RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

Selasa, 21 Julai 2009

EZAM PULA TUDUH DAP BUNUH MENDIANG TEO BENG HOCK?

Oleh: WFAUZDIN NS

TIBA-TIBA Ezam raja sesumpah muncul di tengah kekalutan kita memikirkan misteri kematian Mendiang Teo Beng Hock. Memang agak lama kita tidak mendengar suara raja sesumpah ini walaupun kita mengharapkan beliau hadir di Manek Urai sepertimana lazimnya di dalam mana-mana pilihanraya kecil sebelum ini. Ternyata, tanpa kehadiran Ezam Umno agak baik prestasinya jika dibandingkan dengan adanya beliau. Agak tepat juga orang mengatakan raja sesumpah ini sentiasa membawa `suwey' atau `badi' kepada Umno. Tanpa Ezam, `badi' kurang sedikit dan Umno mencapai keputusan yang agak baik sedikit walaupun tetap terkangkang di Manek Urai.

Saya ingin memberi sedikit ulasan tentang apa yang diperkatakan oleh raja sesumpah @ raja kotak ini ketika mengadakan ceramahnya di Banting, Selangor baru-baru ini. Saya mengulas berdasarkan laporan di dalam blog di sini. Ezam mendakwa DAP dan pembangkang menuduh SPRM terlibat di dalam kematian atau pembunuhan Mendiang Beng Hock,maka dengan itu tidak salah jika kita pula menuduh DAP terlibat membunuh Mendiang, kata Ezam. Menurut Ezam, ini adalah kerana mungkin DAP ingin menyembunyikan rahsia rasuah mereka dari didedahkan oleh Mendiang Beng Hock. Saya rasa otak dan minda Ezam sekarang sudah tidak berfungsi lagi untuk memikirkan secara lojik tentang kes ini. Apa pun, saya cuba untuk membalas hujah raja sesumpah yang semakin merapu semenjak berada di dalam Umno itu.

Ezam berhujah, apa perlunya SPRM membunuh Mendiang sedangkan Mendiang hanya sebagai saksi. Saya juga tidak percaya dan tidak menuduh SPRM terlibat di dalam pembunuhan tersebut kerana siasatan belum selesai dijalankan. Tetapi, tidakkah kita pernah mendengar betapa saksi-saksi juga sering ditekan atau diugut untuk memberikan keterangan? Pihak penyiasat mungkin juga akan menyiasat samada ini terjadi pada Mendiang. Hujah Ezam lagi, DAP boleh juga dituduh mengakibatkan kematian Mendiang memandangkan DAP mungkin takut saksi tersebut memberikan keterangan berlakunya rasuah seperti yang didakwa. Ingin kita peringatkan Ezam, bahawa semasa Mendiang ditemui mati siasatan telah berakhir dan keterangan telah diambil oleh pihak SPRM. Jika benar saksi tersebut ingin di`hapus'kan bagi mengelakkan kebocoran maklumat terhadap dakwaan rasuah tersebut, lojiknya Mendiang akan di`hapus'kan sebelum memberi keterangan lagi.

Lagi satu, Mendiang ditemui mati di kawasan bangunan SPRM. Di masa bilakah ada orang lain terutamanya ahli-ahli atau ejen dari DAP boleh memasuki bangunan terkawal tersebut dan melakukan pembunuhan seperti yang difikirkan oleh Ezam itu? Bukankah kawasan tersebut terkawal dan bagaimana seseorang boleh memasuki bangunan berkenaan terutamanya dari dalam dan menolak Mendiang jatuh ke bawah? Lojikkah? Oleh itu, jika Ezam memikirkan bahawa sememangnya berlaku pembunuhan ke atas Mendiang, maka persoalannya siapakah yang membunuhnya?

Saya samasekali tidak percaya semua andaian samada SPRM, apatah lagi DAP terlibat di dalam kes ini. Saya tidak percaya adalah kerana siasatan terbuka oleh badan bebas masih belum dijalankan. Maka, tidak adil untuk membuat tuduhan. Lagi pun, DAP atau pembangkang tidak pernah menuduh SPRM atau sesiapa secara khusus terlibat melakukan khianat terhadap Mendiang Beng Hock. Mereka cuma inginkan siasatan oleh badan bebas. Mereka mahu tahu mengapa Mendiang masih berada di bangunan tersebut agak lama walaupun dikatakan siasatan telah pun berakhir? Mengapa siasatan dikatakan telah berakhir, tetapi handset Mendiang dikatakan masih berada di tangan SPRM sewaktu kejadian? Mengapa baju Mendiang terkoyak ketika ditemui? Lebih memeningkan, sekiranya dikatakan Mendiang membunuh diri, mengapa perlu membunuh diri sekiranya keesokan harinya Mendiang akan mendaftarkan nikahnya?

