RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

Sabtu, 3 November 2012

ANWAR MENJEJAKI BUMI TOK GAJAH ESOK, BERHATI-HATI DENGAN PROVOKASI

Oleh:  WFAUZDIN NS

ESOK, 04 Nov 2012 (Ahad) bumi Pahang sekali lagi akan dijejaki oleh tokoh yang amat digeruni oleh Najib Razak dan partinya.  Tokoh itu tidak lain tidak bukan adalah Ketua Pembangkang yang juga Ketua Umum KEADILAN, Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Sejak beliau dipecat dari tahun 1998, apa yang tidak pernah dikatakan terhadap anak Permatang Pauh ini?  Beliau dituduh ejen Yahudi, ejen Amerika, pemuja George Soros dan pelik lagi ajaib dalam masa yang sama dituduh pula seorang extremis Islam dan penyokong Iran.  Musuh beliau tidak segan silu melakukan fitnah yang teramat besar dan amat keji di mana menuduh DS Anwar seorang insan yang tidak bermoral, kaki betina, kaki jantan dan bermacam-macam kaki lagi.  Tahap tertinggi fitnah jijik musuh beliau apabila tergamak menayangkan aksi seks di kaca TV dan akhbar kononnya itulah dia DS Anwar Ibrahim.


Pencacai-pencacai yang kelaparan mengambil kesempatan memakan daging sahabatnya suatu masa dahulu.  Inilah perangai manusia bangsat yang dahulunya berebut-rebut mencium tangan DS Anwar sewaktu tokoh ini berada hampir di tampuk kekuasaan.  Namun apabila DS Anwar berada di tempat yang tidak pernah kita jangkakan iaitu beliau dipenjara, ditumbuk dan dizalimi, diaibkan siang dan malam, pencacai-pencacai umpama pelacur murahan ini kembali menjadi anjing yang makan di tapak tangan sekutu Apco.

Adakah segala yang mereka lakukan itu berjaya menyekat pengaruh DS Anwar Ibrahim?  Ternyata jauh dari berjaya dan ianya gagal samasekali, bahkan parti sekutu Apco yang dipimpin oleh Najib sekarang ini pula mendapat bahananya.  Itulah pembalasan Allah di dunia lagi.  Lagi difitnah, lagi kuat semangat tokoh reformasi ini dan bertambah kuat sokongan kepadanya hinggakan empat negeri tumbang ke tangan Pembangkang di dalam PRU ke 12 yang lalu.  

DS Anwar Ibrahim bukan Malaikat yang tidak mempunyai dosa ataupun kelemahan.  Beliau sering akui kelemahannya di dalam beberapa isu atau perkara, umpamanya beliau telah beberapa kali memohon maaf kerana terkhilaf di dalam memilih calon di dalam PRU yang lalu.  Beberapa anggota parti telah melompat keluar terutamanya di kalangan Wakil Rakyat yang diberi kepercayaan oleh DS Anwar Ibrahim sendiri.  Itulah kelemahan yang beliau sendiri akui.  Namun, kelemahan itu di luar jangkaan kerana beliau bukan ada kekuasaan untuk melihat hati perut seseorang.

Mungkin ada beberapa aspek pentadbiran di dalam parti yang ahli-ahli kurang berpuas hati dengan tindakan atau keputusan beliau.  Itu biasa di dalam mana-mana jemaah kerana mustahil untuk memuaskan hati semua orang.  Namun kesediaan beliau untuk dikritik dan ditegur patut dihargai.  Beliau pernah dikritik secara terbuka oleh pimpinan dan ahli-ahli partinya sendiri bahkan pemimpin dari parti sahabat juga pernah mengkritik beliau.  Ianya tidak pernah terjadi di dalam parti sebelah sana yang lebih suka diampu sepanjang masa.

Esok, DS Anwar Ibrahim akan menjelajah ke bumi Tok Gajah.  Lokasinya yang pertama adalah di kawasan Temerloh iaitu di Pekan Lanchang.  Kemudian beliau akan ke Kuala Krau pula untuk bertemu rakyat di sana iaitu di perkarangan Pej KEADILAN Kuala Krau.  Lokasi beliau seterusnya adalah di Kuantan, di mana beliau akan Solat Maghrib di Madrasah Medan Warisan seterusnya akan memberikan tazkirah.  

Program yang dinanti-nantikan oleh rakyat Pahang bermula malam itu di Pelangi Resort, Balok di mana beliau akan berpidato di sana.  Sejurus selesai program ceramah di Balok, lokasi terakhirnya adalah di Taman Mahkota Aman, Batu 11, Kuantan untuk memberikan ceramahnya.  Kehadiran bas 'kontroversi' Jelajah Merdeka Rakyat memang dinantikan.  

