RADIO KOBAT FM

TERIMA KASIH KERANA ANDA SUDI MENJADI TEMAN KAMI, SILA DAFTAR SEKARANG

Khamis, 18 Jun 2009

ISTILAH `WALA' DIMAINKAN UNTUK PERIBADI?

RENUNGAN DAN MUHASABAH BUAT SEMUA, TIDAK KIRA
PIMPINAN ATAU AHLI BAWAHAN

Ada orang yang boleh jadi agak kurang jitu pengamatannya menuduh golongan yang menentang Nasaruddin dan wiridnya itu adalah merupakan golongan yang tidak menghormati pilihan muktamireen tetapi sedarkah pihak pihak tersebut bahawa penentangan ini dilakukan selepas Nasaruddin menang bukan kerana keengganan kami menerima kemenangan Nasaruddin tetapi kerana beliau menzahirkan wirid Kerajaan Perpaduannya itu selepas beliau menang. Jika awal awal beliau memaklumkan idea jahatnya itu, maka tentulah awal awal lagi Nasaruddin nih dah kami kafankan.

Ada orang menuduh kamu sebagai kelompok yang tidak wala’ kepada pimpinan. Pada kami, kami tidak berkecil hati dengan tuduhan sebegini kerana kami tahu jalan yang kami pilih ini akan membuatkan rakan rakan mungkin bertukar menjadi seteru kami. Tidak mengapalah. Kami memilih untuk melaluinya.

Sungguhpun begitu, kami mohon pihak pihak yang menembak kami dengan peluru jenama “tidak wala’” itu mempelajari dan memperhalusi semula apa erti wala’ dalam konteks sebuah gerakan Islam seperti PAS.

Wala’ dalam konteks sebuah gerakan Islam adalah bererti wala’ kepada keputusan yang dibuat oleh pimpinan jemaah secara jam’ie dan bukannya wala’ kepada individu yang memimpin ataupun wala’ kepada keputusan pimpinan yang dibuat di luar mesyuarat.

Ketaatan kepada pimpinan bererti ketaatan kepada manusia dan ketaatan jenis ini adalah ketaatan yang bersyarat iaitu selagi mana pimpinan itu mentaati Allah dan Rasul, maka wajib bagi kita mentaatinya.

Dalam konteks jemaah, selagi mana keputusan pimpinan itu tidak mendatangkan mudarat kepada jemaah dan dakwah, maka wajib bagi kita ahli bawahan mematuhinya. Namun, sekiranya keputusan pimpinan itu mendatangkan kemudaratan kepada jemaah dan dakwah, maka wajib bagi kita menegurnya. Apatah lagi jika keputusan itu adalah keputusan yang dibuat secara sembunyi sembunyi oleh beberapa kerat pimpinan tanpa melalui saluran yang syar’ie iaitu mesyuarat rasmi.

Wala’ kepada keputusan pimpinan bergantung kepada cara atau saluran bagaimana yang digunakan untuk membuat keputusan tersebut. Juga bergantung kepada kesan jangka panjang keputusan tersebut. Bukan soal siapa yang memutuskan keputusan itu sama ada Presiden, Timbalan Presiden atau pimpinan yang lain lain.

Seterusnya, sebagai sebuah gerakan Islam, seharusnya ada pihak yang memainkan peranan sebagai pemudah cara atau sebagai pendamai apabila timbulnya bunga bungan masalah dalaman. Malangnya, perkara ini tidak wujud dalam gerakan Islam PAS./Pinkturtle

Baca selanjutnya di http://saynotomunafiqeen.blogspot.com

2 ulasan:

  1. Sydina Omar Al Kattab berkata:"sekiranya aku tidak membawa kamu kepada jalan yang lurus dan betul seperti mana yang di lakukan oleh Mohammad S.A.W dan Abu Bakar, Maka hendak lah kamu tunjukkan dan beritahu (tegur) kepada aku........selepas itu seorang anak muda bangun sambil berkata "akan kami lucutkan jawatan kamu (sebagai khalifah)..lalu menghunus pedang beliau kepada Sydina Omar Al Kattab".Selepas itu Sydina Omar berkata "Allhamdulillah, kita ada orang2 seperti pemuda ini"

    BalasPadam
  2. Salam...

    Thanks kerana siarkan artikel ana.

    BalasPadam