RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Sabtu, 22 Oktober 2016

AYUH BERSAMA JELAJAH BERSIH5 DI PAHANG BERMULA PETANG INI


BERSIH5 kini menghampiri sempadan Pahang.  Petang nanti, Sabtu (22/10/16) lebih kurang jam 05.00 petang Jelajah Bersih yang telah menghabiskan tugasnya di Terengganu akan memasuki sempadan Pahang dan kami dari warga Pahang akan menyambutnya di Pintu Gerbang Kemaman/Kuantan (Chendor).

Kepada rakyat Pahang yang menyokong perjuangan Bersih diseru untuk beramai-ramai menyambut kehadiran Jelajah Bersih ke bumi Pahang.  Lokasi berkumpul dengan kenderaan masing-masing adalah di Pejabat Komuniti Adun Beserah, Jalan Hj Ahmad, Kuantan pada jam 2.30 petang untuk menerima taklimat pergerakan dan keselamatan.  Para peserta yang akan berkonvoi ke Pintu Gerbang Kemaman digalakkan memakai pakaian berwarna Kuning Bersih atau kuning.Menyedari Jelajah Bersih ini akan menghadapi risiko provokasi daripada pihak-pihak tertentu, maka aspek keselamatan perlu diutamakan.  Dilarang samasekali para peserta membawa sebarang peralatan merbahaya atau sebarang senjata tajam bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini.  Para peserta juga dilarang mencetuskan kontroversi atau menimbulkan sensitiviti agama mahupun perkauman sepanjang Jelajah Bersih.  Apa yang perlu disampaikan adalah mesti berpandukan kepada objektif perjuangan Bersih yang sedia maklum.  Sebarang kegiatan sepanjang Jelajah Bersih ini mestilah mendapat kebenaran terlebih dahulu daripada pihak Sekretariat Bersih.

Adalah dilarang samasekali peserta bergerak bersendirian atas nama Jelajah Bersih ini.  Larangan ini adalah bertujuan untuk menjaga keselamatan para peserta Bersih.  Sekiranya berlaku sebarang kejadian atau provokasi, semua peserta mestilah mematuhi arahan pihak berkuasa atau Sekretariat Bersih.  Tidak dibenarkan para peserta bertindak bersendirian dan pihak Bersih tidak akan bertanggungjawab ke atas sesiapa yang tidak mematuhi arahan yang diberikan.

Sekali lagi, rakyat Pahang diseru untuk bersama-sama menyertai Jelajah Bersih yang akan bermula petang nanti,  keesokkannya di UTC Kuantan dan seterusnya mengikut jadual yang ditetapkan dengan penuh aman dan tertib.  

Ahad, 16 Oktober 2016

MENJAWAB KENYATAAN TERBARU PJ PAS PAHANG

SEBELUM aku ulas kenyataan PJ Pas Pahang, ada baiknya kita baca dulu apa yang beliau sebut;


PAS PAHANG TETAP DENGAN PENDIRIANNYA.
 

PAS Pahang tidak akan menyerahkan walau satu pun kerusi yang ditandingi pada PRU 13 yang lalu kepada mana-mana komponen Pakatan Harapan.

Kerusi yang ditandingi PAS pada PRU 13 yang lalu adalah hasil muafakat dalam Pakatan Rakyat. Kini PAS dan PKR masih lagi berada di dalam Pakatan Rakyat, maka semua kerusi antara PAS dan PKR adalah berdasar kepada status quo.

Namun suasana politik terkini memungkinkan Pakatan Harapan akan bertanding di kerusi PAS melalui komponennya samaada PAN atau DAP.

PAS Pahang menegaskan bahawa jika sekiranya Pakatan Harapan bertanding di kerusi PAS bertanding, PAS Pahang juga akan meletakkan calonnya termasuk di kerusi PKR bertanding.

Kerana PKR adalah komponen Pakatan Harapan, maka diharapkan PKR dapat berbincang sebaik mungkin untuk rakan-rakan Pakatannya tidak menganggu kerusi PAS bertanding.

Keputusan ini telah dibuat dalam mesyuarat Jawatankuasa Badan Perhubungan Negeri Pahang baru-baru ini, kerana jentera PAS telah bekerja disetiap DUN PAS bertanding sejak bertahun lalu dan lebih agresif lagi apabila hampir pilihanraya. Jika PAS menarik diri untuk memberi laluan kepada Pakatan Harapan pasti akan melemahkan jentera pilihan raya PAS yang kini sedang bersemangat untuk menghadapi PRU 14.