Apakah di bumi Pahang ini masih ada lagi gerombolan yang pendek akal untuk melakukan sesuatu yang memalukan terhadap program Jelajah Merdeka Rakyat esok?  Kita harap rakyat Pahang tidak sebodoh itu untuk memalukan Najib.  Namun, belajar dari pengalaman yang lalu kita harus bersedia dan berwaspada.  Difahamkan jaminan telah diberi oleh pihak berkuasa tentang keselamatan DS Anwar dan rombongannya, tetapi jangan mudah leka dan lalai.  Biarlah pihak Polis dengan perancangan dan tugasnya, kita juga perlu mempunyai perancangan tersendiri.

Ayuh, marilah kita beramai-ramai ke setiap program yang telah diatur.  Mungkin ini adalah kunjungan terakhir DS Anwar Ibrahim ke Pahang sebelum Parlimen dibubarkan./wfauzdin.blogspot.com

Khamis, 1 November 2012

MCA HINA ISLAM SERAHKAN PADA ULAMAK UMNO, DAP TIDAK SOKONG HUDUD AKU HENTAM PAS

Oleh:  WFAUZDIN NS

APABILA keluar sahaja dari mulut pemimpin DAP yang bercakap soal Hudud, maka tanpa berlengah lagi si Hassan Jati pun mengambil kesempatan bukan untuk menghentam DAP tetapi sasarannya adalah PAS.  Bagi si Hassan Jati, di dalam dunia ini kewajipan mempertahankan hukum Hudud hanya terletak di tangan PAS samada PAS memiliki kuasa ataupun tidak.

Peliknya, apabila pemimpin MCA iaitu salah satu parti komponen Bn membuka mulut bukan sahaja menghina hukum Hudud, bahkan di dalam bab aurat umat Islam pun pemimpin MCA ini perlekehkan, apa komen si Hassan Jati?  Di dalam komen beliau mengulas isu Chua Soi Lek yang menghina hukum Hudud, seperti yang dipetik melalui Malaysiakini, si Hassan Jati hanya menyerahkan sahaja isu tersebut kepada Ulamak Umno.  

Ditanya adakah wajar Umno mengadakan perbincangan mengenai hubungan dengan MCA, Si Hasan Jati berkata, beliau tidak akan campurtangan mengenai perkara itu.  "Soal Umno nak kaji, tak kaji, apalah Hasan Ali boleh buat. Dalam Umno ada ulama dan mereka ini yang sepatutnya berbincang.  "Hasan Ali tidak akan campurtangan dalam perkara itu," katanya.

Jelas kepada kita untuk menunjukkan bahawa 'Sub Kontrak' Umno ini tugasnya adalah untuk menghentam PAS selain dari memburukkan Ketua Pembangkang, DS Anwar Ibrahim.  Kalau lah benar perjuangan beliau berlandaskan prinsip IMR (Islam, Melayu dan Raja), mengapa perlu diserahkan bulat-bulat kepada Ulamak Umno di dalam isu penghinaan terhadap Islam, sedangkan terhadap DAP beliau begitu bertegang urat dan kembang hidungnya mengkritik PAS?  Apakah beliau lupa bahawa PAS juga mempunyai Majlis Syura dan Dewan Ulamak mereka yang lebih berwibawa dan ramai ahlinya berbanding dari Ulamak Umno?

Sikap si Hassan Jati ini satu bukti menunjukkan beliau tidak pernah ada prinsip.  Beliau takut dan gentar untuk mengkritik Chua Soi Lek, jauh sekali untuk menghentam Umno.  Sebab itulah beliau memberi berbagai alasan untuk tidak mengkritik mana-mana pihak yang menjadi sekutu Umno.  Beliau lebih suka menyentuh Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Aziz dengan desakannya agar MB Kelantan itu melepaskan jawatan sebagai Mursyidul Am PAS.  Beliau lupa beliau telah diterajang dari PAS.  

Tidak hairanlah sekarang ini program ceramah orang yang pernah tergila-gilakan jawatan MB Selangor itu sudah tidak mendapat sambutan lagi.  Rakyat semakin sedar si Hassan Jati ini amat kecewa dengan PAS kerana keberanian PAS menyepaknya keluar dari parti yang beliau pernah menjadi Pesuruhjaya. /wfauzdin.blogspot.com
 

Rabu, 31 Oktober 2012

KISAH AMY SEARCH - MENTARI MERAH DI UFUK TIMUR, ISI DAN KULIT

Oleh:  WFAUZDIN NS
 
TENTU kita masih ingat bagaimana penyanyi rock, Amy Search telah menjemput Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Aziz untuk merasmikan restoren beliau yang diberi nama 'Restoren Cheng Ho'bertempat di Wangsa Maju.  Ketika itu, restoren tersebut amat laris apatah lagi ramai yang tahu bahawa Tuan Guru Nik Aziz yang merasmikan restoren tersebut.

Tahukah anda, restoren yang telah beroperasi hampir 4 tahun itu kini telah ditutup akibat mempunyai berbagai masalah?  Ini lah yang telah dilaporkan oleh Kosmo baru-baru ini.  Amy Search, yang begitu bangga dapat menyertai Umno memberi komen terhadap tragedi restorennya itu berkata, "Saya sedih kerana perniagaan ini sudah lama dijalankan tetapi akhirnya terpaksa ditutup," katanya. 
 
