RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Sabtu, 14 November 2009

RAIS UMPAMA BOTOL LAMA BERKARAT YANG PECAH DI GAM SEMULA

Oleh: WFAUZDIN NS

ALANGKAH sakitnya hati anak Yatim Menteri Penerangan apabila mengetahui DS Anwar telah dilantik oleh Kerajaan Negeri Selangor sebagai Penasihat Ekonomi dengan elaun RM 1 sebulan. Si Rais anak Jolobu ini pun mengulas dengan katanya, "Tapi sebenarnya ini ibarat menjual air lama dalam botol yang lama," Kata-kata beliau ini menunjukkan beliau mengiktiraf betapa berharganya DS Anwar Ibrahim. Jika dilihat ketokohan dan keupayaan DS Anwar jika dibandingkan dengan anak Jolobu ni, teramat jauhnya umpama langit dan bumi. Rais masih hidup dalam politik sehingga kini pun akibat belas ehsan sahaja bukan kerana ketokohannya.

Orang yang pernah `membakar jambatan' dengan Umno sewaktu menyalak di dalam Parti Melayu Semangat 46 ini telah disedekahkan kerusi Ketua Bahagian Umno Jelebu oleh Yunus Rahmat penyandang kerusi tersebut sewaktu Rais melompat katak ke Parti S46. Apabila beliau rujuk dan menjilat kahaknya kembali bersama Umno, atas toleransi dan ehsan kerusi Ketua Umno Bahagian Jelebu diserahkan kepada beliau oleh Yunus Rahmat. Kita masih ingat Rais merayu untuk dicalonkan semula sebagai MP Jelebu pada pilihanraya Umum Ke 12 yang lalu. Itulah Rais yang kononnya merasa hebat sedangkan tewas di dalam perebutan jawatan Naib Presiden Umno yang lalu. Tewas pula kepada Hishamuddin dan Zahid yang dikira budak hingusan jika dibandingkan dengan tua bangkanya Rais di dalam politik. Budaya ampu dan bodek memang kerja anak Jolobu ini.

"Tapi sebenarnya ini ibarat menjual air lama dalam botol yang lama," Kata-kata Rais itu kononnya untuk merendahkan kredibiliti DS Anwar tetapi beliau tidak secerdik seperti yang orang Jolobu mungkin fikirkan. Fikir dengan hati yang waras, jika sesuatu air atau botol yang lama masing ingin diguna atau dijual, apa ertinya? Bodohlah sekiranya sipengguna atau sipenjual ingin menjual air atau botol yang lama tambahan pula di era moden ini. Ini bermakna, air itu amat berharga mungkin air jampi yang boleh mengubati berbagai jenis penyakit seperti penyakit rasuah dan sebagainya. Botol lama itu juga mungkin amat bernilai dan keramat sehingga boleh mengurung hatu raya yang melesapkan duit rakyat atau pun sipemakan komisyen RM 500 juta kapal selam. Justeru itu, mengapa Rais risau dengan perlantikan DS Anwar ? Iri hatikah bila DS Anwar dapat elaun bulanan sebanyak RM 1 dari Kerajaan Negeri terkaya di negara ini?

Ini berlainan dengan Rais, beliau umpama botol karat yang telah retak digam semula dan air di dalamnya bukan sahaja lama bahkan telah basi. Maka, terpaksa memohon dan merayu untuk diberi peluang bertanding di dalam pilihanraya yang lalu. Lihat, siapa lebih berwibawa? Rais atau DS Anwar? Rais sentiasa dikalahkan oleh orang-orang bawahannya atau juniornya. Semasa DS Anwar ditabalkan sebagai Timbalan Presiden Umno dan TPM, Rais masih terkulat-kulat di bawah. Kini, Rais terkulat-kulat lagi bila juniornya Hishamuddin dan Zahid berada di atasnya. Inikah kehebatan orang Jolobu ini? Patut pun di Jolobu semasa saya datang dulu hendak mencari bas pun susah. Tidak tahulah sekarang sudah selesai ke belum masalah bas di Jolobu. Diharapkan jika ada pembaca artikel ini yang tahu samada masalah bas di Jolobu ini sila maklumkan untuk pengetahuan ramai. Jika ingin selesaikan masalah bas pun terhegeh-hegeh macam mana hendak menjadi seorang Penasihat Ekonomi seperti DS Anwar?
Mungkin sekadar boleh jadi Penasihat 20 persen seperti dalam filem `Tiga Abdul'.

Tahniah buat DS Anwar kerana beliau tidak memandang kepada upahan untuk berkhidmat kepada rakyat. Elaun RM 1 sebulan selaku Penasihat Ekonomi Negeri Selangor mungkin boleh dicatatkan di dalam `World Guiness Book Record'. Agaknya ada tak mana-mana tokoh Umno yang ingin pegang jawatan itu dengan elaun sebanyak itu? Cuba tanya Tun Mahathir yang menjadi Penasihat Petronas tu berapa elaunnya?/Kembali ke laman asal.

Jumaat, 13 November 2009

TUAN GURU TIDAK JADI KE TANAH SUCI ?

Oleh: WFAUZDIN NS

APAKAH ini berita yang dimaksudkan oleh blog Pinkturtle2 ? Baca di sini. Nampaknya kerja-kerja syaitan mula dimainkan oleh beberapa puak untuk menghancurkan kepimpinan Tuan Guru Nik Aziz di Kelantan. Bermula dengan isu PMBK sehingga terpelantingnya Syed Azidi atau Kickdefella dari PMBK sehinggalah kisah MB Kelantan ditaja oleh seseorang yang bermurah hati untuk menunaikan ibadah haji atau umrah. Isu berkaitan PMBK dan Syed Azidi telah saya ulas sedikit di sini.

Sedikit saya tergerak untuk mendahului tulisan sahabat saya Pinkturtle yang dikatakan akan mengulas satu cerita terbaru sedikit jam lagi. Soalnya adalah berkaitan tangan-tangan syaitan yang memainkan peranan untuk menunjukkan Tuan Guru Nik Aziz melakukan umrah atau haji yang ditaja melalui jalan yang tidak betul. Senang cerita, mereka menganggap ibadat yang dilakukan oleh Tuan Guru di Mekah hasil daripada tajaan si pemurah hati itu adalah rasuah. Tuan Guru MB Kelantan juga kaki rasuah, itu sebenar yang ingin disampaikan oleh puak-puak ini. Kali ini operasi mereka agak kasar dan jahat di mana Tuan Guru dan menantu dikaitkan sekaligus.

Soalnya siapakah mereka ini? Pertama kali saya tidak menuduh Umno telibat di dalam hal ini walaupun media mereka tentunya punyai modal terbesar untuk memburukkan imej Tuan Guru. Ironisnya, kebetulan atau tidak, terpelanting pula seorang penulis blog yang bekerja dengan PMBK dan kini mendakwa banyak berlaku penyelewengan di dalam PMBK yang beliau ketahui semenjak beliau bertugas di PMBK. Soalnya semenjak bila beliau ketahui ada penyelewengan dan kenapa setelah dipelanting keluar baru berani bersuara? Itu pun sekadar berani bersuara tanpa apa-apa bukti walaupun amaran demi amaran beliau keluarkan melalui media. Orang ini mengaku bekerja khusus untuk seorang Exco di dalam Kerajaan Negeri dan sebelum ini kita tidak ketahui cerita sebenar beliau di PMBK.

