RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Sabtu, 6 September 2014

SILAP BESAR PAS DALAM KEMELUT DI SELANGOR

USAH persoal Majlis Syura di dalam PAS kerana Badan Tertinggi di dalam parti berkenaan.  Tapi jangan lupa, Majlis Syura juga wajib berpegang kepada Perlembagaan PAS.  Asas Perlembagaan PAS tentunya Al-Quran, Hadith, Ijmak, Ulamak dan Qias.

Kalau Al-Quran kata WAJIB patuhi perjanjian yang kamu adakan hatta dengan orang kafir sekalipun sepertimana Perjanjian Hudaibiyah di zaman Nabi, maka tetap hukumnya wajib.  Jika di dalam Al-Quran sebut jangan menipu dengan rakan-rakan kamu, maka tetap hukumnya tidak boleh menipu.  Jika terdapat di dalam Hadith atau Ijmak Ulamak yang menyebut tentang maslahah "Tahalluf Siyasi" perlu dipelihara dengan bijaksana maka berpeganglah dengan baik.

Adakah kesemua itu boleh dilanggar oleh Majlis Syura?  Dalam aspek pentadbiran politik pula, menjadi HARAM kah jika Majlis Syura berbincang di dalam isu yang telah diputuskan sebelum ini tanpa pengetahuan Timbalan Presiden PAS dan kesemua AJK PAS Pusat?  Jika tidak haram, maka apa bijaknya Majlis Syura berahsia?  Mungkin tidak lagi ada kepercayaan kepada Timb Presiden PAS dan kesemua AJK PAS Pusat?  Bukankah berprasangka buruk itu dilarang oleh Islam?

Nampaknya Majlis Syura telah dipergunakan semaksima mungkin untuk menghalalkan perbuatan PAS agar kemelut MB Selangor bertambah serius.  Kemudian mereka akan salahkan PKR kononnya yang cetuskan kemelut tersebut.  Semua tahu, memang kemelut di Selangor dicetuskan oleh PKR kerana PKR tidak sanggup melihat tokoh yang mereka naikkan sebagai MB itu menjadi seorang yang tidak langsung peduli kepada partinya sendiri lebih-lebih lagi melanggar beberapa keputusan PR dan manifesto PR di Selangor.  PKR pantas tamatkan kemelut penggantian MB Selangor di mana satu nama dipersetujui untuk menggantikan TSKI.  Malangnya, PAS pula berdolak-dalik selepas itu.

Sehingga kini PAS terima kesannya kerana tidak bijaknya PAS membuat keputusan.  PKR bukan mahu memaksa PAS terima semua kehendak PKR, tetapi PAS sendiri gagal kemukakan apa sebenarnya yang PAS mahu.  Sewaktu mesyuarat bersama, PAS dilihat sudah punyai keputusan, tetapi akhirnya keputusan berbeza diambil.  Inilah yang menyebabkan kemelut MB Selangor berterusan.  Tidak hairan jika ada yang menganggap lebih baik bubarkan saja AJK PAS Pusat kerana tiada fungsi lagi.  Bahkan, Majlis Syura sendiri batalkan keputusannya sendiri dan buat keputusan baru secara 'berahsia'.

Kaedah 'berahsia' ini lah yang menimbulkan fitnah bukan sahaja di kalangan rakan-rakan di dalam PR bahkan kepada ahli-ahli PAS yang 'anti UG' itu sendiri.  Pada aku, PAS memang silap besar di dalam percaturannya kali ini. 

Jumaat, 5 September 2014

PARTI ISLAM TIDAK MUNGKIN BERBOHONG

PAS hantar 3 nama sebagai calon MB Selangor.  Katanya tidak mahu derhaka kepada Tuanku.  Ok, noleh percaya dan lojik.  Siapa 3 nama itu?  Janji PAS, tetap ada nama Azizah dan Azmin.  Cuma, siapa seorang lagi?  Rahsia, kata Mustafa Ali.

Baiklah, biarlah rahsia sesama PR asalkan 'Syarie'pada pandangan PAS.  Ada maklumat sebut, nama Azizah dan Azmin tiada, tetapi tetap dua dari PKR dan satu dari PAS.  Bukan mahu pertikai pilihan PAS, itu hak PAS suka dan sokong siapa.  Cuma ahu tanya PAS, wakil Presiden PAS yang hadir dalam Mesyuarat Majlis Presiden PR sebelum ini hadir untuk apa?  

Bukankah PAS bersetuju untuk sokong Azizah dan PAS juga memilih Azmin sebagai calon kedua?  PKR tidak bantah PAS simpan nama Azmin walaupun PKR dan DAP sepakat menghantar satu nama iaitu Azizah sebagai calon MB Selangor.  Hak PAS untuk simpan lagi satu nama iaitu Azmin.  Sebelum ini, Mustafa Ali sebut PAS tidak mahu tuntut Kerusi MB Selangor dan PAS tidak akan letak calon dari parti PAS.  Tapi sekarang apa yang berlaku?

