RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Sabtu, 26 Februari 2011

BIARKAN CICAK MENGKARUNG LAPAR MENCARI MAKAN

Oleh: WFAUZDIN NS

BILA adanya pilihanraya, maka adalah cerita ahli-ahli PAS, PKR dan DAP yang keluar parti. Itu kelazimannya dan rakyat sudah jemu mendengar cerita basi tersebut. Begitu juga lah dengan laporan di sini.

Apa yang penting, setiap kali kita adakan program ceramah maka kita akan dapat menyaksikan penyerahan borang menyertai PAS, PKR dan juga DAP. Sudah tentu berita ini tidak akan disiarkan di dalam media pencacai yang ada.

Pedulikan yang mahu keluar parti kerana bukan semua pejuang sangup bersusah dan berlapar. Jika PR menguasai Putrajaya, kita tengoklah nanti puak-puak itu akan menyembah lutut kita. Mereka ini hanya pentingkan perut semata-mata. Jika tidak, masakan bila ada pilihanraya baru tersedar bahawa PR tidak boleh dipercayai.

Di Kelantan khususnya, rakyat Kelantan sudah masak dengan sandiwara seperti ini. PAS sudah tidak hairan dengan cicak mengkarung yang kelaparan itu. PAS pernah menghadapi keadaan yang lebih dahsyat di mana Presiden dan Naib Presiden mereka keluar parti. Namun, PAS tetap kuat dan bertambah disiplinnya. Itu lah yang menggusarkan Umno Kelantan yang siang malam bermimpin untuk memerintah Kelantan. Kirim salam buat mereka./wfauzdin.blogspot.com

SEMOGA ADUN JOHOL SEMBUH SEGERA UNTUK BERSAMA PEJUANG ISLAM DAN TINGGALKAN SEKULAR

Oleh: WFAUZDIN NS

HANGAT pula diperkatakan bahawa Adun Johol, Dato' Roslan Md Yusof kini uzur dan tugas beliau selaku Wakil Rakyat kini dijalankan oleh Exco Kerajaan Negeri Sembilan, Datuk Abd Samad Ibrahim yang juga Adun Seri Menanti.

Mungkin boleh dikatakan sudah nasib di era Najib, satu demi satu peristiwa berlaku yang tentunya tidak akan membuat beliau duduk senang sebagai PM. Namun kita wajib percaya itu semua adalah ketentuan Illahi. Apa pun, bersamalah kita mendoakan agar saudara sesama Islam kita itu sembuh segera agar berpeluang untuk mengabdikan diri kepada Allah dan bersama-sama kita berjuang untuk agama yang maha suci ini. Amatlah malang sekali sekiranya peluang yang diberikan Allah itu dihabiskan dengan berjuang bersama puak yang sekular yang sentiasa memusuhi pejuang-pejuang Islam.

Seandainya Allah memberi peluang untuk kita mengadakan pilihanraya kecil di kawasan tersebut, apakah kita mampu menolak ketentuan Illahi?/wfauzdin.blogspot.com

Sumber lain --->

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story8801335.asp

SUSAHNYA SPR MAHU TAFSIR SESUATU YANG BERUNSUR RASUAH PILIHANRAYA

SPR kabur tentang 'lu tolong gua, gua tolong lu'

Feb 25, 11

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof hari ini enggan menyatakan pendiriannya sama ada pemberian 'habuan' dalam kempen pilihan raya, melanggar undang-undang pilihan raya.

NONEKetika ditemui wartawan ketika beliau melawat Kolej Politeknik Merlimau yang akan digunakan sebagai pusat penamaan calon esok, Abdul Aziz berkata beliau bukan seorang yang ahli mengenai perkara itu.

Ia walaupun suruhanjaya tersebut telahpun mengendalikan 12 pilihan raya umum dan banyak pilihan raya kecil selama ini.

Abdul Aziz berkata demikian ketika ditanya mengenai misteri NGO 1Malaysia yang muncul sewaktu pilihan raya kecil untuk menganjurkan majlis makan dan mengedarkan 'ole-ole' yang termasuk makanan ruji seperti Milo, beras dan susu pekat bersama-sama dengan poster Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak.

Sasaran utama NGO 1Malaysia itu ialah pengundi bukan Melayu yang mengundi menentang BN dalam pilihan raya kecil sebelum ini.

'Lu tolong gua, gua lu tolong'

Abdul Aziz juga memberi jawapan yang sama ketika ditanya tentang ucapan Najib "lu tolong gua, gua tolong lu' dalam satu majlis di SRJK (C) Merlimau pada 19 Februari lalu.

Ia dilaporkan oleh akhbar Sin Chew Daily, bahawa Najib telah memberitahu kira-kira 1,000 hadirin di majlis itu bahawa: "Lu tolong gua, gua lu tolong".

Kata-kata itu pertama kali diucapkan ketika pilihan raya kecil Sibu, di mana Najib telah berjanji untuk melaksanakan kerja mitigasi banjir hanya jika menang. DAP berjaya merampas kerusi tersebut dari BN dengan majoriti tipis./Malaysiakini

Jumaat, 25 Februari 2011

Najib Bayangkan Ikhwan Pengganas dan Mencurigai Sosok Sheikh Yusuf al Qaradawi ?

Laporan National Review ada memetik ucapan Dato' Sri Najib Razak di Turki yang dikatakan sarat dengan prasangka buruk terhadap ulama terkemuka Sheikh Yusuf al Qaradawi dan Ikhwanul Muslimin. Perdana Menteri dilaporkan menggesa agar Ikhwanul Muslimin disisihkan dari agenda Perubahan di Mesir kerana masih terlibat dengan keganasan. Pendapat seperti ini malahan dikritik oleh pelbagai institusi dan intelektual. Dunia kini menggesa agar Amerika Syarikat dan Eropah untuk tuntas bekerjasama dengan Ikhwan.

Saya terpanggil untuk menegur Perdana Menteri kerana pandangan sebegini jelas dianggap terpencil dan mewakili pandangan dasar luar ektrem kanan di Amerika Syarikat. Adakah ini sebahagian dari agenda syarikat penasihat demi membaiki imej Dato' Sri Najib di Amerika Syarikat?

Kenyataan terbaru Najib Razak juga membuka pekung kecurigaaan pemimpin tersebut terhadap ulama dan gerakan Islam seluruh dunia yang kini kian giat menyertai proses demokratisasi. Sekiranya Perdana Menteri mempunyai kebimbangan terhadap sosok seperti Sheikh Yusuf al Qaradawi, mengapa anugerahkan beliau Tokoh Maal Hijrah Kebangsaan tahun 2009/1431? Sekiranya terbukti benar tohmahan Najib Razak terhadap Sheikh Yusuf al Qaradawi, saya menuntut Perdana Menteri agar segera memohon maaf dari ulama tersebut.

ANWAR IBRAHIM

Sila baca laporan National Review : http://bit.ly/hkI4SA

Sila baca laporan Brookings Institution yang mahu dunia Barat bekerjasama dengan Ikhwanul Muslimin: http://bit.ly/gY2GNW

Dihantarkan Melalui Email:

BIRO KOMUNIKASI
PARTI KEADILAN RAKYAT
A-1-09, Merchant Square
No. 1, Jalan Tropicana Selatan 1
47410 Petaling Jaya

FOTO PENGUMUMAN CALON PAS DI KERDAU, CALON UMNO JIKA `SYEIKH AL AZHAR' PUN KITA AKAN LAWAN

GAMBAR PENAMAN CALON PAS KERDAU.PULUHAN RIBU HADIR DI PENAMAAN CALON KERDAU(Foto: Ihsan dari Wartawan Rasmi Laman Reformasi)

Oleh: WFAUZDIN NS

HASSANUDDIN Salim akhirnya menjadi pilihan PAS untuk mewakili PR di dalam PRK Dun Kerdau pada 06 Mac nanti. Pada penamaan calon 26 Feb nanti, kemungkinan besar pertandingan dua penjuru di antara beliau dengan calon Umno/Bn iaitu Syed Ibrahim Syed Ahmad yang merupakan Penasihat Agama kepada MB Pahang.

Kita tidak memperdulikan samada benar atau tidak bahawa dakwaan sesetengah pihak bahawa calon Umno tersebut memiliki sijil Al-Azhar yang palsu, walaupun dinafikan oleh Adnan Yaakob selaku MB Pahang. Pada kita, walaupun Syed Ibrahim adalah Syeikh Al-Azhar sekalipun, selagi beliau bersekongkol dengan parti sekular dan menentang Islam, zalim, tidak berlaku adil, meneruskan kerja-kerja mungkar maka kewajipan kita adalah menentangnya. Soal kalah menang kita letakkan di nombor dua.

Apa yang penting, PAS bersama PR mestilah berusaha memperbetulkan tanggapan rakyat yang masih percaya bahawa Umno/Bn adalah sebuah parti yang benar, adil dan sentiasa menjaga kebajikan rakyat. Rakyat di Kerdau khususnya mungkin terpedaya dengan kebaikan Umno sepanjang kempen ini nanti kerana Umno akan melakukan apa jua yang dikehendaki oleh rakyat di saat itu hanya kerana mereka mahukan kuasa. Umno akan menaburkan peruntukan demi peruntukan ketika itu, pemimpin Umno tidak lagi berat kaki untuk mengharung semak samun, sungai dan bukit untuk menemui pengundi. Jika diminta mencuci kain hatta mencuci tandas sekalipun mereka sanggup lakukan.