Apa kaitan PMBK dengan isu tajaan Tuan Guru Nik Aziz? Mudah untuk difahami, pertamanya CEO PMBK adalah menantu Tuan Guru selaku MB Kelantan. Keduanya, tajaan dibuat untuk Tuan Guru ke Mekah. Maksud tersirat, PMBK mungkin terlibat di dalam penyelewengan dan kini dalam siasatan dan Tuan Guru juga sama mungkin akan disiasat. Kita saksikan nanti adakah kerja-kerja syaitan ini berjaya atau tidak.

Walau apa pun, niat mereka sedikit sebanyak terhasil. Nama baik PMBK kini terjejas dan imej Tuan Guru dilhat tercemar. Sebagai seorang yang alim dan warak, jalan paling baik bagi menghindari fitnah jahat ini adalah dengan cara Tuan Guru membatalkan pemergiannya ke Mekah. Ini yang saya jangkakan dan mungkin ini juga yang ingin disampaikan oleh rakan saya Pinkturtle. Tuan Guru terpaksa menahan sebak dihati dengan menangguhkan pemergiannya ke Mekah walaupun ada pihak yang berhati mulia sanggup untuk membiayai kos pemergiannya ke Baitullah. Mereka berjaya menggagalkan ibadah ke Mekah Tuan Guru kali ini, tetapi belum tentu mereka berjaya di dalam perancangan jahat mereka.

Hairan bin ajaib, di mana panglima Tuan Guru selama ini? Di mana Husam Musa? Mungkin Husam kini tersepit di antara Tuan Guru atau pun rakan karib. Kita lihat kisah seterusnya dan yang pasti drama merebut jawatan MB Kelantan kini telah bermula./Kembali ke laman asal.

ISU PMBK DAN BAKAL MB KELANTAN ADA KAITAN ?

Oleh: WFAUZDIN NS

KICKDEFELLA atau Syed Azidi telah ditamatkan perkhidmatannya oleh Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) yang mana sebelum ini beliau menjawat jawatan Pegawai Perhubungan Korporat PMBK. Difahamkan kontrak asal beliau sepatutnya berakhir pada April 2010, tetapi PMBK telah menamatkan perkhidmatannya lebih awal. Beliau dikatakan mula berkhidmat di PMBK pada April 2006 dan sudah tentulah prestasi beliau menjadi ukuran sebelum PMBK mengambil keputusan untuk menamatkan perkhidmatannya.

Bukan mudah untuk PMBK untuk mengambil tindakan drastik sedemikian rupa apatah lagi dikatakan Syed Azidi merupakan orang kuat kepada Exco YB Husam Musa iaitu penyokong setia kepada MB Kelantan. Tetapi mengapa terjadi nasib sedemikian ke atas Syed Azidi? Semua orang mengetahui bahawa PMBK kini diterajui oleh menantu MB Kelantan sendiri dan lebih hangat lagi pada ketika penamatan kontrak berlaku ke atas Syed Azidi, PMBK di dalam siasatan oleh SPRM. Maka, pelbagai tafsiran dibuat oleh orang ramai tentang pemecatan Syed Azidi. Isu ini bertambah sensasi apabila Syed Azidi sendiri mengadakan sidang media dan memberi amaran untuk mendedahkan apa yang berlaku di dalam PMBK.

Amaran dari penulis blog terkemuka itu langsung tidak menakutkan menantu MB Kelantan Abdul Arif Fahmi yang kembali menyahut untuk mencabar Syed Azidi agar membongkarkan apa yang beliau ketahui berkaitan PMBK. Anehnya, Syed Azidi seolah-olah menekan `break' sedikit dengan menyatakan bahawa beliau tidak mahu terperangkap dengan cabaran menantu MB Kelantan itu untuk mendedahkan `rahsia' di dalam PMBK. Kita tertunggu-tunggu juga apa yang hendak didedahkan oleh Syed Azidi agar nama baik PMBK dapat dipulihkan. Malangnya, Syed Azidi belum berani untuk berbuat demikian. Tidak berani atau sememangnya tiada apa yang hendak didedahkan olehnya, Wallahu Aklam.

Sewajarnya Syed Azidi menerima penamatan kontrak beliau itu dengan berlapang dada. MB Kelantan dan juga menantunya tidak pernah menuduh Syed Azidi dengan apa jua tuduhan. Beliau ditamatkan perkhidmatan atas dasar perkhidmatannya tidak memuaskan hati PMBK atau juga masalah disiplin. Itu biasalah bagi yang bekerja secara kontrak. Sejak tahun 2006 sehingga 2009, serta dibayar pampasan sehingga April 2010 dikira amat bertuah jika hendak dibandingkan dengan nasib ramai lagi yang tidak berpeluang menjadi seperti Syed Azidi. Jadi, mengapa Syed Azidi tidak menerima kenyataan bahawa perkhidmatan beliau di PMBK tidak lagi diperlukan? Sedangkan Wakil Rakyat pun jika menunjukkan perkhidmatan yang tidak baik akan ditolak oleh rakyat.

Mungkin beliau merasakan beliau menjadi punca mengapa SPRM tiba-tiba menyiasat PMBK. Itu anggapan beliau semata-mata dan beliau tidak perlu takut merasa pedas jika beliau tidak mengunyah cili. Tetapi jika itu benar, kita anggap beliau adalah hero kerana sanggup ditamatkan kontrak semata-mata untuk membantu SPRM mencari segala penyelewengan yang berlaku di dalam PMBK, jika ada. MB Kelantan sendiri pun kata, orang yang mengadu kepada pihak SPRM tentang berlakunya penyelewengan di PMBK beserta bukti kukuh akan mendapat pahala dan MB Kelantan gembira jika dapat dibuktikan menantunya bersalah. Tetapi jika tidak, orang yang membuat cerita ini menanggung dosa besar. Tidakkah Syed Azidi merasa bertuah mempunyai MB seperti ini? Jika beliau merasa bertuah, mengapa perlu merasa bahang kepanasan teramat sangat?

Saya amat memuji keberanian menantu MB Kelantan yang berani berdepan dengan SPRM. Bukan senang untuk mencari pegawai yang sebegini berani. Kebanyakannya bila mendengar SPRM hendak datang ke pejabatnya, mulalah hendak terkencing dan terberak. Soal ada berlaku atau tidak penyelewengan, biarlah SPRM yang menyiasat dan jika Syed Azidi ada maklumat bolehlah datang membantu SPRM bukan sekadar adakan sidang media untuk membuat gertakan. Jika beliau tiada maklumat, lebih baik beliau diam dan menerima takdir yang menetapkan cukup sekadar itu rezeki beliau di dalam PMBK. Kita bimbang nanti, siasatan SPRM terhadap PMBK selesai dengan tiada kes, timbul pula kes pelik-pelik terhadap Syed Azidi. Di masa itu beliau tidak boleh menyalahkan orang lain kerana beliau yang memulakan `permainan' ini.

Banyak cerita menyatakan isu ini bukan sekadar isu PMBK semata-mata. Tetapi ada kaitan juga dengan sabotaj pihak tertentu untuk memburukkan nama MB Kelantan dan tokoh yang mungkin akan diberi kepercayaan oleh MB Kelantan untuk menggantikannya. Ada tokoh yang merasakan dirinya layak untuk menggantikan Tuan Guru Nik Aziz sebagai MB Kelantan kini mulai terasa terpinggir dan mula memainkan `permainan' yang kita dapat lihat sekarang. Saya harap Syed Azidi tidak terlibat sebagai salah seorang `pemain' di dalam `permainan' yang diaturkan ini./Kembali ke laman asal.

