RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

Ahad, 26 Disember 2010

MUHYIDDIN GELABAH DENGAN JANJI PAKATAN RAKYAT

100 Hari: Muhyiddin goyah
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 25 Dis: Kenyataan berulang kali Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berhubung tawaran 100 Hari Pakatan Rakyat meyakinkan lagi bahawa BN tidak prihatin kepada para guru dan kakitangan awam yang banyak berjasa ke arah memacu pembangunan dan kestabilan negara kita selama ini.

Ini ekoran tawaran 100 Hari Pakatan Rakyat yang terkandung dalam Buku Jingga yang dilancar dan diperhalusi dalam Konvensyen Pakatan Rakyat kali ke-2 di Kepala Batas minggu lepas terus mendapat perhatian dan komen dari pemimpin Umno dan BN.

Ketua Sekretariat Pakatan Rakyat Perak, Drs Khalil Idham Lim berkata, untuk sekian kalinya Muhyiddin membuat ulasan mengenai isu berkenaan dengan mencabar Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya menaikkan gaji sebanyak RM500 kepada kakitangan awam di negeri-negeri yang ditadbir oleh Pakatan Rakyat.

Muhyiddin, katanya beralasan langkah itu wajar demi membuktikan keikhlasan kerajaan negeri di bawah Pakatan Rakyat membela nasib kakitangan awam serta pegawai-pegawainya.

“Dia mempersoalkan adakah Anwar sanggup berbuat demikian, dan saya lihat sebagai soalan orang terdesak dan hilang hujah dan fakta,” ujarnya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily.

Tambahnya, Muhyiddin kelihatan sangat goyah dengan isu ini sehingga mengeluarkan kenyataan untuk memperlekehkan satu tawaran Pakatan Rakyat yang difikirkan oleh muhyiddin tidak masuk akal sedangkan semua kakitangan kerajaan sedang menunggu untuk memberi undi kepada Pakatan Rakyat dalam PRU ke 13.

“Nampaknya Muhyiddin nampak makin bodoh dengan kenyataan terbarunya untuk menegakkan benang basah berulang kali.

“Suka saya tegaskan kepada semua guru dan kakitangan kerajaan sekiranya anda memberi undi kepada Pakatan Rakyat, nescaya kami akan menunaikan sebagaimana yang dijanjikan dan sekiranya kami engkar, sila kembalikan kuasa itu kepada BN palam PRU ke 14,” ujarnya yang juga Ketua Penerangan PAS Perak.

Tetapi yang pasti, tegasnya BN tidak menjanjikan sesutu untuk membela nasib kakitangan kerajaan dan itulah satu keterbukaan kami untuk membela nasib anda.

Muhyiddin, kata beliau nampaknya mempertahankan dirinya sendiri dengan dakwaan Anwar yang kesal dengan kenyataannya sebelum ini apabila menyebut bahawa tindakan Pakatan Rakyat memperkenalkan imbuhan khas pendidik sebanyak RM500 seorang setiap bulan akan menyebabkan Malaysia muflis.

Beliau yang juga Adun Titi Serong menambah, sebenarnya yang menyebabkan kerajaan muflis adalah kesan dari amalam berbelanja boros, rasuah, penyalagunaan kuasa, kronisme, nepotisme dan pelbagai penyelewengan lain selama Umno dan BN masih berkuasa di Malaysia.

Katanya, alasan dangkal Muhyiddin dengan janji Pakatan Rakyat memberi imbuhan kepada kakitangan kerajaan sebanyak RM500 negara menjadi muflis adalah tidak masuk akal.

Selain itu, ujarnya cabaran untuk dilaksanakan di negeri yang di perintah oleh Pakatan laksanakan dahulu adalah di luar tajuk perbincangan sebenar kerana janji Pakatan dalam Buku Jingga adalah selepas Pakatan Rakyat menguasai Putrajaya.

Katanya lagi, kekayaan negara terserlah dengan banyak pendedahan termasuk apa yang dipersoalkan mengenai hasil minyak yang berjaya dikutip oleh kerajaan semenjak zaman Tun Hussein Onn adalah dianggarkan RM456 billion.

“Soalnya sekarang, ke manakah wang tersebut telah dibelanjakan?” tanya beliau.

Tambahnya, jumlah hasil negara adalah termasuk apa yang dipanggil Kumpulan Wang Disatukan dari pelbagai sumber termasuklah hasil judi, jumlah sangat besar dan lebih dari mampu untuk membela nasib pekerja sektor awam yang dipertikaikan Muhyiddin.

“Saya yakin dengan pengalaman Anwar yang pernah menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri dan menteri kewangan, bahawa tawaran yang dibuat oleh Pakatan Rakyat adalah yang termasuk dalam kemampuan kewangan negara,” tegasnya.

3 ulasan:

 1. seharusnyalah kalangan guru khususnya dan lain2 kakitangan awam menyokong penuh tawaran PR ini kerana kaum guru merupakan golongan third class. malah kalu dibandingkan hari ini jawatan seorang Guru Bergred DG44 hanyelah setaraf dengan anggota polis berpangkat sarjan. betapa selekehnya jawatan seorang guru... pikir-pikirkan lah

  BalasPadam
 2. MOGA PARA PENDIDIK SEMUA MENYOKONG PR DAN JAHANAMKAN PARTI YG DIPENUHI SANG KORUP PERASUAH,PENYELEWENG,PENGELENTONG,PEROGOL,PENZINA,PEMABUK,PENYAMUN & PEROMPAK PRO,PEMBOHONG,PEMFITNAH,KAKI PUTAR & LIDAH BERCABANG DAN LAIN-LAIN KEBEJATAN/KEBOBROKAN !
  DIDIK AGAR ANAK-ANAK SEMUA BANGSA TIDAK MENGIKUT PARA PENGKHIANAT PARTI JAHANAM APCO DAJAL PENGROSAK ITU DAN MENJADI INSAN MULIA DIDUNIA & AKHIRAT INSYALLAH :)=

  JASA PARA PENDIDIK AMAT DIKENANG

  BalasPadam
 3. kah kah kah..

  janji angin & lautan, langit bumi, cost bercakap murah je..

  kang dah menang, tak bleh laksanakan sbb takde duit, gi buat demo kat Agung, kata BN dah abihkan suma duit kerajaan..

  ingat rakyat dah bodoh ke PR wei?

  BalasPadam