RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Sabtu, 29 Disember 2012

MENGAKU AHLI PAS, BAWA BENDERA PAS TAPI WAJAH TETAP SAMA DAN BERBAU LEMBU

Oleh:  WFAUZDIN NS

MAKA, diusunglah bendera-bendera PAS oleh lembu-lembu berserban yang mengaku ahli-ahli PAS di P.Pinang membantah permohonan Lim Guan Eng untuk menggunakan nama "Allah' di dalam kitab Kristian terjemahan Melayu itu.

Tebal mana pun serban mereka, jika sudah lembu semua kenal dengan bau lembu.  TV3 suku yang memang tugasnya mencari bangkai apa pun akan berselera dengan bangkai yang ditawarkan.  Apa masalahnya dengan isu Kalimah Allah?  Bukankah di P.Pinang di bawah Lim Guang Eng sekarang ini terdapat larangan penggunaan Kalimah Allah yang telah diwartakan?  Jadi, apa yang lembu--lembu takut sangat?

Lim Guan Eng di dalam Konvensyen DAP baru-baru hanya menyuarakan kehendak penganut agama Kristian sahaja.  Ertikata lain, Lim Guan Eng 'mohon' sahaja.  Beliau tidak memaksa atau mengugut jauh sekali untuk menentang.  Apabila Lim Guan Eng memohon, maka siapakah yang berkuasa menentukan permohonannya itu?  Tidak salah untuk sesiapa jua memohon, tetapi perlu akur jika keputusan sudah dibuat.

Sekarang ini, ada negeri yang sudah diwartakan larangan penggunaan Kalimah Allah digunakan di dalam kitab Kristian, ada negeri yang belum wartakan.  Pendirian saya sama seperti pendirian PAS iaitu Kalimah Allah hanya untuk agama Islam sahaja.  Tetapi, mana-mana penganut agama lain boleh bertanya atau memohon apa yang mereka perlukan tetapi pemerintah mesti buat keputusan yang mana mereka mesti patuhi keputuisan tersebut.

Demontrasi lembu-lembu yang mengaku PAS itu satu demontrasi yang menunjukkan bekunya hati mereka.  Kononnya ahli PAS tetapi semenjak dari dulu wajah yang sama juga muncul sebagai pencacai murahan. 

Selasa, 25 Disember 2012

ISU KALIMAH ALLAH - SERAHKAN KEPADA PAKAR UNTUK BUAT KEPUTUSAN

Oleh:  WFAUZDIN NS

ISU kalimah Allah muncul lagi.  Lim Guan Eng mohon agar kalimah Allah boleh digunakan oleh ugama Kristian di dalam kitab mereka.  Sebenarnya isu ini sudah lama dan sehingga kini belum ada ketetapan yang jelas dari pihak pemerintah.

Isu ini melibatkan isu ugama, iaitu ugama Islam dan Kristian.  Rakyat biasa termasuk pimpinan politik sewajarnya mengelakkan diri dari memberikan komen tentang isu yang sensitif ini.  Isu ini kita serahkan kepada Pakar berkaitan agama untuk menyelesaikannya.  Jika di negara kita, siapa yang bertanggungjawab dan wajar untuk menjawab dan membuat keputusan atas permasalahan ini?

Di negara kita terdapat Majlis Fatwa Kebangsaan dan JAKIM.  Ugama Kristian juga mereka ada Pakar mereka.  Andainya kesemua Pakar-Pakar ini duduk berbincang dan mencari penyelesaian tanpa camportangan pemimpin politik, isu ini boleh diselesaikan.  Apabila semua sudah duduk berbincang, keputusannya mestilah diserahkan kepada Kerajaan atas arahan Majlis Fatwa Kebangsaan dan semua pihak mesti menghormatinya.

Adalah lebih baik jika Majlis Fatwa juga menjemput beberapa pertubuhan agama atau parti-parti politik untuk menerangkan keputusan yang telah dibuat agar isu ini dapat difahami sepenuhnya.

Ahad, 23 Disember 2012

MALAM INI (AHAD-23 DIS) - KONGSI PENGALAMAN PESERTA BERJALAN KAKI DALAM PROGRAM DI KG TENGAH, KUANTAN BERSAMA PAK JABIT DAN SAMM PAHANG


MALAM ini marilah kita bersama-sama ke Kg Tengah, Kuantan untuk mendengar pengalaman peserta berjalan kaki Kumpulan Hijau Anti Lynas yang telah berjalan kaki sejauh 300 KM dari Kuantan ke Dataran Merdeka, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Tentu banyak sekali pengalaman, suka, duka, pahit dan manis sepanjang perjalanan lebih kurang 2 minggu itu.  Program malam ini akan bermula jam 09.00 malam di Warung Mok Teh, Kg Tengah, Kuantan.

Ayuhh...kita berjumpa di sana!!