Rakyat di Kerdau mungkin ramai yang tidak tahu berapa duit yang masih ada dikantung Kerajaan Negeri Pahang sekarang. Mereka juga mungkin tidak perasan bahawa di negeri mereka tersergam di atas bukit sebuah Pusat Perjudian terbesar di rantau ini. Ada di antara mereka tidak tahu ke mana hilangnya kawasan balak yang suatu ketika dahulu adalah aset amat berharga di Pahang. Bukan sedikit yang tidak mengetahui betapa warga Felda sebenarnya mampu hidup lebih mewah sekarang ini jika tidak kerana adanya penyelewengan di dalam felda.

Itu semua mesti diterangkan kepada mereka. Hampir 90 % pengundi di Dun Kerdau adalah terdiri dari kaum Melayu. Kesihan lah kepada mereka yang sejak dulu, kini dan mungkin selamanya akan terus diperbodohkan. Mereka bukan seperti ayam daging yang diberi makan sehingga kenyang, kemudiannya akan disembelih. PAS bersama PR berkewajipan untuk menyelamatkan mereka dari terus diperhambakan./wfauzdin.blogspot.com

PERAK - `JANGKA HAYAT' ZAMBRY SEMAKIN HAMPIR

Oleh: WFAUZDIN NS

BEKAS Ketua Penerangan PKR Perak, Fauzi Muda yang dikatakan oleh Adun PAS Titi Serong, YB Idham Lim adalah sebagai orang yang pernah membuat akuan sumpah dan melapor kepada SPRM bahawa beliau (Fauzi) pernah mahu dibeli oleh Umno dengan harga RM 50 juta sewaktu beliau berada di dalam PKR. Fauzi ini lah yang kini mendakwa terdapat jutawan segera di kalangan pemimpin PR sewaktu PR memerintah Perak.

Adakah tuduhan orang seperti ini boleh dipercayai? Baru-baru ini Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sitiawan, Datuk Ngeh Khoo Ham mencabar beliau agar membuktikan tuduhan tersebut dengan menamakan jutawan segera seperti dakwaannya itu. Nampaknya mereka masih tidak puas hati dengan PR walaupun mereka telah berjaya meruntuhkan kerajaan yang dipilih oleh rakyat di Perak itu. Ini lah gangguan mental di kalangan mereka yang Allah tidak akan memberikan ketenangan di jiwa mereka setelah merampas kerajaan pilihan rakyat dengan mendirikan kerajaan melalui proses mahkamah.

Bagaimana mungkin wujudnya jutawan segera sepanjang PR memerintah di Perak, sedangkan tiada satu kes pun yang melibatkan rasuah ketika itu. Tuduhan bahawa semua MP dan Adun PR menerima balak ketika Nizar menjadi MB Perak adalah satu tuduhan yang tidak masuk akal samasekali. Mereka sengaja untuk memberikan imej yang tidak baik kepada PR kerana mereka sedar bahawa di dalam PRU Ke 13 nanti, jangka hayat Umno/Bn di Perak pasti berkubur. Rakyat di Perak tidak sabar lagi untuk mengembalikan kuasa kepada PR. Justeru itu, walaupun dicabar banyak kali Zambry masih enggan membubarkan Dun Perak untuk menyerahkan semula kepada rakyat kerajaan negeri yang mereka mahukan.

Fauzi mendakwa terdapat 8 pemimpin kanan PR menjadi jutawan dalam tempoh 11 bulan PR memerintah Perak. Lantaran itu, 8 NGO telah membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Hilir Perak pada 20 Februari lalu meminta pihak berkuasa menyiasat pendedahan Fauzi. Kita akan menanti apakah hasil siasatan itu nanti. Di samping itu, kita jangan lupa bahawa PR juga telah membuat laporan kepada SPRM sebelum ini tentang 4 Adun dari PR yang telah keluar parti menjadi Adun Bebas yang didakwa menerima wang. SPRM mesti menyiasat kesemua aduan tersebut dengan adil dan telus.

Percayalah, tempoh hayat kerajaan yang dibenarkan oleh mahkamah ini akan tumbang selepas PRU Ke 13 nanti dan Perak akan kembali berada di bawah kerajaan baru yang dipilih oleh rakyatnya sendiri. Mereka tidak boleh selamanya berada di kerusi `haram' tersebut kerana bahangnya teramat panas. Jika tidak, masakan sampai sekarang mereka masih takut kepada bayang-bayang mereka sendiri./wfauzdin.blogspot.com

Khamis, 24 Februari 2011

PENANTIAN DI KERDAU SUDAH TERJAWAB

Oleh: WFAUZDIN NS

KITA telah menemui jawapan di Kerdau. Di sebalik ramai yang meramalkan Pesuruhjaya PAS Pahang Us Tuan Ibrahim Tuan Man bakal dicalonkan sebagai calon PAS di PRK Dun Kerdau 06 Mac nanti, Mursyidul Am PAS telah mengumumkan sebentar tadi bahawa Ketua Penerangan PAS Pahang, Hasanuddin Salim sebagai calon PAS di kawasan tersebut.

Pengumuman tersebut dibuat di dalam ceramah yang diadakan di tapak Kompleks PAS Pahang, Kerdau, sebentar tadi. Saya menerima maklumat ini melalui Face Book rakan-rakan yang turut menghadiri ceramah tersebut. Hasanuddin berasal dari Sanggang, Temerloh pernah bertanding di Dun Kerdau pada pilihan raya umum lalu.

Sewaktu artikel ini saya siapkan, saya masih menanti siapakah pula calon PAS yang terpilih di PRK Dun Merlimau. Saya tidak risau sesiapa sahaja calon yang dipilih oleh PAS kerana saya tahu PAS mempunyai ketetapan yang tepat di dalam memilih calon. Inilah kelebihan PAS jika dibandingkan dengan mana-mana parti politik lain di negara ini. PAS sentiasa mementingkan calon yang bersih, berwibawa dan berakhlak tinggi.

Kita tunggu pula siapakah calon PAS di PRK Dun Merlimau./wfauzdin.blogspot.com

HUJAH TV 9 - SANUSI IBARAT ` PADI DI ATAS BUMBUNG YANG TIDAK BERBUAH'

Oleh: WFAUZDIN NS

SEJURUS selesai menonton siaran langsung Perlawanan Bola Sepak Kelayakan Olimpik di antara pasukan Malaysia bertemu dengan Pakistan malam tadi di siaran Astro, saya sempat mengikuti rancangan Hujah di TV 9 yang menampilkan bekas Setiausaha Agung Umno dan bekas MB Kedah iaitu Tan Sri Sanusi Junid. Di penghujung rancangan tersebut, saya sempat mengikuti pandangannya tentang parti PAS.

Sanusi masih tetap menunjukkan kesetiaannya terhadap Umno dan tetap meragui PAS sebagai parti yang memperjuangkan Islam. Bekas MB Kedah yang terkenal dengan idea lucu `menanam padi di atas bumbung' ini turut menyentuh tentang kemasukan beberapa artis ke dalam PAS dan yang terkini adalah pelakun dan pencipta lagu Sdr Bob Lokman.

Beliau memberikan pandangan bahawa kemasukan beberapa artis ke dalam PAS menunjukkan bahawa PAS `berpolitik' dan bukan kerana agama. Apabila Sanusi berkata demikian, ternyata beliau setaraf jahilnya dengan idola beliau iaitu Mahathir kerana masih menganggap bahawa politik itu terpisah dari agama.

Sanusi sepatutnya bertanya sendiri kepada semua artis yang telah menjadi ahli atau penyokong PAS, mengapa mereka menyokong PAS. Tanya juga mereka, adakah selama ini PAS yang melutut dan menyembah para artis untuk menyokong parti tersebut? PAS adalah parti yang memperjuangkan Islam, dan Islam itu adalah hak semua bukan untuk Melayu sahaja, bukan hanya untuk rakyat biasa sahaja, bahkan Islam itu hak para artis yang beriman dengan agama yang Maha suci ini. Pendek kata, Islam itu diturunkan untuk semua manusia tidak kira apa jua latar belakang mereka hatta Raja sekali pun.

Justeru itu, terpulanglah kepada sesiapa samada dia artis atau tidak untuk memilih mana-mana wadah yang diyakini memperjuangkan Islam. Walaupun sudah ramai para artis yang menjadi ahli PAS atau menyokong parti tersebut, namun PAS tidak mudah untuk mengambil kesempatan atas populariti artis berkenaan untuk dijadikan calon pilihanraya mewakili PAS. Ini adalah kerana PAS tidak memandang kepada populariti sedemikian rupa.

Sekiranya hujah Sanusi Junid diterima pakai, maka sudah tentu banyak calon PAS boleh diambil dari golongan artis. PAS sentiasa mengalu-alukan artis untuk menyertai parti tersebut kerana dengan menyertai parti ini mereka akan lebih faham dan dekat dengan perjuangan Islam. Secara lojiknya, jika artis yang sering dikatakan bergelumang dengan nilai-nilai yang tidak baik itu boleh menyokong PAS, mengapa ada di kalangan ilmuan agama dari Umno yang masih tidak boleh memahami perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS?

