RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Selasa, 6 November 2012

MENGAPA TUAN GURU HJ HADI PILIH PEKAN? INI RAHSIANYA?

Oleh:  WFAUZDIN NS

PELIK apanya kalau Presiden PAS, Tuan Guru Hj Hadi menawarkan diri bertanding di Parlimen Pekan?  Sebelum ini pun, Tuan Guru pernah nyatakan jika boleh beliau tidak mahu bertanding di dalam PRU akan datang dan mahu tumpukan pada tugas Presiden parti sahaja.

Jadi, ada dua kemungkinan mengapa Tuan Guru menawarkan diri bertanding di Parlimen Pekan menentang Najib sahabat kepada Razak Baginda yang ada kaitan dengan Altantuya itu.  Kedua-dua kemungkinan itu kesemuanya menguntungkan Tuan Guru Presiden.Pertama, niat di hati Tuan Guru Hj Hadi mahu berehat dari menjadi Wakil Rakyat dan mahu tumpukan sepenuh masa untuk kerja-kerja parti selaku Presiden sahaja.  Menolak kehendak Majlis Syura yang tentunya akan mencalonkan beliau untuk bertanding sudah tentu tidak akan dilakukan oleh Tuan Guru kerana di dalam PAS arahan dari Majlis Syura itu adalah amanah.  Justeru itu, beliau bersetuju untuk dicalonkan tetapi mencadangkan tempatnya adalah di Parlimen Pekan.

Mengapa di Pekan?  Mungkin beliau rasa dan kita semua pun rasa harapan untuk sesiapa sahaja yang akan menentang PM, Najib di Pekan adalah tipis untuk menang.  Faktornya, di Pekan terletaknya dua atau tiga kem tentera iaitu di Kem Bt 9, Bt 10 dan juga Askar Wataniah di Pekan.  Lazimnya, kem tentera ini banyak menyumbangkan undi buat Bn.  Ditambah pula di Pekan terdapatnya perkampongan 'makhluk asing' yang seakan-akan orang Kemboja.  Di Pekan juga terdapat ramai kaum Orang Asli yang begitu mudah untuk diumpan oleh Najib.  Apatah pula Najib tentunya akan menggunakan segala jentera kerajaan dan dana bagi membantu beliau nanti. 


Maka, harapan untuk tewas buat Tuan Guru Hj Hadi agak cerah atas faktor-faktor luaran ini.  Jika beliau tewas, tidakkah itu 'melegakan' sedikit perasaan Tuan Guru Presiden yang sememangnya mahu berehat dari menjadi Wakil Rakyat?   Bukan bererti tewas itu bagus, tetapi realitinya mungkin begitu tidak kira siapa pun bertanding di kawasan 'berpuaka' itu.  

Keduanya, ditakdirkan Allah,  Najib, InsyaAllah, terpukang di Pekan maka satu bonus buat PAS.  Mungkin hasrat Tuan Guru Presiden untuk berehat dari menjadi Wakil Rakyat gagal namun beliau pastinya tidak merasa begitu kecewa kerana kemenangan parti itu lebih penting untuk rakyat.  Bukan mudah untuk tewaskan PM di kawasannya sendiri.

Oleh yang demikian, kedua-duanya menguntungkan Tuan Guru Presiden.  Sebab itu kita merasakan ada muslihat yang positif apabila Tuan Guru memilih Pekan sebagai tempatnya bertanding. /wfauzdin.blogspot.com

3 ulasan:

 1. haaha...semberono je hehehe

  yg 'benar' nyer samar2..

  yg ada hanyee perang saraf low classs  kalu xnak siarpun '...balas la sket..tanda berani.. xsiar aku nyer pun xpe...hehee  pkr da takut sgt kalah perang ke..
  berapa byk komen gua tak lulus..??
  sungguh low classs....

  gelabah berok betul pkr ni..

  BalasPadam
 2. Betoiii....Tuan WFauzdin....saya pun ada terfikir macam tuu...jugakkk......!!! Bijaakkk...Bijaakkk......!!!

  BalasPadam
 3. A'auzubillah, mendengar ucapan Nurul Izzah umat Islam seharusnya menyedari tanpa was-was lagi siapakah pejuang Islam di negara ini. Kalau tentera gajah mahu meruntuhkan Kaabah, ALLAH terus menerus turunkan bala yang amat dashyat, inikan mahu meruntuhkan Islam, A'azubillah min zallik.

  "Sesungguhnya Allah dengan (suruhan-Nya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah sentiasa Mendengar, lagi sentiasa Melihat.

  BalasPadam