akhirnya. Kekuatan bangsa terletak kepada kekuatan agama, bukan kekuatan budaya atau bahasa.

Justeru itu, barangsiapa yang cintakan agama mereka akan menolak golongan yang lebih cintakan perkauman. Jelas, 5o tahun Umno memperjuangkan Melayu, martabat Melayu tidak dapat ditingkatkan malahan semakin jatuh. Umno hanya mampu mengangkat dua tiga kerat kroni mereka ke atas, manakala rakyat bawahan semakin terpinggir. /wfauzdin.blogspot.com

PRESIDEN PKR `BONEKA' - WAJARKAH ZAID IBRAHIM BERKATA DEMIKIAN?

Zaid akui dakwaan jawatan Presiden hanya boneka

Ahli Majlis Pimpinan Pusat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Zaid Ibrahim (gambar) 'mengiakan' dakwaan pelbagai pihak yang mengatakan presiden dalam parti itu hanyalah jawatan boneka kerana dakwanya ada pihak lain yang lebih berkuasa.

Zaid berkata, dalam PKR, presiden selaku orang nombor satu tidak mempunyai kuasa seperti sepatutnya kerana terdapat pihak yang lebih berkuasa iaitu Ketua Umum, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Dalam PKR, jawatan nombor satu pun tak ada kuasa seperti ketua umum, iaitu jawatan yang tidak boleh ditandingi. Jadi, saya tidak faham mengapa riuh rendah pasal jawatan nombor dua (timbalan presiden) ini," katanya dalam blognya, http://www.zaiduntukrakyat.com.

KHIR TOYO MAHU SOROK MALU - SU MB SELANGOR

'Khir Toyo nak tunjuk macho'
Sep 16, 10


Walaupun berminat, bekas menteri besar Selangor Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo tidak akan dapat merampas kembali kerusi tersebut daripada Tan Sri Khalid Ibrahim, kata setiausaha kanan menteri besar.

"Kalau dia (Dr Mohamad Khir) berminat pun, dia tidak akan dapat. Untuk kelihatan macho dan berlapang dada, dia katalah, dia tidak minat," kata setiausaha politik menteri besar Selangor Faekah Husin (kanan) kepada TV Selangor.

Semalam, Malaysiakini melaporkan, Ketua Pembangkang Dr Mohamad Khir tidak lagi berminat kembali menjadi menteri besar Selangor sekiranya BN berjaya merampas kembali negeri itu daripada Pakatan,

Sebaliknya beliau menyarankan supaya jawatan berkenaan diserah kepada pemimpin yang lebih layak di kalangan BN, jika berjaya merampas semula negeri itu.

Dr Khir memberi alasan, beliau tidak mahu mewarisi masalah-masalah yang berlaku di negeri itu selepas Pakatan menubuhkan kerajaan di Selangor kerana ia 'sangat teruk' dan tidak dapat dipulihkan dalam jangka masa singkat.

Bercakap kepada saluran televisyen dalam talian kerajaan negeri semalam, Faekah juga berkata label "sangat teruk" yang dinyatakan itu Dr Mohamad Khir itu sepatutnya dituding kepada dirinya sendiri kerana Pakatan baru dua tahun mentadbir negeri itu.

Faekah berkata, agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) yang dilaksanakan kerajaan Pakatan di Selangor, terpaksa menempuh jalan sukar berikutan masalah-warisan kerajaan BN, khususnya ketika pimpinan Dr Mohd Khir (kiri) sendiri.

Bercakap kepada TV Selangor, Faekah percaya kenyataan Dr Khir itu hanya bertujuan melindungi keinginan sebenar.

"Saya tidak perlu risau pun dia tidak berminat. Dia minat pun, dia tidak akan dapat dengan cara mereka menguruskan Selangor selama 50 tahun ini" katanya yang percaya rakyat Selangor sudah bosan dengan corak kepimpinan Umno-BN.

Sementara itu, PAS Selangor pula berpendapat isu sama ada Dr Mohamad Khir berminat atau tidak untuk kembali menjadi menteri besar tidak berbangkit kerana telah membuat keputusan menukar kerajaan.

"Beliau (Dr Mohd Khir) mungkin tidak menyedarinya dan masih mengagung-agungkan era kepimpinan beliau, namun hakikatnya semasa beliau (menjadi) MB, api kemarahan rakyat meluap-luap dan diterjemahkan langsung melalui peti undi pada pilihan raya umum ke-12, yang mengakibatkan Umno dan BN hilang kuasa di Selangor," kata Ketua penerangannya Roslan Shahir Mohd Shahir./Malaysiakini

Khamis, 16 September 2010

PEMILIHAN PKR - MUSTAFA KAMIL MASIH BERFIKIR

Radzi Razak

KOTA KINABALU 15 SEPT: Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Perak, Mustaffa Kamil Ayup tidak menolak kemungkinan untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR jika mendapat sokongan akar umbi.

Beliau mengakui ada desakan kuat dari ahli dan pimpinan PKR Perak serta beberapa negeri lain yang mahu Naib Presiden PKR itu, bertanding jawatan berkenaan.

Bagaimanapun, Mustaffa Kamil hanya sedia untuk bertanding jika mendapat sokongan akar umbi dan keputusan muktamad berkaitan perkara itu akan diumumkan beliau bulan depan.

"Tidak ada salahnya, kalau ada pencalonan. Oktober ini, saya akan buat keputusan," katanya kepada TV Selangor ketika menghadiri majlis sambutan Aidilfitri di Putatan di sini, malam ini.

Jawatan Timbalan Presiden PKR kosong berikutan pengunduran penyandangnya, Dr Syed Hussin Ali.

Mereka yang dijangka bertanding jawatan berkenaan ialah Naib Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali dan Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim./TVSelangor

AZMIN, FUZIAH SALLEH, SHAMSUL DAN CHEGU BARD SATU KUMPULAN?

Azmin Umum Barisan Calon Esok, Shamsul Lawan Naib Presiden

KUALA LUMPUR, 15 Sept – Pasukan Azmin Ali, yang setakat ini menerima sokongan sekumpulan wakil rakyat, dilihat semakin berkembang dan tersusun – dipercayai senarai calon barisannya pada pemilihan kali ini akan diumumkan di Kota Kinabalu, esok.

Azmin, Ahli Parlimen Gombak, juga akan mengumumkan pendirian rasmi mahu bertanding jawatan timbalan presiden PKR.

Beliau merupakan bekas pengerusi PKR Sabah.

The Malaysian Insider difahamkan Azmin turut telah mengadakan perbincangan sekumpulan calon berpotensi termasuk mereka yang memegang jawatan dalam pucuk kepimpinan pusat sekarang di ibu negara malam tadi.

Ini termasuklah kemungkinan membawa masuk Ketua Angkatan Muda (AMK) Shamsul Iskandar Mohd Akin yang akan diberi ruang bertanding kerusi Naib Presiden di bawah barisan Azmin.

“Saya akan membuat pengumuman sama ada di Sabah atau Sarawak, saya sedang dalam perjalanan ke Sabah sekarang,” kata beliau kepada The Malaysian Insider pagi tadi.

Azmin akan berada di Sabah selama dua hari dan disusuli tiga hari di Sarawak dipercayai sempena sambutan Hari Malaysia peringkat parti itu.

Maklumat diterima kemudian menyebut persiapan sedang dibuat bagi membolehkan Azmin yang kini merupakan Naib Presiden PKR, untuk mengadakan sidang media di Kota Kinabalu.

Azmin yang dilantik sebagai Pengerusi PKR Selangor dua bulan lalu mengulas pendiriannya ekoran pengumuman Senator Dr Syed Husin Ali semalam bahawa beliau tidak akan mempertahankan kedudukan timbalan presiden pada kali ini.

Jawatan nombor dua itu kemungkinan akan ditandingi oleh anggota Majlis Pimpinan Pusat Datuk Zaid Ibrahim yang juga Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan.

Seorang lagi pemimpin juga dipercayai akan bertanding.