Rancangan Hujah TV 9 malam tadi jelas memperlihatkan ketumpulan pemikiran Tan Sri Sanusi Junid. Malang sekali tiada wakil dari pihak PAS yang dijemput bersama di dalam rancangan tersebut agar PAS dapat memberikan sedikit ilmu buat pemimpin veteren Umno tersebut. Kita kesihan melihat tokoh seperti Sanusi dan Mahathir yang sehingga ke penghujung usia masih berada di dalam gelap gelita.

Sayang sekali, ketokohan kedua-dua bekas pemimpin Umno tersebut tiada nilainya jika kejahilan tentang agama masih menghantui hidupnya. Mereka ibarat seperti `Padi Di Atas Bumbung Yang Tidak Berbuah'. /wfauzdin.blogspot.com

PEDULI APA KALAU MELAYU TIDAK MAHU SOKONG PAS?


Oleh: WFAUZDIN NS

PELIK juga aku bila ada yang risau bila mana orang-orang Melayu tidak lagi menyokong PAS. Persetankan Melayu yang tidak mahu kepada PAS, kerana PAS bukan mahu orang-orang Melayu di dalam memperkuatkan Islam. PAS mahukan orang-orang Islam yang boleh berjuang bersama dengannya untuk menegakkan Islam di negara ini.

Jika ada 100 orang Melayu yang tolak PAS, tetapi kita ada 10 orang Cina Islam yang menyokong PAS itu sudah cukup baik. Bahkan, jika Presiden PAS pun dipilih dari kaum Cina Islam yang cukup syaratnya, apa masalah? Biarlah Melayu dengan Umnonya beserta sekutu Apconya itu.

Cuma, apa yang PAS mahu lakukan sekarang adalah cuba untuk selamatkan Melayu Jahiliyyah ini agar kembali kepada Islam. Jika mereka merasa lebih selesa dengan Jahiliyyah, apa yang PAS boleh buat lagi? Memang lazimnya Jahiliyyah menawarkan kenikmatan duniawi. Orang yang minum arak, berjudi dan berzina itu semua hanya ingin menikmati kenikmatan duniawi. Itulah tawaran buat mereka yang memilih untuk menjadi golongan Jahiliyyah.

Kekuatan Islam bukan terletak pada Melayu. Memang di negara ini Melayu dikatakan penganut asal Islam, tetapi sejarah juga menunjukkan Melayu juga penentang Islam. Justeru itu, PAS jangan terlalu bersedih atau berdukacita jika Melayu tolak parti Islam ini. PAS mesti terus mendekati semua kaum untuk terangkan Islam. Tidak rugi satu sen pun jika Melayu tolak PAS kerana kekuatan Islam bukan terletak di tangan Melayu. Jika Raja-Raja Melayu pun orang Melayu tidak boleh pertahankan, kita mahu mereka pertahankan Islam?

Aku tidak sebut kesemua Melayu bersikap begitu. Tetapi sudah semakin ramai Melayu yang ingin terus berada di zaman Jahilliyyah di mana mereka pentingkan habuan dunia. Mengapa mereka menjadi sedemikian? Tidak lain dan tidak bukan kerana pemimpin Melayu mereka yang ajar mereka begitu. /wfauzdin.blogspot.com

SAYA `BERTAUBAT' DARI MENIPU KAUM CINA - CHUA JUI MING

Jui Meng dedah akui pernah takutkan orang Cina dengan PAS

Oleh Khairil Abdul Rahim

TEMERLOH, 23 Feb: Naib Presiden PKR Datuk Chua Jui Meng mendedahkan ketika beliau berada dalam MCA telah berkali-kali menakut-nakutkan orang Cina supaya jangan menyokong PAS.

Katanya, antara lain beliau mengatakan jika PAS memerintah orang Cina akan dipotong anu dan tidak boleh lagi makan kerbau pendek

Bagaimanapun, bekas Menteri Kesihatan itu yang berceramah di Tapak Kompleks PAS Pahang di Kerdau kelmarin, mengaku kini beliau bertaubat dan tidak mahu lagi mengulangi penipuan yang sama.

“Saya masa dalam MCA berkempen memberitahu orang Cina jangan sokong PAS, sebab PAS nak bina negara Islam. Kalau negara Islam nanti anu orang Cina kena potong, tak boleh makan kerbau pendek.

“Itulah penipuan kami kepada orang Cina dan saya percaya ia berlanjutan hingga sekarang. Tapi hari ni saya nak minta maaf... saya taubat,” katanya sambil disambut dengan sorakan lebih 12,000 orang yang hadir.

Tambah bekas Naib Presiden MCA itu, beliau mendapati orang Cina pada masa ini tidak boleh ditipu atau tidak ditakut-takutkan lagi kepada PAS dan ini dibuktikan dengan sokongan majoriti entiti tersebut kepada PAS sejak pilihan raya umum (PRU) 2008 yang lalu.

Turut berceramah pada malam tersebut ialah Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Naib Presiden PKR Tian Chua dan beberapa orang lagi.

Chua selanjutnya menceritakan bekas Presiden Mesir Hosni Mubarak jatuh kerana mengaut kekayaan melampau dengan keluarga beliau mempunyai kekayaan lebih RM270 bilion.

Tambahnya, sedangkan sejumlah besar rakyat hidup melarat dan dibelenggu kemiskinan sehinggalah mereka bangun memberontak.

“Saya nak beritahu apa bezanya dengan Malaysia, 11 juta penduduk di negara ini berpendapatan di bawah RM1,500 iaitu berstatus miskin jika dibandingkan dengan kos hidup. Dan 8 juta daripada mereka adalah orang Melayu.

“Satu perkara lagi yang mempunyai persamaan Malaysia dengan negara-negara Arab yang menghadapi kebangkitan rakyat itu ialah rasuah. Semasa saya mulai memasuki parlimen tiga dekad yang lalu kedudukan indeks rasuah Malaysia sekitar nombor 20.

“Tetapi ketika Perdana Menteri sekarang mengambil alih pemerintahan sudah berada di kedudukan ke 57,” katanya.

Jelasnya, beliau percaya jika rakyat dalam keadaan tertekan mereka akan bertindak untuk mendapatkan keadilan.-/ HD

Rabu, 23 Februari 2011

SIAPA YANG KAFIRKAN UMNO, MAHATHIR ATAU NIK AZIZ ? BIAR SAYA JAWAB

Oleh: WFAUZDIN NS

APABILA membaca Utusan Malaysia Online, sekali lagi Mahathir berjaya mempamirkan kejahilannya di usia yang semakin senja. Amat malang sekali, di usia sebegini Mahathir masih buta tentang Islam namun masih mahu bercakap tentang hukum Islam. Maka, memang tepatlah kata Tuan Guru Nik Aziz bahawa orang seperti Mahathir yang masih setia kepada Umno ini adalah golongan Jahil.

Beliau cuba menafsirkan kata-kata Tuan Guru Nik Aziz yang sering menyebut bahawa barangsiapa yang menolak Islam itu adalah kafir. Itu jugalah yang disebut di dalam Amanat Haji Hadi suatu ketika dahulu. Tuan Guru Nik Aziz dan juga Tuan Guru Hj Hadi tidak pernah mengkafirkan orang-orang Umno, tetapi Mahathir mempunyai tafsirannya sendiri. Berikut adalah tafsiran Mahathir seperti yang dipetik di dalam Utusan Malaysia Online:-

"Tolak Islam ini apa? Kalau anda tolak Islam anda jadi apa? Maksudnya samalah dengan mengkafirkan orang yang sokong UMNO walaupun Nik Abdul Aziz kata mana bukti dia mengkafirkan orang UMNO. "Pas ini kalau boleh mereka nak kita mengucap tiga syahadah, baru Islam kerana syahadah yang diucapkan sekarang tidak cukup bagi mereka. Pertama mengakui Allah tuhan yang satu, Nabi Muhammad SAW pesuruh Allah dan tambah yang ketiga iaitu hanya ahli Pas, Islam dan boleh masuk syurga," katanya menyindir (Utusan Malaysia Online).

Nah, lihat. Siapa yang sebut Umno Kafir? Bukankah Mahathir yang sebut? Saya mahu tanya Mahathir dan juak-juaknya, jika tolak Islam, apakah hukumnya? Masihkah beriman dengan Islam atau kafir? Jawab sendiri. Apa yang Mahathir sebut di atas, seolah-olah Mahathir mengakui sememangnya Umno tolak Islam. Jadi, penyokong-penyokong Umno patut marah kepada Mahathir.

Mengucap tiga Syahadah seperti yang Mahathir sebut itu adalah satu hujah paling bebal dari seorang bekas PM yang mengaku Islam. Beliau bukan sahaja jahil dari segi agama, bahkan jahil tentang dasar parti PAS yang beliau sendiri kenal lama dengan parti ini. PAS adalah sebuah parti atau wadah untuk menegakkan hukum Islam di negara ini. Tiada parti lain yang menjadikan Islam sebagai dasar perjuangannya di negara ini melainkan PAS. Bahkan, sekutu PAS seperti PKR dan DAP juga tidak meletakkan dasar sama seperti PAS tetapi mereka membantu PAS di dalam perjuangannya terutamanya di dalam nilai-nilai murni yang dituntut di dalam Islam seperti kebebasan kehakiman, penghapusan rasuah, keadilan dan beberapa nilai yang baik untuk sejagat. Ini tidak ada pada Umno jauh sekali dasar Islamnya.

