RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

Sabtu, 8 November 2014

ANWAR SOLAT JUMAAT DI MASJID PUTRAJAYA, MAMAK KUTTY JUGA ADA?

TERTANGGUHNYA keputusan kes DS Anwar Ibrahim membuatkan rakyat semakin meragui sistem kehakiman negara ini.  Kes yang pada awalnya dijangka hanya mengambil masa dua hari bermula 28 Okt/29 Okt 2014, namun berjalan sehingga ke petang semalam.  

Kedua-dua pihak, Pendakwa dan Pembela telah diberi peluang secukupnya untuk membentangkan hujah dan fakta masing-masing samada Anwar wajar dipenjara atau dibebaskan.  Hujah pihak Pendakwa semakin bercelaru dan kadangkala menggelikan hati kita.  Hujah pihak Pembela terbukti mematikan langkah pihak Pendakwa.  Petang semalam kita meramalkan Hakim akan buat keputusan Anwar bebas.  Namun tidak berlaku sedemikian malahan kes ini semakin berpanjangan sehingga kita tidak tahu dengan tepat bila keputusan akan diumumkan.  Berbeza sewaktu sebelum Langkah Kajang, sebelum penamaan calon PRK Dun Kajang di mana sepantas kilat Hakim buat keputusan walaupun di luar waktu pejabat.  Itu yang buat kita pelik bin ajaib.

Apa pun, kita akan sabar menanti keputusan akan datang.  InsyaAllah, bila kita maklum tarikh untuk dibuat keputusan maka kita akan gerakkan semaksima mungkin para penyokong kita untuk menyambut pembebasan Anwar, InsyaAllah.Ingin dikongsi sedikit, sewaktu Anwar bersama para penyokongnya Solat Jumaat di Masjid Putrajaya semalam, tiba-tiba dikatakan ternampak kelibat Mahdey Kutty yang duduk di hadapan sedikit dari Saf yang diduduki oleh Anwar.  Selesai Solat, Mahdey Kutty sepantas kilat ghaib entah ke mana. Begitulah biasanya, yang bersalah akan malu untuk bertemu atau berpandangan mata dengan orang yang dizaliminya.

Kakitangan kerajaan yang bersolat di masjid tersebut kelihatan amat teruja dapat bertemu dan bersalaman dengan Anwar.  Doa kita agar Anwar terus memimpin negara ini untuk melawan ketidakadilan dan kezaliman.


Jumaat, 7 November 2014

YAKINLAH, ANWAR BEBAS PETANG INI

PETANG ini (Jumaat 07/11/14) jam 03.00 petang, kemungkinan besar nasib Anwar Ibrahim akan diketahui.  Mahkamah Kehakiman Putrajaya akan menjadi saksi bahawa rakyat akan menolak fitnah jahat terhadap tokoh reformasi ini dan satu tamparan buat Saiful di mana rakyat akan memberi isyarat bahawa tidak cukup dengan fitnah kamu boleh menyelamatkan rejim yang zalim.


Petang semalam ramai yang menjangkakan keputusan akan dibacakan oleh Hakim, maka ramai yang sangup berhujan menanti hingga ke Maghrib.  Malangnya, keputusan belum dapat diumumkan dan Anwar keluar dari mahkamah terus mengimami Solat Maghrib bersama para penyokongnya yang setia di situ.

Aku yakin, mereka yang hadir petang semalam akan terus setia menunggu petang ini manakala yang datang dari jauh akan terus hadir petang ini walaupun terpaksa berulang alik selama beberapa hari.  Bukan sedikit belanja yang mereka perlu keluarkan demi untuk melihat keadilan buat Anwar tertegak.  Sehubungan itu, marilah kita beramai-ramai ke Putrajaya esok untuk Solat bersama Anwar di Masjid Besi, Putrajaya seterusnya berarak ke Mahkamah Kehakiman.  Di sana kita akan berkumpul dan bersedia untuk menjulang tokoh reformasi ini sebaik sahaja beliau dibebaskan.

Sumber:  Sebahagian Foto kredit buat Blogger Omakkau.blogspot

Rabu, 5 November 2014

MENGAPA MASIH TIDAK HABIS MENGHENTAM AZMIN?

AZMIN sudah pun ditabalkan menjadi MB Selangor.  Azmin dipilih oleh Sultan dan direstu juga oleh partinya dan rakan-rakan di dalam PR di Selangor.  Apa yang masih tidak puas hati lagi?  