Khamis, 12 November 2009

Kenapa Cemas Bila Anwar Nak Serang Najib?Posted on Wednesday

Oleh Mohd Sayuti Omar

BELUM apa-apa Umno nampaknya sudah kelam kabut dan beberapa soldadunya terpaksa melepaskan peluru sebelum pihak Anwar Ibrahim dan PKR memulakan perang. Baru saja terdengar PKR menyusun rancangan untuk menyerang Perdana Menteri, soldadu kelas tiga Umno sudah pun membedil. Kenapa begitu sekali? PKR belum pun lagi memulakan hanya baru berbincang mengatur strategi dalam mesyuarat. Entahkah betul ataupun tidak strategi itu.

Bila Umno bertindak sebelum wisel dibunyikan menampakkan Umno dalam keresahan dan kegelabahan. Keresahan ini menjukkan kebodohan parti berkenaan dan sekaligus menggembarkan betapa berbisanya Anwar Ibrahim. Biasanya pihak yang merasakan dirinya kuat tidak mudah panik.

Tindakan beberapa orang pemimpin parti itu yang mengecam Anwar bolehlah dianggap bedilan dari soldadu kelas tiga. Antara mereka yang sudah mengecam Anwar ialah Menteri Besar Negeri Sembilan, Muhammad Hassan, Noh Omar dan ketua puteri Umno, Rosnah Rashid Shirin.

Kata Mat Hassan, langkah PKR hendak serang Perdana Menteri itu menunjukkan parti itu sudah berpecah dan hilang tumpuan. Tindakan itu juga menurut Mat Hassan kerana Anwar ingin mengalihkan perhatian terhadap isu pendakwaanya di mahkamah.

Manakala Noh Omar pula Anwar terpaksa berbuat begitu kerana sudah merasai dengan dengan perubahan dibawa Najib. Kata Noh rakyat sudah menerima kepimpinan Najib dan rakyat sudah mengenali Anwar Ibrahim?

Benarkah apa yang digambarkan kedua soldadu kelas tiga ini? Bahawa pentadbiran Najib diterima rakyat? Najib dapat memulihkan keadaan ekonomi negara dan dasar dan polisi Najib diterima rakyat?

Kalau apa yang mereka katakan itu benar kenapa harus rungsing dengan strategi yang diaturkan itu? Rakyat tidak akan termakan dengan apa yang akan dilambungkan oleh Anwar terhadap Najib. Kalau rakyat sudah memerut dengan Najib, Anwar bilang apa pun rakyat tidak akan peduli.

Bimbangnya, apa yang Mat Hassan dan Noh Omar katakan itu hanya bayangan dan ilusi mereka saja. Ia tidak lebih daripada satu perasmian acara untuk membodek pemimpin atasan di mana di sebaliknya membawa niat tertentu. Mereka perlu mengatakan yang indah-indah kepada bos mereka untuk selamatkan diri. Umum orang tahu apa yang berlaku di sekitar Noh Omar dan Mat Hassan waktu ini.

Kedua pemimpin ini sedang diperhati oleh Najib. Indeks IKP mereka sedang dinilai. Jadi mungkin kerana nilai indeks mereka rendah maka ia perlu ditambah dengan acara bodek dan pujipuja kepada Najib?

Rakyat kini sudah cerdik dan bijaksana membuat penilaian. Baik terhadap apa yang akan Anwar dedahkan ataupun melihat apa yang Najib lakukan. Keduanya sedang diadili oleh rakyat dengan penuh prihatin. Rakyat juga bukan jenis soldadu. Mereka akan tetap memilih intan dari kaca.

Misalnya dakwaan Najib kini berjaya memulihkan keadaan ekonomi negara. Ia bukan saja boleh diucap tetapi rakyat mahu melihat realitinya. Mungkin Noh tidak perasaan hari ini boleh dikatakan setiap hari ada perniagaan ditutup? Kalau eknomi pulih perniagaan tidak akan ditutup. Ukuran rakyat tersangatlah mudah.

Rakyat pula diberikan subsidi beras RM30 dibawah skim Raskin - beras untuk orang miskin. Apakah erti skim itu kalau bukan kerana negara ini berada di tahap membimbangkan? Seumur hidup belum ada skim sebegini tetapi ia diwujudkan di zaman Najib. Apakah ini melambangkan negara maju ataupun negara susah.

Begitu juga dengan ketelusan dan intergriti Najib sebagai seorang pemimpin. Iltizam dan slogan 1 Malaysia yang diuar-uarkan Najib bukan saja didengar dan diterima rakyat, tetapi ianya dinilai rakyat dari semua sudut. Rakyat mengcongak apakah slogan rakyat didahulukan dan pencapaian diutamakan itu dipraktikan ataupun hanya retorik semata-mata. Bukan itu saja natijah kepada slogan itu juga sedang dikaji apakah ia mengutnungkan nasib bangsa dan negara.

Diluar mungkin indah dan menarik slogan berkenaan. Tetapi dari dalam, di kalangan nasionalis, ahli akademik dan pejuang bangsa merasakan amat pahit untuk menghayati slogan itu apa lagi menelannya. Slogan ini sedang memakan diri Umno dan Najib. Ia umpama racun yang membunuh konsep awal dijana Umno.

Yang nyatanya dalam konteks ini slogan Najib itu masih boleh dipertikaikan. Masih ada sudut-sudut yang jelas, Najib belum merealisasikan. Beliau lebih mendahulukan Umno daripada rakyat. Maknanya masih ada diskriminasi yang diwarisi oleh Najib dari dasar arpatied Umno.

Apa yang berlaku di Kelantan dengan wang royalti minyak yang ditukarkan kepada wang ehsan, menampakkan akan kecanggungan dan kemungkaran ini slogan Najib.

Di sini bukan persoalan royalti ditukar kepada wang ehsan, tetapi apakah wang itu kelak terjamin akan sampai dan dinikmati rakyat Kelantan seluruhnya? Seperkara lagi, sekiranya Najib telus sepatutnya beliau bukan saja memberi wang ehsan kepada rakyat Kelantan tetapi menyerahkan kepada kerajaan untuk menguruskannya. Inilah baru tepat slogan rakyat didahulukan.

Najib sering kali mengkhabarkan dia terbuka dan akan adil. Tetapi dalam isu royalti minyak Kelantan ini nampak beliau tidak dapat melaksanakan keadilan seperti mana diharapkan.
Mungkin orang akan melihat cara Najib melayan Pas berbeza berbanding dengan perdana menteri lain sekiranya beliau tidak kedekut dengan menyerahkan semua wang ehsan (royalti) itu kepada kerajaan Kelantan. Kalau Najib tidak bersedia berbuat begitu bermakna beliau juga dua kali lima saja dengan bekas PM terdahulu.

Tetapi apakah Najib rela dan ikhlas berbuat demikian? Inilah yang sedang diperhati dan dinilai oleh rakyat.