Umno bukan sebuah parti Islam, tetapi sebuah parti sekular yang bersifat nasionalis. Islam di dalam Umno dihadkan di dalam beberapa perkara iaitu ditempelkan sepertimana wanita menempel gincu pada bibirnya. Berapa lama gincu itu boleh bertahan? Kena semangkuk sup, gincu itu akan hilang. Islam adalah Syumul, mesti dilasksanakan secara menyeluruh dan ini lah yang PAS mahu perjuangkan. Jika Umno tidak mahu menegakkan Islam, sekurang-kurangnya Umno menyokong usaha PAS ini tetapi ini tidak berlaku. Jika Umno tidak mahu bersama PAS, tetapi PKR dan DAP sanggup membantu PAS, apakah PAS mesti memilih Umno juga sebagai rakan semata-mata Umno itu parti Melayu?

Saya teringat apa yang diperkatakan oleh MP dari Shah Alam, YB Khalid Samad yang bertanya, jika ada kawan kita orang Melayu Islam mengajak kita pergi kedai arak untuk minum arak, di dalam masa yang sama ada kawan kita bukan Melayu Non Muslim mengajak kita kena teh tarik, agak-agak mana satu yang mesti kita ikut? Melayu Islam itukah atau bukan Melayu Non Muslim itu?

Apa pula kena mengena dengan tiga Syahadah seperti Mahathir perkatakan itu? Islam hanya mengucap dua kalimah Syahadah, beriman dengan Allah dan Rasulnya. Apa yang Allah suruh diikut dan apa yang Allah larang dijauhi. Rasul pembawa apa yang Allah perintahkan, selepas ketiadaan Nabi dan Rasul, maka para sahabat serta Alim Ulamak. Al-Quran yang sama digunapakai bukan Al-Quran yang ingin ditafsir semula seperti yang pernah Mahathir ingin lakukan dahulu.

Saya tidak hairan Mahathir boleh menghina PAS atau Tuan Guru Nik Aziz kerana beliau suatu ketika pernah menghina Nabi dan hukum hudud. Siapa tidak ingat Mahathir pernah berkata, Nabi tidak cukur janggut kerana di zaman dahulu tiada pisau cukur. Jika Hudud dilaksanakan maka orang-orang Islam akan mundur kerana ramai tangan orang Islam akan dipotong. Saya tidak tahu samada Mahathir sudahj bertaubat atau belum atas perkataan beliau itu, tetapi saya berharap beliau sudah bertaubat kerana usia beliau di penghujung senja.

Jika Umno masih kabur dengan perjuangan PAS, adalah lebih baik Umno mengadakan muzakarah dengan PAS tentang Islam ini bukan muzakarah tentang perpaduan Melayu semata-mata atau berbincang hanya untuk menubuhkan Kerajaan Perpaduan sahaja. Silalah bermuzakarah, dan letaklah Al-Quran di tengah-tengah sebagai Hakim. Masalahnya, mahukah Umno? Jika tidak mahu, jangan salahkan jika ada yang mengatakan bahawa menyokong Umno itu sebagai Jahilliyyah./wfauzdin.blogspot.com

TUAN IBRAHIM TOKOH YANG MAMPU BELA NASIB WARGA FELDA DI KERDAU

Us Tuan Ibrahim Tuan Man - Calon PAS PRK Dun Kerdau ?

Oleh: WFAUZDIN NS

UMNO telah pun mengumumkan calonnya di PRK Dun Kerdau iaitu Naib Ketua Bahagian Umno Kuala Krau Syed Ibrahim Ahmad pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kerdau pada 6 Mac ini.
NONEKini, persoalan yang masih bermain di fikiran kita adalah siapakah pula calon yang akan mewakili PR dari PAS. Difahamkan pengumuman calon PAS akan dibuat oleh Mursyidul Am PAS di dalam satu majlis ceramahnya di Kerdau pada 24 Feb ini.

Saya hanya meletakkan dua tokoh pada anggapan saya begitu popular untuk dipilih sebagai calon di kawasan yang pengundinya adalah Melayu di kalangan warga Felda. Dua tokoh berkenaan adalah Pesuruhjaya PAS Pahang sendiri iaitu Us Tuan Ibrahim Tuan Man dan juga Ketua Pemuda PAS Pusat iaitu Us Nasruddin Hassan Tantawi.

Pada pandangan saya, dan mengikut rating pilihan pada blog saya setakat ini, ramai yang memilih agar Us Tuan Ibrahim Tuan Man diletakkan bertanding di situ. Beliau adalah seorang tokoh yang popular dan diminati ramai sebelum beliau aktif di dalam politik lagi. Itu satu kelebihan buat beliau. Beliau juga pernah menjadi Adun Jengka iaitu satu kawasan felda juga, oleh itu beliau tentunya banyak pengalaman di dalam memperjuangkan isu-isu di felda terutamanya.

azlan

Pada pilihan raya umum 2008, Allahyarham Zaharuddin menewaskan calon PAS, Hassanuddin Salim, dengan majoriti 1,615 undi. Majoriti ini tidak banyak, tetapi bukan mudah kerana kita kena faham bahawa kita sentiasa berdepan bukan sahaja dengan Umno/Bn, tetapi seluruh jentera kerajaan. Sekarang pun, jentera kerajaan seperti media TV telah dipergunakan siang malam tanpa memberi peluang pihak kita menjawabnya. Di mana SPR? Itu juga satu masalah buat kita.

Ada yang berani potong jari kalau Umno tidak menggunakan duit kerajaan untuk menyalurkan peruntukan itu dan ini setiap kali adanya pilihanraya. Mengapa peruntukan tersebut turun secara tiba-tiba? Ini juga akan kita hadapi.

Ertinya, bukan mudah buat PAS. Tetapi, sekiranya PAS berjaya merampas kerusi ini dari Umno, ini bererti PAS amat hebat. Umno walaupun dibantu oleh jentera kerajaan, mereka juga amat khuatir jika tewas kerana ini akan memalukan Umno. Kebimbangan Umno dapat dibayangkan dengan kata-kata Muhyiddin , "Terimalah dengan ikhlas, terimalah calon kita dengan semangat perpaduan, kerana apa yang paling penting ialah parti Umno dan BN, dan bukannya calon," katanya (Petikan dari Malaysiakini)

Jelas, Muhyiddin dapat merasakan ada di kalangan pemimpin Umno tempatan yang terasa hati kerana tidak dicalonkan. Ini yang menggusarkan Muhyiddin, dan kita berharap agar perpecahan di kalangan mereka akan membantu calon PAS nanti. /wfauzdin.blogspot.com

Selasa, 22 Februari 2011

KES LIWAT - AHLI KIMIA TERUS DIASAK

Hari ketiga: Ahli kimia terus diasak

Hafiz Yatim
Feb 22, 11

Kes perbicaraan liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim bersambung hari ini dengan ahli kimia dan pakar DNA tempatan, Dr Seah Lay Hong terus disoal-balas oleh peguam pihak pembelaaan.

Jika semalam, saksi pendakwaan kelima dan juga ketua Unit Jenayah Berat, Jabatan Kimia itu diasak oleh peguam Ram Karpal singh, hari ini giliran Sankara Nair.

NONEPada keterangan hari ini, Dr Seah mendakwa beliau cekap dan tekun ketika menjalankan tugasnya kerana mempunyai kelayakan sewajarnya.

"Apa-apa yang ditemui akan mempunyai kesan kepada tertuduh kerana ini adalah sains forensik,” katanya.

Malah, beliau juga dengan bangganya menyatakan makmal yang diketuainya itu mempunyai sijil ISO 17025.

"Ini bagi menentukan piawaian ujian bagi memastikan ia dijalankan dengan betul, boleh dipercayai dan standard yang boleh diterima pada peringkat antarabangsa.”

Katanya lagi, Jabatan Kimia juga mempunyai garis panduan berhubung kualiti sampel mani yang diambil, namun beliau mengakui tidak pasti sama ada pihak polis ataupun hospital mempunyai jaminan kawalan kualiti ketika mengumpul sampel.

Sankara berhujah Seah sepatutnya mengetahui perkara berkenaan kerana ia sebahagian daripada kawalan kualiti oleh jabatan yang diketuainya itu.

"Bagaimana awak boleh jamin kualiti penemuan jika proses pengumpulan (sampel) process dipersoalkan?” katanya.

Seah menjawab lazimnya jabatannya seringkali mengeluarkan garis panduan kepada polis bagaimana mengekal dan mendokumenkan sampel.

"Jika tidak, ini akan ditolak,” kata Seah.

Bagi kes ini, Seah berkata beliau sendiri memeriksa bungkusan tersebut bagi memastikan segala-galanya teratur. Tambahnya lagi, jabatan tersebut juga mempunyai borang pro-forma dalam menerima bahan bukti.

Borang tersebut katanya dalam bentuk elektronik dan tidak dapat dicetak.

Apabila diasak oleh Sankara mengapa borang seumpama itu tidak boleh dicetak , saksi tersebut berkata ia hanya boleh dilakukan oleh "pentadbir link" yang bertugas di Jabatan Kimia yang tidak beliau tidak mempunyai kuasa bagi mengarahkannya berbuat demikian.

