RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

Jumaat, 31 Oktober 2014

KEPELIKAN TERUS BERLAKU DALAM MAHKAMAH, ISNIN INI KITA BERKUMPUL

HARI ke empat hari ini perbicaraan kes rayuan Fitnah Liwat II ke atas DS Anwar Ibrahim.  Ada isu lama dan tak kurang juga ada cerita baru yang telah dibongkar di dalam mahkamah sepanjang perbicaraan.  


Aku tertarik dengan kisah seluar dalam Sepol.  Ceritanya seperti yang diulas oleh peguam dari PAS, YB Hanipa Maidin adalah kisah umpama "seluar dalam A" dan "seluar dalam B".  Seluar dalam A adalah seluar dalam yang dipakai oleh Sepol sewaktu kononnya beliau diliwat oleh seorang insan tua bernama Anwar.  Seluar dalam B pula adalah seluar dalam yang dipakai oleh Sepol sewaktu beliau membuat laporan Polis mengaku dirinya diliwat secara paksa oleh Anwar dua hari selepas kejadian kononnya berlaku.  

Kita jangan lupa, Sepol ada menceritakan dalam mahkamah seluar dalam beliau ada tertinggal di rumah tunangnya.  Seluar dalam itu adalah seluar dalam A yang katanya telah dibasuh oleh ibu tunangnya.  Kelakar tak, ada insan yang sanggup suruh ibu tunang (bukan bini) untuk basuh seluar dalam?  Kelakar tak, Sepol sanggup simpan bukti DNA dalam bontotnya selama dua hari tanpa dicuci bontot, tahan untuk buang air besar, tak cuci bontot walaupun mandi hadas besar untuk Solat, tetapi boleh buang kesan DNA pada seluar dalamnya?  Seluar dalam A itu dicuci maka hilanglah kesan bukti.  Mengapa dicuci jika Sepol memang berniat untuk simpan bukti?  Dalam bontot susah payah dia simpan, seluar dalam tidak mahu simpan?  Pelik, kan?

Pelik lagi ajaib, dikatakan bukti DNA (sperma) boleh ditemui pula pada seluar dalam B iaitu seluar dalam yang dipakai oleh Sepol sewaktu membuat laporan Polis dua hari selepas kejadian.  Kelakar, seluar dalam yang dipakai sewaktu diliwat tiada kesan sperma, tetapi seluar dalam yang tidak dipakai sewaktu kejadian liwat boleh ada kesan sperma.  Itulah di antara keajaiban yang berlaku dalam setiap kes yang menimpa Anwar.

Jika dalam kes fitnah Liwat I dulu, pertuduhan dipinda 3 kali kerana tarikh kejadian tidak tepat. Anwar dituduh meliwat Azizan Abu Bakar di dalam kondo yang waktu itu belum pun siap dibina. Maka, tarikh kejadian di dalam pertuduhan itu dipinda.  Kali ini isu seluar dalam pula menjadi pelik.  Itu belum dikira beberapa cerita lain.  Cerita jumpa Najib kononnya untuk mohon biasiswa walaupun waktu itu Sepol telah berhenti belajar.  Cerita bagaimana begitu mudahnya sepol dapat jumpa Najib di rumahnya tanpa ada temujanji seperti kelaziman orang biasa.  Kena rogol atau liwat, mengadu pada PM?  Pelik, bukan?

Apa pun kita harap rakyat celik mata tentang fitnah jahat dan jijik ini.  Hari ke empat hari ini, kehadiran Timbalan Presiden PAS, Mat Sabu benar-benar menunjukkan tidak semua pimpinan PR yang hilang fokus melawan kezaliman.  YB Kamarudin Jaafar juga hadir hari ini.  Sebelum ini, YB Khalid Samad, Hanipa, Saari Sungip, Suhaizan Kayat (Ketua Pemuda PAS), Salahuddin Ayob, Mahfuz Omar, Mujahid dan beberapa yang lain telah hadir.  Terima kasih kepada mereka kerana sedar ini bukan isu Anwar tetapi ini simbol kezaliman oleh rejim.

Jangan lupa, penuhi dataran Mahkamah Kehakiman Putrajaya pada hari Isnin ini nanti.  Takdir bakal menentukan "Rakyat Hakim Negara" .


Khamis, 30 Oktober 2014

JUMAAT PENENTU ANWAR, AYUH RAIKAN KEMENANGAN !!