Shamsul Iskandar ketika dihubungi The Malaysian Insider mengakui memang ada perbincangan mengenai “formula menang-menang” dalam pemilihan kali ini.

Bagaiamnapun Shamsul Iskandar enggan mendedahkan jawatan yang beliau bakal bertanding susulan hasil perbincangan tersebut.

Sebelum ini Shamsul Iskandar disebut-sebut akan bertanding mengekalkan kerusinya.

“Formula yang dicapai ialah bagaimana hendak mencapai situasi menang-menang dalam persaingan kali ini.

“Natijah formula ini ialah kami mahukan lebih ramai wakil muda dalam barisan kepimpinan,” kata Shamsul Iskandar yang dijangka membuat pengumuman dalam sehari dua ini.

The Malaysian Insider difahamkan Shamsul Iskandar perlu mencari ruang bagi calon-calon barisannya yang sebelum ini telah diputuskan untuk diletakkan dalam persaingan kerusi-kerusi AMK.

“Jika Shamsul Iskandar bertanding kerusi naib presiden, beliau perlu melakukan sesuatu agar kawan-kawannya yang sebelum ini disebut-sebut akan menyertai barisannya untuk saingan kerusi-kerusi AMK tidak ditinggalkan begitu sahaja.

“Jadi, hasil perbincangan malam tadi juga akan mengubah senario pembentukan pasukan dalam pemilihan AMK nanti,” kata beliau lagi.

Mesyuarat agung tahunan cabang akan bermula Jumaat ini di mana cabang-cabang akan membuat pencalonan masing-masing untuk jawatan utama peringkat pusat.

Seorang lagi pemimpin kanan yang bakal menyertai pasukan Azmin ialah Fuziah Salleh yang kini merupakan Pengarah Pilihan Raya dan Ahli Parlimen Kuantan.-THE MALAYSIAN INSIDER

TUNDUK KEPADA CINA - DULU TUDUH PAS, KINI TUDUH UMNO PULA

Dzulfikar Mashoor

KUALA LUMPUR, 15 Sept: Penganalisis politik, Prof Dr Abdul Aziz Bari menganggap Pertubuhan Pribumi Perkasa Negara (Perkasa) tidak memahami inti sebenar Perlembagaan Persekutuan.

Anggapan itu gara-gara inisiatif ekstrem Datuk Paduka Ibrahim Ali mengasaskan Perkasa bagi mempertahankan hak keistimewaan Melayu, bahasa Melayu, Majlis Raja-Raja Melayu serta Islam seperti yang diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan yang kononnya sedang dihakiskan oleh pihak 'bukan Melayu' tertentu.

"Lagipun kefahaman Perlembagaan (Persekutuan) oleh Perkasa adalah tidak tepat kerana tidak ada sesiapa yang boleh memadam peruntukan yang mereka (Perkasa) kata perlu dipertahankan," ujar pakar perlembagaan itu kepada Harakahdaily.

Kata ahli akademik dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) lagi, langkah Perkasa itu seakan menghalang kebebasan bersuara rakyat dalam membincangkan isu-isu yang selama ini dianggap sensitif oleh pemerintah.

"Perkasa juga semacam lupa bahawa Perlembagaan memberi hak bersuara selagi ia tidak meminta pemansuhan kedudukan yang sedia ada itu, termasuk Raja, bahasa dan lain-lain," ujarnya.

Walhal, katanya sesetengah isu-isu yang diwacanakan oleh rakyat, khususnya bukan Melayu tidaklah sampai pada tahap membelakangkan Perlembagaan.

Lanjutan itu, beliau mempersoal motif sebenar Ibrahim, Presiden Perkasa menggunakan media untuk meniupkan api perkauman ekstrem belakangan ini.

"Jadi, apa yang hendak dipertahankan?" soalnya.

Beliau turut mempersoal idea Ibrahim pada Ahad lalu yang mahu Perkasa mewujudkan muafakat politik baru, iaitu menerima keanggotaan bukan Melayu.

"Dengan idea ekstrem yang mereka bawa, nak kerjasama dengan bukan Melayu yang macam mana.

"Jadi, macam Perkasa nak buat kerjasama...dengar nama Perkasa pun mereka (bukan Melayu) sudah meluat," ujarnya.

Hari ini, dilaporkan Ibrahim menuduh MCA menguasai Umno pula.

Tuduhan terbaru itu selepas Ibrahim menuduh PAS tunduk pada kemahuan politik para pemimpin bukan Islam dari DAP serta Pakatan Rakyat yang lain.

Tuduhan-tuduhan Ibrahim itu ekoran keengganan pihak masing-masing untuk menerima pelawaan Perkasa, badan bukan kerajaan untuk mempopularkan politik ekstrem Melayu di tanah air.

Manakala, Umno pula dilihat seakan dalam dilema sama ada mahu berwajah liberal atas nama slogan 1Malaysia atau kekal dalam kerangka 'ultra Melayu' seperti yang didesak Perkasa./Harakahdaily

PEMILIHAN PKR - SOKONG SHAMSUL NAIB PRESIDEN, CHEGU BARD KETUA AMK

Oleh: Mandor

Tertarik saya membaca tulisan sahabat di dalam blog beliau di sini. Satu tulisan yang berani dan penuh kejujuran di mana beliau mengulas betapa akrabnya hubungan dua tokoh pemuda PKR yang dikatakan bakal bertanding di dalam pemilihan Ketua AMK tidak lama lagi. Beliau menceritakan hubungan akrab memang sudah lama terjalin di antara Ketua AMK sekarang iaitu Sdr Shamsul Iskandar dan juga Sdr Badrul Hisham (Chegu Bard).

Saya cuma ingin menyatakan sokongan yang sama seperti yang dinyatakan oleh penulis melalui blog nya itu. Sekiranya benar bahawa Sdr Shamsul Iskandar berhajat untuk bertanding merebut kerusi Naib Presiden PKR, itu merupakan satu pilihan yang tepat kerana PKR tentunya lebih hebat dan kelihatan lebih agresif dan berani andainya Sdr Shamsul Iskandar menang kerusi Naib Presiden manakala sahabatnya Chegu Bard juga menang kerusi Ketua AMK. Kedua-dua tokoh ini hampir mempunyai pendekatan perjuangan yang sama iaitu `menyerang' pihak lawan. Taktik banyak menyerang lebih baik dan berkesan daripada taktik banyak bertahan, apatah lagi musuh utama PKR bukan calang-calang musuh.

Dikatakan juga YB Azmin menyatakan sokongan terbuka kepada Sdr Rafizi untuk mengetuai Ketua AMK. Walaupun saya secara terbuka menyokong YB Azmin untuk kerusi Timbalan Presiden PKR, namun saya tidak menyokong Sdr Rafizi untuk kerusi Ketua AMK. Bagi saya tiada calon lain yang lebih berwibawa dan berani serta mempunyai gerak kerja yang cemerlang untuk menerajui AMK selain dari Chegu Bard. Biarpun dikatakan Chegu Bard punyai hubungan kekeluargaan dengan DS Anwar, saya tidak pernah melihat Chegu Bard mendapat sokongan peribadi daripada DS Anwar. Bahkan beliau tidak mempunyai apa-apa selain dari menjadi Ketua Cabang PKR Rembau. Samada DS Anwar di dalam penjara mahupun DS Anwar kini di luar penjara, Chegu Bard terus berjuang. Walaupun suatu ketika dikatakan Chegu Bard amat rapat dengan Ezam, tetapi Chegu Bard bukan berjuang mengikut cara mudah Ezam sesumpah.

Meskipun dikatakan punyai kekeluargaan dengan DS Anwar, Chegu Bard bukan melalui jalan mudah di dalam PKR. Beliau kerap kali ditahan, malahan dipukul sepanjang perjuangannya. Beliau tewas di dalam Pilihanraya, tetapi tidak pernah berputus asa dan tidak mengharapkan DS Anwar untuk naik dengan mudah dan selesa.

