RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Khamis, 30 September 2021

PAS - KING MAKER ATAU "KING JOKER"?

 


1 ulasan:

 1. Sikap PH semasa Tun Mahathir jadi PM selama 22 bulan sahaja disamping sedekah Pulau Batu Putih, Kerajaan PH juga sudah menjual Berpuluh Bilion Aset Khazanah Nasional Rugikan Negara.

  29 Sept 2021 – Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak berkata pada Mac 2016 Khazanah Nasional di bawah kerajaan Barisan Nasional (BN) dahulu dan semasa beliau pengerusinya, Khazanah telah melabur US$170 juta (RM650 juta – nilai ketika itu) semasa syarikat SEA Ltd berharga US$3.5 bilion atau kepentingan sekitar lima peratus dalam syarikat yang memilik Shopee dan online game Garena Free Fire.

  Namun katanya, selepas Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14), kerajaan Pakatan Harapan (PH) telah jual berpuluh-puluh bilion ringgit aset Khazanah dibina kerajaan BN dahulu termasuk kesemua pegangan SEA Ltd dengan harga RM612 juta pada bulan November 2019 (pautan).


  “Sejak itu, harga saham SEA Ltd telah naik berpuluh ganda dan syarikat itu dinilai dengan jumlah US$175 bilion. (Harga-harga saham lain dijual Khazanah pada tahun 2019 juga naik berganda-ganda tapi tak naik sebesar SEA Ltd)

  “Jika tidak dijual sepenuhnya pada tahun 2019, pegangan kepentingan 5% Khazanah dalam SEA Ltd akan bernilai US$8.75 bilion atau RM36 bilion hari ini – jauh berbeza dengan harga RM612 juta dijual kerajaan dahulu pada tahun 2019.

  “Amatlah sayang sekali kerugian ini akibat sikap mereka yang gemar menjual aset-aset negara,”

  Tak cukup jual assets Khazanah Tun Mahathir sedekah pula Pulau Batu Putih pada anak Lee Kwan Yew.

  BalasPadam