TAHNIAH kepada rakan-rakan yang terus komited melawan kezaliman.  Dua hari yang lalu, Anwar tidak keseorangan di Mahkamah Istana Kehakiman Putrajaya.  Majoriti anak-anak muda dari berbagai lapisan turun bersolidariti buat tokoh reformasi ini yang dibicarakan di dalam kes fitnah Liwat II.

Waktu bekerja dua hari yang lalu dengan cuaca di sebelah petang dua hari berturut-turut hujan agak lebat, mereka tidak berganjak.  Semalam hari kedua kehadiran meningkat berganda dari hari pertama kerana ramai yang menjangkakan keputusan dibacakan semalam.  Difahamkan keputusan akan dibacakan oleh Hakim pada Jumaat ini.

Bersama Adun Semambu, YB Lee Chean Chung
Sehubungan itu, tentukan Jumaat ini kita akan merayakan kemenangan menewaskan fitnah jijik kotor dari dubur Sepol.  Anwar akan bebas Jumaat ini, itu keyakinan aku,  Puas mahu mencari di mana dan apakah sebab yang kuat untuk penjarakan Anwar sekali lagi.  

Ada kawan-kawan yang telah hilang punca sehingga sanggup mendoakan Anwar masuk ke Sg Buluh. Simpati juga dengan kawan-kawan seperti ini yang mudah patah hati, mudah dibeli jiwa dan raga mereka dan lupa kepada asas perjuangan, jauh sekali dengan akhlak Islam.  Mengapa jadi begitu? Sebabnya kerana taksub kepada pemimpin mereka. 

Tawan Putrajaya dengan bendera PR
Ketua Ulamak Sedunia, Dr Yusof Qardhawi terbaru menyatakan rakyat Malaysia harus bangkit melawan fitnah ke atas Anwar.  Aku tidak pasti pemimpin-pemimpin di bawah Ulamak terkenal ini Wala' atau tidak kepada "bos' mereka atau hanya mereka sahaja yang perlu di"Wala'kan?  Itu kata-kata Syeikh Yusof Qardhawi bukan kata-kata Presiden PasMa.

Sembang dengan otai2 reformis 
Apa pun, aku sudah tidak hairan lagi siapa mahu datang atau tidak.  Aku yakin, kalau aku datang seorang diri pun aku akan dapat pahala.  

Isnin, 27 Oktober 2014

MARI TURUN PADA 28/29 OKT INI - JANGAN JADIKAN KELEMAHAN ANWAR UNTUK HALALKAN KEZALIMAN

PEDULI apa aku siapa yang tidak mahu datang ke Mahkamah Kehakiman Putrajaya pada 28 dan 29 Okt ini nanti.  Aku tak peduli berapa kerat yang mahu bersusah bersama tokoh reformasi yang telah menghabiskan usianya untuk menjadikan PR sekuat ini sekarang.  Aku cuma akan kenang wajah sesiapa terutamanya para pimpinan PR yang mahu bersama rakyat yang lain pada hari tersebut.  Aku pasti akan ingat sampai bila-bila mereka yang tidak lagi peduli dengan Anwar.  Bagi aku, seburuk mana pun Anwar hakikatnya beliau lah satu-satunya insan yang banyak membantu kita meruntuhkan kekuatan Umno/Bn sehinggakan rejim ini hanya tinggal 47% saja kekuatan hasil daripada bantuan semua jentera kerajaan yang telah mereka salahguna kuasa.

Ciptalah sebanyak mana pun alasan dan hujah kamu, pastinya kita kenal hati budi masing-masing. Kita akan kenal siapa kawan yang ikhlas bersama kita selepas ini.  Anwar masuk penjara, tentu ada yang seronok selain dari rejim.  Anwar bebas, mungkin mereka ini tidak seronok sama juga seperti rejim yang sudah pastinya turut merasa susah hati.

Aku tetap akan turun nanti biarpun terpaksa menumpang sesiapa.   Aku tidak akan menjadikan kelemahan yang ada pada Anwar selama ini untuk aku menghalalkan kezaliman berlaku.  

