RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

Rabu, 20 April 2011

VIDEO SEKS - HARI INI JAM, ESOK CINCIN, LEPAS ITU SAPU TANGAN

AG harus tumpu kepada fitnah Datuk T, kata Johari

Apr 20, 11

Gandingan trio 'Datuk T' harus menjadi fokus utama Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail berhubung video seks yang cuba dikaitkan kepada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, kata ahli parlimen Sungai Petani Johari Abdul.

NONE'Datuk T' iaitu bekas ketua menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik, ahli perniagaan, Datuk Shazryl Easky Abdullah dan bekas Bendahari PERKASA Datuk Shuaib Lazim mengaku mendalangi tayangan video lucah itu di Hotel Carcosa pada 21 Mac lalu.

"Soal dia (Eskay) mahu heret isu jam, hari ini cerita jam, esok cincin, lusa tali pinggang, tulat sapu tangan… Manakan boleh kita mahu jawab semua ini. Sebab itu kalau polis merasakan ada (keperluan untuk) siasatan maka siasat sahaja. Bukan sahaja jam, tapi apa jua yang perlu disiasat," kata Johari (kiri) dalam wawancaranya dengan TV Selangor, petang semalam.

"Tetapi itu episod kedua selepas Peguam Negara dan polis mengambil tindakan jenayah atas fitnah dan ugutan yang dilemparkan," katanya.Peras ugut

Johari berkata Anwar sendiri tidak keberatan jika pihak berkuasa menjalankan siasatan telus untuk mengenal pasti pelaku dalam video berkenaan namun perkara pokok ialah tindakan fitnah dan peras ugut oleh Datuk T.

azlan"Jangan lari daripada isu di mana tiga orang ini telah melakukan jenayah. Rahim dan Eskay mengaku terlibat, perlu ambil tindakan perkara itu dahulu. Kita tidak mahu defensif. Kalau mahu siasat maka teruskan, sebab Anwar kata bukan dia. Kalau bukan dia, tentu orang lain. Guna apa sahaja undang-undang tiada masalah," kata Johari lagi.

Johari adalah ahli parlimen pertama diundang oleh Rahim menonton rakaman itu. Beliau mendakwa selepas menyaksikan video berkenaan Rahim memintanya untuk memujuk wakil rakyat PKR lain supaya keluar dari parti itu.


NONE

Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Datuk Acryl Sani Abdullah Sani berkata trio 'Datuk T' kemungkinan akan didakwa mengikut Sekyen 292 Akta Kanun Keseksaan kerana kesalahan mengedar bahan lucah apabila mengaku menjadi dalang penayangan video seks terbabit.

Namun keputusan muktamad akan dibuat oleh Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail (kiri).

Johari berkata, tindakan polis seharusnya berlandaskan undang-undang dengan pengakuan ketiga-tiga individu terbabit dijadikan asas penangkapan bersandarkan laporan yang dibuat oleh Anwar sebagai mangsa fitnah.Qazaf


Beliau turut menyarankan agar ketiga-tiga individu terbabit disiasat di bawah Seksyen 41 Akta Keselamatan Jenayah Syariah (Wilayah Persekutuan) 1997 bersabit Qazaf.Akta itu memperuntukkan mana-mana orang yang menuduh orang lain melakukan zina tanpa mengemukakan, mengikut Hukum Syarak, empat orang saksi lelaki atau iqrar orang yang dituduh itu adalah melakukan suatu kesalahan.

azlanJelasnya lagi, kabinet pimpinan Perdana Menteri Najib Razak dilihat teragak-agak dan terikat kepada pertimbangan politik sama ada untuk mengambil tindakan terhadap ketiga-tiga individu terbabit.

"Ini adalah isu berprofil tinggi. Saya rasa kerajaan di bawah pimpinan Datuk Najib harus menghadapi hakikat bahawa jika anda tidak ambil apa-apa tindakan, rakyat tetap akan buat keputusan. Lebih baik anda ambil tindakan. Apa yang kita minta adalah tindakan yang berlandaskan undang-undang," katanya./Malaysiakini

2 ulasan:

  1. Peguam Negara itu adalah pemegang utama sahan Firma Fitnah yang bakal memperolehi dividen paling lumayan di Padang Mahsyar kelak. Insya Allah dapat, nama beliau tak akan tercicir.

    BalasPadam
  2. Kalau kes ini melibatkan ikan bilis tentu dah lama kena dakwa di mahkamah.

    BalasPadam