Justeru itu, sesiapa pun yang berhajat untuk menduduki kerusi Ketua AMK seandainya Sdr Shamsul tidak mempertahankan jawatannya sekarang haruslah dilihat lebih berwibawa, lasak dan teruji seperti yang dimiliki oleh Chegu Bard. Melainkan jika Sdr Shamsul ingin mempertahankan jawatannya sekarang, pilihan tentunya menjadi sukar tetapi tidak merugikan jika salah seorang di antara mereka tewas. /mandor.blogspot

TERKINI - SHAMSUL ISKANDAR CALON NAIB PRESIDEN PKR?

Kemudian pada 12 September 2010 hari raya ketiga, sharphooter mengadakan rumah terbuka menjemput sahabat-sahabat seperjuangan dalam amk pada sebelah petang. Menu "Mee Kuah Tulang". AMK Kedah turut hadir.

Dengan tidak disangka, ketika berbual dan berbincang tentang pemilihan bersama sahabat seperjuangan, tiba-tiba Shamsul Iskandar telah menghubungi sharpshooter pada tepat jam 6:24 petang dan menyatakan hasratnya untuk bertanding sebagai calon Naib Presiden.

Pengakuan ini didengari oleh semua Amk Penang dan Kedah kerana sharpshooter berinteraksi dengan Shamsul Iskandar secara "Loud Speaker ". Sharpshooter juga telah berjanji dengan Shamsul Iskandar bahawa kami akan "all out" dan kelmarin janji tersebut telah terlaksana bila sharpshooter bersama Zulkifli Ibrahim telah turun ke cabang-cabang di seluruh P.Pinang dari tengahari hingga larut malam jam 2.30 pagi untuk memastikan pencalonan dan kemenangan Shamsul Iskandar sebagai calon anak muda Naib Presiden.

Sharpshooter rasa amat terkilan bila dalam FB ada pihak yang menuduh penyokong Chegu Bard sebenarnya cuba membunuh politik Shamsul Iskandar. Ini bukan parti UMNO yang membunuh kawan dan Zulkifli Ibrahim menjadi sasaran tuduhan tersebut.

Sharpshooter telah jelaskan dan terangkan di atas, Zulkifli Ibrahim bukan jenis yang khianati sahabat dan kami semua penyokong Chegu Bard akan "all out" untuk pastikan Chegu Bard dan Shamsul Iskandar menang. InsyaAllah.

Keputusan Shamsul Iskandar untuk bertanding sebagai calon Naib Presiden adalah tepat. Ada juga yang mengatakan beliau mungkin kalah.

Pada sharpshooter, jika Shamsul Iskandar kalah mempertahankan Ketua AMK Malaysia adalah lebih parah jika nak dibandingkan kalah sebagai calon Naib Presiden. Jika Shamsul Iskandar kalah mempertahankan jawatan Ketua AMK Malaysia, beliau hilang segalanya tetapi sharpshooter amat yakin Shamsul Iskandar akan menang sebagai Calon Naib Presiden termuda bila YB Zuraidah Ketua Wanita Keadilan Malaysia juga telah menyatakan sokongan secara terbuka terhadap Shamsul Iskandar.

AMK dan Wanita akan bergabung bagi memastikan Shamsul Iskandar dan YB Fauziah Salleh menang sebagai calon Naib Presiden...InsyaAllah..../Baca sebelumnya di warta 365.blogspot

NAIB PRESIDEN ATAU KETUA AMK - SHAMSUL ISKANDAR UMUM PETANG INI

Shamsul ke naib presiden, laluan buat Chegubard?
Jimadie Shah Othman
Sep 15, 10

Setelah dua penggal menerajui Pemuda PKR (AMK), ketuanya Shamsul Iskandar Md Akin berkemungkinan besar tidak akan mempertahankan jawatannya dalam pemilihan parti itu kali ini.

Beliau sebaliknya akan bertanding merebut jawatan naib presiden parti itu - dilihat sebagai satu kompromi bagi memberikan laluan kepada pencabar utamanya ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) Badrul Hisham Shaharin.

Pengumuman berhubung perkara itu dijangka dibuat dalam satu sidang media di Kelab Sultan Selangor, Kampung Baru pada jam 3.00 petang esok.

Sumber-sumber memberitahu Malaysiakini, Shamsul, 36, mengambil keputusan itu setelah menimbangkang permintaan anggota sayap kanan parti itu yang mahukan 'orang muda' diberikan peranan lebih besar di peringkat pusat.

"Keputusan ini juga dibuat dengan mempertimbangkang kekosongan yang bakal ditingglkan dua naib presiden Azmin Ali dan Mustafa Kamil Ayub yang akan bertanding merebut jawatan timbalan presiden," kata sumber-sumber itu.

Sebelum ini, difahamkan terdapat usaha memujuk Shamsul dan Badrul yang dilihat mempunyai kekuatan seimbang bagi berkompromi membentuk satu pasukan - tindakan yang dilihat menang-menang bagi kedua-dua pihak.

Ini kerana, jika berlaku pertembungan empat penjuru - dengan anggota MPP Rafizi Ramli dan pemimpin cabang Hasmi Hashim - kemungkinan besar akan berlaku perpecahan undi menyebabkan kelebihan memihak kepada calon lain.

Dengan kompromi ini, jika benar, Badrul yang lebih dikenali sebagai Chegubard dijangka mendapat laluan mudah menentang Rafizi dan Hasmi yang dilihat sebagai 'orang baru' dalam AMK selepas pilihan raya umum 2008.

Manakala Shamsul pula dijangka selesa apabila mendapat dokongan sayap Pemuda - antara undi penentu bagi perebutan jawatan kanan PKR.

Dalam masa yang sama, Shamsul dan Badrul sama-sama dilihat orang lama dalam AMK sejak gerakan reformasi 1998.

Ditanya lanjut tentang rundingan Shamsul dengan Badrul, sumber-sumber bagaimanapun berkata pengerusi PKR Melaka itu sebenarnya juga cuba 'didampingi' bakal calon lain.

"Bagaimanapun, esok macam-macam boleh terjadi. Kata Winston Churcill, dalam politik, satu hari pun dikira lama," kata mereka sambil ketawa.

Shamsul bagaimanapun ketika dihubungi Malaysiakini hanya berkata: "Minta tunggu esok"./Malaysiakini

JAWATAN TIMBALAN PRESIDEN PKR TIADA KUASA - ZAID IBRAHIM

Nombor dua tak ada kuasa

“Lagipun jawatan timbalan presiden (PKR) itu sebenarnya tidak ada kuasa. Nombor dua dalam politik Malaysia ini hanya untuk glamour dan nama saja, tidak ada banyak kuasa sangat.

“Apa lagi dalam PKR, nombor satu pun tak ada kuasa seperti ketua umum, jawatan yang tidak boleh ditandingi. Jadi, saya tidak faham riuh-rendah pasal jawatan nombor dua ini,” tulisnya secara sinis.

Sebelum ini, seorang pemimpin kanan PKR, Syed Shahir Syed Mohamud yang juga merupakan presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) memberi amaran bahawa PKR telah dimasuki dan dirasuki musuh.

Bagaimanapun siapa musuh itu dan berapa jumlahnya tidak didedahkannya.

Pemilihan untuk jawatan nombor dua hangat, apabila penyandangnya, Syed Husin Ali mengumumkan hasratnya untuk berundur setelah memegangnya selama dua penggal.

Selain Zaid yang mengintai jawatan itu, seorang lagi naib presiden Azmin Ali juga dikatakan berminat menjadi orang nombor dua PKR.

Bagi mengendurkan politiking dalam PKR, sesetengah pihak mencadangkan supaya Anwar dicalon menjadi presiden manakala presiden sekarang, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail yang juga adalah isterinya menjadi timbalan.

