RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

Sabtu, 5 September 2020

TANPA IMEJ ANWAR, TERSERLAH KEHODOHAN IMEJ MAHATHIR

Menjelang PRU14, nama Mahathir harum dan setiap ceramahnya dihadiri puluhan ribu orang berbilang kaum, sehingga ramai yang berkata itu lah aura Mahathir yg menjadi penyebab PH menang. Benarkah?

Tidak benar samasekali. Nama Mahathir gah ketika itu adalah kerana Mahathir waktu itu menyatakan sokongan kpd Anwar yang berada di dalam penjara dan sokongan Anwar juga kpd Mahathir. Waktu itu kedua mereka saling sokong menyokong dan rakyat amat gembira dengan gandingan mereka berdua.

Bila imej Mahathir jatuh? Ianya bermula beberapa bulan selepas Mahathir angkat sumpah menjadi PM. Ketika itu, banyak perkara yang tidak menyenangkan dilakukan oleh Mahathir selaku PM. Mahathir mula tidak memandang Anwar lagi bahkan tidak menghormatinya. Anwar cuba untuk menunjukkan keikhlasannya menyokong Mahathir dengan setiap minggu Anwar akan ke pejabat PM untuk memberikan pendapat dan pandangan bahkan teguran. Banyak dasar dan kerja buat Mahathir yang tidak disenangi oleh Anwar kerana bertentangan dengan semangat reformasi yang dijanjikan kepada rakyat. Janji sentiasa menjadi mainan Mahathir untuk melaksanakan manifesto PH bagi mengangkat Anwar sebagai PM. Namun, Anwar terus bersabar dengan karenah Mahathir hingga ke hari terakhir jatuhnya kerajaan PH akibat pengkhianatan yang laluannya dipermudahkan oleh Mahathir apabila beliau meletakkan jawatan sesuka hati tanpa perbincangan dengan rakan-rakan di dalam PH.

Imej Mahathir bertambah buruk apabila setelah hilang kuasa pun masih tidak mahu menerima Anwar. Lebih jelas lagi, secara terbuka Mahathir menyatakan tidak akan bekerjasama lagi dengan Anwar dan Keadilan. Mahathir hanya mengharapkan sokongan Amanah, Dap dan Warisan. Beliau amat marah apabila Keadilan tidak lagi mahu mempercayainya untuk menjadi PM kali ketiga.

Terbukti, di PRK Slim baru-baru ini calon pilihan Mahathir berlogokan pokok, tumbang dengan penuh keaiban. Mahathir dimalukan di kawasan majoriti Melayu. Tahniah kepada Anwar yang tidak melibatkan diri di dalam kempen di Slim. Anwar bijak bila memberikan ruang kepada calon Mahathir untuk bertanding di situ agar rakyat dapat menilai betapa buruknya imej Mahathir.

Siapa lagi boleh bercakap, Mahathir boleh dapatkan sokongan Melayu?