RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Ahad, 14 Jun 2009

AWANG SELAMAT UTUSAN MALAYSIA KAKI HASUT?

Bisik-Bisik Mingguan AWANG SELAMAT(KAKI HASUT)

Satu pungutan suara bertajuk "Adakah Perlu MCA Keluar BN ?" dalam laman blog Presiden MCA, Ong Tee Keat dalam versi Inggeris telah mencetuskan bantahan beberapa pihak termasuk UMNO.

Awang turut tertanya mengapa perlunya pungutan pendapat itu dalam laman blog pemimpin parti komponen dalam BN. Topik itu telah dimuatkan sejak tahun lepas dan dibiarkan lama biarpun ketika Tee Keat sudah menjadi Presiden MCA.

Bagaimanapun pungutan suara itu dikeluarkan daripada laman blog tersebut kelmarin. Berdasarkan laporan akhbar, 76 peratus daripada responden dalam pungutan suara itu bersetuju bahawa MCA perlu keluar daripada BN.

Persoalan mengapa pungutan suara dengan tajuk yang sedemikian dibuat dan dibenarkan dalam laman blog Presiden MCA?(MEMEBAWA MAKSUD FIKIRAN DAN MENGKAJI TINGKAHLAKU RAKYAT TERHADAP PARTI)

Bayangkan jika Pergerakan Pemuda UMNO dalam blognya menyiarkan bancian bertajuk

"Setujukah anda bahawa MCA gagal menunjukkan prestasi baik dalam pilihan raya umum lalu dan wajar dicerminkan dalam pembentukan kabinet?"

ATAU

SETUJUKAH ANDA JIKA UMNO GAGAL MENUNJUKKAN PRESTASI DALAM 5 PILIHANRAYA KECIL DAN AHLINYA PATUT MENYERTAI PARTI LAIN???

Sudah pasti MCA akan melompat dan menjadikannya isu besar. Pada Awang dan ramai lagi, pungutan suara itu adalah sebahagian daripada muslihat MCA mahu menekan UMNO. Strategi sedemikian tidak akan berkesan kerana prestasi MCA merudum teruk dan gagal mengatasi pengaruh DAP yang begitu agresif. Kalau masyarakat Cina sudah menolak MCA, untuk apa lagi memberi muka kepada parti itu?

BUKAN MENEKAN...TAPI PIMPINAN MCA MELIHAT KELEMAHAN PIMPINAN DAN PERKARA INI TELAH LAMA BERLAKU KERANA TIADANYA AMALAN TOLERANSI DALAM BN......

Malah jika MCA mahu meninggalkan BN, tiada apa yang perlu dibimbangkan. Dengan adanya MCA sekalipun, BN belum tentu dapat memenangi hati masyarakat Cina (termasuk pada pilihan raya umum depan). Sebaliknya UMNO akan sentiasa diasak untuk banyak mengalah kononnya atas nama perubahan.

BETULKAH????

UMNO mesti bersedia daripada sekarang menghadapi sebarang kemungkinan daripada percaturan politik parti komponen tertentu. Jika ada parti yang mahu keluar, usah ditahan. Biarkan sahaja.

Mungkin UMNO perlu merangka model politik baru dan mencari mekanisme terbaik mendekati hati bukan Melayu tanpa melalui parti komponen. Jika kaedah itu tidak banyak membantu di peringkat awal, tidak mengapa. Yang penting, UMNO tidak seharusnya lagi bermurah hati semata-mata mahu menjayakan perkongsian kuasa sedangkan ada parti komponen yang sentiasa mengenakan tekanan. Mereka sahaja yang mahu menang dan bersikap keterlaluan. Maka untuk apa lagi perkongsian kuasa yang sebenarnya lebih menguntungkan pihak lain?

BETUL TU...AWANG SELAMAT.....SEBAB ITU PKR DITUBUHKAN....BARANGKALI.........

MEMANG KALAU DIIKUT SIFAT RASIS AKAN MENJADIKAN FIKIRAN BEGITU SEMPIT.MASYARAKAT DAH LIHAT JAUH KEHADAPAN ,SAYANGNYA KITA MASIH BERFIKIRAN SEMPIT.PATUT ORANG MELAYU TINGGALKAN UMNO KERANA FIKIRAN SEMPIT.SETAHU AKU SEJAK KECIL AWANG SELAMAT INI MENULIS,NAMUN TAK MENJADIKAN FIKIRAN ORANG MELAYU LEBIH BIJAK DARI AWANG SELAMAT.CUBA KAJI KENAPA PUNGUTAN TU DILAKUKAN DAN BAGAIMANA JIKA UMNO CUBA MEMBUAT BANCIAN SEDEMIKIAN DENGAN TAJUK....

ADAKAH ORANG MELAYU MENINGGALKAN UMNO DAN MENYERTAI PAS DAN PKR AKIBAT SIKAP PEMIMPIN PARTI TERSEBUT.

ATAU PUN

ORANG MELAYU LEBIH MEMPERCAYAI PIMPINAN PAS DARI UMNO UNTUK MENGURUSKAN KEBAJIKAN BANGSA MELAYU.

Kiriman: Sulaiman Ariffin.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan