RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

Sabtu, 22 Ogos 2015

APA ITU DEIG ? AZMIN BETUL ATAU SALAH?

BANYAK perbahasan pro dan kontranya di dalam isu DEIG yang cuba diwujudkan oleh Kerajaan PR Selangor di bawah MB. Azmin Ali.  Isu ini masih hangat diperbahaskan di dalam Dun Selangor.  Aku tabik dengan beberapa Adun dari PR yang mampu berdiri dan berhujah secara kritikal di dalam Dun bagi mendapatkan penjelasan dari MB.

Ertinya, di Dun Selangor kesemua Adun berhak mengeluarkan suara termasuk mantan MB Selangor, TSKI.  Adun-adun dari Dap juga lantang bersuara.  Tabik juga buat MB yang tidak lari dari menjawab persoalan. 

Di bawah ini, boleh kita kongsikan serba sedikit berkaitan isu ini;  (Untuk ikuti lebih lanjut, klik saja sini --->  http://tv.selangorku.com/79504/rakaman-penuh-jawapan-mb-berhubung-isu-deig/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter


DARUL EHSAN INVESTMENT GROUP BERHAD (DEIG)

DEIG adalah milikan penuh (100%) oleh MBI dan mempunyai modal berbayar sejumlah RM10 juta. Carian terkini dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) akan membuktikan fakta ini.

Dari segi operasi,DEIG akan ditadbir oleh Lembaga Pengarah yang terdiri daripada Dato’ Menteri Besar Selangor, Dato’ Setiausaha Negeri, Pegawai Kewangan Negeri, Ketua Pegawai Eksekutif MBI dan Ketua Pegawai Operasi MBI serta disokong oleh golongan professional yang pakar dalam bidang pelaburan strategik.

Asas Penubuhan

MBI tidak pernah menyumbang kepada pendapatan Kerajaan Negeri melalui dividen.

Ini disebabkan 12 kumpulan anak syarikat milik MBI menguruskan sendiri portfolio bisnes mereka serta dibebani dengan legasi masing- masing.

Justeru itu, aset-aset milik MBI harus dirasionalisasi dan konsolidasi untuk mengelakkan pertindihan serta untuk mendapat pulangan hasil yang baik.

Sebelum ini, MBI bertindak sebagai pentadbir dan pengurus pelaburan untuk membuat keuntungan serta melaksanakan aktiviti CSR.

Sehubungan dengan itu, aktiviti anak syarikat harus mempunyai pengkhususan (core business).
Contoh : Yayasan Selangor bertujuan untuk menyediakan akses kepada pendidikan bagi anak-anak Selangor. Tetapi ia juga menjalankan aktiviti bisnes pelaburan hartanah untuk menanggung kos bagi melaksanakan objektif utama untuk menyediakan pendidikan. Ini menyebabkan Yayasan Selangor telah lari daripada tujuan asal penubuhan.

Inilah yang berlaku di dalam MBI di mana pertindihan core business berlaku di antara anak syarikat. Ada anak syarikat melibatkan diri dalam aktiviti pelaburan dan tanggungjawab sosial mengakibatkan fokus yang tidak tetap.

Tahap Akauntabiliti Tinggi

PAC dan Jawatankuasa Pilihan ABAS (Anak Syarikat Kerajaan Negeri) mempunyai akses untuk meneliti pengurusan dan kewangan DEIG sepertimana anak syarikat Kerajaan Negeri yang lain.

Laporan kewangan DEIG akan dikonsolidasikan diperingkat MBI. Maksudnya segala perincian kewangan di peringkat DEIG akan direkod doperingkat MBI melalui kaedah ‘Consolidated Account’.
Contoh : Sekiranya DEIG mempunyai 1,000 ekar tanah, ia akan direkod di Consolidated Account MBI.

10. DEIG didaftarakan mengikut Akta Syarikat 1965, Seksyen 169, Sub Seksyen 1 Akta berkenaan mewajibkan penyata kewangan DEIG diaudit dan dibentangkan kepada pemegang saham serta dihantar kepada Suruhanjaya Syarikat setiap tahun. Orang awam boleh melihat perincian laporan kewangan berkenaan menerusi laman web SSM.

11.Diperingkat MBI, Enakmen No. 3 Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) 1994 akan ditambah baik untuk memastikan segala laporan kewangan termasuk DEIG yang telah dikonsolidasikan di peringkat MBI akan dibentang di Dewan.

12.Demi menjamin ketelusan dan kebertanggungjawaban, segala keputusan komersil dan pelaburan DEIG akan ditentukan oleh Jawatankuasa-Jawatankuasa Pemilihan, Tender, Audit dan Pelaburan.

13.DEIG akan mempunyai struktur tatakelola dan “check and balance” yang menurut best practice industri korporat.

14.Kerajaan Negeri akan memastikan DEIG ditadbir menurut ketelusan, tatakelola korporat, akauntabiliti dan kawalan dalaman yang ketat. Pengurusan anak-anak syarikat Kerajaan Negeri Selangor akan subscribe to the highest form of governance.

Falsafah Kerajaan

15.Falsafah yang menyatakan bahawa kerajaan tidak boleh melibatkan diri dalam bisnes tidak boleh digunapakai sepenuhnya. Kerajaan harus juga melibatkan diri dalam bidang-bidang strategik seperti perumahan mampu milik, kesihatan awam, pembekalan air bersih dan sebagainya.

16.Kerajaan Negeri akan fokus untuk menyediakan persekitaran yang kondusif untuk bisnes.

