RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

Sabtu, 19 Februari 2011

NOH OMAR SEMAKIN MEROYAN DI SELANGOR

Oleh: WFAUZDIN NS

NOH OMAR telah dicabar untuk membuktikan kejantanannya agar membuat laporan kepada SPRM berkaitan dakwaannya tentang penyalahgunaan dana awam Kerajaan Negeri Selangor sewaktu Kongres PKR November laku. Cabaran ini dibuat oleh Naib Pengerusi II PKR Selangor, Us Dr Badrul Amin Bahron.

Noh Omar tidak perlu menyalak di depan Utusan Meloya dan TV 3 kerana stail sedemikian sudah lapok dan rakyat Selangor sudah muak hampir termuntah mendengarnya. Sebelum ini, Umno Selangor menyalak tentang lembu korban, tentang ladang ternakan babi, isu kereta Lexus, isu pemimpin DAP masuk masjid dan berbagai isu lagi tetapi kesemuanya dibuat `pengesat pungung' oleh rakyat Selangor yang sudah bijak menilai.

Menggunakan media untuk menjatuhkan Kerajaan PR Selangor untuk menipu saki baki rakyat Selangor jika ada yang masih berfikiran `ulu' itu adalah satu cara yang dayus. Selaku seorang Menteri sudah tentu mengetahui selok belok untuk melaporkan sesuatu perkara yang dirasakan menyalahi undang-undang. Tidakkah sebelum ini SPRM sendiri mahu agar sebarang kes hendaklah dilaporkan terlebih dahulu kepada pihaknya dan tidak menghebahkan maklumat kepada media? Maka, kita tahu sebab sebenar mengapa Noh Omar menceritakan kisah karutnya itu kepada media.

Us Dr Badrul Amin menjelaskan, "Tan Sri cukup jaga bab duit, saya kerja sudah separuh bulan dengan Tan Sri. Kalau bab duit, beliau cukup berkira dan sangat jaga fasal kewangan. “Saya tetap pertahankan Menteri Besar, beliau sangat telus dan beliau tidak akan buat benda salah dengan duit, even satu sen pun,” katanya.

Kelmarin Noh Omar mendakwa Kerajaan PR menyalahgunakan dana awam Kerajaan Negeri sebanyak RM80,000 untuk menampung perbelanjaan Kongres Parti Keadilan Rakyat (PKR) November lalu. Noh mendakwa, Kerajaan PR menggunakan Menteri Besar Incorporated (MBI) tersebut untuk menempah 100 bilik hotel dan perbelanjaan logistik lain.

Noh Omar jangan bertangguh lagi, sila lapor kepada SPRM kerana MB Selangor sendiri mungkin teramat rindu dengan kehadiran SPRM di pejabatnya. MB Selangor pernah mencadangkan agar SPRM membuka pejabat badan tersebut di bangunan pejabatnya. /wfauzdin.blogspot.com

RAYUAN BUAT PIMPINAN PR, GERAKKAN USAHA BANTU BLOGGER INI


Oleh: WFAUZDIN NS

BLOGGER Din Binjai @Sharpshooter kini berdepan dengan saman yang dikemukakan oleh Rais Yatim berkaitan isu `rogol amah'. Blogger ini bukan blogger asing buat pengunjung-pengunjung blog pro PR. Beliau dikatakan orang kuat PKR dan lantang mengkritik parti jika didapati terdapat kepincangan, dan beliau juga menerima kritikan dari orang lain yang mungkin tidak bersetuju dengan pendapatnya. Itu biasa sebagai seorang Blogger.

Mengkritik hebat dan dikritik hebat tidak membuatkan Blogger ini hilang akal untuk menjadi seperti beberapa Wakil Rakyat dari PKR yang menjadi `katak' demi mencari makan cara yang lebih mudah. Blogger ini tetap setia dengan parti, tetap yakin dengan perjuangan PR. Blogger ini komited untuk berjuang menghancurkan Umno sekutu Apco ini.

Kini, beliau diuji dalam perjuangannya. Ujian beliau tidaklah sehebat seperti yang dialami oleh DS Anwar, namun beliau diuji di mahkamah. Mahkamah juga menguji DS Anwar sejak dari tahun 1998 sehingga kini. Blogger ini bukan dari golongan elit dan beliau menjadi Blogger bukan kerana dibayar. Beliau bukan hidup di dunia ini sebatang kara, beliau punyai keluarga yang perlu disara. Beliau juga punyai pemimpin dari partinya, beliau juga mempunyai rakan-rakan seperjuangan.

Saya dapat merasakan apa yang beliau rasakan. Saya bukan Blogger sehebat beliau, malah tidak pernah bertemu muka sekali pun. Malah, saya juga pernah menulis mengkritik pandangannya walaupun tidak secara langsung. Namun, dihati kecil saya tetap mempercayai bahawa Blogger ini selalu ikhlas di dalam penulisannya.

Apalah kiranya jika parti dapat berbuat sesuatu untuk meringankan bebanan yang beliau hadapi waktu ini. Seandainya pemimpin parti kita miskin dan tidak mempunyai wang untuk dihulurkan kepada Blogger ini, carilah jalan lain bagaimana untuk membantu beliau. Jika perlu, di dalam setiap ceramah yang diadakan oleh parti diadakan tabung khas bagi membantunya. Sampaikah hati kita melihat Blogger ini akan menadah tangan `meminta sedekah' untuk mencari dana menghadapi tindakan puak yang selama ini kita tentang?

Samada Blogger ini bersalah atau tidak belum tentu lagi. Tidak salah kita membantunya kerana beliau dibawa ke mahkamah bukan atas kesalahan jenayah berat yang boleh memalukan parti. Jangan kita berkata `Berani Buat, Berani Tanggung' sedangkan belum pun terbukti seseorang itu bersalah. Bayangkan jika ada di antara kita akan berkata `Berani Buat Berani Tanggung' terhadap DS Anwar di dalam kesnya sekarang? Sudah tentu ianya tidak adil dan bakal mengguris hati dan perasaan DS Anwar dan keluarganya.

Saya merayu dan memohon agar pimpinan PKR, pimpinan PAS dan DAP menggerakkan usaha untuk membantu Blogger ini. Biarlah kita senang dan susah bersama. /wfauzdin.blogspot.com

PENULIS YANG AMBIL KESEMPATAN KELEMAHAN PKR UNTUK HANCURKAN PAKATAN PEMBANGKANG

Oleh: WFAUZDIN NS

SEORANG Penulis bernama Wan Nasuha Wan Hassan telah menulis di sini, yang mencemuh Timbalan Presiden PKR, YB Azmin Ali yang telah menyebut bahawa rundingan pembahagian kerusi di antara PR menjadi agak sukar kerana PAS mula mengintai kawasan yang bukan majoriti Melayu.

Sekiranya kritikan atau cemuhan penulis berkenaan hanya kerana Azmin mengeluarkan pandangan secara terbuka melalui media, itu saya faham dan saya juga tidak bersetuju dengan kaedah Azmin yang terlajak. Tetapi apabila Penulis mengaitkan kegagalan PKR mengawal beberapa Wakil Rakyatnya dari melompat parti sejurus PRU Ke 12 yang lalu, maka beliau mencadangkan agar PAS dan DAP meninggalkan PKR, maka saya merasakan ada niat jahat Penulis berkenaan secara peribadi terhadap kepimpinan PKR sekaligus beliau mahu melihat PR hancur di tangan Umno/Bn.

`Penulis batu api' seperti ini amat merbahaya kerana sentiasa mencari kelemahan pemimpin dari parti yang beliau tidak suka untuk mencapai cita-citanya. Mungkin cita-citanya sama seperti cita-cita Umno yang sentiasa memburukkan DS Anwar dan Tuan Guru Nik Aziz bertujuan untuk mendatangkan kesangsian di kalangan penyokong-penyokong kedua tokoh tersebut. Saya tidak pasti Penulis berkenaan adalah ahli dari mana-mana parti di dalam PR atau mungkin juga ejen dari pihak sebelah sana.

Penulis cuba untuk menunjukkan beliau lebih pintar dan bijak berpolitik daripada pemimpin PAS dan DAP. Hujah dangkal yang dibawanya jelas menunjukkan betapa ceteknya beliau membaca sejarah politik Pembangkang. Mungkin kerana teramat bencinya beliau kepada DS Anwar dan Azmin, maka beliau berusaha untuk mengesyorkan satu pandangan yang bodoh.

Saya tidak mahu mengulas isu yang beliau sebut bahawa Azmin hanya mendapat mandat 9 % daripada jumlah ahli-ahli PKR kerana hujah beliau itu teramat lemah sekali. Beliau terikut dengan hujah pemimpin Umno yang menyebut bahawa peratusan yang mengundi di dalam pemilihan pimpinan PKR baru-baru ini teramat rendah peratusannya jika dibandingkan dengan jumlah keahlian. Ternyata beliau akhirnya terpedaya dengan hujah Umno yang tidak tahu mathematik itu.

Cuba bandingkan, jika 9 % daripada ahli-ahli PKR yang dikatakan mengundi Azmin berapa ribukah yang mengundi? Jumlah itu jauh lebih ramai daripada yang mengundi Tun Mahathir, Pak Lah, Najib atau Muhyiddin di dalam Pemilihan Pucuk Pimpinan Umno sendiri. Ini adalah kerana kaedah yang digunapakai oleh PKR adalah satu ahli satu undi. Masakan Penulis tidak faham? Wajarkah hanya kerana beliau sakit hati Azmin memenangi jawatan Timbalan Presiden PKR dan hanya kerana Azmin mengeluarkan pendapat seperti di atas maka PAS dan DAP harus tinggalkan PKR? Jangan sangka pemimpin PAS dan DAP sebodoh kamu yang mempunyai nawaitu peribadi sejahat itu.