Namun Anwar yang juga adalah ketua umum PKR, semalam mengeluarkan kenyataan bahawa beliau tidak akan menerima sebarang pencalonan untuk sebarang jawatan dalam parti. /Sebelumnya di Malaysiakini

Rabu, 15 September 2010

ANAK TOYO TIDAK MAHU JADI MB SELANGOR KERANA BELIAU TAHU ITU MUSTAHIL

Justify FullOleh: WFAUZDIN NS

UWEEKK...tiba-tiba je aku termuntah bila membaca kenyataan mantan MB Selangor anak Toyo yang menyebut beliau tidak mahu lagi menjadi MB Selangor jika Umno/Bn menguasai Selangor semula. Alasannya adalah beliau tidak mahu mewarisi kerajaan yang teruk selepas PR memerintah Selangor.

Hanya orang yang tiada akal dan gila sahaja mungkin mempercayai dakwaan anak Toyo bahawa kerajaan Selangor sekarang lebih teruk dari kerajaan di bawah Umno dahulu. Rakyat Selangor sudah tahu segala rahsia anak Toyo sewaktu mentadbir Selangor dahulu hanya dengan mengikuti persidangan atau siasatan SELCAT sahaja. Anak Toyo enggan hadir apabila dipanggil memberi keterangan di dalam SELCAT kerana beliau tahu akibatnya jika beliau hadir. Tanpa kehadirannya pun kita tahu apa yang anak Toyo ini buat semasa memerintah Selangor. Kita juga tahu siapa yang dapat hadiah jam tangan ratusan ribu ringgit dan siapa yang pergi `melancung' ke Disney Land kununnya sebagai lawatan kerja.

Anak Toyo megah kerana beliau menjadi MB Selangor 8 tahun. Tentulah beliau boleh megah kerana beliau memiliki banglo mewah jutaan ringgit hasil dari `mencabut gigi' pesakit dan `bukannya rasuah'. Itu belum dikira harga baju, tudung, selendang dan banyak lagi yang dibeli atas nama BALKIS kununnya. Semua itu terdedah di dalam siasatan SELCAT, rakyat Selangor tahu semua ini. Beliau juga megah sepanjang 8 tahun menjadi MB Selangor, rakyat Selangor tidak pernah merasai air percuma walaupun gaji dan elaun Pengerusi Syabas mengalahkan gaji Menteri bahkan mungkin gaji PM. Pegawai Kerajaan Negeri ketika beliau menjadi MB mungkin patut bersyukur jika tidak menerima penyapu anugerah bernilai dari anak Toyo.

Sebenarnya anak Toyo bukan tidak mahu menjadi MB Selangor, tetapi beliau tahu bahawa Umno/Bn sudah tidak berdaya lagi untuk merampas Selangor. Daripada asyik berangan, lebih baik anak Toyo berterus terang sahaja. Biarkan sahaja Noh Omar atau raja sesumpah Ezam yang menjadi Mat Jenin./wfauzdin.blogspot.com

NERAKA PUN TIDAK TERIMA? BETUL KE SHAHRIZAT ?

Neraka Pun Tak Terima Penjenayah Bunuh Sosilawati, 3 Individu - Shahrizat

Oleh SALWA SHA'ARI

KUALA LUMPUR: Pergerakan Wanita Umno mahu hukuman maksimum dikenakan terhadap mereka yang terlibat dalam pembunuhan kejam jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga yang lain.

Ketuanya, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata, jenayah yang dilakukan sangat kejam dan menyifatkan 'neraka juga tidak dapat menerima penjenayah' seperti itu.

"Kami mendesak supaya keadilan dilaksanakan. Kami meminta pihak polis untuk menyelesaikan siasatan dengan secepat mungkin.

"Mereka yang terlibat hendaklah dibawa ke mahkamah dan kes juga didengar secepat mungkin, diberi keutamaan dan tidak ditangguh.

"Jika disabitkan, mereka mestilah dikenakan hukuman maksimum," katanya.
Majlis tahlil diadakan di rumah Sosilawati pada Selasa. Foto: THE STAR/CHAN TAK KONG

Beliau yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat bercakap kepada pemberita selepas menghadiri majlis tahlil di kediaman Sosilawati dekat sini, Selasa.

Shahrizat yang mengenali Sosilawati sejak kira-kira tiga tahun lalu menyifatkan pengasas produk kecantikan Nouvelle Visages itu sebagai seorang wanita yang sangat positif dan menjadi inspirasi kepada individu lain.

"Beliau (Sosilawati) datang ke kementerian sebagai seorang yang berjaya dan mahu membantu golongan wanita.

"Beliau seorang selebriti yang mempunyai banyak pengikut dan tarikannya adalah sikap yang cekal, sering fokus, rajin bekerja dan mempunyai impian serta tidak mudah mengalah," katanya mengulas penampilan Sosilawati.

Sosilawati, 47, bersama pemandunya, Kamarudin Shansuddin, 44, pegawai CIMB Bank Cawangan Kampung Baru, Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dibunuh dengan kejam sebelum dibakar.

Mereka dilaporkan hilang hampir dua minggu yang lalu selepas dikatakan menuju ke Banting, dekat sini, untuk bertemu seorang peguam bergelar Datuk bagi membincangkan isu pembelian tanah.

Pada Isnin, polis mengesahkan abu mayat mereka telah dibuang ke beberapa sungai berhampiran Tanjung Sepat, Banting. /
http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2010/9/14/mstar_berita/20100914162813&sec=mstar_berita

PEGUAM KAFIR HARBI YANG CELAKA

Peguam Australia bakar kitab suci

SYDNEY - Seorang peguam di Australia bertindak biadab dengan mengoyakkan halaman kitab al-Quran dan Injil, serta merakam perbuatan terkutuk itu untuk disiarkan di laman YouTube.

Tindakan itu mencetuskan kemarahan masyarakat antarabangsa yang masih belum pulih daripada rancangan paderi dari Florida, Amerika Syarikat, Terry Jones yang menyarankan pembakaran al-Quran pada 11 September lalu sebagai memperingati tragedi 9/11 dan bantahan terhadap pembinaan sebuah masjid berhampiran tapak bangunan berkembar Pusat Dagangan Dunia (WTC) di New York.

Peguam berkenaan, Alex Stewart yang mengisytiharkan dirinya tidak mempercayai kewujudan Tuhan bertindak biadab mengoyak halaman al-Quran dan Injil, lalu membakarnya serta dirakam dalam klip video sepanjang 12 minit.

Stewart yang ternyata tidak menghormati agama-agama lain membuat kenyataan dalam rakaman di YouTube bahawa dia mahu menguji kitab mana yang terbakar dengan lebih baik.

Klip video itu sudah dibuang oleh pengendali YouTube setelah mendapat bantahan masyarakat pelbagai agama di seluruh dunia sejak ia mula disiarkan di laman berkenaan, Sabtu lalu.

Presiden Persekutuan Islam Australia, Sheik Muhammad Wahid melahirkan rasa kecewa atas tindakan seorang terpelajar yang tidak tahu menghormati sensitiviti penganut agama Islam.

"Perkara seperti ini sepatutnya tidak berlaku. Perbuatan peguam itu boleh mewujudkan ketegangan dan menggugat perpaduan dalam kalangan penduduk pelbagai etnik, budaya dan agama di Australia," katanya./Sinar


Guna Ungkapan 'India Mabuk', Polis 'Periksa Alat Sulit' Anggota AMK

Nurshakira Buang

KUALA LUMPUR 14 SEPT - Tujuh anggota polis lelaki didakwa mencabul kehormatan seorang anggota Angkatan Muda Keadilan (AMK) Perak dan tiga rakan lain dalam satu sekatan jalan raya di Bukit Sentosa, Hulu Selangor, 7 September lalu.

Mendedahkan perkara itu, Arjunan pada sidang media hari ini, berkata, mereka ditahan sepasukan anggota polis yang dikatakan menggunakan ungkapan 'India Mabuk' sebelum pemeriksaan tubuh dilakukan ke atas mereka secara giliran.

Mencerita detik kejadian lebih lanjut, katanya, beliau dalam perjalanan ke Ipoh, Perak ketika ditahan polis di satu sekatan jalan raya sebelum lesen dan kad pengenalannya diminta dengan cara tidak sopan.