Namun, Seah berkata beliau boleh mencuba mendapatkannya tetapi tidak boleh berjanji sama ada ia boleh dibekalkan hari ini.

Sankara bertanya sama ada menjadi amalan baik bagi merakamkan bahan bukti atau sampel sebaik menerimanya daripada polis sebagai langkah mengelakkan kemungkinan ia diusik.

Dengan teragak-agak Seah berkata:"Tidak semestinya".

Apabila diajukan soalan yang sama, Seah enggan menjawapnya. Sankara kemudian mengulanginya bagi kali ketiga dan doktor itu terus membisu.

Hakim Datuk Mohd Zabidin Mohd Diah kemudian bertanya kepada Seah sama ada beliau bersetuju atau tidak dengan peguambela, saksi itu tidak menjawap secara lansung: “Ia mungkin amalan yang baik”.

Hakim menganggap jawapan berkenaan sebagai "ya".

Semalam, Seah enggan diheret dalam spekulasi mengenai mengapa air mani pada seluar dalam pengadu kes itu, Mohd Saiful Bukhari Azlan dijumpai pada bahagian depan dan bukannya di belakang jika benar dia diliewat.

Saksi itu juga ditanya mengapa dua 'alleles' yang dipercayai daripada dua orang berlainan berikutan penemuan semen di selura hitam Saiful dan sekitar calitan kapas di duburnya tidak direkodkan.

Dr Seah juga mengakui beliau gagal mencatatkan dua sampel DNA yang tidak dikenali itu tetapi apabila Ram terus mengasak, ahli kimia itu enggan melayan serta tidak memberikan jawapan.

Perkara ini ditimbulkan oleh pihak pembelaan selepas pakar DNA Australia, Dr Brian McDonald memaklumkan kepada mereka.

Dr Seah juga dijangka akan disoal balas oleh DPP Noorin Badaruddin bagi membantu kes pendakwaan./Malaysiakini

ANWAR SERANG KERDAU, BIKIN NAJIB KACAU

(Foto Atas) Sekitar ceramah Anwar di Kerdau, baru-baru ini


Anwar menyampaikan tazkirah di sebuah Masjid di Batu 1, Temerloh

Oleh: WFAUZDIN NS

MESKIPUN kes Liwat yang dipertuduhkan ke atas DS Anwar menjadi perhatian umum, namun kes tersebut sedikitpun tidak menjejaskan sokongan terhadap Ketua Umum PKR merangkap Ketua Pembangkang itu. Kelihatan semakin ditekan, semakin gagah dan mara tokoh bangsa ini berbeza dengan Najib dan gerombolannya yang semakin hilang arah selain dari menggunakan media dan jentera kerajaan untuk mempertahankan maruahnya.

Di sebalik kes Liwat yang semakin mengarut itu, DS Anwar muncul di Dun Kerdau untuk mengingatkan rakyat akan pembohongan Najib. Tidak seperti program ceramah Najib yang rata-rata hadir untuk mengisi perut atau terpaksa kalaupun tidak untuk mendengar berapa juta peruntukan yang mahu Najib taburkan, program ceramah DS Anwar dihadiri puluhan ribu rakyat yang datang dengan perbelanjaan sendiri malahan menderma pula untuk tabung PR. Ini beza perjuangan yang ikhlas dengan perjuangan mengisi perut.

Ke hulu ke hilir Najib dan Muhyiddin mendakwa DS Anwar kini tiada pengaruh akibat beberapa ekor katak dan mereka yang kelaparan di dalam PKR keluar parti. Cuba Najib kira, semenjak beberapa ekor katak ini wujud, berapa ribukah ahli-ahli PKR yang keluar parti? Mungkin Najib juga turut tertipu dengan propaganda TV 3 suku dan Utusan Meloya yang setiap hari menyiarkan ratusan ahli PKR keluar parti.

Hakikatnya kita lihat, tiada beza sokongan terhadap DS Anwar walau ke mana jua beliau pergi. Rakyat dapat menilai siapa pemimpin yang jujur sebenarnya. Pemimpin yang jujur sanggup berdepan dengan sesiapa atas apa jua isu bahkan isu peribadinya. Tetapi Najib dan Muhyiddin? Mereka maha pengecut dan tidak berani untuk mempertahankan dakwaan mereka terhadap DS Anwar. Gelanggang mereka hanyalah di depan kamera TV 3 suku atau RTM dan di depan wartawan Utusan Meloya./wfauzdin.blogspot.com

Sumber Foto: Ehsan dari Laman Web Wartawan Rasmi Laman Redormasi

WAHAI MB TERENGGANU, JIKA BENAR PAS SESAT MENGAPA TIDAK BUAT LAPORAN?

Cabar MB Terengganu berdebat...
Oleh: WFAUZDIN NS

SEMASA berucap pada Majlis Mesra veteren Bersama Pemimpin di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK Seberang Marang, kelmarin MB Terengganu mendakwa bahawa PAS adalah parti ajaran sesat. Sebelum ini ramai pemimpin Umno yang berkata seperti yang dikatakan oleh MB Terengganu tersebut termasuk lah Shafie Afdal yang tidak tahu apa itu.

Peliknya, di dalam ramai-ramai pemimpin Umno yang berkata sedemikian, seorang pun gagal buktikan bahawa PAS membawa ajaran sesat, jauh sekali berani untuk berdebat dengan pemimpin PAS. Mereka sebenarnya sama seperti bos mereka Najib dan Muhyiddin yang terkenal dengan sifat dayus dan penakut untuk berdebat. Jantan mereka hanya boleh ditunjukkan di depan media pencacai mereka sahaja dan juga di depan orang ramai yang mungkin buat-buat percaya dengan hujah mereka kerana sudah diisi perut mereka terlebih dahulu.

Terbaru, akhbar Sinar melaporkan Penolong Setiausaha Pas Terengganu, Hanafiah Mat sekali lagi mencabar Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said untuk berdebat dengan mana-mana pemimpin Pas mengenai dakwaannya terhadap parti itu sebagai parti ajaran sesat. MB Terengganu di dalam ucapannya turut mendakwa Pas menyusahkan orang (umat Islam) dengan hukum Islam yang mengelirukan termasuk dalam soal halal, haram yang boleh diubah-ubah. Mengelirukan kerana MB Terengganu itu tidak mahu mengaji Islam. Orang jahil memang selalu terkeliru. Kalau sudah jahil, eloklah belajar jangan pula mahu jahilkan orang lain pula.

Kita mahu tanya, jika beliau yakin benar bahawa PAS membawa ajaran sesat, mengapa tidak dilaporkan kepada pihak Majlis Ugama? Mengapa Presiden PAS dan Mursyidul Am PAS tidak ditangkap? Masakan ini pun puak-puak yang termakan cakap MB Terengganu itu tidak boleh berfikir? Di mana kamu letakkan otak yang Allah kurniakan kepada kamu untuk berfikir ? Adakah otak tersebut hanya digunakan untuk berfikir atau berkira-kira bagaimana untuk mendapatkan wang ehsan sahaja?

Penolong Setiausaha PAS Terengganu juga menyebut, ketika PAS memerintah, di terengganu parti itu juga telah meletakkan Al-Quran dan As-Sunnah, Imak serta Qias sebagai hukum tertinggi bagi kerajaan Terengganu tetapi ia masih tidak dikuatkuasa sehingga sekarang. Menurutnya, undang-undang tersebut juga telah direstui oleh al-Sultan Negeri Terengganu dan diwartakan. Namun, apabila UMNO dan Barisan Nasional (BN) mengambil alih pemerintahan pada 2004 undang-undang tersebut tidak dikuatkuasa.

Jika benar PAS membawa ajaran sesat, kita cabar MB Terengganu haramkan sahaja undang-undang yang telah diluluskan itu dan diganti dengan undang-undang mereka yang mereka rasa lebih menepati hukum Islam. Mengapa perlu dikekalkan yang dianggap oleh mereka sesat itu? Ini pun rakyat terengganu masih belum boleh berfikir?/wfauzdin.blogspot.com

KESIHAN, TIDAK TENTU ARAH UMNO P.PINANG MAHU CARI ISU....

Merungkai kekeliruan myBALIKpulau

Hafiz Zainuddin | Feb 21, 2011

Apabila mereka buka mulut, mereka cuba melabel diri sebagai "hero" dan pembela bangsa. Mereka menjaja nama bangsa mahupun agama demi mengemis sokongan masyarakat. Mereka menggunakan alasan "Hak Melayu yang dijamin perlembagaan" untuk mewujudkan ketidakharmonian antara kaum. Walhal hakikat sebenarnya, mereka cuma mahu mempertahankan "periuk nasi" dan keberlangsungan saki-baki kuasa yang ada. Persoalan "hak Melayu" sememangnya telah terjamin oleh perlembagaan sampai bila-bila. Persoalannya, siapa yang memperkosa hak Melayu ini selama lebih separuh abad merdeka?