Saya bukan mengatakan pemilihan di dalam PKR semuanya bersih kerana saya sendiri banyak menulis dan mendesak agar PKR berbuat sesuatu dengan telus terutamanya berkaitan dakwaan berlakunya salah laku sepanjang pemilihan yang lalu. Tetapi, mengambil kesempatan di atas beberapa kelemahan ini untuk menghancurkan kerjasama di dalam PR tidak boleh diterima sama sekali.

Kesimpulannya, cadangan beliau agar PAS dan DAP meninggalkan PKR adalah satu cadangan yang tiada asas, tiada sebab, tiada hujah melainkan untuk melihat PR berkubur. Itu sahaja./wfauzdin.blogspot.com

MALANG SUNGGUH DAPAT MENTERI SEJAHIL INI

Oleh: WFAUZDIN NS

TERKEJUT beruk saya bila membaca kenyataan Menteri Perdagangan Dalam Negeri Dan Kepenggunaan, DS Ismail Sabri yang mencabar PR menurunkan harga barang keperluan di negeri-negeri yang diperintah oleh PR. Saya terkejut kerana tidak menyangka manusia sejahil ini pemikirannya boleh diangkat menjadi Menteri dalam kabinet Najib.

Saya merasakan mungkin saya seorang sahaja yang terkejut, tetapi nampaknya kenyataan Menteri yang tidak tahu melaksanakan tugas itu turut mendatangkan kehairanan kepada Gabungan Persatuan Pengguna-Pengguna Malaysia (FOMCA). Apabila sudah ramai yang merasa hairan dan terkejut, maka sahih lah Menteri itu tidak tahu buat kerja atau sudah kehabisan modal untuk mengatasi masalah kenaikan harga barang sekarang.

`Tidak masuk akal'. Itulah yang dikatakan oleh Setiausaha Agung Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Muhammad Sha'ani Abdullah terhadap cabaran Menteri berkenaan. Sha'ani berkata jika benar kerajaan pusat ingin melepaskan tanggungjawab tersebut kepada Pakatan Rakyat, kerajaan pusat seharusnya menyerahkan kutipan hasil cukai kepada Pakatan Rakyat.

"Kerajaan sendiri tidak faham bagaimana mahu membantu pengguna dalam menghadapi kenaikan harga barang dan kenyataan menteri-menteri sebenarnya memperdayakan pengguna", ujar Sha'ani.

Cabaran bodoh dari Menteri berkenaan juga turut mendapat reaksi dari pemimpin muda DAP, Tey Kok Kiew. Mana mungkin PR boleh menurunkan harga barang di negeri-negeri bawah pemerintahannya kerana harga majoriti barang keperluan berada di bawah Kerajaan Pusat. Samalah juga dengan harga tol lebuhraya yang berada di bawah negeri-negeri PR, harga petrol dan gas. Cabaran sedemikian rupa hanya boleh di utarakan sekiranya PR mengambil alih Putrajaya. Justeru itu, Menteri berkenaan jangan cuba untuk memperbodohkan rakyat./wfauzdin.blogspot.com

TUAN IBRAHIM TUAN MAN BAKAL KEJUTKAN UMNO DI KERDAU?

Oleh: WFAUZDIN NS

BIJAKNYA SPR apabila mengumumkan tarikh Pilihanraya Kecil Dun Kerdau, Pahang diadakan serentak dengan Pilihanraya Kecil Dun Merlimau, Melaka. SPR menetapkan pilihan raya kecil DUN Kerdau diadakan pada 6 Mac dan penamaan calon pada 26 Februari. Keputusan itu diumumkan Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof semalam dalam sidang media di Kuching.

PRK Dun Kerdau adalah merupakan PRK yang pertama di Pahang sejurus PRU Ke 12 ekoran kematian Adunnya dari Umno Allahyarham Zaharuddin Abu Kassim yang meninggal dunia pada 12 Februari lalu akibat serangan jantung. Dalam pilihan raya umum lalu Zaharuddin menang kerusi DUN Kerdau dengan majoriti 1,615 undi, menewaskan calon PAS, Hassanudin Salim.

Siapakah calon PAS yang bakal dicalonkan kali ini? Difahamkan beberapa nama telah pun disenaraikan termasuk Pesuruhjaya PAS Pahang sendiri iaitu Us Tuan Ibrahim Tuan Man dan juga Ketua Pemuda PAS Pusat Us Nasruddin Hassan Tantawi. Memandangkan Dun Kerdau lebih separuh dari pengundinya datang dari kawasan Felda, saya merasakan calon yang paling layak untuk menambat hati para pengundi di situ adalah Us Tuan Ibrahim Tuan Man. Beliau pernah menjadi Wakil Rakyat di kawasan felda iaitu di Jengka.

Us Tuan Ibrahim Tuan Man juga mempunyai pengaruh yang besar dan dikenali ramai sebelum beliau aktif politik di dalam PAS. Pesuruhjaya PAS Pahang ini juga amat disenangi oleh masyarakat bukan Melayu walaupun jumlah pengundi di kalangan bukan Melayu tidak begitu ramai. Kawasan tersebut mempunyai pengundi yang terdiri daripada 89 peratus Melayu, 6 peratus Cina, 3.7 peratus India dan 2.5 peratus kaum-kaum lain.

PRK Dun Kerdau amat penting untuk menguji sejauh mana sokongan rakyat terutamanya orang-orang Melayu terhadap PAS dan PR di Pahang. Keputusan yang bakal diperolehi nanti bakal menjadi aras pengukur kekuatan PR di dalam menghadapi PRU Ke 13 nanti. Pahang dikatakan berpotensi untuk menambahkan jumlah kerusi PR samada di Parlimen mahupun di Dun Pahang.

Kekuatan Umno/Bn sebenarnya telah kita jangka kerana senjata mereka tetap sama di dalam mana-mana jua pilihanraya diadakan. Mereka cuma bergantung kepada Media, Jentera Kerajaan dan juga longgokan wang ringgit. Tanpa ketiga-tiga ini, Umno tidak mampu bernafas walau sesaat pun. Justeru itu, PAS dengan kerjasama padu dari rakan di dalam PR semestinya telah bersedia dengan kesemua aset mereka itu. /wfauzdin.blogspot.com

CADANGAN BERNAS DARI KETUA PEMUDA DAP YANG WAJAR DISOKONG

Oleh: WFAUZDIN NS

APABILA Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali menyebut bahawa PR menghadapi sedikit masalah kerana dikatakan PAS mula mengintai kerusi yang bukan majoriti Melayu di dalam PRU akan datang, beliau banyak dikritik oleh beberapa pemimpin dari PAS. Sewajarnya Azmin dikritik dan ditegur kerana anggapan beliau sedemikian rupa boleh menyebabkan salah faham di kalangan penyokong PR.

Selaku Timbalan Presiden PKR, Azmin sepatutnya lebih tahu saluran mana yang beliau boleh gunakan untuk menyatakan kebimbangannya. Namun dapat difahami kenyataan Azmin itu bukan satu sangkaan buruk terhadap PAS, cuma beliau ingin menyebut betapa di masa akan datang ini pembahagian kerusi sesama PR sedikit sukar dari sebelumnya memandangkan situasi dan perkembangan mutakhir yang menunjukkan PAS tidak lagi boleh bergantung kepada kawasan majoriti Melayu samata-mata.

Saya tertarik dengan cadangan Ketua Pemuda DAP, Anthony Loke yang menekankan bahawa sebarang keputusan samada mengekalkan `status quo' di dalam PRU Ke 12 yang lalu atau membuat beberapa perubahan taktikal perlulah dipersetujui bersama di antara pimpinan PR. Beliau turut mencadangkan agar kawasan yang PR dahulunya tewas, mestilah diletakkan calon dari parti yang mempunyai potensi besar untuk menang.

Sebagai contoh, jika di dalam PRU Ke 12 yang lalu kawasan itu ditandingi oleh PKR tetapi tewas, ada baiknya di dalam PRU Ke 13 nanti kawasan itu ditandingi oleh parti yang mempunyai potensi untuk menang di situ samada dari PAS mahupun DAP. Apa yang penting katanya, PR dapat merampas kerusi tersebut. Ini satu idea yang baik dan bukan bertujuan untuk merampas hak sesebuah parti di dalam PR.

Di sinilah kebijaksanaan pimpinan PR itu penting. Sikap mementingkan diri sendiri dan menjaga kepentingan parti masing-masing sahaja harus dikikis. Perubahan wajar dilakukan dari semasa ke semasa mengikut situasi dan perkembangan politik di sesebuah kawasan itu. Sasaran untuk menang perlu diletakkan di hadapan./wfauzdin.blogspot.com

Jumaat, 18 Februari 2011

MAHKAMAH - ADUN `KATAK' PELABUHAN KELANG KEKAL SEBAGAI ADUN?

Oleh: WFAUZDIN NS

APA sudah jadi? Hari ini Mahkamah Tinggi Shah Alam memutuskan bahawa Badrul Hisham Abdullah masih merupakan ADUN Pelabuhan Klang. Keputusan itu dibuat oleh Hakim Zaleha Yusof.Kerusi DUN Pelabuhan Klang itu telah diisytiharkan kosong oleh Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor pada 19 Januari lalu. (Rujuk laporan Malaysiakini hari ini).


NONE

Sebelum ini Speaker Dun Selangor, YB Teng mengistiharkan kerusi Dun Pelabuhan Kelang kosong kerana Adun Umno Badrul Hisham, tidak menghadiri sidang dewan tanpa cuti selama lebih kurang enam bulan sejak bulan 16 Julai tahun lalu.

Mengikut Perlembagaan Selangor, kerusi DUN dianggap kosong jika wakil rakyatnya tidak hadir sidang dewan tanpa cuti selama enam bulan.

Badrul Hisham telah memfailkan saman asal untuk mengisytiharkan bahawa pengumuman Teng itu tidak sah dan terbatal, serta memfailkan injunksi untuk menghalang Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) daripada mengisytiharkan pilihan raya kecil di DUN yang diwakilinya.