Sekiranya serangan peribadi yang hendak dimulakan Anwar seperti mana didakwa itu, Umno tidak dapat mempertahankan Najib. Sebab jelas dan nyata Najib tidak berbuat seperti mana yang dikatakan. Khusus bagi rakyat Kelantan pula akan melihat apakah Najib ikhlas dengan mengunakan wang royalti minyak itu untuk rakyat atau untuk Umno. Perilaku Najib terhadap ini merupakan ujian pertama buatnya setidak-tidaknya oleh rakyat di Kelantan. Lulus atau gagal slogan Najib itu juga terjawab di sini. /Sumber:

http://msomelayu.blogspot.com/

Pecat Kickdefella bukan kerana SPRM


Jimadie Shah Othman


kemaskini 3.33pm Pemecatan Syed Azidi Syed Abdul Aziz dibuat kerana masalah disiplin dan tiada kena-mengena dengan siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), kata ketua pegawai eksekutifnya.

"Dia tidak masuk pejabat. Dia tidak laporkan kerjanya kepada saya, dia tidak pernah pohon cuti. Dia tidak pernah tunjuk cuti sakit," kata Abdul Ariffahmi Abd Rahman.

"Jadi kita putuskan, kita tidak perlu lagi orang macam ini dalam PMBK."

Abdul Ariffahmi, yang juga menantu Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, diminta mengulas sebab sebenar pemecatan Syed Azidi, bekas pegawai perhubungan korporat PMBK itu, setelah syarikat berkaitan kerajaan (GLC) negeri itu dikunjungi pegawai SPRM minggu lalu.

Bekas pegawai itu semalam memberitahu Malaysiakini bahawa pemecatannya - yang dibuat secara mendadak - susulan siasatan SPRM apabila ada pihak mendakwa beliau membuat laporan kepada suruhanjaya tersebut dan membocorkan maklumat dalaman kepada seorang wakil rakyat BN.

Semalam pada sidang akhbar di Kota Bharu, Syed Azidi dilaporkan ingin mendedahkan dakwaan "kepincangan" dalam pengurusan GLC itu di bawah pentadbiran Abdul Ariffahmi yang dilantik kepada jawatan tersebut dua bulan lalu.

Syed Azidi yang dikenali juga dengan nama di blognya Kickdafella menuntut Abdul Ariffahmi meletakkan jawatan demi menjaga nama baik Nik Abdul Aziz.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Abdul Ariffahmi mendakwa pemecatan Syed Azidi (foto kanan) tidak dibuat secara melulu, sebaliknya beliau merujuk terlebih dahulu kepada bapa mertuanya sebagai pengerusi PMBK.

Abdul Ariffahmi juga berkata, beliau tidak berasa terancam dengan ugutan Syed Azidi membongkar kepincangan itu kerana beliau telah menjalankan perkhidmatan dengan baik dan telus.

"Saya tidak terasa terancam. Kalau dia hendak dedah, dedahlah. Maklumat yang mungkin ada pada dia adalah maklumat yang salah," katanya, yang juga exco Pemuda PAS Kelantan.

"Saya tidak boleh hendak jelaskan satu persatu sebab perkara ini masih berada adalam siasatan SPRM.

"Perkara yang dia sebut itu perkara remeh-temeh. Tidak ada pun penyelewengan RM10 juta (misalnya)."

Dalam artikel terbarunya di blog peribadinya hari ini, Syed Azidi antaranya mendakwa beliau tidak hadir ke pejabat kerana kemudahan itu telah ditarik balik oleh Abdul Ariffahmi pada awal tahun lalu.

Berhubung perkara itu, Abdul Ariffahmi (foto kiri) sebaliknya berkata: "Dia tidak hadir ke pejabat lama sudah. Sebab itu saya tarik balik."

Sementara itu, Syed Azidi berkata, beliau tidak akan terperangkap untuk mendedahkan isu-isu dalam PMBK.

"Saya hendak dedahkan (kepincangan PMBK) pada dia (Abdul Ariffahmi) buat apa? Kita tahu ada konspirasi.

"Dia boleh ubah tarikh ke belakang (dokumen berkaitan) untuk menghalalkan perkara yang tidak halal.

"Saya tidak akan terperangkap dalam strateginya yang mahukan saya membuat pendedahan," katanya kepada Malaysiakini hari ini.

Syed Azidi sebaliknya berkata, semua pihak patut mengurangkan gangguan terhadap siasatan yang sedang diljalankan SPRM.

Mengulas dakwaan beliau tidak melaporkan tugasannya kepada Abdul Ariffahmi, Syed Azidi mengakui perkara itu dilakukannya kerana ia tidak termaktub dalam kontrak perkhidmatannya.

"Saya laporkan terus kepada (exco negeri) Datuk Husam (Musa). Itu jelas termaktub dalam perjanjian bersama.

"Ditulis juga bidang kerja saya juga tertakluk di bawah (seliaan) Datuk Husam," katanya.

"Bukan taraf dia henda tahu kerja saya. Dan saya fikir, PAS Kelantan dan kerajaan negeri pun tidak mahu tugasan ini didedahkan."

Husam, kini pengerusi Jawatankuasa Tetap Perancangan Ekonomi, Kewangan Dan Kebajikan Kelantan, dilihat rapat dengan Syed Azidi.

Penulis blog itu semalam mendakwa, sejak berkhidmat pada 17 April 2006, ada pihak cuba menyingkirkannya beberapa kali, antaranya dengan mempengaruhi pentadbiran PMBK supaya menarik balik kemudahan pejabatnya di Kota Bharu tahun lalu.

Kontrak Syed Azidi dengan PMBK sepatutnya tamat April 2010./Malaysiakini

NAJIB MENGHINA KAKITANGAN KERAJAAN DIWAKILI CEUPACS

Dzulfikar Mashoor dan Mohd Hafeez Sabri
KUALA LUMPUR, 12 Nov: Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar semalam menasihatkan Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak agar berdamai dan menarik balik kenyataan beliau terhadap Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CEUPACS) dalam isu tuntutan bonus untuk kakitangan kerajaan.

Najib sebelum ini mengeluarkan kenyataan didakwa menghina CEUPACS sebagai tidak bermoral kerana menuntut bonus untuk kakitangan awam dari kerajaan.

"Saya minta Perdana Menteri berdamai dan tarik balik kenyataannya kata CEUPACS tidak bermoral bila mereka tuntut bonus," jelasnya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena menasihatkan Najib agar menjelaskan pertimbangan kerajaan menolak tuntutan CEUPACS itu.

"Dia (CEUPACS) nak tuntut itu haknya, kerajaan jelaskanlah kenapa tak boleh (beri bonus)...jelaskanlah kalau kerajaan hadapi penguncupan ekonomi,ketirisan, rasuah dan sebagainya kalau itu punca kerajaan tidak mampu beri bonus pada mereka." jelasnya.

"Saya tidak mahu menuduh Najib tidak berupaya menyanggah tuntutan itu (tuntutan bonus) kerana dia adalah Perdana Menteri 1Malaysia, takkan dengan CEUPACS pun tak berani nak bersemuka. Kalau macam ini, 1CEUPACS pun tak layak."

Tambahnya lagi, tindakan Najib menafikan hak CEUPACS itu turut dilakukan ke atas kerajaan negeri Kelantan, dalam isu royalti minyak.

"Saya nampak apa saja yang dituntut rakyat, Najib akan anggap sebagai tidak bermoral. Mungkin sebab itu, Najib menafikan hak kerajaan negeri (dan) rakyat Kelantan untuk dapat royalti minyak sekarang ini," ujarnya.

"Sedangkan ini (pemberian royalti minyak) adalah hak yang termaktub dalam perjanjian antara Petronas, kerajaan persekutuan dan negeri."