Bayangkan, walaupun bersandarkan dengan fakta-mereka akan terus cuma menegakkan benang yang basah. Saya melihat ia suatu yang sangat bodoh dan tidak matang apabila golongan ini cuba mempolitikkan segala isu yang timbul dan dilihat cuba menggugah keamanan dengan menjerumuskan hampir apa jua isu ini kepada isu perkauman.

myBALIKpulau oh myBALIKpulau

Kali ini isunya bukan kepala lembu, bukan kandang babi, bukan "Cina" masuk surau. Kali ini, isunya adalah mengenai risalah myBALIKpulau yang diterbitkan oleh Persatuan Pendidikan Seni Pulau Pinang (Arts-ED) yang dikatakan "menghina Melayu dan sangat berbahaya".

Ada dua kekeliruan yang telah ditimbulkan mereka yang tidak berpuas hati. Pertamanya adalah berkaitan sumber-sumber sejarah yang dituduh "menghina Melayu dan berbahaya". Kedua adalah mengenai "siapa" yang bertanggungjawab menerbitkan risalah tersebut.

Pada 11 Februari baru-baru ini, Persatuan Pendidikan Seni Pulau Pinang telah mengeluarkan tiga mukasurat Kenyataan Akhbar yang menjawab semua pertuduhan mengenai sumber-sumber sejarah yang menjadi rujukan. Jelas, terang lagi bersuluh sebenarnya tiada isu panas yang boleh dimainkan.

Mari kita turuti sepintas lalu kronologi myBALIKpulau. Isu ini dibawa oleh ADUN Pulau Betong Muhammad Farid Saad (gambar kanan). Risalah ini seperti yang kita sedia maklum dituduh sebagai menghina orang Melayu, cuba melupuskan sejarah Melayu di Balik Pulau dan cuba mengelirukan generasi muda. Muhammad Farid Saad juga menuduh Kerajaan Negeri Pulau Pinang di bawah Pentadbiran Pakatan Rakyat telah menerbitkan risalah myBALIKpulau tersebut.

Maka seperti biasa, Utusan Malaysia akan mula "memukul gendang" perkauman. Pada 2 Februari 2011 terpampang besar tajuk utama berita akbar tersebut "Lupa Sejarah, Hina Melayu" yang dilihat cuba memainkan sentimen perkauman. Ya. Mungkin inilah hakikat sebenar 1Malaysia yang dibanggakan Najib Razak. Jelas, wajah 1Malaysia ini kelihatan sangat capik.

Isu ini tidak terhenti setakat ini. Sejurus selepas itu, pada 9 Februari 2011 sebuah badan yang menamakan diri mereka Gabungan Bela Hak Islam (Gabungan) yang terdiri dari empat NGO mendesak kuat agar Kerajaan Pulau Pinang mengharamkan risalah tersebut dengan sebab yang sama.

Kerajaan Negeri meminta agar Utusan dan Muhammad Farid memohon maaf tetapi tidak diendahkan. Malang sekali buat ADUN Pulau Betong ini. Pada 15 Februari, kerajaan Pulau Pinang bertindak memutuskan untuk menyaman beliau dan Utusan Malaysia. Hal ini disebabkan kerana risalah itu sebenarnya ditaja oleh Kerajaan Negeri dan juga Jabatan Pelancongan Pulau Pinang bawah kepimpinan GERAKAN-BN. Ini beerti, segala tuduhan yang dilemparkan terhadap kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang adalah sesuatu yang berniat jahat.

Agenda Jahat UMNO-BN

Masih tidak berpuas hati dengan "sambutan hangat rakyat". Api perkauman terus-menerus ditiup sebaik mungkin. Pada 16 Februari 2011, beberapa lagi pertubuhan NGO dan individu membuat laporan polis berhubung risalah ini. Pertubuhan NGO tersebut terdiri daripada Pertubuhan Seni Silat Gayung Pulau Pinang, PERKASA, Belia 4B Permatang Pauh dan Johari Ahmad. Pertubuhan Suara Anak-Anak Malaysia misalnya dilihat cuba mengheret Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang dengan menyerahkan tiga sampul surat yang mendakwa mengandungi "bukti pembabitan kerajaan negeri" dalam penerbitan dan pengedaran risalah myBALIKpulau ini.

Belumpun isu myBALIKpulau reda, media UMNO memainkan isu perobohan yang melibatkan 1,000 gerai penjaja haram oleh Majlis Perbandaran Seberang Perai di sekitar Taman Pelangi. Isu ini telah mendapat liputan yang meluas media cetak maupun elektronik. Kerajaan Negeri Pulau Pinang digambarkan "tidak perihatin" kepada nasib yang menimpa masyarakat Melayu. Walhal notis sebanyak empat kali telah dikeluarkan oleh pihak majlis.

Ini semua adalah permainan jahat. Para pemerhati menyimpulkan isu yang dilihat "membakar sentimen" perkauman ini adalah percubaan menjerumuskan kestabilan negeri ke kancah "ketegangan kaum". Dalam banyak-banyak isu yang timbul di Pulau Pinang. UMNO dilihat menjadi dalang utama memanipulasi isu. Bagi pendapat saya, isu ini sepatutnya tidak timbul. Rakyat Pulau Pinang lebih mengetahui perkara yang sebenar.

Soalan saya, apakah ini sesuatu yang bagus untuk rakyat, negeri mahupun negara? Tentu sekali tidak. Soalan saya lagi, sekiranya UMNO-BN berjaya menaikkan kemarahan rakyat khususnya orang Melayu, siapa yang akan untung? Tentulah UMNO. Adakah orang Melayu terbela di bawah BN satu ketika dahulu? Anda sendiri tahu jawapannya!

Skandal RM30 juta Pulau Jerejak??

Jangan jadi bodoh. Jangan bantut akal. Mari kita lihat dan fikirkan. Semasa isu Interlok timbul- isu ini telah dibawa ke peringkat tertinggi Kementerian Pelajaran. Walaupun pada mulanya mengundang tindakan emosi sesetengah pihak, Interlok dibawa ke meja mesyuarat dan rundingan. Wacana-wacana bersifat ilmiah terus dibahaskan.

Berbeza dengan apa yang berlaku di Pulau Pinang; risalah myBALIKpulau tidak diberikan tempat yang adil seperti Interlok. Tindakan yang diambil dilihat emosi semata-mata. Mengapa ia jadi begini? Jawapannya amat mudah - Interlok disuarakan MIC manakala myBALIKpulau cuba diletakkan di bahu DAP! Bagi saya, apa yang berlaku sangat-sangat memalukan.

Ada beberapa sebab mengapa UMNO menimbulkan isu perkauman sebegini. Salah satu sebab adalah untuk menutup mata rakyat atas pembongkaran skandal RM30 juta Pulau Jerejak yang berlaku di bawah pimpinan Koh Tsu Koon (gambar kanan) di mana beliau telah menyerahkan Pulau Jerejak kepada UDA. Ini merupakan skandal yang sangat hot. Cuba teka, siapa yang untung?

Rakyat Malaysia semakin matang. Ini bukan lagi zaman fotostat. Ini bukan lagi zaman mesin taip. Segala maklumat cuma dihujung jari rakyat. UMNO-BN harus sedar dan insaf. Sekiranya wujud kedaifan di kalangan rakyat Pulau Pinang, apatah lagi dari kalangan masyarakat Melayu; UMNO harus cermin diri mereka sendiri. Hodohkan?

*Hafiz Zainuddin ialah penulis bebas./merdekareview

Isnin, 21 Februari 2011

KITA BERPECAH BUKAN KERANA MAZHAB, TOK PA JANGAN ALIHKAN PERHATIAN

Oleh: WFAUZDIN NS

AKHBAR Sinar hari ini memetik kenyataan Tok Pa, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan yang hairan mengapa perpecahan sesama Islam berlaku di Malaysia khususnya di antara PAS dan Umno. Beliau khuatir perpecahan ini akan merebak ke tahap serius seperti yang berlaku di Bahrain, Iragh dan Lubnan.

Tok Pa menyatakan perpecahan disebabkan oleh perbezaan mazhab di antara Sunni dan Syiah di negara berkenaan memberi kesan kepada ekonomi dan keharmonian negara. Tok Pa juga kesal kerana PAS membawa isu agama yang keterlaluan. Begitulah di antara apa yang diluahkan oleh orang kuat Umno Kelantan ini.

Saya suka menjawab bahawa contoh perpecahan akibat berbeza mazhab seperti yang disebut oleh Tok Pa itu tidak pernah berlaku di negara ini. PAS dan Umno mempunyai mazhab yang sama iaitu kita bermazhab Shafie. Perbezaan PAS dengan Umno yang kununnya menyebabkan berlaku perpecahan sesama Islam ini bukan kerana perbezaan mazhab, tetapi menjurus kepada soal pokok Islam itu sendiri. PAS ingin menegakkan hukum Islam berpandukan Al-Quran dan Hadith yang semestinya berasaskan mazhab Shafie, manakala Umno secara terang-terangan menolak Hukum Islam yang diwajibkan oleh Allah untuk ditegakkan.

PAS menyeru ke arah kebaikan dan menentang kemungkaran seperti amalan rasuah, amalan perjudian, sistem Riba, aktiviti maksiat dan sebagainya. Manakala Umno tidak peka kepada ini semua bahkan pemimpin yang mereka sendiri tahu pernah mengamalkan rasuah dipilih untuk menjadi pemimpin besar. Jika tidak percaya cuba tanya Ali rustam, Khairi Jamaludin atau Isa Samad. Siapa kerajaan yang meluluskan lesen judi terbesar di Genting dan Lesen Kilang Arak terbesar di Shah Alam?