Ramai yang telah menjangka keputusan ini dan amat malang sekali terbukti betapa kuasa Speaker Dewan tidak lagi `kebal'. Pengundi-pengundi di Dun Pelabuhan Kelang `terpaksa' juga menerima Wakil Rakyat yang mereka undi atas tiket PKR itu kekal dikerusi tersebut atas cop Umno. Di mana maruah Wakil Rakyat ini? Sekian lama tidak hadir Dewan, menjadi Wakil Rakyat dengan `memperdaya' pengundi tetapi masih tergamak memakan gaji dan elaun sebagai Adun?

Sekali lagi nasib dan hak rakyat ditentukan oleh mahkamah. Apa sudah jadi dengan negara ini?/wfauzdin.blogspot.com

HUJAH `GAMPANG' DARI MAHATHIR YANG DIMAMAH USIAOleh: WFAUZDIN NS

BERKATALAH Mahathir bahawa Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hanya berjuang untuk memenangi pilihan raya dan bukannya berjuang untuk Islam. Beliau berkata, Menteri Besar Kelantan itu menyatakan tujuan hidupnya ialah untuk memenangi pilihan raya dan menjadi pemerintah bersama DAP dan PKR.

“Untuk ini Nik Aziz secara terbuka sanggup mengkafirkan orang Islam UMNO, bersedia untuk bekerjasama dengan syaitan untuk menjayakan perjuangannya, bekerjasama dengan orang yang menolak perjuangannya untuk mendirikan negara Islam ala Pas (Akhbar Sinar).

Inilah hujah Mahathir sejak dulu, kini dan mungkin selamanya hingga apabila beliau berdepan dengan Malaikat Maut nanti. Hujah `gampang' ini tidak perlu dijawab oleh Tuan Guru Nik Aziz, memadai saya yang jahil ini ingin menjawabnya walaupun saya tidak mempunyai hidung besar yang menipu dan membelit.

Memang tepat bahawa Tuan Guru Nik Aziz berjuang untuk memenangi Pilihanraya kerana dengan memenangi Pilihanraya saja maka PAS akan memiliki kuasa untuk melaksanakan hukum Islam. Apakah Mahathir sangka PAS akan memilih jalan lain selain dari jalan Pilihanraya untuk berkuasa? Mungkin Mahathir teringin melihat PAS mengunakan jalan `revolusi' untuk memerintah negara? Jika itu sangkaan Mahathir, beliau sudah terlalu tua sebenarnya.

Tuan Guru Nik Aziz berjuang bukan untuk Islam? Jika bukan untuk Islam, maka untuk apa? Pernahkah kita mendengar Tuan Guru Nik Aziz memekik melolong menyebut `hidup Melayu' seperti yang lazim kita dengar di PWTC itu? Di mana pun Tuan Guru Nik Aziz berucap, beliau tidak pernah melupakan Al-Quran sebagai intipati ucapannya. Bahkan, di depan masyarakat Non Muslim pun Tuan Guru mempromosi ajaran Islam ini sehinggalah DAP semakin faham tentang Islam berbanding dengan pemimpin Umno, MCA, Gerakan dan MIC.

Difitnah oleh Mahathir bahawa Tuan Guru Nik Aziz secara terbuka mengkafirkan orang Islam Umno. Secara terbuka itu bila dan di mana? Jika benar, mengapa setiap kali orang Umno masuk PAS, Tuan Guru Nik Aziz tidak pernah mengarahkan agar mereka di`syahadah'kan kembali? Jika Tuan Guru Nik Aziz menyebut bahawa orang Umno itu masih Jahiliyyah, ada lojik dan betulnya. Mendokong parti sekular dan tidak mahu memahami perjuangan Islam itu tidak Jahiliyyahkah? Jika bukan Jahiliyyah, mungkin bodoh perkataan yang lebih sedap untuk didengar.

PAS hanya menyebut apa yang disebut di dalam Al-Quran dan Hadith tentang batas-batas Kufur seperti yang terkandung juga di dalam Kitab Mustika Hadith yang dikeluarkan oleh JPM sewaktu zaman Mahathir. Masakan Mahathir tidak membaca kitab yang diterbitkan dari pejabatnya sendiri. Disebut di dalamnya bagaimana seseorang itu boleh menjadi Kafir dengan beberapa sebab termasuk menghina hukum Islam termasuk hukum Hudud. Mereka yang menyebut bahawa Hukum Hudud tidak boleh dilaksanakan di zaman ini, atau hukum hudud boleh menyebabkan umat Islam mundur dan sebagainya boleh menjadi Kafir. Mereka yang menghina Sunnah Nabi seperti beserban, berjangut kerana tiada pisau cukur juga boleh menjadi Kafir. Jika Mahathir terasa atau ada pemimpin Umno yang terasa, itu bukan salah PAS. Bukan PAS yang menjatuhkan hukum Kafir itu.

Tuan Guru Nik Aziz ada membuat kiasan bahawa PAS sanggup bekerjasama dengan sesiapa sahaja demi untuk memperjuangkan Islam hatta dengan Syaitan sekalipun. Persoalannya, adakah boleh diterima akal Syaitan akan membantu untuk perjuangan Islam? Jawapannya sudah pasti mustahil. Ini membawa maksud, betapa kuatnya cita-cita PAS untuk memperjuangkan Islam dan boleh menerima sesiapa sahaja sebagai kawan untuk menegakkan ugama yang maha suci ini. Kalau Syaitan pun PAS kata boleh terima, masakan Umno yang bukan Syaitan PAS akan tolak. Masalahnya, Umno tidak mahu bekerjasama dengan PAS untuk perjuangan Islam bahkan Umno banyak menghalang cita-cita PAS dengan berbagai cara.

PAS bekerjasama dengan PKR dan DAP kerana kedua-dua parti ini tidak pernah menghalang PAS dari berjuang untuk Islam. Mana mungkin PAS boleh paksa pemimpin DAP yang bukan Islam untuk terima Hukum Hudud kerana kewajipan untuk menegakkan hukum Islam terletak di tangan umat Islam sahaja. Sama juga seperti puasa, bolehkah PAS memaksa Karpal Singh atau Lim Kit Siang berpuasa? Peliknya, mengapa pemimpin Umno yang mengaku Islam tidak juga mahu kepada hukum Islam? Mengapa Mahathir mesti cabar PAS agar menentukan DAP terima Islam? Bukankah pelik? Mengapa Mahathir tidak mahu terima hukum Islam tetapi sebaliknya mahu agar DAP terima Islam?

Mahathir kata PAS ingin tegakkan Negara Islam ala - PAS. Cuba sebutkan apakah ciri-ciri Negara Islam ala-PAS itu jika Mahathir tahu. Jika ini lah pemikiran kepala otak Mahathir, tidak mustahil satu hari nanti Mahathir akan sebut ini sembahyang ala-Umno, ini sembahyang ala-PAS. Di dalam perkara ini, Umno pernah cuba untuk berdebat dengan PAS berkaitan isu `Takfir'. Umno melakukan `warming up' terlebih dahulu dengan mengadakan debat olok-olok kununnya di antara PAS dan Umno. Akhirnya, Allah maha kuasa, dan Al-Quran adalah mukjizat yang Umno tidak boleh perdayakan. Di dalam debat olok-olok tersebut, pihak yang kununnya mewakili Umno tidak mampu membalas hujah pihak yang kununnya mewakili PAS. Debat olok-olok tersebut boleh diikuti melalui youtube.

Akhirnya, Umno tidak berani untuk berdebat dengan PAS kerana mereka tahu kebenaran yang dibawa oleh PAS setelah mereka adakan debat olok-olok tersebut. Hakikatnya Umno tahu PAS sejak dahulu konsisten di dalam perjuangannya. Sebab itulah berbagai cara telah Umno lakukan untuk memecahbelahkan kesatuan di dalam PR. Paling menyakitkan hati Mahathir adalah apabila semakin ramai di kalangan Non Muslim yang berani menghampiri PAS bahkan DAP sendiri sanggup membela PAS.

Lebih pedih hati lagi Mahathir apabila Karpal Singh menyebut di dalam Konvensyen PR baru-baru ini bahawa beliau sanggup terkorban untuk mempertahankan Islam yang terdapat di dalam Perlembagaan. Karpal Singh juga bersedia untuk berdialog dan berbincang dengan PAS berkaitan penubuhan negara Islam dan juga tentang hukum hudud. Nampaknya DAP lebih awal ingin belajar tentang Islam daripada Umno. /wfauzdin.blogspot.com

Khamis, 17 Februari 2011

`PENYAKIT' MAHATHIR SEMAKIN SERIUS DI PENGHUJUNG USIA

Oleh: WFAUZDIN NS

AKTA ISA adalah jelas tanpa khilaf lagi di dalam Islam hukumnya `haram' jika dilaksanakan oleh pemerintah yang berugama Islam. Oleh kerana negara ini bukan negara Islam, maka hukum ini telah lama digunapakai dan dalil bagi pemerintah untuk meneruskan akta zalim dan sesat ini hanyalah kerana akta ini telah pun diakui oleh negara barat sebagai berkesan.

Memang akta yang menahan serta menghukum seseorang tanpa bicara itu amat berkesan di barat terutamanya untuk menghapuskan kumpulan militan Islam. Bezanya di barat, mangsa kepada kezaliman akta seperti ISA ini adalah kumpulan pejuang Islam yang dipanggil oleh mereka sebagai kumpulan militan. Di negara ini, mangsanya tidak mengenal siapa termasuk pemimpin politik yang menentang kerajaan.

Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa beliau pernah cuba untuk memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) ketika memegang jawatan tersebut.

mahathir mohamad hari raya open house 2Katanya, ketika beliau menyarankan supaya ISA dimansuhkan, pihak polis berkata 'tidak boleh' kerana bahawa masih ada ancaman. Di zaman Dr Mahathir menjadi PM, beliau sering dituduh menyalahgunakan ISA, yang membolehkan penahanan tanpa bicara, terutama ketika Operasi Lalang pada 1987 dan era reformasi, terhadap penentang kerajaan.