“Seorang anggota polis mengetuk cermin kereta seperti mahu memecahkannya. Saya kata, dia tidak sopan lalu dia (polis) naik berang dan menyelongkar kereta serta ada menyebut untuk membuka seluar dan baju saya,” katanya.

Arjunan berkata, seorang anggota polis juga memasukkan tangan dalam poket seluar dan memegang alat sulitnya dan mendakwa perbuatan sama turut dilakukan terhadap tiga individu lain yang turut bersama beliau.

Beliau kesal kerana anggota polis terbabit tidak menyatakan sebab beliau diperiksa dan kenderaannya digeledah tetapi percaya perbuatan sedemikian adalah perkara biasa di kalangan polis.

Katanya, tindakan kurang sopan anggota polis itu ditegur anak yang juga pembantu peribadinya, Kalaimugilan Arjunan, mendorong polis mengeluarkan kata-kata kesat sambil mengugut untuk membogelkan mereka dengan alasan polis berkuasa berbuat demikian.
.
Kurang senang dengan tindakan itu, Arjunan bersama tiga rakan lain membuat laporan di balai polis Bukit Sentosa pada hari sama.

Mereka juga bercadang menyerahkan memorandum kepada Ketua Polis Negara yang baru, Tan Sri Ismail Omar dan Kementerian Dalam Negeri bagi mendesak mereka mengambil tindakan tegas ke atas tujuh anggota polis itu.
.
Mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan, seseorang yang melakukan kesalahan mencabul terhadap seseorang baik perempuan mahupun lelaki, boleh dihukum penjara maksimum 10 tahun atau denda, jika sabit kesalahan./TVSelangor

PEMILIHAN PKR - DATO ZAID MASIH UNGGUL, AZMIN SEMAKIN RAPAT

Justify FullOleh: WFAUZDIN NS

MEDIA massa arus perdana juga kelihatan amat prihatin terhadap pemilihan pimpinan PKR yang diadakan tidak berapa lama lagi, terutamanya akhbar Utusan Meloya. Akhbar ini sedang menanti penuh harapan agar pemilihan di dalam PKR kali ini akan memecah belahkan ahli-ahli dan penyokong parti yang dipimpin oleh musuh ketat Umno iaitu DS Anwar Ibrahim.

Sebagaimana awal dulu saya melahirkan sokongan peribadi saya terhadap calon yang bertanding di dalam merebut jawatan Timbalan Presiden PKR dan juga Ketua AMK. Saya tidak akan berselindung untuk menyatakan sokongan saya kepada YB Azmin Ali untuk jawatan Timbalan Presiden PKR dan Chegu Bard untuk jawatan Ketua AMK. Namun demikian, saya suka untuk melihat selera orang lain terutamanya pengunjung blog saya ini, maka Poll di atas telah dibuka untuk undian anda semua.

Ada beberapa komen dari pengunjung yang mendakwa bahawa keputusan Poll akan diubah di saat akhir agar bertepatan dengan kehendak saya. Terus terang, ikhlas dan jujur saya katakan bahawa saya tidak pernah dan tidak akan berbuat demikian kerana bagi saya kerja menipu seperti ini hanyalah mainan media perdana pengampu Umno sahaja. Saya percaya bahawa keputusan Poll di dalam mana-mana blog tidak boleh digunapakai untuk memenangkan mana-mana pihak, ia hanya sekadar pendapat pengunjung dari berbagai parti dan mungkin boleh digunakan sebagai panduan atau penilaian secara kasar sahaja.

Hari ini, saya ingin mengulas dahulu tentang pertandingan bagi jawatan Timbalan Presiden PKR. Tepat jam 12.44 (15 Sept 2010) malam tadi, saya mencatatkan keputusan Poll semasa bagi jawatan tersebut dengan jumlah pengundi seramai 1,565. Setakat ini Dato Zaid Ibrahim masih kekal mendahului tangga teratas dengan mendapat 40 %, diikuti rapat oleh YB Azmin dengan mendapat 30 % bagi jawatan Timbalan Presiden PKR. Menarik untuk diperhatikan, sekiranya Tan Sri Khalid Ibrahim yang mendapat undian 13 %, Mustafa Kamil Ayub 7 % menarik diri dari bertanding, siapakah yang dipilih oleh pengundi-pengundi Tan Sri Khalid dan Mustafa Kamil Ayub? Dr Syed Hussin Ali telah pun mengumumkan untuk tidak mengekalkan jawatan yang disandangnya itu dan sehingga kini beliau telah mendapat undian 10 %. Siapakah pula yang akan disokong oleh pengundi-pengundi Dr Syed Hussin selepas ini?

Tidak mustahil dijangkakan sekiranya Mustafa Kamil Ayub dan Tan Sri Khalid turut bertanding, salah seorang di antaranya mungkin mampu membuat kejutan. Mungkin sedikit kontroversi di dalam keghairahan berkempen oleh penyokong-penyokong YB Azmin dan Dato Zaid Ibrahim akan membuatkan pengundi beralih arah kepada Mustafa Kamil atau pun Tan Sri Khalid.

Sebenarnya untuk mencari kelemahan di antara semua calon yang bertanding itu tentunya amat mudah, tetapi keistimewaan setiap calon tersebut lebih banyak dari kelemahan masing-masing. Tidak rugi barang sedikit pun kepada sesiapa yang tewas di dalam pertandingan kali ini kerana mereka yang terpilih itu nanti pastinya mampu membawa PKR ke arah yang lebih baik dan lebih berani berdepan dengan Umno. Dalam hal ini, saya tetap yakin YB Azmin mempunyai senjata yang cukup berkesan berhadapan dengan Umno. /wfauzdin.blogspot.com

Selasa, 14 September 2010

PEMILIHAN PKR - AZMIN MAMPU KEKALKAN SEMANGAT REFORMASI?

Azmin Lawan Zaid, Anwar Dalam Dilema


Oleh A Kadir Jasin

LAPORAN media massa mengatakan Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Anwar Ibrahim (Datuk Seri) tidak mahu namanya diheret ke dalam perebutan jawatan timbalan presiden parti itu.

Perebutan jawatan parti itu dijangka sengit jika pertempuran yang diuar-uarkan antara Naib Presiden Mohamed Azmin Ali dan ahli Majlis Pimpinan Pusat Mohd Zaid Ibrahim untuk kerusi Timbalan Presiden terjadi.

Jawatan Timbalan Presiden menjadi rebutan berikutan keputusan penyandang, Dr Syed Husin Ali, tidak mempertahankannya.

Walaupun laporan media massa memetik Zaid sebagai membandingkan situasi beliau dengan cabaran terhadap Allahyarham Abdul Ghafar Baba (Tun) dalam pemilihan Umno tahun 1993, saya rasa ia lebih menyerupai pertandingan antara Musa Hitam (Tun) dengan Tengku Razaliegh Hamzah untuk jawatan Timbalan Presiden Umno pada tahun 1982.

Dalam pertandingan itu, Musa mendapat “endorsement” Allahyarham Tun Hussein Onn dan disokong oleh bakal Presiden, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Lebih sedikit satu dekad kemudian, Anwar melancarkan cabaran terhadap Abdul Ghafar Baba (Tun) untuk jawatan Timbalan Presiden Umno. Walaupun Presiden Umno waktu itu, Dr Mahathir mahu status-quo dikekalkan, namun Anwar tetap mencabar Abdul Ghafar atas alasan ia adalah kehendak perwakilan bahagian.

Abdul Ghafar akhir mengundurkan diri daripada pertandingan. Apakah Mohd Zaid juga akhirnya menarik diri atau ditolak oleh perwakilan?

Jika perebutan jawatan Azmin-Zaid berlaku seperti diramalkan, Anwar akan menghadapi dilema kerana beliau, sama ada secara tersurat atau tersirat, terpaksa membuat pilihan demi parti dan peribadi.

Jadi tidak hairanlah kalau di permukaannya Anwar tidak mahu dikaitkan dengan pertandingan itu atau mengisytiharkan sikap berkecualinya. Namun semua orang tahu betapa akrab dan intimnya perhubungan antara Anwar dengan Azmin.