Dari segi aspek perundangan, PAS bercita-cita untuk menegakkan Undang-Undang Islam termasuk Hukum Hudud. Malangnya, Umno tidak pernah bersetuju dengan hukum tersebut malahan pemimpin mereka suatu ketika pernah mengutus surat kepada Kerajaan PAS Kelantan melarang hukum tersebut dilaksanakan di negeri berkenaan. Umno masih mengekalkan akta zalim Akta ISA yang tidak memberikan keadilan kepada mangsa yang dituduh di bawah akta tersebut. Siapakah yang berusaha melarang agar kes qazaf dalam isu Liwat DS Anwar untuk dibicarakan di bawah Mahkamah Syariah seperti yang diajar oleh Islam? Mengapa perlu dipersendakan hukum ini?

Sebab itu saya katakan, perpecahan sesama kita jika ada pun bukan kerana perbezaan mazhab. PAS dan Umno jauh berbeza dari segi dasar dan amalan pokok di dalam Islam itu sendiri. Oleh yang demikian, Tok Pa jangan cuba untuk mengalih perhatian kepada isu di luar negara untuk menakutkan umat Islam di negara ini. /wfauzdin.blogspot.com

SOALAN BODOH DARI MP KULIM UNTUK NIK AZIZ, BIAR AKU JAWAB


Oleh: WFAUZDIN NS

YB ZUL Kulim atau sinonim dengan `firaun besar' menasihatkan Mursyidul Am PAS Tuan Guru Nik Aziz agar merujuk suatu surah, berhubung kait dengan kenyataan Tuan Guru Nik Aziz yang menyebut bahawa kerjasama dengan DAP adalah untuk memperkenalkan Islam kepada parti berkenaan. Sebelum itu, baca di sini.

MP Kulim Bandar Baru yang menang atas tiket PKR, tetapi masih menebalkan muka menjadi MP Bebas itu meminta agar Tuan Guru Nik Aziz merujuk kepada Surah Abasa, katanya, "Surah itu diturunkan ketika Nabi Muhammad SAW sedang berbincang dengan segelintir golongan kafir Quraish yang kaya dan berpengaruh. Apa yang terjadi ketika perbincangan itu, datang seorang Muslim papa kedana dan buta bernama Abdullah Ibnu Maktum. "Abdullah datang ke tepi Rasulullah dan bertanyakan soalan tetapi Nabi (Muhammad) berpaling daripadanya untuk sambung berbincang dengan Abu Jahal serta rakan-rakan (kafir) kerana merasakan Abdullah mengganggu perbincangan itu.

Zul Kulim terus menyambung, "Ketika itulah Allah menurunkan Surah Abasa bagi mengingatkan Nabi supaya mendahulukan seorang Muslim berbanding penganut agama lain, saya nasihatkan tok guru (Nik Abdul Aziz) selak kembali surah itu," katanya ketika dihubungi Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Tidak perlu Tuan Guru Nik Aziz yang menjawab hujah Zul Kulim yang sebelum ini tidak berani menyahut cabaran debat yang dilontarkan oleh MP Shah Alam Yb Khalid Samad berkaitan isu Kalimah Allah. Kisah beliau sebut di atas, jelas bahawa Orang Muslim bernama Abdullah itu menemui Rasullullah untuk bertanyakan soalan. Dan Allah perintahkan Nabi untuk menjawab soalan Muslim itu terlebih dahulu.

Di dalam hal ini jika mahu dikaitkan dengan Umno jauh bezanya. Usahkan pemimpin Umno mahu berjumpa Tuan Guru Nik Aziz, malahan Tuan Guru Nik Aziz mengajak dan menghantar surat untuk berjumpa pemimpin Umno untuk bincang tentang Islam, ada pernah Umno layan? Yang ada, Umno mahu jumpa PAS untuk bincang pasal Perpaduan Melayu...Melayu...dan Melayu...Tentang Islam bagaimana? Justeru itu, wajar PAS ketepikan Umno kerana banyak membuang masa dan lebih baik berbincang dengan DAP kerana sekurang-kurangnya DAP mahu mendengar Islam walaupun PAS tidak mengharapkan DAP terima Islam. Kerja hidayah untuk DAP terima Islam itu bukan kerja PAS, itu kerja Allah SWT. Umno mahu mendengar Islam, mahu terima Islam? Mempersendakan lagi adalah.

Jadi, usahlah Zul Kulim mahu tunjuk pandai putar belit kisah tersebut untuk menunjukkan kununnya PAS tidak melayan Umno yang kununnya mahu bertanya seperti di dalam kisah tersebut. Apa yang Umno mahu tanya? Tentang Perpaduan Melayu? Tentang Kerajaan Perpaduan?

Tentang 5 soalan dari Zul Kulim itu, itu soalan paling bodoh yang pernah saya dengar dari orang yang dikatakan berkelulusan peguam. Hampir kesemua soalan itu berhubung dengan cita-cita PAS menegakkan negara Islam dan Hukum hudud ditujukan kepada DAP, sedangkan yang wajib untuk menyokong dan melaksanakan hukum tersebut adalah ke atas semua pemimpin dan umat Islam. Mengapa perlu tanya DAP? Umno mahu terimakah negara Islam? Jika mahu, sokong lah PAS yang inginkan Negara Islam. Kes Liwat DS Anwar, mengapa Zul Kulim sanggup jadi salah seorang peguam kepada DS Anwar dalam kes liwat 1 dahulu dan dalam kes qazaf sebelum ini sebelum beliau di`sepak' dari PKR? Sekarang, mengapa ingin bertanya kenapa Karpal jadi Peguam DS Anwar? Busuk sungguh hati MP Kulim ini terhadap DS Anwar.

Lebih baik Zul Kulim terima cabaran debat yang dilontarkan oleh YB Khalid Samad terlebih dahulu sebelum mahu mengajar Tuan Guru Nik Aziz. Beliau boleh aturkan siaran langsung di TY debat beliau dengan YB Khalid nanti. Jika takut untuk berdebat dengan YB Khalid Samad yang tidak berkopiah macam Zul Kulim itu, lebih baik Zul Kulim duduk diam-diam kumpul duit banyak-banyak kerana selepas PRU ke 13 nanti, beliau pasti akan dipencenkan sebagai MP di Kulim Bandar Baru. /wfauzdin.blogspot.com

AKHBAR `BERLIDAH SYAITAN' PUTAR BELIT UCAPAN NIK AZIZ

Oleh: WFAUZDIN NS

DI DALAM merasmikan 'Konvensyen Nasional Pengupayaan Bangsa -Jaminan PAS' yang bertempat di Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam kelmarin, Mursyidul Am PAS Tuan Guru Nik Aziz berkata di dalam ucapannya, " Bagi PAS, Melayu perlu diutamakan dalam agenda DAKWAH pada hari ini kerana mereka merupakan bangsa yang terdahulu menerima Islam di Tanah Melayu ini." (Teks ucapan sebenar).

Malangnya, akhbar bangsat yang semakin tidak laku di pasaran Mingguan Meloya atau Utusan Meloya keluaran Ahad baru ini melaporkan seperti berikut, "Bagi PAS, orang Melayu perlu diutamakan dalam PERJUANGAN kerana kerana ia adalah kaum terdahulu", katanya ketika berucap merasmikan Konvensyen Nasional Pengupayaan Bangsa - Jaminan PAS di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) di sini hari ini (Mingguan Meloya).

pas convention shah alam 190211 nik abdul aziz nik mat at podium Sekali lagi akhbar bangsat ini memainkan peranan `lidah syaitan' untuk menukar fakta dan memutarbelitkan ucapan Tuan Guru Nik Aziz agar dilihat seolah-olah Mursyidul Am Pas itu sama seperti pemimpin Umno yang gila sangat kepada `Ketuanan Melayu' sehinggakan melupakan agenda perjuangan Islam yang menjadi dasar PAS.

Kesihan buat orang-orang Melayu di kampung-kampung, di hulu-hulu dan juga di rancangan Felda yang masih menjadikan akhbar bangsat ini sebagai `kitab khazah ilmu' harian mereka. Sebab itu, tidak pelik jika kita lihat Umno amat laku di kawasan seperti ini. Mereka amat gembira kerana akhbar bangsat ini ditatap setiap hari oleh orang-orang Melayu di kawasan seperti itu.

Di bandar dan di tempat yang maju, akhbar ini hanya layak dijadikan tisu di dalam tandas. Sebab itu lah di kawasan bandar orang-orang Melayu sedar dan kenal siapa Umno. Akhbar bangsat ini mencari keuntungan dengan cara memperbodohkan orang-orang Melayu.

Akhbar ini tidak akan bersetuju dengan cita-cita PAS untuk mendirikan sebuah negara Islam berpandukan Al-Quran dan Hadith. Mana mungkin akhbar yang mencari untung dengan paparan keputusan judi boleh menerima Islam memerintah. /wfauzdin.blogspot.com

Ahad, 20 Februari 2011

TENGKU ADNAN DAKWA PAS PARTI KARUT, UMNO PEJUANG SEBENAR

Oleh: WFAUZDIN NS

SETIAUSAHA Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Mansor mendakwa PAS berusaha untuk menarik pengundi-pengundi Melayu agar meninggalkan Umno dan memilih PAS sebagai satu gimmik politik. Beliau juga mendakwa PAS sebuah parti yang tidak releven lagi kepada orang-orang Melayu.