Untuk tidak menganiayai sesiapa di dalam kejadian ini di samping untuk merealisasikan keadilan dan ketelusan, maka kerajaan wajib menubuhkan badan siasatan bebas bagi mengetahui punca-punca kematian Mendiang. Di sini, isu perkauman tidak timbul sama sekali kerana yang menjadi mangsa adalah rakyat Malaysia yang sanggup untuk bekerjasama dalam siasatan rasuah seperti yang didakwa itu. Misteri mata lebam DS Anwar kembali menghantui pemikiran rakyat ketika melihat tragedi ini, begitu juga dengan isu Mendiang Kugan. Apakah isu ini menjadi isu politik? Ya, memang wajar ia dijadikan isu politik kerana hanya dengan kekuatan dan pengaruh politik sahaja yang boleh membantu rakyat teraniaya. Apakah kita mengharapkan para akademik, pelajar atau buruh kasar untuk mendepani isu ini? Orang politik tidak kira di pihak mana harus memandang isu ini satu isu yang serius dan besar.

Sehubungan itu, Ezam tidak perlu menuduh sesiapa di dalam perkara ini. Ezam harus berani seperti dulu agar mendesak kerajaan untuk menubuhkan badan bebas menyiasat perkara ini. Itu pun jika Ezam masih ada saki baki beraninya. Jika bercakap sekadar untuk menjadi `kipas', lebih baik Ezam mendiamkan diri kerana rakyat tidak akan memandang Ezam terlalu hina./Kembali blog asal di wfauzdin.blogspot.com.

4 ulasan:

 1. biasalah si eeeezam zam ala kazam ni....
  dia dah jadi pencacai UMNgOk...taik kambing bulat bulat ..nak buat macam mana..
  biarlah dia terbang dengan UMNgOk nya...

  BalasPadam
 2. Ezam ni bagaikan durjana yang tak kenal putus asa. Dalam setiap ciri bualnya tidak sah kalau tidak kaitkan aplikasi fomula dendamnya terhadap seseorang. Apakah beliau ni seorang pejuang politik yang tulen atau sekadar nak meraih populariti untuk kepentingan dirinya sendiri. Tak pakai otakkah beliau sebelum mengutarakan sesuatu fakta yang tidak saheh tapi sekadar meneka saja? Banyak Ezam kena belajar dalam hidup ini, degree yang ada tidak bermakna ilmu anda telah sempurna !

  BalasPadam
 3. jangan marah kat dia, nasihatkan dia buat lawatan ke Tampoi Johor atau Tanjung Rambutan Perak, dua tempat ini boleh hilangkan penyakit yang dihidapinya.

  BalasPadam
 4. salam,

  itu hanya andaian saya .tentunya tidak semestinya benar.sama spt andaian anwar/dap sprm terlibat.tidak semestinya benar tetapi penyokong fanatik sudah menatakan ianya BENAR!apa makna nya...maknanya betapa rosak jiwa fanatik anwar membenarkan semua andaian/tuduhan anwar.begitu juga rosaknya mereka didalam kes liwat anwar. semuanya anwar yg benar.saiful salah! saya hanya ingin mengingatkan krn saya pernah menjadi jiwa yg fanatik dan rosak sebegini ttp alhamdulillah saya telah dibuka pintu kebenaran oleh allah swt dan di beri kekuatan membuat keputusan.Mengenai sjaya diraya.telah pun ditubuhkan. tidak di zaman anwar..masih ingat lagi puluhan jiwa umat islam mati di memali?mengapa anwar tidak tubuhkan sjaya ketika itu? berfikir dan berdoalah utk allah beri kekuatan menilai buat kita semua... saya harap sdr panjangkan jawapan saya kepada blog wfauzdin itu.saya tiada masalah.wassalam

  Ezam Md Noor

  BalasPadam