Semenjak bila PM selaku Menteri Dalam Negeri mengikut nasihat pihak Polis dengan mudah? Kununnya Mahathir tidak mahu Akta ISA tetapi di`larang' oleh pihak Polis. Lucu sungguh. Jika benar Mahathir tidak suka ISA, mengapa beliau terus menandatangani lanjutan tahanan mangsa-mangsa ISA ini? Adakah pihak Polis dapat buktikan kepada kerajaan sememangnya negara berada di dalam keadaan bahaya ketika itu?

Nampaknya Mahathir ini semakin tua semakin kuat putar belitnya. Beliau tidak pernah mahu mengaku kesilapan dan kezaliman yang beliau lakukan sewaktu beliau memerintah. Mungkin beliau mahu dikenang sebagai seorang PM yang baik dan berjasa kepada rakyat setelah beliau bersara. Malangnya, rakyat tidak mudah melupakan kezaliman lampau beliau.

Beliau sanggup meletakkan kezaliman yang telah beliau lakukan ketika dulu ke bahu pihak Polis. Beliau cuba untuk menggambarkan betapa yang zalim bukan beliau tetapi pihak Polis. Mahathir selaku PM dan Menteri Dalam Negeri ketika itu ternyata tidak bertanggungjawab terhadap pihak polis. Cubaan beliau untuk menjejaskan imej Polis yang sekarang ini masih belum pulih dari pandangan buruk masyarakat amat mendukacitakan.

Cukup-cukuplah Mahathir. Zaman untuk beliau menipu rakyat sudah lama berlalu. Biarlah Najib pula menyambung kerja kamu itu. Apa yang penting, rakyat mesti menilai sikap pemimpin-pemimpin Umno sewaktu mereka berkuasa dan setelah mereka hilang kuasa. Allah lanjutkan usia Mahathir bukan untuk terus menipu rakyat dan menyokong kezaliman Akta ISA. Kenyataan Mahathir semakin hari semakin `nyanyuk'./wfauzdin.blogspot.com

KES LIWAT - APA STANDARD, SERAH DOKUMEN PUN BERTERABUR

Liwat II:Kecoh: Pendakwaraya Beri Bukti Mengelirukan

KUALA LUMPUR, 17 FEB : Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini sekali lagi kecoh apabila pihak pembelaan menerima dokumen yang mengelirukan daripada pihak pendakwaraya.

Menurut Peguambela Sankara Nair, Dokumen sampel DNA yang diberikan kepada pasukan peguam bela tercampur antara dua set menyebabkan pasukan pembelaan gagal mendapat maklumat sebenar.

"Dokumen yang diberi kepada kami, dokumen DNA berlebihan. Sebenarnya dua set tapi bercampur sehingga keliru.

"Akibatnya kita terpaksa betulkan, kalau sama (dokumen) mereka, kita tak complain(bantah) tapi kalau berlainan kita buat bantahan serius. Sekarang kita masih betulkan," katanya.
Hal ini menyebabkan Hakim Datuk Zainudin Mohd Diah menangguhkan perbicaraan sehingga esok bagi memberi peluang pihak peguambela menyusun dokumen itu.

Dalam prosiding petang tadi, Dr Seah menyatakan ujian DNA menunjukkan kehadiran dua DNA di seluar dalam berwarna kelabu berlabel A6.

Pemilik DNA pertama ialah Saiful Bukhari Azlan dan kedua dinamakan sebagai "Male Y'
Datuk Chua Jui Meng yang turut menghadiri prosiding tadi menyatakan hal ini tidak boleh diterima.

Malah menurut beliau kecelaruan dokumen dari pihak Pendakwaan dari Jabatan Peguam Negara ini hanya memberi persepsi wujud konspirasi fitnah.

"Nampaknya hari ini ada kecoh sikit. Dua kali. Petang ini dokumen mengelirukan.
"Orang ramai ada persepsi ada komplot terhadap DSAI. Buat pihak pembelaan keliru. Pendapat saya sebagai bekas peguam dan menteri ialah ini tak boleh diterima," katanya./-tvsnews-

DULU TILAM, KINI SELUAR DALAM DAN BULU....

SELUAR AIR MANI DAN BULU SAIFUL DIBAWA KEMAHKAMAH
MUA HA HA..

Jika pada perbicaraan kes fitnah I Datuk Seri Anwar Ibrahim, pihak pendakwa mengusung tilam ke mahkamah, perbicaraan terbaru yang dihadapi Ketua Umum Keadilan itu menyaksikan pihak pendakwa ‘mengusung’ bulu, seluar dalam dan cadar ke mahkamah.

Semua barang-barang tersebut dibuka oleh Ketua Unit Jenayah Berat Jabatan Kimia, Dr Seah Lay Hoong untuk ditandakan sebagai bahan bukti di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.
Bahan bukti tersebut termasuk helaian bulu yang dikatakan sebagai ‘bulu kemaluan’. Peguam Sankara Nair ketika melihat bukti itu mempersoalkan mengapa ia tidak disebut sebagai ‘rambut sahaja’ kerana ia kelihatan seperti helaian rambut. Hakim Zainal Abidin Mohd Diah berkata Sankara boleh menyoal balas Dr Seah kemudian.

Sehelai seluar dalam kepunyaan pengadu Mohd Saiful Bukhari turut dikemukakan sebagai bahan bukti kes. Seluar dalam tanpa jenama itu sebelum ini didakwa saksi terdapat kesan air mani Saiful.

Sehelai permaidani berwarna warni juga turut dijadikan sebagai ‘saksi’ pendakwaan, yang dikatakan disita dari Jabatan Kimia. Selain itu, kain cadar berwarna kelabu turut ditanda sebagai bahan bukti.

Sepasang seluar hitam tanpa jenama, kameja biru dan kolar putih berjenama Ralph Lauren serta baju hijau jenama G2000 kepunyaan Saiful juga dikemukakan di mahkamah sebagai bukti kes.

Sumber: http://suwaritimur.blogspot.com/2011/02/seluar-air-mani-dan-bulu-saiful-dibawa.html#ixzz1ED20y9Hf

PRK DUN PELABUHAN KELANG SEPERTI SUDAH PASTI, SIAPAKAH CALON UMNO?

Oleh: WFAUZDIN NS

DARIPADA gerak geri Umno khususnya di Bahagian Klang, kuat dirasakan bahawa Pilihanraya Kecil Dun Pelabuhan Klang akan diadakan. Walaupun ianya menjadi satu rahsia yang mungkin cuma Umno yang tahu, saya percaya PR di Selangor sudah bersedia untuk menghadapinya.

Hangat diperkatakan, yang sibuk melobi untuk menjadi calon bagi mewakili Umno/Bn adalah Ketua Umno Bahagian Klang, Datuk Mazlynoor Abdul Latif . Seandainya benar Umno akan meletakkan beliau sebagai calon, dipercayai ianya merupakan satu bonus buat PR untuk mengekalkan kerusi tersebut dengan majoriti lebih besar. Kerusi tersebut sebelum ini dimenangi oleh calon PKR yang kemudiannya belot melompat menjadi katak dan mencium keris telanjang Umno.

Ketua Umno Bahagian Klang tersebut dikatakan tidak lagi mendapat sokongan kuat akar umbi Umno di Bahagian berkenaan. Sudah ada desas desus yang menyebut akan mendedahkan beberapa rahsia peribadi beliau sekiranya beliau dipilih sebagai calon. Tidak menghairankan jika ini berlaku kerana di dalam Umno budaya `cah keting' adalah menjadi kebiasaan.

Kita perlu menunggu keputusan mahkamah samada kita akan menyaksikan satu lagi PRK dan tentunya ini akan `membotakkan' kepala Najib untuk memikirkan berapa banyak pula wang yang perlu dicurahkan. Harta kekayaan negara sedikit demi sedikit dikikis hanya kerana menghadapi pilihanraya sedangkan wang yang masuk semakin lama semakin surut. /wfauzdin.blogspot.com

PAS PATUT DIBERI PELUANG DI SARAWAK

Oleh: WFAUZDIN NS

BERTIUP kencang bahawa Sarawak akan mengadakan Pilihanraya Negeri tidak beberapa lama lagi. Mandat DUN Sarawak akan tamat pada Julai ini nanti. Sarawak adalah di antara beberapa negeri yang mempunyai harapan yang baik untuk ditawan oleh PR memandangkan rakyat Sarawak sudah tidak mampu bertahan melihat kemewahan hidup pemimpin mereka sekarang.

Di sebalik kemewahan pemimpin di Sarawak, masih banyak kawasan di pedalaman Sarawak yang amat dhaif dari segi pembangunan dan infrastruktornya. Kemudahan paling asas seperti jalanraya, api dan air masih gagal ditangani oleh kerajaan negeri di bawah Taib Mahmud di beberapa kawasan. Sebaliknya Taib Mahmud berkahwin wanita muda.

Saya percaya PR telah pun bersedia untuk membentuk kerajaan baru di Sarawak selepas pilihanraya negeri ini nanti. Saya menyokong penuh hasrat PAS untuk menambah kerusi mereka di dalam pilihanraya negeri tersebut tidak berapa lama lagi. Hasrat PAS itu telah disuarakan oleh Naib Presidennya Datuk Mahfuz Omar. Sebelum ini PAS hanya diberi peluang bertanding satu kerusi di Dun Beting Maro pada pilihanraya negeri Tahun 2006.

NONEPada pilihan raya negeri Sarawak 2006, Barisan Nasional (BN) menguasai 63 kerusi dengan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) menang 35 kerusi diikuti Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) (12), Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Parti Progresif Demokratik Sarawak (SPDP) masing-masing lapan kerusi.

Kerusi Pembangkang pula dimenangi oleh DAP (6), manakala PKR (1) dan Parti Cinta Malaysia (1).

