RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

Selasa, 30 Jun 2020

LiVE VIDEO !! MAHATHIR HILANG ARAH ?


ANWAR MENYUMBANG IDEA PENERAPAN NILAI-NILAI ISLAM DI ERA TUN MBank Islam adalah institusi kewangan Perbankan Islam yang terkenal. Ini kerja yang Anwar lakukan apabila berada di dalam kerajaan suatu ketika dahulu, selain dari Universiti Islam, Takaful Islam, pemakaian Islam di sekolah-sekolah dan banyak lagi dasar penerapan Islam yang dibawa oleh Anwar ketika itu.

Mahathir melihat prestasi beliau. Apatah lagi bila beliau pernah dinobatkan sebagai Menteri Kewangan terbaik Asia. Defisit negara di bawah menteri kewangan Anwar ini amat terkawal dan ekonomi negara waktu itu dikagumi serantau.

Itu baru menjadi TPM dan Menteri Kewangan. Mahathir tahu apa yang Anwar akan lakukan jika tokoh reformasi ini ditabalkan menjadi PM. Mahathir tahu, musuh Anwar adalah rasuah, kroni dan nepotisme.

Tidak pelik kalau Mahathir sampai bila pun tidak mahu Anwar jadi PM. Beliau khuatir banyak perkara bukan sahaja terhadap diri dan keluarganya, tetapi beliau bimbang ketokohan Anwar akan menenggelamkan namanya.

KERJASAMA DENGAN MAHATHIR PUN PATUT DIHENTIKAN

Saya ada baca kenyataan media dari Amanah dan Dap yang tidak setuju ada rundingan dengan Muhyidin, Azmin atau Hamzah.

Cuma saya mahu tambah, kerjasama dgn Mahathir pun patut tak boleh dah...sbb dia dah jelaskan tak mahu kjasama dgn Anwar pngerusi PH. Mahathir juga byk mungkir janji dgn PH, Mahathir juga khianat dan sabotaj PH bila letak jawatan. Mahathir juga khianat PH bila cuba usahakan kjaan perpaduan, ertinya mahu lenyapkan PH. Nasib baik gagal. Byk alasan utk buang Mahathir ni...cukup la jadi budak2 Tun ni. Cukuplah sekali diperbodohkan. Ada rezeki nanti jadi la menteri semula, jgn risau.

Isnin, 29 Jun 2020

APA LAGI ALASAN MAHATHIR?

Alasan Mahathir lagi, Anwar tidak boleh jadi PM kerana Anwar pimpin parti berbilang kaum. Dia ingat orang lain nyanyuk macam dia kot.

Kalau Anwar tak boleh jadi PM atas alasan pimpin parti Keadilan yang berbilang kaum, mengapa beliau mahu berjanji Anwar akan jadi PM selepas 6 bulan dia jadi PM kali ketiga? Adakah selepas 6 bulan itu Anwar akan jadi pemimpin parti Melayu?

Kalau alasan itu juga menjadi penyebab dia tidak mahu sokong Anwar, mengapa dia calonkan Shafie Apdal sebagai PM? Shafie Apdal adalah pemimpin parti Warisan, iaitu parti berbilang kaum di Sabah. Cuba lihat pimpinan dari Warisan, semua Melayu kah?

Ini bukti menunjukkan Mahathir kini hilang arah dan kerap terlupa akibat faktor usianya. Tapi masih kemaruk nak jadi PM.

KALAU MAHATHIR TIDAK DAPAT JADI PM, BELIAU AKAN PASTIKAN ANWAR JUGA TIDAK DAPAT JADI PM

Mahathir pernah kata sokong Anwar jadi PM selepasnya. Berkali2 beliau sebut.
Kemudian Mahathir letak jawatan, kemudian bila PH telah tumbang, dengar nama Anwar mahu diangkat, dia nak jadi PM semula. Bila dia tahu ramai yg benci bila dengar nama dia untuk jadi PM kali ketiga, dia pun jual nama Shafie Apdal. Tak nampak lagi perangai Mahathir di dalam memecahbelahkan PH?

Ada pihak yang kata kononnya mereka bertemu Mahathir untuk jadi "orang tengah" bagi meredakan perseteruan di antara Mahathir dan Anwar. Apa "orang tengah" ini buat selepas bertemu Mahathir?