Beliau juga menyifatkan tindakan Najib enggan bersemuka dengan CEUPACS sebagai cubaan menyembunyikan fakta, sama seperti sikap Najib dalam kes pembunuhan gadis Mongolia.

"Saya juga lihat Najib cuba sembunyikan fakta yang perlu kakitangan kerajaan tahu, tidak kira sama ada kes rasuah (dan) ketirisan yang libatkan beberapa individu yang dekat dengan Najib, atau juga siapa bunuh Altantuya, semua nak tahu," jelas Khalid lagi.

"Itu (sembunyi fakta) yang sepatutnya dilihat sebagai suatu kesalahan tidak bermoral apabila seorang wartawan akhbar Perancis dedah gambar-gambar Najib bersama Altantuya yang saya lihat cuba disembunyikan."

Mewakili seluruh kepemimpinan PAS, Mahfuz juga menyokong tuntutan CEUPACS agar seluruh kakitangan kerajaan diberikan bonus demi menempuhi kemelesetan ekonomi tidak lama lagi.

Dalam perkembangan berkaitan, Pesuruhjaya PAS Perak, Abu Bakar Hussain turut mendesak Najib menarik semula kenyataannya, yang dianggap menghina kakitangan kerajaan di negeri Perak sendiri.

Menurut Abu Bakar, Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) yang mengalami difesit untuk tahun ke-12 tahun ini mungkin menjadi punca kerajaan tidak boleh melunaskan tuntutan CEUPECS itu, seperti yang yang didedahkan Penyarah Universiti Malaya Profesor Rajah Rasiah sebelum ini.

Ujarnya lagi, bonus kepada kakitangan kerajaan adalah antara piawaian umum untuk rakyat menilai sejauh mana kemampuan kerajaan.Terdahulu, beberapa media melaporkan Najib enggan bertemu CEUPACS dalam isu tuntutan bonus kakitangan kerajaan kerana mengganggap tuntutan tersebut sebagai tidak bermoral.

Tindak tanduk Najib itu dipercayai bukan sahaja mencalar peribadinya, malah slogan 1Malaysia - Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan./Harakahdaily

Rabu, 11 November 2009

GAMBAR UTUSAN KANTOI, MEMALUKAN !!

Kiriman P.Osman

Semalam semua akhbar menyiarkan berita ttg warga emas yg menikam isterinya. dlm masa semua akhbar menyiarkan gambar tanpa di edit, akhbar Utusan Malaysia melakukan sebaliknya. Ada perkara perlu disembunyikan. Sempat lagi nk cover line...hahah. Cuba cari!

Sila ke sebelah untuk melihat dan mencari perbezaan tersebu. Selamat mencuba..

Gambar daripada Utusan Malaysia (Meloya)


(Lihat....payung tu kosong kan?)

OK CARI BEZA DENGAN GAMBAR AKHBAR LAIN

The StarBerita HarianDaily Chilli

Harian Metro(Ehhh..kenapa yg lain payung tu ade lambang dacing yer....iskk..iskk..pelikkk)

Banyak kali UM ini membuat editan pada gambar yang disiarkan terutamanya bila ada majlis sambutan pemimpin yang nak mengambarkan seolah terlalu ramai yang hadir.

Begitu juga kes bakar bendera di Batu buruk.

Nasib baik gambar payung tak ditukar warna hijau. Berkupiah pulak tu!!

Sumber: http://ambuyatel-binangkit.blogspot.com/

Tuduhan Anwar sorok RM3b tidak berasas - Bekas Pengarah BPR


Nov 11, 09 1:38pm
Bekas pengarah siasatan BPR, Abdul Razak Idrus memberitahu mahkamah tinggi hari ini bahawa siasatan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim yang didakwa menyorok RM3 bilion dalam akaun asing dan mempunyai kaitan dengan kepentingan Barat, didapati tidak berasas.

Abdul Razak, 60, yang kini telah bersara tetapi menjadi pengarah dalam beberapa syarikat, berkata BPR telah menyiasat perkara itu ekoran dakwaan yang dibuat dalam akuan bersumpah bekas penolong gabenor Bank Negara, Abdul Murad Khalid.

Katanya, sepasukan pengawai BPR telah ke Singapura dan United Kingdom untuk menyiasat dakwaan tersebut.

"Kami berjumpa dengan Murad dan beberapa saksi di Britain. Tetapi siasatan mendapat 'tiada kes' terhadap Anwar berhubung dakwaan dalam akuan bersumpah Murad," katanya.

Oleh itu, katanya, beliau membuat kesimpulan bahawa dakwaan dalam akuan bersumpah itu adalah tidak berasas dan mengarahkan supaya siasatan ditutup.

Murad menandatangani akuan bersumpah itu pada 20 Oktober 1999 - kira-kira sebulan selepas Anwar ditahan selepas dipecat sebagai timbalan perdana menteri pada awal bulan September tahun berkenaan.

Abdul Razak kemudiannya membuat akuan bersumpahnya mengenai perkara itu dan mengemukakannya kepada mahkamah.

Bekas pegawai kanan BPR itu memberi keterangan dalam kes saman fitnah RM100 juta yang difailkan oleh Anwar terhadap News Straits Times Press (M) Bhd dan bekas ketua pengarang kumpulannya, Datuk Abdullah Ahmad.

Artikel yang didakwa berunsur fitnah itu, disiarkan pada 2 Mac 2002./Malaysiakini

Nik Aziz akui tunai haji atas biaya individu

KOTA BHARU – Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, beliau bersedia menerima tawaran untuk mengerjakan haji daripada sesiapa sahaja asalkan tidak menyalahi perlembagaan Suruhan Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Mursyidul Am Pas berkata, sebelum ini pun dia jarang ke Makkah dengan belanja sendiri memandangkan ada sahaja individu yang ingin membawanya ke Tanah Suci.

“Orang nak bawa saya pergi Makkah, kenapa saya nak tolak. Saya pergi ke Makkah ni jarang belanja saya sendiri. Orang tolong bayar. Semua orang berebut (nak bawa ke Makkah).

“Selipar saya pun orang ambil. Dia kata bukan curi tapi nak ambil berkat. Selipar saya di rumah saya tak boleh letak bawah, letak habis tak dok (hilang),” katanya kepada pemberita pada sidang akhbar di sini, semalam.

Beliau berkata, sudah bertahun-tahun beliau diminta oleh orang-orang tertentu untuk pergi ke Makkah.

“Bertahun-tahun saya diminta oleh orang tertentu untuk pergi ke Makkah. Tahun ini dua orang nak hantar ke Makkah,” katanya.

Beliau berkata demikian kita diminta mengulas dakwaan pihak tertentu yang mengatakan beliau yang akan berangkat ke Tanah Suci bagi mengerjakan haji tahun ini ditaja oleh individu tertentu.

Menurut dakwaan itu, Nik Abdul Aziz ditaja menunaikan haji dengan tiket ‘VVIP’ yang harganya mencecah RM65,000 seorang.

Ketika ditanya, adakah ia akan menimbulkan rasuah, Nik Abdul Aziz berkata, tidak timbul soal rasuah.

“Tidak timbul rasuah. Biar tentu dulu, kalau tentu rasuah saya tolak. Biar tentu rasuah benda apa (atas apa). Dia nak bawa. Dia nak bayar tambang.