Pada pilihanraya kali ini, amat wajar PAS diberi peluang untuk mencuba nasib kerana PAS tidak lagi asing di bumi kenyalang itu. Pengundi-pengundi Non Muslim juga sudah tidak bimbang lagi untuk mengundi PAS. Tiada alasan yang munasabah untuk tidak memberi peluang kepada PAS bertapak dengan lebih kuat di Sarawak.

Memang benar, Umno/Bn masih mengharapkan Sarawak dan Sabah sebagai `talian hayat' mereka. Ini terbukti di dalam PRU Ke 12 yang lalu, dua buah negeri di Malaysia Timur ini telah berjasa besar kepada Umno/Bn untuk terus bertakhta di Putrajaya.

Adalah diharapkan pimpinan PR lebih bijak dan rasional di dalam menentukan kerusi yang akan ditandingi. Selain dari kerusi yang menjadi kekuatan kepada DAP, PKR dan PAS harus berbincang untuk pembahagian kerusi yang sama banyak. Kita tidak akan tahu kekuatan PAS di Sarawak jika kita tidak mahu mencubanya dari sekarang./wfauzdin.blogspot.com

NASIB ORANG BERNAMA ANWAR IBRAHIM....

Oleh: WFAUZDIN NS

SERONOK mengingatkan cerita dari kes liwat DS Anwar. Saiful mendakwa berlaku seks oral secara paksa. Pakar jagaan kecemasan HKL Dr Khairul Nizam Hassan berkata, pengadu berkenaan, Mohd Saiful Bukhari Azlan mendakwa telah dipaksa berbuat demikian oleh seorang "tokoh terkemuka." Khairul berkata, Saiful telah memberitahu perkara itu kepadanya ketika beliau membuat pemeriksaan ke atas pemuda itu.

NONE

Maka, pemeriksaan di dalam mulut Saiful dibuat untuk mengambil spesimen. Masih adakah lagi `bahan bukti' yang boleh ditemui di dalam mulut Saiful ketika itu? Adakah Saiful tidak pernah menggosok gigi, makan atau minum selepas sahaja beliau dipaksa melakukan `seks oral' sehingga beliau berjumpa doktor berkenaan? Mari kita berfikir.

Sebelum ini, Saiful ada memberitahu beliau tidak mencuci anusnya demi untuk menyimpan bukti. Semalam Doktor Khairul Nizam memberitahu, selain dari mengambil spesimen dalam mulut Saiful, beliau tidak mengambil spesimen daripada bahagian lain kerana Saiful memberitahunya bahawa beliau telah mencuci dan membersihkan diri.

Kenyataan itu bercanggah dengan keterangan Saiful pada tahun lalu, ketika bekas pembantu Anwar itu disoal balas oleh peguam Karpal Singh. Saiful telah memberitahu mahkamah bahawa beliau tidak mencuci anusnya dengan tujuan menyimpan bahan bukti. Saiful juga memberitahu mahkamah bahawa beliau hanya mandi pada waktu pagi dan tidak membasuh angota sulit badannya.

Jika otak kita waras, kita boleh berfikir dan boleh menilai cerita yang berbagai version ini (pinjam kata DS Anwar). Semakin berserabut nampaknya. Walau bagaimana serabut sekalipun, ada minat pihak tertentu untuk meneruskan cerita ini. Kenapa mesti diteruskan? Ya, cerita ini mesti diteruskan sehingga ke noktah terakhir kerana insan yang terlibat itu adalah DS Anwar.

Bagaimana dengan cerita mereka yang bukan bernama Anwar? Kisah penglibatan kes Altantuya? Kes Amah Indonesia? Kes raba gadis di Rompin? Kes di Hotel Port Dickson? Kes rogol gadis bawah umur di Melaka sehingga Lim Guan Eng jadi mangsa? Persetankan itu semua kerana ianya tidak melibatkan DS Anwar. /wfauzdin.blogspot.com

Rabu, 16 Februari 2011

INI BUKAN `COBAANNNNN...INI BETUL-BETUL........"

Fitnah Liwat II: Karpal Berjaya robek kes pendakwaan

Peguam Karpal Singh dikatakan berjaya merobek hujah pihak pendakwaan dalam perbicaraan kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, pagi ini.

Peguam veteran itu berhujah bahawa borang pro forma yang diisi oleh doktor Hospital Kuala Lumpur mempunyai perkataan 'cubaan meliwat' dan 'cubaan seks oral'.

NONEBekas ketua, Unit Kemalangan dan Kecemasan, Hospital Kuala Lumpur, Dr Khairul Nizam Hassan memberitahu mahkamah Saiful memberitahu pasukan perubatan bahawa dia telah diliwat dan dipaksa melakukan seks oral.

"Dia (Saiful) tidak sebut 'cubaan' tetapi 'liwat' dan 'seks oral'," katanya.

Apabila ditunjukkan borang pro forma form, Khairul Nizam (kiri), bagaimanapun bersetuju borang itu mencatatkan 'cubaan liwat' dan 'cubaan seks oral'.

Sebalik semua ini, beliau mempertahankan bahawa pemeriksaan perubatan yang dijalankan adalah bagi memeriksa mangsa diliwat dan melakukan seks oral.

Karpal kemudian bertanyakan kepada Khairul Nizam, berulang kali sama ada borang pro forma itu adalah berdasarkan wawancara dengan Saiful.

Saksi bersetuju tetapi menekankan bahawa borang itu hanya sebagai garis panduan.

"Bagaiamana anda boleh kata ia liwat atau seks oral apabila laporan menyatakannya sebagai 'cubaan'?” soal Karpal.

NONEBeliau kemudiannya terus mengasak doktor berkenaan dengan cara menyoal yang sama sehingga Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden (kanan) - yang mengetuai pasukan pendakwaan - mencelah dan membantah soalan yang berulang kali itu.

Menurut Karpal, maklumat penting yang sepatutnya diisi dalam borang pro forma itu telah tidak diisi oleh doktor-doktor.

'Maklumat penting' itu termasuk keadaan yang menyebabkan dakwaan kejadian; sejarah perubatan pengadu kes; dan pemeriksaan dubur untuk menentukan sama ada mangsa telah membuang air besar ataupun tidak/.MalaysiaKini

Catatan Blogger:

Rasa-rasanya kalau kita pergi buat report Polis beritahu bahawa ada seseorang `cuba' untuk memukul kita, adakah Polis akan minta kita pergi buat pemeriksaan doktor dan kemudian doktor kemukakan laporan bahawa muka kita bengkak, terdapat luka di pipi, patah tengkuk dan sebagainya? Itu bukan `Cobaaannnn....ini betul...betulllll......" muehehehe.....

PRK DUN MERLIMAU - PROVOKASI BERMULA, PR HARUS BERSEDIA HADAPI PUAK PENGECUT INI

Oleh: WFAUZDIN NS

MALAM tadi di kawasan PRK Dun Merlimau, DS Anwar bersama `ayam sabung' PAS Mohamad Sabu telah mengempur sarang Umno di dalam satu ceramah di Permatang Serai. Seperti yang dijangka, Melaka yang terkenal dengan agenda `provokasi' terhadap program PR menyaksikan ceramah dua tokoh hebat ini diganggu.

Diberitakan seorang penyokong PAS yang masih tidak diketahui namanya ditahan Polis semasa ceramah Datuk Seri Anwar Ibrahim berlangsung. Pengarah Unit Amal Pusat, Juhari Othman berkata pemuda tersebut ditahan kerana dituduh memukul penunggang motorsikal yang menganggu ceramah Anwar dengan membunyikan motorsikal mereka dengan kuat.. Beberapa pemuda yang dipercayai diupah oleh parti tertentu merempit tanpa menghiraukan teguran pihak penganjur. Tindakan provokasi mat-mat rempit tersebut menyebabkan berlaku pergelutan sehingga insiden tersebut tercetus (Sumber: Laman Web Resmi PRK Dun Merlimau).

Adakah ini yang diimpikan oleh KM Melaka sejak sekian lama? Sebelum ini bukan sekali dua ceramah oleh PR diganggu sedemikian rupa. Provokasi seperti mengadakan ceramah serentak bersebelahan di antara ceramah PR dengan Umno sudah seperti menjadi tradisi di Melaka. Sebab itulah Ali Rustam awal-awal lagi memberitahu bersedia untuk `berdebat' dengan pemimpin PR. Debat cara Ali Rustam adalah debat yang tidak pernah dilakukan orang hatta budak sekolah rendah sekali pun iaitu dengan cara `berdebat' berlainan pentas. Hanya orang yang tidak berpelajaran atau gila sahaja yang mungkin mengatakan cara Ali Rustam ini adalah cara yang paling berani dan bertamaddun.

Akhirnya nanti, pihak berkuasa akan menjadikan sebab mengapa permit tidak boleh diberikan kerana kununnya berlaku kekecohan. Ada yang berkata memang serasi Ali Rustam dengan Ketua Polis Melaka. Siapa Ketua Polis Melaka? Saya pun tidak tahu, tetapi ada yang mengatakan Ketua Polis Melaka sekarang adalah salah seorang Pegawai Polis yang bernama Mohd Rodwan Mohd Yusof yang pernah terlibat di dalam kes Liwat 1 DS Anwar dan pegawai ini juga dikatakan ditemui oleh Saiful di dalam kes fitnah 2 sekarang.

Pedulikan siapa dia Ketua Polis Melaka, cuma kita berharap agar beliau dapat laksanakan tugas secara profesional./wfauzdin.blogspot.com

PKR HARUS MENGALAH ASALKAN PR BOLEH MENANG

Oleh: WFAUZDIN NS

Merujuk kepada kenyataan Timbalan Presiden PKR, YB Azmin Ali bahawa satu cabaran baru buat PR di dalam pengagihan kerusi di antara mereka setelah situasi kini berlainan di mana PAS sekarang semakin diterima oleh pengundi-pengundi bukan Melayu. Keputusan PRK Dun Tenang baru-baru ini sebagai penunjuk bahawa formula pembahagian kerusi di kalangan parti di dalam PR harus diteliti dan dikaji semula.

pkr congress pc 271110  azmin"Tiada lagi formula PAS akan bertanding di kawasan majoriti Melayu, DAP di kawasan Majoriti Cina dan PKR di kawasan bercampur. Sekarang, PAS juga mahu kawasan bercampur," kata Azmin (Malaysiakini).