"Orang tengah" ini telah mengangguk kehendak Mahathir untuk menamakan Shafie Apdal sebagai PM. Walhal, mereka tahu di dalam perjanjian PH, nama Shafie Apdal tidak pernah disebut sebagai calon PM atau TPM sekalipun dari PH. Jika hujahnya mahu ambil semula mandat rakyat, mengapa wajib bawa nama Mahathir lagi kemudiannya Shafie Apdal?

Jadilah "orang tengah" yang boleh mendamaikan, bukan mengusutkan lagi keadaan. Jadilah "orang tengah" yang tidak mudah dipengaruhi. Jadilah "orang tengah" yang adil dan paling penting bijaksana agar tidak mudah di"buli" oleh orang tua kemaruk itu.

ORANG TUA YANG TIADA PARTI BOLEH TENTUKAN ARAH TUJU PH? MASA UNTUK KITA PERTAHANKAN PH

Nampaknya kita di bawah yang masih sayangkan PH harus menggandakan usaha di dalam pertempuran dengan orang tua yang bernama Mahathir ini. Tingkah lakunya semakin melampau dan meloyakan.

Tindakan beliau mengheret Dap dan Amanah untuk berpakat menaikkan Shafie Apdal sebagai PM bagi menggantikan pencalonan namanya yang ditolak oleh Keadilan, adalah satu perbuatan membuli rakan-rakan di dalam PH terutama Dap dan Amanah.

Alasan, kononnya untuk mengembalikan mandat rakyat? Semua tahu, rakyat memberikan mandat kepada PH untuk menjadi kerajaan kerana kita menjanjikan dua nama ini sebagai PM untuk PH. Pertamanya, Mahathir sebagai PM apabila PH mengambil alih Putrajaya, TPM adalah Kak Wan, sehingga Anwar dibebaskan dari penjara (pengampunan Agong) dan dibolehkan untuk berpolitik, maka Anwar akan diangkat menjadi PM pula. Mandat itu diberikan oleh rakyat.

Jika mandat ini mahu dikembalikan semula, maka sewajarnya PH menamakan Anwar sebagai PM setelah era Mahathir berakhir apabila beliau sendiri meletakkan jawatan sehingga mengakibatkan ruang pengkhianatan berlaku dengan mudah. Ini dosa Mahathir yang rakyat tidak akan lupakan sehingga beliau mati kelak.

Apabila Mahathir gagal untuk membuli Anwar dan Keadilan, beliau kini cuba untuk membuli rakan Keadilan iaitu Dap dan Amanah. Tidak masuk akal, Mahathir yang tidak berparti setelah dipecat dari partinya sendiri bersama Shafie Apdal dari Warisan yang bukan gabungan PH boleh menentukan hala tuju PH.

Apakah kesemua MP dari Amanah atau Dap boleh tersenyum dengan situasi ini? Mungkin tidak semua, tetapi ada beberapa orang di kalangan mereka sanggup dibuli dan dihina sedemikian rupa oleh Mahathir kerana mereka terbayangkan kerusi empuk di Putrajaya yang pernah mereka duduki selama 22 bulan yang lalu. Memalukan.

Marilah kita berikrar bersama untuk menggandakan serangan kepada Mahathir, bapak penipu ini. Bahkan, sesiapa sahaja yang sanggup dilacurkan oleh orang tua penipu ini wajib kita tentang habis-habisan. Pertempuran kali ini di antara kita yang sayangkan PH dengan seorang manusia munafik yang bernama Mahathir Mohamed.

PAS PUN MERAGUI MUHYIDDIN ? MENGAPA PERLU UNDI PERCAYA KALAU PAS PERCAYA KEPADA MUHYIDDIN?Mengapa Pas mahu bawa usul tersebut? Adakah Pas pun yakin bahawa sememangnya Muhyiddin diangkat menjadi PM dan membentuk kerajaan pintu belakang ini bukan saja tidak mendapat mandat rakyat, bahkan tidak mempunyai jumlah sokongan MP yang mencukupi?

Jika Pas berfikiran begitu, mengapa Pas sudi bersekongkol dengan kerajaan yang "meragukan"? Bukankah mengikut kaedah Islam, lebih baik tinggalkan benda yang meragukan?

