RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Jumaat, 20 Ogos 2010

Siapa penderhaka sebenar? Nurul persoal Zahid Hamidi

Aug 19, 2010

Kenyataan saya dalam temubual bersama KOMPAS adalah berdasarkan jawapan rasmi Menteri Pertahanan pada 17 Mac 2010 bahawa kapal KD Tunku Abdul Rahman tidak dibenarkan menyelam kerana mengalami masalah teknikal.

Justeru, saya (Nurul Izzah Anwar, gambar kanan) sedia disiasat oleh pihak polis dan saya berharap permulaan siasatan ini akan membawa kepada isu-isu berkait lain terutamanya dalam soal pembelian yang diberi kepada syarikat pilihan serta penyelenggaraan kapal selam tersebut dan siasatan yang sedang dilangsungkan oleh pihak perundangan Perancis terhadap kapal selam yang sama.

Menyebut tentang imej dan keselamatan Negara, yang kononnya terjejas daripada kenyataan saya, ingin saya bangkitkan kenyataan Menteri di parlimen pada hari yang sama yang menyatakan bahawa masalah teknikal sebegini juga dihadapi oleh banyak negara lain di seluruh dunia. Kalau maklumat tentang status selaman mana-mana kapal selam di seluruh dunia dapat diperolehi secara terbuka, di manakah rasionalnya bahawa kenyataan saya menggugat keselamatan Negara?

Pada hemat saya, kenyataan yang menggugat keselamatan Negara adalah kenyataan seperti dibuat pada 6 Ogos 2010 bertajuk Kapal selam sertai latihan terbitan Bernama, di mana diakui bahawa Latihan Kemahiran Laut yang lazimnya dilakukan tiga kali dalam setahun telah dikurangkan kepada hanya sekali setahun bagi menjimatkan perbelanjaan.

Bercakap tentang imej dan keselamatan yang menjadi asas Laporan Polis Tentera Laut Diraja Malaysia, apakah mungkin reaksi musuh-musuh Negara apabila diketahui umum bahawa TLDM hanya melakukan latihan sekali setahun atas alasan berjimat cermat? Sedangkan prinsip dasar pertahanan adalah persediaan, dan persediaan ini merangkumi latihan yang mencukupi.

Saya bimbang, sebagai negara yang mempunyai sempadan laut yang luas, Malaysia hanya menjalankan Latihan Kemahiran Laut setahun sekali. Saya percaya kebimbangan saya ini turut dikongsi pegawai-pegawai TLDM khususnya dan juga seluruh pasukan keselamatan.

Di dalam hasrat untuk berjimat cermat, saya desak Kementerian Pertahanan untuk melakukan kajian menyeluruh kepada skop perbelanjaan dan pembelian yang dilakukan oleh Kementerian, seperti lawatan-lawatan ke luar Negara, dan acara-acara dan pembelian-pembelian yang tidak berkaitan dengan latihan diteliti supaya penjimatan sebenar dapat dibuat demi memastikan latihan TLDM, khusunya Latihan Kemahiran Laut tidak dikorbankan.

Bukankah penderhaka sebenar adalah mereka yang menggunakan dana negara untuk membayar kos penyelenggaraan tinggi untuk syarikat anak emas pilihan dan pembelian alatan ataupun kos projek yang berganda demi memenuhi poket-poket mereka yang terpilih? Kalau benar Menteri Pertahanan seorang patriot, kenapa beliau tidak menyokong siasatan SPRM terhadap bayaran komisyen lebih RM500 juta kepada Perimekar Sdn Bhd untuk pembelian kapal selam Scorpene seperti yang dinyatakan oleh Speaker Dewan Rakyat pada 2 Julai lalu?

*Kenyataan media oleh Nurul Izzah Anwar, selaku ahli parlimen Lembah Pantai sebagai respon terhadap Menteri Pertahanan, Ahmad Zahid Hamidi.

-MerdekaReview

5 ulasan:

 1. Seorang Pakar Ekonomi pernah berkata, bahawa industri persenjataan/peralatan pertahanan adalah kedua terbesar keuntungannya selepas perniagaan dadah. Dah tentu komisennya pun besar dan resikonya kecil. Ini kerana setiap peralatan yang dibeli, kos belian dan baikpulihnya ditanggung penuh oleh rakyat, cuma komisenya yang masuk poket buaya darat ni...

  BalasPadam
 2. apa benda yg ko merepek ni dinn....

  BalasPadam
 3. bapak dia kaki jubo pun ko tak tau lagi ke din...alahaii kesiannn kat kau. kat dunia lagi tuhan dah butakan mata kau dinn...

  BalasPadam
 4. tanpa nama 10:41 dan 10:45
  Hoi mangkok,mata siapa yang sebenarnya buta.hati siapa yang sebenarnya tertutup.tangan kaki siapa yang lumpuh.HANG atau din.
  rasuah merata rata,hang tak nampak pasai hang adalah sebahagian daripada PERASUAH dan PEROGOL dan PELIWAT sebenar.
  aku bekas "pelokap"
  orang macam hang-hampa ni,kalau negara tak ada undang undang,dah lama orang tibai hidup hidup.sekali sekali pi lah masjid.jangan asyik ke KERA OK saja.

  BalasPadam
 5. Kasim anak lipang20 Ogos 2010 4:46 PTG

  Inilah antah di dalam beras yang perlu dibuang!!!Melayu tak sedar diri...ditipu dalam ketawa!!!

  BalasPadam