Ahad, 26 Oktober 2014

ANWAR DI MARAN MALAM TADI, TAYANGAN SKRIN BOLA TIDAK JEJASKAN SAMBUTAN

SEKITAR Stesyen Bas Maran gelap gelita, tandas dikunci termasuk madrasah juga.  Tidak seperti lazimnya hanya kerana malam tadi Anwar datang berceramah di perkarangan Pejabat Cabang KEADILAN Maran yang bertentangan dengan stesyen bas tersebut.Di tengah-tengah bandar Maran beberapa meter sahaja dari tapak ceramah, ada skrin gergasi disediakan bagi menayangkan perlawanan bola sepak Separuh Akhir 2 di antara JDT menentang Felda Utd.  Ini semua mulanya merisaukan aku kerana tentunya program ceramah Anwar pada waktu yang sama tidak akan mendapat sambutan, apatah lagi Maran memang terkenal kubu Umno terkuat di Pahang.  Tiada satu pun Kerusi dun di Parlimen Maran diwakili oleh PR.  Kuatnya Umno di Maran. Aku merasakan jika kehadiran mencecah 500 orang pun kira sudah cukup bertuah.Alhamdulillah, program malam tadi di luar jangkaan.  Dianggarkan sekitar dua ribu orang yang hadir yang kebanyakannya lebih suka berada di dalam tempat duduk di stesyen bas yang kebetulan bertentangan dengan pentas ceramah.  Meskipun gelap di situ, namun rasanya orang-orang Maran memang selesa berada di kawasan gelap.  Maklumlah, masih ramai yang takut menunjukkan wajah mereka.   Apa yang penting mereka hadir juga untuk mendengar amanat dari Ketua Pembangkang, DS Anwar Ibrahim sebelum beliau ditentukan samada bebas atau tidak dari pertuduhan liwat II pada 28 dan 29 Okt ini nanti.Paling menarik Adun dari DAP dan Pas juga turut hadir.  Adun DAP dari Mentakab, YB Tengku Zulpuri yang juga Ketua Pembangkang Dun Pahang berucap agak bersemangat dari biasa.  Mewakili PAS adalah Adun Semantan, YB Syed Hamid.  Meskipun sebelum ini diberitakan PAS agak liat untuk turut serta dalam program ini, namun aku yakin tidak semua pemimpin dan Adun PAS serta para penyokong mereka jumud.  Mereka tahu musuh mereka yang sebenar Umno/Bn kerana parti inilah yang banyak menyusahkan rakyat dan banyak menzalimi rakyat dan PAS sendiri kerap kali menjadi mangsa rejim tersebut.  Amat bodoh sekali jika kerana sesuatu isu, maka PAS ingin menjauhkan diri dari PKR apatah lagi di Pahang hubungan PKR dengan PAS tiada yang kontroversi.

Masakan kerana suara dua tiga orang jumud di Terengganu atau di Pahang yang ingin membalas dendam kepada PKR maka mereka bersama dengan Umno untuk memusuhi PKR?  Mungkin PKR ada buat silap, tetapi adakah PAS tidak pernah silap selama ini?

Atas sebab itulah maka Adun Semantan, YB Syed Hamid beranikan diri untuk hadir dan berada di pentas utama.  Aku harap YB ini tidak di'barua'kan atau dianggap "Anwarisme".  Aku sedar ada yang mahu lihat program malam tadi gagal kerana mereka ingin tunjukkan bahawa PKR tidak akan mampu berdikari tanpa mereka.  Alhamdulillah, ramai ahli-ahli PAS dan penyokong-penyokong PAS yang hadir kerana tidak semua bodoh-bodoh belaka.  Harus diakui bukan semua di dalam PAS ingin bermusuh dengan DAP ataui PKR.  Bukan semua mempunyai fikiran seperti dua tiga orang itu. Terima kasih kepada mereka yang hadir.

Anwar berucap lebih kurang satu jam selepas YB Rafizi berucap.  Rafizi banyak menerangkan tentang mengapa rakyat perlu bangkit menentang rejim yang zalim ini.  Aku harap selepas ini di dalam program Anwar seterusnya di Melaka dan Johor, akan ada pimpinan utama yang lain khususnya dari PKR tampil di pentas bersama Anwar.  Mereka perlu tunjukkan mereka adalah pimpinan pelapis sekiranya Anwar terpaksa merengkok di dalam penjara.  Jangan terlalu banyak berehat di kawasan masing-masing sahaja.  

Tahniah Cabang Maran, tahniah PKR Pahang.