Pada saya kenyataan Tengku Adnan itu lah yang gimmik sebenarnya, dan Umno itu lah yang sebenarnya hampir karam. Hakikat sebenar, Umno amat takut sekiranya semakin ramai orang-orang Melayu yang menyedari bahawa Umno selama ini terlalu banyak menghakis hak mereka, bahkan Umno terbukti tidak berjuang untuk Islam sebagai agama majoriti orang-orang Melayu. Pendek kata, Umno gagal membela bangsa Melayu dan Umno langsung tidak memartabatkan Islam yang diakui sebagai agama rasmi negara ini.

Orang-orang Melayu yang masih lagi menyokong Umno tidak lain tidak bukan kerana kebendaan. Buktinya, setiap kali diadakan pilihanraya Umno akan terus mengumpan orang-orang Melayu dengan kebendaan. Cuba sebut satu sahaja pilihanraya yang diadakan di negara ini yang Umno tidak pernah gunakan jentera kerajaan beserta dengan umpan kebendaan? Jika Umno berani memasuki pilihanraya secara adil dan telus, nescaya kita akan lihat sudah lama Umno dikafankan.

Memang benar, PAS sekarang berusaha untuk menarik seramai mungkin orang-orang Melayu agar menyokong parti yang memperjuangkan Islam ini. PAS bukan bertujuan untuk menyelamatkan orang-orang Melayu tetapi PAS ingin menyelamatkan agama yang ada pada orang-orang Melayu. Kita tahu berapa ramai orang-orang Melayu yang terkeliru dengan Islam kerana kejahilan Umno yang mereka sokong. Melayu menjadi semakin lemah di negara ini meskipun sudah lebih 5o tahun orang-orang Melayu menjerit dengan `ketuanan Melayu'. Mereka lemah kerana mereka tolak Islam. Mereka tolak Islam kerana mereka berada di dalam Umno. Justeru itu, PAS mara sekarang ini untuk membebaskan kejahilan mereka selama berada di dalam Umno.

Tengku Adnan yang pernah dikaitkan dengan saham judi suatu ketika dahulu pun berkata, "Bila beliau (Mursyidul Am PAS) tahu bahawa undi Melayu terhadap Pas mula merosot kerana orang Melayu sudah sedar bahawa PAS itu adalah parti karut, jadi Nik Aziz sudah gentar dan takut maka beliau tukar mengatakan bahawa PAS juga memperjuangkan orang Melayu,”.

Apa yang perlu kita hairankan dengan kenyataan beliau yang kita tahu dan kenal peribadinya itu apabila mendakwa PAS sebagai parti yang dasarnya Al-Quran dan Hadith itu sebagai parti karut. Orang seperti beliau bolehkah kita harapkan akan menerima Hukum Islam lebih-lebih lagi Hukum Hudud? Beliau tahu apa hukumnya nanti jika seseorang Islam itu terlibat dengan judi dan meminum arak sekiranya PAS memerintah negara ini. Adakah anda fikir Tengku Adnan bersetuju dengan itu semua?/wfauzdin.blogspot.com

AKHBAR `BERLIDAH SYAITAN' PUTAR BELIT UCAPAN NIK AZIZ

Oleh: WFAUZDIN NS

DI DALAM merasmikan 'Konvensyen Nasional Pengupayaan Bangsa -Jaminan PAS' yang bertempat di Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam kelmarin, Mursyidul Am PAS Tuan Guru Nik Aziz berkata di dalam ucapannya, " Bagi PAS, Melayu perlu diutamakan dalam agenda DAKWAH pada hari ini kerana mereka merupakan bangsa yang terdahulu menerima Islam di Tanah Melayu ini." (Teks ucapan sebenar).

Malangnya, akhbar bangsat yang semakin tidak laku di pasaran Mingguan Meloya atau Utusan Meloya keluaran Ahad baru ini melaporkan seperti berikut, "Bagi PAS, orang Melayu perlu diutamakan dalam PERJUANGAN kerana kerana ia adalah kaum terdahulu", katanya ketika berucap merasmikan Konvensyen Nasional Pengupayaan Bangsa - Jaminan PAS di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) di sini hari ini (Mingguan Meloya).

pas convention shah alam 190211 nik abdul aziz nik mat at podium Sekali lagi akhbar bangsat ini memainkan peranan `lidah syaitan' untuk menukar fakta dan memutarbelitkan ucapan Tuan Guru Nik Aziz agar dilihat seolah-olah Mursyidul Am Pas itu sama seperti pemimpin Umno yang gila sangat kepada `Ketuanan Melayu' sehinggakan melupakan agenda perjuangan Islam yang menjadi dasar PAS.

Kesihan buat orang-orang Melayu di kampung-kampung, di hulu-hulu dan juga di rancangan Felda yang masih menjadikan akhbar bangsat ini sebagai `kitab khazah ilmu' harian mereka. Sebab itu, tidak pelik jika kita lihat Umno amat laku di kawasan seperti ini. Mereka amat gembira kerana akhbar bangsat ini ditatap setiap hari oleh orang-orang Melayu di kawasan seperti itu.

Di bandar dan di tempat yang maju, akhbar ini hanya layak dijadikan tisu di dalam tandas. Sebab itu lah di kawasan bandar orang-orang Melayu sedar dan kenal siapa Umno. Akhbar bangsat ini mencari keuntungan dengan cara memperbodohkan orang-orang Melayu.

Akhbar ini tidak akan bersetuju dengan cita-cita PAS untuk mendirikan sebuah negara Islam berpandukan Al-Quran dan Hadith. Mana mungkin akhbar yang mencari untung dengan paparan keputusan judi boleh menerima Islam memerintah. /wfauzdin.blogspot.com

PAS MESTI SEGERA MENGGANTIKAN UMNO


Oleh: WFAUZDIN NS

ISLAM mengajar kita agar kasih dan cinta kepada bangsa, suku atau kaum kita sendiri kerana kejadian manusia berbagai bangsa dan kaum ini dicipta Allah untuk saling kenal mengenal dan kasih mengasihi.

Apabila Allah mengajar tentang sifat kasih mengasihi sesama manusia walaupun terdiri dari berbilang bangsa, ini bererti sesuatu bangsa atau kaum tidak boleh menzalimi atau tidak berlaku adil kepada bangsa dan kaum yang lain. Kasih keterlaluan terhadap bangsa sendiri sehinggakan tidak berlaku adil kepada kaum yang lain apatah lagi kasihnya kepada bangsa melebihi kasih dan taat kepada agama itu sesuatu yang dilarang oleh Allah dan itulah sifat Assobiyyah yang sesat.

Umno sebuah parti yang terang dan nyata sekular kerana Umno adalah parti kebangsaan yang sering menonjolkan ketuanan Melayu semata-mata sehinggakan bangsa lain merasa seperti tidak mendapat keadilan. Sekularnya Umno adalah kerana memisahkan agama dengan politik dan dasarnya yang tidak menjurus ke arah menegakkan hukum Islam bahkan komited menentang perjuangan Islam. Islam di dalam Umno umpama wanita menampalkan gincu dibibir.

Umno berjuang kununnya untuk menyelamatkan Melayu, dan perjuangan itu tidak salah di sisi Islam, namun harus diingat Melayu tidak akan selamat jika terus memperjuangkan ketuanan Melayu tanpa memperkasakan Islam. Hanya Islam yang mampu menyelamatkan semua bangsa kerana kepimpinan Islam menekankan amanah, bukan bersifat menindas antara satu sama lain. Tuan Guru Hj Hadi menyebut, “Kita kena yakin kalau Melayu nak selamat maka Melayu hendaklah tegakkan Islam. Kalau tegakkan Melayu, Melayu tak akan selamat kerana Islam memang dipelihara oleh Allah SWT,” (Harakahdaily).

Sejarah lampau boleh dijadikan bukti bahawa selama lebih kurang 50 tahun Umno berkuasa di negara ini, di mana letaknya kehebatan orang-orang Melayu? Apakah Melayu di negara ini menguasai ekonomi? Di dalam senarai 10 terkaya di negara ini, berapa orangkah Melayu di situ? Ini bukti jelas betapa Umno gagal menyelamatkan orang-orang Melayu. Orang-orang Melayu di negara ini seperti merempat di negara sendiri. Masalah kemiskinan, pendidikan dan masalah sosial di negara ini dijuarai oleh kaum Melayu.

Usah bicara tentang Islam kerana Umno tidak menunjukkan minat untuk menegakkan hukum Islam di negara ini. Umno gagal membela Melayu dan lebih gagal lagi parti sekular ini di dalam mendaulatkan Islam. Umno kehilangan Melayu dan Islam. Ini adalah kerana Umno hanya mementingkan Melayu sehingga mengenepikan Islam.

Justeru itu, kita tiada pilihan selain dari memilih PAS yang meletakkan Islam jauh lebih tinggi darjatnya dari Melayu. Kesimpulannya, jika kita sayang kepada Melayu, kita mestilah terlebih dahulu mematuhi ajaran Islam. Melayu hanya boleh selamat dengan Islam bukan dengan Umno. /wfauzdin.blogspot.com