“Alasan dia nak bawa saya, saya tidak tahu. Tahun depan pun ada lagi yang nak bawa,” katanya./Sinar

Selasa, 10 November 2009

Bai’ah sengaja digembar-gembur pihak anti-Islam

JELI - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, isu bai’ah wakil rakyat untuk menceraikan isteri dengan talak tiga sekiranya berhenti atau keluar parti sengaja digembar-gemburkan pihak anti-Islam.

Menurutnya, golongan yang sengaja mengapi-apikan perkara tersebut adalah 'mereka yang tiada kerja'.

“Pas sekarang dalam keadaan tenang dan mereka ini sengaja melakukan perkara-perkara pelik disebabkan tiada kerja yang hendak dilakukan.

“Saya sendiri tidak tahu bagaimana adanya bai’ah menceraikan isteri dengan talak tiga sekiranya berhenti dan keluar daripada parti. Mereka ini sengaja mengada-adakan cerita dan mereka ini merupakan golongan anti-Islam,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui Sinar Harian selepas menyaksikan majlis menandatangani perjanjian dan peletakan batu asas bagi cadangan projek pembangunan secara integrasi Taman Persiaran Indah di antara Majlis Daerah Jeli (MDJ) dan Kelkon Sdn Bhd.

Projek bernilai RM45 juta itu akan dimulakan pada Februari 2010 dan dijangka siap sepenuhnya tahun 2016.

Majlis yang belangsung di Dewan Balora MDJ itu turut dihadiri Yang Dipertua MDJ, Serpudin Mohamed dan Pengerusi Kelkon, Hanifa Ahmad.

Dalam pada itu Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, pihaknya tiada halangan untuk membenarkan bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin berceramah di Kelantan.

“Kelantan negeri terbuka, sesiapa sahaja pun boleh berceramah di negeri ini selagi tidak bermasalah.

“Kita tidak akan ambil tindakan selagi tidak bermasalah, jika bermasalah kita akan ambil tindakan sewajarnya,” katanya./Sinar

Hasan Ali Terima Surat Tunjuk Sebab

10 November, 2009

SHAH ALAM, 10 Nov (Bernama) -- Pesuruhjaya Pas Selangor Datuk Dr Hasan Ali berkata beliau telah menerima surat tunjuk sebab daripada Jawatankuasa Disiplin parti itu semalam dipercayai berhubung kenyataannya yang bercanggah dengan pendirian parti.

"Perkara itu bukanlah susah sangat nak dijawab. Saya tidak ada kebimbangan, benda ini biasa," katanya kepada pemberita selepas tamat persidangan Dewan Undangan Negeri.

Beliau enggan mengulas ketika ditanya mengenai tuduhan yang dikenakan kepadanya kerana menganggap ia soal dalaman PAS.

Pengerusi Jawatankuasa Disiplin Pas Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man sebelum ini dilaporkan berkata Hasan diberi tempoh 14 hari untuk membela diri terhadap semua tuduhan terhadapnya, dan akan dikenakan tindakan jika gagal berbuat demikian.

Hasan tidak menolak surat tunjuk sebab itu ada kaitan dengan kenyataan beliau yang bercanggah dengan pendirian parti dan kerajaan negeri seperti isu penjualan arak dan kritikan terbukanya terhadap Jawatankuasa Pilihan Khas mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat) kerajaan pakatan pembangkang di Selangor.

Hasan yang juga Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, berkata tuduhan terhadap beliau itu bukan perkara besar atau luar biasa kerana kesalahan itu tidak membabitkan jenayah atau salah guna kuasa sebaliknya kerana membuat kenyataan yang tidak selari dengan peraturan parti.-- BERNAMA

`HUBUNGAN SENYAP' DENGAN UMNO BAGAIKAN UMPAN BANGKAI KEPADA PAS

Oleh: WFAUZDIN NS

Ketua Penerangan Umno, Ahmad Maslan masih mengharapkan agar PAS dan Umno dapat mengadakan `hubungan senyap' kononnya demi perpaduam Melayu Islam di negara ini. Nampaknya amat bersungguh Umno ingin meminang PAS walaupun secara terang-terang PAS tidak terliur dengan tubuh batang Umno yang dipenuhi kurap dan kudis buta itu. Percubaan Justify Fullawal sewaktu adanya perjumpaan sulit `dalam kelambu' antara PAS dan Umno di Selangor sejurus PR menguasai Selangor selepas Pilihanraya Umum ke 12 telah gagal, Umno merasa amat kecewa kerana umpan mereka tidak dimakan hanya sekadar dihidu oleh dua tiga kerat pemimpin PAS yang `lapar' kepada umpan tersebut. Alhamdulillah, Allah telah menyelamatkan PAS dari termakan umpan berupa bangkai tersebut setelah diketahui umum tentang `hubungan haram' tersebut.

Umno tidak akan senang duduk selagi PAS berada di dalam PR. Umno inginkan PAS bersendirian berjuang agar memudahkan mereka `memperbodohkan' PAS. Adakah Umno bersungguh-sungguh ingin mendaulatkan Islam di negara ini apabila cuba mengumpan PAS untuk tidor sekelambu? Pendek kata, Islam pasti tertegak di negara ini apabila PAS sanggup bersama Umno. Nasib baik pemimpin-pemimpin PAS lebih cerdik dari Ketua Penerangan Umno berkenaan. Pelawaan Umno ditolak mentah-mentah dan yang terbaru di dalam seminar PAS baru-baru ini, PAS komited untuk terus bersama PR. Ini yang membuatkan Umno senak perut dan sakit jiwa.

Bagi mendatangkan curiga di kalangan rakan-rakan di dalam PR, Ketua Penerangan Umno bertindak bodoh dengan menyatakan Umno bersedia untuk bersama dengan PAS secara senyap-senyap. Jika benar ingin dilakukan secara senyap-senyap, mengapa perlu dihebahkan di dalam akhbar? Bukanlah senyap namanya, wahai Ahmad Maslan!! Cerdik sungguh Ketua Penerangan Umno ini. Sewajarnya Umno merasa malu apabila belum datang meminang, sudah ditolak tapi semenjak bila Umno tahu malu?

Sebenarnya Umno amat takut jika PAS terus bersama PR kerana dengan kerjasama mereka di dalam PR lah yang membuatkan Umno kini lumpuh selepas Pilihanraya Umum yang lalu. Ejen-ejen dan broker-broker Umno di dalam PAS telah diketahui umum. Umno amat bimbang jika ejen-ejen ini ditendang keluar dari PAS. Oleh itu, Umno perlu bertindak awal untuk menyatakan PAS harus bersama Umno jika ingin selamatkan Melayu dan Islam. Semenjak bila Umno terlalu sayangkan Melayu dan semenjak bila pula Umno begitu prihatin dalam soal agama?

Bagi saya, kata-kata dan harapan Ketua Penerangan Umno tersebut umpama umpan bangkai untuk meracuni PAS. Sehubungan itu, wajib bagi PAS menolak Umno jika ingin selamatkan Islam yang melangkau kepentingan bangsa Melayu. Jika orang-orang Cina dan India sendiri tidak mempercayai Umno, apakah PAS masih percaya pada Umno?/Kembali ke laman asal di sini.

PAS SELANGOR TUTUP PINTU KERJASAMA DGN UMNO

Tuesday, November 10, 2009

SHAH ALAM 9 NOV - Tindakan Umno yang kini dilihat mula menawarkan kerjasama dengan Pas bagi menjalankan ‘Pakatan senyap’ dilihat sebagai menangguk di air keruh.