PAS tidak mungkin akan menerima Pakatan Harapan selagi di dalamnya ada DAP dan PAN. Walaupun di dalamnya ada PKR yang sangat mesra dengan PAN, tapi masih bertahaluf dengan PAS, PAS tidak mungkin akan bertolak ansur untuk membenarkan Pakatan Harapan bertanding dikerusi PAS.

PKR dan DAP boleh berbincang sesama mereka untuk memberikan kerusi mereka kepada PAN, bukan ambil kerusi PAS, PAS tidak akan bertanding dikerusi PKR bertanding, namun PAS Pahang tegaskan sekali lagi bahawa PAS Pahang akan bertanding dimana2 kerusi sekalipun termasuk kerusi yang ditandingi PKR jika ada salah satu kerusi PAS dicerobohi oleh Pakatan Harapan.

PAS bukan sahaja bersedia untuk bertanding 3 penjuru, malahan beberapa penjuru sekali pun dan inilah juga kesediaan diperingkat akar umbi PAS, PAS nekad untuk bertegas apatah lagi setelah pengerusi DAP Pahang mengeluarkan kenyataan menghina kepimpinan PAS dan menghalau PAS keluar dari bumi Pahang dalam ucapannya di Raub baru-baru ini. Kenyataan ini sangat menghiris hati ahli PAS.

Keutamaan PAS ialah perjuangkan prinsip Islamnya demi kebaikan rakyat. PAS tetap akan menentang UMNO dan BN dan sesiapa sahaja yang menghalang PAS dari perjuangkan prinsipnya. PAS tidak akan berganjak walau seinci pun, InsyaAllah PAS akan terus mengharungi cabaran politik Negara bersama rakan didalam "Gagasan Sejahtera". 
 
Rosli Abdul Jabar
Pesuruhjaya PAS Negeri Pahang
 

MENJAWAB KENYATAAN TERBARU PJ PAS PAHANG

PJ Pas Pahang ada keluarkan kenyataan bahawa Pas tetap akan bertanding di semua Kerusi yg Pas bertanding dalam PRU13 yg lalu, kononnya atas persefahaman di dalam PR sebelum PRU13 yg lalu. Sekiranya parti lain dalam PH bertanding di Kerusi Pas, maka Pas akan bertanding di semua Kerusi termasuk Keadilan.

Sebagai PJ Pas Pahang patutnya beliau arif dan peka dengan situasi politik semasa dan jangan masih bermimpi dengan perkara lalu. Suka atau tidak, harus diakui PR sudah tidak wujud termasuk di Pahang sekarang ini. Apa yang ada sehingga hari ini adalah kerjasama dua parti iaitu Keadilan dan Pas dan kerjasama ini direstui oleh PH. Oleh itu, alasan persefahaman PR tidak lagi releven. Beliau juga harus tahu bahawa setiap persefahaman atau perbincangan Kerusi tidak kekal dan perbincangan tentangnya sentiasa diadakan setiap kali menjelang PRU. Alasan PJ Pas untuk mengekalkan persefahaman sebelum PRU13 dahulu adalah melucukan.

Kita semua tahu, walaupun sebelum PRU13 yang lalu ada persefahaman dan disahkan melalui Mesyuarat PR, namun masih ada yang melanggar persefahaman tersebut dan bertanding sesama sendiri. Maka, alasan untuk bertanding di Kerusi Keadilan sekiranya Amanah bertanding di Kerusi Pas, bagi saya satu lawak jenaka kerana semua tahu sebelum Amanah wujud pun berlaku pertandingan 3 penjuru di tempat yang telah disepakati. Sampai ke tahap sanggup menfitnah calon Keadilan edar pil kuda dan berfahaman komunis demi mahu rebut Kerusi.

Saya andaikan adalah tidak betul jika kamu bergaduh dengan satu pihak, pihak yang lain menjadi mangsa. Apakah itu cara Islam? Apabila kami menyeru kepada penyatuan untuk satu barisan Pembangkang yang kuat bersama Keadilan, Amanah, Dap dan Bersatu, agar perbincangan boleh dilakukan demi menjatuhkan rejim Umno/Bn, kamu meletakkan berbagai alasan dan syarat. Kalau dengan Syiah pun kamu sanggup ingin satukan dengan Sunni tanpa syarat, mengapa untuk bersatu melawan rejim Umno/Bn menjadi satu masalah besar bagi kamu?

Siapa sebenarnya yang tidak mahu bersatu?