Di dalam PRK Dun Tenang baru-baru ini, calon PAS Puan Normala Sudirman tewas apabila 83.3 peratus sokongan Melayu pergi kepada BN, manakala pengundi-pengundi di kawasan majoriti Cina memilih PAS. Inilah keajaiban kuasa Allah yang dulunya Umno, MCA dan Gerakan tidak pernah terfikir. Kita sendiri pun tidak pernah terfikir bagaimana kaum Cina lebih yakin dengan perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS. Orang-orang Melayu kebanyakannya masih mengira tentang siapa yang boleh mengisi perut mereka, orang itu lah yang akan disokongnya.

Justeru itu, memang wajar PAS diberi peluang yang berbeza selepas ini. Tidak salah jika PKR mengalah sedikit asalkan PR berjaya. Jangan terlalu berpegang kepada formula yang mungkin sudah tidak releven lagi pada waktu sekarang. Perubahan formula dan strategi di dalam menghadapi PRU Ke 13 nanti juga boleh mengelirukan pihak musuh kita. Letakkan matlamat PR mesti menang tanpa mengira yang menang itu adalah dari PAS, PKR mahu pun DAP. /wfauzdin.blogspot.com

SAIFUL DAKWA ADA `ORAL SEKS' PAKSA, TAPI......

Petikan Dari Tranungkite.

Aku tengah dok fikir juga Penulis berkenaan buat ulasan seperti berikut:

Biar betul! Dulu kata tak mandi sebab nak kekalkan bukti di lubang punggungnya tetapi yg peliknya doktor Khairul Nizam kata "“I did not took specimen from other areas as the victim told us that he had washed and cleaned himself,”. mana satu yg betul? Saiful beritahu doktor dia dah mandi sebab tu doktor tak periksa habis.

Dan lagi.."Upon cross-examination by defence counsel Sankara Nair this afternoon, Khairul Nizam said that he took swab specimens from Saiful's throat and tongue after the latter told him that he was forced to perform oral sex by a “high-profile figure!"

Perform oral sex? Dua hari baru datang jumpa doktor dan doktor boleh ambik specimen dalam mulut dan tekaknya? Seperti kata tumpang sekole.. "Tak kan Saifool tak makan dan minum selama 2 hari sebab nak jaga bukti dalam tekaknya seperti mana dia kata dia tak basuh juboqnya selama 2 hari!!

MINAT FESYEN - LOKMAN NOR ADAM AKAN DIUNDANG DALAM PROGRAM NONA TV 3 SUKU?

Oleh: WFAUZDIN NS

NAMPAKNYA seperti kehabisan modal bekas Setiausaha Pemuda PKR, Lokman Nor Adam apabila bercerita pasal pakaian DS Wan Azizah sewaktu suami Presiden PKR itu menjadi TPM. Saya ingatkan dia mahu bercerita pasal betapa DS Wan Azizah ini sentiasa menutup aurat dulu, kini dan selamanya tidak seperti isteri PM yang dulu dan kini seperti Siti Hasmah, Hendon, Jean, dan yang kini Bik Mama.

Dalam ceramah di Bayan Baru kelmarin, Lokman Nor Adam - kini ketua unit pidato dan penghujahan umum dan anggota Jabatan Hal Ehwan Khas - menyebut tentang "gaya hidup mewah" DS Wan Azizah. Tidak pula disebut berapa harga pakaian DS Wan Azizah, cuma dia menyebut gaya sahaja. Mungkin, beliau mahu isteri seorang TPM mesti `bergaya susah' atau berpakaian lekeh. Di dalam Islam, tidak salah berpakaian cantik atau mahal asalkan tidak keterlaluan dan menutup aurat. Apa yang dilarang oleh Islam adalah berpakaian membuka aurat seperti Bik Mama walaupun pakaian itu dibeli di kedai `Bundle', apatah lagi jika pakaian itu mahal dan hasil dari mencekik duit rakyat dan rasuah.

Nampak benar Lokman Nor adam ketandusan idea dan jahil sebagai orang politik. Jika berminat sangat untuk bercerita pasal pakaian dan fesyen, Lokman tidak perlu mengadakan ceramah politik. Beliau boleh meminta agar diberi ruang untuk bercakap pasal fesyen wanita di dalam program Nona di TV 3 Suku.

Begitulah jadinya bila seseorang yang sanggup menjadi `pencacai' demi untuk sesuap nasi. Orang seperti ini sudah tidak kisah dirinya nampak hina dan dungu, asalkan beliau rasa apa yang diperkatakannya boleh menyedapkan telinga `tuan' yang menyuapkannya makan. Di dunia lagi Allah sudah menghinakan orang seperti ini, di Akhirat kelak, Wallahu Aklam./wfauzdin.blogspot.com

Selasa, 15 Februari 2011

MERLIMAU - DEBAT ANWAR -ALI RUSTAM MALAM INI?

PRK Merlimau : Kalau Ali Rustam Anak Jantan, Mari Berdebat Malam Ni!!


Oleh: addin_77

"Pada jam 9.00 malam ni, di rumah Hj. Ibrahim di Permatang Serai akan diadakan ceramah perdana DS Anwar Ibrahim dan penceramah popular PAS, Abang Mat Sabu. Malam ni pasti hangat dengan kehadiran penceramah-penceramah berkaliber dari Pakatan Rakyat. Isu-isu yang dibangkitkan pasti memanaskan punggung UMNO BN terutamanya Ketua Menteri Ali Rustam merangkap Pengarah Pilihanraya BN DUN Merlimau.

Umum mengetahui, dalam kenyataan medianya pada 13 Feb lalu, Ali Rustam bersedia untuk berdebat dengan sesiapa sahaja dari kalangan pimpinan Pakatan Rakyat. Namun, debat yang dicadangkan Ali Rustam adalah debat bersebelahan, pentas berasingan. Ini debat pondan namanya, bukan debat anak jantan.

Sebenarnya, Ali Rustam tak berani nak berdebat secara berdepan dan gentleman. Ini kerana Ali Rustam tak pandai berdebat, cuba dilihat di sidang DUN Melaka pun beliau tak mampu berhujah dengan baik. Pembangkang yang diwakili 5 ADUN DAP berhujah dengan menggunakan fakta tetapi dijawab oleh Ali Rustam dengan semberono, macam sembang kedai kopi..jawab tanpa fakta!!

Inikan pulak nak berdepan dengan DS Anwar Ibrahim dan Abang Mat, nescaya Ali Rustam lebih berbuih mulutnya daripada Ahmad Shabery Cheek. Namun, saya berharap Ali Rustam dan kuncu-kuncunya janganlah berdebat ala pondan pada malam ni, malu kat orang-orang kampung. Kalau Ali Rustam anak jantan, mari berdebat secara terbuka pada malam ni..

http://addin77@blogspot.com

APABILA `MUBARAK' NASIHATKAN `MUBARAK' AGAR TIDAK MENJADI SEPERTI MUBARAK

Oleh: WFAUZDIN NS

TUN Mahathir menasihatkan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud agar menamakan pengganti segera sebelum KM tersebut berundur. Tun Mahathir mengingatkan KM yang baru bernikah itu agar tidak menjadi seperti Mubarak di Mesir. Baca di sini.

Apabila membaca kenyataan Tun Mahathir, bolehlah kita andaikan seumpama, "Mubarak ' menasihatkan `Mubarak' agar tidak menjadi Mubarak. Siapa tidak tahu rekod Tun Mahathir sepanjang dia menjadi PM? Apa yang Tun Mahathir lakukan yang kita tidak boleh samakan beliau dengan Mubarak? Jika Mubarak menutup ruang demokrasi dan menipu rakyat demi kuasa, apakah tidak sama dengan Tun Mahathir? Dikatakan Mubarak itu sering memperlekehkan Ulamak dan tidak bersedia untuk menerima Hukum Islam atau Perundangan Islam di dalam pemerintahannya, apakah Tun Mahathir minat kepada perlaksanaan Hukum Islam?

Mungkin ada yang `ekstrim' pula berpendapat Tun Mahathir lebih teruk dari Mubarak kerana beliau adalah punca kepada perpecahan Melayu Islam di dalam dua peristiwa politik terbesar sepanjang pemerintahannya. Peristiwa pertama, Melayu Islam berpecah kepada dua iaitu Team A dan Team B di dalam Umno kemudiannya berpecah lagi kepada parti baru iaitu Parti Melayu Semangat 46 dan Umno (Baru). Kedua, peristiwa pemecatan ke atas DS Anwar seorang tokoh Islamik harapan orang-orang Melayu Islam untuk melihat negara ini menuju proses Islamisasi. DS Anwar dipecat dan dizalimi serta terpenjara, maka wujud Parti KeADILan yang sekarang dikenali sebagai PKR. Melayu berterusan berpecah angkara tangan jahat itu. Itu belum dikira soal rasuah, akta ISA yang zalim, kroni dan sebagainya.

Tiba-tiba beliau ingin menjadi Penasihat pula? Tentu KM Sarawak senyum sahaja mendengar nasihat dari Tun Mahathir. Inilah yang dikatakan `lebih Mubarak dari Mubarak'./wfauzdin.blogspot.com

MEREKA BUKAN BLOGGER SPESIS KATAK....

Oleh: WFAUZDIN NS

MAKA, Blogger pun tak larat tunggu lantas ada yang angkat kaki. Aku ingatkan Adun atau MP je yang tak larat. Tapi Blogger yang keluar seorang dua ni jauh lebih mulia dari beberapa ekor Adun dan MP yang menjadi katak tu.

