RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Khamis, 3 Oktober 2013

MAT SABU BERJAYA PIMPIN PAS, BUAT APA LAWAN? - HUSAM MUSA BUAT PILIHAN BIJAK

TIADA sebab Husam Musa mahu lawan Mat Sabu untuk jawatan Timbalan Presiden PAS di dalam Muktamar PAS nanti.  Itulah jawapan Husam Musa yang begitu popular khususnya di kalangan anak-anak muda yang mencintai reform.

"Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa berkata, beliau tidak akan mencabar Mohamad Sabu bagi merebut jawatan timbalan presiden pada pemilihan parti yang dijadualkan berlangsung pada muktamar ke-59 November ini.  Difahamkan Husam telah melepasi syarat pencalonan daripada dua kawasan untuk bertanding jawatan tersebut dan keputusannya bakal diumumkan oleh Jawatankuasa Pemilihan pada 21 Oktober ini.

 
 
"Apa alasan yang terbaik untuk saya melawan Abang Mat (Mohamad Sabu)? Kamu ada alasan untuk saya melawan Abang Mat. "Kalau tidak ada alasan yang baik, kenapa (saya) mahu melawan beliau," katanya.  Beliau menjawab soalan hadirin berhubung pendiriannya sama ada mahu bertanding jawatan itu dalam sebuah dialog bertajuk 'Survival PAS dalam arena politik Malaysia' di ibu negara malam tadi (Malaysiakini).

Ertikata lain, Husam Musa berpuas hati dengan peranan dan tanggungjawab yang telah dimainkan oleh Mat Sabu selama ini di dalam PAS.  Di dalam PRU 13 yang lalu, PAS bersama PR telah memalukan Umno/Bn apabila Umno/Bn hanya perolehi 47% sahaja sokongan rakyat.  Jika tidak kerana kerjasama SPR dan beberapa agensi kerajaan lain, negara kita sekarang ini telah diperintah oleh PR, bukan Umno/Bn.  Bermakna, PAS telah membantu ke arah kejayaan ini, inilah di antara faktor yang mungkin difikirkan oleh Husam Musa untuk tidak menentang Mat Sabu.
 
Pada pendapat saya, alasan itu memang terbaik buat Husam Musa untuk tidak melawan Mat Sabu.  Jika Us Tuan Ibrahim Tuan Man mahu melawan Mat Sabu, mungkin beliau juga ada alasan untuk berbuat demikian dan kita patut menghormatinya,  Itulah hebatnya PAS.