RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

Sabtu, 22 Januari 2011

KETUA PENERANGAN PRIMA (PERTUBUHAN INDIA) GESA KAUM INDIA SOKONG PAS, LABEL MUHYIDDIN PENIPU, KHIANAT

PRIMA: Muhyiddin penipu, pendusta, pengkiamat...

Hafiz Yatim
Jan 22, 11

Persekutuan Pertubuhan India Malaysia (PRIMA) melabelkan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga menteri pelajaran sebagai seorang penipu, pendusta dan pengkhianat kerana membuat kenyataan bahawa kementerian telah mencapai persetujuan dengan masyarakat India berhubung penggunaan buku teks kontroversial, novel Interlok.

indian ngo pc 221209 federation of malaysian indian ngos (prima)  president a rajaretinamSebaliknya, kata ketua penerangan persekutuan itu, AP Raja Retinam, beberapa perwakilan India yang menghadiri mesyuarat pada Selasa lalu secara teranagn menuntut buku itu ditarik balik.

“Muyhiddin adalah penipu, pendusta dan pengkhianat. Semua anggota delegasi MIC membantah kata-kata Muyhiddin dengan sekeras-kerasnya.

“Semua delegasi MIC menuntut supaya buku itu ditarik balik. Sama sekali tidak setuju menerima dengan pemindaan,” katanya dalam satu SMS kepada Malaysiakini, hari ini.

Sebelum ini, PRIMA memberi amaran bahawa mereka akan meletakkan calon pada pilihan raya kecil Tenang jika kerajaan gagal menangani isu tersebut tetapi tidak berbuat demikian hari ini.

Sehubungan itu, Raja Retinam menggesa pengundi India supaya menyokong calon PAS.

muhyiddin pc 200910 02Beliau juga mahu MIC, yang juga menghantar perwakilan pada mesyuarat Selasa lalu mengadakan mesyuarat jawatankuasa pusat berhubung kenyataan Muhyidin dan mengeluarkan kenyatan rasmi parti tersebut.

Muhyiddin semalam dilaporkan berkata mesyuarat Selasa lalu yang dipengerusikan oleh timbalannya, Datuk Puad Zarkashi telah mencapai konsensus dengan beberapa persetujuan bagi mengakhiri perbalahan mengenai Interlok.

Ini termasuk memuatkan nota khaki tambahan, glosari dan garis panduan pengajaran.

Muhyiddin dilaporkan berkata novel berkenaan membincangkan perpaduan dan intergrasi di kalangan penduduk pelbagai kaum dan selaras dengan konsep 1Malaysia./Malaysiakini

2 ulasan:

  1. Terlalu banyak perkara yang tidak boleh disentuh menyebabkan golongan ini secara tidak langsung menjadi seperti yang mereka tidak kehendaki. Kelak tidak mustahil mereka sendiri akan menjadi golongan UNTOUCHABLE* di Malaysia.

    * bukan bermaksud seperti kasta terendah tersebut, tetapi lebih kepada ketidaksudian mereka membincang dan menerima hal-hal yang sensitif yang akan menjadikan masyarakat Malaysia yang lain akan muak dan meminggirkan mereka kerana sikap mereka itu sendiri.

    BalasPadam
  2. tok mudin ni bukan aje pembelit tapi anak haramjadah sebab nak dapat sokongan apa je kata apek kaki seks tentang hukum islam pun diasokong...

    BalasPadam