Blogger yang keluar dari menyokong PKR, mereka lebih bermaruah dari Adun ataui MP yang melompat dari PKR. Setakat ini mereka masih bersama PR, dan mereka masih komited untuk menghancurkan Umno/Bn. Mungkin ada hikmahnya kepada PKR kerana sebagai sebuah parti yang dulunya begitu lemah, kini semakin kuat sudah tentu banyak perkara yang PKR kena pelajari dan ketahui.

Ada yang keluar kerana Anwar, ada yang melompat kerana Azmin dan ada juga yang merasa tersisih kerana rakan mereka yang lain lebih maju ke hadapan. Itu lumrah. Tidak kurang juga ada yang tidak habis-habis menuntut itu dan ini kerana mahu agar perjuangan dan pengorbanannya diberi pembalasan yang sewajarnya oleh parti. Pemimpin pula, tidak merasa takut untuk berjanji sedangkan mereka tahu bukan mudah mahu tunaikan janji.

Alahai, terpulanglah. Mahu tidak mahu, suka atau tidak, tindakan pemimpin di dalam PKR dan kita sebagai pendokongnya sedikit sebanyak membuatkan beban Umno semakin ringan. Buatlah keputusan dengan bijak. Menarik benang di dalam tepung, benang tidak putus, tepung tidak berselerak....

Isnin, 14 Februari 2011

KEMPEN ANTI ZINA - KERAJAAN PUSAT BOLEH BELAJAR DARI SELANGOR


Oleh: WFAUZDIN NS

NEGERI maju dan berkebajikan sahaja tidak cukup untuk memastikan kehidupan rakyat yang sempurna dan sejahtera. Aspek kerohanian juga perlu diambil kira kerana aspek ini lah yang sering dilupakan oleh kerajaan pusat dan kerajaan negeri yang diterajui oleh Umno/Bn. Kerajaan Negeri Selangor di bawah Pakatan Rakyat sentiasa peka kepada permasalahan ini.

Kempen Anti Zina telah dilancarkan oleh Kerajaan Negeri Selangor di dalam beberapa siri bagi membenteras perlakuan dosa besar ini di kalangan umat Islam khususnya di Selangor. Kejayaan Siri Satu dan Dua sebelum ini telah membuatkan Kerajaan Negeri Selangor meneruskan kempen tersebut sehinggalah isu gejala sosial yang melanda masyarakat dapat dibanteras. (Rujuk TV News).

selangor anti-zina campaign halimah and khalid ibrahimAdakah kempen yang serius seperti ini pernah dilakukan oleh mana-mana kerajaan negeri di bawah Umno/Bn? Harus diingat, Selangor bukan diperintah oleh PAS seperti di Kelantan dan Kedah. Selangor diperintah oleh PKR, bersama dengan barisan Exco yang terdiri dari PAS dan juga DAP. Namun, berkat kerjasama PR ini, semua program yang bersifat `hasanah', dapat dilaksanakan dengan baik dan berkesan.

"Saya berasa amat gembira apabila diberitahu sambutan anti zina kedua yang diadakan pada malam sambutan tahun baru yang sama, amat menggalakkan, telah berjaya mengumpulkan lebih daripada 5,000 sukarelawan," kata Tan Sri Khalid Ibrahim.

Menurut beliau lagi, kempen seperti ini adalah bertujuan untuk memberi kesedaran kepada masyarakat Melayu beragama Islam dan bukan bertujuan untuk menakut-nakutkan masyarakat bukan Islam.

selangor anti-zina campaign convoyPelancaran Kempen Anti Zina Siri 3 telah diadakan di Dataran Shah Alam . Sebagai simbolik pelancaran ini Menteri Besar telah melepaskan sekumpulan konvoi yang disertai oleh 80 buah kereta dan 30 buah motosikal berkuasa tinggi.

Kumpulan yang dianggarkan kira-kira 500 orang ini akan berpusing seluruh Shah Alam sebagai "tanda amaran" untuk memberitahu orang awam bahawa kempen ini telah bermula sambil membunyikan hon.


Usaha yang baik sudah tentu banyak menerima sokongan. Di antara NGO yang terlibat adalah Briged Amal, Angkatan Belia Malaysia (ABIM), Perkim (Selangor), Bakewanis dan lain-lain lagi. Beberapa lokasi dan premis yang telah dikenalpasti akan dipantau oleh pihak yang bertanggungjawab seperti Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan lain-lain jabatan yang berkaitan dalam penguatkuasaan.

prostitution, desa mentari, police raidKempen Anti Zina merupakan salah satu aktiviti yang dirancang oleh Program Generasi Idaman Selangor (GeMS) yang merupakan satu program khusus yang diwujudkan di bawah Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan.

Syabas, Kerajaan PR Selangor yang telah memulakan langkah ini agar dapat dijadikan contoh dan teladan kepada Kerajaan Pusat serta Kerajaan Negeri yang lain. Inilah berkatnya rakyat memilih pemimpin yang berada di dalam parti yang serius untuk berbakti kepada rakyat dan amat beruntunglah mereka yang telah mengambil keputusan menolak Umno yang selama ini banyak menyusahkan di dunia dan akhirat./wfauzdin.blogspot.com

PERLANTIKAN CANSELOR UNISEL - SATU LAGI BUKTI KETELUSAN KERAJAAN PR SELANGOR

Oleh: WFAUZDIN NS

PERSOALAN siapakah yang bakal menggantikan Bik Mama sebagai Canselor Baru UNISEL sebuah universiti milik kerajaan negeri kini telah terjawab. Bukan DS Wan Azizah, bukan Dr Syed Hussin Ali dan bukan juga tokoh dari PAS mahupun DAP. Tokoh yang diberi tanggungjawab berat ini adalah Raja Tan Sri Arshad Raja Tun Uda yang telah dilantik berkuatkuasa 21 Feb ini (Rujuk laporan Malaysiakini hari ini).

Sekali lagi terbukti betapa Kerajaan PR Selangor telus di dalam membuat perlantikan dan ini menunjukkan bahawa Kerajaan Negeri tidak mahu berpolitik di dalam isu pendidikan. Kerajaan Negeri akur dengan kehendak pelajar yang tidak mahu orang politik dibawa masuk ke dalam UNISEL. Raja Tan sri Arshad sebelum ini adalah Pro-Canselor Universiti Industri Selangor.

Sehingga artikel ini ditulis, perlantikan beliau belum diumumkan secara rasmi oleh Kerajaan Negeri dan dikatakan pengumuman akan dilakukan oleh Exco Pendidikan Negeri Dr Halimah Ali di bangunan Setiausaha Kerajaan (SUK) negeri di Shah Alam pada jam 3.30 petang ini. /wfauzdin.blogspot.com


KEMATIAN ADUN KERDAU - ZAHID HAMIDI MEREPEK

Oleh: WFAUZDIN NS

GELI pula hati aku mendengar komen Zahid Hamidi di dalam berita Astro Awani apabila beliau mengulas kematian Adun Kerdau kelmarin. Beliau menyebut kematian Adun Umno tersebut merupakan ujian Allah terhadap Umno/Bn. Mengapa ke situ pula perginya Zahid Hamidi?

Apa pula kena mengena kematian, ajal dan maut dari Allah terhadap hambanya dengan Umno? Zahid jangan perasan sangat dan menyangka Allah merestui parti sekular yang bersekutu dengan Apco Yahudi Israel laknatullah itu. Apakah Zahid Hamidi percaya dan yakin benar bahawa Allah meredhai Umno yang sentiasa menolak hukum Islam itu? Bukankah tangan pemimpin Umno yang meluluskan lesen judi terbesar di Genting? Lesen kilang arak terbesar di Shah Alam? Lupakah Zahid tentang cita-cita pemimpin besar Umno yang mahu meluluskan lesen judi bola sewaktu kempen Bola Sepak Piala Dunia yang lalu? Masakan Zahid tidak tahu pemimpin Umno jugalah yang menulis surat kepada Kerajaan PAS Kelantan memberi amaran agar kerajaan negeri tersebut tidak melaksanakan undang-undang Islam termasuk hukum hudud? Parti seperti inikah yang Zahid rasa Allah redha?

Cukuplah Zahid. Setelah kamu menipu orang-orang Melayu berugama Islam dengan perjuangan sekular Umno itu, masakan dengan Allah yang maha mengetahui itu pun kamu mahu tipu? Kita kenal siapa Zahid Hamidi yang dulunya dinaikkan di dalam politik Umno oleh DS Anwar, kemudiannya cuba menunjukkan berani untuk bersama pejuang reformasi, tetapi baru beberapa hari ditahan akhirnya keluar di depan TV membaca skrip memburukkan DS Anwar dan mereka yang berjuang di dalam reformasi. Kedudukan beliau sekarang adalah `upah' yang beliau perolehi hasil dari mengkhianati perjuangan rakyat.

Pada kita yang komited dengan perjuangan, samada berlakunya kematian di kalangan Wakil Rakyat atau tidak, kita tetap terus berjuang kerana Allah sentiasa menguji kita di dalam keadaan senang atau pun susah. /wfauzdin.blogspot.com

Ahad, 13 Februari 2011

DEBAT CARA ALI RUSTAM YANG BUDAK SEKOLAH PUN TAK BUAT

Inilah keadaan di ceramah Umno di Merlimau berhampiran tempat ceramah PAS

Suasana di ceramah Tuan Guru Nik Aziz di Markas PAS Merlimau
(Foto: Ihsan dari Portal Rasmi PRK Dun Merlimau)

Oleh: WFAUZDIN NS

SUDAH menjadi kelaziman atau `tradisi' di Melaka, terutamanya semenjak Ali Rustam yang pernah dibuktikan melakukan rasuah politik semasa pemilihan pimpinan Umno menjadi KM Melaka, sebarang program ceramah oleh PR mesti diganggu oleh ceramah Umno walaupun kehadiran di ceramah mereka boleh dikira dengan jari. Apa yang penting, ceramah PR mesti diganggu atau dibuat provokasi.

