RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Catatan Popular

Jumaat, 4 Jun 2010

PEMUDA UMNO TIDAK DIHARGAI - NAIB PEMUDA UMNO PERAK

'PM, jangan lupa KJ sampai tiga kali'

Puteri Aida Haryani & Zulaikha Zulkifli
Jun 3, 10

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak diingatkan supaya tidak sentiasa melupakan Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin dalam barisan kabinetnya.

Ketua Pemuda Umno Selangor Suhaimi Mohd Ghazali hari ini menyuarakan hasrat itu supaya Najib dapat mengambil berat permintaan itu kerana ia pernah disuarakan sebelum ini.

"Jawapan yang diberikan Najib (adalah) mahu menunjukkan kepada masyarakat bahawa kita (Pemuda Umno sedia) berkhidmat dalam parti dahulu," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

khairy jamaluddin and umno youth pemuda Bagaimanapun, tambahnya, akar umbi pergerakan itu tetap akur dengan keputusan rombakan terbaru itu kerana "apa-apa kuasa adalah di tangan Najib".

Selepas rombakan terbaru kabinet Najib kelmarin - yang menyaksikan Khairy sekali lagi tidak terpilih mengganggotai jemaah menteri - terdapat suara bantahan beberapa pemimpin pergerakan itu.

Selepas mengambilalih teraju kepimpinan negara daripada Tun Abdullah Ahmad Badawi tahun lalu, nama Khairy tidak tersenarai dalam barisan anggota kabinet barunya.

Dan dalam rombakan terbaru semalam, sekali lagi nama ketua Pemuda Umno itu yang juga ahli parlimen Rembau tidak tersenarai.

Dalam tradisi Umno, ketua Pemudanya sentiasa diberi jawatan dalam kabinet termasuklah Najib sendiri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

khairy jamaluddin umno youth chief 250309 Sementara itu, Naib Pemuda Umno Perak Ali Zainal Abidin pula berpendapat Khairy selaku ketua Pemuda Umno, sepatutnya diberikan jawatan sekurang-kurang sebagai timbalan menteri.

Menurutnya, jika Khairy tidak memegang apa-apa jawatan dalam kabinet, secara tidak langsung semangat anggota pergerakan itu akan menjadi lemah, sekaligus menjejaskan gerak kerja BN untuk pilihan raya umum akan datang.

"Nanti susah hendak tarik orang muda untuk menyokong BN sebab ketua sendiri pun tidak ada jawatan," katanya.

Sehubungan dengan itu, Ali juga menzahirkan perasaan dukacitanya dengan tindakan "pelik" perdana menteri yang melanggar tradisi memperuntukkan kerusi kabinet kepada ketua Pemuda Umno.

"(Peranan) Pemuda (seperti) tidak dihargai oleh mereka," katanya dengan nada kecewa./Malaysiakini

3 ulasan:

 1. terpahat sifat dendam yang sangat tinggi pada pemimpin umno...
  ini adalah biasa bagi mereka...
  jika tidak itu bukanlah umno...
  yg menindas melayu adalah umno...bukan cina ..bukan india...bukan kadazan..bukan iban..bukan sakai dan bukan dayak....tapi umno...
  cakap lain buat lain...

  BalasPadam
 2. woi bongok..

  ade ape2 komen pasal kehadiran air mani dan penetration tak?

  cepat sikit aku nak tgk gak komen ko tu..

  BalasPadam
 3. tak payah nak jagalah masalah orang....masalah sendiri pon tak terjaga....ketua mu tu lagi banyak masalah.....kepimpinan lah,liwatlah,curanglah,penindas lah....dan banyak lagi hingga tak tersenarai banyaknye...

  BalasPadam