Adakah kerana kita gagal mempertahankan TSKI sebagai MB atau gagal mempertahankan TSKI dari dipecat oleh parti maka kita harus serang Azmin sekarang?  Apakah kerana kita terlalu taksub juga kepada TSKI atau Azizah, maka kita merancang untuk mengganggu Azmin yang baru saja diuji sebagai MB yang baru?  Adilkah kita?TSKI tidak dizalimi.  Beliau terlalu lama telah diberi peluang sehingga ke saat-saat akhir beliau masih gagal menjawab kepada parti.  TSKI seorang yang bagus mentadbir tetapi bukan seorang pengikut parti yang berdisiplin.  Ramai yang mahu beliau terus mentadbir Selangor tetapi kita juga mahu beliau menjadi seorang pengikut parti yang setia bukan kepada Anwar atau Azizah, tetapi kepada partinya sendiri dan PR.  Ini yang gagal dilakukan oleh TSKI.  Maka, wajarlah beliau tidak diteruskan sebagai MB di bawah Kerajaan PR Selangor.

Kita mahu MB yang tahu menghargai parti yang mendokongnya.  Tidak salah berbakti kepada parti kerana parti juga akan berbakti kepada rakyat.  Parti tidak mahu curi duit rakyat, parti hanya mahu MB itu menghormati partinya sendiri dan dasar-dasar yang ditetapkan oleh PR.  Itu sahaja.  Apakah Azmin mampu lakukannya?  Belum tahu.  Aku melihat setakat ini Azmin cuba ke arah itu.  Azmin cuba lari jauh dari cara TSKI.  Namun, jangan lupa Azmin masih terhutang dengan isu Lebuhraya KIDEX dan Perjanjian Air.  Masih belum selesai, bukan tidak selesai.  

Azmin jangan lupa, selain dari soal disiplin dan komitmen TSKI terhadap parti, beliau juga kurang disenangi di dalam menangani isu KIDEX dan Perjanjian Air dengan Pusat.  Ini juga sering dirungutkan oleh Anwar sebelum ini.  Kejayaan Azmin hanya boleh diukur jika berjaya tangani kedua-dua isu besar ini.  Terpulanglah kepada kebijaksanaan Azmin untuk menanganinya.

Rakyat pasti menilai keupayaan Azmin yang setakat ini bolehlah dianggap positif.  Aku harap Azmin mampu menjadi MB yang baik dan cemerlang.  Kita beri peluang kepadanya dan tegurlah beliau jika ada langkah sumbang yang dilakukannya.  

Selasa, 4 November 2014

PEGUAM YAKIN ANWAR BEBAS

PUTRAJAYA 3 NOV: Peguam yang mewakili Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam kes Fitnah II yakin Ketua Umum KEADILAN itu tidak bersalah sekaligus keputusan Mahkamah Persekutuan akan memihak kepada anak guamnya itu.

Ram Karpal Singh berkata, mengikut kepada hujah dan undang-undang tiada sebab Anwar dijatuhkan hukuman.


“Kalau kita lihat kepada hujah-hujah dan undang-undang, kes ini memang memihak kepada pihak pembelaan.‎

“Itu pendirian saya yang masih memegang kepada sistem perundangan yang ada‎,” ujarnya.

Ram menjelaskan, tidak ada bukti baru yang didedah pihak pendakwa sebaliknya mereka membangkitkan bukti lama tetapi dihujah dengan cara baru.

“Perkara lama dan sudah dibangkitkan sebelum ini, esok pihak pendakwa akan menghabiskan hujah mereka dan selepas itu kita (pembela) akan memulakan hujah.

“Keputusan akan dibuat pada hari lain dan mungkin mahkamah akan mengambil masa untuk membuat keputusan terbaik, mereka akan meneliti keseluruhan hujah-hujah yang dikemukakan,” jelas beliau seperti dilaporHarakah Daily.
‎Sementara itu, Ahli Parlimen Kapar, G Manivanan turut berpendapat, hujah yang dikemukakan pihak pendakwa, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah tidak kukuh.
“‎Dengan mengikuti hujah Shafee, saya tak yakin bahawa Anwar boleh dijatuhkan hukuman sebab hujah terlalu terbuka dan belum dijawab sepenuhnya,” katanya.
Mahkamah ditangguhkan pada jam 1 tengah hari tadi akan bersambung pagi esok dengan pihak pendakwa menyambung semula hujah mereka sebelum pihak pembela mengambil giliran pada sebelah petang.‎/KD