Akhbar Sinar hari ini memetik kenyataan Alki Rustam yang kununnya berani `berdebat' dengan sesiapa sahaja pimpinan PR hatta Tuan Guru Nik Aziz sekalipun. Tetapi `debat' Ali Rustam ini pelik sedikit dan kelihatan teramat bodoh yang budak sekolah pun tidak pernah lakukan. Beliau berkata beliau sanggup `berdebat' bersebelahan dengan ceramah PR, bukan berdebat di atas pentas yang sama. Ini debat cara Ali Rustam, cara orang penakut dan bacul yang peringkat sekolah pun tidak pernah buat program debat pelik begini.

Katanya, beliau akan menjawab di sebelah pentas beliau apa jua tuduhan atau isu yang dibawa oleh PR. Ini bukan debat wahai Ali, ini cara untuk mengacau atau provokasi. Masakan Ali Rustam tidak pernah belajar semasa di sekolah dahulu tentang bagaimana untuk mengadakan debat. Peliknya, pihak berkuasa boleh pula benarkan program ceramah diadakan sedemikian rupa? Bayangkan jika berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini, adakah pihak berkuasa mahu menyalahkan KM Melaka ini?

Terbaru, ceramah Tuan Guru Nik Aziz di Markas PAS Merlimau baru-baru ini begitu juga. Di dalam jarak lebih kurang 300 meter dikatakan Umno turut mengadakan ceramah walaupun yang hadir di ceramah mereka lebih banyak kerusi dari orang (Lihat foto di atas). Sifat dengki Umno di Melaka sukar untuk dipadamkan. Mungkin mereka merasakan inilah satu-satunya cara untuk menunjukkan Umno kuat di Melaka. Setahu kita, Melaka terkenal dengan sifat Pahlawan seperti Hang Tuah dan Hang Jebat tetapi sifat ini tidak kelihatan sekarang. Yang kelihatan adalah sifat Patih Kerma Wijaya yang kaki fitnah dan bacul itu.

PR, terutamanya PAS jangan merasa gusar dengan taktik Ali Rustam ini. Kerahkan pejuang-pejuang kita menjaga setiap program kita. Kita kenal Ali Rustam ini siapa, dedahkan kepada orang-orang Melaka siapa dia Ali Rustam. Beliau sememangnya tidak akan berani berdebat secara profesional, sedangkan cara beliau bercakap dengan wartawan pun merimaskan anak telinga kita mendengarnya./wfauzdin.blogspot.com

TUAN IBRAHIM TUAN MAN PATUT DIGANTIKAN

Oleh: WFAUZDIN NS

PAS akan menghadapi dua Pilihanraya Kecil tidak lama lagi. Pertama di Dun Merlimau, Melaka pada 06 Mac nanti, manakala satu lagi di Dun Kerdau, Pahang yang tarikhnya belum ditetapkan oleh SPR. Apa yang pasti, SPR terpaksa akur dengan dua PRK ini, tidak perlu lagi merujuk ke mahkamah.

PRK Dun Merlimau telah ditetapkan bahawa PAS sebagai calon mewakili PR dan Pengarah Jentera PRK tersebut telah diserahkan kepada Naib Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man merangkap Pesuruhjaya PAS Pahang. Oleh kerana tanpa diduga, PRK Dun Kerdau terpaksa diadakan tidak beberapa lama lagi akibat kematian Adun dari Umno semalam, maka saya amat bersetuju dengan pendapat yang mahukan agar Tuan Ibrahim Tuan Man dibatalkan perlantikannya sebagai Pengarah Jentera PRK Dun Merlimau bagi menumpukan perhatian terhadap PRK Dun Kerdau, Pahang.

Calon paling sesuai bagi menggantikan tempat Tuan Ibrahim Tuan Man pada pendapat saya adalah Timbalan Presiden PAS iaitu Us Nasha. Jika Umno pernah melantik Timbalan Presidennya sebagai Pengarah Jentera PRK, maka tentulah PAS tidak mempunyai masalah untuk berbuat demikian. Itu hanya pendapat saya, sekiranya PAS merasakan tugas tersebut tidak bersesuaian untuk Timbalan Presiden, maka calon lain adalah samada seorang lagi Naib Presiden iaitu Mahfuz Omar atau pun Pesuruhjaya PAS Melaka sendiri. Apa yang penting, berilah peluang kepada Tuan Ibrahim Tuan Man untuk menumpukan tugasnya menghadapi PRK Dun Kerdau. Apatah lagi Dun Kerdau dilihat pada mata kasar mempunyaiu harapan besar untuk PAS merampasnya dari Umno.

Mudah-mudahan PR yang diwakili oleh PAS di dalam dua kawasan pilihanraya ini nanti akan memberikan amaran buat Umno bahawa mereka tidak mudah untuk mengekalkan kuasa mereka menjelang PRU ke 13 nanti. /wfauzdin.blogspot.com

ANTARA MERLIMAU DAN KERDAU, SIAPA LEBIH BIJAK?

Oleh: WFAUZDIN NS

ENTAH mengapa nasib di zaman Najib. Itulah ketentuan Allah, mana yang boleh disekat mungkin dapat disekat dan yang tiada upaya untuk disekat terpaksa hadapi jua. Terdapat beberapa kes yang masih tergantung samada perlu ada Pilihanraya Kecil atau tidak, sehingga dibawa ke mahkamah. Cuma soal ajal sudah sampai, tiada lagi upaya untuk mengelak.

Terbaru, ADUN Kerdau, Datuk Zaharuddin Abu Kassim daripada Umno meninggal dunia petang tadi.

NONE

Allahyarham dikatakan menghembuskan nafas terakhirnya ketika dalam perjalanan ke hospital selepas dilaporkan terjatuh di bilik air rumahnya. Datuk Zaharuddin disahkan meninggal dunia akibat serangan jantung.

Ini memberi erti satu lagi PRK terpaksa diadakan. Membawa erti juga `bulan akan jatuh ke riba' buat penduduk di kawasan Dun Kerdau. Mulai sekarang mereka boleh berkira-kira untuk meminta apa jua dan permintaan akan dikabulkkan serta merta. Bahkan, benda yang mereka tidak minta pun puak-puak ini akan bawakan ke Kerdau.

azlan

Mengikut undang-undang pilihan raya, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mesti mengadakan pilihan raya kecil dalam tempoh 60 hari. Zaharuddin, 63, menang kerusi DUN Kerdau pada pilihan raya umum 2008 dengan majoriti 1,615 undi, menewaskan calon PAS, Hassanudin Salim.

Kawasan tersebut mempunyai pengundi yang terdiri daripada 89 peratus Melayu, 6 peratus Cina, 3.7 peratus India dan 2.5 peratus kaum-kaum lain.

Sekali lagi kerusi ini bakal ditandingi oleh PAS seandainya `status quo' diambil kira. Melihat situasi di sini, memang PAS sesuai untuk bertanding cuma diharapkan kali ini biarlah calon yang lebih berwibawa dan rapat dengan pengundi-pengundi di Kerdau ini.

Jangan bertanya samada PAS boleh menang atau tidak. Apa yang perlu ditanya terlebih dahulu adalah adakah SPR sudah membuang `tali' pada hidungnya? Adakah Umno berani bertarung secara jantan?

azlan
Berapa banyak pula peruntukan akan dicurahkan di Kerdau? Adakah rakyat Pahang terutamanya di kawasan Kerdau tidak berani melakukan perubahan? Sama-sama kita tunggu.

Biarlah kita selesaikan dulu di PRK Dun Merlimau. Samada orang Merlimau lebih cerdik dari orang Kerdau atau sebaliknya. Atau, kedua-duanya sanggup jadi `hamba' dulu, kini dan selamanya./wfauzdin.blogspot.com

PKR BERKUBUR HUJUNG TAHUN INI ATAU ZAHRAIN JADI `BANGKAI' DAHULU?

Oleh: WFAUZDIN NS

SEEKOR lagi `katak' bernama Zahrain meramalkan PKR akan berkubur hujung tahun ini. Sebelum ini banyak kali `firaun besar' dari Kulim Bandar Baru menyebut PKR akan berkubur sebulan dua lagi. Begitulah perjuangan dua tiga ekor Wakil Rakyat yang menjadi `katak', mereka tidak memikirkan nasib masyarakat di kawasannya, yang dilakukan oleh mereka setiap hari ialah menjadi `bomoh' meramalkan kejatuhan PKR.

Saya teringat suatu waktu dahulu, Menteri di JPM iaitu Nazri Aziz pernah juga meramalkan PKR akan berkubur selepas Pilihanraya Tahun 2008, kerana pada ketika itu wakil PKR yang ada di dalam Parlimen hanya Presiden mereka sahaja iaitu DS Wan Azizah. Dengan lagak sombong dan ego, Nazri ini meramalkan selepas Pilihanraya Umum 2008, PKR akan terkubur. Tetapi hakikatnya? PKR bukan sahaja bertambah kuat malahan berjaya menjatuhkan kerajaan terkuat Anak Toyo di Selangor, di samping membantu rakan mereka merampas beberapa negeri. `Bomoh Umno' dari JPM ini tidak berguna langsung.

Sekarang, Nazri sudah serik untuk menjadi bomoh. Si katak Zahrain pula mahu mencuba dengan Si Zul Kulim Ketayap. Mereka berdua sibuk meramalkan nasib PKR, sedangkan nasib mereka sendiri di hujung tanduk. Sudah lama pengundi-pengundi di kawasan mereka ingin menghumban Wakil Rakyat tidak berparti ini ke dalam `tong najis', tetapi apakan daya. Mereka berdua tidak tahu malu dan berkulit muka yang tebal. Mereka tahu mereka tidak diperlukan lagi oleh para pengundi, namun demi perut anak beranak biarlah mereka hilang maruah.

Marilah kita saksikan nanti, samada PKR yang berkubur dahulu atau mereka berdua yang menjadi `bangkai' terlebih dahulu./wfauzdin.blogspot.com