Azmin adalah “backroom boy” Anwar yang cukup berpengaruh ketika Anwar menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, tetapi pada masa yang sama dicemburui oleh banyak pihak kerana dia dituduh terlalu mengongkong dan melindungi Anwar dalam kapasitinya sebagai pembantu khas.

Hubungan simbiotik ini, pada pandangan saya, sukar digugat. Walaupun secara tersurat Anwar tidak mahu memihak atau enggan diseret ke dalam perlawanan Azmin-Zaid, namun secara yang tersirat Azmin adalah pilihannya.

Tetapi Anwar tidak pula boleh sewenang-wenangnya mengatakan “tidak” kepada Zaid kerana bekas Menteri Kabinet Abdullah Ahmad Badawi itu adalah antara tangkapan terbesar PKR selepas pilihan raya umum 2008.

Apatah lagi pada saat PKR sedang mengalami ujian kesetiaan selepas peletakan jawatan beberapa orang Ahli Parlimen, Adun dan kepemimpinan pusatnya baru-baru ini.

Serentak itu, saya juga yakin, Anwar cukup kenal siapa Zaid dalam kerangka politik kontemporari kerana Anwar pernah menjadi ketua Zaid dalam Umno.

Jadi, dalam suasana yang penuh “tipu helah” ini, adalah tidak memeranjatkan apabila Zaid dilaporkan mendakwa bahawa wujud taktik kotor untuk menjejaskan peluang beliau bertanding dalam pemilihan PKR yang akan berlangsung Oktober dan November ini.

Portal berita Malaysian Insider pada 10 September melaporkan yang sekumpulan 20 Ahli Parlimen PKR serta majoriti Ahli Dewan Undangan PKR Selangor dan Negeri Sembilan telah menyatakan sokongan kepada Azmin untuk bertanding jawatan nombor dua parti itu dan menolak dakwaan bahawa Azmin menyerang Zaid.

Namun PKR harus diberi pengiktirafan kerana melaksanakan sistem pemilihan langsung yang dijangka memberi peluang kepada lebih kurang 400,000 ahli di 218 cabang pemilihan barisan kepemimpinan.

Jadi soal Zaid atau sesiapapun tidak mendapat pencalonan yang mencukupi untuk bertanding tidak timbul. Sekarang hak terletak di tangan ahli akar umbi yang mungkin lebih mengenali dan mengiktiraf Azmin sebagai antara pengasas utama gerakan reformasi Anwar.

(Saya minta pembahas TOLONG BERHATI-HATI apabila mengulas mengenai Zaid sebab dia sedang menyaman saya kerana tulisan saya dalam Blog ini. Kes itu sedang dalam proses pertimbangan oleh mahkamah.)

Pada pendapat saya, pemilihan kepemimpinan PKR kali ini akan mempamerkan pergelutan antara kepemimpinan asal parti itu yang diwakili oleh Azmin dengan kelompok pendatang baru yang diwakili oleh muka-muka seperti Zaid, Abdul Khalid Ibrahim dan Chua Jooi Meng.

Kemenangan kumpulan pertama akan mengekalkan semangat reformasi parti itu manakala kemenangan kumpulan kedua akan menjadikan PKR lebih longgar dan kelabu (grey) daripada aspek perjuangan dan prinsip.

http://kadirjasin.blogspot.com

TERKINI - DR SYED HUSIN TIDAK PERTAHAN JAWATAN TIMB PRESIDEN PKR

KENYATAAN DR SYED HUSIN ALI, TIMBALAN PRESIDEN MENGENAI KEDUDUKAN
DALAM PEMILIHAN KEADILAN PUSAT


Bermula 17hb September ini, Cabang-cabang KEADILAN akan memulakan proses mencadang nama-nama calon bagi setiap jawatan dalam Parti. Sudah sampai waktunya untuk saya menjelaskan samada saya mempertahan kedudukan saya sebagai Timbalan Presiden atau tidak.

Akhir-akhir ini ramai juga pemimpin Pusat, Negeri, Cabang dan anggota biasa yang menghantar sms atau emel dan menelefon meminta bahkan menggesa saya agar bertanding. Macam-macam hujah mereka kemukakan. Saya mengucapkan berbanyak terima kasih kepada mereka.

Sebenarnya, saya ingin melihat orang yang lebih muda dan aktif menggantikan saya, walaupun dalam umur tepat 74 tahun minggu depan, Insha Allah, saya terkadang merasa belum tua lagi. Saya ingin menumpukan lebih banyak masa kepada menulis. Selain isteri, anak dan cucu ini merupakan cinta utama saya. Sudah lama saya membayangkan hasrat mahu mengundurkan diri dari jawatan Timbalan Presiden bila sampai waktunya.

Saya telah berbincang dengan keluarga, beberapa orang pemimpin Parti dan juga sahabat rapat. Kini saya mengambil keputusan tidak akan bertanding. Akan tetapi, tidak bererti saya akan meninggalkan politik ataupun Parti sepenuhnya. Saya menceburkan diri dalam politik dengan memasuki Parti Rakyat Malaysia pada tahun 1958. Saya menyandang jawatan Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat semenjak 2003. Politik dan perjuangan untuk rakyat sudah menjadi darah daging saya. Oleh itu tidak mudah bagi saya meninggalkannya begitu saja.

Saya berharap dan berdoa agar KEADILAN Pusat, Wanita dan Angkatan Muda akan dipimpin oleh tokoh-tokoh yang komited kepada asas-asas perjuangan Parti seperti termaktub dalam Perlembagaannya, menghormati disiplin organisasi Parti, sudah teruji merentas duri dan ranjau perjuangan, bergerak secara pemain berpasukan (team player), menentang amalan korupsi dalam segala bentuk dan mendukung nilai akhlak yang tinggi.

Terserahlah kepada anggota-anggota Parti bagi menentukan siapakah yang mereka mahu menjadi pemimpin. Cara pemilihan, yang baru diperkenalkan oleh KEADILAN dengan memberi setiap anggota satu undi adalah cara yang demokratik. Jikalau tidak silap saya, Parti ini merupakan satu-satunya parti politik dalam dunia yang mengamalkan cara ini. Adalah penting cara ini dilaksana dan diamalkan oleh setiap calon yang bertanding dan setiap anggota yang mengundi dengan cara yang adil, bersih, telus dan bebas dari korupsi politik wang.

Dr Syed Husin Ali
14 September 2010


TUN MAHATHIR TIDAK BERBOHONG BILA MENYEBUT UMNO LEMAH

Oleh: WFAUZDIN NS

TELAH lama kita maklum bahawa Umno sebenarnya semakin lemah selepas PRU Ke 12 yang lalu. Kelemahan Umno semakin ketara apabila parti sekular tersebut hilang cengkamannya terhadap parti-parti sekutu mereka di dalam Bn terutamanya dari MCA, Gerakan dan MIC. Bahkan jelas kita lihat betapa Umno sudah semakin tunduk kepada kehendak parti-parti berkenaan dan yang terbaru Umno terpaksa `menyahkan' sebuah badan NGO yang `kuat Melayu'nya iaitu PERKASA.

Semua tahu betapa PERKASA amat dibenci oleh MCA dan juga Gerakan kerana celuparnya pemimpin NGO tersebut di dalam beberapa isu yang menyentuh hak kaum lain selain dari kaum Melayu. Tunduknya Umno kepada sekutu mereka di dalam Bn, tidak menyenangkan mantan PM yang juga mantan Presiden Umno iaitu Tun Dr Mahathir. Tun Dr Mahathir mengaku secara terbuka betapa Umno semakin lemah dan kelemahan Umno akan bertambah parah jika menolak PERKASA. Kenyataan Tun Dr Mahathir itu ada benarnya kerana Umno tidak akan mampu boleh hidup tanpa isu perkauman dan PERKASA mungkin sesuai untuk dijadikan teman buat Umno.