Ketua Penerangan Pas Selangor, Roslan Shahir berkata walau apa pun tawaran dan cadangan yang dibuat Umno, Pas Selangor tetap dengan pendirian menyokong keputusan pucuk pimpinan untuk tidak mengadakan sebarang kerjasama dengan parti berkenaan.

“Umno pun rasanya cuba menangguk di air keruh tetapi saya mengulangi kenyataan Ketua Dewan Ulama Pas Pusat minta kalau Umno betul jujur, minta Umno masuk Pas,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai kenyataan Ketua Penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan bahawa ‘pakatan senyap’ antara Umno dan Pas amat diperlukan untuk membangunkan Islam dan Melayu di negara ini.

Roslan menambah Pas Selangor tidak nampak sebarang manfaat mengadakan perikatan rahsia bersama Umno. “Kami sekarang ini dari sudut politiknya lonjakan sokongan terhadap kita selepas pilihanraya 2008 ternyata, penolakan rakyat dalam Umno pun ternyata.

Pilihan raya kecil yang lepas kecuali di Bagan Pinang jelas rakyat bersama dengan Pas,” katanya. Isu ‘pakatan senyap’ ini mula diperkatakan apabila pensyarah Universiti Pertahanan Nasional, Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah menulis satu artikel bertajuk ‘Untungnya bersatu dalam senyap’ dalam blognya di ridhuantee.blogspot.com.

Artikel tersebut menyeru agar Umno dan Pas mencontohi pakatan senyap oleh DAP, MCA dan Gerakan yang bersama dalam satu suara sekiranya hak-hak kaum Cina dipersoal.

Dalam Seminar Politik Pas yang diadakan 7 November lalu, perwakilan meluluskan resolusi untuk mengunci pintu rundingan bersama Umno dengan ketat.

Sehubungan itu, Pas Selangor akan mengambil langkah merapatkan hubungannya dengan Pakatan rakyat. Roslan berkata, rundingan meja bulat dengan DAP akan diteruskan bagi menjamin masa depan rakyat.

“Kita tidak berminta sebab kita telah sepakat meperkukuhakan kerjasama antara Pakatan Rakyat dan memastikan ianya menjadi gandingan yang dapat memberikan manfaat pada rakyat dan negara.

“Kita akan meneruskan rundingan meja bulat dengan Dap dan mungkin meluaskan dengan PKR sekali untuk pastikan tidak ada ruang perbezaaan antara kita sebab yang pentingnya adalah untuk nasib dan masa depan rakyat di negeri Selangor,” katanya./ Utara Online

Isnin, 9 November 2009

DR ASRI AKAN BERCERAMAH DI KELANTAN ?

Mohd Nor Yahya

KOTA BHARU, 9 Nov: Bekas Mufti Perlis, Dr. Asri Zainal Abidin bersedia menyampaikan kuliah pada mana-mana majlis Ilmu di Kelantan termasuk pada kuliah tetap Tuan Guru Nik Abdul Aziz setiap Jumaat.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan Nik Aziz di pejabat Menteri Besar Kelantan, Kota Darul Naim pagi tadi.

“Saya sanggup menjadi penceramah di Kelantan jika dijemput termasuk di Medan Ilmu.

"Walapun jaraknya agak jauh, namun tiada masalah bagi saya,” ujar beliau.

Dr. Asri ditahan oleh JAIS pada lewat malam 1 November lalu ketika sedang menyampaikan kuliah di sebuah banglow di Selangor kerana didakwa megajar tanpa tauliah.

Sewaktu penahanannya oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Nik Aziz antara individu yang mempertikaikan motif penahanan Dr Asri.

Dalam pada itu bekas mufti terbabit juga merakamkan ucapan terima kasih kepada kerajaan Johor kerana memberi kebenaran kepadanya meneruskan kuliah di negeri tersebut.

“Ini menggambarkan keterbukaan intelektual kerajaan Johor dan diharapkan dapat dilakukan sama negeri-negeri lain,” katanya.

Kuliah Jumaat di Medan Ilmu merupakan kuliah tetap Menteri Besar Kelantan yang turut dihadiri ribuan rakyat dari seluruh negeri kelantan dan dari luar.

Dr Mohd Asri juga berkata, Kelantan sejak dari dahulu lagi mengamalkan keterbukaan di mana beliau pernah dijemput menyampaikan ceramah agama di negeri ini.

Oleh itu beliau merakamkan ucapan terima kasih kepada Menteri Besar Kelantan kerana memahami suasana yang beliau alami.

Beliau juga sebelum ini pernah menziarahi Tuan Guru Nik Abdul Aziz selepas keluar dari Intitut Jantung Negara./Harakahdaily

AMARAN DARI DS ANWAR BUAT PEMIMPIN PKR

Anwar beri kata dua pada pemimpin PKR
Nov 9, 09 1:49pm
Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi kata dua kepada pemimpin dan anggota PKR sama ada setia atau keluar daripada parti jika tidak mahu mengikut dasar yang ditetapkan.

"Semua anggota parti mestilah menyokong agenda perubahan, bekerja untuk Pakatan Rakyat atau terpaksa disingkirkan daripada parti," katanya.

Anwar yang juga ketua umum PKR menegaskan demikian ketika berucap merasmikan Konvensyen PKR Pulau Pinang malam tadi.

Katanya, ramai pemimpin PKR yang mahu tindakan tegas dikenakan terhadap anggota yang tidak dapat mengikut dasar parti.

"Beri komitmen kepada parti atau tinggalkan parti dan sertai Umno," katanya.

Anwar yang juga ketua pembangkang berkata ketua cabang dan wakil rakyat PKR hendaklah sentiasa mematuhi dasar-dasar parti.

Katanya, mereka tidak boleh beranggapan bahawa mereka akan terus menjadi pemimpin dan wakil rakyat untuk selama-lamanya.

Sebaliknya, kata beliau, mereka mesti berkhidmat kepada rakyat dan mematuhi dasar dan prinsip-pembaharuan parti.

Anwar berkata, walaupun sesetengah kritikan terhadap pemimpin dan wakil rakyat parti ti boleh diterima, tetapi menegaskan bahawa beliau tidak akan berkompromi dengan mereka yang enggan mematuhidasar-dasar yang ditetapkan oleh parti./MalaysiakiniJustify Full

AWAS ! JANGAN TERTIPU LAKONAN `BADUT' UMNO

Mohd Sabri Said

GEORGETOWN, 9 Nov: Penasihat Parti Keadilan Rakyat Malaysia (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa rakyat agar tidak tertipu perwatakan baik yang cuba dilakonkan kerajaan Umno BN.

Berucap ketika memberi ucaptama di Konvensyen PKR Negeri Pulau Pinang di Dewan Tunku, Komplek Tun Abdul Razak (KOMTAR) semalam, Anwar menasihatkan rakyat untuk melihat secara menyeluruh apakah benar Umno sedang berubah sedangkan tindakan mereka tidak menunjukkan kebenaran itu.

"Apakah usaha memberi wang ehsan kepada Kerajaan Kelantan membuktikan BN telah berubah untuk menjadi kerajaan yang berhemah dan kembali kepada ketuanan rakyat.

Tidak sama sekali kerana sepatutnya bukan wang ehsan tetapi royalti sebagaimana yang dituntut oleh kepimpinan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, " ujarnya.

