RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Selasa, 14 September 2021

MOU PAKATAN HARAPAN - KERAJAAN, JUAL PRINSIP?

 


2 ulasan:

 1. Nasihat dan pandangan rakyat marhaen pada Menteri Wilayah Persekutuan.

  Naib Pemuda PAN Wilayah helok disekolahkan jugak. Ada pemaju melayu Kg Baru menjana projek 1 ekar dengan nilai GDV RM400 juta..!!

  Mantan Menteri Wilayah berhujah balas dengan Mentori Wilayah Arau pasal pembangunan Kg Baru yang 22 tahun 22 bulan tak jalan dan tak pernah helokk..!!

  22 tahun dolu ada sekor mamak jadi belukang tanah di Kg Baru... broker belukang menyebabkan prnduduk Kg Baru lokos kena kencing oleh mamak ini. Akhirnya perniagaan 'Buisness Fokus' melingkup satu satu dan gelaran Datuk pun ditarik balik...

  Datuk broker@belukang ini akhirnya lesap ke luar negara dengo2 melingkup ke Afrika Selatan... macam Jho Low jugak lah lesap melingkup tah ke mana ada yg kata jadi beruang ini berlaku semasa PM ke 4 dan PM ke 7 berkuasa... mcm sial akhirnya..!!

  Soalan mantan Mentri Wilayah@belukang tanah yg tak kesampaian nak sapu tanah Kg Baru menyoal soalan yg bodo dan nampak bangang. Adakah pembangunan Kg Baru dikatakan pembangunan secara runcit dan tak effektif.? Sedangkan kertas bluprint dan plan susunatur Kg Baru sudah diwartakan..!? Soalan klise yang tak mengambarkan IQ seorang menteri.

  Sedarkah di Kg Baru ada 3 pembangunan berskala mega sudah tertegak depan biji mata org Kg Baru sekarang ini...!? Pemaju orang tempatan Kg Baru sendiri.

  Beliau seorang gelaran Datuk memiliki ciri ciri seorang pemaju Melayu dan projek pembangunan nya yg berjaya dilakukan semasa era Najib sebagai perdana menteri.

  3 Projek kondo dan servis apartment hampir 100% sudah terjual oleh pembeli bumiputra sahaja. Sbb syarat jualan khas untuk Melayu bumiputra sahaja dan Melayu mampu membeli hampir keseluruhan unit unit kondo dan pangsapuri tersebut..!!

  Tahu kah mantan menteri dan menteri Wilayah saiz keluasan ke tiga projek tersebut... lets me explain slowly and clearly sebelum menteri jadi belukang tanah.

  Saiz setiap keluasan tanah tersebut kurang dari 1 ekar... saya ulangggg.. kurang 1 ekar sahaja. Projek kondo ini lebih dulu siap walau masa pendemik Covid 19 melanda jika dibandingkan dengan projek 'non malay' lebih dulu dibuat smpi skg tak siap lagi diseberang sungai berhampiran tanah perkuburan Kg Baru...!!

  Hanya kurang 1 ekar dengan bilangan unit unit kondo dan servis apartment yang sudah terjual hampir RM400 jota..!! Nilai GDV bagi keluasan tanah kurang 1 ekar saja mencecah RM400 juta untuk satu projek.

  Bayangkan nilai GDV bagi 3 projek yang sudah pun tegak siap, terjual dan diduduki dengan keluasan setiap projek itu kurang dari 1 ekar... Pemaju Melayu Bumiputra ini sudah memiliki GDV bagi keseluruhan 3 projek dng jumlah keluasan lebih kurang 3 ekar sahaja nilai GDV hampir RM 1 billion..!!!

  Yang pelik mantan menteri wilayah tak tahu apa yang disoal dan tidak tahu apa yang dinilai berkenaan tanah di Kg Baru.

  Spatutnya tugas Menteri Wilayah hanya lengkapkan infrastruktur yang kondusif dan teratur supaya pembangunan Kg Baru dapat dimajukan secara total...

  Renung renungkan menteri sekalian renung renungkan wahai penduduk melayu Kg Baru jangan mudah nak gadai tanah dan sedekah tanah Kg Baru semudah sedekah kan Pulau Batu Putih ke Singapura dulu... cukup cukup la otak otak bangang gadai sana gadai sini dihentikan...!!

  Asal ada tanah suma nak jual. Beri pada penduduk Kg Baru fikirkan terbaik utk tanah mereka. Kerajaan perlu jadi penisehat saja. Jadi kan pemilik pemaju seorang Datuk ini sebagai role model kelian bukan untuk dicemburui dengan hasad dengki...!!

  Dari dolu lagi dah pesan bawak otak bukan pisau. Kalau kampung sendiri pun tak bawak otak... elok lah pisau tu dicucuk kat badan sendiri... tumpooo bebenoo yeopp..!!

  BalasPadam
 2. MoU antara kerajaan dan pembangkang ada unsur rasuah. Tapi Tun kata "kalau pi beli kapai terbang kita minta sesuatu itu Tun kata 'offset'".

  Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG) tidak mahu terbabit dengan Memorandum Persefahaman (MoU) Transformasi dan Kestabilan Politik di antara Kerajaan Persekutuan dengan Pakatan Harapan (PH), Isnin lalu.

  Pengerusi PEJUANG, Tun Dr Mahathir Mohamad, berkata parti itu kekal dengan keputusan menjadi blok bebas yang tidak berpihak dengan mana-mana gabungan parti, termasuk PH.

  “Kami tidak diundang untuk berbincang perkara ini. Kami berpendapat perlu ada kebebasan bagi parti lawan untuk membuat apa jua teguran yang perlu kerana dalam sistem demokrasi, kita perlu ada parti lawan untuk memberi teguran kepada kerajaan.

  “Jadi, ini kita dapati kalau kita ambil bahagian kerana kita dapat pulangan tertentu. Itu bagi kita tidak sesuai kerana dia nampak seolah-olah dia ada unsur rasuah di situ, iaitu kami akan sokong kalau kamu bagi sekian-sekian kepada kami.”

  Tapi lain tahun dolu dolu masa jadi PM ke 7 kalu kita minta sesuatu umpamanya kalau kita beli kapal terbang, kita minta ‘offset’.

  Sama ada kita anggap ‘offset’ itu sebagai rasuah atau tidak, terpulang kepada anda. Link kat bawah nih haah sial..!!

  https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/02/653133/dr-mahathir-kata-tak-salah-minta-timbal-balas

  “Bagi saya kalau kita boleh dapat sesuatu kerana kita membeli sesuatu dengan harga tinggi, kenapa kita tak boleh terima?

  Walau dah tua nak mati kata kata dan lidah bercabang Tun masih berbisa..!!

  BalasPadam