Umno cuba untuk menunjukkan kepada rakan-rakan mereka di dalam Bn betapa Umno sebenarnya bukan parti yang `racist' . Umno cuba untuk membuktikan bahawa di bawah kepimpinan Najib, hak-hak kaum lain terpelihara dan kerajaan yang ada sekarang serius untuk merealisasikan konsep `1 Malaysia'. Benarkah Umno serius?

Jika kita lihat beberapa pemimpin di dalam PERKASA dan ahli-ahlinya, berapa ramaikah ahli-ahli Umno yang aktif di dalam PERKASA? Lojiknya jika Umno serius untuk menolak PERKASA, apakah tindakan Umno kepada mereka yang masih aktif di dalam PERKASA sekarang? Ada benarnya bak kata DS Anwar, Umno sebenarnya bersandiwara dengan PERKASA untuk `menipu' rakan-rakan mereka di dalam Bn.

Umno amat terdesak sekarang apabila melihat kaum Melayu sendiri tidak memberikan kepercayaan kepada parti sekular yang kununnya berjuang untuk Melayu itu. Kaum-kaum lain telah lama `memusuhi' Umno kerana parti ini dilihat tidak pernah ikhlas untuk menyatukan perpaduan di dalam negara ini. Sebagai contoh, Umno hanya ingin bersatu dan menyebut soal perpaduan dengan PAS sahaja, sedangkan di negara ini masyarakatnya berbilang kaum dan mereka juga harus dipelawa untuk bersama membincangkan soal perpaduan. Mengapa Umno mensisihkan PKR, DAP malahan MCA, Gerakan dan MIC untuk bersama mereka membincangkan soal perpaduan? Mengapa mesti perpaduan Melayu?

Adakah jika dilibatkan dengan parti yang selain dari Umno dan PAS, maka hak istimewa atau ketuanan Melayu yang dijamin dalam perlembagaan itu hilang? Umno begitu takut hilang kuasa bukan kerana takut hak istimewa itu hilang. Sejauh mana hak istimewa itu memberi manafaat kepada kaum Melayu yang masih ketinggalan sekarang ini sepanjang 50 tahun Umno berkuasa? /wfauzdin.blogspot.com

PKR Kedah Mahu Calonkan Anwar Tanding Jawatan Presiden

KUALA LUMPUR, 13 Sept – Kepimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Kedah mahu mencalonkan agar penasihat parti itu Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding jawatan presiden pada pemilihan kali ini.

Bagi jawatan timbalan presiden PKR akan membuat pengumuman dalam sehari dua ini.

“Setakat ini kami hanya memutuskan pendirian berkenaan jawatan presiden manakala bagi jawatan timbalan presiden akan dibuat dalam sehari dua ini,” kata Pengerusi PKR Kedah Ahmad Kasim dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Kata beliau, menjelang pemilihan kepimpinan di peringkat cabang PKR di Kedah, Biro Politik negeri itu yang bermesyuarat 5 September lalu telah meminta semua cabangnya mencalonkan Anwar bagi jawatan presiden.

Mesyuarat agung tahunan cabang bermula 17 September ini. Ia akan berlangsung selama sebulan.

Terdapat 218 cabang PKR.

Minggu lalu, Majlis Muafakat Kepemimpinan Parti Keadilan Rakyat Selangor juga mengesyorkan Anwar bertanding jawatan presiden manakala Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai timbalan presiden.

Ahmad berkata, pencalonan ini selaras dengan usaha untuk meletakkan kepimpinan parti yang mempunyai kuasa eksekutif yang termaktub dalam perlembagaan parti.

“Walaupun ketokohan dan kepimpinan Datuk Seri Anwar tidak siapa yang dapat menafikan, sama ada kawan ataupun lawan kepimpinan karismatik yang beliau miliki adalah anugerah semula jadi yang telah membawa parti sehinggga ke tahap yang cemerlang kini, namun kepimpinan yang rasmi memerlukan beliau memegang jawatan sebagai presiden parti,” katanya.

Kata beliau, bagi jawatan timbalan presiden dan naib presiden parti, Biro Politik PKR Kedah memberikan kebebasan kepada bahagian untuk mencalonkan mana-mana individu yang mempunyai kelayakkan bagi memantapkan perjuangan parti dimasa akan datang.

“Ketua cabang telah pun didedahkan mengenai calon-calon yang mempunyai kelayakkan bagi memantapkan hala tuju perjuangan parti dan mereka matang serta bijak untuk membuat keputusan dengan dokongan kuat dari anggota cabang dalam mesyuarat agung tahunan cabang akan datang,” kata beliau.

Berkenaan pencalonan kerusi Majlis Pimpinan Pusat (MPP), mesyuarat agung tahunan cabang diminta untuk mencalonkan kepimpinan dari Kedah yang akan dimaklumkan kepada semua ketua cabang.

“Jumlah berbaki untuk mencukupi 20 orang boleh datang dari pelbagai negeri mengikut cadangan mesyuarat agung tahunan cabang tersebut,” katanya.-THE MALAYSIAN INSIDER

Kerabat dakwa Kelantan kini ada dua sultan


ISTANA Mahkota, Kubang Kerian merupakan tempat Sultan Ismail Petra bersemayam. Gambar kecil, Tengku Merjan.

KOTA BHARU - "Kelantan kini diperintah oleh dua sultan". Tengku Merjan Sultan Yahya Petra, kekanda Sultan Ismail Petra, membuat dakwaan itu ekoran pelantikan anak saudaranya, Tengku Muhammad Faris Petra sebagai Sultan Kelantan yang baru semalam./Kosmo

Kes Sosilawati mirip kekejaman pembunuhan Altantuya

KENYATAAN MEDIA 13 SEPTEMBER 2010

Kes pembunuhan Datuk Sosilawati Binti Lawiya Abdullah Yusof, pemandu, pegawai bank dan peguam beliau dalam insiden culik, pukul, bunuh dan bakar yang berakhir dengan berita kematian keempat-empat mereka di Morib dua hari lepas, Wanita Keadilan mengecam perbuatan terkutuk ini sebagai sesuatu yang kejam dan zalim. Wanita Keadilan juga merasakan tragedi tersebut merupakan satu lagi kes pencabulan terhadap wanita di negara ini.Perasaan hormat kapada kaum Hawa semakin hari semakin terhakis.

Sebelum ini negara digemparkan dengan berita kematian ngeri seorang model yang dikenali sebagai Altantuya Saribbu beberapa tahun yang lalu.Beliau dibunuh secara kejam dengan letupan bom.Peristiwa pembunuhan kejam dan zalim itu tidak wajar dan ini dengan jelas menunjukan bahawa tahap keselamatan rakyat di negara ini khususnya wanita makin tidak terjamin. Akibat daripada sikap lepas pandang dan tidak komitednya PDRM dalam membuat siasatan dan kegagalan menangkap penjenayah sebenar dalam kes Altantuya, menyebabkan ada pihak yang begitu berani mengambil kesempatan atas ketidakmampuan PDRM menyelesaikan kes pembunuhan tersebut dan juga beberapa kes lain yang melibatkan wanita .Masihkah kita ingat kes pembunuhan Mustakhizah. Jenayah ini berulang lagi hari ini akibat kegagalan kita sendiri memilih kerajaan yang telus, berwibawa, amanah yang tidak mempergunakan institusi kerajaan untuk kepentingan peribadi.

Oleh itu Wanita Keadilan mengecam kes pembunuhan ini dan menyampaikan perasaan simpati dan takziah kepada keluarga allayarhamah dan 3 yang lain. Wanita Keadilan mengharapkan satu bentuk tindakan yang tegas oleh pihak PDRM dan berharap Ketua Polis yang baru dilantik dapat membawa perubahan dalam menjaga keamanan dan keselamatan rakyat Malaysia sekaligus menyegerakan siasatan dan mengheret semua mereka yang bersalah ke muka pengadilan.