Ujarnya lagi, apakah sudah sudah cukup kerajaan melepaskan tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) menunjukan Najib telah sedar kesilapan lampau.

Jesteru itu, rakyat harus peka kezaliman BN yang terus menaikan harga barangan, menangkap peserta himpunan aman, menuduh dan merancang kompirasi menjatuhkan seseorang, menggalakan perasuah, penipuan, penyelewengan, sistem kehakiman masih gagal dipulihkan serta demokrasi menjadi kuku besi merampas kerajaan yang ditentukan oleh rakyat.

Bagi PKR proganda yang ditaburkan oleh BN itu semuanya bermatlamat menyelamatkan pengaruh mereka yang semakin karam biarpun media pro kerajaan mengambarkan Umno dan BN kembali dilandasan perjuangan sebenar.

"Kerja buat Umno dan BN tetap macam dulu rakus dan ego dalam pentadbiran maka jangan anggap mereka sudah sedar.

"Ia cuma lakonan untuk menarik hati pengundi bila menang nanti rakyat diketapikan seperti dulu, " terang beliau diiringan tepukan gemuruh hadirin.

Kini, kerajaan BN terus merangka strategi melaga-lagakan kepimpinan dalaman parti serta Pakatan Rakyat supaya rakyat memandang sinis kepimpinan kerajaan alternatif yang dapat melakukan lebih baik termasuk belanjawan yang lebih efesyen berbanding BN yang tidak memijak dibumi nyata.

Biar pun PKR tercemar dengan adegan 'katak' di negeri Selangor dan Perak namun ia sebagai pengajaran untuk melakukan pemilihan calon pada pilihanraya akan datang.

Golongan tersebut sebenarnya tiada perjuangan sebaliknya mementingkan diri tanpa menyedari kemenangan mereka terhasil daripada rakyat yang menolak BN.

"Memandangkan BN dalam keadaan kelam kabut membuatkan mereka cuba merangka strateji memusnahkan Pakatan Rakyat dengan menciptakan berbagai isu atau melagakan kepimpinan parti sendiri supaya wujud percakaran yang boleh mencetuskan pergolakan, " ujar Ketua Pembangkang itu lagi.

Bagi menjayakan hasrat parti dan Pakatan Rakyat sambung Dato' Seri Anwar, displin dan kecekalan dalam mengharungi perjuangan amat penting kerana tanpa semangat yang tinggi seseorang itu mudah jatuh dan tenggelam di lautan luas walhal kapal yang dinaiki selamat dan tidak bocor seperti bahtera Umno dan BN.

Menyentuh mengenai kononya Pakatan Rakyat di Pulau Pinang tidak mengutamakan orang melayu beliau mengatakan, isu ini sepatutnya tidak berbangkit kerana Umno lebih dahulu berkuasa di sini apa yang parti itu buat untuk orang-orang melayu melainkan perjuangan peribadi memperkayakan kepimpinan.

"Rakyat miskin terus menderita, papa dan kedana semasa diperintah oleh BN tetapi ia tidak difokuskan sebaliknya bila Pakatan Rakyat menang di Pulau Pinang hasil penolakan rakyat semua isu itu kembali menghiasi dada akhbar melayu.

Cadangan-cadangan untuk memperkuatkan ekonomi melayu diabaikan dan dipandang sinis bila dikemukakan, " katanya.

Kovensyen yang bertemakan 'Menggilap Harapan Raykat' itu turut melibatkan beberapa orang pemidato seperti pengarah Pemantapan Politik dan Keanggotaan merangkap Majlis Pimpinan Pusat (MPP), Datuk Johari Abdul dengan tajuk 'Menuju Putrajaya', Pengarah Strategi PKR Pusat, Tian Chua ' Analisa Isu Politik Semasa' dan Setiausaha PKR Pusat, Dato' Salehudin Hashim dengan tajuk ' Keberkesanan Organisasi Parti'./Harakahdaily

BOLA SEPAK - NIK AZIZ MERADANG DENGAN SIKAP PENYOKONG

Tiada semangat kesukanan - Nik Aziz


KEPULAN asap di tempat duduk penyokong Kelantan di Stadium Nasional Bukit Jalil malam kelmarin dan Nik Aziz (gambar kecil) menyifatkan mereka tiada semangat kesukanan.


KOTA BHARU - Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kesal dengan peristiwa yang dicetuskan penyokong Kelantan pada perlawanan akhir Piala Malaysia antara Kelantan dengan Negeri Sembilan di Stadium Nasional Bukit Jalil malam kelmarin.

Beliau menganggap penyokong Kelantan yang dikatakan merusuh serta membakar kerusi di stadium berkenaan sebagai tiada semangat kesukanan.

"Sebab itu saya kata jangan sebut main (bermain bola), sebut riadah, dengan riadah baru ada semangat kesukanan," katanya.

Menurutnya, perkara seperti ini tidak seharusnya berlaku kerana ia boleh menjejaskan nama baik negeri.


PERLAWANAN akhir Piala Malaysia di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam kelmarin dicemari dengan balingan botol di atas trek dan padang.


Sementara itu, Pengerusi Kelab Penyokong Kelantan, Yahya Jamada Ali berasa malu dan kesal mengenai insiden liar oleh segelintir penyokong Kelantan selepas pasukan mereka tewas 1-3 kepada Negeri Sembilan.

Dalam perlawanan akhir Piala Malaysia malam kelmarin, segelintir penyokong bertindak liar dan ganas dengan membakar mercun dan tempat duduk di Stadium Nasional Bukit Jalil selepas ketinggalan 2-0.

Yahya menyifatkan tindak-tanduk penyokong tersebut mencerminkan seolah-olah budaya dan sikap orang yang berasal dari Kelantan hanya cenderung untuk berkelakuan sedemikian./kosmo

Nik Aziz kata SPRM bebas siasat menantunya

Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata terpulanglah kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menyiasat sesiapa sahaja termasuk menantunya, Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), Ir Abdul Ariffahmi Abdul Rahman yang dituduh melakukan pecah amanah.

Nik Aziz yang juga Mursyidul Am PAS berkata sekiranya dakwaan itu benar seperti dakwaan penulis blog terhadap menantunya itu, beliau sendiri akan mengucapkan terima kasih tetapi jika perkara itu tidak benar, penulis blog terbabit akan menanggung dosa kerana membuat tuduhan melulu.

"Kalau dia (penulis blog) buat perkara yang tidak ada, dia tanggung dosa, tetapi sekiranya betul saya ucapkan terima kasih.

"Sudah dua kali dah (disiasat), tidak ada apa pun, ini adalah blog-blog mainan orang yang bermasalah...dia buat (cerita) benda tidak ada (tidak benar) dia tanggung dosa," katanya kepada pemberita di rumahnya di Pulau Melaka hari ini.

SPRM baru-baru ini telah menyiasat dakwaan itu dan telah ke pejabat Abdul Ariffahmi bagi menyiasat dakwaan penulis blog tersebut.

Nik Aziz yang mengakui mengenali penulis blog terbabit berkata berkemungkinan ia juga didalangi oleh "orang dalam" yang menyampaikan maklumat kepada penulis blog terbabit bagi tujuan tertentu.

"Kalau dengan niat untuk mengkhianati, dia tanggung dosa dan kalau dia buat dengan niat bersih, kami lebih beringat," kata Nik Aziz. - Bernama