17.Kerajaan Negeri juga akan memastikan keadilan dalam pengagihan menerusi program-program keadilan sosial seperti (perumahan, pendidikan dsb). 18.Kerajaan Negeri akan memastikan tiada lagi perjanjian yang berat sebelah dan tidak memberi keuntungan setimpal untuk anak syarikat milik Kerajaan Negeri.

Selasa, 18 Ogos 2015

ORANG YANG HILANG JAWATAN PUN TIDAK KECUH, MENGAPA ORANG LAIN SAKIT HATI?

KISAHNYA adalah TSKI yang menyaman bekas SUA KEADILAN, Sdr Saifuddin Nasution dan juga parti KEADILAN kononnya menfitnah beliau.  Aku pun gembira dengan cara TSKI itu kerana hanya melalui mahkamah saja kita boleh tahu samada Saifuddin mahupun KEADILAN betul-betul ada hujah atau fakta untuk menuduh TSKI, begitu juga hanya mahkamah saja tempat TSKI boleh membersihkan namanya.

Tida cukup dengan kita hanya mendengar dari mulut Saifuddin saja, begitu juga tidak adil jika kita mendengar dari mulut TSKI semata-mata.  Maka, elok benar biar mahkamah saja beri peluang kedua-dua mereka ini berhujah dan membawa bukti serta fakta masing-masing.  Aku tidak mahu sentuh soal jawatan MB Selangor yang terlucut dari TSKI kerana bagi aku sekiranya TSKI tiada apa-apa salah pun tetapi jika parti tidak lagi menaruh keyakinan kepada beliau untuk menjadi MB, ditambah pula disokong penuh pula oleh Dap rakan sekutu di dalam PR, maka TSKI memang tidak layak duduk di situ.

Belum pun sempat masuk mahkamah, hasil nasihat dan pandangan Anwar maka kes saman yang difailkan oleh TSKI ini ditarik balik atas tiga asas penting.  Pertama, Saifuddin dan KEADILAN memohon maaf kepada TSKI.  Kedua, TSKI pula memohon maaf kepada Saifuddin dan KEADILAN.  Ketiga, kedua-dua pihak terutamanya di pihak Saifuddin dan Nasution tidak perlu lagi ungkit apa jua dakwaan terhadap TSKI.  Ini adalah jelas satu persefahaman yang adil atau "win-win".  

Mengapa TSKI sanggup tarik balik saman yang sebenarnya amat penting untuk kita ketahui kesudahannya kerana kita telah dengar bermacam-macam tentang TSKI?  Adakah hanya kerana di bulan Syawal, kerana perlunya memohon "maaf Aidil Fitri" saja maka TSKI sanggup lepaskan saman sebesar itu?  Bukankah tuduhan-tuduhan terhadap beliau sebelum ini amat menjejaskan imej dan maruahnya?  Tentu ada yang lrebih utama dan penting yang menyebabkan TSKI menarik balik samannya.  Apakah kerana beliau tahu jika dibawa ke mahkamah akan bertambah banyak yang terbongkar?  Jika itu alasannya, aku pun rasa setuju beliau berbuat demikian.

Mengapa pula Saifuddin dan KEADILAN memohon maaf dan buat untuk menyelesaikan kes berkenaan di luar mahkamah?   Jika diteruskan kes, untungnya KEADILAN apa?  Masa habis, duit pun habis sedangkan matlamat untuk menukar TSKI sebagai MB Selangor telah pun tercapai.  Ertinya, samada saman itu diteruskan atau tidak, TSKI tetap bukan lagi MB Selangor.  Jadi, KEADILAN tidak perlu buang masa melayani saman tersebut, apatah lagi TSKI sendiri setuju untuk selesaikan kes tersebut di luar mahkamah dengan terma-terma yang disebut di atas.  Sepertimana kata Saifuddin, beliau telah bersedia untuk menghadapi kes saman tersebut kerana tiada apa yang perlu ditakutkan.  Namun, atas nasihat Anwar dan diterima pula oleh TSKI, maka Saifuddin dan KEADILAN sanggup menyelesaikan kes tersebut di luar mahkamah.

Ertikata lain, Saifuddin dan KEADILAN tidak rugi atau untung jika kes tersebut disebut atau diselesaikan.  TSKI mungkin dapat banyak keuntungan kerana sudah tentu beliau tidak mahu banyak lagi perkara akan timbul jika diteruskan saman ini.  Jika beliau menang kes saman itu pun, jawatan MB Selangor tetap juga bukan milik beliau lagi.  Ini adalah kerana jawatan tersebut dipilih dari majoriti di Dun Selangor.  TSKI hanya boleh memiliki semula jawatan itu jika majoriti Adun di Selangor menyokongnya sebagai MB Selangor samada TSKI menang atau kalah di dalam kes saman tersebut.

Sikap kedua-dua pihak yang memilih untuk berdamai adalah langkah paling bijak.  Saling bermaafan ini amat tidak disenangi oleh puak-pua yang selama ini tidak suka kepada "Kajang Move" kerana dengan Kajang Move lah rakyat sudah kenal puak-puak ini.  Sebab itu ada lebai yang bodoh memikirkan bahawa Saifuddin dan KEADILAN yang memohon maaf kepada TSKI, maka membuktikkan benarlah TSKI selama ini difitnah.

Bagi aku, atas apa jua faktor permohonan maaf ini dibuat oleh edua-dua pihak, terbukti mereka ada kekuatan jiwa dan moral yang tinggi.  Ini berbeza dengan kes fitnah edar pil kuda.  Tukang fitnah aman sejahtera saja menanggung fitnah yang dibuatnya tanpa sedikit pun terniat untuk memohon maaf.