YB Hajjah Zuraida Kamaruddin
Ketua Wanita Keadilan Malaysia

Dihantarkan Melalui Email Oleh:

BIRO KOMUNIKASI
PARTI KEADILAN RAKYAT
A-1-09, Merchant Square
No. 1, Jalan Tropicana Selatan 1
47410 Petaling Jaya

Isnin, 13 September 2010

KEJUTAN DARI IBRAHIM ALI YANG KITA TIDAK AKAN TERKEJUT

Oleh: WFAUZDIN NS

PERKASA di bawah Ibrahim Ali MP Pasir Mas akhirnya dimalukan oleh Umno. Umno yang mengaku memperjuangkan nasib bangsa Melayu di negara ini menolak PERKASA yang juga mengaku menjadi hero orang-orang Melayu. Kedua-duanya yang `menjual nama' Melayu ini bersengketa kerana apa? Jawapannya mudah, mereka bersengketa kerana masing-masing sebenarnya tidak ikhlas membela nasib orang-orang Melayu.

Kenyataan Presiden PERKASA, Ibrahim Ali yang mengaku akan membuat kejutan di dalam PRU nanti sebenarnya bukan satu kejutan. Terkejutkah kita jika raja katak Pasir Mas ini mengistiharkan untuk menubuhkan parti baru? Mungkin juga beliau akan keluar dari sarang di Pasir Mas dan berhijrah ke tempat lain yang beliau rasa kawasan itu boleh menyelamatkan beliau untuk kekal sebagai Ahli Parlimen? Ke mana sekali pun raja katak ini berhijrah, ianya tidak mengubah pandangan orang terhadap Presiden PERKASA ini. Jika Umno sebuah parti yang `kuat Melayu'nya pun menolak PERKASA yang dipimpin oleh Ibrahim Ali, bangsa atau kaum mana yang mahu percaya kepada perjuangan beliau?

Ibrahim Ali mendapat sokongan kuat dari Tun Mahathir iaitu tokoh yang mula-mula memecahkan perpaduan Melayu. Tun Mahathir menganggap rugi besar jika Umno menjauhi PERKASA. Kita tidak nampak pula di mana untungnya Umno jika bersama PERKASA, apatah lagi di bawah Najib dengan konsep `1 Malaysia'nya itu. PERKASA lebih banyak `memeningkan' Umno dari memulihkan Umno yang sememangnya sudah `pening' itu.

PAS awal-awal lagi sudah mengumumkan bahawa di dalam PRU akan datang, PAS tidak lagi mahu `bersedekah' kepada Ibrahim Ali kerusi Parlimen Pasir Mas. Memang tepat dan bijak keputusan PAS itu kerana `bersedekah' kepada orang yang `sombong dan khianat' tidak akan memperolehi pahala. Ibrahim Ali Ali juga menyebut bahawa Umno juga tidak mungkin (mustahil lebih tepat) untuk mencalonkan beliau di kerusi Parlimen Pasir Mas. Bahkan, jika Umno terdesak sangat untuk memilih raja katak ini sebagai calon mereka, Umno bakal mendapat malu besar nanti.

Ibrahim Ali menyebut masih banyak lagi kawasan majoriti Melayu yang boleh beliau wakili di dalam Pilihanraya nanti. Mungkin Ibrahim menganggap bahawa kawasan majoriti Melayu adalah kawasan selamat buatnya. Adakah sebelum ini Ibrahim Ali pernah bertanding di kawasan bukan majoriti Melayu? Dan, kawasan mana yang pernah menghilangkan deposit beliau? Beliau mesti ingat bahawa beliau menang di Parlimen Pasir Mas dahulu bukan kerana Ibrahim Ali Melayu, tetapi kerana pengundi-pengundi memilih calon yang dipilih oleh parti yang memperjuangkan Islam bukan memperjuangkan Melayu semata-mata. Di Kelantan, sebuah negeri yang hampir 100 peratus Melayu, sekarang mempunyai Adun dari kaum berbangsa Cina.

Apa pun kejutan dari Ibrahim Ali tidak akan menjadi kejutan kepada mereka yang kenal Ibrahim Ali. Ibrahim Ali bukan sahaja menjadi duri dalam daging buat Umno, bahkan ianya menjadi racun kepada semua. Insan yang satu ketika memuji Tuan Guru Nik Aziz, kemudiannya memperlekehkan MB Kelantan itu dan orang ini juga satu ketika menghina DS Anwar, kemudiannya ingin bersama DS Anwar dan kini kembali menyerang DS Anwar adalah insan yang tidak boleh dipercayai bukan sahaja oleh manusia bahkan binatang sekali pun./wfauzdin.blogspot.com

SIAPA DULU DI TALKINKAN ? PERKASA ATAU IBRAHIM ALI ?

Oleh: Mandor

BN yang ditunjangi oleh Umno akhirnya membuat keputusan menjauhi PERKASA sebuah badan NGO yang begitu kuat `kemelayuannya' yang dipimpin oleh raja katak dari Pasir Mas, Ibrahim Ali. Ibrahim Ali seorang Ahli Parlimen yang mendapat kerusi tersebut melalui `ikhsan' dari PAS Kelantan sebelum ini begitu lantang `berzikir' dengan kalimah `Melayu'nya mengalahkan Umno seolah-olah PERKASA lah selama ini yang menyelamatkan seluruh umat Melayu di negara ini.

Walaupun diketahui umum bahawa Umno sememangnya berat hati untuk mencampakkan PERKASA dari dikaitkan dengan Umno, tetapi demi kaum bukan Melayu maka akhirnya Umno melutut juga pada parti-parti komponen di dalam Bn yang sejak awal lagi begitu anti dengan PERKASA. Nampaknya PERKASA keseorangan, Umno menolaknya apatah lagi Pembangkang yang lebih awal kenal dengan PERKASA dan lebih kenal lagi dengan raja katak itu.

Untuk menghilangkan rasa duka, maka Ibrahim Ali menyebut bahawa PERKASA tidak memerlukan mana-mana parti politik untuk berjuang. Hakikatnya, parti-parti politik yang tidak memerlukan PERKASA apatah lagi dengan Ibrahim Ali. PERKASA seperti yang dikatakan oleh Ibrahim Ali hanya memerlukan sokongan rakyat untuk terus berjuang. Paling melucukan, PERKASA mahukan kepada pemimpin yang dipilih oleh rakyat nanti adalah terdiri dari mereka yang bermoral, bertakwa, tidak meninggalkan sembahyang, pendek kata kuat pegangan agamanya. Sekali baca seperti PAS pula kehendak PERKASA ini. Masalahnya, di mana moral Presiden PERKASA yang menjadi Wakil Rakyat yang tidak diredhai oleh majoriti pengundi-pengundi di Pasir Mas itu? Umpama menjadi Imam sembahyang yang tidak diredhai oleh Makmum, apakah itu bermoral?

Selagi raja katak `menenggek' di atas kerusi yang tidak diredhai oleh PAS itu, usahlah Ibrahim Ali mahu bercerita pasal moral. Kebanyakan pemimpin yang ada di dalam PERKASA itu bermoral sangatkah? Roslan Kassim bermoralkah? Tokoh yang begitu kuat dan intim dengan PERKASA seperti Tun Mahathir itu bermoral sangatkah?

Maka, bertempik soraklah MCA, Gerakan dan MIC apabila Umno mencampakkan PERKASA umpama mencampakkan barang buruk yang tidak berharga langsung. Bayangkan, jika Umno sebuah parti yang kuat Melayunya pun tidak mahu PERKASA, maka di mana PERKASA letakkan mukanya? Saya syorkan agar PERKASA didaftarkan sahaja sebagai sebuah parti politik bagi menghilangkan rasa malunya sekarang. Mungkin PERKASA boleh menentang Umno di dalam Pilihanraya Umum akan datang untuk membuktikan bahawa PERKASA lebih Melayu dari Melayunya Umno.

Begitulah nasib PERKASA dan tunggulah saat berkuburnya pertubuhan ini dengan didahului dengan berkuburnya Ibrahim Ali di Pasir Mas nanti./mandor.blogspot.com