RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

Selasa, 12 Mei 2015

ISU TABUNG HAJI - WARGA TENTERA TURUT GELISAH

APA yg berlaku kpd Tabung Haji amat mendukacitakan. Ramai dikalangan warga tentera yg telah mencarum di dalam Tabung Haji semenjak mereka di Pusat Latihan Asas Tentera lagi merasa kesal kerana wang simpanan mereka telah digunakan sewenang-wenangnya untuk menyelamatkan satu syatikat yg rugi besar seperti 1MDB.

Apa perlunya Tabung Haji membeli tanah yg jauh lebih mahal dari yg sepatutnya dari 1MDB, walhal Tabung Haji milik Kerajaan dan mereka boleh membeli tanah dari kerajaan sendiri dengan harga yg lebih murah.
Mengapa 1MDB, sebuah syarikat yg bermasalah dengan hutang RM42 Bilion itu menjual dengan harga yg begitu tinggi sedangkan mereka membelinya dari kerajaan sebelum ini dengan harga jauh lebih murah? Sepatutnya, syarikat yg boleh dikatakan amat tenat itu menjual tanah mereka dengan lelongan saja kerana mereka amat terdesak untuk membayar hutang yg semakin bertambah faedahnya.

Siasatan harus dijalankan segera ke atas urusan jual beli yang 'pelik' ini kerana Tabung Haji adalah pemegang amanah kpd pencarum2. Kami mahu urusan selanjutnya selepas ini dimaklumkan tanpa berahsia lagi. Pencarum berhak tahu untuk apakah duit mereka digunakan.