Atau, adakah Pas sengaja mahu perangkap Muhyiddin agar Muhyiddin hilang sokongan di dalam parlimen dan terpaksa bubarkan parlimen? Jika parlimen dibubarkan, Pas dan Umno di dalam Muafakat Nasional pastinya akan tinggalkan Bersatu pimpinan Muhyiddin. Pemimpin Pas yang kini menjadi menteri di bawah Muhyiddin hanya untuk dapatkan jawatan dan kedudukan saja melalui kerja khianat Muhyiddin, Azmin dan kumpulannya. Umpama yang rompak dan pecah rumah tu geng2 Muhyiddin, Pas tidak terlibat, tetapi hasil rompakan itu diagihkan kepada Pas sedikit. Pas terima kononnya 'rezeki jangan ditolak".

Malangnya kerajaan di bawah Muhyiddin. Menteri yang beliau lantik sendiri pun ada sifat curiga mencurigai sesama mereka. Dulu, di era Tun M jadi PM, puak lebai ni pun bercadang untuk bawa usul undi percaya kepada Tun M. Baru lebih kurang tiga bulan Muhyiddin jadi PM tanpa mandat rakyat, sekali lagi lebai mahu bawa usul undi percaya kepada Muhyiddin. Nampak tak perangai lebai?

Undi percaya, jika berlaku sebenarnya memberi risiko besar kepada Muhyiddin. Bayangkan jika usul itu ditolak majoriti Ahli Parlimen? Ertinya, Muhyiddin tidak mendapat kepercayaan dari majoriti Ahli Parlimen. Jika Pas sekarang ini sokong Muhyiddin, apa perlunya buat kerja sebodoh itu? Tentu ada muslihat untuk kenakan Muhyiddin, Kan?

Nampaknya Muhyiddin akan menerima pembalasan dari hasil kerja khianat beliau selama ini. Jika sebelum ini beliau khianat kepada rakan2nya di dalam PH, kali ini rakan2nya pula merancang untuk mengkhianatinya. Hukum karma

MAHATHIR PEMBELIT NOMBOR SATU


Baca dulu petikan apa yg beliau kata apabila ditanya tentang peralihan kuasa PM kepada Anwar sewaktu beliau menjadi PM bawah PH;

Bekas perdana menteri itu memberitahu Asia Times dalam wawancara bahawa sama ada Anwar menjadi perdana menteri atau sebaliknya bergantung pada sokongannya sendiri di kalangan penggubal undang-undang.

Dia mengatakan ini ketika menafikan bahawa dia lebih memilih bekas timbalan presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali sebagai penggantinya dan bukannya Anwar.

"Tidak. Saya telah menunaikan janji saya. Saya akan mengundurkan diri tetapi selepas itu, terserah kepada anggota Parlimen untuk memberikan sokongan mereka kepada calon.

“Mereka tentu boleh memilih Anwar, tetapi mereka mungkin tidak mahu memilih Anwar. Itu terpulang kepada mereka, bukan saya yang boleh membuat keputusan, ”katanya.//

Jelas, Mahathir pembelit nombor wahid dan amat malanglah jika ada pemimpin dari PH ini yang masih percaya kepada orang tua ini.

Sewaktu beliau menandatangani perjanjian dan persefahaman di dalam PH sebelum PRU14 dulu, jelas tertera nama Anwar adalah pengganti beliau selepas Anwar diberi pengampunan dan dibebaskan dari sekatan politik.

Mahathir bersetuju dan menandatangani perjanjian dan persefahaman tersebut tanpa banyak soal. Adakah ketika itu beliau tidak sedar nama Anwar disebut? Adakah beliau menandatanganinya di dalam keadaan hilang akal kalaupun tidak nyanyuk? Bahkan, berkali2 beliau ulang di dalam banyak ucapan atau kenyataannya bahawa Anwar adalah penggantinya. Adakah beliau terlalu nyanyuk sekarang?

Mengapa bila tiba dengan Anwar, beliau kaitkan mesti dapat sokongan majoriti Ahli Parlimen, tetapi sewaktu beliau diangkat menjadi PM oleh PH, beliau tidak sebut pun soal itu? Beliau disokong oleh PH untuk jadi PM bukannya dicalonkan oleh Parlimen. Sewaktu beliau menyerahkan jawatan PM kepada Pak Lah dulu, adakah nama Pak Lah dicalonkan oleh Parlimen?

Mengapa hati Mahathir ini terlalu busuk bila sebut nama Anwar? Apa yang dia bimbang sangat dengan Anwar? Tidak habiskah lagi dendam peribadi beliau terhadap Anwar? Adakah beliau bimbang jika Anwar jadi PM, Anwar akan muncul sebagai PM yang terbaik dan nama Mahathir akan tenggelam dan hanya diingati sebagai "Bapak Pembohong" negara.