Tuan Guru Nik Aziz di Restoren Cheng Ho
Beliau telah memulakan perniagaan tersebut dengan modal sebanyak RM250,00 empat tahun lalu. Dia kemudiannya telah menyerahkan segala urusan perniagaan kepada seorang rakan namun ia berdepan dengan pelbagai masalah.   Mulanya ramai yang beranggapan restorennya itu akan bertambah maju dan besar sebaik sahaja beliau secara terbuka mengisi borang keahlian Umno, ternyata meleset samasekali.  Benarlah, rezeki bukan di tangan Umno.
 
Begitu juga dikhabarkan dengan perniagaan Restoren Ikan Bakar Sekinchan yang dimiliki oleh Jamal, satu nama yang terkenal akibat beberapa kelakuan bodohnya di dalam beberapa isu berkaitan demontrasi.  Budaya ampu dan bodek terhadap sang Penguasa ternyata tidak mendatangkan hasil.  Sekali lagi kita perlu ingat, rezeki bukan di tangan Umno.
 
Imbas kembali - Perasmian Restoren Cheng Ho Oleh Tuan Guru Nik Aziz
Ada hikmahnya Amy Search tidak menyertai kita walaupun awalnya ramai yang beranggapan beliau menyokong perjuangan Tuan Guru Nik Aziz.  Bayangkan jika beliau bersama kita, apakah kita tidak turut merasa malu dengan beberapa aksi anaknya secara terbuka yang amat mengaibkan?  Eloklah beliau berada di sebelah sana kerana di situ pasti tiada siapa yang akan menegur apa jua yang beliau atau anaknya lakukan bahkan anaknya Nabila dibenarkan tampil dikaca TV secara terbuka dengan pakaian yang terasa malu untuk kita menyebutnya.
 
Akhirnya, serah borang Umno
Adakah masih ada lagi "Mentari Merah Di Ufuk Timur" ? Antara "Isi dan Kulit" , Amy Search memilih telah memilih kulit. /wfauzdin.blogspot.com

Isnin, 29 Oktober 2012

TIDAK MASUK AKAL AZMIN JADI MB SELANGOR?

Oleh:  WFAUZDIN NS

MUSUH samada dari dalam mahu pun dari luar terus mengambil kesempatan untuk melaga-lagakan Timbalan Presiden PKR, YB Azmin Ali dengan MB Selangor YAB Tan Sri Khalid Ibrahim.  Sudah tentu sesiapa pun yang suka kepada corak kepimpinan YB Azmin akan impikan tokoh ini menjadi MB Selangor, begitu juga bagi mereka yang terpesona dengan pentadbiran TS Khalid akan terus berharap bekas tokoh korporat ini dikekalkan di kerusi beliau sekarang.

Azmin Ali - Timbalan Presiden PKR
Itu lumrah di dalam politik.  Tidak menjadi salah jika mana-mana ahli yang mahukan tokoh itu atau tokoh ini diberi peluang ke jawatan yang lebih tinggi.  Apa yang kurang cerdiknya, di dalam kita berusaha untuk menaikkan tokoh yang kita minati, kita secara tidak sedar turut mencederakan parti sendiri.  Ertikata lain, jangan cipta isu yang boleh digunakan musuh hanya kerana kita mahu tokoh pujaan kita berada di puncak.

Kadangkala aku merasa pelik dan hairan, di mana lojiknya beberapa pihak yang mahukan YB Azmin menggantikan TS Khalid?  Bukan bermakna aku tidak suka kepada YB Azmin untuk menjadi MB Selangor, tetapi aku merasakan kerusi MB Selangor tidak wajar diberikan kepada Timbalan Presiden PKR ini.  Lojikkah pada akal, Timbalan Presiden parti diberi jawatan MB?  Atau, adakah kita tidak yakin PR akan ke Putrajaya maka kita mencongak sedemikian?

TS Khalid Ibrahim - MB Selangor yang dapat pujian dari Ketua Audit Negara
Sekiranya, InsyaAllah, PR ke Putrajaya adakah selayaknya Timbalan Presiden PKR ini diberi jawatan hanya sebagai MB?  Jangan terlalu merendahkan YB Azmin di dalam masa yang sama kita mahu menjatuhkan TS Khalid.  Apakah hampir sepenggal ini TS Khalid tidak boleh membuktikan apa-apa kepada kita khususnya kepada rakyat di Selangor?  Amat rugi jika tokoh hebat ini dilepaskan dari kerusi yang beliau duduki sekarang sebagaimana rugi besar juga jika Timbalan Presiden PKR hanya diberi kerusi MB.  

Sehubungan itu, berfikirlah dengan bijak.  Jangan percaturan politik kita bisa menghancurkan perpaduan di dalam parti.  Kita mesti akur setiap tokoh atau pemimpin mereka juga mempunyai para penyokong sendiri dan sudah tentu para penyokongnya mahu melihat tokoh mereka akan berada di tempat yang terbaik.  Maka sama-samalah kita menghormatinya./wfauzdin.blogspot.com