Jika PAS telah hantar nama Azizah dan Azmin ke Istana, PAS masih perlu menjawab mengapa ada seorang lagi calon dari PAS?  Bukankah itu menyalahi janji dan tidak pernah PAS sebut untuk turut menghantar calon sewaktu mesyuarat bersama PR?  Ada maklumat yang lebih dahsyat yang menjejaskan imej PAS iaitu tentang laporan PAS tidak hantar pun nama Azizah dan Azmin sepertima yang mereka persetujui di dalam mesyuarat PR.

Kita tidak bahas tentang hak PAS untuk buat keputusan meletakkan sesiapa saja yang PAS suka hatta calon dari PAS sendiri.  Cumanya, kita mahu tahu apakah parti Islam ini semudah itu mempersendakan keputusan mesyuarat bersama rakan-rakan PR?  Itu yang PAS perlu jawab....

Khamis, 4 September 2014

MB SELANGOR - JIKA BUKAN KAK WAN ATAU AZMIN, PASTI ADA RAKAN YANG PEMBELOT

SAMADA Kak Wan atau Azmin bukan lagi menjadi kebimbangan.  Apa yang dimahukan TSKI gugur dari Kerusi MB Selangor secepat mungkin.

Apa yang dibimbangi, andaikata tidak lekat nama Kak Wan dan tidak lekat juga nama Azmin.  PKR calonkan satu nama iaitu Kak Wan, begitu juga dengan DAP.  PAS pula khabarnya masih berpegang dengan janjinya iaitu dua nama, Azizah dan Azmin.  Jika benar, mustahil kedua-duanya tidak lekat.

Andaikata salah satu di antara Kak Wan atau Azmin terpilih, siapakah calon yang terpilih?  Dan, siapa yang mencalonkannya?  Jika berlaku sedemikian, sudah pasti di antara DAP atau PAS adalah 'pembelot' dan tidak boleh dipercayai.  Mungkinkah DAP?  Aku rasa tak mungkin sebab DAP sebelum ini amat tegas mahukan Kak Wan menjadi MB Selangor.  Kalau begitu, boleh kita tuduh PAS?  Oh...tidak, PAS sebuah parti Islam, mana mungkin PAS memungkiri janjinya?

Apa pun, itu semua andaian kita.  Kita tunggu keputusan Istana samada Istana kita menghormati prinsip Raja Berpelembagaan atau tidak. 

Rabu, 3 September 2014

KAK WAN ATAU AZMIN, YANG PENTING TSKI GUGUR !!

HARI ini hari terakhir senarai nama calon MB Selangor mesti diserahkan ke Istana.  PR ada dua calon yang telah dipersetujui iaitu pilihan pertama DS Wan Azizah, keduanya ada Azmin Ali.  Adakah calon ketiga, keempat atau seterusnya?  Soalan itu elok ditujukan kepada PAS.

Bagi aku, samada Kak Wan atau Azmin yang diperkenankan itu tidak lagi penting kerana kedua-dua mereka memang layak berada di Kerusi MB Selangor.  Kak Wan adalah Presiden PKR, juga seorang Adun di Kajang, pernah jadi Ahli Parlimen dan Ketua Pembangkang.  Seorang wanita yang pernah lalui zaman kepayahan dan telah diuji dengan kezaliman.  Tidak semua dapat peluang diuji sehebat itu termasuk isteri kepada Syeikh Tantawi sendiri.  Syeikh hanya diuji dengan 'vellfire".   

Azmin pula adalah salah seorang reformis, Timbalan Presiden PKR.  Walaupun aku kurang berkenan dengan perangai Azmin dulu iaitu perangai berpuak-puaknya, tapi aku tetap hormati dia sebagai Timbalan Presiden.  Cuma aku harap dia telah bermuhasabah diri dan tinggalkan perangai buruk lamanya itu.  Manusia boleh berubah jika ikhlas untuk berbuat demikian.

Samada Kak Wan atau Azmin, aku sudah kurang ghairah untuk memperkatakannya atau melobi untuk salah seorang dari kedua tokoh ini.  Aku lebih rasa teruja, bersyukur bila TSKI berjaya digugurkan dari Kerusi MB Selangor walaupun aku telah memangkah beliau di dalam pemilihan parti baru-baru ini.  Sikap beliau yang tidak respek kepada ketua dan parti, maka hilanglah rasa minat aku untuk meneruskan sokongan kepadanya. 

TSKI tidak lagi menjadi MB Selangor seribu rahmat buat rakyat Selangor kerana terselamat dari terus dipergunakan oleh ejen Amno ini.